Kan datteren vår spise hvetestivelse?

Blodprøver tatt av min datter et år etter påvist cøliaki viste fortsatt antistoffer. Barnelege mente derfor at det ikke var nok med «vanlig» glutenfritt kosthold, men at det også måtte være fritt for hvetestivelse. Tester et halvt år senere viste ikke lenger tegn til antistoffer. Dette er nå noen år siden. Jeg har spurt legen to ganger om hun igjen kan forsøke å spise hvetestivelse ved at det følges opp med blodprøver. Legen mener vi må vente til hun er ferdig utvokst. Datter er i dag 14 år. Det er mange glutenfrie produkter hun må holde seg unna grunnet denne beskjeden. Jeg mener å ha lest at inntak av hvetestivelse ikke skal gi utslag på antistoffer på blodprøve. Kan hun spise hvetestivelse, eller bør vi følge legens råd?

Trond svarer

Det har skjedd en utvikling i hvor glutenfri hvetestivelsen er. Før kunne hvetestivelse inneholde intill 200ppm gluten i tørrstoffet, nå er hvetestivelsen som brukes i glutenfri mat, glutenfri (<20ppm). Det er ikke sikkert at den hvetestivelsesfrie kosten var årsaken til at autoantistoffnivået ble normalisert, for det tar tid på GFD å normalisere IgA antitTG, ofte noen år så dette kan ha vært en prosess som bare tok den tiden det tok. Vi har ingen data på at hvetestivelse er skadelig for cøliakere. Noen reagerer på FODMAP karbohydratene i hvetstivelse (Fruktaner) og får plager av dette som ved irritabel tykktarmssyndrom (IBS). Dette har ofte blitt mistolket som reaksjon på glutenrester i hvetestivelsen, men det har vi ingen vitenskaplige holdepunkter for er tilfelle (kan selvsagt ikke utelukke at noen er så følsomme, men her mangler vi konkrete bevis). Jeg ser ingen grunn til å nekte henne i å spise mat som inneholder hvetestivelse, hun er nå 14 år så selv legen hennes ville vel betraktet henne som utvokst.

Klikk på logoene for mer info