Jeg jeg spise mat merket med "kan inneholde hvete"?

Jeg er veldig sensitiv når det gjelder min cøliaki. Altså tåler lite av «spor av» - og mitt spørsmål er: «kan inneholde hvete» .... i en glutenfri kake, er det ok for en med cøliaki å spise den da?
På forhånd, takk for svar!

Trond svarer

Man vet ikke før man systematisk tester/måler. Men der man har testet på betegnelsen "kan inneholde spor av" så enten finner man ingenting, eller svært lave nivåer, typisk mellom 20 og 80 ppm. Glutenfritt er definert som mindre enn 20 ppm gluten, men vi har en nedre cøliakigrense på 100 ppm gluten. Hvor følsom du er, vet bare du, og selvom de fleste tolererer slike lave glutennivåer, så må du nesten bare teste det ut selv. Det er dessverre få som tester på gluteninnhold i slik mat, så vi vet mye mindre enn vi skulle ønsket at vi visste. Det er stor variasjon mellom pasientene på hvordan man reagerer, men man har altså antatt at inntil 100 ppm gluten i den ferdige maten er akseptabelt for en med cøliaki (det er endel diskusjon rundt dette, men stort sett går dette bra).

Klikk på logoene for mer info