Startet opp med mageproblemer igjen etter 2 år på glutenfritt

Jeg fikk påvist cøliaki for vel to år siden. Har vært plaget i mange år før det. Nå har jeg hatt to år hvor magen har vært bra, men så starter det med mageproblemer igjen. Skjønner jo at man tåler mindre (null for min del) etterhvert. Synes selv jeg klarer å styre unna, men er alltid usikker når jeg ikke har laget maten selv. Blir ofte dårlig etter restaurantbesøk eller kantine på jobb. Lurer på om maten er ren nok når det står glutenfri på menyen. Hvordan er dette for andre med cøliaki?

Trond svarer

Det er mange, men på langt nær alle, cøliakere som reagerer akutt på glutenuhell og de er som oftest urolig når de spiser ute. Hvor mange som har hatt slike opplevelser vet jeg ikke, men det er nokså vanlig (for dem som faktisk reagerer akutt). Men når du har vært fin i magen i 2 år og de samme plagene (?) kommer tilbake burde du muligens ta dette opp med legen din. Det er mange andre årsaker til mageproblemer enn glutenuhell ute, og disse andre årsakene burde man få undersøkt uavhengig av at man har en behandlet cøliaki. Den eneste måten å finne ut om maten virkelig er glutenfri når det står glutenfritt påmenyen, er å gjennomføre analytiske testinger av gluteninnholdet i den "glutenfrie" maten, og det er dessverre ingen som gjør i Norge, så vi vet ikke mer enn det andre cøliakere forteller.

Klikk på logoene for mer info