Synne, 28. mars 2020 17:14

Hei! Jeg savner med informasjon om nyoppdagede cøliakere er utsatt for sykdom ift til coronaviruset. Jeg har to små barn (3 og 5år) som fikk påvist cøliaki for et par uker siden. De ha vært konstant syke, også med feber de siste tre månedene, noe som fjør at jeg har vanskelig for å tro de ikke er utsatt. Jeg er redd for at jeg som sykepleier skal dra med meg smitte til de og at de skal bli syke. De har jo startet opp med glutenfri mat, og vi har lest oss opp så godt vi kan, men siden koronasituasjonen har satt stopper for alle «unødige» konsultasjoner, har vi hverken pratet med spesialist eller ernæringsfysiolog. Diagnosen er bekreftet av spesialist, etter at alle nødvendige prøver er tatt hos fastlege, også videresendt sykehuset.

Trond svarer

Jeg kan godt forstå din frustrerende situasjon, Først, barn ser ut til å bli mye mindre syke av COVID-19 enn voksne, litt som ved andre barnesykdommer. Ingen vet om personer med aktiv eller for den saks skyld tilhelet cøliaki er mer utsatt for alvorlig COVID-19, slik visse andre underliggende sykdommer gir. Man kjenner ikke nok til viruset, men foreløpig har det ikke dukket opp noe slående økt risiko for cøliakere, jamfør høyt blodtrykk, hjertesykdom, diabetes, etc I tillegg er det veldig stor forskjell på hvor nedkjørt kroppen har blitt av den ubehandlete cøliakien, noen oppdages litt tilfeldig, mens andre har alvorlig underernæring forutfor diagnostiseringen. Rent teoretisk ville man kunne anta at de med feil/underernæring letter kunne fått alvorlig COVID-19 sykdom, men forskningsmessig så vet man veldig lite utover det som er fremkommet i avisene. Dette er en "ny" sykdom som vi vil komme til å forstå bedre etterhvert, men foreløpig er mye ukjent. Det viktigeste er vel at barn får en mye mildere COVID-19 sykdom enn de eldre voksne.

Klikk på logoene for mer info