Arkiv

Resultat: Cøliaki (1000) viser 1 - 20

Følger kløe på kroppen med cøliaki?

Eg fikk cøliaki i sommer. I vinter begynte det å klø på kroppen. Er det noe som følger med cøliaki ? ...

Eg fikk cøliaki i sommer. I vinter begynte det å klø på kroppen. Er det noe som følger med cøliaki ?

Odd-Arve, 10. april 2019 18:09

Nei, ikke på glutenfri kost, men du kan jo reagere allergisk p å noe av den nye maten du har begynt å bruke. Det er avhengig av hva utslettet er og hvordan det ser ut etc. Du får ta det opp med legen din og så får dere ta det derfra. En Dermatitis Herpetiformis pleier ikke å bryte ut på GFD.

Trond S. Halstensen, 10. april 2019 20.52

Hvor finner jeg god informasjon, tips og råd ved glutenuhell?

Hei. Hvor finner jeg god informasjon, tips og råd ved glutenuhell? Savner troverdig og relevant info for hvordan bli bedre raskest mulig. Tar gjerne i mot tips på området. ...

Hei. Hvor finner jeg god informasjon, tips og råd ved glutenuhell? Savner troverdig og relevant info for hvordan bli bedre raskest mulig. Tar gjerne i mot tips på området.

Evelyn, 10. april 2019 12:56

Det er jo avhengig av når man oppdager uhellet. Har det gått noen timer og du kjenner reaksjonen så er det muligens ikke noe vits i å kaste opp (avhengig av mengden). Gluten-nedbrytende enzymer påståes å kunne bryte ned spormengder, men man kommer muligen for sent til. Ellers er det ingen generelle råd for hvordan man skal raskere frisk fra uhellet, du må nesten bare "stå han av". Reaksjonens alvorlighet rettferdiggjør ikke bruken av immundempende medikamenter, og ikke vet vi om de ville ha hjulpet heller, selv om de kan brukes ved alvorlig livstruende cøliaki for å redusere immunreaksjonen i tarmen.

Trond S. Halstensen, 10. april 2019 20.36

Hvordan skal vi klare å argumentere for NAV?

Hei! Har en 7-åring som for snart 3 år siden fikk påvist ikke-cøliakisk glutensensitivitet. Hun var så dårlig at vi trodde hun var alvorlig syk. Pappa har cøliaki, så etter hvert så vi at symptomene kunne tyde på cøliaki. Blodpr&os...

Hei! Har en 7-åring som for snart 3 år siden fikk påvist ikke-cøliakisk glutensensitivitet. Hun var så dårlig at vi trodde hun var alvorlig syk. Pappa har cøliaki, så etter hvert så vi at symptomene kunne tyde på cøliaki. Blodprøver var negative. Vi måtte gjennom lang testing med å fjerne de mest typiske allergimatvarene - soya, melk, egg, gluten + noen til. Det eneste som gjorde utslag var gluten. Når vi gjeninnførte gluten ble hun raskt dårlig igjen. Vi fikk etter hvert grunnstønad. Vi fikk beskjed fra NAV om at vi måtte teste på nytt om hun fortsatt reagerte og at vi måtte ha spesialistuttalelse. Vi startet prosessen 9 måneder før og ble henvist til barnelege som ikke ville ta henne inn, men at vi skulle gjøre testing hjemme. Hun fikk på nytt vanlig kost - i 3 perioder og det samme skjedde. Hun ble dårlig. Vi rapporterte til barnelege hva vi så og etter langt om lenge og mange telefoner til sykehuset, fikk vi da hans erklæring på at hun fortsatt må stå på glutenfri kost. Denne gangen fikk vi avslag på grunnstønad da vi ikke hadde utført testing korrekt. NAV-legen mener at hun må blindtestes, men hadde de testet far (med cøliaki) på denne måtten, så hadde det heller ikke gitt akutte reaksjoner. Vi har selvsagt klaget på vedtaket til NAV, men behandlingstiden var på 9 måneder. Vi synes jo at det var meget arrogant av NAV å avvise dette. Vi vet jo hvor syk vår datter var FØR hun gikk over på glutenfri kost og hun kjenner det selv på kroppen - og har veldig lite lyst selv til å teste med ordinær mat. Det er ikke mye kult for en 7-åring når noen av hennes reaksjoner blir at hun får både tisse-og bæsjeuhell, i tillegg til magesmerter, utstabilt humør osv.. Hvordan skal vi klare å argumentere for NAV? Er det noe fokus på dette blant leger?

Ingrid, 10. april 2019 11:17

Begrepet ikke-cøliakisk GLUTENsensitivitet er en "lost case" i forhold til NAV. De som har testet voksne med selvdiagnostisert hvetereaksjoner med dobbelt blindet ren-gluten provosering har konkludert med at det ikke er gluten i hvetemelet pasientene reagerer på, og muligens er det slik for din datter også. Så begrepet avvises nå av NAV. Internasjonalt har man også gått bort fra begrepet, og kaller det heller ikke-cøliakisk hvetesensitivitet, for vi vet ikke helt sikkert hva det er i hveten man reagerer på. Noen mener at dette er en IBS-liknende reaksjon på FODMAP-karbohydratene Fruktaner, andre at det er andre proteiner i hveten, enn gluten som man reagerer på. Siden begrepet ikke-cøliakisk glutensensitivitet ikke er en objektiv diagnostiserbar sykdom og all data tyder på at det ikke er gluten man reagerer på, så er det heller ikke en medisinsk annerkjent diagnose, og da sier NAV nei. Vi, og mange med oss er i heftig dialog med NAV fordi det er ikke navnet som betyr noe, det er om man kan bruke hvete som næringsmiddel eller ikke, som betyr noe. Vi håper å få NAV/politikere i tale og vi håper det kommer flere undersøkelser som påviser hva det er i hveten man reagerer på, så tilstanden kan få et korrekt navn.

Trond S. Halstensen, 10. april 2019 20.21

Amming, morsmelkerstatning, blodprøver av baby og dårlig sykehusmat

Hei! 1) Hvordan vil det være med en (nyfødt) baby som ikke kan ammes? Må få erstatning da amming er ute av bildet. Mor har cøliaki, og det er jo en sjanse for at babyen har genet og også kan utvikle cøliaki (10 % sjanse for folk i slekt). Tidligere har j...

Hei!

1) Hvordan vil det være med en (nyfødt) baby som ikke kan ammes? Må få erstatning da amming er ute av bildet. Mor har cøliaki, og det er jo en sjanse for at babyen har genet og også kan utvikle cøliaki (10 % sjanse for folk i slekt). Tidligere har jeg lest at barn av en cøliaker ikke skal utsettes for gluten første leveår for å evt. utsette en cøliakidiagnose/sykdom til fireårsalderen. Dette må jo gjelde for en nyfødt som må ha erstatning også.

2) Kan man få tatt blodprøve på om babyen har genet for å utvikle cøliaki og deretter ta forhåndsregler for hva slags erstatning man kan gi? (Egentlig burde man jo kunne få tatt en slik blodprøve ved fødsel uansett - i alle fall når dette ligger til familien - mye unødig stress kunne vært unngått om en slik blodprøve ble tatt på en nyfødt enn å holde en unge unna gluten første leveår).

3) Leser om Neocate LCP, Alfamino og Nutramigen Puramino er uten gluten, men så klart dyrt. Kan man få støtte til morsmelkerstatning når amming er utelukket av fysiske/medisinske årsaker?

4) PS! Blir så skremt av å lese alle sine hostorier om hvor elendig man blir tatt vare på på sykehus med cøliaki. At folk med diagnosen blir servert glutenholdige brødskiver og mat uansett. Kjenner jeg gruer meg til det er min tur. Hvorfor er det slik på et sted man virkelig skulle tro man ble skjønt? Tenker de at dette er oppspinn? Om det er slik at kjøkkenet på et sykehus ikke kan fikse dette, så må de jo kunne si fra så man har med seg/ordner seg på andre måter når man er innlagt. Kanskje en idé for foreningen å oppsøke sykehus for å høre om tilbudet. Det siste er person som er syk trenger er mat som gjør den dårligere. Ullevål er nevnt flere ganger som et dårlig eksempel. Stavanger ble trukket fram som et godt eksempel av ei som hadde sett alle klagene fra andre sykehus. Skremmende at det er slik. Håper på svar da det er svært lite å finne omkring denne problemstillingen på nett og legen ikke vet.

Anne, 10. april 2019 10:57

Uten egen amming så kan man få morsmelk fra morsmelksentralen og ulike morsmelkerstatninger. Generelt så anbefaler man å introdusere gluten i kosten fra 4 mnd alder. Det var faktisk mindre cøliaki bland de barna som fikk gluten tidlig i kosten enn de som fikk det etter 6 mnd alder, men antallet som fikk gluten tidlig var litt lavt. Men, all forskning tyder på at det er lettere å få toleranse om man får gluten fra ca 4 mnd alder.

HLA testing for å se om et barn har genet, når 92-96 % av de med genet ikke får cøliaki, og 85-90% av førstegradsslektninger til cøliakere heller ikke får cøliaki er nok ikke regningssvarende. Det genet er så vanlig, 30% av oss har det. Man kan heller ikke bruke blodprøver for å være sikker da ca 50% av cøliakibarna <2 år ikke har påvisbare antistoffer i blodet (og så synker andelen seronegative cølikere ettersom barnet blir eldre). En positiv prøver er veldig spesifik, men en negativ kan ikke brukes til å utelukke cøliaki, så man må ty til litt eldre klassiske metoder som å se på vekstkurve, om barnet trives, avføringsmønster etc. De fleste barna får ikke cøliaki, selvom det kan være veldig opphoping av cøliaki i noen familier.

NCF har vært mye på banen til sykehusene og deres kjøkkensjefer, men det er et problem å få gjennomslag. Vi (NCF) trenger egentlig meldinger om alle som opplever slik diettfeil på sykehusene så vi kan bruke det til å minne sykehusene på deres ansvar. Vi forsøker å få gjennomslag for at alle sykehusavdelinger har glutenfri mat i fryseren og at kjøkkenet vet hva glutenfritt betyr, og passer på at pasientene får det de tåler.

Trond S. Halstensen, 10. april 2019 19.59

Blir forstenet av glutenfri kost - hva gjør jeg?

Jeg har nylig fått beskjed om at jeg har cøliaki. Har lagt om kosten, men mitt problem er at jeg blir forstenet :-( Hva gjør jeg? Visiblin hjelper ikke. Pia :-) ...

Jeg har nylig fått beskjed om at jeg har cøliaki. Har lagt om kosten, men mitt problem er at jeg blir forstenet :-( Hva gjør jeg? Visiblin hjelper ikke. Pia :-)

Pia, 10. april 2019 10:30

Mulig det kun er en overgangsfase, og med forstenet mener du sikkert forstoppet. De vanlige rådene har du sikkert fulgt som å øke mengden fiber i kosten (fiberknekkebrød). Det finnes medikamenter som øker tarmens bevegelseskraft om du ikke kommer i mål på annen måte. Det er mulig du reagerer på den nye kosten med langsomme tarmbevegelser. Det er også et dosespørsmål, et rutine/vane spørsmål (ta seg god, rolig tid på do til fast tid, ikke stress), og et tarminnhold-mengde spørsmål. Ta det opp med legen din så er det mulig du får det den hjelpen du trenger.

Trond S. Halstensen, 10. april 2019 19.53

Spiste gluten men reagerte ikke - har jeg ikke cøliaki likevel?

Har cøliaki, men tok feil av God Morgen yoghurt forleden og spiste den med gluten. Reagerte ingenting. Kan jeg da ikke ha cøliaki likevel? Bør jeg ta en ny test? Har hatt cøliaki siden jeg var 7 ...

Har cøliaki, men tok feil av God Morgen yoghurt forleden og spiste den med gluten. Reagerte ingenting. Kan jeg da ikke ha cøliaki likevel? Bør jeg ta en ny test? Har hatt cøliaki siden jeg var 7

Mia, 10. april 2019 10:28

Du mener du spiste yoghurten med muslien, eller bare yoghurten? Yoghurten er nok glutenfri, det er muslien som inneholder gluten. Men selv om du spiser en brødskive uten å reagere så kan du utmerket ha cøliaki, ikke alle reagerer akutt på gluten "uhell". Cøliaki er en glutenindusert autoimmun sykdomsprosess hos genetisk disponerte individer, den kommer langsomt og forsvinner langsomt. Men fortsetter man å spise gluten så vil man bli syk igjen, snikende syk igjen og det kan ta tid før man oppfatter hva som skjer fordi det ikke nødvendigvis er tarmplager man får, men mer systemreaksjon som tretthet, "brain fog", anemi etc. Ikke å anbefale.

Trond S. Halstensen, 10. april 2019 19.48

Kan man teste negativt på diagnostiske cøliaki-blodprøver men samtidig teste positivt på tynntarmsbiopsi?

Hei, Jeg har gjennom hele livet hatt mye magesmerter og problemer med magen. Da jeg var barn hadde jeg forhøyede cøliaki-prøver, men negativ biopsi i tolvfingertarmen. Jeg tok nylig nye blodprøver som viser at jeg tester positiv på HLA-DQ2, men samtidig negativ for ...

Hei, Jeg har gjennom hele livet hatt mye magesmerter og problemer med magen. Da jeg var barn hadde jeg forhøyede cøliaki-prøver, men negativ biopsi i tolvfingertarmen. Jeg tok nylig nye blodprøver som viser at jeg tester positiv på HLA-DQ2, men samtidig negativ for S-Anti-tTG IgA og S-Anti-Deam glir IgG. Jeg gjennomførte også nylig en gastroskopi som viser forandringer i tynntarmen, hvor gastrokirurgen sa at det kunne tyde på cøliaki. Jeg får først svar om 4 uker. Kan man teste negativt på diagnostiske cøliaki-blodprøver men samtidig teste positivt på tynntarmsbiopsi? Og hvis biopsien er negativ, hvilke andre årsaker kan gi forandringer i tolvfingertarmen?

Andrea, 9. april 2019 17:02

Prinsipielt så er nivået av antistoffer i blodet og tynntarsendringene avhengig av mengden gluten du spiser, så om du i praksis går på lav-gluten diet (fordi du tror du muligens har cøliaki) så kan forandringene være små. Såkalt seronegativ cøliaki kan ha mange årsaker, inkludert cøliaki, men man fortrekker da å ha flere diagnostiske cøliaki kriterier enn kun tynntarms-endringene. Du har hatt forhøyet IgA anti tTG som barn og har "riktig" HLA, så det er iallefall noe. Dersom biopsien er negativ så er det ingen forandringer på tynntarmsbiopsien så da er det litt avhengig av hvilke symptomer og tegn (vitamin/sporstoff-mangeltilstander f. eks) du har, og om det er forenlig med cøliaki, sett alt under alt, før man bør tenke på alternative forklaringer til mageplagene dine.

Trond S. Halstensen, 10. april 2019 19.42

Er malteddik trygt å spise om man har cøliaki?

Er malteddik trygt å spise om man har cøliaki? I ingredienslista står det «malteddik (bygg). Har lest at du har svart på dette tidligere. Konklusjonen var vel at man bør holde seg unna, det er usikkert hvor mye gluten malteddik inneholder. Jeg lurer derfor p&ari...

Er malteddik trygt å spise om man har cøliaki? I ingredienslista står det «malteddik (bygg). Har lest at du har svart på dette tidligere. Konklusjonen var vel at man bør holde seg unna, det er usikkert hvor mye gluten malteddik inneholder. Jeg lurer derfor på hvorfor cøliakiorganisasjonen i Storbritannia skriver at man kan spise malteddik? Se link: https://www.coeliac.org.uk/frequently-asked-questions/can-i-eat-barley-malt-vinegar/.

Hanne , 7. april 2019 08:43

Dette sammen med soya, er en gjenganger og et problemområde som jeg tror jeg detaljerte i et tidligere svar. Jeg er ikke uenig i det UK skriver, men, som ved soya, er det så mange ulike levrandører og prosessmetoder at vår ernæringsfysiolog har kommet til at vi ikke kan garantere at de som selges i Norge er produsert slik at de er gluten (Hordein) frie. Det er jo også korrekt som UK sier, at man bruker små mengder av dette i maten så sluttproduktet/måltidet kommer neppe opp i >20ppm gluten. Men her har vi altså vært noe mer restriktive og føre-var enn det den britiske cøliakiforeningen har vært, muligens på bakgrunn av hva slags malteddik de har i sine butikkhyller.

Trond S. Halstensen, 10. april 2019 19.29

Is there another way to check if I am gluten-intolerant?

Dear Dr. Halstensen, It is from February that I feel severe discomfort after eating a certain food. I had to eliminate completely grains and gluten from my diet, but also other food not in that category looks not good for me. I went to the doctor several times and I had many blood samples, urine te...

Dear Dr. Halstensen,

It is from February that I feel severe discomfort after eating a certain food. I had to eliminate completely grains and gluten from my diet, but also other food not in that category looks not good for me. I went to the doctor several times and I had many blood samples, urine tests but nothing came out of it. I had a week ago a blood test to check for celiac or food allergy and I will get the results next week. The problem is that I cut out of gluten while I had the blood test because I feel very strong discomfort. Will the test be invalidated? Is there another way to check if I am gluten-intolerant? Also, is there a specialist doctor or medical institute to which I can refer to have a consultation? I live in Trondheim at the moment. Thank you

Raffaela, 7. april 2019 07:31

Celiac disease diagnostics depend on gluten ingestion, but some reactions may still be detectable in the blood if you have started gluten free diet shortly before being tested. There is no other common available testing methods independent of gluten consummation. The disease is an autoimmune reaction to gluten that disappear upon gluten free diet (but it takes time). Only an active disease can be diagnosed.

Trond S. Halstensen, 10. april 2019 19.22

Er det sannsynlig at jeg kan ha cøliaki selv om testene for for tre år siden ikke var positive?

Hei! Jeg er en 28 år gammel kvinne som ble utredet for cøliaki for tre år siden, med IgA-anti TG2 og IgG mot deaminert gliadin som begge var [1, samt negative funn på biopsier ved gastroskopi. Bakgrunnen for utredningen var jernmangelanemi med Hb på 7, som nå &qu...

Hei! Jeg er en 28 år gammel kvinne som ble utredet for cøliaki for tre år siden, med IgA-anti TG2 og IgG mot deaminert gliadin som begge var [1, samt negative funn på biopsier ved gastroskopi. Bakgrunnen for utredningen var jernmangelanemi med Hb på 7, som nå "holdes i sjakk" med Niferex daglig siste tre år. Det ble ikke funnet noen forklaring på årsaken til jernmangelanemien. Er mye plaget med oppblåsthet, luftavgang, voluminøse og hyppige avføringer (ikke diaré), i tillegg til at jeg nylig har fått påvist benskjørhet, hvilket jeg har forstått kan henge sammen med en uoppdaget cøliakidiagnose. Har forøvrig far med cøliaki. Jeg lurer om det er sannsynlig at jeg likevel kan ha cøliaki, selv om testene for for tre år siden ikke var positive, og om det er grunn til å utrede videre?

Silje Mari, 5. april 2019 20:17

En cøliakidiagnose forutsetter at du på diagnostiseringstidspunktet spiser (og har spist en stund >6 uker ofte 6 mnd eller mer) vanlig glutenholdig mat, angitt til minimum 2 brødskiver pr dag. Dersom du gjorde det og alle cøliaki-assosierte tester inkludert tynntarmsbiopsier var negative (HLA-DQ2.5/ -DQ8 positiv/negativ?) så er det vanskelig å forstå at du skulle ha en cøliaki som årsak til dine plager. Jeg antar som en selvfølge at du er blitt undersøkt på kryss og tvers så man vet du ikke blør fra tarmen et sted. Dine plager er også forenlig med en tilstand som heter "bakteriell overvekst i tynntarm (SIBO), og/eller IBS; noe jeg antar at du er utredet for. Din osteoporose kan skyldes mangel på kalk-opptak fordi du har for lite D-vitamin og det igjen har mange ulike årsaker, inkludert SIBO eller lite D-vitamin i kosten. Jeg ser ingen grunn til å utrede cøliaki-tanken videre så lenge du faktisk spiste glutenholdig kost da du ble undersøkt for 3 år siden.

Trond S. Halstensen, 10. april 2019 18.33

Har cøliaki og dårlig nattesøvn sammenheng?

Hei😃 Jeg har hatt cøliaki i ca 10 år. Har og slitt med nattesøvn. Mener å ha lest at det har en sammenheng. Stemmer det? Håper på raskt svar. ...

Hei😃 Jeg har hatt cøliaki i ca 10 år. Har og slitt med nattesøvn. Mener å ha lest at det har en sammenheng. Stemmer det? Håper på raskt svar.

Kristin , 4. april 2019 13:06

Beklager, men en glutenfri cøliaker (på 10-ende året) er en frisk ex-cøliaker, og kan ha alle de andre plagene som alle andre også kan ha, uten at det har sammenheng med cøliakien. Søvnvansker er et vanlig problem. 

Trond S. Halstensen, 10. april 2019 18.29

Do you have a list of tested/known food that is gluten free?

Hi! I'm a celiac exchange student from Argentina living in Oslo for a few months. At the moment I'm having trouble when I buy food at the supermarkets/ stores in general because most of the food do not say if they may or not contain gluten (e.g cheese, yoghurt, ham, canned food, sauces, cand...

Hi! I'm a celiac exchange student from Argentina living in Oslo for a few months. At the moment I'm having trouble when I buy food at the supermarkets/ stores in general because most of the food do not say if they may or not contain gluten (e.g cheese, yoghurt, ham, canned food, sauces, candies). I know most of them may not contain it but still I don't know where to look for or what to look for in the ingredients/ allergy information. Also I've noticed that most of the chocolates may contain gluten or do not have any information about it, as well as candies, peanut butter, nougat, etc. I was wondering if you could help with that and if you have a list of tested/known food that is gluten free (apart from the obvious brands such as Schar) I would really appreciate it if you could help me with this, I'm very sensitive to gluten and very careful with my diet and I've been having symptoms since my arrival but do not know the source of them. Thank you, Lucila

Lucila, 4. april 2019 10:22

The rule is that it must be stated on the "innholdsfortegnelse" (declaration) if the product contain any allergens or gluten (or actually Wheat (hvete in Norwegian)). The expression "may contain traces of" is mostly designed to avoid any responsibilities if anyone got sick from it. It is particular relevant for highly allergic individuals that may respond to low levels of an antigen. Celiacs do not normally respond to these low levels. Freia has tested and detected 50-80 ppm gluten in their chocolates labeled "may contain traces of...." which is within the so called low-gluten limit (<100ppm gluten in the food as sold to the consumer), but not strictly "gluten free (<20ppm). Therefore, it depend how sensitive you are. Most food is gluten free by nature. The challenge is all the premade food that may contain gluten-containing wheat products (e.g. wheat starch), but then again, it has to be labeled: "contain wheat (hvete)" or any of the other cereals celiacs cannot eat.

Your symptoms may be wheat-starch driven as wheat starch is added to Scandinavian gluten free bread, but is not used in Australia. Wheat starch in gluten free bread do not contain gluten (<20ppm), but you may react to the FODMAP-carbohydrates: Fructans in wheat starch.

Trond S. Halstensen, 10. april 2019 18.09

Kan stive ledd ha noe med cøliakien å gjøre?

Hei! Eg har nyoppdaget cøliaki eg har hatt mye vondt i magen med rumling og magesmerter. Men i det sista har eg hatt mye vondt i kroppen og stive ledd mest i nakken svir når eg tøyer - kan det ha noe med cøliakien å gjøre? ...

Hei! Eg har nyoppdaget cøliaki eg har hatt mye vondt i magen med rumling og magesmerter. Men i det sista har eg hatt mye vondt i kroppen og stive ledd mest i nakken svir når eg tøyer - kan det ha noe med cøliakien å gjøre?

Linnea, 29. mars 2019 09:26

Vanskelig å si. Du har vel begynt på glutenfri diett (GFD) og da skal eventuelle sykdomsfølelser i kropen forsvinne etterhvert som du tilfriskner på GFD. Du vet vel at du i en periode nå ikke tåler melkesukkeret så godt (laktoseintolerant), men det vil bli bedre det også.  Vi får ata at dette forsvinner etterhvert som du tilfriskner om det har noe med cøliakien din å gjøre. På GFD blir en cøliaker frisk, selvom du har en cøliakidiagnose er du frisk på GFD, men det kan ta litt tid (mnd-år) før du er helt frisk.

Trond S. Halstensen, 03. april 2019 19.30

Hvilken dokumentasjon krever NAV for å kunne gi grunnstønad?

Hei! Har fått diagnosen cøliaki og skal fylle ut søknad om grunnstønad, og har i den forbindelse noen spørsmål jeg håper du kan hjelpe meg med. Hvilke dokumentasjon krever NAV at man legger ved? Både legeerklæring og biopsisvar? Og navnet p&a...

Hei! Har fått diagnosen cøliaki og skal fylle ut søknad om grunnstønad, og har i den forbindelse noen spørsmål jeg håper du kan hjelpe meg med. Hvilke dokumentasjon krever NAV at man legger ved? Både legeerklæring og biopsisvar? Og navnet på legen og/eller sykehuset som har behandler meg, gjelder det kun om jeg har vært innlagt? Hvis ikke, er det fastlegen eller legen som har satt diagnosen? Hvor mye trenger jeg å skrive om ekstra utgifter på grunn av fordyret kosthold ved diett? Det står utfyllende opplysninger, så hvor mye og hva skal jeg skrive her? Og, vil gjerne beholde originalskrivene fra legene, holder vel at NAV får kopi av disse? På forhånd, tusen takk :)

Anonym, 3. april 2019 17:10

Legg ved epikrisen fra sykehuset evnt fra spesialisten. Fastlegen din kan godt skrive legeerklæringen, men diagnosen må være satt av spesialist (privatpraktiserende eller via sykehuset). Du trenger ikke dokumentere kotsholdsutgiftene dine, du får fast sats hos NAV. Tror det holder med kopi av legeskrivet, de vil eventuelt henvende seg til legen/sykehuset/deg for utfyllende opplysninger om de mener de mangler noe. Legg ved kopi av biopsisvaret også, men inkluder en legeerklæring som klart sier du har diagnosen cøliaki. Saksbehandlere hos NAV har begrenset medisinsk kompetanse så de trenger konklusjonen i klare ordlag.

Trond S. Halstensen, 03. april 2019 19.25

Kan det fortsatt være mulig at jeg har cøliaki?

Hei! Jeg er 30 år og har fått diagnosen IBS, siden ingenting påvises på tester. Jeg tåler ingen glutenholdige produkter, har lite magesyre, tåler litt laktosefrie produkter men blir fort forstoppet av det, har hatt perioder på 2mnd med konstant diaré,...

Hei! Jeg er 30 år og har fått diagnosen IBS, siden ingenting påvises på tester. Jeg tåler ingen glutenholdige produkter, har lite magesyre, tåler litt laktosefrie produkter men blir fort forstoppet av det, har hatt perioder på 2mnd med konstant diaré, har hatt akutte magesmerter, oppblåst mage, veldig sliten, har ofte bronkitt/virus/stille lungebetennelse, magesår, astma, allergi, har samme vevstype som de med cøliaki, har alltid hatt jernmangelanemi, kroppen tar ikke til seg næringsstoffer så jeg sliter med å gå opp i vekt. Kan det fortsatt være mulig at jeg har cøliaki? Hvordan kan jeg finne det ut når det ikke påvises? Og hvis jeg skal ta slangen i halsen, må jeg da kutte ut glutenfritt brød og kun spise glutenholdige brød og mat i 2 uker, eller kan jeg feks spise 2 skiver daglig med gluten og resten glutenfritt? Min sønn er 1år til sommeren, han har melkeproteinallergi og reagerer på gluten, til og med havregryn som ikke er glutenfritt, maltekstrakt, og babygrøtene semper og sinlac som er melkefrie. Kan han ha cøliaki? Jeg har 2 slektninger som har cøliaki, men ikke nærmeste familie (søskenbarn)

Kine, 30. mars 2019 12:47

Man kan kun påvise aktiv cøliaki, og aktiv cøliaki har man kun om man spiser nok gluten, og det er forskjell på hvor mye gluten som skal til for å utløse den autoimmune cøliaki prosessen som gjør at sykdommen vises på blodprøver/biopsi. Det holder ikke med 2 uker på gluten, vi sier minimum 6 uker før man kan forvente å se endringer i tarmen, og er det da ingen endringer da så kan man fortsette med gluten til man eventuelt blir cøliakisyk, og de klassiske cøliaki-antistoffene kan påvises i  blodet og/eller tynntarmen endrer seg såpass mye at man kan påvise cøliaki i tynntarmsbiopsiene. Cøliakivevstypen har 30% av oss, så det sier veldig lite om muligheten for å ha cøliaki da >90 % av de med slik vevstype ikke har eller kommer til å få cøliaki. Om du er veldig plaget mens du spiser glutenholdig mat og man ikke kan påvise noen endringer i tarmen eller cøliaki-antistoffer i blodet så er sannsynlig at dine plager skyldes IBS. Ca 70% av de med IBS blir bra eller vesentlig bedre av FODMAP-redusert mat. Hvetemel, særlig den vi dyrker i Norge, inneholder FODMAP karbohydratet Fruktaner som mange reagerer på (da tåler de ofte spelt bedre). 

Barn kan ha andre utfordringer mht kost, inkludert klassisk matvareallergi. Ordet kan er veldig stort: alt kan.., men hvor sannsynlig er det. Cøliakidiagnosen hos såpass små barn er veldig utfordrende da de ofte ikke har de spesielle cøliaki-autoantistoffene i blodet. Samtidig er det mye magetrøbbel hos barn, mageplager som går over ettersom de vokser det av seg. Jeg antar legen din kan utrede sønnen din for mageplagene, inkludert hvor sannsynlig det er at han har en uoppdaget cøliaki.

Trond S. Halstensen, 03. april 2019 18.43

Kan du gi noen råd om vitamin- og mineraltilskudd?

Jeg har hatt påvist cøliaki noen mnd. Er 49 år. Ingen sykdom ellers eller medisinbruk. Har ikke blitt helt bra med magesmerter. Men når jeg kuttet ut melk i tillegg ble det mye bedre. Men er litt bekymret for kroppens behov både i nuet og i framtiden med tanke på...

Jeg har hatt påvist cøliaki noen mnd. Er 49 år. Ingen sykdom ellers eller medisinbruk. Har ikke blitt helt bra med magesmerter. Men når jeg kuttet ut melk i tillegg ble det mye bedre. Men er litt bekymret for kroppens behov både i nuet og i framtiden med tanke på mineraler og vitaminer. Uten melk forsvinner jo en del av dette. Kan du gi noen råd om vitamin- og mineraltilskudd? Tror ikke jeg får dette gjennom mitt kosthold i dag. Føler ikke jeg har mye å gå på for tiden. Føler og tror jeg trenger noe tilskudd av vitaminer. Benskjørhet er jo også et tema har jeg hørt. Noe jeg kan ta for å minske fare for det?

Kjell, 29. mars 2019 17:10

For en voksen mann med normalt norskt kosthold så trenger du ikke melk for et fullverdig kosthold, og du har nok fortsatt en viss laktoseintoleranse siden det ikke er så lenge siden du startet opp med GFD, så om ca et år så kan du sikkert drikke melk igjen. Men, når det er sagt: du bør ta en daglige multivitamin tablett som inneholder D-vitamin, zink og jod (i tillegg til mye annet), som er de mineralene vi i Norge ofte har litt lite av. Selv om melk inneholder mye kalsium, så er det D-vitaminet som det oftest er mangel på ved kalk-mangel, og det er bensubstanstap (proteinskjelettet i beinvev) som oftest er problemet ved osteoporose. Osteoporose er ikke egentlig et kalsiumproblem (så lenge man har nok D-vitamin). I tillegg deltar D-vitaminet i mange andre funksjoner inkludert i å regulere immunsystemet så det ikke så lett utvikler autoimmun sykdom. Jeg antar legen din testet deg for de vanligeste mangeltilstandene man ser hos cøliakere så du vet om du i utgangspunktet hadde noen mangler. Ved påvist mangler må man ofte gi ekstra tilskudd i en periode. Tradisjonelt norskt kosthold er faktisk ganske så sunt, men at du er sliten og at sykdommen henger i, det må du nesten forvente. Det tar tid å bli frisk igjen på GFD.

Trond S. Halstensen, 03. april 2019 18.16

Kan gastrittplager slå gjennom i perioder med stress?

Selv om man går fast på nexium, da det ble påvist kronisk gastritt som følge av cøliaki på gastroskopi, kan gastrittplager likevel slå gjennom i perioder med stress, slik at man må øke doseringen? ...

Selv om man går fast på nexium, da det ble påvist kronisk gastritt som følge av cøliaki på gastroskopi, kan gastrittplager likevel slå gjennom i perioder med stress, slik at man må øke doseringen?

Silje, 27. mars 2019 17:09

Gastritter som er assosiert med cøliaki kommer i ulike klasser. Man har det som heter lymfocytær gastritt, som går over av seg selv på GFD. Man har kronisk inaktiv og kronisk aktiv gastritt som ikke blir bedre på GFD. I tillegg er det en del som har en Helicobacte Pylori (magesårsbakterien) assosiert gastritt som kan behandles med antibiotika.

Den kronisk aktive gastritten lever tilsynelatende sitt eget liv og vil prinsipielt, som alle kroniske sykdommer,  kunne forverres i perioder. Jeg råder deg til å ta opp problemstillingen med legen din og be om råd om hvilken dosering du bør bruke i dine dårlige perioder.

Trond S. Halstensen, 27. mars 2019 20.18

Hvor lenge må jeg vente før verdiene mine normaliseres?

Hei Fikk påvist cøliaki i september og begynte å spise glutenfritt da. Var hos legen i sist uke og målte cøliaki verdien, og disse var fremdeles ikke normalisert. Er det normalt? Hvor lang tid må jeg regne med at det tar? ...

Hei Fikk påvist cøliaki i september og begynte å spise glutenfritt da. Var hos legen i sist uke og målte cøliaki verdien, og disse var fremdeles ikke normalisert. Er det normalt? Hvor lang tid må jeg regne med at det tar?

Åse, 27. mars 2019 14:43

Det er normalt. Jeg antar de har falt, men ikke blitt normalisert. Det tar tid å bli helt normal på GFD, immunsystemet har hukommelse og fortsetter å lage disse autoantistoffene en stund etter at man har startet på GFD. De fleste normaliseres til slutt, men det kan i verste fall ta noen år.

Trond S. Halstensen, 27. mars 2019 19.58

Indikerer disse verdiene at datteren min har cøliaki?

Hei. Datteren min på 9 år tok cøliakiprøver i januar, og verdiene hennes på S-anti -Deam gl ia IgG var på 7. Vil det da si at hun sannsynligvis har cøliaki, eller hvordan er det? Takknemlig for svar. ...

Hei. Datteren min på 9 år tok cøliakiprøver i januar, og verdiene hennes på S-anti -Deam gl ia IgG var på 7. Vil det da si at hun sannsynligvis har cøliaki, eller hvordan er det? Takknemlig for svar.

Cecilie, 27. mars 2019 10:46

En såpass lav IgG anti-deamidert gliadin (så vidt over øvre normale grense) uten samtidig økning av IgA mot transglutaminase-2 (tTG eller også kalt TG2) er ikke diagnostisk for cøliaki og mest sannsynlig et uspesifikt funn uten diagnostisk betydning.

Trond S. Halstensen, 27. mars 2019 19.52

Er det stor sannsynlighet for at sønnen min har cøliaki når han har disse antistoffene?

Hei igjen! Jeg stilte deg spørsmål for et par uker siden vedr. min sønn på 14 år. Han testet positivt på blodprøve for to år siden, men vi fikk avkreftet cøliaki etter gastroskopi. Han hadde nok et litt begrenset inntak av gluten i tiden...

Hei igjen! Jeg stilte deg spørsmål for et par uker siden vedr. min sønn på 14 år. Han testet positivt på blodprøve for to år siden, men vi fikk avkreftet cøliaki etter gastroskopi. Han hadde nok et litt begrenset inntak av gluten i tiden før dette. Han har nå tatt ny blodprøve, og fikk svar fra legen om at verdiene hadde økt litt, og at han igjen blir henvist til gastroskopi. Mitt spørsmål er; er det stor sannsynlighet for at han har cøliaki når han har disse antistoffene? Har nå forstått at det er viktig å overdrive inntaket av gluten en stund framover.

Stina, 26. mars 2019 23:51

Det er vanskelig å svare på dette da jeg ikke vet hvilke blodprøver det er snakk om eller nivået. Det er viktig å virkelig spise så mye gluten som han klarer frem mot biopsitakingen for å fremprovosere mest mulig endringer i tarmen, for ellers kommer man i tvil om den negative biopsien skyldes en lav-gluten diett. Vi har ofte gjort immunhistokjemi på tynntarmsbiopsiene for å kvantisere mengden intraepiteliale gamma-delta T-celler (en gruppe uvanlige T-celler som er kraftig økt hos de med cøliaki, inkludert hos de som spiser glutenfritt), men det er en teknikk som dessverre ikke er tilgjenglig utenfor Oslo og Bergen (så vidt jeg vet) og da bare etter spesiell avtale. Fordelen er at man kan diagnostisere cøliakien der det kun er Marsh-1 forandringer på tynntarmsbiopien, der det kun er mange lymfocytter i overflateepitelet, og ingen avflatning av overflaten. Mulig dere har tilgang til slik spesialundersøkelse, noe jeg ville anbefalt dere å be om dersom han skal til fornyet tynntarmsbiopsi.

Trond S. Halstensen, 27. mars 2019 18.59

Klikk på logoene for mer info