Arkiv

Resultat: Ingredienser (2)

Kan solsikkekjerner være skadelig for meg?

I mange av de glutenfrie oppskriftene Inngår solsikkekjerne, delvis ganske mye også. På pakken står det at solsikkekjerner ikke skal spises i store mengder. Hva er «store mengder» i denne sammenhengen? ...

I mange av de glutenfrie oppskriftene Inngår solsikkekjerne, delvis ganske mye også. På pakken står det at solsikkekjerner ikke skal spises i store mengder. Hva er «store mengder» i denne sammenhengen?

Ann-Lisbet , 20. oktober 2020 17:35

Brød tilsatt solsikkekjerner utgjør så liten mengde at det er ingen fare for at du får i deg for mye kadmium. Men hvis du føler at det blir for mye, kan du bytte ut noen av solsikkekjernene med for eksempel gresskarkjerner, hakkede mandler, nøtter eller frø som chiafrø eller sesamfrø.

Solsikkekjerner inneholder en del kadmium, et tungmetall som er naturlig i jordsmonnet. For mye kadmium i kosten gjennom mange år vil gjøre at det samler seg opp i nyre og lever og kan i verste fall skade nyrene og føre til beinskjørhet. Derfor blir man frarådet å spise for mye matvarer som inneholder mye kadmium, som for eksempel solsikkekjerner. De matvarene mange spiser mye av, slik som kornprodukter, rotfrukter, poteter og grønnsaker, bidrar mest til kadmiuminntaket i befolkningen, selv om kadmiumnivåene i disse matvarene ikke er spesielt høye. Mye kadmium finner man i innmat, skjell og krepsdyr (spesielt mye i det brune kjøttet i krabbe) og i kakao. En som røyker en pakke sigaretter i uka, vil få i seg dobbelt så mye kadmium som en ikke-røyker.

I Norge har vi liten kunnskap om eksponering for kadmium via kosten. Men man regner med at de aller fleste er godt innenfor den tolerable grensen på 2,5 µg per kg kroppsvekt per uke.

Lise Friis Pedersen, 21. oktober 2020 18.00

Hvordan vet man at man kan spise dekstrose?

Hvordan vet man at man kan spise dekstrose? Jeg har lest at det er anbefalt å ikke spise det om man har cøliaki. ...

Hvordan vet man at man kan spise dekstrose? Jeg har lest at det er anbefalt å ikke spise det om man har cøliaki.

Madelen, 13. september 2020 21:38

På nettet verserer det litt ulike oppfatninger om dekstrose er glutenholdig eller ikke. NCF forholder seg til EFSA (European Food Safety Authority) og Mattilsynet som sier at søtstoffer som glukosesirup, dekstrose eller maltodekstrin, selv om det er fremstilt av hvete(stivelse), er glutenfrie fordi gluten ikke kan påvises. Derfor skal de heller ikke merkes med gluten/hvete i ingredienslister. Du finner mer info om dette under: Lovdata.no, Forskrift om matinformasjon til forbrukerne (matinformasjonsforskriften), vedlegg II, stoffer eller produkter som forårsaker allergier eller intoleranser. 

Lise Friis Pedersen, 16. september 2020 18.00

Klikk på logoene for mer info