Arkiv

Resultat: Andre sykdommer/tilstander (548) viser 1 - 20

8-åring med kronisk forstoppelse, kan det være cøliaki?

Hei, har en sønn på 8 år med kronisk forstoppelse. Han har vært forstoppet så lenge jeg kan huske. Det kan raskt gå 1 uke uten avføring. Det var veldig vanskelig å få han til å slutte med bleie, da han stadig hadde uhell og lekasje pga. f...

Hei, har en sønn på 8 år med kronisk forstoppelse. Han har vært forstoppet så lenge jeg kan huske. Det kan raskt gå 1 uke uten avføring. Det var veldig vanskelig å få han til å slutte med bleie, da han stadig hadde uhell og lekasje pga. forstoppelse. Vi har vært henvist barneavdeling hvor han fikk avføringsmiddel. Dette hadde dårlig virkning, vi måtte ta klyster flere ganger. Han har alltid gnisset tenner, og snorket voldsomt. Han svetter mye når han sover, og er er generelt sur og trøtt hele dagen. Han er til gjengjeld veldig aktiv! Skolen mistenker adhd. Han er veldig tørr i huden, og har mye prikker rundt rumpeområdet. Han har alltid slitt med dårlig matlyst og magesmerter. Han er veldig oppblåst og luftig. Det ble tatt cøliaki-tester, som negative, men han hadde positiv gentest. Far har cøliaki.. Vi satte han på glutenfri kost, hvor han ble noe fin i avføringen. Hadde avføring hver andre dag til hver dag. Men det var ofte en veldig stor avføring som kom ut, dog ikke hard, men ofte litt blek og gulflekkete. Når vi satte han på vanlig kost, ble han igjen kronisk forstoppet. Barneavdeling avsluttet behandling da han responderte fint på glutenfri kost. Vi er igjen henvist barneavdeling for å prøve å utrede hva dette kan være. Han har også emaljeskader og klager overr leddssmerter. Kan dette være cøliaki tross negativ test? Har har også hadt noen perioder hvor det på enkelte dager har kommet litt slim/blod. Når han tar klyster(hjemme) , så er det som regel bare klyster vesken som kommer ut igjen, avføring forblir i tarmen.

Frode, 1. april 2020 06:58

Forstoppelse hos barn er et komplekst område. Kumelk var synderen lenge, så det pleide man å ta bort raskt. Emaljedefekter er assosiert med ubehandlet cøliaki under tanndannelse, men det er mange andre årsaker til emaljedefekter, men de er litt ulike, så hvor mye vekt man skal legge på det er usikkert. Gentesten sier dessverre lite, bare at han kan få/ha cøliaki; 25-30% av oss har det samme genet, så det å ha det betyr ikke så mye. Barnavdelingen pleier å ha lang tradisjon i hvordan man skal håndtere barn med forstoppelse, men noen ganger er det vanskelig å få bukt med fortsoppelsen, og da må man ty til klyster, etc. Dersom det er en reaksjon på hvete, så kan det være cøliaki, men også en reaksjon på andre bestandeler av hveten, fra andre proteiner til FODMAP-karbohydratene (Fruktaner) i hvete og da har han en variant av irritabel tykktarm med forstoppelse, men det er mye mer uvanlig blandt såpass unge personer, men det forekommer. Uansett så er han nå under utredning av kompetente barneleger, så da kommer man nok til en praktisk løsning på problemet. Lykke til!

Trond S. Halstensen, 01. april 2020 19.01

Blir medisiner dårligere absorbert hos cøliakere?

Er det slik at medisiner, inkludert smertestillende, blir absorbert i mindre grad hos cøliakiere? ...

Er det slik at medisiner, inkludert smertestillende, blir absorbert i mindre grad hos cøliakiere?

Anonym, 31. mars 2020 10:46

Kun aktiv glutenspisende cøliakere har skader på tynntarmen, og de kan få redusert opptak av medikamenter. Men det skal nesten ikke finnes noen med "flat" tarm som vet de har cøliaki, for har man fått diagnosen cøliaki så starter man på glutenfri diett (GFD) og da tilheles tarmen. Siden det er stor variasjon hvor skadet tarmen er, så er det vanskelig å si noe generelt om medikamenter og opptak. En "frisk" cøliaker på GFD har en tilnærmet normal tarm, og derfor like godt opptak av medikamenter som andre.

Trond S. Halstensen, 01. april 2020 18.47

Kan 6-åring ha cøliaki til tross for negativ blodprøve?

Jeg er 63 år og fikk konstatert cøliaki midt i 50-årene, jeg har ei søster og 2 søskenbarn som også har cøliaki. Men det jeg skal spørre om handler ikke om meg. Jeg har et barnebarn på 6 år som over flere år har plagdes med l&osl...

Jeg er 63 år og fikk konstatert cøliaki midt i 50-årene, jeg har ei søster og 2 søskenbarn som også har cøliaki. Men det jeg skal spørre om handler ikke om meg. Jeg har et barnebarn på 6 år som over flere år har plagdes med løs, grålig avføring, og han småraper nesten hele tiden. Magen er som en stor ballong (og hard), han er ellers helt fin i kroppen, langt fra overvektig, sterk, frisk, blid og aktiv. I forbindelse med den løse avføringen, har han over flere år vært mye plaget med sår rundt endetarmen, enda han smøres med mykgjørende salver. Foreldrene mistenkte for ca. 2 mnd- siden laktoseintoleranse, de har prøvd det ut en stund, og han er i perioder blitt noe bedre i forhold til sårheten. Han raper kanskje også noe mindre. Han klager ikke så mye over vondt i magen, men kan ofte på morgenen si at "nå har jeg ikke vondt i magen". Han raper også mer om kveldene enn tidlig på dagen. Min datter har vært hos lege for ca 1 år siden og fortalt om plagene med løs mage og sårhet, men følte at hun kom på legekontoret og kastet bort tida deres - det var normalt at noen barn hadde løs avføring! Det skal sies at legen likevel sendte inn en blodprøve (vet ikke hvilken), og den var det negativt svar på. Jeg har lest en del om symptomer hos barn, og synes det virker som gutten kan ha noen klare symptomer på cøliaki, til tross for det negative resultatet. Noe må det jo uansett være, det oppleves ikke som normalt at han skal ha det sånn. Hva tenker du om dette? Er dette normalt? Hva kan gjøres? Hilsen bekymret mormor.

Tove, 28. mars 2020 21:12

Vanskelig å vite hva grunnen til plagene er uten en diagnostisk tilnærming, og det skal jeg ikke gjøre over nettet. Mange barn har løs mage, hard mage, rar avføring etc., og selvsagt kunne dette ha vært en cøliaki med sekundær laktasemangel, men da burde blodprøvene (IgA mot tTG / IgG mot deamidert gliadin) ha vært forhøyet under forutsetning av at han spiser nok gluten. Mange som lever i cøliakifamilier spiser i praksis veldig glutenfattig mat. Man antar at minimum 2 brødskiver eller 2 glutenholdige måltider pr dag i lang nok tid (>6 uker) synliggjør de fleste cøliakier, men noen må spise glutenholdig mat i lengre tid før sykdommen aktiveres/reaktiveres nok til at den lar seg diagnostisere. Man kan bare diagnostisere en aktiv cøliaki, noe som forutsetter at man spiser (nok) gluten. 

Trond S. Halstensen, 01. april 2020 18.38

Er de med cøliaki i risikogruppen når det gjelder Corona-viruset?

Er de med cøliaki i risikogruppen når det gjelder Corona-viruset? Har datter på 10 år med cøliaki. ...

Er de med cøliaki i risikogruppen når det gjelder Corona-viruset? Har datter på 10 år med cøliaki.

Katrine, 25. mars 2020 07:33

Nei, vi har ingen holdepunkter for dette.

Trond S. Halstensen, 25. mars 2020 18.51

Får diaré av lasagne

Jeg får diaré av å spise glutenfri lasagne, og det har skjedd to ganger. Til og med gubben får det. Hvorfor det? Fikk diagnosen cøliaki i januar. ...

Jeg får diaré av å spise glutenfri lasagne, og det har skjedd to ganger. Til og med gubben får det. Hvorfor det? Fikk diagnosen cøliaki i januar.

Anonym, 20. mars 2020 17:30

Jeg vet ikke hva det er i de glutenfrie lasagnplatene som du reagerer på, men om det er melk i lasagnen (og det skal det jo være), så har ofte nyoppdagete cøliakere problemer med å bryte ned melkesukkeret og det kan gi diaré. Prøv et annet merke glutenfrie lasagn-plater og bruk laktosefri melk.

Trond S. Halstensen, 25. mars 2020 18.46

Bør jeg undersøke om jeg har diabetes?

Hei, er det slik å forstå at cøliakere har større sannsynlighet for å også ha (eller utvikle) diabetes? Gjelder det i tilfelle begge typer? Etter noen måneder på glutenfritt kosthold merker jeg store forbedringer mtp symptomer fra magen, men jeg er f...

Hei, er det slik å forstå at cøliakere har større sannsynlighet for å også ha (eller utvikle) diabetes? Gjelder det i tilfelle begge typer? Etter noen måneder på glutenfritt kosthold merker jeg store forbedringer mtp symptomer fra magen, men jeg er fremdeles like "ekstremt" trett (søvnig) på dagtid, særlig etter måltider, og har relativt hyppig trang til vannlating (eventuelt bare trang blære... :P), også det i større grad etter måltider. Det kan jo så klart ha mange andre naturlige forklaringer, men er det grunn for å undersøke meg for diabetes type 2 (antar type 1 er utelukket...?)? Eller kan jeg forvente bedring av tretthetssymptomer, men må belage meg på at det kan ta lang tid?

Andreas, 19. mars 2020 15:07

Ja, det er flere cøliakere blandt de med diabetes type 1 (de som har insulinmangel) enn i normalbefolkningen, og visa versa. Dette er nok som følge av at man deler en del av den genetiske risikoen, samme HLA-varianter ("vevstyper") + hvordan immunsystemet reguleres. Dersom du er usikker på om du er i ferd med å utvikle diabetes, og tenker en del på det så ta det opp med legen din. En enkel blodprøve vil kunne avsløre om du har hatt forhøyet blodsukker den siste tiden. Og er det diabetes som får deg til å tisse mye, så er det glukose (sukker) i urinen og det finnes det enkle analyser for som man kan få kjøpt på apoteket (stix man dypper i urinen og som reagerer med fargeomslag om det er sukker i urinen).

Trond S. Halstensen, 25. mars 2020 18.32

Er det flere sammenhenger mellom cøliaki og polynevropati?

Jeg fikk cøliaki-diagnosen for 26 år siden og overholder glutenfri diett. Min fastlege vurderer om mine smertetilstander kan skyldes polynevropati, bl.a. fordi jeg refererte fra dine svar at lidelsen har overhyppighet hos cøliakere. Jeg trodde at sammenhengen er at cøliake...

Jeg fikk cøliaki-diagnosen for 26 år siden og overholder glutenfri diett. Min fastlege vurderer om mine smertetilstander kan skyldes polynevropati, bl.a. fordi jeg refererte fra dine svar at lidelsen har overhyppighet hos cøliakere. Jeg trodde at sammenhengen er at cøliakere ofte har underskudd på B12, noe som kan forårsake polynevropati. Men testing viser at jeg har normalt B12-innhold i blodet. Jeg leter i kosthold og andre årsaksfaktorer jeg kan gjøre noe med, ellers ender jeg trolig på kortison, med de bivirkningene det gir. Er det andre kjente årsakssammenhenger mellom cøliaki og polynevropati enn via B12?

Lars Erik, 18. mars 2020 13:41

Enig, men polynevropati er vanlig og glutenindusert polynevropati forventes å gå tilbake om dette er indusert og drevet av gluteninntak. Men du er glutenfri, og det er noen publikasjoner som har sett på polynevropati hos cøliakere og den går ikke tilbake på glutenfri diett, noe som tyder på at årsaken ikke er en glutenindusert, cøliakirelatert autoimmunitet, men rammer cøliakere pga. andre mekanismer (selvstendig annen autoimmunitet?) og er gluten-uavhengig. 

Trond S. Halstensen, 18. mars 2020 18.50

Kan smerter i beina komme av glutenuhell?

Hei! Er noen ganger plaget med "voksesmerter" i beina. Vet jeg ikke vokser enda, men smertene er ganske lik de jeg hadde som liten, så jeg har ikke bedre beskrivelse enn det. Spiste ute og ble dårlig, og mistenker at middagen ikke var glutenfri. Noen dager etter kom smertene i ...

Hei! Er noen ganger plaget med "voksesmerter" i beina. Vet jeg ikke vokser enda, men smertene er ganske lik de jeg hadde som liten, så jeg har ikke bedre beskrivelse enn det. Spiste ute og ble dårlig, og mistenker at middagen ikke var glutenfri. Noen dager etter kom smertene i beina. Kan disse smertene kanskje komme av at jeg fikk i meg gluten?

Anni, 17. mars 2020 16:27

Det er noen der ute som beskriver tilsvarende plager, og at de forsvant på GFD, men kommer tilbake ved uhell, eller også ved enkelte andre matvarer. Jeg kan ikke se at dette har vært undersøkt vitenskapelig, så jeg kan ikke svare deg om dette er "vanlig". Fullt mulig at dette er en plage du får/fikk på gluten, men det er vanskelig å fastslå det.

Trond S. Halstensen, 18. mars 2020 18.47

Cøliaki, nerve- og muskelsmerter – og ernæring

Jeg er 71 år, fikk diagnosen cøliaki ca. 1995 og har siden overholdt glutenfri diett 100%. Over mange år har jeg utviklet muskelsvekkelse og muskel-/nervesmerter, så langt uten diagnose for dette. Jeg har fått en gradvis forverring av smertetilstandene i armer, bein og...

Jeg er 71 år, fikk diagnosen cøliaki ca. 1995 og har siden overholdt glutenfri diett 100%. Over mange år har jeg utviklet muskelsvekkelse og muskel-/nervesmerter, så langt uten diagnose for dette. Jeg har fått en gradvis forverring av smertetilstandene i armer, bein og især skuldre over 3 måneder og deretter en akutt forverring. Oppleves som at lite skal til før det blir overbelastning. 1. Finnes det en kjent, mulig forbindelse mellom sykdommen cøliaki på den ene siden og muskelsvekkelse og muskel-/nervesmerter/trøbbel med å bygge muskler på den andre? 2. Gitt at dietten er glutenfri, hvilke næringsstoffer, vitaminer, mineraler og sporstoffer er det risiko for at får dårligere opptak i tarmen, slik at ernæringen bli mangelfull? (Jeg tar tilskudd av vitamin D3)

Lars Erik, 16. mars 2020 13:45

Du har levd i 25 år som glutenfri cøliaker og må betraktes som frisk fra din cøliaki. Men, i kraft av å ha utviklet cøliaki så har du større sannsynlighet fotr å utvikle annen autoimmun sykdom. Jeg tror du bør ta dette opp med legen din og be om en utredning for muskelsvekkelse/neve-muskel smerter med tanke på annen autoimmun sykdom. I prinsippet tar du opp like mye næringsstoffer som andre, ikke-cøliakere så svaret ligger ikke i en feilernæring som kan sees ved ubehandlet cøliaki.  

Trond S. Halstensen, 18. mars 2020 18.33

Takler en cøliaker andre mageinfeksjoner dårligere ?

Hei! Jeg lurer på om cøliaki virker inn på hvordan kroppen håndterer tarminfeksjoner? Jeg var på reise i Etiopia 15 måneder etter at jeg fikk cøliakidiagnosen, og hadde sluttet å spise gluten (og mageplagene jeg hadde hatt, hadde gitt seg). Jeg er ga...

Hei! Jeg lurer på om cøliaki virker inn på hvordan kroppen håndterer tarminfeksjoner? Jeg var på reise i Etiopia 15 måneder etter at jeg fikk cøliakidiagnosen, og hadde sluttet å spise gluten (og mageplagene jeg hadde hatt, hadde gitt seg). Jeg er ganske sikker på at jeg ikke fikk i meg gluten på den reisen også. Jeg fikk derimot en kraftig tarminfeksjon, som ikke ga seg etter at jeg kom hjem (selv om symptomene ble gradvis noe mildere). Fire måneder etter fikk jeg påvist en bakterie, som da ble behandlet med antibiotika (Ciprobay). Noen av plagene har etter antibiotikakuren gitt seg (unormal og illeluktende gass), men fortsatt (fem måneder etter infeksjonen) er magen unormal flere dager i uken, med hyppige dobesøk, løs/halvfordøyd avføring og påfølgende slapphet. Kan disse langvarige effektene av infeksjon ha en sammenheng med cøliaki? Takler en cøliakitarm dårligere infeksjoner? Og kan jeg regne med at det går over igjen?

Marit, 14. mars 2020 11:07

Vi antar, uten at det er gjordt noen studier på det, at en glutenfri cøliaker ikke har noen annen følsomhet enn andre for patogene mage-tarminfeksjoner. Du har fått et veldig bredspektret antibiotikum etter en kraftig mage-tarm infeksjon, og så har mest sannsynlig pådratt deg Irritabelt tykktarmssyndrom (IBS) som kom etter diaré og antibiotikabehandling (post-infeksiøs IBS), relativt klassisk og fryktelig ergelig. Dette går som oftest, dessverre, ikke over av seg selv, men kan avhjelpes med FODMAP-redusert kost. Effekten av slik kost kommer først etter ca. 10-14 dager, og dersom du går tilbake på normal GF kost så tar det en ukes tid før magen begynner å leve sitt eget liv igjen, og plagene starter opp igjen. Dette har ikke noe med cøliakien din å gjøre, og gjør at du har en dobbelt utfordring: du må spise GF + FODMAP-fattig. Antar du har fått andre årsaker til mageplagene dine undersøkt og at du ikke har noen andre (infeksiøse) årsaker, da blir dette en utelukkelsesdiagnose som fremstår som sannsynlig. Ta det opp med legen din.

Trond S. Halstensen, 18. mars 2020 18.24

Er det vanlig med leddsmerter, og bør jeg ta vaksine mot lungebetennelse?

Hei. Jeg fikk diagnosen cøliaki bekreftet for litt over en mnd siden. Har vondt i leddene, særlig armene men også litt i beina. Føles som om jeg har trenet mye. Er dette vanlig? Burde jeg tatt Pneumokokkvaksine siden jeg er nylig diagnostisert? ...

Hei. Jeg fikk diagnosen cøliaki bekreftet for litt over en mnd siden. Har vondt i leddene, særlig armene men også litt i beina. Føles som om jeg har trenet mye. Er dette vanlig? Burde jeg tatt Pneumokokkvaksine siden jeg er nylig diagnostisert?

Trine, 13. mars 2020 10:42

Dine arm-muskelsmerter kan ha mange årsaker, og for å komme næremere hva som er årsaken hos deg måtte man hatt mere informasjon om varighet, din alder  etc. Ubehandlet cøliaki kan gi leddsmerter (asrtalgier), men i så fall så forsvinner de på glutenfri kost. Voksendiagnostiserte cøliakipasienter <65 år (siden de >65år bør vaksinere seg uansett) skal vurderes for pneumokokkvaksine (bakterie-lungebetennelsesvaksine, har ingenting med koronaviruset å gjøre, bare så det er sagt), siden man antar at den økte risikoen for alvorlig pneumokokksykdom (les blodforgiftning (sepsis)) er høyest hos de med klart nedsatt ernæringstilstand pga. av sin ubehandlete cøliaki. Dette er en vurdering fastlegen/spesialisten skal gjøre. Men som du ser av nyhetene, det har nesten gått tomt for vaksine på medisinaldepoet, så det kan være vanskelig å få gjennomført vaksinering i disse koronatider (Vaksinen beskytter ikke mot korona-virus-lungebetennelse).

Trond S. Halstensen, 18. mars 2020 18.13

Er jeg mer utsatt for alvorlig sykdom ved koronasmitte?

Hei! Jeg ble diagnostisert med cøliaki desember 2016, hadde da marsh grad 3b. Har spist glutenfritt etter det. Ved siste gastroskopi for litt over ett år siden, hadde jeg marsh grad 1. Er jeg mer utsatt for alvorlig sykdom ved koronasmitte? Ser du skriver at voksendiagnostisert cø...

Hei! Jeg ble diagnostisert med cøliaki desember 2016, hadde da marsh grad 3b. Har spist glutenfritt etter det. Ved siste gastroskopi for litt over ett år siden, hadde jeg marsh grad 1. Er jeg mer utsatt for alvorlig sykdom ved koronasmitte? Ser du skriver at voksendiagnostisert cøliaki kan gi mer alvorlig lungebetennelse. Vil dette med korona være det samme? Har hatt lungebetennelse etter diagnosen som varte i flere måneder, og har tatt lungebetennelsevaksinen.

Beate, 6. mars 2020 18:46

Nei, det har vi ingen holdepunkter for å si. En resttilstand som Marsh-1 er etter glutenfri diett i 4 år, er å anse som normalt og vanlig. Det er andre deler av kroppens immunforsvar som bekjemper bakterier, som lungebetennelsesbakterien: pneumokokker, enn det som er aktivt ved en virusinfeksjon. Selvom ingen har data på hvordan COVID-19 sykdommen rammer friske cøliakere (eller udiagnostiserte, for den del), så vet vi at alvorlig sykdom og død hovedsaklig rammer eldre (>80 år) med annen underliggende sykdom som hjerteproblemer, høyt blodtrykk, diabetes, kreft. Selvom også yngre personer får alvorlig sykdom er det stort sett menn > 60 år med annen sykdom som rammes hardest.

Trond S. Halstensen, 11. mars 2020 18.12

Er cøliaki en av de kroniske sykdommene som gir økt risiko ved koronavirus?

I disse koronavirus-tider, der vi får høre at risikogrupper som eldre og kronisk syke er mest utsatt: er cøliaki en av de kroniske sykdommene som gjør at de som har den er mer utsatt for risiko enn andre, og derfor bør ta enda flere forholdsregler? Eller er personer...

I disse koronavirus-tider, der vi får høre at risikogrupper som eldre og kronisk syke er mest utsatt: er cøliaki en av de kroniske sykdommene som gjør at de som har den er mer utsatt for risiko enn andre, og derfor bør ta enda flere forholdsregler? Eller er personer med cøliaki som friske å regne i denne sammenhengen, så lenge de spiser glutenfritt og ikke har helsemessige plager?

Bente, 6. mars 2020 14:02

Man vet ikke, da dette viruset er nytt og ingen har sett spesielt på dette problemet (de fleste syke har vært i Kina). Men det er ingenting som tyder på at en glutenfri, frisk cøliaker skulle ha noen større risiko for alvorlig COVID-19 sykdom enn andre friske personer.

Trond S. Halstensen, 11. mars 2020 18.09

Har vi med cøliaki lekk tarm?

Hei! Jeg har lest at når du har autoimmun sykdom, har du lekk tarm. Cøliaki er vel en autoimmun sykdom. Betyr det da at vi som har cøliaki har lekk tarm? ...

Hei! Jeg har lest at når du har autoimmun sykdom, har du lekk tarm. Cøliaki er vel en autoimmun sykdom. Betyr det da at vi som har cøliaki har lekk tarm?

Lisbeth, 4. mars 2020 09:48

Det er et litt vanskelig tema da glutenspising hos cølaikere gir lekk tarm, og mange med cøliaki har lekk tarm selv uten gluten. Mange vil hevde at det er en forutsetning for å få cøliaki at man har en litt "lekk" tarm, men det er visse problemer med å definere hva en lekk tarm er og hvordan man skal påvise det. Men det er visstnok ganske vanlig å ha en mer eller mindre lekk tarm. 

Trond S. Halstensen, 04. mars 2020 19.37

Vanskelig å få diagnose, men bør jeg likevel kutte ut gluten og "spor av gluten"?

Hei, jeg sliter veldig med dårlig hjelp i fra helsevesenet. Jeg ble akutt dårlig da jeg var 20 år hvor jeg var på do 5-8 ganger om dagen og til slutt revnet tarmen (ikke langt unna å måtte operere). På alle tre blodprøvene tester jeg positivt, me...

Hei, jeg sliter veldig med dårlig hjelp i fra helsevesenet. Jeg ble akutt dårlig da jeg var 20 år hvor jeg var på do 5-8 ganger om dagen og til slutt revnet tarmen (ikke langt unna å måtte operere). På alle tre blodprøvene tester jeg positivt, men får ikke noe godt svar fra gastroskopien ettersom jeg ikke klarer å ha i meg noe særlig mengder meg gluten. Pappa hadde cøliaki, og lever dessverre ikke lengre så vanskelig å få noe veiledning av han. Men det skaper også mer usikkerhet for meg hvor farlig denne allergien kan være om man ikke tar det 100 % alvorlig. Jeg føler jeg aldri har hatt noen som har gitt meg noe råd eller hjelp, har egentlig bare blitt kastet frem og tilbake i helsevesenet. Jeg forstår heller ikke omfanget av allergien, er det slik at jeg har større sannsynlighet for kreft i tarm og beinskjørhet? Jeg sliten også med mye smerter i ledd. Jeg håper det hadde vært mulig med en second opinion hos deg ettersom jeg ikke klarer gastrstkopien og ikke føler jeg blir tatt ordentlig seriøst av familie, venner eller meg selv før jeg har det svart på hvit. Jeg skjønner at jeg ikke tåler det, men jeg skjønner ikke følgene hvis jeg får det i meg. Familie og venner skjønner også at jeg ikke tåler det, men alle er veldig på at jeg sikkert tåler litt. Jeg er også student, så budsjettet med glutenfrikost er trangt. Jeg tror jeg rett og slett bare trenger å komme til en i helsevesenet som tar meg seriøst. Håper på hjelp her, jeg er desperat. Mat er ikke lengre en venn, og jeg gikk ned 10 kg på kort tid fordi jeg slet så med å finne ny mat jeg kunne spise, og noe som kunne gi meg nok næring. Jeg spiser i dag enda noe gluten, 2 knekkebrød lagd av havre og noe mel fordi jeg føler det går greit, jeg spiser også havregryn hvor det kan være spor. Sliter enormt med vondt i mage, luft og slapphet, så skjønner at jeg burde kutt de 2 knekkebrødene, men burde jeg også holde meg unna spor?

Andrea, 3. mars 2020 13:29

Litt vanskelig å vurdere hva du mener med spor og havreknekkebrød. Vanlig Wasa havreknekkebrød er ikke glutenfritt, men det finnes glutenfrie knekkebrød. Du sier du har hatt positive blodprøver, men at gastroskopien var negativ da du ikke orket å spise gluten. Dersom du spiser strikt glutenfritt så skulle dine evt. cøliaki-relaterte plager forsvinne i løpet av ett til tre år, om det er cøliaki som er årsaken til dine plager. Når man ikke har en sikker diagnose så blir man naturligvis i tvil om hva man skal gjøre, og da kan den glutenfrie dietten være litt på og av uten at man klarer å forstå om man reagerer eller ikke. Enten må man spise nok gluten til at en diagnostisk tynntarmsbiopsi er forventet å gi et konklusivt svar, eller man må, for sin egen del, spise så glutenfritt som om man hadde en diagnostisk cøliaki og se hvilke plager som blir borte og hvilke som står igjen. I utgangspunktet trenger du å bli fulgt opp av et diagnostisk team som kan mage-tarmplager da mange også har irritabel tykktarmssyndrom (IBS) som i seg selv er utfordrende mhp på dieten da de skal spise FODMAP-redusert kost. Havregryn finnes som spesialdyrket og glutenfri.  Jeg er ikke i en situasjon hvor jeg kan ta imot pasienter, men det er andre leger der ute som interesserer seg for problematikken, litt avhengig av hvor du bor.

Trond S. Halstensen, 04. mars 2020 19.20

Anbefales det at cøliakere tar influensavaksinen?

Hei! Anbefales det at cøliakere tar influensavaksinen? Jeg er også generelt mer syk og forkjølet enn de rundt meg, så jeg lurte på om man har et dårligere immunforsvar når man har cøliaki? Er det slik at jeg f.eks. får en forkjølelse le...

Hei! Anbefales det at cøliakere tar influensavaksinen? Jeg er også generelt mer syk og forkjølet enn de rundt meg, så jeg lurte på om man har et dårligere immunforsvar når man har cøliaki? Er det slik at jeg f.eks. får en forkjølelse lettere enn andre fordi jeg har cøliaki?

Helene, 1. mars 2020 21:19

Det anbefales alle å ta influensavaksinen, uavhengig av cøliaki eller ikke. Det eneste vi vet om infeksjon og cøliaki er at voksendiagnostiserte cøliakere som var dårlige, skal vurderes om de trenger å vaksinere seg mot  lungebetennelsesbakterien: Pneumokokk, som oftere kan gi alvorlig sykdom hos voksendiagnostiserte cøliakere. Vi vet ingenting om ulike virusinfeksjoner, men på et prinsippielt grunnlag kan man hevde at en glutenfri cøliaker er frisk fra sin cøliaki, og dermed ikke spesielt utsatt for smitte eller sykdom pga. cøliakien.

Trond S. Halstensen, 04. mars 2020 19.08

7-åring med diabetes og mulig cøliaki

Hei. Har en 7 åring med diabetes type 1. Har hatt 3 blodprøver med utslag på cøliaki, men kun svak verdi på 16. Det slo også ut på laktoseinntollerase, og han har vevstype HLA-DQ8. Han har levd laktosefritt i 2 mnd. Han har ekstreme magesmerter, avfø...

Hei. Har en 7 åring med diabetes type 1. Har hatt 3 blodprøver med utslag på cøliaki, men kun svak verdi på 16. Det slo også ut på laktoseinntollerase, og han har vevstype HLA-DQ8. Han har levd laktosefritt i 2 mnd. Han har ekstreme magesmerter, avføringen bare fosser ut, er illeluktende osv. Plagene har vart i 4 mnd., første utslag på blodprøve var for 7 mnd. siden. I dag tok han gastroskopi, og tarmtottene var helt fine. Vi må vente 3-4 uker på prøvesvar. Ettersom tarmene så helt fine og friske ut, vil prøvene også mest sannsynlig også da være negative? Eller kan vi oppleve at det er utslag selv om magen så fin ut? Skulle ønske dette ikke var cøliaki selvsagt, men ønsker en forklaring på hans dårlige form.

Elisabeth, 28. februar 2020 19:45

Litt usikker på hvordan hendelsesforløpet er: dersom dette er Fürst laboratorier sine tall så er IgA anti tTG  (TG2) på 16 klart over øvre grense på 7, så han har autoantistoffene som er diagnostisk for cøliaki, en vevstype som man kan ha ved cøliaki, symptomer forenlig med cøliaki, men den tarmen så tilsynelatende normal ut ved gastroskopi. Dere må vente 3-4 uker før man har sett på tarmbiopsiene (patologen). Endringene i tarmen og nivået av autoantistoffer er avhengig av mengden gluten som konsumeres, så det er mulig dere har redusert mengden glutenholdig mat fordi han er så plaget, og at dette har redusert tegnene på cøliaki. Det er vanskelig å bedømme en slimhinne via gastroskopet, så dere må nesten bare vente på svaret fra patologen. Dersom dette er cøliaki så skal dere egentlig bare være lettet, for da har dere en forklaring på problemene hans, og det  går stort sett greit med glutenfri kost.

Trond S. Halstensen, 04. mars 2020 18.35

Hvordan er det med cøliaki og corona?

Hei. Nå i disse Corona tider leser man at enkelte grupper skal være ekstra forsiktige, blant annet eldre og grupper med nedsatt imunforsvar. Her ble det i en artikkel nevnt at blant annet personer med enkelte autoimmune sykdommer burde være forsiktige. Hvordan er det med personer m...

Hei. Nå i disse Corona tider leser man at enkelte grupper skal være ekstra forsiktige, blant annet eldre og grupper med nedsatt imunforsvar. Her ble det i en artikkel nevnt at blant annet personer med enkelte autoimmune sykdommer burde være forsiktige. Hvordan er det med personer med cøliaki som lever glutenfritt? Er de å regne som andre friske i samme aldersgruppe, eller bør de være ekstra forsiktige?

Benedicte, 28. februar 2020 10:31

I utgangspunktet er en glutenfri cøliaker frisk, og er ikke i risikogruppen. Hvordan det er med voksendiagnostiserte cøliakere som var veldig syke før diagnosen, men som nå er glutenfrie, vet vi ikke da ingen har kunnet gjøre slike undersøkelser.

Trond S. Halstensen, 04. mars 2020 18.32

Noe større risiko for cøliakere i forhold til corona?

Hei, Jeg lurer på: når man har cøliaki og spiser glutenfritt er man da å anse som frisk? Spør med tankene om man har noe større risiko i forhold til coronaviruset? Ser det sies de som er kronisk syke har større riskiko. Lurer på om dette gjelder c&...

Hei, Jeg lurer på: når man har cøliaki og spiser glutenfritt er man da å anse som frisk? Spør med tankene om man har noe større risiko i forhold til coronaviruset? Ser det sies de som er kronisk syke har større riskiko. Lurer på om dette gjelder cøliakere?

Kjersti, 27. februar 2020 21:10

I utgangspunktet nei, ingen større risiko, men ingen vet da det ikke er noen som har undersøkt, eller har kunnet undersøke dette momentet. 

Trond S. Halstensen, 04. mars 2020 18.24

Kan sterke magesmerter ha noe med cøliaki å gjøre?

Hei! Jeg er 45 år gammel, og fikk diagnosen for snart 2 år siden. Har holdt meg strengt til glutenfritt kosthold siden. Men innimellom får jeg likevel voldsomme magesmerter. Nå var det lenge siden sist, men i dag kom disse smertene igjen. Det er grusomt vondt mens det st&arin...

Hei! Jeg er 45 år gammel, og fikk diagnosen for snart 2 år siden. Har holdt meg strengt til glutenfritt kosthold siden. Men innimellom får jeg likevel voldsomme magesmerter. Nå var det lenge siden sist, men i dag kom disse smertene igjen. Det er grusomt vondt mens det står på som verst. Og når det er over føler jeg meg helt "ferdig". Jeg VET at jeg IKKE har spist noe med gluten i! Tror du disse smertene har noe med cøliakien å gjøre, eller er det noe helt annet? Kan også nevne at jeg sliter en del psykisk, kan jo være at det har noe med det å gjøre... Men det er altså så fryktelig vondt at jeg tenker hver gang jeg får dette at det må være noe veldig galt med meg. Har vært hos lege, men har ikke funnet ut noe...

Birgit, 27. februar 2020 17:54

Periodevise sterke mage-smerter som gir seg, uten glutenuhell, har nok neppe noe med din cøliaki å gjøre. Jeg ville nok primært kontaktet legen igjen, og beskrevet smertenes type, karakteristikk etc. best mulig og la legen vurdere om du ikke bør utredes for disse "kolikk"-liknende smertene, helt uavhengig av cøliaki og psykiske plager.

Trond S. Halstensen, 04. mars 2020 18.16

Klikk på logoene for mer info