Jeg har cøliaki med DH og reagerer veldig på jod

Hei dr. Trond! Vil først og fremst si at jeg er veldig takknemlig for muligheten til å stille spørsmål til deg som er ekspert på cøliaki. Mange kjenner seg sikkert igjen i at fastlegen ikke er så kunnskapsrik innenfor cøliaki, særlig DH, og at mange spørsmål forblir ubesvarte etter legebesøk. Da er det en stor trygghet å vite at jeg kan få svar her. Jeg har cøliaki med DH og reagerer veldig på jod. Ernæringsfysiolog på sykehuset anbefalte meg å få i meg 150 - 200 microgram jod og heller unngå DH utbrudd ved å bruke Dapson. Jeg trodde jeg kunne balansere DH-utbrudd og jodmangel ved å spise rundt 60 microgram jod per dag og sjekke stoffskifteverdier ca hver 3.måned i et par år inntil jeg tåler jod bedre. Tenker du at det er en grei løsning, eller er det problematisk å spise så lite jod i en periode? Er det noen andre verdier jeg bør få sjekket jevnlig i forbindelse med dette, eller er det bare stoffskifteverdiene som eventuelt blir påvirket ved litt lavt inntak av jod?

Trond svarer

Det blir en balansgang mellom suboptimal jod-tilførsel og DH utbrudd (og jada du kan behandle utbruddene med Dapson, men...). Du vil tåle jod-holdig mat etterhvert som DH forsvinner på GFD, men, som du vet, så krever det en strikt GFD og det kan ta noen år før du har full jod-toleranse. Hvordan skal du klare å balansere kosten til et minimumsinntak, som forresten er satt til 70mcg/dag (anbefalt er 150 mcg/dag), det er trossalt mange matvarer som inneholder jod. En praktisk strategi er muligens å unngå jod-rike matvarer og så prøve å ikke få i deg mer enn 70-100 mcg/dag for å unngå utbrudd. Så etterhvert som du tilheles blir du mer og mer jodtolerant og kan teste ut mindre mengder av klassisk jodholdig mat som saltvannsfisk. Du merker jo godt at du har fått i deg for mye jod. Jod brukes primært for å lage stoffskiftehormon.  

  • Kategorier:
  • DH

Klikk på logoene for mer info