Arkiv

Resultat: Håndtering (172) viser 1 - 20

Hva bør en nydiagnostisert være ekstra oppmerksom på?

Jeg har nettopp fått cøliaki, og har en samboer som spiser brød. Hvor nøye må man være? Kan vi bruke samme steike panne, kjeler, skjærefjøl og kniv osv? Noe vi burde være ekstra oppmerksom på? ...

Jeg har nettopp fått cøliaki, og har en samboer som spiser brød. Hvor nøye må man være? Kan vi bruke samme steike panne, kjeler, skjærefjøl og kniv osv? Noe vi burde være ekstra oppmerksom på?

Hanne, 27. januar 2021 10:04

Denne problemstillingen er ganske vanlig og man må finne en praktisk løsning på det. Alle synlige brødsmuler bør tørkes vekk fra de flater hvor du lager din mat. Ikke brødsmuler i smøret, syltetøyet osv., bruk separate kniver/skjeer i smør/syltetøy etc. Tørk vekk det synlige, men det behøves ikke vaskes. Brødrister kan være en utfordring og dersom man engster seg / har mye brødsmuler i risteren - så skaffer man sin egen. Livet skal tross alt leves og man må finne en pragmatisk tilnærming til problemet.

Trond S. Halstensen, 27. januar 2021 19.11

Delt skjærebrett og kyssing

Hei, jeg fikk akkurat diagnosen cøliaki. Jeg har fått beskjed om å skaffe egne skjærebrett, kniver og helst ha en helt egen del av kjøkkenet. Jeg lever i et lite kollektiv, så kan man i stedet for å skaffe eget kompansere med å vaske utstyret godt? E...

Hei, jeg fikk akkurat diagnosen cøliaki. Jeg har fått beskjed om å skaffe egne skjærebrett, kniver og helst ha en helt egen del av kjøkkenet. Jeg lever i et lite kollektiv, så kan man i stedet for å skaffe eget kompansere med å vaske utstyret godt? Et siste spørsmål: å kysse en som har spist mye gluten vil det kunne være nok til å hindre forbedring? takk for svar [3

Nydiagnostisert student, 29. desember 2020 23:51

Det holder å tørke av synlige smuler med fuktig klut, ikke ta brødsmulene som ligger igjen i smøret etc.  Og det er helt greit å kysse en ikke-cøliakere, men motparten bør ikke ha munnen full av glutenholdigmat når dere kysser!

Trond S. Halstensen, 30. desember 2020 19.08

Kan 3-åring lage ting med glutenholdig trolldeig?

Hei! I barnehagen skal de lage ting i trolldeig og jeg er bekymret for at 3-åringen skal få en reaksjon på den glutenholdige trolldeigen. Hun er veldig sensitiv, så jeg tenkte at hun kunne ha på hansker for ikke å få det under neglene. Nå skal jo ikke ...

Hei! I barnehagen skal de lage ting i trolldeig og jeg er bekymret for at 3-åringen skal få en reaksjon på den glutenholdige trolldeigen. Hun er veldig sensitiv, så jeg tenkte at hun kunne ha på hansker for ikke å få det under neglene. Nå skal jo ikke trolldeigen spises, men det er så lett å ta litt i munnen uansett... Jeg vurderer å be dem lage en glutenfri versjon eller lage en glutenfri trolldeig hun kan få med seg. Er jeg hysterisk?

Martine, 7. desember 2020 11:34

Neida, man kan lett å se for seg at en 3 åring ikke klarer å la være å spise på den salte trolldeigen, men den er jo ikke spesielt god, den er veldig salt. Jeg tror heller ikke det går å lage glutenfri trolldeig da det er gluten i høy saltkonsentrasjon som gir trolldeigen "troll" egenskaper. Det er nok viktigere for henne å delta på lik linje med alle andre og lage ting i trolldeig, bare be henne om ikke å spise/smake på deigen og å vaske hendene sine før dere spiser annen mat siden det lett setter seg trolldeig under neglene.

Trond S. Halstensen, 09. desember 2020 18.40

Må elever med cøliaki ha egne bakeboller og sleiver?

Hei, jeg er lærer i mat og helse for en elev med cøliaki. Vi tilpasser oppskrifter med glutenfrie produkter og steker/koker maten hver for seg, men lurer på om vi må ha egne bakeboller, sleiver etc. Med andre ord, kan spor av gluten sitte igjen på kjøkkenutstyr ...

Hei, jeg er lærer i mat og helse for en elev med cøliaki. Vi tilpasser oppskrifter med glutenfrie produkter og steker/koker maten hver for seg, men lurer på om vi må ha egne bakeboller, sleiver etc. Med andre ord, kan spor av gluten sitte igjen på kjøkkenutstyr som vaskes for hånd eller i oppvaskmaskinen og gjøre eleven syk?

Wenche, 3. desember 2020 14:49

Det er ikke nødvendig med egne redskaper. Så lenge de er helt rene, dvs. uten synlige mel- og deigrester er det greit å bruke de samme. Vask det gjerne i oppvaskmaskin, da blir det som oftest renere – men det er ikke et must. Det vil ikke sitte igjen «spor» som gjør eleven syk.

Det som kan være kjekt å ha er en egen kjøkkenmaskin forbeholdt glutenfritt. Grunnen er at det blir lett deigrester i maskineriet som er vanskelig å få bort. Ellers er det viktig å passe på at det ikke er melrester på overflater, på stekebrett og deig i kluter og oppvaskbørster. Bruk rene kluter og oppvaskbørster og bruk bakepapir på stekebrettene.

Lise Friis Pedersen, 09. desember 2020 18.00

Hva slags kjøkkenutstyr bør være forbeholdt glutenfritt i skolekjøkkenet?

Hei, vi skal kjøpe inn til nytt skolekjøkken. Hva anbefaler dere å ha av utstyr som er forbeholdt glutenfritt? Hva kan sambrukes? Hvilke renholdsrutiner bør vi i så fall ha? Jeg tenker at det i et overskap er eget utstyr for allergier. ...

Hei, vi skal kjøpe inn til nytt skolekjøkken. Hva anbefaler dere å ha av utstyr som er forbeholdt glutenfritt? Hva kan sambrukes? Hvilke renholdsrutiner bør vi i så fall ha? Jeg tenker at det i et overskap er eget utstyr for allergier.

Sigurd, 8. desember 2020 13:19

Dere trenger ikke nødvendigvis egne redskaper. Så lenge de er rene, dvs. uten synlige mel- og deigrester er det greit å bruke de samme. Det som kan være kjekt å ha er en egen kjøkkenmaskin forbeholdt glutenfritt. Grunnen er at det blir lett deigrester i maskineriet som er vanskelig å få bort. Ellers er det viktig å passe på at det ikke er melrester på overflater, på stekebrett og deig i kluter og oppvaskbørster.

Lise Friis Pedersen, 09. desember 2020 18.00

Er det greit å bruke samme smågodtskje til glutenfritt?

Noe smågodt inneholder hvetemel og lignende, er det da «farlig» å bruke samme skje som andre bruker? Med tanke på at man tar annet smågodt som ikke inneholder dette. ...

Noe smågodt inneholder hvetemel og lignende, er det da «farlig» å bruke samme skje som andre bruker? Med tanke på at man tar annet smågodt som ikke inneholder dette.

Madelen, 18. september 2020 23:41

Det er ikke farlig å bruke samme skje, da risikoen for at glutenfritt godteri blir forurenset av glutenholdig er veldig liten til tross for det. Det vil aldri bli mer enn "spor av gluten", som jo er ansett som trygt for de aller fleste cøliakere. Husk at det er viktig å sjekke at innholdsdeklarasjonen stemmer overens med innholdet, dvs at ikke butikken har lagt en annen type godteri i boksen.  

Lise Friis Pedersen, 23. september 2020 18.00

Kan man være med på tresking av korn når man har cøliaki?

Kan man være med på tresking av korn når man har cøliaki? ...

Kan man være med på tresking av korn når man har cøliaki?

Åse, 26. august 2020 00:04

Ja, bare ikke spis for mye kornstøv (hvetestrået er glutenfritt, men korn og kornstøv inneholder gluten og bør ikke spises). Hudkontakt gjør ingenting.

Trond S. Halstensen, 26. august 2020 18.44

Er det skadelig med smuler av gluten?

Er det skadelig med smuler med gluten for personer med cøliaki når man ikke reagerer på dette? Altså må man være så forsiktig at en ikke bruker samme smør, brødrister osv som resten av husholdningen om man ikke reagerer på dette? ...

Er det skadelig med smuler med gluten for personer med cøliaki når man ikke reagerer på dette? Altså må man være så forsiktig at en ikke bruker samme smør, brødrister osv som resten av husholdningen om man ikke reagerer på dette?

Lise, 18. august 2020 21:17

Om man reagerer akutt på "glutenforurensning" eller ikke, har lite  å si for hvor skadelig det er. De akutte reaksjonene kommer uavhengig, og har en annen mekanisme enn den autoimmune cøliaki-reaksjonen. Vi pleier å si at du skal fjerne alle synlige smuler, så bør det være godt nok.

Trond S. Halstensen, 19. august 2020 19.09

Kan glutenproteiner sveve fra brødrister?

Er det fare for glutenproteiner kan sveve opp fra brødrister brukt for vanlig brød tidligere, til glutenfritt brød som tines på rist på toppen av brødristeren? ...

Er det fare for glutenproteiner kan sveve opp fra brødrister brukt for vanlig brød tidligere, til glutenfritt brød som tines på rist på toppen av brødristeren?

Pål, 28. juni 2020 21:59

Jeg tror at faren for at de «svever opp» vil være minimal, så hvis du sjekker for synlige smuler på toppen av brødristeren er nok dette helt trygt.

Lise Friis Pedersen, 01. juli 2020 18.00

Må jeg leve så "superstrikt"?

Hei, Jeg har cøliaki og har levd superstrikt i to år nå. Men må jeg egentlig det? Kan jeg ikke bruke samme rømme som andre hvis skjeen kom borti tacolefsa? Eller hvis noen tar i salaten med fingrene. Jeg får ingen symptomer hvis det skjer. ...

Hei, Jeg har cøliaki og har levd superstrikt i to år nå. Men må jeg egentlig det? Kan jeg ikke bruke samme rømme som andre hvis skjeen kom borti tacolefsa? Eller hvis noen tar i salaten med fingrene. Jeg får ingen symptomer hvis det skjer.

Helga Marie, 15. juni 2020 09:42

Fint du holder en streng glutenfri linje, men du reagerer ikke på mikrospor av glutenholdige produkter. Ta bort synlige smuler fra rømma (smøret) (og bruk din egen skje/kniv). Fingrene roter ikke rundt i salatbopllen, de plukker vel med seg det de skal ha så de som ligger igjen er uberørt. Mange cøliakere reagerer ikke akutt på selv store mengder gluten, men de har cøliaki like mye som de som reagerer akutt. Dersom de som ikke reagerer akutt fortsetter å spise små mengder glutenhodlige produkter (for det kan jo ikke være så farlig fordi jeg reagerer jo ikke) så vet vi at de vil få tilbake sykdommen sin, det tar bare litt tid, og plagene kommer snikende og det behøver ikke være tarmplagen som da dominerer, da kan det være slitenhet, hjernetåken, diffuse plager man ikke ser har noe med en langsom reaktivert cøliaki. Livet skal leves og det kan være vanskelig nok å spise glutenfritt i hverdagen, så for overreaksjoner for å unngå usynlige forurensninger kan gjøre livet vanskelig og muligens er det ikke nødvendig i forhol til de mange som ike klarer å oveholde dietten. Du må nok fortsette med glutenfri kost, men superstrikt må ikke bety at du skal ha en overreksjon mot potensielle forurensningskilder som ikke egentlig betyr noe. Det burde holde at du ikke bevist spiser noe du vet (kan) inneholder gluten. Du kan også anse alt som inneholder eller om du regner det ut som kan inneholde mindre enn 20mg gliadin pr kg//liter vare som glutenfritt. 

Trond S. Halstensen, 17. juni 2020 19.04

Bør man holde seg unna mat og helsefaget som lærer, om man har cøliaki?

Hei. Bør man holde seg unna mat og helsefaget som lærer, om man har cøliaki? Jeg tenker da spesielt på situasjoner som baking, hvor det generelt blir mye mel. ...

Hei. Bør man holde seg unna mat og helsefaget som lærer, om man har cøliaki? Jeg tenker da spesielt på situasjoner som baking, hvor det generelt blir mye mel.

Elias, 2. juni 2020 17:38

I utgangspunktet behøver man ikke det, bare man ikke spiser deigen eller det ferdige produktet. Det skal mye melstøv til over lengre tid (italienske pizzabakere) før det kan oppstå luftveisproblemer assosiert med cøliakien.

Trond S. Halstensen, 03. juni 2020 19.40

Flyr gluten rundt på ting og mat?

Hvor alvorlig er dette med oversmitting fra mat med gluten til en som har cøliaki? Ser det står at om man skal bake for eks. må man ta helt nytt smør. Vi tar alltid rent kjøkkenutstyr, vasket opp på vanlig vis. Flyr gluten rundt på ting og mat? Litt som v...

Hvor alvorlig er dette med oversmitting fra mat med gluten til en som har cøliaki? Ser det står at om man skal bake for eks. må man ta helt nytt smør. Vi tar alltid rent kjøkkenutstyr, vasket opp på vanlig vis. Flyr gluten rundt på ting og mat? Litt som virus?

Bea, 5. april 2020 08:38

Nei, gluten flyr ikke rundt som virus med mindre noen kaster det rundt. Den praktiske hverdagen er utfordrende og livet skal leves, så da må man inngå noen brukbare kompromisser. De fleste cøliakere reagerer ikke på så små mengder med gluten som en med f. eks. nøtteallergi, som kan reagere kraftig på veldig små mengder nøtter. I en familie med cøliakere og ikke-cøliakere så blir det en utfordring å få det til å gå rundt om man tar det for nøye, man behøver ikke være mer nøye enn det som er nødvendig (og det kan variere da det er stor variasjon i hvor følsom man er for gluten). Fjern det synlige brødforurensningen i smøret, børst av og vask skjærefjelen og/eller snnu den rundt og bruk baksiden, etc. Noen blir veldig nøye med å ha det veldig glutenfritt og rent på sin side av kjøkkenet, og da kan det være utfordrende for de andre å  ta nødvendig hensyn. Mens andre klarer seg fint med enkle forhåndsregler. Det er så stor variasjon i hvor rent man vil ha det og psykiske forhold spiller også inn i dette. Det som fungerer for dere, fungerer for dere, og da fungerer det.  

Trond S. Halstensen, 08. april 2020 18.32

Er det nok med vanlig renhold av kjøkkenredskaper?

Hei! Er det slik at kjøkkenutstyr som vaskes i oppvaskmaskin blir glutenfritt etterpå? Tenker da på kjeler, bestikk etc som det har vært pasta i. Er det forskjell på hvilken temperatur det kjøres på? Og hva med oppvaskbørste som er brukt i feks kjel...

Hei! Er det slik at kjøkkenutstyr som vaskes i oppvaskmaskin blir glutenfritt etterpå? Tenker da på kjeler, bestikk etc som det har vært pasta i. Er det forskjell på hvilken temperatur det kjøres på? Og hva med oppvaskbørste som er brukt i feks kjele med pasta, blir den glutenfri når den skylles etter bruk? På forhånd takk for svar!

Anna, 11. mars 2020 12:18

Tingene blir ikke glutenfrie av å bli vasket i vaskemaskin, de blir rene og da skal det ikke være noe glutenholdige rester igjen på dem. Temperaturen betyr noe for hvor møkkete oppvasken er, og hvor ren den trenger å være. Mekanisk skylling/grovvasking av oppvasken før den kjøres i oppvaskmaskinen anbefales. En ren oppvaskbørste er ren, en oppvaskbørste man har brukt i hvetemelsdeigbollen og som man ser slintrene fra hvetedeigen på, er selvsagt full av hvetemelsdeig og full av gluten.

Trond S. Halstensen, 11. mars 2020 19.09

Startet opp med mageproblemer igjen etter 2 år på glutenfritt

Jeg fikk påvist cøliaki for vel to år siden. Har vært plaget i mange år før det. Nå har jeg hatt to år hvor magen har vært bra, men så starter det med mageproblemer igjen. Skjønner jo at man tåler mindre (null for min del) et...

Jeg fikk påvist cøliaki for vel to år siden. Har vært plaget i mange år før det. Nå har jeg hatt to år hvor magen har vært bra, men så starter det med mageproblemer igjen. Skjønner jo at man tåler mindre (null for min del) etterhvert. Synes selv jeg klarer å styre unna, men er alltid usikker når jeg ikke har laget maten selv. Blir ofte dårlig etter restaurantbesøk eller kantine på jobb. Lurer på om maten er ren nok når det står glutenfri på menyen. Hvordan er dette for andre med cøliaki?

Marit, 5. mars 2020 21:03

Det er mange, men på langt nær alle, cøliakere som reagerer akutt på glutenuhell og de er som oftest urolig når de spiser ute. Hvor mange som har hatt slike opplevelser vet jeg ikke, men det er nokså vanlig (for dem som faktisk reagerer akutt). Men når du har vært fin i magen i 2 år og de samme plagene (?) kommer tilbake burde du muligens ta dette opp med legen din. Det er mange andre årsaker til mageproblemer enn glutenuhell ute, og disse andre årsakene burde man få undersøkt uavhengig av at man har en behandlet cøliaki. Den eneste måten å finne ut om maten virkelig er glutenfri når det står glutenfritt påmenyen, er å gjennomføre analytiske testinger av gluteninnholdet i den "glutenfrie" maten, og det er dessverre ingen som gjør i Norge, så vi vet ikke mer enn det andre cøliakere forteller.

Trond S. Halstensen, 11. mars 2020 18.00

Er "kan inneholde spor av gluten" trygt å spise?

Hei Trond. Jeg fikk påvist cøliaki i fjor sommer. Kan jeg spise matvarer og godteri som det står: Kan inneholde spor av gluten?  ...

Hei Trond.
Jeg fikk påvist cøliaki i fjor sommer. Kan jeg spise matvarer og godteri som det står: Kan inneholde spor av gluten? 

Linda, 4. mars 2020 11:28

Vanskelig å svare helt eksakt siden følsomheten for gluten i nivået 20-100ppm varierer. I utgangspunktet har vi hevdet (uten å ha målt) at dette er en juridisk beskyttelsesmerking som man ikke behøver å ta hensyn til. Freia som har målt sine sjokolader som er merket slik, har funnet under 100ppm (lav gluten grensen til cøliakere), og oftest vært fra 0-40, maksimalt 60 ppm. Glutenfritt er som sagt <20 ppm, lavglutengrensen som fortsatt tillates til cøliakere er 100 ppm Jeg vil nok hevde at for at det praktiske livet skal kunne leves mest mulig normalt, så kan de aller fleste cøliakere trygt konsumere matvarer og godterier som er merket med kan innehode spor av. 

Trond S. Halstensen, 04. mars 2020 19.46

Bør jeg ha egen smørpakning og egen brødrister?

Hej! Jag är den enda i min familj som har cøliaki, mina barn äter vanlig kost och det har gått bra. Nu när barnen börjar bli större och äter liknande som mig på en dag undrar jag om jag borde ha eget smörpaket, brødrister osv? Jag har mina...

Hej! Jag är den enda i min familj som har cøliaki, mina barn äter vanlig kost och det har gått bra. Nu när barnen börjar bli större och äter liknande som mig på en dag undrar jag om jag borde ha eget smörpaket, brødrister osv? Jag har mina glutenfria produkter i separat skåp och bakar allt med glutenfritt i huset. Mvh Elin zällh

Elin, 19. februar 2020 19:40

Det er et vanlig spørsmål og har like mye med å få den praktiske hverdagen til å fungere som det har med en realistisk fare for glutenkontaminering. Dersom det ligger brødsmuler i smøret (ofte, må fjernes) så ville jeg vurdert egen smørpakke, som rent praktisk bør se anderledes ut. Brødrister er et annet vanlig problem for vanlig glutenholdig brød avsetter halvbrendte smuler på risten som kan være med over til din glutenfrie brødskive. Noen brødristere har egen innmat som man kan legge brødet i, og har du din (egen) insats så burde du være trygg. Generelt så pleier vi å si at det holder om man tørker bort synlige smuler, snur evt skjærefjelen /tørker av den med fuktet klut når man skal skjære brød, men igjen så må det bli en vurderingssak på hvor "sølete" barna er og hvor følsom/redd man er for mikroskopiske forurensninger. 

Trond S. Halstensen, 26. februar 2020 18.06

Er det skadelig med innånding av glutenholdig mel?

Hei Trond. Jeg fikk for nesten et år siden beskjed om at jeg hadde cøliaki (blodprøve, gastroskopi og vevsprøve var positive). Dette ble oppdaget etter at jeg fikk diabetes1. Hadde vel egentlig ikke noen problemer, men innimellom hvis jeg spiste f.eks mye vafler var jeg li...

Hei Trond. Jeg fikk for nesten et år siden beskjed om at jeg hadde cøliaki (blodprøve, gastroskopi og vevsprøve var positive). Dette ble oppdaget etter at jeg fikk diabetes1. Hadde vel egentlig ikke noen problemer, men innimellom hvis jeg spiste f.eks mye vafler var jeg litt ubehagelig i magen men aldri noe stort problem. Så jeg var vel egentlig av de heldige som ikke ble dårlig. Om jeg i dag skulle få servert noe mat eller drikke(øl) som inneholder gluten, så vil jeg mest sannsynlig ikke reagere på det (dessverre kan man kanskje si). Alt jeg spiser/drikker er helt glutenfritt og min kropp har det faktisk mye bedre etter omlegging av kosten. Men så til spørsmålet mitt; Jeg har jobbet mange år i næringsmiddelindustrien og da med tørre produkter og dette er det til tider en god del av i luften rundt meg og mine kolleger, som da blir pustet inn. Det gjør ikke noe for meg der-og-da, men gjør det noe med kroppen min og med disse så mye omtalte tarmtottene som da tydeligvis i utgangspunktet var skadet? Er det skadelig med innånding av glutenholdig mel og hva gjør det eventuelt med kroppen ? På forhånd takk for svar.

Øivind R., 18. februar 2020 10:12

Vi vet ikke om inhalasjon av små mengder gluten har noe betydning for cøliaki.  Det melet som du inhalerte ville evt ha kommet ned i lungene og cøliaki rammer tynntarmen, Det er andre sykdommer som kan rammer personer som inhalaerer hvetemel, slik som Bakers asthma, men det krever en viss konsentrasjon av hvetemelsproteinene. 

Trond S. Halstensen, 19. februar 2020 19.20

Kan støv fra bygg påvirke cøliakien?

Hei, fikk diagnosen like før jul. Jeg er gårdbruker og driver med gris. I fjøset er det en god del støv av kraftfor, lurer på om dette kan dette påvirke meg i noen grad? Basis i kraftforet er for det meste bygg. Bruker støvmaske, (P3) men får allik...

Hei, fikk diagnosen like før jul. Jeg er gårdbruker og driver med gris. I fjøset er det en god del støv av kraftfor, lurer på om dette kan dette påvirke meg i noen grad? Basis i kraftforet er for det meste bygg. Bruker støvmaske, (P3) men får allikevel i meg en del støv. Bør jeg ta andre forholdsregler enn støvmaske?

Inge, 10. januar 2020 14:25

Støvmaske er viktig, men hvordan kan du få i deg "en del byggstøv" når du bruker støvmaske? Det må komme inn i deg via mage-tarm-kanalen (munnen) for at det skal kunne påvirke din cøliaki.

Trond S. Halstensen, 15. januar 2020 18.47

Marianne, 9. januar 2020 16:17

Hei! Følger opp mitt spørsmål fra 5. januar om oppfølging av 8 år gammel datter. Først, tusen takk for svar! Det er ekstremt usannsynlig at hun får i seg glutenholdige produkter. Vi er nøye på det hjemme og de er nøye på SFO. Hu...

Hei! Følger opp mitt spørsmål fra 5. januar om oppfølging av 8 år gammel datter. Først, tusen takk for svar! Det er ekstremt usannsynlig at hun får i seg glutenholdige produkter. Vi er nøye på det hjemme og de er nøye på SFO. Hun har dessuten aldri likt glutenholdige varer og er veldig opptatt av ikke å få i seg gluten selv - nærmest hysterisk (redd for at lillesøster skal ha gluten på hendene sine når hun tar på felles melkekartong). Derfor er den eneste muligheten vi ser ift gluten krysskontaminering. Også der gjør vi så godt vi kan med alle de vanlige tiltakene, og de har gode rutiner på SFO. Vi prøver dessuten å finne en balansegang mellom gode rutiner og en normal tilværelse - vi vil jo gi henne vaner som hun kan ta med seg videre i livet, og at hun ikke skal oppleve cøliakien som for stor belastning. Forstår jeg svaret ditt riktig hvis du mener at det er lite sannsynlig at disse verdiene skyldes krysskontaminering? Hun klager mye over vondt i magen. Stort sett går det ikke ut over daglig aktivitet. Hun sier hun føler seg bedre enn før. Vi syns hun klager mer over vondt i magen enn før hun fikk diagnosen, men det kan jo også være at hun oftere forteller oss det eller at vi legger merke til det på en annen måte.

Marianne, 9. januar 2020 16:17

Dere er nok mer oppmerksom på magevondt nå enn før diagnosen, men det er ikke hele sannheten. Krysskontaminering, som i utilsiktet gluteninnhold i varer som er merket glutenfritt, er ikke et stort problem i Norge, det forekommer, men sjeldent. Magevondt kan ha andre årsaker som nytilkommet matvareallergi, eventuelt mot de nye matvarene man har indrodusert pga den glutenfriekosten (havre er det endel som reagerer på). Men dette blir bare spekulasjoner og skulle i utgagspunktet ikke kunne drive en cøliakisk autoimmun prosess. Det er vanskelig å spekulere seg frem til "riktig", og endel barn og voksne bruker lang tid på normaliseringen, så det kan primært være en normal variant, men det skulle ikke gitt nytilkommet, økende magesmerter. I utgangspunktet ville jeg forsøkt å separare disse tingene, og primært jaktet på hva det er som gir magevondt for å se om plagene endret seg om dette ble fjernet fra kosten. Noen barn har også FODMAP-indusert  IBS med mye promping, løs/hard avføring omhverandre, med eller uten magekramper. Ellers høres det ut som dere takler foreldreoppgaven til et cøliakisk barn med glans.

Trond S. Halstensen, 15. januar 2020 18.14

Kan det være skadelig å jobbe med baking når jeg har cøliaki?

Hei, jeg jobber på kjøkken og baker mye. Fikk nettopp diagnosen cøliaki. Kan det være skadelig for meg å fortsette med dette? ...

Hei, jeg jobber på kjøkken og baker mye. Fikk nettopp diagnosen cøliaki. Kan det være skadelig for meg å fortsette med dette?

Trine, 4. desember 2019 13:04

Tja, her er det flere hensyn man må ta. Dersom det er mye melstøv i bakerrommet slik at du inhalerer hvetemel, så kan det gi plager (det er beskrevet). Det å bruke hendene i glutenholdig hvetemel er i utgangspunktet uproblematisk for en cøliaker, det er spising av melet/melstøvet som kan gi plager. Så man kan bake og vaske seg etterpå uten at det bør by på problemer, men du kan selvsagt ikke smake på det du baker så lenge du baker med glutenholdig hvetemel. Det er også et praktisk spørsmål om det er fornuftig at du fortsetter med mye baking, kontra om andre kan ta over den oppgaven (?), men om man har kontroll over melstøvet i lufta (støvmaske?) så er det ingenting i veien for at du baker med glutenhodlig hvetemel.

Trond S. Halstensen, 04. desember 2019 19.20

Klikk på logoene for mer info