Monica, 24. januar 2018 23:32

Hei! Vi har en sønn på 3 år som fikk diagnosen cøliaki for 3-4 uker siden. Vi har ikke time til kurs i dette før i slutten av februar, og alt vi kan til nå er det vi leser oss frem til. Vi er utrolig forsiktige hjemme, og har nærmest kastet alt glutenholdig mat. Men vi sliter med å finne gode svar på om vår gutt egentlig bør få bake med hvetemel? Dette lar de han gjøre i barnehagen, og vi er veldig bekymret for om dette er forsvarlig. Vi har lest og hørt at dette melstøvet kan gi symptomer hos noen, og vi er jo spesielt bekymret siden han bare er 3 år. Blir det riktig av oss å si at vi ønsker at han ikke skal bake med gluten? Føles jo også vondt at han baker men ikke får spise når alle andre barna spiser etterpå.

Trond svarer

Jeg kan godt forstå bekymringen, og det er spesielt utfordrende for en 3-åring å holde deig/melet unna munnen (og ikke å kunne spise det som bakes må også være tøft). Baking med glutenfritt mel kan jo være utfordrende for hvem som helst, så hvordan det ville fungert for en 3-åring vet jeg ikke (med mindre man baker TORO sin glutenfrie sjokoladekake fra pose). Selve støvet i luften ved vanlig baking pleier ikke å være et problem, men hos dere er det andre ting som spiller inn. Jeg vet ikke helt hvordan skal man kunne gjøre situasjonen så normal og sikker som mulig for ham, og det er også avhengig av barnehagens bemanning/kompetanse/villighet.

Jeg lurer på om du kunne ha kontaktet ditt lokale cøliakiforening og spurt etter likemann/andre foreldre som har hatt det samme problemet og hvordan de har løst det. Det er mange som lurer på det samme så vi trenger gode innspill hvordan man løser dette bake-problemet hos de mindre barna.. 

Klikk på logoene for mer info