Kan det være skadelig å jobbe med baking når jeg har cøliaki?

Hei, jeg jobber på kjøkken og baker mye. Fikk nettopp diagnosen cøliaki. Kan det være skadelig for meg å fortsette med dette?

Trond svarer

Tja, her er det flere hensyn man må ta. Dersom det er mye melstøv i bakerrommet slik at du inhalerer hvetemel, så kan det gi plager (det er beskrevet). Det å bruke hendene i glutenholdig hvetemel er i utgangspunktet uproblematisk for en cøliaker, det er spising av melet/melstøvet som kan gi plager. Så man kan bake og vaske seg etterpå uten at det bør by på problemer, men du kan selvsagt ikke smake på det du baker så lenge du baker med glutenholdig hvetemel. Det er også et praktisk spørsmål om det er fornuftig at du fortsetter med mye baking, kontra om andre kan ta over den oppgaven (?), men om man har kontroll over melstøvet i lufta (støvmaske?) så er det ingenting i veien for at du baker med glutenhodlig hvetemel.

Klikk på logoene for mer info