Kan brødet vårt være årsaken til økning i kolestrolprøvene?

Hei :) På forhånd takk for svar/innspill! Overgang til gf i våres, samboer pga IBS og jeg pga cøliaki. Samboer går på statiner, og har en liten økning i kolesterolprøvene nå i forhold til i fjor, men ligger likevel langt nede. Konkret er det ønsket LDL-resultat på statiner helt ned til 1,4, men han nå er oppe på 2,2 (i fjor 1,9). Regner med at endret sammensetning i kosten er årsak. Han er slank, 63 år og alle andre prøver er fine. Han har også vært litt mindre aktiv etter koronarestriksjonene, bl.a ukentlig spinning er borte … Han har hatt såpass bedring i IBS etter overgang til gf at han ønsker å fortsette med det. Lager sunn mat fra bunnen, og har ikke fokusert veldig på fettfattig kost, men med mat fra bunnen og lite ekstrakos så må jeg ned i detaljer for å få endring, og der veit jeg stort sett hva jeg kan gjøre. Spiser stort sett en porsjon havregrøt hver morgen på 40/60 vann/melk, tilsetter ca. 1 ts linfrø og 2 ts solsikkefrø/porsjon. Lunsj (niste) er 4 skiver med hjemmebakt brød (vi er veldig fornøyd med smak/konsistens), pålegg han har på skivene er lite smør, kokt skinke el salami, gulost, tomat, agurk, brunost. Middag varierende, men sjeldent høyt fettinnhold. De største endringene etter kostomlegging er brødet. Lurer på hvor mye det betyr, mengde brød i antall skiver er færre enn tidligere, skivene metter bra og holder lenge. Jeg veit ikke hvordan jeg får satt opp næringsinnhold i egenprodusert mat, uten veldig mye matteberegning. Hva tenker du om brødet vårt, er det der svaret på endret LDL ligger? Glutenfritt havrebrød gir 3,43 kg med ferdigbrød, 1 skive veier 45 g • 8 dl vann • 10 dl kulturmelk el naturell yoghurt • 1 dl olje (jeg bruker rapsolje) • 2 ss honning el mørk sirup • 2 ss fiberhusk røres i • 3 dl havregryn, glutenfrie • 3 dl solsikkefrø • 3 dl gresskarkjerner • 1 dl linfrø • 4 ss Finax fiber el Joco sukkerroefiber (begge er sukkerroefiber) • 2 pk tørrgjær • 1 ss salt • 3 egg tilsettes • 3 poser Toro glutenfritt havrebrød (viktig med denne typen).

Lise svarer

Når jeg ser på ingrediensene i brødet er det jo både næringsrikt og fiberrikt pga alle frø og kjerner du har i, men inneholder mye fett sammenliknet med vanlig brød. 1 dl olje, 7 dl frø og kjerner og 1 liter kulturmelk/yoghurt vil til sammen utgjøre en del fett. Ser også at du bruker Toro sin havrebrød-miks, den inneholder for det meste maisstivelse, i tillegg til risbakemel og druesukker. Dette utgjør en stor andel med næringsfattig stivelse. I denne miksen er det også fettrike frø i tillegg til det du har tilsatt ved siden av.

Det kan være blant annet brødet som har gitt en endring i LDL. Jeg vil anbefale deg å redusere litt på fettholdige frø/olje - selv om du bruker sunt fett - og bytte ut det stivelsesrike melet med en type som inneholder fullkornsmel. Kulturmelk kan du godt fortsette med, da det ikke vil utgjøre så stor andel av fettmengden. Det gir også et saftig og næringsrikt brød. Bruk Google for å finne produktene og les ingredienslistene. Vær obs på at Toro oppgir næringsinnholdet etter tilberedning på sine mikser (det vil altså si at du må doble mengden hvis det er 50/50 melmiks og vann), mens de andre oppgir næringsinnholdet i råvaren/melmiksen. Mange melmikser inneholder mye stivelse – men ikke alle. Du kan også tilsette rene naturlig glutenfrie meltyper som bokhvete, hirse, quinoa og teff for å øke proteinmengden og vitamin- og mineralinnholdet.

En reduksjon i fysisk aktivitet kan selvsagt også ha innvirkning på LDL. Både fysisk aktivitet og sunt kosthold vil gi en økning av det gode kolesterolet (HDL) og reduserer det farlige kolesterolet (LDL). Dette gjelder også hos pasienter som bruker statiner.

Ikke overdriv ekstrakosen 😊

Klikk på logoene for mer info