Er det behov for henvisning til hudlege hvis det er DH?

Hei og takk for tidligere svar om noe annet :) Spørsmål for en i fam, som fikk cøliakidiagnose med gastroskopi juni i år. Er det "vanlig" å få utbrudd av Dermatitis Herpetiformis 2-3 mnd etter overgang til gf kost? Det er ikke diagnostisert, men det ser ut som eller ligner det ut fra bilder. Skal til fastlege om et par dager, men regner med det kan være vanskelig å vurdere. Fikk først utbrudd på hals/bryst tidligere i sommer (bedre der nå), deretter hender/håndledd (der har det blitt nesten sammenhengende og på stadig større område), nå på rygg og noen få blemmer/sår på ankler. Blemmene er små og "stikkende" og sprekker etter kort tid, det klør veldig. Har hatt lignende utbrudd gjennom livet, men ikke som nå. Allergitest da var ung, gav positiv utslag på jod (som brannsår). Er det behov for henvisning til hudlege hvis det er DH?

Trond svarer

Beklager at det ikke ble svart i går, vet ikke hvorfor du ikke var synlig for meg.

DH pasienter er ofte svært følsomme for gluten i kosten, og må ofte spise strikt glutenfritt for å få kontroll med utslettet. Det tar også lengere tid å få utslettet under kontroll på GFD, typisk flere år (snitt 29 mnd). Det finnes medisiner som kontrollerer utbruddene (Dapson), men på sikt er det GFD som gjelder. Man er i tillegg følsom for jod-holdig mat som saltvannsfisk og melkeprdukter, noe som selvsagt kan forklare hans "jod allergi".

Han bør få utslettet vurdert av en spesialist i hudsykdommer slik at eventuell foreskriving av Dapson og oppfølgning av behandlingen gjennomføres på en forsvarlig måte (Dapson har endel potensielle bivirkninger). Det er også mulig å få tatt en hudbiopsi fra uaffisiert område som sendes som spesialbiopsi til et sykehuslaboriatorium som kan utføre immunhistokjemisk påvisning av: "granulære IgA nedslag i hudens papillespisser" (Dette er immunkomplekser mellom IgA og hudens transglutaminase (TG-3) som de med DH har).

DH-utbrudd etter påbegynt GFD kan enten tyde på utilsiktet gluten inntak (uhell) eller konsumering av jod-holdig mat, som begge er kjent for å utløse utbrudd/forverrelse. 

Klikk på logoene for mer info