Testes alle produkter for gluten?

Hei! Jeg ble litt nysgjerrig når jeg kom over denne artikkelen: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0023643819305560 Det ser ut til at de i studien konkluderte med at 8 % av deres 36 prøver på kokosblomstsukker inneholdt over 20 mg gluten pr kg, hvorav 2 sorter inneholdt over enn 100 mg pr kg (ref tabell på side 3). Jeg er ikke sikker på om sortene var merket med gluten på pakken eller ikke. Hva er rutinene for glutenmerking i Norge? Testes alle produkter som selges her, eller testes bare de produktene man normalt ville mistenkt at kanskje inneholder gluten? Takk for fin og informativ tjeneste.

Trond svarer

Dette er det samme som brunt sukker, (består av 70% sukrose (sukker), glukose (3-9%) og fruktose (3-9%). Glykemisk indeks varierer fra (målt) 35-54 så i prinsippet er dette brunt sukker til høy pris. I tillegg kan det virke som om prosessen der kan tilføre gluten (muligens via hvetestivelse) slik at 8% av produktene hadde >20ppm gluten. I Europa så skal produsenten merke produktet dersom det inneholder noen bestandeler fra en glutenkilde, men vi vet av erfaring at det kan være gluten i ting som ikke er merket. Nei, Norge tar seg ikke råd til å drive egne undersøkelser (sist vi gjorde det var vel på 2000 tallet da jeg satt i daværende Statens næringsmiddeltilsyn (SNT nå mattilsynet) sin vitenskapskomite) og vi fikk noen overraskelser. Nå er det opp til produsenten å måle dersom produktet skal merkes som glutenfritt. 

Klikk på logoene for mer info