Er det slik at folk med cøliaki tåler forskjellig mengde gluten?

Heisann. Kom på enda et spørsmål: når folk sier sånn «min sønn tåler at man vasker av vaffeljernet og bruker det» mens andre sier man må ha to atskilte. Er det slik at folk med cøliaki tåler forskjellig mengde gluten? Mener de da bare at man ikke får symptomer på dette, men at tarmen kanskje likevel skades uten at man merker dette? Har mange ganger tenkt på dette når jeg har spist ute og vet at restauranter ofte slurver. Siste spørsmål: vil du si at vanlig soyasaus er GF? Og er det trygt å drikke vanlig Corona når man har cøliaki? Noen med cøliaki mener det, mens andre sier de blir dårlig. Jeg er forvirra

Trond svarer

Først, det er individuelle forskjeller på hvor mye gluten man tåler før cøliakien bryter ut igjen/holdes aktiv. Det er også en balanse mellom å være unødvendig nøye på potensielle gluten-forurensningskilder, og det praktiske livet som skal leves. Få, om noen, har gjennomført systematiske undersøkelser for å se hvor mye gluten f,eks, en glutenfri vaffel kan /eller vanligsvis får med seg fra et vaffeljern som har stekt en glutenholdig vaffel. Hovedregel er selvsagt å fjerne/tørke bort det som er synlig fra den glutenhodlige vaffelen og tørke over med papir så det ser rent ut burde være godt nok for de fleste. Men om tanken gnager en, og man ikke får ro, så får man heller steke vaflene i 2 omganger og starte med de glutenfrie eller vaske vaffeljernet før man steker de glutenfrie. Mange får ingen symptomer på glutenuhell, men har like mye cøliaki som de som reagerer akutt på gluten. Har man en kronisk kilde til nok gluten (over ca 100 mg gluten/kg vare) over lang tid, så vil stadig flere cøliakere få forandringer i tarmslimhinnen etter som tiden og glutenmengden øker. Vanlig soyasaus er en veldig problematisk begrep, da det finnes så mange varianter og noen har tilsatt hvete som fortykningsmiddel, men da står det det på innholdfortegnelsen. De andre soyasausene som ikke har hvetemel på innholdfortegnelsen skal da i prinsippet være glutenfrie. Corona har tilsatt enzymer som bryter ned gluten, så hverken vi eller svenskene har kunnet påvise gluten i det ølet, men det finnes nå garantert glutenfritt øl, inkludert Ringnes Lite, som man kan bruke om man synes man reagerer på Corona. Det er mange påstander der ute om hva man tåler og ikke tåler. Av erfaring vet vi at skal man kunne stole på slike utsagn så må det gjennomføres blindet provokasjon av flere som hevder de reagerer på små mengder gluten og så ser man etterpå hvem som klarer å identifisere hva som inneholdt gluten. Det er først når man har gjennomført slike dobbelt-blindet (ingen vet hva som inneholder gluten) placebo-kontrollert (man spiser også noe som ikke inneholder gluten) provokasjonsforsøk at man kan si noe om man faktisk reagerer. Store generelle (ikke spesielt cøliaki) forsøk har vist at det er 10X flere som mener de reagerer på en matvare enn de som faktisk reagerer når de ikke vet hva de spiser. Det er slike forsøk som nettopp viste oss at de som hadde ikke-cøliakisk glutensensitivitet ikke reagerte på gluten, men på noe annet i hvetemelet.

Klikk på logoene for mer info