Synnøve , 24. mars 2021 21:03

Hei. Jeg har cøliaki og lever helt glutenfritt. Mistenker IBS da jeg vet jeg reagerer på eple. Er det da sannsynlig at jeg reagere på andre stenfrukter? Hva med eplecideredikk? Jeg bruker det i noe bakst.. Det er flere ganger jeg blir dårlig av mat uten at jeg vet hvorfor. Kan bli syk av mat når den er nylaget, men tåle den oppvarmet. Hva skyldes det? Jeg får alltid vondt i magen av GF pasta. Får også vondt av lapskaus. Tåler alle ingrediensene hver for seg. Fastlegen min mener dette kan skyldes mye stivelse. Enig? Jeg lurer også på om jeg kan reagere på sulfitter.. Nå går jeg på Lowfoodmap diett for å prøve å finne ut hva det er jeg reagerer på. Mistenker at det kanskje er en kombinasjon av flere ting. Samtidig opplever jeg å tåle noe en dag og ikke en annen... Jeg har bl.a. Fibromyalgi også og fastlegen min mener at jeg reagerer lettere på mat når jeg har mer smerter og er mer sliten. Dette kan jeg være enig i, men det gjør det vanskelig å vite hva jeg kan spise til enhver tid! Tar gjerne imot råd!

Trond svarer

Ved IBS får man ofte følelsen av at tarmen lever sitt eget liv, at man reagerer på enkelte matvarer noen dager, men ikke andre. En glutenfri lav-FODMAP diet kan være utfordrende, og det er totalmengde FODMAP's man konsumere over en 7-10 dagers tidsspenn som betyr noe. Reaksjonen på FODMAP inntaket kommer da langsomt og for mange er reaksjonen at man tilsynelatende reagerer på mat man vanligvis tåler. Du er den som best kan finne ut av hva du reagerer på, så jeg anbefaler at du skriver dagbok over hva du spiser og hvilke reaksjoner du har, da er det lettere å se mønstret.

Klikk på logoene for mer info