Arkiv

Resultat: Ernæring (21) viser 1 - 20

Kan jeg drikke glutenfri øl eller ikke?

Hei. Jeg har påvist cøliaki. Etter ett år med glutenfri kost (spiste fortsatt "spor av gluten", glutenfri hvetestivelse og glutenfri øl, etter anbefaling fra kostholdsveileder) var det fortsatt skader på tarmen. Da ble jeg anbefalt å kutte til et 100% ...

Hei. Jeg har påvist cøliaki. Etter ett år med glutenfri kost (spiste fortsatt "spor av gluten", glutenfri hvetestivelse og glutenfri øl, etter anbefaling fra kostholdsveileder) var det fortsatt skader på tarmen. Da ble jeg anbefalt å kutte til et 100% glutenfritt kosthold, uten spor av gluten, samt glutenfri hvetestivelse. Ingen sa noe om glutenfritt øl, men såvidt jeg klarer å lese meg til, vil de fleste glutenfri øl likevel ikke være 100% glutenfri, kun garantert at det er under 20 ppm. Jeg klarer ikke helt å forstå om jeg kan drikke glutenfri øl eller ikke? Jeg har tenkt at jeg ikke kan drikke vanlig glutenfri øl, siden jeg ikke tåler spor av gluten og det ikke kan garanteres at det er 100% uten?

Ida, 13. april 2021 20:32

Som voksen nydiagnostisert cøliaker så  tar forbausende lang tid på GFD før slimhinneskaden/forandringene normaliseres helt.  Desto eldre du er ved diagnosetidspunktet og desto dårligere det stod til med tarmen, desto lengere tar det å blir normalisert på GFD, og her snakker vi år. Finske voksendiagnostiserte cøliakere bruke 10-12 år på GFD før 90 % av dem hadde helt normal slimhinne. Mange opplever nok at det tok minst 3 år på GFD før de følte seg "normale" igjen og det tar ofte enda lengere tid før tarmslimhinnen blir helt normal. Jeg tror nok dette er regelen og ikke en konsekvens av "spormengder" gluten i f.eks. glutenfritt øl.

Trond S. Halstensen, 14. april 2021 18.41

Er svedjerug glutenfritt?

Bruk av urkorn er blitt populært. Forleden dag kom jeg over noen knekkebrød laget med svedjerug, som selgeren fortalte var glutenfrie. Jeg tok ikke sjansen på å spise dem, men lurer på om det ville vært trygt. Er innholdet av gluten så lavt i svedjerug at d...

Bruk av urkorn er blitt populært. Forleden dag kom jeg over noen knekkebrød laget med svedjerug, som selgeren fortalte var glutenfrie. Jeg tok ikke sjansen på å spise dem, men lurer på om det ville vært trygt. Er innholdet av gluten så lavt i svedjerug at det er under grensen, dvs under 20 ppt eller eventuelt under 100 ppt?

Åse, 12. april 2021 17:21

Nei, urkorn er ikke glutenfritt og dermed ikke trygt for de med cøliaki. Så det er ikke bra at selgeren forteller dette. Men urkorn kan være bra for de som sliter med magen av andre årsaker enn cøliaki.

Lise Friis Pedersen, 14. april 2021 18.00

Hva gjør jeg når kantinen ikke tilrettelegger maten?

Hei når en jobber onshore og kantinen ikke tilrettelegger mat,hva gjør en da? ...

Hei når en jobber onshore og kantinen ikke tilrettelegger mat,hva gjør en da?

Sandra , 9. april 2021 12:57

Det synes jeg er dårlig gjort! Da bør du ta kontakt med ledelsen. Hvis ikke det fører fram kan du henvende deg til Forbrukerrådet. Lykke til!

Lise Friis Pedersen, 14. april 2021 18.00

Vil det forekomme meir glutenrester i glutenfri hvetestivelse, enn i glutenfri havre?

Lurer på om det naturlig nok vil forekomme meir glutenrester i glutenfri hvetestivelse, enn i glutenfri havre? Tenkte siden hvetestivelse tross alt er laget av hvete? Eller er dette ein heilt feil antagelse? Eg prøver desperat å finne ut kor eg får i meg gluten. Slik det er ...

Lurer på om det naturlig nok vil forekomme meir glutenrester i glutenfri hvetestivelse, enn i glutenfri havre? Tenkte siden hvetestivelse tross alt er laget av hvete? Eller er dette ein heilt feil antagelse? Eg prøver desperat å finne ut kor eg får i meg gluten. Slik det er no så har eg kommet fram til at det bare kan være glutenfrie brød med hvetestivelse. Nesten alle glutenfrie brød inneholder hvetestivelse, som hovedingrediens. Eg har sjekket om det er andre allergier involvert for meg, men det er det ikke. Bare cøliaki. Lurer også på hvorfor det bare er de nordiske landene som tilsetter hvetestivelse i glutenfrie produkt? Andre land i sør Europa går ikkje god for at glutenfri hvetestivelse kan spises av cøliakere. Veldig frustrerende å ikkje finne kilden.

Glutenrester, 24. mars 2021 13:23

Det er veldig lite gluten i hvetestivelsen som brukes i de glutenfrie brødene, så vi mistenker heller at mageplagene skyldes FODMAP-karbohydratene som går under fellesbetegnelsen "Fruktaner" som det er endel av i hvetemel og ekstra mye i norsk hvetemel. Det kan gi magesmerter, oppblåsthet og varierende diare slik man kjenner det til fra irritabel tykktarmssyndrom (IBS). Det er også derfor man fant ut at de som trodde de hadde ikke-cøliakisk glutensensitivitet (intoleranse) ikke reagerer på gluten, men på noe annet i hvetemelet inkludert Fruktanene, slik som IBS pasienter gjør. Cøliakere som ikke tåler glutenfritt brød med hvetestivelse bør derfor slutte å spise slikt brød og heller velge produkter som er naturlig frie for gluten, og teste ut en glutenfri  lav-FODMAP diett.

Trond S. Halstensen, 24. mars 2021 18.33

Hvem kan hjelpe meg med glutenfri og FODMAP-redusert diett?

Jeg har cøliaki. Dessverre så sliter jeg i perioder med magesmerter som varer i flere dager. Dette til tross for strengt glutenfritt kosthold. Har også IBS og lurer på om jeg må gå via fastlegen for å komme i kontakt med kostholdsveileder som kan hjelpe med...

Jeg har cøliaki. Dessverre så sliter jeg i perioder med magesmerter som varer i flere dager. Dette til tross for strengt glutenfritt kosthold. Har også IBS og lurer på om jeg må gå via fastlegen for å komme i kontakt med kostholdsveileder som kan hjelpe med med å sette opp en glutenfri og lav FODMAP diett? Tror virkelig jeg trenger det da jeg ikke klarer å fikse dette på egenhånd. Kan det hende jeg ikke tåler hvetestivelse og i så fall, er det da en blodprøve som kan gi svar på det?

Vibeke, 23. mars 2021 16:48

Tror det er best å ta det via fastlegen. Du skal til en ernæringsfysiolog med kompetanse på FODMAP redusert kost for å behandle IBS. Hvetstivelse inneholder FODMAPkarbohydrater som Fruktaner, og det er ekstra mye fruktaner i norsk hvetemel, IBS tåler hverken hvetemel/hvetestivelse eller spelt-mel basert brød. Det kan være utfordrende å få til en glutenfri lav-FODMAP-kost i hverdagen. Mange trenger hjelp til lav-FODMAP dietten så en glutenfri lav-FODMAP diett kan være ekstra krevende.

Trond S. Halstensen, 24. mars 2021 18.28

Kan man trygt spise Freias sjokolade eller?

Jeg ser «kan inneholde hvete» merkingen til Freia ble spurt om i 2018. Noe nytt om denne? https://www.ncf.no/tips-rad/nettprat/arkiv/silje_-20.jan-2018-19-22 ...

Jeg ser «kan inneholde hvete» merkingen til Freia ble spurt om i 2018. Noe nytt om denne? https://www.ncf.no/tips-rad/nettprat/arkiv/silje_-20.jan-2018-19-22

Kjell Eirik, 24. mars 2021 06:46

For noen år tilbake endret Freia ordlyden i spormerkingen sin fra «kan inneholde spor av…» til «kan inneholde…», men ifølge dem selv har de ikke endret rutinene – så for Freias del går begge disse spormerkingene ut på det samme. De tester produktene med jevne mellomrom, og som oftest ligger gluteninnholdet godt under 20 ppm, men noen ganger over - og maks 50 ppm ifølge Freia.

Lise Friis Pedersen, 24. mars 2021 18.00

Kan man fritere glutenfritt?

Jeg er veldig glad i fritert mat som løkringer, chili cheese, tempura osv., og det er ingen restauranter eller matbutikker som tilbyr glutenfrie varianter av dette. Vet du om det er mulig å dobbeltpanere om man bruker glutenfritt mel, egg og brødkrum av glutenfritt brød? S...

Jeg er veldig glad i fritert mat som løkringer, chili cheese, tempura osv., og det er ingen restauranter eller matbutikker som tilbyr glutenfrie varianter av dette. Vet du om det er mulig å dobbeltpanere om man bruker glutenfritt mel, egg og brødkrum av glutenfritt brød? Savner fritert mat!

Fritert mat-elsker, 20. mars 2021 17:59

Det er selvfølgelig mulig å lage sin egen glutenfrie frityr! Bruk (glutenfritt) rismel, potetmel eller maismel evt en glutenfri melmiks. Som panering kan du enten kjøpe ferdiglaget glutenfri panering (det finnes flere typer i handelen), eller du kan lage egen ved å knuse glutenfrie knekkebrød eller bruke tørt glutenfritt brød som males til smuler ved hjelp av stavmikser eller matmølle. Hvis du får en del glutenfritt brød til overs som er tørt og "uspiselig", lar du det bare tørke og maler til smuler når det er tørt nok. Dette kan oppbevares i en tett boks eller glass i lengre tid. Lykke til!

Lise Friis Pedersen, 24. mars 2021 18.00

Kan jeg ha glutenholdig og glutenfritt i samme stekeovn?

Er det mulig å varme glutenholdige rundstykker i samme ovn som glutenfrie hvis de glutenfrie ligger i egen form? ...

Er det mulig å varme glutenholdige rundstykker i samme ovn som glutenfrie hvis de glutenfrie ligger i egen form?

Jens Petter, 23. mars 2021 16:00

Ja det er fullt mulig. Flere ulike tester viser at de glutenfrie ikke blir kontaminert (forurenset) av de glutenholdige, selv om de varmes opp i samme ovn og på samme brett. Det som er viktig å huske på er at de ikke ligger i nærheten av hverandre og at de glutenfrie ikke blir håndtert av redskaper eller hender med «gluten» på. De må selvfølgelig ikke serveres i samme brødkurv!

Lise Friis Pedersen, 24. mars 2021 18.00

Jeg har mistet matlysten og lurer på om cøliakien er årsaken

Hei! Jeg har hatt cøliaki i 2 år nå og de siste månedene har jeg ikke hatt matlyst. Mat generelt bare frister ikke og kan bli kvalm av å spise hva som helst av mat. Er det noen forklaring på dette? ...

Hei! Jeg har hatt cøliaki i 2 år nå og de siste månedene har jeg ikke hatt matlyst. Mat generelt bare frister ikke og kan bli kvalm av å spise hva som helst av mat. Er det noen forklaring på dette?

Silje 18 år , 3. mars 2021 12:52

Nei, og det behøver ikke ha noe med cøliakien din å gjøre. Ta det opp med legen din. Litt avhengig av din alder og situasjon, så er det mange andre forklaringer enn cøliakien som kan gi deg dette, om du spiser glutenfritt.

Trond S. Halstensen, 03. mars 2021 19.33

Kan jeg fjerne kontaminering fra frø selv?

Hei! Jeg har tre spørsmål: Spørsmål 1: Jeg har etterhvert skjønt at naturlig glutenfrie mel ikke nødvendigvis er helt glutenfrie, med mindre de er merket som dette (pga mulig kontaminering). Hvis jeg kjøper hele frø av amaranth, hirse, quinoa og ...

Hei! Jeg har tre spørsmål: Spørsmål 1: Jeg har etterhvert skjønt at naturlig glutenfrie mel ikke nødvendigvis er helt glutenfrie, med mindre de er merket som dette (pga mulig kontaminering). Hvis jeg kjøper hele frø av amaranth, hirse, quinoa og bokhvete, samt hele linser og bønner etc, og inspiserer for og evt plukker bort andre korn, skyller og bløtlegger de før bruk, - er det da ok å kjøpe pakker som ikke er merket eksplisitt glutenfrie? Spørsmål 2: Jeg har lest litt om at noen typer quinoa har noen stoffer som kan trigge immunforsvaret på samme måte som gluten. Vet dere noe om dette? Hvordan kan jeg vite om det er greit å spise quinoa? Spørsmål 3: Jeg har også lest litt om at grensen for hva som aksepteres som ok for cøliakere er ulik for forskjellige land. F.eks. ser det ut til at de har mye strengere krav til gluten ppm i New Zealand enn her i Norge. Det ser ut som om vi har blant de minst strenge kravene? Er man helt sikker på at 20 ppm er ok? Tusen takk for fin tjeneste.

Nico, 22. februar 2021 18:18

Manuell rensing av hele korn burde være OK, men da er du selv ansvarlig for renheten (nøyaktigheten i rensingen).

Det foreligger en studie som (merkelig nok) fant at proliner i 2 av 15 quinoa kultivars (“Ayacuchana” and “Pansakalla”) induserte tilsvarende immunrespons i tarmen som det man ser ved cøliaki, hos cøliakere, men mest sannsynlig var dette en del av det naturlige immunsystemet som også ikke-cøliakere vil hatt, men man antar at cøliakere er mer følsomme for denne reakasjonen. Vi vet at hvete også innholder slike proteiner som lager en betennelsesliknende reaksjon i tarmen, men man diskuterer hvor viktig dette er i utløsningen av cøliaki. Åtte av disse kultivarene var helt negativ i denne britiske undersøkelsen fra 2012. Det betyr at hvilken kultivar/type Quinoa man bruker har, eller kan ha betydning for tilhelingen av tarmen. Selvom ma nikke vet hvilken betydning dette har, kan man fra et forebyggende teoretisk perspektiv primært bruke Quinoa kultivarer fra de typene som ikke ga noen slik reaksjon (Illpa INIA ,Kamiri, 03-21-1181, Salcedo, Kancolla, 03-21-0386, Rojo Achachino og Chullpi Rojo) om dette er markert på posen. Dette problemet kommer da i tillegg til forurensningsproblemet du også tar opp.

Grunnen til at vi (WHO) har en 20ppm grense er at dette ansees for å være nedre sikre målingsgrense (selvom man kan måle lavere verdier så blir testen usikker under 20ppm). Så en 20ppm grense betyr i praksis at den er glutenfri. Vi har også en lav-gluten grense p å100ppm og der har italienske forskere påvist at om all mat man spiser inneholder 100 ppm gluten så får en stor andel av cøliakerene tegn i tarmen at de reagere på denne mengden (økning av T-celler i overflateepitelet (Marsh-1)), så all mat man konsumerer bør ikke inneholde 100ppm. Vi har inngen holdepunkter for at 20ppm ikke er en god nok grense. 

 

Trond S. Halstensen, 24. februar 2021 18.29

Hvem kan jeg tro på?

Jeg forsøker å beregne totalt næringsinnhold i det glutenfrie brødet jeg lager. Det som skaper mest hodebry er at innholdopplysningene spriker - på enkelte varer veldig mye. Kan ta et eksempel i variasjon på solsikkefrø, men det ser ut til å væ...

Jeg forsøker å beregne totalt næringsinnhold i det glutenfrie brødet jeg lager. Det som skaper mest hodebry er at innholdopplysningene spriker - på enkelte varer veldig mye. Kan ta et eksempel i variasjon på solsikkefrø, men det ser ut til å være gjennomgående på andre ingredienser jeg tilsetter også: • Fett: 43,7 til 56 g/100 g • Karbohydrat: 14 til 24,6 g/100 g • Protein: 20 til 24,4 g/100 g • Fiber: 2,7 til 9 g/100 g • Natrium: 3 til 9 g/100 g av de to som oppgir det Dette kan jo ikke stemme. Kildene er: • Statens Ernæringsråds matvaretabell 6. rev. utg. (1991) Er innhold endret så mye siden den gang. Lavest på Na. • Wikipedia, høyest på Na og fiber • Sunnmat.no • Produsentens innholdsdeklarasjon på posen (i dette tilfelle Änglamark og Møllerens som er helt likt). Lavest på fiber, karbohydrater og protein og høyest på fett. Hvordan kan jeg komme videre, eller hva skal jeg tro på?

Velaug, 11. februar 2021 09:59

Ifølge Matportalen.no varierer innholdet av næringsstoffer i vegetabilske matvarer utfra sort, dyrkingsforhold og modenhetsgrad ved analysetidspunkt. I tillegg vil forhold under lagring, transport, industriell bearbeiding og/eller tillaging i husholdningen også ha betydning for næringsinnholdet i matvarer, produkter og retter. Det kan også være variasjon i resultatene fra laboratorieanalyser, spesielt hvis ulike metoder er brukt.

I Matvaretabellen er mange av matvarene "generiske", dvs. at det er slått sammen gjennomsnittsverdier for en typisk vare. Man kan ikke se forskjell på innhold i et grønt, rødt eller gult eple, men det er skilt på om noen frukter og grønnsaker er produsert i Norge eller er importerte. Jeg anbefaler deg å bruke Matvaretabellen og Kostholdsplanleggeren når du beregner næringsinnhold i matvarer. De oppdateres jevnlig. Du finner lenker til disse gode verktøyene på Matportalen.no. Lykke til.

Lise Friis Pedersen, 17. februar 2021 18.00

Er ølgjær glutenfritt?

Hei, har kjøpt B-Pluss ølgjærtabletter, men ble litt usikker på om jeg kunne spise de? Står at det er ølgjær (fra kornmalt), er dette glutenfritt? ...

Hei, har kjøpt B-Pluss ølgjærtabletter, men ble litt usikker på om jeg kunne spise de? Står at det er ølgjær (fra kornmalt), er dette glutenfritt?

Marianne, 30. januar 2021 15:21

Ølgjær inneholder malt fra korn, og det er vanskelig å si hvor mye gluten den inneholder siden malt som oftest inneholder gluten i ulike mengder avhengig av produksjonsmetoden. Jeg ville ha droppet ølgjær eller tatt kontakt med produsenten og spurt om de har testet gluteninnholdet. Er det under 20 ppm er det trygt for de aller fleste med cøliaki.

Lise Friis Pedersen, 03. februar 2021 18.00

Hvorfor blir glutenfri pasta hard når den blir kald?

Me og min datter har begge fått påvist cøliaki. Vi er veldig glade i å lage pastasalater til forskjellige anledninger. Utfordringen er at den glutenfrie pastaen blir hard når den står kald. Dette gjør at retten ikke blir god. Har prøvd forskjellige ...

Me og min datter har begge fått påvist cøliaki. Vi er veldig glade i å lage pastasalater til forskjellige anledninger. Utfordringen er at den glutenfrie pastaen blir hard når den står kald. Dette gjør at retten ikke blir god. Har prøvd forskjellige pastasorter, men samme opplevelse med alle. Noen råd eller tips til en pasta som passer til dette uten å føles for lite kokt?

Anonym, 26. januar 2021 20:45

Ulempen med glutenfri pasta er at den inneholder rismel og maismel og derfor blir den hard og tørr når det står en stund. Durumhvete, som man lager pasta med vanligvis holder seg myk lenge. Jeg har dessverre ingen anbefalinger annet enn at du prøver deg fram med ulike sorter – kanskje noen fungerer litt bedre enn andre.

Lise Friis Pedersen, 03. februar 2021 18.00

Bør jeg, uten cøliaki, ta noen tilskudd når jeg spiser glutenfritt?

Kjapt spørsmål: Dattera mi er 11 år, fikk cøliaki da ho var 1 år. Vi har i den tida prøvd mye forskjellig, og nå har vi gått over til å bake glutenfritt brød til alle i familien da det letter trøkket/nerven for å få i seg gluten fra henne. Er det noe tilsku...

Kjapt spørsmål: Dattera mi er 11 år, fikk cøliaki da ho var 1 år. Vi har i den tida prøvd mye forskjellig, og nå har vi gått over til å bake glutenfritt brød til alle i familien da det letter trøkket/nerven for å få i seg gluten fra henne. Er det noe tilskudd til kosten jeg bør ta som ikke har cøliaki, men som spiser glutenfritt? Mvh Erik 

Erik, 15. januar 2021 13:09

Flott at dere alle spiser glutenfritt for å støtte henne!

Som du sikkert kjenner til inneholder mye av de «tradisjonelle» glutenfrie produktene mindre fiber og fullkorn, vitaminer og mineraler og protein og mer næringsfattig stivelse og mettet fett enn tilsvarende glutenholdige produkter. Dette kan man bøte på ved å bake med sunne ingredienser som naturlig glutenfritt fullkornsmel/gryn, meieriprodukter, egg, frukt og grønt, frø og nøtter og belgfrukter. Hvis man i tillegg spiser sunt utenom brødmaten, vil man ha et sunt kosthold og trenger ikke ta tilskudd (hvis man da ikke har mangler). Unntak er tran i måneder med bokstaven R i, for den generelle befolkningen.

Så for de som har et varierende og sunt kosthold og baker selv med mye sunne ingredienser skal det ikke være nødvendig med tilskudd. Spiser man mye stivelsesrike glutenfrie produkter, og man er usikker på om man får i seg nok, skader det ikke med en multivitamin i tillegg til tran.

Lise Friis Pedersen, 20. januar 2021 18.00

Er all bokhvete glutenfri?

Hei! Kan jeg spise hvilken som helst bokhvete? (Hele) eller må det stå på pakningen at den er glutenfri? ...

Hei! Kan jeg spise hvilken som helst bokhvete? (Hele) eller må det stå på pakningen at den er glutenfri?

Stine, 25. november 2020 18:58

Bokhvete er fra naturen glutenfri (har bare navnet), og hvete/bygg/rug kornene skal visstnok være så fysisk forskjellig fra bokhvetens nøtter at de ikke forurenser bokhvete innhøstingen i særlig grad.

Men er man i tvil så kjøp de som garanterer at bokhveten er glutenfri, dvs at man har inspisert åkrene og fjernet annet korn som har forvillet seg inn på åkeren.

Lise Friis Pedersen, 25. november 2020 20.08

Glutenfrie havregryn vs andre korn/frø

Hei! Lurer på kva som er grunnen til at glutenfrie havregryn blir forurensa med inntil 20 ppm, mens det aldri er snakk om andre korn/frø som blir det? Då tenker eg på t.d bokhveteflak, linfrø, jyttemel m.m Eg blir ekstremt dårlig av å spise glutenfrie havr...

Hei! Lurer på kva som er grunnen til at glutenfrie havregryn blir forurensa med inntil 20 ppm, mens det aldri er snakk om andre korn/frø som blir det? Då tenker eg på t.d bokhveteflak, linfrø, jyttemel m.m Eg blir ekstremt dårlig av å spise glutenfrie havregryn (har prøvd mange ulike produsenter). Grunnen til at eg reagerer er (iflg spesialist) at eg har relativt høye antistoffverdier fremdeles etter flere år på strikt glutenfri kost. Har no slutta heilt med havreprodukt og håper på bedring, men blir samtidig usikker på alle andre korn- og frøprodukt. Er det noe spesielt med havre i forhold til dette med forurensing?

Anonym, 10. november 2020 00:00

Mest sannsynlig er de fleste typer frø og naturlig glutenfrie korn helt trygge, men det kan selvfølgelig forekomme forurensing når de vokser og foredles i nærheten av glutenholdige kornsorter – dette gjelder spesielt kornsorter som havre, bokhvete og hirse. Der kan det forekomme noe forurensing. Men hvis du vil være helt sikker, kan du med fordel bruke produkter merket med «Crossed Grain-logoen» eller merket «glutenfri».

Andre typer, som frø og kjerner, dyrkes og foredles i liten grad sammen med glutenholdige kornsorter og er mest sannsynlig helt trygge.

Synd at du fortsatt har høye antistoffverdier selv etter flere år på glutenfrie diett. Lurt å kutte ut (glutenfri) havre for å se om det hjelper, men det kan være andre grunner enn cøliakien som gjør at du ikke tåler havre - som for eksempel allergi, eller at du fikk en reaksjon på grunn av fiberinnholdet. Glutenfri havre er helt ren for gluten og det er rart hvis det er en mulig forurensing (mindre enn 20 ppm gluten) som er årsaken til at du ikke tåler havre. Det kan som sagt være noe annet.

Lise Friis Pedersen, 11. november 2020 18.00

Forvirrende merking av sjokoladen Japp

Hei, slik eg har forstått det kan de fleste med cøliaki ete "kan innehalde/kan innehalde spor av gluten". Eg sjølv har ennå ikkje reagert på det. Men kva når det står i ingredienslista maltekstrakt fra bygg, samtidig som det stend kan inneho...

Hei, slik eg har forstått det kan de fleste med cøliaki ete "kan innehalde/kan innehalde spor av gluten". Eg sjølv har ennå ikkje reagert på det. Men kva når det står i ingredienslista maltekstrakt fra bygg, samtidig som det stend kan inneholde hvete? Dette her gjeld sjokoladen Japp. Og gjeng du på nettet å les ingredienslista er det markert att det er gluten i sjokoladen. Kan dei da merke med KAN inneholde hvete? Er det trykt for ein med cøliaki å ete eller burde det heller stått "inneholder hvete/gluten"?

Gro, 5. november 2020 22:23

Det er riktig at de aller fleste med cøliaki kan spise produkter merket «kan inneholde spor av gluten/hvete» eller «kan inneholde gluten/hvete». Grunnen til at noen produsenter velger å merke produktene med denne advarselen er at de blir produsert i samme lokaler, og i noen tilfeller på samme maskiner som glutenholdige produkter.

Er enig med deg i at den merkingen som er på Japp kan virke forvirrende. I ingredienslisten står det at Japp inneholder blant annet «maltekstrakt fra bygg», det vil si at det er en ingrediens – noe som tilsier at Japp er glutenholdig. Derfor er den også merket som glutenholdig på nettet.

Nå er det lite gluten i maltekstrakt og lite maltekstrakt i Japp, så det er ikke sikkert at det er så mye gluten i sluttproduktet, men siden ingen har testet, heller ikke Freia, er det er umulig å si om den er glutenfri eller ikke (men det hadde vært interessant å vite). Derfor anbefales den ikke til cøliakere.

I tillegg til at det står «maltekstrakt fra bygg» i ingredienslisten, står det også «kan inneholde (spor av) peanøtter, nøtter og hvete» under ingrediensene. Denne merkingen står på de fleste av Freia sine produkter fordi de ikke kan garantere at produktene har blitt forurenset under produksjonen. Her dreier det seg om veldig lite forurensing, så produkter merket på denne måten er trygge for de aller fleste cøliakere.

Lise Friis Pedersen, 11. november 2020 18.00

Kan et høyt inntak av rismel være farlig?

Er det sant som denne artikkelen sier at vi pga høyere inntak av rismel har mer tungmetaller i kroppen og derav har økt risiko for diverse sykdommer? https://fedon.no/innlegg/glutenfritt-kosthold-kan-oke-eksponering-for-tungmetaller-ny-forskning/ ...

Er det sant som denne artikkelen sier at vi pga høyere inntak av rismel har mer tungmetaller i kroppen og derav har økt risiko for diverse sykdommer?

https://fedon.no/innlegg/glutenfritt-kosthold-kan-oke-eksponering-for-tungmetaller-ny-forskning/

Janne, 2. november 2020 14:35

På grunn av denne artikklene og faren for for høyt inntak analyserte Mattilsynet innholdet av arsen og tungmetaller i 29 risprodukter, inkludert glutenfrie produkter. Samtlige viste lave nivåer av uorganisk arsen, bly, kadmium og kvikksølv og under grenseverdiene i regelverket. Så det skal ikke være en fare for at cøliakere skal få i seg for mye tungmetaller.

Imidlertid har Mattilsynet en advarsel om at små barn bør avstå fra risdrikker og riskaker da de kan få i seg for mye arsen. 

Her er lenke til rapporten: https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/produksjon_av_mat/frukt_bar_gronnsaker_og_korn/analyser_av_arsen_tungmetaller_og_naeringsstoffer_i_risprodukter_2018.32012

Lise Friis Pedersen, 04. november 2020 18.00

Ønsker oppskrift på brød og rundstykker

Jeg ønsker en oppskrift på brød/rundstykker (hverdagsmat) som man kan spise daglig uten å legge sånn på seg. Etter overgang til glutenfri diett har kiloen kommet fort... jeg har aldri hatt problem med det tidligere med «vanlig» kosthold. ...

Jeg ønsker en oppskrift på brød/rundstykker (hverdagsmat) som man kan spise daglig uten å legge sånn på seg. Etter overgang til glutenfri diett har kiloen kommet fort... jeg har aldri hatt problem med det tidligere med «vanlig» kosthold.

Oddrun N., 25. september 2020 11:26

Glutenfritt brød og bakervarer inneholder ofte mer stivelse og fett og midre protein sammenlignet med glutenholdig. Det kan være en av grunnene til at du legger på deg. En annen grunn kan være at tarmen reparerer seg og tar opp mere næring enn tidligere. Når det gjelder oppskrifter så er det ikke lett å legge ut en i dette forumet, det handler jo også om hva du foretrekker. Ta kontakt med meg på epost så kan vi ta det derfra: lise.pedersen@ncf.no   

Lise Friis Pedersen, 30. september 2020 18.00

Kan jeg bruke posen med "Steinalderbrød"?

Jeg har cøliaki og baker alt brød jeg spiser. Er opptatt av fiber i brødet og kjøper posen med "Steinalderbrød" som bare inneholder frø og nøtter og blander i Finax grov. Men posen er ikke merket glutenfri, den er i den vanlige bakehyllen. J...

Jeg har cøliaki og baker alt brød jeg spiser. Er opptatt av fiber i brødet og kjøper posen med "Steinalderbrød" som bare inneholder frø og nøtter og blander i Finax grov. Men posen er ikke merket glutenfri, den er i den vanlige bakehyllen. Jeg lurer på om det er ok at jeg bruker dette likevel?

Grete, 04. juni 2020 16:23

Hvis det er steinalderbrødet til Regal du mener, så er det helt OK at du bruker dette. Det inneholder linfrø, solsikkefrø, sesamfrø, gresskarfrø, hasselnøtter og mandler. Alt dette er jo naturlig glutenfrie ingredienser, og det er en veldig liten sjanse for at det skal være forurenset av glutenholdige kornsorter. Det står heller ikke noe på emballasjen om at det inneholder «spor av gluten», så det virker jo veldig trygt.

Du sier at du blander inn Finax grov (som egentlig ikke er så veldig grov, da den inneholder for det meste hvetestivelse). Her vil jeg anbefale deg at du blander inn for eksempel glutenfrie havregryn, bokhveteflak eller hirseflak i stedet for. Det er 100 % fullkorn og i stedet for ca 75 % stivelse. Jeg vil også anbefale naturlig glutenfritt fullkornsmel som hirse, havre, bokhvete, teff eller quinoa. De har det i noen velassorterte butikker og helsekostbutikker, og er lett å skaffe hvis man bestiller på nettbutikker.

Lise Friis Pedersen, 10. juni 2020 18.00

Klikk på logoene for mer info