Kryssallergi eller cøliaki?

Hei, for 14 år siden var jeg innlagt på sykehus for all mat rant rett igjennom. Det ble tatt blodprøver som viste IGA 3, IGG 6. Hva sier disse blodprøvene deg? Funn lett betennelse i deodeum ved gastroskopi. Konklusjon sykehus IBS. De senere år har jeg vært plaget av kronisk forstoppelse, hemorider, hårtap, trøtt. Jeg har spist litt av alt for å holde min IBS i sjakk, men må holde meg unna f eks gjærbakst og melk som inneholder laktose. Har ingen vitaminmangel. I den senere tid har jeg blitt verre. I et desperat forsøk har jeg nå gått over til et glutenfritt kosthold (ikke 100% strikt, men 95%) Jeg er så og si symtomfri, dersom jeg nå spiser f eks en ikke glutenfri brødskive, så er det fest i magen. Etter overgang på gf kosthold, så kan jeg oppleve at jeg tidvis får blemmer bak ørene, på knærne, magen, ankler, rundt nesa. Disse klør, og brenner/svir. Lurer også på om jeg kan ha blemmer i hodebunnen. Kan dette ha sammenheng med et gf kosthold? Jeg har også kraftig gresspollenallergi, kan mine symptomer være en kryssallergi mot hvete? Jeg tar allergitablett hver dag året rundt.

Trond svarer

Du bør ta dette opp med legen din. Muligens har du  reagert på brød og glutenholdig mat, og det du nå beskriver kunne vært forenlig med dermatitis herpetiformis (DH), men det må du få en hudlege til å se på/diagnostisere. DH kan utløses av jod-holdig mat som er melkeprodukter og salvannsfisk, og det tar lang tid å bli frisk av sin DH på glutenfri kost.

Ta sykehistorien din opp med fastlegen din som sikkert kan ta deg igjennom en utredning slik at du finner ut hva som feiler deg.

Klikk på logoene for mer info