Arkiv

Resultat: Håndtering (167) viser 1 - 20

Er det greit å bruke samme smågodtskje til glutenfritt?

Noe smågodt inneholder hvetemel og lignende, er det da «farlig» å bruke samme skje som andre bruker? Med tanke på at man tar annet smågodt som ikke inneholder dette. ...

Noe smågodt inneholder hvetemel og lignende, er det da «farlig» å bruke samme skje som andre bruker? Med tanke på at man tar annet smågodt som ikke inneholder dette.

Madelen, 18. september 2020 23:41

Det er ikke farlig å bruke samme skje, da risikoen for at glutenfritt godteri blir forurenset av glutenholdig er veldig liten til tross for det. Det vil aldri bli mer enn "spor av gluten", som jo er ansett som trygt for de aller fleste cøliakere. Husk at det er viktig å sjekke at innholdsdeklarasjonen stemmer overens med innholdet, dvs at ikke butikken har lagt en annen type godteri i boksen.  

Lise Friis Pedersen, 23. september 2020 18.00

Kan man være med på tresking av korn når man har cøliaki?

Kan man være med på tresking av korn når man har cøliaki? ...

Kan man være med på tresking av korn når man har cøliaki?

Åse, 26. august 2020 00:04

Ja, bare ikke spis for mye kornstøv (hvetestrået er glutenfritt, men korn og kornstøv inneholder gluten og bør ikke spises). Hudkontakt gjør ingenting.

Trond S. Halstensen, 26. august 2020 18.44

Er det skadelig med smuler av gluten?

Er det skadelig med smuler med gluten for personer med cøliaki når man ikke reagerer på dette? Altså må man være så forsiktig at en ikke bruker samme smør, brødrister osv som resten av husholdningen om man ikke reagerer på dette? ...

Er det skadelig med smuler med gluten for personer med cøliaki når man ikke reagerer på dette? Altså må man være så forsiktig at en ikke bruker samme smør, brødrister osv som resten av husholdningen om man ikke reagerer på dette?

Lise, 18. august 2020 21:17

Om man reagerer akutt på "glutenforurensning" eller ikke, har lite  å si for hvor skadelig det er. De akutte reaksjonene kommer uavhengig, og har en annen mekanisme enn den autoimmune cøliaki-reaksjonen. Vi pleier å si at du skal fjerne alle synlige smuler, så bør det være godt nok.

Trond S. Halstensen, 19. august 2020 19.09

Kan glutenproteiner sveve fra brødrister?

Er det fare for glutenproteiner kan sveve opp fra brødrister brukt for vanlig brød tidligere, til glutenfritt brød som tines på rist på toppen av brødristeren? ...

Er det fare for glutenproteiner kan sveve opp fra brødrister brukt for vanlig brød tidligere, til glutenfritt brød som tines på rist på toppen av brødristeren?

Pål, 28. juni 2020 21:59

Jeg tror at faren for at de «svever opp» vil være minimal, så hvis du sjekker for synlige smuler på toppen av brødristeren er nok dette helt trygt.

Lise Friis Pedersen, 01. juli 2020 18.00

Må jeg leve så "superstrikt"?

Hei, Jeg har cøliaki og har levd superstrikt i to år nå. Men må jeg egentlig det? Kan jeg ikke bruke samme rømme som andre hvis skjeen kom borti tacolefsa? Eller hvis noen tar i salaten med fingrene. Jeg får ingen symptomer hvis det skjer. ...

Hei, Jeg har cøliaki og har levd superstrikt i to år nå. Men må jeg egentlig det? Kan jeg ikke bruke samme rømme som andre hvis skjeen kom borti tacolefsa? Eller hvis noen tar i salaten med fingrene. Jeg får ingen symptomer hvis det skjer.

Helga Marie, 15. juni 2020 09:42

Fint du holder en streng glutenfri linje, men du reagerer ikke på mikrospor av glutenholdige produkter. Ta bort synlige smuler fra rømma (smøret) (og bruk din egen skje/kniv). Fingrene roter ikke rundt i salatbopllen, de plukker vel med seg det de skal ha så de som ligger igjen er uberørt. Mange cøliakere reagerer ikke akutt på selv store mengder gluten, men de har cøliaki like mye som de som reagerer akutt. Dersom de som ikke reagerer akutt fortsetter å spise små mengder glutenhodlige produkter (for det kan jo ikke være så farlig fordi jeg reagerer jo ikke) så vet vi at de vil få tilbake sykdommen sin, det tar bare litt tid, og plagene kommer snikende og det behøver ikke være tarmplagen som da dominerer, da kan det være slitenhet, hjernetåken, diffuse plager man ikke ser har noe med en langsom reaktivert cøliaki. Livet skal leves og det kan være vanskelig nok å spise glutenfritt i hverdagen, så for overreaksjoner for å unngå usynlige forurensninger kan gjøre livet vanskelig og muligens er det ikke nødvendig i forhol til de mange som ike klarer å oveholde dietten. Du må nok fortsette med glutenfri kost, men superstrikt må ikke bety at du skal ha en overreksjon mot potensielle forurensningskilder som ikke egentlig betyr noe. Det burde holde at du ikke bevist spiser noe du vet (kan) inneholder gluten. Du kan også anse alt som inneholder eller om du regner det ut som kan inneholde mindre enn 20mg gliadin pr kg//liter vare som glutenfritt. 

Trond S. Halstensen, 17. juni 2020 19.04

Bør man holde seg unna mat og helsefaget som lærer, om man har cøliaki?

Hei. Bør man holde seg unna mat og helsefaget som lærer, om man har cøliaki? Jeg tenker da spesielt på situasjoner som baking, hvor det generelt blir mye mel. ...

Hei. Bør man holde seg unna mat og helsefaget som lærer, om man har cøliaki? Jeg tenker da spesielt på situasjoner som baking, hvor det generelt blir mye mel.

Elias, 2. juni 2020 17:38

I utgangspunktet behøver man ikke det, bare man ikke spiser deigen eller det ferdige produktet. Det skal mye melstøv til over lengre tid (italienske pizzabakere) før det kan oppstå luftveisproblemer assosiert med cøliakien.

Trond S. Halstensen, 03. juni 2020 19.40

Flyr gluten rundt på ting og mat?

Hvor alvorlig er dette med oversmitting fra mat med gluten til en som har cøliaki? Ser det står at om man skal bake for eks. må man ta helt nytt smør. Vi tar alltid rent kjøkkenutstyr, vasket opp på vanlig vis. Flyr gluten rundt på ting og mat? Litt som v...

Hvor alvorlig er dette med oversmitting fra mat med gluten til en som har cøliaki? Ser det står at om man skal bake for eks. må man ta helt nytt smør. Vi tar alltid rent kjøkkenutstyr, vasket opp på vanlig vis. Flyr gluten rundt på ting og mat? Litt som virus?

Bea, 5. april 2020 08:38

Nei, gluten flyr ikke rundt som virus med mindre noen kaster det rundt. Den praktiske hverdagen er utfordrende og livet skal leves, så da må man inngå noen brukbare kompromisser. De fleste cøliakere reagerer ikke på så små mengder med gluten som en med f. eks. nøtteallergi, som kan reagere kraftig på veldig små mengder nøtter. I en familie med cøliakere og ikke-cøliakere så blir det en utfordring å få det til å gå rundt om man tar det for nøye, man behøver ikke være mer nøye enn det som er nødvendig (og det kan variere da det er stor variasjon i hvor følsom man er for gluten). Fjern det synlige brødforurensningen i smøret, børst av og vask skjærefjelen og/eller snnu den rundt og bruk baksiden, etc. Noen blir veldig nøye med å ha det veldig glutenfritt og rent på sin side av kjøkkenet, og da kan det være utfordrende for de andre å  ta nødvendig hensyn. Mens andre klarer seg fint med enkle forhåndsregler. Det er så stor variasjon i hvor rent man vil ha det og psykiske forhold spiller også inn i dette. Det som fungerer for dere, fungerer for dere, og da fungerer det.  

Trond S. Halstensen, 08. april 2020 18.32

Er det nok med vanlig renhold av kjøkkenredskaper?

Hei! Er det slik at kjøkkenutstyr som vaskes i oppvaskmaskin blir glutenfritt etterpå? Tenker da på kjeler, bestikk etc som det har vært pasta i. Er det forskjell på hvilken temperatur det kjøres på? Og hva med oppvaskbørste som er brukt i feks kjel...

Hei! Er det slik at kjøkkenutstyr som vaskes i oppvaskmaskin blir glutenfritt etterpå? Tenker da på kjeler, bestikk etc som det har vært pasta i. Er det forskjell på hvilken temperatur det kjøres på? Og hva med oppvaskbørste som er brukt i feks kjele med pasta, blir den glutenfri når den skylles etter bruk? På forhånd takk for svar!

Anna, 11. mars 2020 12:18

Tingene blir ikke glutenfrie av å bli vasket i vaskemaskin, de blir rene og da skal det ikke være noe glutenholdige rester igjen på dem. Temperaturen betyr noe for hvor møkkete oppvasken er, og hvor ren den trenger å være. Mekanisk skylling/grovvasking av oppvasken før den kjøres i oppvaskmaskinen anbefales. En ren oppvaskbørste er ren, en oppvaskbørste man har brukt i hvetemelsdeigbollen og som man ser slintrene fra hvetedeigen på, er selvsagt full av hvetemelsdeig og full av gluten.

Trond S. Halstensen, 11. mars 2020 19.09

Startet opp med mageproblemer igjen etter 2 år på glutenfritt

Jeg fikk påvist cøliaki for vel to år siden. Har vært plaget i mange år før det. Nå har jeg hatt to år hvor magen har vært bra, men så starter det med mageproblemer igjen. Skjønner jo at man tåler mindre (null for min del) et...

Jeg fikk påvist cøliaki for vel to år siden. Har vært plaget i mange år før det. Nå har jeg hatt to år hvor magen har vært bra, men så starter det med mageproblemer igjen. Skjønner jo at man tåler mindre (null for min del) etterhvert. Synes selv jeg klarer å styre unna, men er alltid usikker når jeg ikke har laget maten selv. Blir ofte dårlig etter restaurantbesøk eller kantine på jobb. Lurer på om maten er ren nok når det står glutenfri på menyen. Hvordan er dette for andre med cøliaki?

Marit, 5. mars 2020 21:03

Det er mange, men på langt nær alle, cøliakere som reagerer akutt på glutenuhell og de er som oftest urolig når de spiser ute. Hvor mange som har hatt slike opplevelser vet jeg ikke, men det er nokså vanlig (for dem som faktisk reagerer akutt). Men når du har vært fin i magen i 2 år og de samme plagene (?) kommer tilbake burde du muligens ta dette opp med legen din. Det er mange andre årsaker til mageproblemer enn glutenuhell ute, og disse andre årsakene burde man få undersøkt uavhengig av at man har en behandlet cøliaki. Den eneste måten å finne ut om maten virkelig er glutenfri når det står glutenfritt påmenyen, er å gjennomføre analytiske testinger av gluteninnholdet i den "glutenfrie" maten, og det er dessverre ingen som gjør i Norge, så vi vet ikke mer enn det andre cøliakere forteller.

Trond S. Halstensen, 11. mars 2020 18.00

Er "kan inneholde spor av gluten" trygt å spise?

Hei Trond. Jeg fikk påvist cøliaki i fjor sommer. Kan jeg spise matvarer og godteri som det står: Kan inneholde spor av gluten?  ...

Hei Trond.
Jeg fikk påvist cøliaki i fjor sommer. Kan jeg spise matvarer og godteri som det står: Kan inneholde spor av gluten? 

Linda, 4. mars 2020 11:28

Vanskelig å svare helt eksakt siden følsomheten for gluten i nivået 20-100ppm varierer. I utgangspunktet har vi hevdet (uten å ha målt) at dette er en juridisk beskyttelsesmerking som man ikke behøver å ta hensyn til. Freia som har målt sine sjokolader som er merket slik, har funnet under 100ppm (lav gluten grensen til cøliakere), og oftest vært fra 0-40, maksimalt 60 ppm. Glutenfritt er som sagt <20 ppm, lavglutengrensen som fortsatt tillates til cøliakere er 100 ppm Jeg vil nok hevde at for at det praktiske livet skal kunne leves mest mulig normalt, så kan de aller fleste cøliakere trygt konsumere matvarer og godterier som er merket med kan innehode spor av. 

Trond S. Halstensen, 04. mars 2020 19.46

Bør jeg ha egen smørpakning og egen brødrister?

Hej! Jag är den enda i min familj som har cøliaki, mina barn äter vanlig kost och det har gått bra. Nu när barnen börjar bli större och äter liknande som mig på en dag undrar jag om jag borde ha eget smörpaket, brødrister osv? Jag har mina...

Hej! Jag är den enda i min familj som har cøliaki, mina barn äter vanlig kost och det har gått bra. Nu när barnen börjar bli större och äter liknande som mig på en dag undrar jag om jag borde ha eget smörpaket, brødrister osv? Jag har mina glutenfria produkter i separat skåp och bakar allt med glutenfritt i huset. Mvh Elin zällh

Elin, 19. februar 2020 19:40

Det er et vanlig spørsmål og har like mye med å få den praktiske hverdagen til å fungere som det har med en realistisk fare for glutenkontaminering. Dersom det ligger brødsmuler i smøret (ofte, må fjernes) så ville jeg vurdert egen smørpakke, som rent praktisk bør se anderledes ut. Brødrister er et annet vanlig problem for vanlig glutenholdig brød avsetter halvbrendte smuler på risten som kan være med over til din glutenfrie brødskive. Noen brødristere har egen innmat som man kan legge brødet i, og har du din (egen) insats så burde du være trygg. Generelt så pleier vi å si at det holder om man tørker bort synlige smuler, snur evt skjærefjelen /tørker av den med fuktet klut når man skal skjære brød, men igjen så må det bli en vurderingssak på hvor "sølete" barna er og hvor følsom/redd man er for mikroskopiske forurensninger. 

Trond S. Halstensen, 26. februar 2020 18.06

Er det skadelig med innånding av glutenholdig mel?

Hei Trond. Jeg fikk for nesten et år siden beskjed om at jeg hadde cøliaki (blodprøve, gastroskopi og vevsprøve var positive). Dette ble oppdaget etter at jeg fikk diabetes1. Hadde vel egentlig ikke noen problemer, men innimellom hvis jeg spiste f.eks mye vafler var jeg li...

Hei Trond. Jeg fikk for nesten et år siden beskjed om at jeg hadde cøliaki (blodprøve, gastroskopi og vevsprøve var positive). Dette ble oppdaget etter at jeg fikk diabetes1. Hadde vel egentlig ikke noen problemer, men innimellom hvis jeg spiste f.eks mye vafler var jeg litt ubehagelig i magen men aldri noe stort problem. Så jeg var vel egentlig av de heldige som ikke ble dårlig. Om jeg i dag skulle få servert noe mat eller drikke(øl) som inneholder gluten, så vil jeg mest sannsynlig ikke reagere på det (dessverre kan man kanskje si). Alt jeg spiser/drikker er helt glutenfritt og min kropp har det faktisk mye bedre etter omlegging av kosten. Men så til spørsmålet mitt; Jeg har jobbet mange år i næringsmiddelindustrien og da med tørre produkter og dette er det til tider en god del av i luften rundt meg og mine kolleger, som da blir pustet inn. Det gjør ikke noe for meg der-og-da, men gjør det noe med kroppen min og med disse så mye omtalte tarmtottene som da tydeligvis i utgangspunktet var skadet? Er det skadelig med innånding av glutenholdig mel og hva gjør det eventuelt med kroppen ? På forhånd takk for svar.

Øivind R., 18. februar 2020 10:12

Vi vet ikke om inhalasjon av små mengder gluten har noe betydning for cøliaki.  Det melet som du inhalerte ville evt ha kommet ned i lungene og cøliaki rammer tynntarmen, Det er andre sykdommer som kan rammer personer som inhalaerer hvetemel, slik som Bakers asthma, men det krever en viss konsentrasjon av hvetemelsproteinene. 

Trond S. Halstensen, 19. februar 2020 19.20

Kan støv fra bygg påvirke cøliakien?

Hei, fikk diagnosen like før jul. Jeg er gårdbruker og driver med gris. I fjøset er det en god del støv av kraftfor, lurer på om dette kan dette påvirke meg i noen grad? Basis i kraftforet er for det meste bygg. Bruker støvmaske, (P3) men får allik...

Hei, fikk diagnosen like før jul. Jeg er gårdbruker og driver med gris. I fjøset er det en god del støv av kraftfor, lurer på om dette kan dette påvirke meg i noen grad? Basis i kraftforet er for det meste bygg. Bruker støvmaske, (P3) men får allikevel i meg en del støv. Bør jeg ta andre forholdsregler enn støvmaske?

Inge, 10. januar 2020 14:25

Støvmaske er viktig, men hvordan kan du få i deg "en del byggstøv" når du bruker støvmaske? Det må komme inn i deg via mage-tarm-kanalen (munnen) for at det skal kunne påvirke din cøliaki.

Trond S. Halstensen, 15. januar 2020 18.47

Marianne, 9. januar 2020 16:17

Hei! Følger opp mitt spørsmål fra 5. januar om oppfølging av 8 år gammel datter. Først, tusen takk for svar! Det er ekstremt usannsynlig at hun får i seg glutenholdige produkter. Vi er nøye på det hjemme og de er nøye på SFO. Hu...

Hei! Følger opp mitt spørsmål fra 5. januar om oppfølging av 8 år gammel datter. Først, tusen takk for svar! Det er ekstremt usannsynlig at hun får i seg glutenholdige produkter. Vi er nøye på det hjemme og de er nøye på SFO. Hun har dessuten aldri likt glutenholdige varer og er veldig opptatt av ikke å få i seg gluten selv - nærmest hysterisk (redd for at lillesøster skal ha gluten på hendene sine når hun tar på felles melkekartong). Derfor er den eneste muligheten vi ser ift gluten krysskontaminering. Også der gjør vi så godt vi kan med alle de vanlige tiltakene, og de har gode rutiner på SFO. Vi prøver dessuten å finne en balansegang mellom gode rutiner og en normal tilværelse - vi vil jo gi henne vaner som hun kan ta med seg videre i livet, og at hun ikke skal oppleve cøliakien som for stor belastning. Forstår jeg svaret ditt riktig hvis du mener at det er lite sannsynlig at disse verdiene skyldes krysskontaminering? Hun klager mye over vondt i magen. Stort sett går det ikke ut over daglig aktivitet. Hun sier hun føler seg bedre enn før. Vi syns hun klager mer over vondt i magen enn før hun fikk diagnosen, men det kan jo også være at hun oftere forteller oss det eller at vi legger merke til det på en annen måte.

Marianne, 9. januar 2020 16:17

Dere er nok mer oppmerksom på magevondt nå enn før diagnosen, men det er ikke hele sannheten. Krysskontaminering, som i utilsiktet gluteninnhold i varer som er merket glutenfritt, er ikke et stort problem i Norge, det forekommer, men sjeldent. Magevondt kan ha andre årsaker som nytilkommet matvareallergi, eventuelt mot de nye matvarene man har indrodusert pga den glutenfriekosten (havre er det endel som reagerer på). Men dette blir bare spekulasjoner og skulle i utgagspunktet ikke kunne drive en cøliakisk autoimmun prosess. Det er vanskelig å spekulere seg frem til "riktig", og endel barn og voksne bruker lang tid på normaliseringen, så det kan primært være en normal variant, men det skulle ikke gitt nytilkommet, økende magesmerter. I utgangspunktet ville jeg forsøkt å separare disse tingene, og primært jaktet på hva det er som gir magevondt for å se om plagene endret seg om dette ble fjernet fra kosten. Noen barn har også FODMAP-indusert  IBS med mye promping, løs/hard avføring omhverandre, med eller uten magekramper. Ellers høres det ut som dere takler foreldreoppgaven til et cøliakisk barn med glans.

Trond S. Halstensen, 15. januar 2020 18.14

Kan det være skadelig å jobbe med baking når jeg har cøliaki?

Hei, jeg jobber på kjøkken og baker mye. Fikk nettopp diagnosen cøliaki. Kan det være skadelig for meg å fortsette med dette? ...

Hei, jeg jobber på kjøkken og baker mye. Fikk nettopp diagnosen cøliaki. Kan det være skadelig for meg å fortsette med dette?

Trine, 4. desember 2019 13:04

Tja, her er det flere hensyn man må ta. Dersom det er mye melstøv i bakerrommet slik at du inhalerer hvetemel, så kan det gi plager (det er beskrevet). Det å bruke hendene i glutenholdig hvetemel er i utgangspunktet uproblematisk for en cøliaker, det er spising av melet/melstøvet som kan gi plager. Så man kan bake og vaske seg etterpå uten at det bør by på problemer, men du kan selvsagt ikke smake på det du baker så lenge du baker med glutenholdig hvetemel. Det er også et praktisk spørsmål om det er fornuftig at du fortsetter med mye baking, kontra om andre kan ta over den oppgaven (?), men om man har kontroll over melstøvet i lufta (støvmaske?) så er det ingenting i veien for at du baker med glutenhodlig hvetemel.

Trond S. Halstensen, 04. desember 2019 19.20

Er det slik at folk med cøliaki tåler forskjellig mengde gluten?

Heisann. Kom på enda et spørsmål: når folk sier sånn «min sønn tåler at man vasker av vaffeljernet og bruker det» mens andre sier man må ha to atskilte. Er det slik at folk med cøliaki tåler forskjellig mengde gluten? Mener d...

Heisann. Kom på enda et spørsmål: når folk sier sånn «min sønn tåler at man vasker av vaffeljernet og bruker det» mens andre sier man må ha to atskilte. Er det slik at folk med cøliaki tåler forskjellig mengde gluten? Mener de da bare at man ikke får symptomer på dette, men at tarmen kanskje likevel skades uten at man merker dette? Har mange ganger tenkt på dette når jeg har spist ute og vet at restauranter ofte slurver. Siste spørsmål: vil du si at vanlig soyasaus er GF? Og er det trygt å drikke vanlig Corona når man har cøliaki? Noen med cøliaki mener det, mens andre sier de blir dårlig. Jeg er forvirra

Marta2, 3. desember 2019 23:21

Først, det er individuelle forskjeller på hvor mye gluten man tåler før cøliakien bryter ut igjen/holdes aktiv. Det er også en balanse mellom å være unødvendig nøye på potensielle gluten-forurensningskilder, og det praktiske livet som skal leves. Få, om noen, har gjennomført systematiske undersøkelser for å se hvor mye gluten f,eks, en glutenfri vaffel kan /eller vanligsvis får med seg fra et vaffeljern som har stekt en glutenholdig vaffel. Hovedregel er selvsagt å fjerne/tørke bort det som er synlig fra den glutenhodlige vaffelen og tørke over med papir så det ser rent ut burde være godt nok for de fleste. Men om tanken gnager en, og man ikke får ro, så får man heller steke vaflene i 2 omganger og starte med de glutenfrie eller vaske vaffeljernet før man steker de glutenfrie. Mange får ingen symptomer på glutenuhell, men har like mye cøliaki som de som reagerer akutt på gluten. Har man en kronisk kilde til nok gluten (over ca 100 mg gluten/kg vare) over lang tid, så vil stadig flere cøliakere få forandringer i tarmslimhinnen etter som tiden og glutenmengden øker. Vanlig soyasaus er en veldig problematisk begrep, da det finnes så mange varianter og noen har tilsatt hvete som fortykningsmiddel, men da står det det på innholdfortegnelsen. De andre soyasausene som ikke har hvetemel på innholdfortegnelsen skal da i prinsippet være glutenfrie. Corona har tilsatt enzymer som bryter ned gluten, så hverken vi eller svenskene har kunnet påvise gluten i det ølet, men det finnes nå garantert glutenfritt øl, inkludert Ringnes Lite, som man kan bruke om man synes man reagerer på Corona. Det er mange påstander der ute om hva man tåler og ikke tåler. Av erfaring vet vi at skal man kunne stole på slike utsagn så må det gjennomføres blindet provokasjon av flere som hevder de reagerer på små mengder gluten og så ser man etterpå hvem som klarer å identifisere hva som inneholdt gluten. Det er først når man har gjennomført slike dobbelt-blindet (ingen vet hva som inneholder gluten) placebo-kontrollert (man spiser også noe som ikke inneholder gluten) provokasjonsforsøk at man kan si noe om man faktisk reagerer. Store generelle (ikke spesielt cøliaki) forsøk har vist at det er 10X flere som mener de reagerer på en matvare enn de som faktisk reagerer når de ikke vet hva de spiser. Det er slike forsøk som nettopp viste oss at de som hadde ikke-cøliakisk glutensensitivitet ikke reagerte på gluten, men på noe annet i hvetemelet.

Trond S. Halstensen, 04. desember 2019 18.30

Kan man steke glutenfri og glutenholdig mat på samme rist?

Hei! Kan jeg steke mine glutenfrie rundstykker etc. på samme rist som resten av familien som spiser gluten? ...

Hei! Kan jeg steke mine glutenfrie rundstykker etc. på samme rist som resten av familien som spiser gluten?

Maria, 26. november 2019 16:56

Slike rister kan være temmelig brune/sorte (møkkete) og varme ødelegger ikke gluten, så her blir det et spørsmål om hvor ren risten er etter bruk, og hva sitter igjen fra de andres steking. Jeg tror jeg ville ha lagt inn et bakepapir og stekt mine glutenfrie rundstykker på det så slapp jeg å tenke mer på det.

Trond S. Halstensen, 27. november 2019 20.08

Kan "usynlig" gluten smitte?

Lurer litt på dette med hvor lett det smitter over. Eksempel: Skal kjøpe en wienerpølse og ber om å få den rett i papiret. Kiosken har brukt pølseklypene til å ta i brødene. Dersom jeg tørker over pølsen med en serviett før jeg...

Lurer litt på dette med hvor lett det smitter over. Eksempel: Skal kjøpe en wienerpølse og ber om å få den rett i papiret. Kiosken har brukt pølseklypene til å ta i brødene. Dersom jeg tørker over pølsen med en serviett før jeg spiser den, er det da ok? Eksempel 2: Ta glutenfritt smågodt med samme skje som også har plukket ut glutenholdig smågodt. Jeg forstår jo at smuler ikke er akseptabelt, men er det "usynlig" gluten som smitter over, som i disse tilfellene?

Elisabeth, 20. november 2019 19:59

Du berører et viktig moment fordi man lever mellom angsten for sykdomsfremkallende gluten forurensing og det praktiske liv: Livet skal leves og blir man for overforsiktig så kan livet bli preget av denne forsiktigheten. Man trenger ikke være mer forsiktig enn det som er nødvendig. Hvor forsiktig trenger man å være? Noen vil hevde at de må spise absolutt totalt glutenfritt, og at de merker selv den minste glutenspor i lang tid, andre merker ingenting selv om de spiser flere glutenholdige brødskiver. Det finnes ingen vitenskapelige undersøkelser som kan bekrefte at de som mener å være veldig glutenfølsomme faktisk reagerer på så små mengder gluten som de hevder de reagerer på, så man må bare ta deres ord for at de er spesielt glutenfølsomme. Men fra andre undersøkelser så vet vi at mange tror de reagerer på matvarer som det viser seg at de ikke reagerer på om de ikke vet at de spiser det. I de eksemplene du nevner der så ville jeg ha sagt at det holder å fjerne synlige glutenholdige partikler/smuler. Tørk av pølsen/skjeen med et tørkepapir så burde det være greit nok. 20mg gluten pr kg/liter er den nedre grensen for at en matvare skal kunne kalles glutenfri. Man har også en såkalt lav-gluten grense på 100 mg/kg/liter som kan markedsføres som mat til cøliakere da dette ligner den mengden gluten det var i glutenfrie produkter tidligere. Ser man på sykelighet hos glutenfrie cøliakere så var den gamle grensen OK (det kunne være maksimalt 200 mg gluten i varer som var gjort glutenfrie, om det skulle brukes som ingrediens i mat til cøliakere (som eksempelvis hvetestivelse). Fikk man cøliakidiagnosen som barn så var det ingen økt sykelighet (primært ingen økning av kreft) hos de som spiste glutenfritt gjennom hele livet. Dette i kontrast til alle de som har cøliaki, men ikke vet det og dermed spiser gluten slik at de har en aktiv cøliakisykdom som øker risikoen for bl.a. lymfekreft. Det er også variasjon i hvor mye gluten man tåler før sykdommen reaktiveres så det er vanskelig å gi helt kategoriske råd. Men det beste er å være så glutenfri som det er praktisk mulig, for livet skal tross alt også leves.

Trond S. Halstensen, 27. november 2019 18.09

Kan barn med cøliaki leke med plastelina?

Hei! Hvor mye gluten er det snakk om i plastelina egentlig? Er det sånn at barnet vårt ikke kan leke med dette? ...

Hei! Hvor mye gluten er det snakk om i plastelina egentlig? Er det sånn at barnet vårt ikke kan leke med dette?

Elisabeth, 20. november 2019 19:51

Du må spise glutenholdig produkter for å få plager. Mye av plastelinaen som brukes er glutenfri, så hvorfor tror du at de benytter en glutenholdig plastelina?

Trond S. Halstensen, 20. november 2019 20.05

Kan datteren vår spise hvetestivelse?

Blodprøver tatt av min datter et år etter påvist cøliaki viste fortsatt antistoffer. Barnelege mente derfor at det ikke var nok med «vanlig» glutenfritt kosthold, men at det også måtte være fritt for hvetestivelse. Tester et halvt år sene...

Blodprøver tatt av min datter et år etter påvist cøliaki viste fortsatt antistoffer. Barnelege mente derfor at det ikke var nok med «vanlig» glutenfritt kosthold, men at det også måtte være fritt for hvetestivelse. Tester et halvt år senere viste ikke lenger tegn til antistoffer. Dette er nå noen år siden. Jeg har spurt legen to ganger om hun igjen kan forsøke å spise hvetestivelse ved at det følges opp med blodprøver. Legen mener vi må vente til hun er ferdig utvokst. Datter er i dag 14 år. Det er mange glutenfrie produkter hun må holde seg unna grunnet denne beskjeden. Jeg mener å ha lest at inntak av hvetestivelse ikke skal gi utslag på antistoffer på blodprøve. Kan hun spise hvetestivelse, eller bør vi følge legens råd?

Pernille, 20. november 2019 13:36

Det har skjedd en utvikling i hvor glutenfri hvetestivelsen er. Før kunne hvetestivelse inneholde intill 200ppm gluten i tørrstoffet, nå er hvetestivelsen som brukes i glutenfri mat, glutenfri (<20ppm). Det er ikke sikkert at den hvetestivelsesfrie kosten var årsaken til at autoantistoffnivået ble normalisert, for det tar tid på GFD å normalisere IgA antitTG, ofte noen år så dette kan ha vært en prosess som bare tok den tiden det tok. Vi har ingen data på at hvetestivelse er skadelig for cøliakere. Noen reagerer på FODMAP karbohydratene i hvetstivelse (Fruktaner) og får plager av dette som ved irritabel tykktarmssyndrom (IBS). Dette har ofte blitt mistolket som reaksjon på glutenrester i hvetestivelsen, men det har vi ingen vitenskaplige holdepunkter for er tilfelle (kan selvsagt ikke utelukke at noen er så følsomme, men her mangler vi konkrete bevis). Jeg ser ingen grunn til å nekte henne i å spise mat som inneholder hvetestivelse, hun er nå 14 år så selv legen hennes ville vel betraktet henne som utvokst.

Trond S. Halstensen, 20. november 2019 19.48

Klikk på logoene for mer info