Er det greit å spise mat som er merket "Kan inneholde spor av gluten"?

Vårt ene barn (ungdom) har nettopp fått vite at han antagelig har cøliaki. Vi venter på svar fra siste blodprøven. I dag var vi en tur på butikken for å orientere oss litt rundt hva han kan spise og ikke når han må over på glutenfri kost. Vi oppdaget at overraskende mye er glutenfritt, men en del matvarer står merket som "Kan inneholde spor av gluten", for eksempel gjelder dette det meste av sjokolade. Hvordan er det med en slik merking og spising av sånn mat? Er det for eksempel greit at han kan spise en sjokolade som egentlig ikke skal inneholde gluten, men "kan inneholde spor"? Hvordan skal vi ev. finne ut av dette? Han har lite symptomer på cøliaki, for eksempel har han bare periodevis litt plager med magen, så jeg ser ikke for meg at vi vil merke det på ham dersom han reagerer på mat som "kan inneholde spor av gluten", men det vises kanskje på en senere blodprøve?

Trond svarer

Først en kommentar om diagnostiseringen. Den endelige avklaringen, om han da ikke har veldig høye verdier for IgA mot transglutaminase-2, kommer først etter en tynntarmsbiopsi, Jeg antar den andre blodprøven vil avklare om han kan få diagnosen uten tynntarmsbiopsi (må da ha eautoantistoffnivå >10x øvre normalgrense på 2 blodprøver). Uansett så må diagnosen stilles av en spesialist i barnesykdommer/mage-tarm-spesialis skal derer få diagnosen godkjent av NAV og få grunnstønad. Men husk at han bør/må spise glutenholdig mat helt til siste prøve er tatt (inkludert eventuell tynntarmsbiopsi).

Vi anser merkingen " kan inneholde spor av" som en juridisk merking uten praktisk betydning for cøliakere som i utgangspunktet tåler spormengder av gluten (20 mg gluten/kg mat ansees som glutenfritt). 

Klikk på logoene for mer info