Arkiv

Resultat: Håndtering (123) viser 1 - 20

Hvor finner jeg god informasjon, tips og råd ved glutenuhell?

Hei. Hvor finner jeg god informasjon, tips og råd ved glutenuhell? Savner troverdig og relevant info for hvordan bli bedre raskest mulig. Tar gjerne i mot tips på området. ...

Hei. Hvor finner jeg god informasjon, tips og råd ved glutenuhell? Savner troverdig og relevant info for hvordan bli bedre raskest mulig. Tar gjerne i mot tips på området.

Evelyn, 10. april 2019 12:56

Det er jo avhengig av når man oppdager uhellet. Har det gått noen timer og du kjenner reaksjonen så er det muligens ikke noe vits i å kaste opp (avhengig av mengden). Gluten-nedbrytende enzymer påståes å kunne bryte ned spormengder, men man kommer muligen for sent til. Ellers er det ingen generelle råd for hvordan man skal raskere frisk fra uhellet, du må nesten bare "stå han av". Reaksjonens alvorlighet rettferdiggjør ikke bruken av immundempende medikamenter, og ikke vet vi om de ville ha hjulpet heller, selv om de kan brukes ved alvorlig livstruende cøliaki for å redusere immunreaksjonen i tarmen.

Trond S. Halstensen, 10. april 2019 20.36

Amming, morsmelkerstatning, blodprøver av baby og dårlig sykehusmat

Hei! 1) Hvordan vil det være med en (nyfødt) baby som ikke kan ammes? Må få erstatning da amming er ute av bildet. Mor har cøliaki, og det er jo en sjanse for at babyen har genet og også kan utvikle cøliaki (10 % sjanse for folk i slekt). Tidligere har j...

Hei!

1) Hvordan vil det være med en (nyfødt) baby som ikke kan ammes? Må få erstatning da amming er ute av bildet. Mor har cøliaki, og det er jo en sjanse for at babyen har genet og også kan utvikle cøliaki (10 % sjanse for folk i slekt). Tidligere har jeg lest at barn av en cøliaker ikke skal utsettes for gluten første leveår for å evt. utsette en cøliakidiagnose/sykdom til fireårsalderen. Dette må jo gjelde for en nyfødt som må ha erstatning også.

2) Kan man få tatt blodprøve på om babyen har genet for å utvikle cøliaki og deretter ta forhåndsregler for hva slags erstatning man kan gi? (Egentlig burde man jo kunne få tatt en slik blodprøve ved fødsel uansett - i alle fall når dette ligger til familien - mye unødig stress kunne vært unngått om en slik blodprøve ble tatt på en nyfødt enn å holde en unge unna gluten første leveår).

3) Leser om Neocate LCP, Alfamino og Nutramigen Puramino er uten gluten, men så klart dyrt. Kan man få støtte til morsmelkerstatning når amming er utelukket av fysiske/medisinske årsaker?

4) PS! Blir så skremt av å lese alle sine hostorier om hvor elendig man blir tatt vare på på sykehus med cøliaki. At folk med diagnosen blir servert glutenholdige brødskiver og mat uansett. Kjenner jeg gruer meg til det er min tur. Hvorfor er det slik på et sted man virkelig skulle tro man ble skjønt? Tenker de at dette er oppspinn? Om det er slik at kjøkkenet på et sykehus ikke kan fikse dette, så må de jo kunne si fra så man har med seg/ordner seg på andre måter når man er innlagt. Kanskje en idé for foreningen å oppsøke sykehus for å høre om tilbudet. Det siste er person som er syk trenger er mat som gjør den dårligere. Ullevål er nevnt flere ganger som et dårlig eksempel. Stavanger ble trukket fram som et godt eksempel av ei som hadde sett alle klagene fra andre sykehus. Skremmende at det er slik. Håper på svar da det er svært lite å finne omkring denne problemstillingen på nett og legen ikke vet.

Anne, 10. april 2019 10:57

Uten egen amming så kan man få morsmelk fra morsmelksentralen og ulike morsmelkerstatninger. Generelt så anbefaler man å introdusere gluten i kosten fra 4 mnd alder. Det var faktisk mindre cøliaki bland de barna som fikk gluten tidlig i kosten enn de som fikk det etter 6 mnd alder, men antallet som fikk gluten tidlig var litt lavt. Men, all forskning tyder på at det er lettere å få toleranse om man får gluten fra ca 4 mnd alder.

HLA testing for å se om et barn har genet, når 92-96 % av de med genet ikke får cøliaki, og 85-90% av førstegradsslektninger til cøliakere heller ikke får cøliaki er nok ikke regningssvarende. Det genet er så vanlig, 30% av oss har det. Man kan heller ikke bruke blodprøver for å være sikker da ca 50% av cøliakibarna <2 år ikke har påvisbare antistoffer i blodet (og så synker andelen seronegative cølikere ettersom barnet blir eldre). En positiv prøver er veldig spesifik, men en negativ kan ikke brukes til å utelukke cøliaki, så man må ty til litt eldre klassiske metoder som å se på vekstkurve, om barnet trives, avføringsmønster etc. De fleste barna får ikke cøliaki, selvom det kan være veldig opphoping av cøliaki i noen familier.

NCF har vært mye på banen til sykehusene og deres kjøkkensjefer, men det er et problem å få gjennomslag. Vi (NCF) trenger egentlig meldinger om alle som opplever slik diettfeil på sykehusene så vi kan bruke det til å minne sykehusene på deres ansvar. Vi forsøker å få gjennomslag for at alle sykehusavdelinger har glutenfri mat i fryseren og at kjøkkenet vet hva glutenfritt betyr, og passer på at pasientene får det de tåler.

Trond S. Halstensen, 10. april 2019 19.59

Do you have a list of tested/known food that is gluten free?

Hi! I'm a celiac exchange student from Argentina living in Oslo for a few months. At the moment I'm having trouble when I buy food at the supermarkets/ stores in general because most of the food do not say if they may or not contain gluten (e.g cheese, yoghurt, ham, canned food, sauces, cand...

Hi! I'm a celiac exchange student from Argentina living in Oslo for a few months. At the moment I'm having trouble when I buy food at the supermarkets/ stores in general because most of the food do not say if they may or not contain gluten (e.g cheese, yoghurt, ham, canned food, sauces, candies). I know most of them may not contain it but still I don't know where to look for or what to look for in the ingredients/ allergy information. Also I've noticed that most of the chocolates may contain gluten or do not have any information about it, as well as candies, peanut butter, nougat, etc. I was wondering if you could help with that and if you have a list of tested/known food that is gluten free (apart from the obvious brands such as Schar) I would really appreciate it if you could help me with this, I'm very sensitive to gluten and very careful with my diet and I've been having symptoms since my arrival but do not know the source of them. Thank you, Lucila

Lucila, 4. april 2019 10:22

The rule is that it must be stated on the "innholdsfortegnelse" (declaration) if the product contain any allergens or gluten (or actually Wheat (hvete in Norwegian)). The expression "may contain traces of" is mostly designed to avoid any responsibilities if anyone got sick from it. It is particular relevant for highly allergic individuals that may respond to low levels of an antigen. Celiacs do not normally respond to these low levels. Freia has tested and detected 50-80 ppm gluten in their chocolates labeled "may contain traces of...." which is within the so called low-gluten limit (<100ppm gluten in the food as sold to the consumer), but not strictly "gluten free (<20ppm). Therefore, it depend how sensitive you are. Most food is gluten free by nature. The challenge is all the premade food that may contain gluten-containing wheat products (e.g. wheat starch), but then again, it has to be labeled: "contain wheat (hvete)" or any of the other cereals celiacs cannot eat.

Your symptoms may be wheat-starch driven as wheat starch is added to Scandinavian gluten free bread, but is not used in Australia. Wheat starch in gluten free bread do not contain gluten (<20ppm), but you may react to the FODMAP-carbohydrates: Fructans in wheat starch.

Trond S. Halstensen, 10. april 2019 18.09

Kan stive ledd ha noe med cøliakien å gjøre?

Hei! Eg har nyoppdaget cøliaki eg har hatt mye vondt i magen med rumling og magesmerter. Men i det sista har eg hatt mye vondt i kroppen og stive ledd mest i nakken svir når eg tøyer - kan det ha noe med cøliakien å gjøre? ...

Hei! Eg har nyoppdaget cøliaki eg har hatt mye vondt i magen med rumling og magesmerter. Men i det sista har eg hatt mye vondt i kroppen og stive ledd mest i nakken svir når eg tøyer - kan det ha noe med cøliakien å gjøre?

Linnea, 29. mars 2019 09:26

Vanskelig å si. Du har vel begynt på glutenfri diett (GFD) og da skal eventuelle sykdomsfølelser i kropen forsvinne etterhvert som du tilfriskner på GFD. Du vet vel at du i en periode nå ikke tåler melkesukkeret så godt (laktoseintolerant), men det vil bli bedre det også.  Vi får ata at dette forsvinner etterhvert som du tilfriskner om det har noe med cøliakien din å gjøre. På GFD blir en cøliaker frisk, selvom du har en cøliakidiagnose er du frisk på GFD, men det kan ta litt tid (mnd-år) før du er helt frisk.

Trond S. Halstensen, 03. april 2019 19.30

Er det normalt at det tar så lang tid før smertene gir seg, eller vil de ikke gi seg?

Hei. Jeg har fått påvist cøliaki av spesialist og fastlege. Har spist glutenfritt tre måneder nå men synes ikke mage / tarm smertene blir borte. Jeg har blitt veldig mye mindre oppblåst og mistet 10 kg.... Er det normalt at det tar så lang tid før sm...

Hei. Jeg har fått påvist cøliaki av spesialist og fastlege. Har spist glutenfritt tre måneder nå men synes ikke mage / tarm smertene blir borte. Jeg har blitt veldig mye mindre oppblåst og mistet 10 kg.... Er det normalt at det tar så lang tid før smertene gir seg, eller vil de ikke gi seg? Jeg er 49 år og frisk ellers. Ingen medisinbruk.

Kjell, 25. mars 2019 08:15

Ja det er vanlig at det tar tid, ofte lang tid før man blir helt frisk av sin cøliaki.  Noen voksen-diagnostiserte pasienter bruker 3-5 år på GFD før de føler seg friske. Men forblir du dårlig og fortsetter å tape vekt, ufrivillig så ville jeg bedt om en legekontroll for å få undersøkt om alt går den riktige veien og at du ikke har en refraktær cøliaki som må ha tilleggsbehandling.

Trond S. Halstensen, 27. mars 2019 18.43

Spørsmål om cøliaki og primær laktoseintoleranse hos barn

Hei Trond! Datterern min på 10 år har akkuratt får diagnosen cøliaki. (i går) I tillegg fikk vi vite at hun har primær laktoseintoleranse. Jeg har mye å sette meg inn i. Har fått med meg at man skal være melkefri de første 3 mnd. Mener ma...

Hei Trond! Datterern min på 10 år har akkuratt får diagnosen cøliaki. (i går) I tillegg fikk vi vite at hun har primær laktoseintoleranse. Jeg har mye å sette meg inn i. Har fått med meg at man skal være melkefri de første 3 mnd. Mener man da laktosefri? Kan hun kan fint spise/ drikke laktosefrie produkter som laktosefri melk? Jeg ser at ost som jarlsberg har veldig lite laktose. Kan hun ha en skive jarlsberg på den glutenfrie brødskiven eller må jeg finne en erstatning nå i de første mnd? Kan hun spise glutenfri pizza med jarlsbergost på? Spørsmål 2. Legen sa hun hadde primær laktoseintolleranse. Kan den slå ut pga. cøliakien og etterhvert forsvinne? Eller betyr primær at den er der uavhengig av cøliakien? Spørsmål 3. Hun har i tillegg sterk pollenallergi (burot, timotei, bjørk) og hundeallergi. Jeg har et håp om at når hun nå slutter med gluten og får en frisk tarm, vil hun stå sterkere mot allergener og kanskje bli mindre plaget? Spørsmål 4. Med denne allergien kommer en del kryssallergi (blir litt småsprø av all denne allergien;) Er håpet mitt om at noe av denne kryssallergien blir dempet nå som tarmen blir frisk forgjeves? Spørsmål 5. Hun har siden hun var 5 år tatt allergivaksinajon uten å vite at hun har cøliaki. Kan det ha vært skadelig? Er det noe vi må vite om i forhold til cøliaki og allergivaksinering? Spørsmål 6. Hun tar Aerius i pollensesong og ved behov. I tilegg vetolin og flutide ved behov. Sikkert et dumt spørsmål, men er det gluten eller noe i dette hun ikke burde få i seg? På forhånd takk for svar på mange spørsmål:) Vibeke

Vibeke, 21. mars 2019 11:44

Primær laktoseintoleranse betyr at hun har en genvariant som ikke liker laktase-enzymet etter ca 2 årsalderen. Hun skal ha laktosefrie produkter resten av livet, uavhengig av cøliakien. Selv med primær laktoseintoleranse så tåler man noe melk, ca 2 dl/dag går bra, og som oftest oster og noe syrnede melkeprodukter. Den klassiske allergien hennes er uavhengig av cøliakien og påvirkes ikke direkte av den,og den kan jo bli bedre med alderen uansett. Det er ikke gluten i allergimedisinene hennes, og allergivaksineringen har neppe hatt noe å si for hennes cøliaki. Allergien og cøliakien lever sine egne uavhengige "liv" og påvirker ikke hverandre. Cøliakisykdommen vil hun jo nå bli frisk fra ettersom hun nå har begynt å spise glutenfritt. Allergien må hun nok leve med en stund til.

Trond S. Halstensen, 27. mars 2019 18.21

Datteren min skal til Tokyo, hvor det er mye gluten i maten

Hei, min datter skal reise til Tokyo 4. april, hun har cøliaki. Jeg har skjønt at det er mye gluten i maten der (hun spiser ikke rå fisk/sushi...). Hun får mye diare og smerter når hun har fått i seg gluten - hva er beste smertestillende for dette. Eller noen r&...

Hei, min datter skal reise til Tokyo 4. april, hun har cøliaki. Jeg har skjønt at det er mye gluten i maten der (hun spiser ikke rå fisk/sushi...). Hun får mye diare og smerter når hun har fått i seg gluten - hva er beste smertestillende for dette. Eller noen råd?

Susanne, 21. mars 2019 11:22

Dette er vanskelig. Man må uansett forholde seg til den lokale mattradisjon med forsiktighet mht hvete/gluten. Smerter og diare kan sees på som et forsøk fra kroppens på å kvitte seg med det den oppfatter som skadelig og unngå at man spiser det igjen. Skulle man stoppe det med diare-stoppende medikamenter ala "Imodium" som man kan kjøpe uten resept på apoteket (beregnet for kortvarig diare-perioder) så kan man argumentere med at den glutenholdige maten da forblir i tarm-systemet lengere og muligens kan gi mere smerte. Men det blir vel som å velge mellom pest eller kolera dersom man først er uheldig. Det beste er selvsagt å unngå å få i seg glutenholdig mat. NCF har en søsterorganisasjon i japan (http://www.foodallergy.jp/), men forekomsten av cøliaki er nok vesentlig lavere der enn her pga lavere forekomst av risiko-genene (vevstypen, HLA), så kunnskapen om cøliaki i Japan er nok begrenset. 

Men se på denne siden: http://www.celiactravel.com/stories/getting-gluten-free-food-in-japan/ så får hun muligens endel tips til å holde seg glutenfri i japan.

Trond S. Halstensen, 27. mars 2019 18.00

Jeg har cøliaki og ulike andre plager, og lurer på hvordan jeg skal komme meg videre med dette?

Hei! Jeg har i en periode slitt med svimmelhet, svakhet i muskler, pustebesvær og frostrier. Har vært hos fastlegen, Volvat, på legevakta med akutte plager, men alle sier jeg har panikkangst. Men når jeg kom til psykiater mente hun at jeg burde utredes videre somatisk. Jeg ha...

Hei! Jeg har i en periode slitt med svimmelhet, svakhet i muskler, pustebesvær og frostrier. Har vært hos fastlegen, Volvat, på legevakta med akutte plager, men alle sier jeg har panikkangst. Men når jeg kom til psykiater mente hun at jeg burde utredes videre somatisk. Jeg har hatt cøliaki-diagnose siden jeg var 21 år. Jeg har også hatt endometriose, masse langvarige blødninger, og opererte ut livmoren min i fjor. Etter å ha forsøkt å gjøre research på nettet, mistenker jeg at jeg kan ha jernmangel uten anemi. Mitt ferritin-nivå er på 29. Jeg har også slitt med rastløse bein og fibromyalgi-aktige smerter, uten at jeg har fått diagnose på dette. Jeg har begynt å ta jerntilskudd på egen hånd, og dette hjelper midlertidig, men plagene kommer alltid tilbake. Har du noe tips til hvordan jeg kan komme meg videre med dette?

Silje, 19. mars 2019 16:25

En cøliakidiagnose sier egentlig bare at du nå er frisk fra din cøliakisykdom siden du spiser glutenfritt, ikke sant. Noe av det du beskriver er sammenfallende med angst indusert hyperventilasjonssyndrom, og derved noe psykiateren burde kunne ta tak i. Mange av de andre plagene dine kan være plager som man dessverre ikke kan gjøre så mye med (f. eks. restless leggs). Jeg kan nok ikke diagnostisere deg over nettet. Angst har en stor tilbøyelighet til å kapre hjernen og få deg til å fokusere på ubehaget, som forsterker ubehaget,  men dette kan psykiateren din håndtere. Den hypokondriske angst er usedvanlig flink til å gjemme seg bak kroppslige plager og fornekte sin tilstedeværelse (som angst), men dette kan man lære seg til å kontrollere. En grundig legeundersøkelse burde avsløre om det er noe alvorlig feil, og hvis det ikker er det, så må godta at det ikke er noe å engste seg for og jobbe med angsten. "Dr. Google" er en farlig og angstinduserende rådgiver, anbefales ikke.

Trond S. Halstensen, 20. mars 2019 19.40

Kan jeg som har cøliaki bruke samme toastjern/brødrister som de andre i familien?

Hei, jeg bare lurer på noe så simpelt som om jeg som har cøliaki kan bruke samme toastjern/brødrister som de andre i familien? På forhånd takk for svar. ...

Hei, jeg bare lurer på noe så simpelt som om jeg som har cøliaki kan bruke samme toastjern/brødrister som de andre i familien? På forhånd takk for svar.

Sven Erik, 9. mars 2019 09:51

Det spørs litt om hvor grisete toasteren er. Dunk ned eventuelle fastbrente smuler, så burde det gå greit.

Trond S. Halstensen, 13. mars 2019 19.46

Tror du at 7 år uten jod kan være årsaken til at jeg endte opp med Graves?

Hei. Jeg har cøliaki, DH og Graves. DH siden 1987, da var jeg 15. Cøliaki diagnostisert i 1993. Glutenfri diett siden da, og en tid med Dapson og jodfri diett i 7 år. Gjeninnførte deretter jod og spiser i dag fisk ca 3 gg i uka uten problem. Så til Graves; har h&osla...

Hei. Jeg har cøliaki, DH og Graves. DH siden 1987, da var jeg 15. Cøliaki diagnostisert i 1993. Glutenfri diett siden da, og en tid med Dapson og jodfri diett i 7 år. Gjeninnførte deretter jod og spiser i dag fisk ca 3 gg i uka uten problem. Så til Graves; har høyt stoffskifte hvert 4. år. Har gått på NeoMercazol og Levaxin ca 1,5 år, så frisk i 2,5 år før det er «på han igjen». Har hatt tre runder nå. Neste gang skal stoffskiftet «slås ut» med radioaktivt jod. Er det lurt/bra for meg som har DH? Eller betyr det ikke noe siden jeg tåler vanlig inntak av jod nå? Er redd disse dosene er så sterke at jeg kan få plager av min DH igjen. Tror du at 7 år uten jod kan være årsaken til at jeg endte opp med Graves?

Anette, 8. mars 2019 23:48

Graves er en autoimmun sykdom hvor man lager auto-antistoffer mot "styringsreseptoren" på kjertlene (TSH-reseptoren). Disse antistoffene stimulerer tyroidea til å lage og skille ut mye mer hormon enn det du skal, styringskontrollen er opphevet. Det er neppe den jodfrie dietten som har gitt deg Graves, det er nok heller din tendens til å få autoimmune sykdommer som har gitt deg Graves. Det er helt greit at de slår ut tyroidea med radioaktiv jod, da blir du kvitt problemet og kan klare deg med hormontabletter.

Trond S. Halstensen, 13. mars 2019 19.32

Jeg fikk diagnosen cøliaki for et par uker siden og lurer på hvordan det er å venne seg til det

Jeg fikk diagnosen cøliaki for et par uker siden og jeg lurer på hvordan det er å venne seg til det? Jeg er nesten bekymret, men jeg føler jeg ikke burde være det. Men er det 'lett' å venne seg til dette? Med vennlig hilsen Mathias, 18 år. ...

Jeg fikk diagnosen cøliaki for et par uker siden og jeg lurer på hvordan det er å venne seg til det? Jeg er nesten bekymret, men jeg føler jeg ikke burde være det. Men er det 'lett' å venne seg til dette? Med vennlig hilsen Mathias, 18 år.

Mathias, 7. mars 2019 11:17

Stor forskjell på hvordan man venner seg til en glutenfri hverdag. Det er MYE lettere i dag enn tidligere, glutenfrie prosukter er det mange av, inkludert øl og pizza, så du venner deg nok til det. Men det kan nok oppfattes som noe herk innimellom når andre glemmer at du ikke tåler gluten og bare serverer glutenholdig mat, men det går greit for de aller aller fleste. Meld deg inn i NCF og bli med på noen samlinger i ditt nærmiljø så treffer du andre som har vært i den situasjonen du er nå og som kan gi deg gode tips.

Trond S. Halstensen, 13. mars 2019 19.23

Er det vanlig at man har veldig lite energi og gradvis blir verre og verre ved cøliaki?

Hei! Jeg fikk vite i oktober at jeg har cøliaki og det var derfor jeg hadde vondt i magen og var mye sliten. Er 25 år og har ikke slitt med magen. Har trodd i 2 år jeg hadde laktoseintoleranse, men fikk vite det var pga. cøliakien at jeg reagerte. Har også alltid v&ae...

Hei! Jeg fikk vite i oktober at jeg har cøliaki og det var derfor jeg hadde vondt i magen og var mye sliten. Er 25 år og har ikke slitt med magen. Har trodd i 2 år jeg hadde laktoseintoleranse, men fikk vite det var pga. cøliakien at jeg reagerte. Har også alltid vært veldig frisk, men de siste 2 årene har jeg blitt lett smittet hver sesong det er noe. Sluttet å spise gluten i november og ble bedre etter noen uker, men måtte begynne igjen nå pga. gastroskopien. Lurer på om det er vanlig at man har veldig lite energi og gradvis blir verre og verre? Eller om jeg egentlig har hatt cøliaki i 2 år og derfor jeg er så dårlig nå? Sovner etter jobb og kan sove til jeg skal legge meg, forså å sove til dagen etter igjen. Er også konstant sulten, men magen svir og det blir verre med en gang jeg spiser. Klarer heller ikke å holde så mye mat i kroppen over lengre tid da jeg får diaré. Har også mye vondt i beina og de føles tunge og knærne gjør vondt. Spesielt på morgenen er jeg helt skjelven i beina og går kjempe tregt siden de er så tunge. Er relativt tynn så er ikke pga. overvekt. Det med beina merket jeg også når jeg spiste glutenfritt, men spiste en del glutenfritt brød som inneholdt hvetestivelse, så kanskje det var derfor? Føler jeg blir mer og mer sengeliggende og immunforsvaret er på bånn så har fått alle virus det går an i løpet av vinteren. Lurer på om det kommer til å være sånn fra nå av? Eller om jeg går tilbake til mitt mer vanlige friske meg.

Michelle, 12. mars 2019 16:31

Klassisk cøliakisk lidelseshistorie. Jeg tolker det du skriver slik: Du har sannsynligvis fått påvist autoantistoffer mot tTG i blodet, ble så satt på glutenfri kost før du fikk time til gastroskopien, og spist glutenfri kost "noen uker" med klar klinisk bedring. Så har du begynt med gluten-holdig kost for at tarmforandringene dine skal være synlige på tynntarmsbiopsien. I denne fasen hvor du har begynt å spise gluten igjen har du fått tilbake dine gamle tretthetsplager etc. Nå lurer du på om denne trettheten har vært cøliakiens skyld, og at du egentlig har vært cøliakisyk de siste 2 årene. Nå antar jeg at du vil få en biopsi-verifisert cøliakidiagnose. Du har vært cøliakisyk, muligens har du også hatt jernmangel og lav blodprosent, og det gir tretthet i seg selv. Trøtthet er en av de vanligeste cøliakiplagene man har, ekstrem tretthet og ofte "hjernetåke", altså redusert mental kapasitet. Du har mest sannynlig vært cøliakisyk mye lengere enn de siste 2 årene og det kan ta tid å bli "normal" igjen etter at du starter opp med glutenfri kost. Du blir raskt bedre, men så henger det ofte igjen i lang tid, i flere år, men du bli helt frisk etterhvert. (Det tar som oftest 1-3 år før du er ditt gamle egentlige jeg). Om du lettere blir syk pga. cøliakien eller om dette er en konsekvens av næringsmangel (jern, zink, jod etc) som igjen skyldes cøliakien har vi lite data på, men uansett så vil du bli frisk på GFD og ikke mer syk enn de alle andre etterhvert som du tilfriskner (på glutenfri kost). 

Trond S. Halstensen, 13. mars 2019 18.29

Jeg har et "plettfritt" kosthold men likevel problemer med magen

Hei! Håper du har råd til meg! Jeg er en jente på 26, og har hatt diagnosen cøliaki i 3 år (men hatt problemer med magen så lenge jeg kan huske). I tillegg til cøliaki er jeg laktoseintolerant og har IBS. Jeg spiser 100% gluten- og laktosefritt, og tiln&ae...

Hei! Håper du har råd til meg! Jeg er en jente på 26, og har hatt diagnosen cøliaki i 3 år (men hatt problemer med magen så lenge jeg kan huske). I tillegg til cøliaki er jeg laktoseintolerant og har IBS. Jeg spiser 100% gluten- og laktosefritt, og tilnærmet 100% lavfodmap. Til tross et "plettfritt" kosthold, opplever jeg å ha mye problemer med magen, i den grad at det føles ut som om jeg spiser høy fodmap og gluten! Det er meget sjenerende, da det framkommer i form av mye luft, som vil ut (men som sjeldent passer seg), akutt avføringstrang, unormal avføring (løs, kornete, fett, ufordøyd mat), magesmerter (kolikksmerter), som blir bedre hvis jeg holder på magen/palperer + treg avføring og diare om hverandre. Det er veldig frustrerende, siden jeg føler at jeg gjør alt rett. Jeg kvier meg for å spise, da jeg ikke vet hvordan magen min skal "takle" det. Plagene er størst på morgenen og etter måltider. Jeg er tilbake til å måtte klarere hvor nærmeste toalett er til enhver tid. (Ps: jeg er utdannet innen ernæring, så jeg vet at det jeg spiser er "safe"). Hva skal jeg gjøre? Burde jeg ta en koloskopi? Jeg føler noe er galt. Det er periodevis hvor ille det er, men for det meste plages jeg. Håper du kan gi meg noen råd/synspunkter. Hilsen Camilla

Camilla, 11. mars 2019 17:32

Jeg forstår du er frustrert, men jeg kan vanskelig diagnostisere deg over nettet. Det er fortsatt noen tilstander som kan gi ulike mage-tarm-problemer og du/legen din bør vel finne ut hva som er "feil" . Normalt ville man vurdert å ta ny tynntarmsbiopsi for å dokumentere at du er blitt bedre på GFD. En koloskopi ville muligens kunne avkrefte/bekrefte at du har en tykktarmsårsak til de akutte avføringene dine (som du også selv anser som veldig IBS-aktig). Selv om lymfocytær/kollagen kolitt oftest gir vanntynne avføringer så starter den en gang med økende diarerer og det er en overhyppighet av lymfocytær kolitt blandt cøliakere (biopsier fra tykktarmen kan påvise dette). Men uansett må du tilbake til legen din å lage en plan for dagbokskriving over hva du spiser og hvilke plager du har (allergier?), og videre utredning. Det finnes også sjeldne tilstander som kan gi avflatet tarm slik som cøliaki, men da uten autoantistoffene i blodet (IgA mot tTG), så det er mye rart man kan ha som årsak til slike plager. Gå til legen din og legg frem problemet og start en utredning, eventuelt få en henvisning til en gastroenterologisk poliklinkk.

Trond S. Halstensen, 13. mars 2019 18.16

Barnefar tar ikke sønnen vår sin cøliakidiagnose på alvor

Hei! Min sønn er snart 3 år og fekk cøliakidiagnosen då han var 10 mnd. Eg har foreldreansvar aleine og far har vore lite engasjert i både barnet og sjukdomen. Han tar det rett og slett ikkje alvorlig og sønnen min er dårlig etter kvart samvær. Det ...

Hei! Min sønn er snart 3 år og fekk cøliakidiagnosen då han var 10 mnd. Eg har foreldreansvar aleine og far har vore lite engasjert i både barnet og sjukdomen. Han tar det rett og slett ikkje alvorlig og sønnen min er dårlig etter kvart samvær. Det er fleire grunnar til at eg har korta ned på samvær og ofte nekta samvær også. Heilt til far nylig saksøkte meg for samværsssbotasje. Retten har pålagt meg å lage matboks til kvart samvær som før var 1 gang i mnd til annakvar lørdag. Sønnen min er sjuk lenge etterpå og far har ikkje opna matboks. Eg og sønnen sin ernæringsfysiolog har også sendt info til far og inviterer til infomøte. Oppfordrer til å melde seg inn i NCF, følge med på div. bloggar etc., men guten er like sjuk. Opplever at han akkurat har kome seg, akkurat i tide før neste samvær. Han har også vore konstant forkjøla, slapp og urolig sidan vi byrja samvær annakvar lørdag. I prinsippet skal det være med ein sakkyndig, men ingen garanti for at vedkommende blir med kvar gang eller kan nok om cøliaki. Etter råd frå Anton sin lege "skal det ikke være samvær før far har fått bedre opplæring". Vi har tatt blodprøver som viser at sønn ikkje får gluten i seg på daglig basis. Eg dokumenter så godt eg kan den oppblåste magen og avføring. Eg har lyst til å nekte all form for samvær, men det er visst ikkje vits i å anke foreløpig kjennelse før rettsaken som fyrst kjem i slutten på juni. Skal sønnen min være sjuk heilt til då? Kva er konsekvensene av å få i seg gluten 2 ganger i mnd for ein liten gutt som var utrolig sjuk, 3 kg undervektig og slapp i eit halvt år framover? Er dette virkelig lov? Eg har brukt opp alle sparepengene mine på advokaten og er rimelig fortvila.

Camilla, 27. februar 2019 19:16

Ikke lett det der. Jussen er nok primært opptatt av at man følger de avggjørelser som er fattet, og det skal mye til å bli dømt ut fra besøksordningen. Tryggheten i besøk under tilsyn forutsetter selvsagt at vedkommende tilsynsperson har en minimum av forståelse av cøliaki og hva som inneholder gluten. Jeg tror opplæring av tilsynsperson er den beste strategien for å forhindre at Anton får høy-gluten mat (vanlige brødskiver, dersom det er det du mistenker). Det er trist for en 3-åring å være i en slik kryssild og han føler helt sikkert på hvordan du reagerer. Spørsmålet er mer hvordan man skal unngå videre konflikt og at du kan trygges på at gutten får den kosten han tåler. Dels må andre kunne snakke med far, dels bør det kunne dokumenteres av tilsynet om gutten får servert vanlig brød/pasta/boller etc. eller ikke. Men så til det medisinske, er det skadelig for en undervektig cøliakigutt å få gluten 2 ganger i mnd. Det er neppe særlig helsefremmene, og vil kunne gi plager som påvirker ernæringen i lang tid etter eksponering (for de fleste ca. en uke) pga. kvalme, magesmerter og matvegring, men dette er veldig individuelt. Om gutten blir utsatt for "medisinsk" omsorgssvikt så er dette muligens en sak for barnevernet.

Trond S. Halstensen, 06. mars 2019 18.35

Kan regelmessig trening få fortgang på senking av antistoff?

Eg lurer på om regelmessig trening 2–3 ganger i uka, kan få fortgang på senking av antistoffa? Og lurer også på om antistoffa reduseres saktere etter at de er kome under ca 150. Mine datt fra over 250 til 159 på 3 mnd, men det var først etter 10 ...

Eg lurer på om regelmessig trening 2–3 ganger i uka, kan få fortgang på senking av antistoffa? Og lurer også på om antistoffa reduseres saktere etter at de er kome under ca 150. Mine datt fra over 250 til 159 på 3 mnd, men det var først etter 10 mnd på streng glutenfri diett at eg fikk målinger under 250. Kan eg då håpe at de er gått ytterligere ned ca 100 om 3 mnd? Har veldig lyst å få dei «normalisert»...

Anonym, 19. februar 2019 17:23

Vi har ingen data som tyder på at antistoffene forsvinner raskere på trening enn om du bare lå på sofaen. Det kan virke som at en voksen diagnostisert cøliaker som var veldig cøliakisyk på diagnosetidspunktet, noe du nok har vært om IgA anti tTG var >250, så tar det lang tid å bli normalisert. Antistoffene kan holde seg en stund (mnd-år), og tynntarmen tar enda lengre tid før den er normalisert. Vi har begynt å innse at du må forvente at det tar ca 3 år på streng glutenfri diett før du er helt frisk fra din cøliaki (og noen ganger tar det lengre tid). Dessverre er det stor individuell variasjon hvor raskt disse autoantistoffene forsvinner. Men like viktig som antistoffene, er hvordan du har det, og om du har blitt frisk. Antistoffene vil normaliseres når du spiser glutenfritt, men det kan ta lang tid hos noen.

Trond S. Halstensen, 20. februar 2019 18.45

Kan krampe, svimmelhet og hodepine oppstå pga. cøliaki?

Hei. Jeg er 53 år og fikk påvist cøliaki i desember. Hadde anemi og måtte få akutt behandling på sykehus. Legen mente jeg hadde hatt cøliaki lenge, dette hadde ikke blitt oppdaget da jeg aldri har hatt problemer med heller smerter i magen. For 2 uker siden...

Hei. Jeg er 53 år og fikk påvist cøliaki i desember. Hadde anemi og måtte få akutt behandling på sykehus. Legen mente jeg hadde hatt cøliaki lenge, dette hadde ikke blitt oppdaget da jeg aldri har hatt problemer med heller smerter i magen. For 2 uker siden fikk jeg plutselig veldig vondt i hodet, hvorpå det begynte å sitre og prikke i ledd - ble veldig svimmel. Dagen etter fikk jeg flere store anfall med muskelkramper over hele kroppen og sterk svimmelhet, kjente det i hodet før muskelspasmene startet. Ble lagt inn på sykehus, CT, EEG og spinalvæskeprøve viser at det ikke er noe galt med hodet mitt. Alle blodprøver o.a. prøver viser ingen store unormale ting. Det eneste er høyere nivå av antistoffene som viser jeg har cøliaki. Har fortsatt vondt i hodet etterfulgt av sitring og små muskelkramper i kroppen, er mye svimmel. Er under utredning, men legene har ikke funnet ut av hva som er galt med meg. Så mitt spørsmål er: har dere vært borti lignende når det gjelder cøliaki? Kan disse krampene, svimmelheten og hodepinen være ting som har oppstått pga av dette? Går selvfølgelig på glutenfri diett nå, men jeg var jo temmelig dårlig da diagnose ble stilt i desember så det tar vel tid før ting blir bedre. Takknemlig for svar. Mvh Eva

Eva, 13. februar 2019 17:59

Jeg håper du ble diagnostisert med tynntarmsbiopsi også, så du får en NAV-godkjent diagnose (og dermed grunnstønad). Antistoff alene blir ikke godtatt av NAV. Jeg kan nok ikke diagnostisere deg over nettet, og  legene er sikkert på jakt etter hva det er som kan være feil med deg, inkludert å undersøke på ekstraintestinale cøliakiassosierte sykdommer som f.eks cerebellar ataxi. Håper du kommer deg raskt, men vær klar over at det kan ta lang tid å bli helt kvitt cøliakiplagene (1-3 år) på GFD.

Trond S. Halstensen, 13. februar 2019 19.17

Hvor nøye bør man være på håndvask?

Hvor mye skal man vaske hendene? Jeg vasker hendene veldig mye fordi jeg har dyr som skal ha mat ofte og maten deres henger seg lett fast. Men så må jeg jo vaske dem hver gang jeg lager mat på kjøkkenet...og etter jeg har tatt på mobilen for å sjekke oppskrifter ...

Hvor mye skal man vaske hendene? Jeg vasker hendene veldig mye fordi jeg har dyr som skal ha mat ofte og maten deres henger seg lett fast. Men så må jeg jo vaske dem hver gang jeg lager mat på kjøkkenet...og etter jeg har tatt på mobilen for å sjekke oppskrifter osv. Men ofte når jeg spiser skive med hendene sitter jeg på pcen så da lurer jeg på om jeg burde vaske hendene før jeg tar på pcen når jeg vet at jeg har vært borti noe som kan inneholde gluten. Det føles alt for mye. Jeg kommer til å få verdens tørreste hender før jeg fyller 30. Hvor nøye bør man egentlig være?

Anne, 9. februar 2019 16:44

Det hørtes veldig slitsomt ut. Du er neppe så følsom, men de synlige matrestene bør du tørke vekk. Du er neppe så følsom at du reagerer på de usynlige matrestene som muligens kommer i munnen på deg via mat du også tar på. Du må huske på at den glutenfrie dietten tradisjonelt ikke har vært helt glutenfri, men tillater 20-100 mg gluten/kg mat du spiser. Vasking med såper er vel heller ikke nødvendig om du bare skal skylle vekk ting fra hendene dine.

Trond S. Halstensen, 13. februar 2019 18.58

Tåler en med glutenallergiker å få i seg små mengder med gluten/brødsmuler fra kjøkkenbenken?

Tåler en glutenallergiker å få i seg små mengder med gluten /brødsmuler fra kjøkkenbenken? Bruke samme brødrister som annet brød etc.? Takk ...

Tåler en glutenallergiker å få i seg små mengder med gluten /brødsmuler fra kjøkkenbenken? Bruke samme brødrister som annet brød etc.? Takk

Simen, 7. februar 2019 16:51

Vi pleier å anbefale å fjerne alt synlig rester av annet, glutenholdig brød, på benker, skjæreflater, i smørpakken. I en brødriser så pleier brødsmulene å falle ned i bunnen. De fleste har såpass årvåkenhet at eventuelle fastbrendte smuler som kunne tenkes å bli smittet over til den glutenfrie brødskiven, blir fjernet før man setter den glutenfrie brødskiven ned. Men, når det er sagt, så er det veldig stor variasjon på hvor mye gluten man tåler. Er man i tvil og uroer seg så er løsningen å bruke en dedikert brødrister, men stort sett så er ikke dette et problem for de fleste. Husk om man fortastt er urolig i magen på glutenfri kost så er det ganske vanlig at man har en IBS i tillegg og må redusere mengden FODMAP-karbohydrater i maten.

Trond S. Halstensen, 13. februar 2019 18.48

Bruker det å ta lang tid å få ernæringsrådgivning etter gastroskopi?

Hei, jeg har vært på sykehus og foretatt gastro med vevsprøver for å få påvist cøliaki, og fikk vite at jeg vil bli henvist til ernæringsrådgivning som en del av programmet. Er dette noe som pleier å ta lang tid? Sikkert umulig &arin...

Hei, jeg har vært på sykehus og foretatt gastro med vevsprøver for å få påvist cøliaki, og fikk vite at jeg vil bli henvist til ernæringsrådgivning som en del av programmet. Er dette noe som pleier å ta lang tid? Sikkert umulig å svare på med presisjon, men jeg håper på at jeg kan få et ca. estimat. På forhånd takk!

Sven Erik, 2. januar 2019 18:59

Dessverre lengre tid enn det som er optimalt for de som trenger den informasjonen. Det varierer veldig fra sykehus til sykehus, fra innen en mnd, til 2 kurs i året, og da sier det seg selv at kan ta lang tid.

Trond S. Halstensen, 09. januar 2019 18.09

Hvorfor har jeg fortsatt perioder med plager?

Fikk påvist cøliaki for et års tid siden, og har siden den gang spist streng glutenfri diett. Har kun hatt et par uhell (sist gang i sommer). Sliter allikevel periodevis med mye uvelhet og noen ganger sterk kvalme, samt at det er mye luft som kommer opp igjen. Både uvelhet o...

Fikk påvist cøliaki for et års tid siden, og har siden den gang spist streng glutenfri diett. Har kun hatt et par uhell (sist gang i sommer). Sliter allikevel periodevis med mye uvelhet og noen ganger sterk kvalme, samt at det er mye luft som kommer opp igjen. Både uvelhet og luftoppgang gjelder spesielt etter matinntak. Er også fremdeles veldig mye sliten, selv om de siste blodprøvene indikerer at jeg ikke har noen mangler lengre (b12, b9, jern, og d-vitamin). Har aldri kastet opp, hverken i perioder med uvelhet/kvalme, eller de få gangene jeg har fått i meg gluten ved et uhell. Vekta har vært stabil i et halvt års tid nå, og gikk opp noen få kg etter at diagnosen ble stilt. Hvorfor er det slik at jeg enda har perioder med plager?

Jente 22, 29. desember 2018 18:51

Det er mulig kvalmen skyldes en cøliaki på bedringens vei, og at du vil bli bedre (det kan ta forbausende lang tid å bli bra av en voksendiagnostisert cøliaki), men det er mange andre årsaker til kvalme. Jeg synes du burde ta dette opp med legen din, og ikke fokuser på cøliakien, men be om at dette blir undersøkt som noe selvstendig, cøliakiuavhengig. 

Trond S. Halstensen, 02. januar 2019 18.52

Klikk på logoene for mer info