Arkiv

Resultat: Kosthold (717) viser 1 - 20

Cøliaki og benskjørhet

Hei Jeg har noen spørsmål ang. benskjørhet. Jeg er en kvinne på 53 år som fikk påvist cøliaki for 7 år siden. Litt tilfeldig oppdaget. Jeg hadde ikke vært noe dårlig i forkant,- kun hatt lave jernlagre (innimellom), enormt mye luft i mag...

Hei Jeg har noen spørsmål ang. benskjørhet. Jeg er en kvinne på 53 år som fikk påvist cøliaki for 7 år siden. Litt tilfeldig oppdaget. Jeg hadde ikke vært noe dårlig i forkant,- kun hatt lave jernlagre (innimellom), enormt mye luft i magen, illeluktende og mye avføring. Jeg hadde hverken diare eller magesmerter. Jeg trente(er) en god del og spiser sunt, så tenkte at fordøyelsen fungerer bra og jeg spiser mye musli. Eneste jeg stusset over at det var skikkelig illeluktende avføring og mengder med avføring. Etterhvert begynte jeg å føle at jeg gikk tom for energi kun et par timer etter matinntak, samt at jeg ikke fikk full "utelling" på treningsøktene mine. På blodprøve hadde jeg ikke målbare verdier - gastroskopi viste "flate tarmtotter". Tok 3 år før blodprøver var innenfor normalverdi. Jeg har vært x 3 på gastroskopi på 7 år. De to første viste osteopeni. Jeg er en person som helst ønsker å få i meg næringsstoffer gjennom kosten, så jeg har hverken tatt kalktabletter, tran, eller vitaminer. Trener en god del, både løping, yoga, styrke etc. - så har tenkt at jeg får styrket skjelettet gjennom trening - så feil kan man ta!. For to uker siden, da jeg var på bentetthetsmåling nr. 3 viste målingen at jeg hadde utviklet osteoporose i L3 og L4 i ryggen. Ble litt satt ut! Er jo ikke såå gammel! I fjor kom jeg i overgangsalderen, da hadde jeg noen tanker om at det kanskje ikke er så dumt å ta kalktabletter og tran, men det ble ikke gjort... Jeg lurer på hva jeg kan forvente meg fremover? (skjønner du ikke kan spå). Kan jeg trene som normalt? Eller kan jeg risikere noe hvis jeg feks. trener med tunge vekter, hopper, - eller er det noe jeg bør ta hensyn til?. Kan jeg gå med tung sekk?. Kan nevne at jeg er 163 cm høy og veier ca 53 kg. Jeg har aldri brukket noe i hele mitt liv. Har lest litt om beh. for benskjørhet. Lurer på hva som er best av Alendronat som skal tas en gang pr. uke eller få infusjon?. Har sett at ved medisinering med Alendronat er det viktig at tabl. tas til samme tidspunkt samt at det ikke bør glemmes å ta tabletter da det kan føre til ikke godt nok opptak av medisin. Stemmer dette?. Da høres det mer lettvint ut med infusjon. Har lest at det skal gjøres x1 i året i 3-4 år. Er redd for bivirkninger, spesielt med tanke på at det da tar lang tid før det er ute av kroppen hvis det er infusjon jeg skal ha - stemmer det at en bivirkning kan være at det er fare for kompresjonsbrudd?. Jeg vet jo heller ikke hvordan kroppen min tar opp medisinen, spes. med tanke på at jeg nå er benskjør. Jeg har startet med Calcigran forte og tran daglig. Jeg lurer også på hvis opptaket er bra, vil skjelettet bli nogenlunde som før hvis jeg opprettholder trening?. Som du ser har jeg masse spørsmål. Har enda ikke vært hos fastlegen og fått høre hva hun mener. Tenkte jeg skulle høre med deg først som er ekspert. Takknemlig for utfyllende svar!

Lisa, 23. september 2020 17:50

Prinsippielt er det flere årsaker til osteoporose, og hos deg med voksendiagnostisert cøliaki har en osteopeni (mindre ben, men ennå ikke "porøs") utviklet seg over lang tid. Av alle de vitaminenne jeg hadde ønsket at du hadde fått beskjed om å ta er det D-vitamin som er det viktigeste (mye av det i tran, eller i vitamintabletter). Man kan ikke absorbere kalk uten D-vitamin, og vi har alle mer eller mindre D-vitaminmangel i Norge, så vi trenger tilskudd. Det viser seg at den osteoporosen cøliakere ofte får påvist ved diagnosetidspunktet, den går tilbake på normal, vitaminberiket kost, men den blir ikke helt normalisert hos alle. Om du skal behandles medikamentelt kommer ann på alvorlighetsgraden av osteoporose. Du har ennå ikke hatt et osteoporotisk brudd, kun fått påvist lave bentetthetsverdier i to rygghvirvler. Hvordan du skal behandles, om det skal inkludere østrogensubstitusjonsbehandling, om man skal avvente responsen på D-vitamin og kalk behandlingen, om man skal starte opp med ben reabsorbsjonshemming (bisfosfonat) eller de mer sofistikerte spesifikke (og dyre) behandlingene er det fastlegen din som skal avggjøre og styre. Man starter oftes ikke på øverste hylle, men ser om man kommer til målet på laveste mulige behandlingsnivå. Kommer man ikke i mål med det, så øker man/bytter til andre medikamenter. Men det må legen din styre, bare husk å ta de kosttilskuddene (kalk og D-vitamin) du har fått anbefalt.

Om du risikerer spontanbrudd eller lavenergisk brudd i rygggraden kan jeg dessverre ikke si noe om, det er nok avhengig av osteoporosens alvorlighetsgrad, men det ligger i sakens natur at du lettere får kompresjonsbrudd, så jeg vil ikke anbefale å trene markløft.

Trond S. Halstensen, 23. september 2020 19.09

Er det greit å bruke samme smågodtskje til glutenfritt?

Noe smågodt inneholder hvetemel og lignende, er det da «farlig» å bruke samme skje som andre bruker? Med tanke på at man tar annet smågodt som ikke inneholder dette. ...

Noe smågodt inneholder hvetemel og lignende, er det da «farlig» å bruke samme skje som andre bruker? Med tanke på at man tar annet smågodt som ikke inneholder dette.

Madelen, 18. september 2020 23:41

Det er ikke farlig å bruke samme skje, da risikoen for at glutenfritt godteri blir forurenset av glutenholdig er veldig liten til tross for det. Det vil aldri bli mer enn "spor av gluten", som jo er ansett som trygt for de aller fleste cøliakere. Husk at det er viktig å sjekke at innholdsdeklarasjonen stemmer overens med innholdet, dvs at ikke butikken har lagt en annen type godteri i boksen.  

Lise Friis Pedersen, 23. september 2020 18.00

Hvilke kornprodukter bør jeg bruke?

Hei, Har nå startet opp for fullt med å bake for min datter som fikk påvist cøliaki i sommer. Vi var på kontroll i forrige uke og hun hadde på 3 mnd gått opp 2,5 kg (veier nå 20,5 kg). Jeg skal for all del ikke slanke jenta mi, men hvilke kornprodukte...

Hei, Har nå startet opp for fullt med å bake for min datter som fikk påvist cøliaki i sommer. Vi var på kontroll i forrige uke og hun hadde på 3 mnd gått opp 2,5 kg (veier nå 20,5 kg). Jeg skal for all del ikke slanke jenta mi, men hvilke kornprodukter osv. bør jeg bruke for å få best og mest energirik bakst? Og hva kan jeg evt. begrense bruken av som er «tomme kalorier»? Pga. covid har det ikke vært kurs om kost, og jeg kjenner ikke godt nok hvilke produkter jeg kan bruke mer/mindre av ved baking av brød/rundstykker etc. Hun er generelt glad i alt av bakst.

Mor til 3 åring, 23. september 2020 13:07

Det er ikke uvanlig at nydiagnostiserte legger på seg – både barn og voksne. Det kan være mange grunner til det, og glutenfrie brød og bakervarer med mye stivelse, sukker og fett og lite protein, fullkorn og fiber kan være en grunn.

Selv om du baker selv kan det være at du bruker glutenfrie melmikser med mye stivelse og sukker og lite protein og fullkorn. Den beste måten å avdekke det er å lese på ingredienslisten. Det som står først på ingredienslisten er det mest av i produktet.

Glutenfri bakst kan inneholde en del mer fett enn glutenholdig. Mange tilsetter mye frø og nøtter for å øke fibermengden, og for å få et bedre brød mht. konsistens og smak. Det er jo forsåvidt sunt å spise nøtter og frø, men mange glemmer at det er veldig fettrikt. I tillegg tilsettes ofte fett/olje i glutenfri bakst for å bedre kvaliteten og forhindre smuling. Alt dette gir et høyt fettinnhold, for mens vanlige brød inneholder mellom 1 og 3 prosent fett, kan glutenfrie brød inneholde en god del mer. Sjekk dette neste gang du baker.

Et annet tips er at du baker grovt, siden grove brød metter mer. Da spiser man mindre brød og naturlig nok mindre pålegg. Velg oppskrifter der man bruker en stor andel fullkornsmel og fiber. Det er lurt å bake med meltyper som glutenfri havre, bokhvete, hirse, teff, quinoa, fullkornsris – men også kikertmel (som ikke er korn, men belgfrukter malt til mel). Revet gulrot kan også være lurt å tilsette. Det gir god smak, konsistens, tilfører fiber og god smak til glutenfri bakst. Prøv deg også fram med andre grønnsaker.

Lise Friis Pedersen, 23. september 2020 18.00

Bør jeg spise gluten før hudbiopsien tas?

Hei! Jeg har i mange år slitt med min gitte diagnose atopisk eksem, men etter et kraftig utbrudd noen år tilbake (som kunne knyttes mot økt brød og gluteninntak), begynte jeg å eksperimentere med glutenfri kost. Så fort jeg kuttet ut gluten så jeg bedring ...

Hei! Jeg har i mange år slitt med min gitte diagnose atopisk eksem, men etter et kraftig utbrudd noen år tilbake (som kunne knyttes mot økt brød og gluteninntak), begynte jeg å eksperimentere med glutenfri kost. Så fort jeg kuttet ut gluten så jeg bedring i eksemet, og med tiden gikk det helt bort. Når jeg en gang glemte meg og spiste en liten mengde gluten, var det ikke lange tiden før utslettene var tilbake. Utslettene er blemmer fylt med væske, som klør INTENST! Etter 2 år uten gluten greide jeg å få i meg en større mengde for ca. 1 mnd siden. Kort tid etter var de karakteristiske blemmene og utslettene tilbake. Jeg begynte å lese om Dermatitis herpetiformis og ble sjokkert over likhetene. Jeg har bestilt legetime og ønsker å ta hudbiopsi, men spørsmålet mitt er, jeg har ikke rørt gluten på 1 mnd, men utslettene er der fortsatt. Vil dette gi utslag ved en hudbiopsi, eller bør jeg spise gluten like før prøven tas? Jeg er veldig redd for å utføre en hudbiopsi som gir et "falskt negativt" svar.

Christine, 14. september 2020 20:28

Forstår at du vil sikre deg. Hudbiopsien bør tas hos hudspesialist, og den skal sendes til et spesiallaboriatorium som kan utføre immunhistokjemisk påvisning av granulære IgA immunkomplekser i hudens papiller og dette sees i frisk hud (ofte tas en rundbiopsi fra armens underside). En person med DH bruker ofte lang tid på å bli kvitt utbruddene på glutenfri kost (opptil 5-7 år) så at du ble raskt syk igjen etter en glutenprovosering tyder på at du fortsatt har disse immunkompleksene i huden, og at de kan påvises. Men man vet aldri.

 

Trond S. Halstensen, 16. september 2020 18.34

Hvor strengt må jeg egentlig leve glutenfritt?

Hei. Jeg var hos fastlegen i vår fordi mageproblemene mine ble verre og verre, med forstoppelse, mye luft i magen og kronisk oppblåsthet Jeg var også mer sliten igjen og følte meg ikke helt som meg selv. Blodprøvesvaret viste S-Anti-tTG IgA på 25 og S-Anti-Deam ...

Hei. Jeg var hos fastlegen i vår fordi mageproblemene mine ble verre og verre, med forstoppelse, mye luft i magen og kronisk oppblåsthet Jeg var også mer sliten igjen og følte meg ikke helt som meg selv. Blodprøvesvaret viste S-Anti-tTG IgA på 25 og S-Anti-Deam glia IgG på 17, Referanseområde 7 på begge. Jeg tok gastroskopi som viste Marsh grad 1, og fikk diagnosen cøliaki og beskjed om livslang glutenfri kost.

Dette var all infoen jeg fikk. Jeg har lest meg opp på egen hånd forstått at dette er et ganske "strengt" kosthold. Jeg tok derfor kontakt med fastlegen for å høre hva dette innebar. For eksempel med deling av smør med andre i husstanden, samme fjøl, hva med produkter med spor av hvete, melkeprodukter etc. Jeg fikk beskjed om at siden jeg ikke har hatt diaré var ikke dette så farlig for min del, og det virket som at å leve 100 % glutenfritt ikke var nødvendig.

Derfor lurer jeg på hvor strengt jeg egentlig må leve glutenfritt da? Hvis det "ikke er så farlig", kan jeg ta meg en hamburger eller spise en brødskive i ny og ne om jeg har glemt maten min hjemme? Eller ta et kakestykke borte? Eller er det bare disse små mengdene jeg kan "forurense" min egen mat med som ikke er så farlig? Jeg kjenner jeg ble forvirra, og nå veit jeg ikke hvem andre jeg kan spørre. Spesialisten skulle jeg ikke tilbake til før om ett år, og ernæringsfysiolog var visst ikke aktuelt. Det har vært vanskelig for meg å legge om kosten, så nå mista jeg litt "piffen". Beklager at dette ble mye å lese.

Lettere forvirret.., 11. september 2020 14:42

Du har jo fått diagnosen cøliaki, og selv om du ikke hadde så veldig høye antistoffer eller så veldig store skader på tarmen akkurat ved diagnosetidspunktet, så må du likevel leve strengt glutenfritt, dvs. at du må unngå glutenfri mat resten av livet. Fastlegen din tok helt feil når vedkommende sa at du ikke trengte å være nøye!

Du bør helst ikke dele smør og smørepålegg med andre, og det bør være fritt for gluten når du tilbereder glutenfri mat. Spor av gluten vil du mest sannsynlig ikke merke noe til, da det bare er et fåtall cøliakere som reagerer på dette. En liten «usynlig» smule i ny og ne er heller ikke så farlig, men noe mer enn det bør du unngå så langt det lar seg gjøre. Det er viktig at du dropper hamburgerbrødet og kakestykket og satser på å leve glutenfritt.

Lise Friis Pedersen, 16. september 2020 18.00

Trygg nok?

Jeg spurte en produsent av steel cut havre om den er glutenfri. Fikk til svar: «Vi bruker en ren havremølle i produksjonen av våre havregryn. Vi har mange kunder med både cøliaki og glutenintoleranse som tåler våre produkter godt.» Hva tenker dere? Trygg nok? ...

Jeg spurte en produsent av steel cut havre om den er glutenfri. Fikk til svar: «Vi bruker en ren havremølle i produksjonen av våre havregryn. Vi har mange kunder med både cøliaki og glutenintoleranse som tåler våre produkter godt.» Hva tenker dere? Trygg nok?

Stine, 13. september 2020 22:23

Vanskelig å svare på. Det høres jo ganske trygt ut, men selv om de bruker en "ren" mølle, kan det være forurenset fra åkeren eller slåmaskinen. Hvis det produseres bare havre i dette området og slåmaskinen bare brukes til havre, så vil det i realiteten være glutenfritt (under 20 ppm) eller i hvert fall lav-gluten (under 100 ppm), som også anbefales for cøliakere. Men så lenge de ikke oppgir det og de ikke tester produktet så vet man jo ikke. Erfaringsmessig er det ikke mye forurensing i "vanlig" havre, men det kan variere og man kan være uheldig å få en batch som er veldig forurenset. jeg ville i hvertfall begrenset inntaket for å være sikker.  

Lise Friis Pedersen, 16. september 2020 18.00

Ikke enkelt å få tak i glutenfritt brød som smaker godt

Brisk Ålesund har ikke avtale med Kiwi noe som gjør at det er ikke enkelt å skaffe seg gode glutenfri brød. Ser at Briskbakeri.no peker til ncf.no, så da spør jeg dere om hvorfor det skal være så vanskelig å skaffe gode glutenfri brød t...

Brisk Ålesund har ikke avtale med Kiwi noe som gjør at det er ikke enkelt å skaffe seg gode glutenfri brød. Ser at Briskbakeri.no peker til ncf.no, så da spør jeg dere om hvorfor det skal være så vanskelig å skaffe gode glutenfri brød til Skodje som ligger i Ålesund der Briskbakeri er lokalisert.

Øystein, 14. september 2020 17:44

Ser utfordringen, men vi har dessverre ikke noe vi skulle ha sagt i denne sammenheng. Anbefaler deg å ta kontakt med din lokale Kiwi-butikk for å høre om de kan ta inn det brødet du ønsker. Brisk sine varer ligger i Kiwi sitt frivillige sortiment, så det er opp til hver enkelt butikk å avgjøre om de ønsker å ta det inn. Det går også an å ta kontakt med Kiwi sentralt. Elles så vil jeg anbefale Bakehuset sitt "Kjernebrød" som er i Kiwi sitt sortiment. Det er både sunt og godt.

Lise Friis Pedersen, 16. september 2020 18.00

Hvordan introdusere gluten til baby?

Hei. Jeg har cøliaki, og har en baby på 3 måneder. Jeg har begynt å tenke på hvordan jeg skal introdusere gluten for å unngå at hun får cøliaki. Ser at det er mye motstridende forskning. Hva er dine anbefalinger? Mvh June ...

Hei. Jeg har cøliaki, og har en baby på 3 måneder. Jeg har begynt å tenke på hvordan jeg skal introdusere gluten for å unngå at hun får cøliaki. Ser at det er mye motstridende forskning. Hva er dine anbefalinger? Mvh June

June, 5. september 2020 23:39

Mye av forskningen strever med å finne klare svar, men de fleste ser ut til å enes om at man ikke bør introdusere gluten før 4 mnd. alder, men deretter spiller det visstnok ikke noen rolle når det introduseres. Man anbefaler små startdoser, og så må man huske at de fleste barn (og søsken/foreldre) av cøliakere (>80%)  ikke selv får cøliaki, så det er ikke så arvelig (selvom det er visse familier hvor nesten alle har det).

Trond S. Halstensen, 09. september 2020 18.16

Lege mener det mest sannsynlig er funksjonell dyspepsi og IBS

Tusen takk for foregående svar. :) Så det at jeg glemte å skrive alderen min, er altså nå 36 år. Har fått Somac gjentatte ganger siden jeg sliter med halsbrann og oppblåsthet. Som barn så sleit jeg mye med diaré og magesmerter, men ble ald...

Tusen takk for foregående svar. :) Så det at jeg glemte å skrive alderen min, er altså nå 36 år. Har fått Somac gjentatte ganger siden jeg sliter med halsbrann og oppblåsthet. Som barn så sleit jeg mye med diaré og magesmerter, men ble aldri noe utredning på hvorfor smertene oppsto og hvorfor jeg hadde jernmangel. Fikk bare beskjed om å ta tilskudd...  Var ingen grunn til at jeg skulle ha jernmangel da vi hadde et kosthold som var veldig fullt av jern. Nå sier fastlegen at så lenge jeg får en liten effekt av Somac så kan jeg bare ta det når problemene oppstår... Han som utførte gastroskopien mente at det sansynligvis var funksjonell dyspepsi og IBS. Noe som ikke er umulig, jeg bare merker litt bedring i magen hvis jeg unngår de verste hvetevarene. Nå er det slik at hvis jeg spiser en bolle så sitter jeg på do innen 45 minutter, og det er skikkelig ille. Sliter også mye med magen og det blir ikke en bedring, har prøvd FODMAP, men har ikke hatt noe merkbar bedring. Har og Fibromyalgi, PCOS og svettekjertelbetennelse, vet ikke om det har noe å si.

Silje, 26. august 2020 20:00

Ofte må man nesten bare godta at man ikke får et "fasitsvar", men man vet hva man skal gjøre for å ha det godt. Det er ingen ernæringsmessige problem med å spise glutenfritt, men det kan være problematisk å leve glutenfritt uten en diagnose. Mange spiser ikke brød, og alternative karbohydratkilder som ris brukes tross alt av et flertall av jordens befolkning så her er det bare å ta sine egne plager ¨på alvor å kutte ut hvetmelsbasert mat. Dine andre tilstander er i utgangspunktet ikke direkte knyttet til dine mageplager, men man ser de ofte sammen som IBS og fibromyalgi uten at man vet hvorfor. De med PCOS skal vel i utgangspunktet forsøke å redusere fettprosenten da fettvevet omdanner hormonene og bidrar til tilstanden, så et karbohydratfattig, proteinrikt (men helst ikke fettrikt) kosthold skal dermed være gunstig for deg.

Trond S. Halstensen, 02. september 2020 18.20

Finnes det en anbefalt daglig maksdose for havre?

Hei, jeg har lest at det er en anbefaling om begrensning (på 50 g) på daglig inntak av glutenfri havre for en person med cøliaki. Stemmer dette og hva er den faglige forklaringen for denne anbefalingen? ...

Hei, jeg har lest at det er en anbefaling om begrensning (på 50 g) på daglig inntak av glutenfri havre for en person med cøliaki. Stemmer dette og hva er den faglige forklaringen for denne anbefalingen?

CH, 26. august 2020 18:26

Det er i prinsippet ingen øvre grense på havreinntak. Spis så mye du vil, men mange reagerer på havre dels med gassproduksjon og volumøse ,og noen kan utvikle havre allergi. Muligens har det i utgangspunktet vært en anbefaling som har blitt oppfattet som en maksimummengde. Dersom du trives med havre kan du spise så mye du vil.

Trond S. Halstensen, 02. september 2020 18.09

Er én måned på glutenholdig kosthold nok til å påvise cøliaki?

Hei, jeg begynte på glutenfri diett 6 mnd før jeg skulle ta blodprøve og fant ut at dette var feil måte å sjekke dette på. Jeg spiste derfor gluten i 1 mnd og tok ny blodprøve som viste følgende: Laktoseintoleranse: DQB1*02 negativ. HLA DQ2: negati...

Hei, jeg begynte på glutenfri diett 6 mnd før jeg skulle ta blodprøve og fant ut at dette var feil måte å sjekke dette på. Jeg spiste derfor gluten i 1 mnd og tok ny blodprøve som viste følgende: Laktoseintoleranse: DQB1*02 negativ. HLA DQ2: negativ. HLA DQ8: positiv. Anti deamidert og anti tTG var begge under 1. Jeg lurer dermed på dette: Vil 1 mnd være nok til å gi noe som helst utslag på anti-deam. og anti-tTG, eller burde jeg vente flere måneder og ta en ny test? Er det mulig å utvikle cøliaki dersom jeg fortsetter å konsumere laktose. Jeg spiser mye laktoseholdig mat, og jeg merker ikke noe særlig på dette. Har personer med cøliaki vanligvis flere av gentestene positive. Er det altså mulig å vite noe sannsynlighet for å ha cøliaki utifra positiv HLA DQ8 test. Fikk lite hjelp fra fastlegen, og han kunne ikke gi noe svar på om jeg har cøliaki eller ikke.

Ola, 24. august 2020 20:32

Du har ingen tegn på cøliaki med de prøvesvarene, men en mnd på glutenholdig mat er i det minste laget. Dersom du har primær laktose intoleranse (genvariant som gjør at du ikke uttrykker laktase enzymet i voksen alder), så vil jo konsumering av laktoseholdig mat, i praksis drikking av melk, gi deg plager, selvom du faktisk tåler ca 1-2 dl melk uten for mye bulder og brak. Men du kan ikke få cøliaki av å konsumere laktose-holdig mat, her er det to helt forskjellige årsaker til mageplagene. Det å ha DQ8 gir deg ingen høyere risiko for å få cøliaki, men du kan få/ha cøliaki på bakgrunn av å uttrykke HLA-DQ8 (ca 10% av cøliakere er DQ8, og ca det samme i befolkningen). Men noe må jo ha gitt deg nok plager til at du misstenkte cøliaki, så det å fortsette med laktoseholdig mat når du nå vet du har latasemangel er vel muligens ingen god ide, når man har mageplager. Dersom du fortsatt lurer på om du har cøliaki så må du fortsette å spise glutenholdige produkter minimum 2 brødskiver pr dag eller 2 glutenholdige måltider pr dag og teste deg igjen når du får plager. Noen må provosere >6 mnd før de får tilbakefall av sin cøliaki. 

Trond S. Halstensen, 26. august 2020 18.28

Er det noen matvarer jeg bør holde seg unna når jeg føler med litt dårligere?

Hei, jeg fikk diagnosen for litt over ett år siden og har spist glutenfritt siden. Jeg ble mye bedre allerede en uke etter at jeg kuttet ut gluten. Iblant føler jeg at jeg går tilbake til stadiet jeg var på før diagnosen, muligens en lettere utgave. Jeg er usikker p&a...

Hei, jeg fikk diagnosen for litt over ett år siden og har spist glutenfritt siden. Jeg ble mye bedre allerede en uke etter at jeg kuttet ut gluten. Iblant føler jeg at jeg går tilbake til stadiet jeg var på før diagnosen, muligens en lettere utgave. Jeg er usikker på hvorfor, kanskje har jeg fått i meg noe gluten uten å vite det. Spørsmålet er om det er en særlig diett som er gunstig hvis man først har blitt redusert. Jeg merker det gjerne på mage/rygg og i form av tretthet. Er det noen matvarer man bør holde seg unna i en slik periode? Er det vanlig å ta tilskudd når man har cøliaki, eller skal dette i utgangspunktet være unødvendig etter hvert som tarmene blir bedre?

KE, 24. august 2020 13:47

Selv om du har kuttet ut gluten, kan det ta en stund før magen blir bra. Noen cøliakere vil alltid merke ubehag innimellom. Det kan være glutenforurensing – eller det kan være noe annet. En del cøliakere har også utviklet irritabel tarm (IBS), eller har IBS-liknende plager. Da kan man prøve ut et kosthold med mindre kortkjedete karbohydrater- såkalt lavFODMAP-kost – som har vist seg å redusere plagene hos mange. Du kan lese mer om denne dietten mange steder på nettet. Blant annet her: www.helse-bergen.no. LavFODMAP er anerkjent av norsk helsepersonell og har hjulpet mange. Kanskje du vil ha nytte av å føre en kostdagbok, der du noterer ned det du har spist når du har fått ubehag/plager. Kanskje det kan klargjøre noe? Snakk gjerne med fastlegen din eller en spesialist om det.

Når det gjelder tilskudd er det vanlig når man er nydiagnostisert. Etter hvert som tarmen reparerer seg, bør man ta behovet opp til ny vurdering. Sjekk med legen din om du fortsatt har noen vitamin- eller mineralmangler og ta tilskudd deretter. Tran eller D-vitamin bør du ta i alle måneder med «r» i.

Lise Friis Pedersen, 26. august 2020 18.00

Hvordan lage en god og glutenfri hvit saus?

Hvordan lage en god glutenfri hvit saus, f.eks til fiskeboller eller -pudding? Har prøvd med Maisena, men det ble ikke godt. Har problemer med å finne en brukbar erstatning for hvetemel i mye matlagning. ...

Hvordan lage en god glutenfri hvit saus, f.eks til fiskeboller eller -pudding? Har prøvd med Maisena, men det ble ikke godt. Har problemer med å finne en brukbar erstatning for hvetemel i mye matlagning.

Anne-Marie F., 26. august 2020 15:18

Hvis du tenker på hvit saus laget med bunnjevning er det veldig mange som foretrekker Jytte Arv eller Toro lys melmiks. Mener de samme skal fungere bra til toppjevning også. Prøv deg fram med en av disse for å se hvilken du foretrekker. 

Lise Friis Pedersen, 26. august 2020 18.00

Hvorfor går ikke tTG-verdien ned?

Hei, Vi sliter med at vår sønn på 9 ikke får ned verdien av tTG til under 7. Det er halvannet år siden han ble diagnostisert. Vi synes selv vi følger dietten etter alle kunstens regler. Når vi nå får verdi på 15, kan det være et uhe...

Hei, Vi sliter med at vår sønn på 9 ikke får ned verdien av tTG til under 7. Det er halvannet år siden han ble diagnostisert. Vi synes selv vi følger dietten etter alle kunstens regler. Når vi nå får verdi på 15, kan det være et uhell? Eller er det jevnt inntak av noe glutenholdig mat som gir denne verdien? Eneste jeg kan komme på er at vi kjøper smågodt, selvfølgelig gluenfritt, men med en skje som kanskje har vært brukt på noe med gluten. Eventuelt kan det være pommes frites lagd på restaurant?

Krissy, 19. august 2020 15:26

Det er stor variasjon på hvor fort IgA anti-TG2 faller, og kroppens immunforsvar har hukommelse så det tar litt tid. Det kan, men behøver ikke være tegn på uønsket gluteninntak, og det er neppe noe dere gjør galt. Det kan være vanskelig for 9-åringer å si nei til fristelser fra andre kompiser (men ikke forvent å få ærlig svar om dere spør), så det er ikke så lett å skille mellom kroniske små "uhell" og bare langsom tilheling. Jeg er ikke spesielt alarmert siden det bare har gått 1,5 år, vent til den evt. stiger og/eller se det an til det har gått ca. 2 år fra diagnosetidspunktet før dere starter "etterforskningen" etter den skjulte glutenkilden.

Trond S. Halstensen, 19. august 2020 19.30

Bør nydiagnostisert 4-åring unngå laktose og hvetestivelse?

Hei, min sønn på 4,5 har nylig fått cøliakidiagnosen. Jeg lurer på om han må unngå laktose i tillegg til gluten? Hvetestivelse? ...

Hei, min sønn på 4,5 har nylig fått cøliakidiagnosen. Jeg lurer på om han må unngå laktose i tillegg til gluten? Hvetestivelse?

Dino, 18. august 2020 18:32

Ja, de første 3 mnd. pleier de fleste nydiagnostiserte cøliakerene å ha litt problemer med å fordøye laktose, så begrens mengden melk. Etterhvert kan man prøve seg frem, og blir det bulder og brak og løs mage, så har han drukket for mye melk. Hvetestivelsen er nå glutenfri, så de aller fleste tålerer det godt.

Trond S. Halstensen, 19. august 2020 19.08

Hvor nøye må jeg være?

Jeg fikk cøliakidiagnosen for snart 2 år siden og har ikke tydelige akutte symptomer når jeg får i meg gluten. Synes derfor det er vanskelig å vite hvor nøye jeg må være mtp spor og smuler da jeg ikke nødvendigvis merker om jeg eller andre slu...

Jeg fikk cøliakidiagnosen for snart 2 år siden og har ikke tydelige akutte symptomer når jeg får i meg gluten. Synes derfor det er vanskelig å vite hvor nøye jeg må være mtp spor og smuler da jeg ikke nødvendigvis merker om jeg eller andre slurver. Det er jo slitsomt å være ekstremt nøye hvis det ikke egentlig er nødvendig? Har jo lest at folk tåler forskjellige mengder, men hvordan skal jeg vite hva jeg tåler og hvor skal jeg legge standarden?

Charlotte, 12. august 2020 10:58

De som ikke reagerer akutt på gluten har ofte et motivasjonsproblem fordi man setter likhetstegn mellom akutte reaksjoner og cøliakiens alvorlighetsgrad. Det er ikke tilfelle, vi antar at den akutte reaksjonen er en annen immunologisk reaksjon enn cøliakien, men den gjør at man holder seg langt unna potensielle forurensniger. Det er store forskjeller på hva man oppfatter som ekstremt nøye og godt nok. Ikke spis glutenholdig mat bevisst, vær tydelig når du spiser ute at du har cøliaki så du MÅ ha glutenfri/hvetemelsfri mat, ikke la deg lure til å smake på ting som har gluten i seg, ta bort synlige glutenholdige smuler fra der du skal tilberede din mat, tørk av andres brødskjærekniver, bordflater etc om du må bruke dem, evnt vask dem om du er i tvil. Ikke vær i tvil om at du har cøliaki og du kan forbli frisk fra din cøliaki, men bare om du holder en glutenfri diet som noen ganger kalles strikt glutenfri diet.

Trond S. Halstensen, 12. august 2020 19.31

Kan følelsen av ikke å bli mett ha sammenheng med udiagnostisert cøliaki?

Før jeg fikk vite at jeg hadde cølliaki spiste jeg mye brød. Problemet var at jeg ikke ble mett av det. Jeg kunne spise så mye som 7 til 10 grovbrødskiver til frokost og fortsatt ikke god og mett. Ikke spessielt mye energi etterpå heller, bare ubehag og luft i...

Før jeg fikk vite at jeg hadde cølliaki spiste jeg mye brød. Problemet var at jeg ikke ble mett av det. Jeg kunne spise så mye som 7 til 10 grovbrødskiver til frokost og fortsatt ikke god og mett. Ikke spessielt mye energi etterpå heller, bare ubehag og luft i magen ... Samme med pannekaker, pizza og pasta. Jeg følte jeg spiste altfor mye fordi jeg aldri ble mett. Men jeg la ikke akkurat på meg heller, selv om jeg spiste mye mer enn de andre. Vekta holdt seg stabil om jeg stappet i meg så mye jeg klarte. Derimot om jeg prøvde å spise helt normal mengde mat for en 18-årig jente, gikk jeg ned i vekt. Ufrivillig og uten å trene eller noe. (Jeg hadde helt perfekt BMI og ville ikke bli tynnere, ville heller legge litt på meg for å bli sterkere, men det fikk jeg ikke til). Jeg var også mye lavere enn 18-åringer flest. Tilbake til maten; om jeg spiste havregrøt eller omelett eller yoghurt til frokost følte jeg meg mer mett og opplagt. Tror du dette kan ha sammenheng med at jeg hadde ubehandlet cølliaki? At man ikke blir mett av gluten og kanskje spiser mer for å føle seg mett? Eller var det bare noe jeg følte? (Jeg visste ikke noe om at jeg kunne ha cølliaki da, ingen misstanke eller noe, men nå vet jeg jo at jeg hadde det og tenkte tanken at kanskje grunnen til at jeg ofte overspiste gluteninnholdig mat hadde sammenheng med det?)

Kornelia, 21. juli 2020 11:16

Du beskriver en klassisk ubehandlet cøliaki, som må spise masse for å holde vekten. Du vet nok hvorfor det var slik da tarmen din ikke fungerte godt nok så det meste av maten gikk gjennom deg uten at du klarte å ta til deg næringsstoffene. Jeg antar det var mye avføring, og at du hadde lav blodprosent (jernmangel). At du i tillegg er kortere enn dine jevnaldrene og muligens den korteste i familien tyder på at du har hatt cøliaki under vekstfasen, muligens det meste av livet. Du spise deg tynn på glutenholdig mat fordi cøliakien ødela tynntarmen slik at du ikke tok opp ernæring. Håper du har fått kontroll på sulten og kropsvekten nå som du spiser glutenfritt.

Trond S. Halstensen, 12. august 2020 18.28

Spiser glutenfritt, men plages med luft og løs avføring

Spiser glutenfritt, men reagerer på en del matvarer (irritabel tarm??) med luft og løs avføring. Er det da lurt å prøve tilskudd av fordøyelsesenzymer og probiotika, evt hvilke? Eller gir feks. yoghurt/biola samme effekten? ...

Spiser glutenfritt, men reagerer på en del matvarer (irritabel tarm??) med luft og løs avføring. Er det da lurt å prøve tilskudd av fordøyelsesenzymer og probiotika, evt hvilke? Eller gir feks. yoghurt/biola samme effekten?

Marie, 20. juli 2020 23:16

Her finnes det mange udokumenterte påstander som er satt frem for å tjene penger. Dersom legen din har utredet fordøyelseplagene og konkludetr med at du nok har en IBS så er muligens det viktigeste å se om det hjelper å spise så FODMAP-fritt som mulig (minimum 10-14 dager) for å se om dette faktisk gjør deg symptomfri. Man må være streng med seg selv om holde dietten for det tar tid å få effekt, og tilbakefallet kommer heller ikke med engang. Dersom du blir kvitt plagene etter kun å ha spise f. eks. kylling og ris i 10 dager (elliminasjonsdiett) så vet du at dette mest sansynlig er en IBS. Da kan du reintrodusere matvarer som på FODMAP-listene er satt som FODMAP-lave, og spise slik mat en stund og se om det fungerer. Husk det tar tid å se endringer så minimum 10 dagers diett før skifte/endring/tillegg (og skriv dagbok over plager og hva du spiser). Helst bør dette skje i samarbeid med legen din og aller helst sammen med en ernæringsfysiolog, men jeg er klar over at det kan være vanskelig å få time hos klinisk ernæringsfysiolog for slik IBS-diet utprøving. Men legen din må utrede deg og sette en IBS diagnose før du går igang da endrede fordøyelsesplager kan ha mange årsaker som legen din kan finne ut av.

Trond S. Halstensen, 12. august 2020 18.14

Har cøliakere en mer utarmet tarmflora enn andre?

Hei! Det har vært endel fokus på dette med tarmflora/tarmbakterier i senere år. Jeg lurer på om cøliakere har en mer utarmet tarmflora enn andre, og om man derfor bør ta tilskudd av tarmbakterier etc.? ...

Hei! Det har vært endel fokus på dette med tarmflora/tarmbakterier i senere år. Jeg lurer på om cøliakere har en mer utarmet tarmflora enn andre, og om man derfor bør ta tilskudd av tarmbakterier etc.?

Anne, 1. juli 2020 09:42

Tarmfloraen er veldig påvirket av hva du spiser og den forskningen er ennå i sin tidlige, umodne fase så mange tror, få vet og det meste man tror på bakgrunn av det man tror man vet (viteskaplige undersøkelser) er i mus. Det er ingen spesiell grunn for at cøliakere skal spise tarmbakterier/probiotika. Man diskuterer om tilstedeværelsen av visse bakterier i tynntarmen reduserer risikoen for cøliaki (fordi de kan bryte ned gluten), men en cøliaker på glutenfri kost er i utgangspunktet frisk og trenger ingen spesielle tilskudd av probiotika.

Trond S. Halstensen, 01. juli 2020 18.49

Er glutenfritt brød mer usunt enn vanlig glutenholdig brød?

Hei. Jeg hører at glutenfritt brød er en del mer usunt enn vanlig glutenholdig brød pga mer stivelse og mindre fiber, stemmer dette? Er det mye verre? Jeg var fått med meg at selve fargen på brødet ikke nødvendigvis sier noe om sunnhetsgraden da det oft...

Hei. Jeg hører at glutenfritt brød er en del mer usunt enn vanlig glutenholdig brød pga mer stivelse og mindre fiber, stemmer dette? Er det mye verre? Jeg var fått med meg at selve fargen på brødet ikke nødvendigvis sier noe om sunnhetsgraden da det ofte tilsettes farge for å få det til å se sunnere ut. Jeg ser de forskjellige brødene fra Schär har varierende innhold av f.eks fiber og sukker, men da jeg vet lite om størrelsen på skalaen så vet jeg ikke om noen er klart sunnere enn de andre. Hvilke verdier av fiber skal man opp i for at brød blir sunne? Og hvilke verdier av sukker, karbohydrater, fett og proteiner sees på som gode? Hvilke av brødene til Schär er for eksempel best ernæringsmessig? Og er det stor forskjell fra det som er best ernæringsmessig til det som er minst bra ernæringsmessig? Og vil glutenfritt brød man baker selv være sunnere?

Kristine, 30. juni 2020 09:21

Det stemmer dessverre! De fleste glutenfrie produkter er mer usunne enn de glutenholdige. De inneholder mer stivelse, sukker og mettet fett og mindre fullkorn, fiber og protein – og dermed også mindre vitaminer og mineraler.

Det stemmer også at et mørkt brød ikke nødvendigvis er sunnere enn et lyst brød. Den beste måten å sjekke sunnhetsgraden på er å lese innholdsfortegnelsen og næringsinnholdet. Innholdsfortegnelsen sier noe om hva varen inneholder og det som står oppgitt først er det mest av. Næringsinnholdet sier noe om energiinnholdet og fordelingen av hhv fett/mettet fett, karbohydrater (sukkerarter), kostfiber, protein og salt.

Et (helt tilfeldig valgt) glutenfritt (grov)brød inneholder som følger: hvetestivelse, vann, sirup, fortykningsmiddel, maltekstrakt (GF), maisstivelse osv…… Næringsinnholdet er som følger: 3,4 g fett, 52 g karbohydrat (herav 7,7 g sukkerarter), 5,4 g kostfiber og 1,5 g protein. Et «vanlig» grovbrød inneholder; 1,5 g fett, 40 g karbohydrat (herav 1,2 g sukkerarter), 7 g kostfiber og 8,9 g protein. Som du ser er det mer fett, mer karbohydrat (og sukkerarter), mindre kostfiber og mindre protein i det glutenfrie brødet. Bruk gjerne Matvaretabellen.no for å sammenligne.

Mengden fullkorn (der de fleste vitaminene og vitaminene befinner seg) sier ingredienslisten ikke noe om, men hvis man leser ingredienslisten ser man at dette brødet inneholder stivelse og fortykningsmidler, og ikke noe fullkorn. Mange av ingrediensene i det glutenfrie brødet er også høyprosessert, dvs er lite naturlige.

Det er ikke riktig at vi sammenligner de ulike brødene, men hvis du bruker «oppskriften» over kan du selv sammenligne når du er i butikken. Det er forskjell på brødene, og velg de som inneholder minst fett og stivelse og mest protein, fiber og fullkorn.  

Å bake selv er sunnere hvis du velger sunne melsorter og gjerne tilsetter egg, meieriprodukter, nøtter og frø og gjerne også belgfrukter og revne grønnsaker.

Tradisjonelt har det vært «tilstrekkelig» at glutenfritt er trygt, velsmakende og så likt glutenholdig som mulig. Dette synes vi ikke er godt nok lenger, og derfor jobber NCF for å informere og oppmuntre produsentene til å lage sunnere produkter. I tillegg jobber vi også for at merket Brødskala’n også skal inkludere glutenfrie produkter. Da blir det enda enklere å velge sunnere!

Lise Friis Pedersen, 01. juli 2020 18.00

Klikk på logoene for mer info