Hvorfor får jeg ingen reaksjon av gluten?

Hei, Jeg har hatt påvist cøliaki i 10 år og har ikke hatt uhell med å spise feil mat. Jeg hadde derfor lyst til å prøve gluten for å vite hvordan kroppen min reagerer. Jeg spiste to kjeks med gluten, men jeg fikk ingen reaksjon. Jeg kan overhodet ikke merke at jeg har spist annerledes enn vanlig. Jeg forstår at jeg likevel kan skade tarmene og at jeg ikke skal spise gluten. Men jeg lurer på hvorfor jeg ikke merker noen reaksjon?

Trond svarer

Cøliaki er en autoimmun reaksjon på gluten. Det tar tid å bygge opp den autoimune reaksjonen (og det tar tid å "bygge den ned"). Ikke alle har akutte reaksjoner på gluteninntak, men reaksjonen er der likevel, og gjentas det så kommer cøliakisykdommen tilbake, og da ofte kraftigere. Man har like mye cøliaki om man reagerer akutt på gluten enn om man ikke reagerer akutt. De som reagerer akutt, har sannsynligvis en immunologisk tilleggsreaksjon, som ikke er direkte koblet til den autoimmune cøliakireaksjonen.

Klikk på logoene for mer info