Takler en cøliaker andre mageinfeksjoner dårligere ?

Hei! Jeg lurer på om cøliaki virker inn på hvordan kroppen håndterer tarminfeksjoner? Jeg var på reise i Etiopia 15 måneder etter at jeg fikk cøliakidiagnosen, og hadde sluttet å spise gluten (og mageplagene jeg hadde hatt, hadde gitt seg). Jeg er ganske sikker på at jeg ikke fikk i meg gluten på den reisen også. Jeg fikk derimot en kraftig tarminfeksjon, som ikke ga seg etter at jeg kom hjem (selv om symptomene ble gradvis noe mildere). Fire måneder etter fikk jeg påvist en bakterie, som da ble behandlet med antibiotika (Ciprobay). Noen av plagene har etter antibiotikakuren gitt seg (unormal og illeluktende gass), men fortsatt (fem måneder etter infeksjonen) er magen unormal flere dager i uken, med hyppige dobesøk, løs/halvfordøyd avføring og påfølgende slapphet. Kan disse langvarige effektene av infeksjon ha en sammenheng med cøliaki? Takler en cøliakitarm dårligere infeksjoner? Og kan jeg regne med at det går over igjen?

Trond svarer

Vi antar, uten at det er gjordt noen studier på det, at en glutenfri cøliaker ikke har noen annen følsomhet enn andre for patogene mage-tarminfeksjoner. Du har fått et veldig bredspektret antibiotikum etter en kraftig mage-tarm infeksjon, og så har mest sannsynlig pådratt deg Irritabelt tykktarmssyndrom (IBS) som kom etter diaré og antibiotikabehandling (post-infeksiøs IBS), relativt klassisk og fryktelig ergelig. Dette går som oftest, dessverre, ikke over av seg selv, men kan avhjelpes med FODMAP-redusert kost. Effekten av slik kost kommer først etter ca. 10-14 dager, og dersom du går tilbake på normal GF kost så tar det en ukes tid før magen begynner å leve sitt eget liv igjen, og plagene starter opp igjen. Dette har ikke noe med cøliakien din å gjøre, og gjør at du har en dobbelt utfordring: du må spise GF + FODMAP-fattig. Antar du har fått andre årsaker til mageplagene dine undersøkt og at du ikke har noen andre (infeksiøse) årsaker, da blir dette en utelukkelsesdiagnose som fremstår som sannsynlig. Ta det opp med legen din.

Klikk på logoene for mer info