Hvem kan jeg tro på?

Jeg forsøker å beregne totalt næringsinnhold i det glutenfrie brødet jeg lager. Det som skaper mest hodebry er at innholdopplysningene spriker - på enkelte varer veldig mye. Kan ta et eksempel i variasjon på solsikkefrø, men det ser ut til å være gjennomgående på andre ingredienser jeg tilsetter også: • Fett: 43,7 til 56 g/100 g • Karbohydrat: 14 til 24,6 g/100 g • Protein: 20 til 24,4 g/100 g • Fiber: 2,7 til 9 g/100 g • Natrium: 3 til 9 g/100 g av de to som oppgir det Dette kan jo ikke stemme. Kildene er: • Statens Ernæringsråds matvaretabell 6. rev. utg. (1991) Er innhold endret så mye siden den gang. Lavest på Na. • Wikipedia, høyest på Na og fiber • Sunnmat.no • Produsentens innholdsdeklarasjon på posen (i dette tilfelle Änglamark og Møllerens som er helt likt). Lavest på fiber, karbohydrater og protein og høyest på fett. Hvordan kan jeg komme videre, eller hva skal jeg tro på?

Lise svarer

Ifølge Matportalen.no varierer innholdet av næringsstoffer i vegetabilske matvarer utfra sort, dyrkingsforhold og modenhetsgrad ved analysetidspunkt. I tillegg vil forhold under lagring, transport, industriell bearbeiding og/eller tillaging i husholdningen også ha betydning for næringsinnholdet i matvarer, produkter og retter. Det kan også være variasjon i resultatene fra laboratorieanalyser, spesielt hvis ulike metoder er brukt.

I Matvaretabellen er mange av matvarene "generiske", dvs. at det er slått sammen gjennomsnittsverdier for en typisk vare. Man kan ikke se forskjell på innhold i et grønt, rødt eller gult eple, men det er skilt på om noen frukter og grønnsaker er produsert i Norge eller er importerte. Jeg anbefaler deg å bruke Matvaretabellen og Kostholdsplanleggeren når du beregner næringsinnhold i matvarer. De oppdateres jevnlig. Du finner lenker til disse gode verktøyene på Matportalen.no. Lykke til.

Klikk på logoene for mer info