Arkiv

Resultat: Kosthold (739) viser 1 - 20

Er all bokhvete glutenfri?

Hei! Kan jeg spise hvilken som helst bokhvete? (Hele) eller må det stå på pakningen at den er glutenfri? ...

Hei! Kan jeg spise hvilken som helst bokhvete? (Hele) eller må det stå på pakningen at den er glutenfri?

Stine, 25. november 2020 18:58

Bokhvete er fra naturen glutenfri (har bare navnet), og hvete/bygg/rug kornene skal visstnok være så fysisk forskjellig fra bokhvetens nøtter at de ikke forurenser bokhvete innhøstingen i særlig grad.

Men er man i tvil så kjøp de som garanterer at bokhveten er glutenfri, dvs at man har inspisert åkrene og fjernet annet korn som har forvillet seg inn på åkeren.

Lise Friis Pedersen, 25. november 2020 20.08

Ble fryktelig dårlig av å delta på medisinsk studie

Hei, Jeg deltok i studiet til Gry Skodje på Rikshospitalet. Etter en runde med muslibarer var jeg så dårlig at jeg ønsket å dø. Og jeg ble ikke bra, på to måneder. Man måtte jo ha en symptomfri uke før man kunne fortsette studiet, men da...

Hei, Jeg deltok i studiet til Gry Skodje på Rikshospitalet. Etter en runde med muslibarer var jeg så dårlig at jeg ønsket å dø. Og jeg ble ikke bra, på to måneder. Man måtte jo ha en symptomfri uke før man kunne fortsette studiet, men da jeg ikke hadde det ble jeg tatt ut av studiet. Gry sa at jeg muligens blitt hypersensitiv etter provokasjonen. Det var først et år senere vi fikk vite at den muslibaren jeg fikk først var glutenholdig. Dette er nå mange år siden. Allikevel, jeg er fremdeles hypersensitiv mot gluten nå. Tidligere kunne jeg bruke samme fjøl som andre, samme brødrister, kniv, smørpakke. Nå tåler jeg ikke et fnugg. Det har gjort livet nokså krevende og jeg har ofte voldsomme reaksjoner i lang tid uten å vite kilden til det som skaper det. Å lese at studiet at ingen reagerte på gluten er provoserende! Jeg lurer og på om det er flere som meg som ble uteslutne fra studiet fordi våre reaksjoner var så kraftige på gluten at vi ikke kunne fortsette pga tidsbruken? Uansett, jeg lurer på om jeg kan gjøre noe. Kan jeg ha blitt følsom for noe annet og tro? Jeg hadde gått på glutenfritt kosthold i 10 år når jeg var med på studiet og gastroskopien ifht å uteslutte cølialki var jo derfor ikke sikker. Jeg har ikke gentypen som øker sjansen for cølialki. Kan jeg allikevel ha det, og ikke kun glutenintoleranse? Jeg får veldig sterke psykiske reaksjoner om jeg får i meg gluten, i tillegg til voldsomt brennende mage og diaré. Nå er jeg dog særdeles nøje med alt jeg spiser og får allikevel slike reaksjoner av og til. Kan det være så små ting som at jeg tar i andres brødmat, at det er spor av gluten i sjokoladen jeg spiser eller kan man reagere tilsvarende også på andre matvarer? Jeg har i tillegg kaseinintolleranse og går på melefritt kosthold. 

AT , 20. november 2020 10:34

Jeg vet ikke hvor mange som reagerte på gluten i Gry og Knut (Lundin) sin studie, men hovedkonklusjonen deres var at det ikke er gluten i hveten som de med ikke-cøliakisk hveteintoleranse/sensitivitet reagerer på. Din reaksjon høres veldig voldsom og langvarig ut. Spørsmålet blir da om mekanismen, siden man antok at du ikke hadde cøliaki så må man tenke på alternative kjente reaksjonsformer mot matvarer, slik som klassisk hvete/gluten allergi. Er dine reaksjoner knyttet til en slik reaksjonsform? Noe som kan forklare at du reagerer på så små mengder? Det kan være vanskelig å finne årsaken til slike reaksjoner, og det blir bare spekulasjoner om deltagelse i et glutespiseforsøk utløste tilstanden. Vanligvis vil ikke glutenspising føre til slike reaksjoner så jeg antar man er i villrede hvordan man skal tolke de. Håper det gir seg.

Trond S. Halstensen, 25. november 2020 18.36

Sliter med fordøyelsen - hva kan hjelpe?

Hei. Sliter med fordøyelsen og obstipasjon. Har lest at linfrø kan hjelpe. Hvordan er der best å innta dem? Kan de knuses og ha i juice om morgenen? ...

Hei. Sliter med fordøyelsen og obstipasjon. Har lest at linfrø kan hjelpe. Hvordan er der best å innta dem? Kan de knuses og ha i juice om morgenen?

Ingeborg, 24. november 2020 18:06

Ifølge en av produsentene/leverandørene av knuste linfrø bør du bruke hele linfø hvis du skal spise det uten at det er oppvarmet. Grunnen er at linfrø inneholder et stoff som heter linamarin som kan brytes ned i kroppen til hydrogencyanid (blåsyre). Knuste linfø kan du bruke i grøt eller bakst fordi da ødelegges dette stoffet under oppvarmingen. Hele linfrø hjelper også mot dårlig fordøyelsen og obstipasjon.

Lise Friis Pedersen, 25. november 2020 18.00

Inneholder byggmaltekstrakt gluten?

Hei. Ettersom det ikke er mer enn noen måneder siden jeg har måttet legge om til glutenfritt, så er jeg veldig usikker på en del. Vet at bygg inneholder gluten, men hva med byggmaltekstrakt? Kan man spise f.eks. sjokolade som inneholder dette? ...

Hei. Ettersom det ikke er mer enn noen måneder siden jeg har måttet legge om til glutenfritt, så er jeg veldig usikker på en del. Vet at bygg inneholder gluten, men hva med byggmaltekstrakt? Kan man spise f.eks. sjokolade som inneholder dette?

Mariann, 22. november 2020 11:26

I teorien kan man ikke være sikker på om sluttproduktet, i dette tilfelle sjokoladen, er glutenfri så lenge ikke produsenten oppgir det. I praksis vet vi at det er lite gluten i malt, mest sannsynlig mellom 20 og 500 ppm. Hvis det er lite malt i den aktuelle sjokoladen, som for eksempel Japp, kanskje maks 10 % av totalinnholdet, vil det være mellom 2 og 50 ppm gluten i Japp. Dette gjør at Japp enten er glutenfri (<20 ppm) eller er lav-gluten, som også er trygt for de aller fleste cøliakere (<100 ppm). Men husk at dette bare er et "regnestykke" tatt litt ut av luften for å vise hvor mye det kanskje kan dreie seg om. Vi er som sagt ikke sikre. Men litt vil nok ikke gi noen reaksjon, men jeg ville nok ikke spist mengder. Ta kontakt med produsenten om du er i tvil.

Lise Friis Pedersen, 25. november 2020 18.00

Hva betyr det at ammende baby reagerer på gluten i mors kost?

Hei, jeg har en sønn på 3 mnd som jeg fullammer. Da han var ca 2 uker fikk han nyfødtutslett, dette utviklet seg og ble verre og verre. Da han var 4 uker var han full av utslett i hele ansiktet, det var rødt og nuppete og føltes ut som sandpapir. Vi har et barn p&ar...

Hei, jeg har en sønn på 3 mnd som jeg fullammer. Da han var ca 2 uker fikk han nyfødtutslett, dette utviklet seg og ble verre og verre. Da han var 4 uker var han full av utslett i hele ansiktet, det var rødt og nuppete og føltes ut som sandpapir. Vi har et barn på 9 år med cøliaki, og i ren desperasjon kuttet jeg ut gluten fra min kost. I løpet av noen dager ble babyen helt fin igjen. Jeg gikk en uke uten gluten for så å spiste gluten igjen, da fikk sønnen min utslett i ansiktet. Dette har jeg prøvd 5 ganger til sammen, med ca 1 ukers opphold mellom hver gang jeg har spist gluten, og sønnen min har alltid fått utslett i ansiktet dagen etter mitt gluteninntak. Nå har jeg vært ca 3 uker uten gluten, og huden hans har vært helt fin. Hva tenker du om dette, kan babyen være sensitiv for gluten eller er dette et tegn på cøliaki? Når burde vi eventuelt teste han for cøliaki?

Marianne, 18. november 2020 18:31

Veldig interessant, og takk for at du forteller oss det. Nei dette er ikke kjent og jeg har ingen forklaring. Jeg antar du har blitt undersøkt og at du ikke har cøliaki. Det er ingen umiddelbar forklaring på fenomenen og i utgangspunktet skulle det være veldig små glutenpeptider som kom over til barnet via brystmelken, og utslettet du beskriver fremstår mer som et allergisk/atopisk utslett som ikke har noen sammenheng med cøliaki. Du får nok bare fortsette på GFD som din datter så slipper du iallfall det problemet.

Trond S. Halstensen, 18. november 2020 19.25

Ble syk av glutenfri havregrøt

Takk for svar ang forurensing. Vil bare oppklare ein ting. Iflg spesialist eg har snakka med så vil selv veldig små mengder gluten føre til reaksjon, dersom høye antistoffverdier. Så i mitt tilfelle blei dette heilt gale når eg hver dag til frokost spiste 40gram...

Takk for svar ang forurensing. Vil bare oppklare ein ting. Iflg spesialist eg har snakka med så vil selv veldig små mengder gluten føre til reaksjon, dersom høye antistoffverdier. Så i mitt tilfelle blei dette heilt gale når eg hver dag til frokost spiste 40gram glutenfrie havregryn. Dette har eg gjort daglig i nesten 3 år. Glutenfrie havregryn kan inneholde opp til 20ppm iflg Axa. Eg merka bedring umiddelbart den dagen eg slutta med havregrøt til frokost. Skriver dette for å muligens hjelpe andre med samme havregrynproblem.

Anonym 11. november 2020 18:33

Tror det var Lise som svarte deg sist, men jeg kan påpeke at det ikke er uvanlig å reagere på havre, både allergisk (IgE-mediert klassisk allergi) og intoleranse,(både som gassdannelse, diare og mageknip)  i tillegg er det beskrevet en sjelden cøliaki-liknende reaksjon på havre.

Grunnen til at man har <20ppm som grensen for glutenfritt er pga testsystemene ikke klarer å måle mindre mengder gluten, sikkert. Spesialdyrket havre som ikke inneholder andre kornsorter er naturlig fri for gluten og har ikke noe gluten i seg. 

 

Trond S. Halstensen, 18. november 2020 18.02

Kan et høyt inntak av rismel være farlig?

Er det sant som denne artikkelen sier at vi pga høyere inntak av rismel har mer tungmetaller i kroppen og derav har økt risiko for diverse sykdommer? https://fedon.no/innlegg/glutenfritt-kosthold-kan-oke-eksponering-for-tungmetaller-ny-forskning/ ...

Er det sant som denne artikkelen sier at vi pga høyere inntak av rismel har mer tungmetaller i kroppen og derav har økt risiko for diverse sykdommer?

https://fedon.no/innlegg/glutenfritt-kosthold-kan-oke-eksponering-for-tungmetaller-ny-forskning/

Janne, 2. november 2020 14:35

På grunn av denne artikklene og faren for for høyt inntak analyserte Mattilsynet innholdet av arsen og tungmetaller i 29 risprodukter, inkludert glutenfrie produkter. Samtlige viste lave nivåer av uorganisk arsen, bly, kadmium og kvikksølv og under grenseverdiene i regelverket. Så det skal ikke være en fare for at cøliakere skal få i seg for mye tungmetaller.

Imidlertid har Mattilsynet en advarsel om at små barn bør avstå fra risdrikker og riskaker da de kan få i seg for mye arsen. 

Her er lenke til rapporten: https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/produksjon_av_mat/frukt_bar_gronnsaker_og_korn/analyser_av_arsen_tungmetaller_og_naeringsstoffer_i_risprodukter_2018.32012

Lise Friis Pedersen, 04. november 2020 18.00

Finnes det glutenfri byggmalt?

Hei. Jeg kjøpte en pakke glutenfrie rundstykker. Der sto det at den inneholdt glutenfri byggmalt, så jeg lurer på om det finnes glutenfri byggmalt? Og er det slik at hvis den inneholder under 20 ppm så regnes den som glutenfri? Mener jo at dette produktet inneholde...

Hei. Jeg kjøpte en pakke glutenfrie rundstykker. Der sto det at den inneholdt glutenfri byggmalt, så jeg lurer på om det finnes glutenfri byggmalt? Og er det slik at hvis den inneholder under 20 ppm så regnes den som glutenfri? Mener jo at dette produktet inneholder gluten ut fra min vurdering.

Linda , 31. oktober 2020 12:09

Det finnes glutenfri byggmalt, og som inneholder mindre enn 20 ppm gluten. Akkurat på samme måte som det finnes glutenfri øl eller tilsvarende produkter. Når denne byggmalten tilsettes glutenfrie rundstykker vil det bli enda mindre gluten i sluttproduktet - kanskje så lite som 0,2 ppm elle enda mindre - som er så lite at det ikke er målbart engang. Så du kan trygt spise rundstykker med glutenfri byggmalt.

Lise Friis Pedersen, 04. november 2020 18.00

Hvordan velger jeg sunne glutenfrie ferdigbrød?

Hei. Det eg lurer på er om spirebrødet og chiabrødet fra PureFood, som selges på blant anna Meny, er sunne valg for en cøliaker? Eg er opptatt av at eg må spise sunt, tross cøliaki, og det er slettes ikkje lett. Må ha et enormt fokus på kosth...

Hei. Det eg lurer på er om spirebrødet og chiabrødet fra PureFood, som selges på blant anna Meny, er sunne valg for en cøliaker? Eg er opptatt av at eg må spise sunt, tross cøliaki, og det er slettes ikkje lett. Må ha et enormt fokus på kostholdet nå etter diagnose. Det burde vera merka om brødene/bakevarene er sunne! Ikkje lett for unge cøliakere å sette seg inn i alt dette med ernæring. Det er like viktig for oss med cøliaki, som for alle andre «vanlige» mennesker å spise sunt og riktig. Dette er et problem, og dårlig kosthold påvirker heile livskvaliteten til oss med cøliaki også, om enn ikkje endå meir på oss.

Lene, 29. oktober 2020 17:39

Flott at du er opptatt av et sunt kosthold! Jeg er enig med deg i at de glutenfrie brødene burde ha en «sunnhetsskala». Men så lenge de ikke har det, kan man lese ingredienslisten og sammenligne med vanlige glutenholdige grovbrød. Er det veldig stort avvik med hensyn til fordelingen av karbohydrater, fett, protein og fiber, bør man kanskje velge et annet brød.

Jeg synes at ekstra grovt spirebrød og mellomgrovt chiabrød, men også grovt fiberbrød fra PureFood er sunne valg for cøliakere. Sammenlignet med et vanlig glutenholdig grovbrød ligger alle brødene godt an med hensyn til fiberinnhold. Alle brødene inneholder mindre protein enn et vanlig grovbrød, men mer protein enn andre glutenfrie brød. Spirebrødet og fiberbrødet inneholder en del fett, men det er for det meste umettet - så det er jo bra – mens chiabrødet har et lavere fettinnhold enn vanlig brød. Gode glutenfrie alternativer med andre ord!

Lise Friis Pedersen, 04. november 2020 18.00

Hvilke kjøreregler bør jeg ha i kollektivet?

Hei! Er student og bor i kollektiv. Hvor nøye må jeg være? Mer konkret: Kan jeg bruke samme trebrødfjøl, bare jeg børster bort smulene? Kan jeg bruke samme brødkniv, bare jeg børster av den? Kan jeg bruke brødristeren uten brødriste...

Hei! Er student og bor i kollektiv. Hvor nøye må jeg være? Mer konkret: Kan jeg bruke samme trebrødfjøl, bare jeg børster bort smulene? Kan jeg bruke samme brødkniv, bare jeg børster av den? Kan jeg bruke brødristeren uten brødristerposer? Kan jeg bruke samme toastjern? Kan jeg bruke samme vaffeljern? Hvor godt må jeg vaske over en flate hvis noen har lagd pizza med gluten på den eller annen mjølbakst og jeg skal lage min bakst etterpå? Kan jeg bruke samme bakepapir etter dem så jeg slipper å kaste det hver gang? Kan jeg bruke samme rømmeboks og skje som de har brukt til å smøre ut på sin tacolefse? Kan jeg ta kjøtt fra tacokjøttpanna selv om de har vært borti lefsa si med stekespaden og så lagt den tilbake oppi kjøttet? Kan jeg spise brødskiva mi selv om de har tatt på den rett etter at de tok på sin, og må jeg vaske hendene før jeg spiser med hendene hvis jeg har tatt på ting med gluten? Kan jeg spise smågodt som de har kjøpt når de også tok med biter med gluten i blandingen så de kan ha vært borti de bitene jeg kan spise? Kan jeg ta en slurk fra samme glass selv om de sitter og spiser brødskiver? Kan jeg låne syltetøy fra dem selv om jeg ikke veit om det kan befinne seg smuler oppi der? Kan jeg låne gaffelen selv om de har brukt den på pasta? Hvis vi begge steiker pannekaker ved siden av hverandre, og litt røre eller smør/olje-rester spruter over til min panne, kan jeg da ikke spise pannekaka jeg steiker og må vaske steikepanna? Går det fint om det spruter litt av deres pastavann over i mitt pastavann? Går det fint å kysse noen selv om de drikker øl eller har spist mat med gluten? Har vært ekstra forsiktig nå som jeg er nylig diagnostisert og har prøvd å bli frisk, men nå har jeg ikke glutenantistoffer i blodet lenger, så tenker at jeg kan begynne å danne meg rutiner for resten av livet nå. Veit det blei mange spørsmål, så et enkelt ja eller nei holder på mange av dem, men lurer veldig, for dette er situasjoner jeg støter på hver dag. Takk!

Marte, 25. oktober 2020 12:04

Kjære Marte,

Dette er det litt vanskelig å gi konkrete råd om, så her må du vurdere litt selv. Små mengder gluten i størrelsesorden 100 mg pr kg mat, er godkjent som godt nok for cøliakere, selvom det meste av det glutenfrie som tilbys er < 20 mg gluten pr kg mat/liter drikke. 100mg er ikke så mye, 1/10 gram, så det skal ikke så mye til av brødsmuler før man kommer for høyt opp. Men livet skal leves så normalt som mulig og noen ganger må man muligens ta det litt avslappet ,for ikke å lage for mye problemer for seg selv. I tillegg er følsomheten for gluten veldig varierende, noen reagerer på spormengder mens andre tåler dette uten plager. Jeg har forsøkt å skissere ut noen svar, men her er dte ehentlig ingen som vet hvor nøye man må være siden følsomheten varierer mye.

Kan jeg bruke samme trebrødfjøl, bare jeg børster bort smulene? Tja, et kollektiv kan bli temmelig uoversiktlig med tanke på rengjøring, så her må du nesten vurdere tilstanden før du forsøker å kun børste bort synlige smuler på en trefjøl. Tror jeg ville anbefalt deg å bruke en fuktet klut eventuelt å snu fjøla rundt eller bruk din egen.

Kan jeg bruke samme brødkniv, bare jeg børster av den? Igjen må du vurdere hvor ille den er, er det synlig brødspor/belegg så ta en runde med varmt vann under springen og vask den.

Kan jeg bruke brødristeren uten brødristerposer?  Det er alltid en risiko for smuler som sitter fastbrent i brødristeren som dermed blir med over til deg. Muligens kan du redusere risikoen ved å dunke ned evnt brødsmuler til bunnen av risteren og igjen, hvor mye smuler liggger det i bunnen av risteren, kan noen passe på så det ikke er for mye smuler der? Ikke at de hopper opp til dine brødskiver, men prøver du å dunke ned evet brødsmuler på ristegitteret, så kan mengden (haugen) av brødsmuler i bunnen hoppe opp.

Kan jeg bruke samme toastjern? Ofte er dette med slippbelegg (sort teflon) som gjør rengjøring enklere så ta en fuktig klut å dra over, så minimeres risikoen for kontaminering.

Kan jeg bruke samme vaffeljern? Samme som for toastjern, stek først dine glutenfrie vafler, eller vask den/fuktet mikrofiberklut som du drar rundt  før du steker dine glutenfrie vafler (eller lag glutenfrie vafler til alle)

Hvor godt må jeg vaske over en flate hvis noen har lagd pizza med gluten på den eller annen mjølbakst og jeg skal lage min bakst etterpå? Anbefaler din egen bakematte 

Kan jeg bruke samme bakepapir etter dem så jeg slipper å kaste det hver gang? Bruk eget bakepapir så slipper du å lure

Kan jeg bruke samme rømmeboks og skje som de har brukt til å smøre ut på sin tacolefse? Er den uten synlige spor av lefsebiter så burde det være innafor, men bruk egen skje (Taco er vel maisbasert om enn med noe hvetemel)

Kan jeg ta kjøtt fra tacokjøttpanna selv om de har vært borti lefsa si med stekespaden og så lagt den tilbake oppi kjøttet? Tja du kan benytte anledningen til litt god gammel oppdragelse. Har man tatt fra pannen og du er der så legges steksspaden på en talerken ved siden av, og du bruker din egen skje. Men jeg tror ikke det spiller så mye rolle da man ikke skraper opp lefsa, men smører kjøttet utover oppå lefsa, men bare du kjenner de du lever med.

Kan jeg spise brødskiva mi selv om de har tatt på den rett etter at de tok på sin? Normalt ja, men igjen du må vurdere hvor "grafsete" de er og hvor mye som potensielt kommer over.

Må jeg vaske hendene før jeg spiser med hendene hvis jeg har tatt på ting med gluten? Neppe, men vask hendene før måltidene (generell regel), og igjen hvor mye grafsete er du når du tar på noe med gluten. Er du ren før og etter, så kan det ikke være mye med over.

Kan jeg spise smågodt som de har kjøpt når de også tok med biter med gluten i blandingen så de kan ha vært borti de bitene jeg kan spise? Tror jeg hadde stått over den, mulig det ikke betyr så mye, men man kan ikke vite.

Kan jeg ta en slurk fra samme glass selv om de sitter og spiser brødskiver? Tja igjen, forutsetningen er at det ikke er noen synlige "ubåter" i vannet/vinen/ølet

Kan jeg låne syltetøy fra dem selv om jeg ikke veit om det kan befinne seg smuler oppi der? Igjen må du vurdere risikoen for slumset forhold til rene skjer i deres syltetøy. Tror jeg hadde vært forsiktig i bunnen av et syltetøyglass fra noen med uttalt lempfeldig forhold til hva som går ned i syltetøyglasset. Bruk primært ditt eget syltetøy.

Kan jeg låne gaffelen selv om de har brukt den på pasta? Skyll og papirtørk den først, ikke bar bruk den på direkte, men mengden spagettig som ligger på den vil variere ettersom hvordan man spiser spagettien og om den er adante eller "soggi"

 Hvis vi begge steiker pannekaker ved siden av hverandre, og litt røre eller smør/olje-rester spruter over til min panne, kan jeg da ikke spise pannekaka jeg steiker og må vaske steikepanna? Igjen må du vurdere mengden, en dråpe spiller ingen rolle, men ikke gjenbruk fettet som har stekt de glutenholdige pannekakene.

Går det fint om det spruter litt av deres pastavann over i mitt pastavann? Tror jeg ville unngått det, og igjen er det snakk om mengdene. En sprutdråpe går nok greit, men ikke gjenbruk kokevannet.

Går det fint å kysse noen selv om de drikker øl eller har spist mat med gluten? Ja, ved vanlig munnhygiene så behøver de ikke pusse tennene før kyssing, men unngå å kysse dem mens de har mat i munnen.

Trond S. Halstensen, 28. oktober 2020 19.25

Restauranter spør om jeg tåler "spor av gluten"?

Hei! Har cøliaki. Når jeg skal spise på en restaurant og sier at jeg har cøliaki og må ha glutenfri mat, så spør de ofte om jeg tåler spor av gluten. De gjør f.eks. dette på Egon. Skal jeg si ja eller nei da? ...

Hei! Har cøliaki. Når jeg skal spise på en restaurant og sier at jeg har cøliaki og må ha glutenfri mat, så spør de ofte om jeg tåler spor av gluten. De gjør f.eks. dette på Egon. Skal jeg si ja eller nei da?

Marte, 25. oktober 2020 12:00

Huff, hva mener Egon med "spor av"? Den risikoen hadde ikke jeg tatt, før man vet mer om hva de mener med uttrykket, så jeg anbefaler at du sier du ikke tåler spor av gluten når du er på Egon Resturant.

Trond S. Halstensen, 28. oktober 2020 19.19

Hvorfor blir man aldri frisk av cøliaki?

Hvorfor blir man aldri frisk av cøliaki? Jeg syns det er trist å få vite at jeg må følge gfd resten av livet selvom jeg føler meg frisk i magen igjen ...

Hvorfor blir man aldri frisk av cøliaki? Jeg syns det er trist å få vite at jeg må følge gfd resten av livet selvom jeg føler meg frisk i magen igjen

Hani , 22. oktober 2020 23:45

Cøliaki var en potensiell dødlig sykdom, før man fant ut at hele prosessen ble drevet av glutenspising. Den glutenfrie dietten (GFD) gjør deg frisk fra en autoimmun reaksjon som ikke bare rammer tarmen, men i større eller mindre grad, hele kroppen. Sykdomsprosessen kommer snikende og forsvinner langsomt på GFD. Dette er ikke en enkelt reaksjon på gluten som ved allergi, den autoimmune reaksjonen og konsekvensene av å spise gluten er mye mer komplisert. Det kan være tøft å oppdage at man er anderledes enn de andre, at man aldri skal kunne spise mel-basert mat igjen. Det kan føles urettferdig og man må ofte gjennom en sorgreksjon, før man godtar sin "sjebne" som, sett utenfra, ikke er så alvorlig fordi man blir frisk fra sykdommen bare man spiser glutenfritt. Så gjelder det å finne sin diett. Du kan hente inspirasjon fra glutenfrie kulturelle matvaner som f. eks. fra det asiatiske kjøkken hvor det er ris og ikke hvetemel som er den store karbohydratkilden. Det meste av det vi kan spise er naturlig glutenfritt, så de fleste cøliakere venner seg til det, men noe spesielle glutenholdige matretter/kaker vil man savne og i noen sosiale situasjoner kan man nok føle seg veldig utenfor. Det kan derfor være en fordel å delta på NCF sine ungdoms/voksen-treff så man ser at det er mange i samme situasjon og man kan lære seg triks fra de andre som gjør hverdagen lettere.

Trond S. Halstensen, 28. oktober 2020 18.05

Legen min mener jeg har cøliaki, men jeg er usikker...

Hei! Jeg har i 7 år slitt med smerter nederst i tarmen og antok først at dette var fra livmor, men det ble avkreftet. Konkluderte selv med at jeg sikkert har IBS. De siste 3 årene har jeg slitt grusomt mye med luft smerter og er ganske oppblåst i øvredel av magen. Je...

Hei!

Jeg har i 7 år slitt med smerter nederst i tarmen og antok først at dette var fra livmor, men det ble avkreftet. Konkluderte selv med at jeg sikkert har IBS. De siste 3 årene har jeg slitt grusomt mye med luft smerter og er ganske oppblåst i øvredel av magen. Jeg har veldig lett forhøyet antistoff på cøliakiblodprøven... Legen min mener da at jeg har cøliaki og burde starte med glutenfri kost. Jeg klarer ikke å finne noe som helst sammenheng til at jeg blir dårlig når jeg spiser gluten, og vil jo helst forsette å spise som normalt... Spørsmålet mitt her er jo egentlig om det mest sannsynlig er cøliaki jeg har? Eller om blodprøvene kan være lett forhøyet av andre årsaker? Påforhånd, takk for svar :)

Caroline, 16. oktober 2020 12:02

At cøliakiprøvene er lett forhøyet (IgA mot tTG/TG2?) kan nok tyde på en cøliaki, men det er ikke nok til å diagnostisere deg, da må man også ha cøliaki-forandringer på tynntarmsprøvene (biopsi), og det igjen forutsetter at man spiser endel gluten (2 ganger om dagen eller 2 brødskiver pr dag). Alternativt så er dine plager hovedsaklig pga for mye FODMAP-karbohydrater i kosten og en irritabel tykktarmssyndrom (IBS), og det behandles med FODMAP redusert kost (står mye om dette på nettet), det pleier å bedre plagen til 70% av de med IBS. En glutenfri kost uten bedre diagnostiske tegn på cøliaki pleier å rote det til, så da vil jeg heller anbefale å fremprovosere mer cøliaki med å spise mer glutenholdig mat.

Trond S. Halstensen, 21. oktober 2020 18.25

Hva bør tenåringen med snevert kosthold spise?

Jente 13 år, med mye ubehag i mage og har et snevert kosthold.Har cøliaki, laktose og har irritabel tarm.Hun går så fort tom for energi og spiser mye...Hun bør ikke gå opp mer i vekt nå.Hun trener hver dag og er veldig aktiv med håndball og fotball.....

Jente 13 år, med mye ubehag i mage og har et snevert kosthold.Har cøliaki, laktose og har irritabel tarm.Hun går så fort tom for energi og spiser mye...Hun bør ikke gå opp mer i vekt nå.Hun trener hver dag og er veldig aktiv med håndball og fotball..Tips til mat?

Kts, 15. oktober 2020 23:14

Hun bør kanskje prøve seg på lavFODMAP-dietten. Mange med cøliaki og laktoseintoleranse har irritabel tarm (IBS), og kan ha stor nytte av denne dietten som er anerkjent av helsepersonell og mye brukt ved IBS-relaterte plager.

FODMAP (fermenterbare oligo-, di-, og monosakkarider og polyoler) er ulike tungt fordøyelige karbohydrater som kan være vanskelig å bryte ned og ta opp i tynntarmen. Derfor går den videre ned i tykktarmen der den er mat for tarmfloraen som blant annet produserer gasser og gir økte symptomer hos personer med irritabel tarm.  

Det er veldig omfattende å gjennomgå alt om FODMAP i dette forumet, derfor vil jeg anbefale at dere kontakter ernæringsfysiolog med kunnskap om dietten og/eller setter dere inn i stoffet på egen hånd. Helse Bergen har mye god og nyttig informasjon på nettsidene sine: https://helse-bergen.hn.nhn.no/avdelinger/medisinsk-avdeling/gastroenterologisk-seksjon/nasjonal-kompetansetjeneste-for-funksjonelle-mage-tarmsykdommer/lavfodmap-mat-ved-ibs

Flott at hun er aktiv, men det er ikke lett å tipse om mat til en ungdom som både har et snevert kosthold og mageproblemer. Nå vet jeg jo ikke hva hun spiser eller ikke spiser, men anbefaler at hun unngår mest mulig ferdigmat (ultraprosessert mat) da mange med IBS reagerer på dette. Det er heller ikke «bra mat» med hensyn til å «reparere tarmen». Frukt, grønnsaker og bær (som er IBS-vennlige), rent kjøtt og fisk, ris og glutenfri pasta er grei mat. Lag kjøleskapsgrøt (hvis hun tåler havre, de fleste tåler litt hvis den ikke er rå) og stek brødskivevafler eller bak selv til matpakka. Du finner oppskrift på nettsidene våre eller du kan få de tilsendt ved å sende en e-post. Reduser mengden brus/lettbrus, snacks og godterier. Det kan være problematisk for en med IBS, og det er i hvert fall ikke sunt. Lykke til 😊

Lise Friis Pedersen, 21. oktober 2020 18.00

Blodprøvene stiger - selv om vi gjør alt riktig

Jeg er norsk, men bor i Spania. Jeg og mine to barn har cøliaki og vi har hatt det alle sammen i 7 år nå. Dattern min er hun som ble oppdaget først, faktisk av en fysioterapeut - hun sa hun kunne se det på holdningen hennes - jeg som bare ville sjekke om det var noen ...

Jeg er norsk, men bor i Spania. Jeg og mine to barn har cøliaki og vi har hatt det alle sammen i 7 år nå. Dattern min er hun som ble oppdaget først, faktisk av en fysioterapeut - hun sa hun kunne se det på holdningen hennes - jeg som bare ville sjekke om det var noen fysiske grunner til at hun ikke ville løpe på danse trening - danse elsket hun!!

Hun hadde 100 på blodprøven og ved en feil informasjon av barnelegen begynte vi rett på glutenfri diett, før vi kom til spesialist 3 uker etterpå og det ble aldri tatt biopsi av henne!! Hennes blodprøve resultater gikk rett ned og var på under 3, tror jeg det var 1 år etterpå og 2 år etter diagnosen, men så føk den opp til 35 «uten logisk grunn» og har etter det gått veldig sakte nedover og har ligget nå en stund på 17.

I januar 2019 prøvde vi oss på å kutte ut glutenfri havre og hun merket forskjell, men du kunne så vidt se det på blodprøven!! Spesialisten mener hun MÅ spise noe med gluten, men hjemme hos oss er det kun min mann som kan spise gluten og han spiser kanskje, hvis han spiser frokost hjemme, men han har hatt brødristeren i kjelleren i mange år og er fryktelig forsiktig!! Bortsett fra det spiser han kun det brødet jeg lager og det gjør alle våre gjester også!!

Hun er så redd for å få i seg noe at hun foretrekker heller å la være å spise noe enn å bli forurenset - hvis hun har en mistanke lar hun vær og er rimelig overhysterisk på akkurat det der!! Forurenset har hun ikke blitt på to år - da har hun det helt forferdelig og er dårlig i nesten en uke etterpå!! I tillegg til at blodprøvene hennes ikke ser helt bra ut på papiret - er ikke hun helt bra heller - hun har fryktelig mye/ ofte vondt/ kramper i magen - selv om det ikke ligner på hvor forferdelig det er når hun har blitt forurenset!!

Hun klarer ikke å finne ut HVA det er som gjør mere vondt enn andre ting - melk er hun forsiktig med, men hun har ikke laktose resultater og vi har prøvd HELT UTEN melkeprodukter i 3 mbd også uten resultat! Hun sier dog at melka i Norge er bedre for magen hennes, selv om vi kjøper fersk melk her og! Det må ha med konservering å gjøre - eller hva kuene spiser... nå skal hun bli sjekket for fruktose og de skal ta biopsi av henne! Men det gir fremdeles ikke noe svar på hvorfor ikke blodprøvene hennes blir bra!! Spesial barnelegen mener hun bare må spise gluten, men hun spiser jo ikke noe vi ikke spiser - vi andre to spiser i tilegg glutenfri havre og våre blodprøver her helt fine!! Går det ann at blodprøvene aldri blir helt bra! Jeg mener at det at hun har vondt i magen ikke må være noe med at hun får i seg gluten - ja, jeg kan ikke skjønne HVOR hun får i seg gluten!!! Hun sliter en del med angst og her er jeg usikker på hva som kom først - egget eller høna - jeg mener irritert tarm kan man vel få av stress og irritert tarm i tilegg til å gjøre vondt får man fort diaré, noe som er hennes tilfelle! Det er stor forskjell på første skoledag og nå, selv om hun alltid har vondere i magen søndag kveld og mandags morgen...

Jeg kjører hardt på at hun må lære å leve med vondt i magen - til henne, men jeg er villig til å gjøre hva som helst for at hun ikke skal ha det også, men etter at vi har vært innestengt i flere mnd, så er det jo og tydelig at det ikke bare er skolen som stresser henne, men også selve livet! Hun går til psykolog!! Jeg håper at ved at hun nå blir sjekket at vi kan fastslå enkelte ting og så prøve å tilpasse ting deretter = gjøre det meste for at hun får mindre vondt!! For jeg skjønner at det er fryktelig plagsomt, at du ikke får lyst til å verken spise eller gjøre noen ting!! Men hva mere kan vi sjekke og prøve eller evt gjøre??? På forhånd takk!!!

Josefin, 15. oktober 2020 22:40

Når IgA mot tTG hr vært nede og så stiger igjen, opp i nivå med ubehandlet cøliaki så er jeg enig med legen hennes, den vanligeste årsaken til slike hendelser er inntak av gluten i en eller annen form. Det behøver ikke være bevisst inntak, det kan også være skjult i noe man tror er glutenfritt som ikke er det. Man må nesten skrive dagbok over det man spiser, og litt avhengig av alder, så må man som pårørende tenke tanken at det spises utenfor hjemmet og der kan det være kilder til gluten man ikke vet om.

Trond S. Halstensen, 21. oktober 2020 18.08

Nå kan jeg vel teste ut mat med gluten - eller?

Hei, Jeg er 19 år og fikk påvist cøliaki for ett år siden og siden har fulgt GFD. Jeg føler at jeg har blitt frisk hvis blodprøve testen min viser at tarmen min har blitt frisk er det greit for meg å spise Mat som inneholder gluten igjen eller må je...

Hei, Jeg er 19 år og fikk påvist cøliaki for ett år siden og siden har fulgt GFD. Jeg føler at jeg har blitt frisk hvis blodprøve testen min viser at tarmen min har blitt frisk er det greit for meg å spise Mat som inneholder gluten igjen eller må jeg forsette med dietten?

Safi , 13.oktober 2020 22:48

Huff nå skremmer du meg. Du skal spise glutenfritt resten av livet. Dette blir ikke borte, starter du med glutenholdig mat igjen så blir du langsomt syk igjen, og noen blir veldig syke og bruker da lang tid (år) på å bli frisk igjen.

Trond S. Halstensen, 14. oktober 2020 19.16

Hjelp - hva betyr blodprøven?

Har cøliki og har helt glutenfritt kosthold. Oppdaget ved siste blodprøve at anti-tTG-IgA ikke normalisert og anti-tTG-IgA er kraftig økt. Har ikke andre sykdommer. Hva kan denne raaksjonene skyldes. Hilsen Nina ...

Har cøliki og har helt glutenfritt kosthold. Oppdaget ved siste blodprøve at anti-tTG-IgA ikke normalisert og anti-tTG-IgA er kraftig økt. Har ikke andre sykdommer. Hva kan denne raaksjonene skyldes. Hilsen Nina

NIna, 12. oktober 2020 13:58

Dersom IgA anti-tTG er blitt kraftig økt så tyder det sterkt på glutenkonsumering. Dersom du ikke vet hvilken kilde dette kommer fra så må du se nøye igjennom hva du spiser og om du har en potensiell kilde til gluten i kostholdet. Har du kontroll på alt du spiser? Ingen ferdigprodukter, du kjøper ikke ditt brød hos en baker med glutenfritt brød (som kanskje ikke er så glutenfritt) etc. At du får i deg gluten er den mest sannsynlige forklaringen.

Trond S. Halstensen, 14. oktober 2020 18.40

Ønsker oppskrift på brød og rundstykker

Jeg ønsker en oppskrift på brød/rundstykker (hverdagsmat) som man kan spise daglig uten å legge sånn på seg. Etter overgang til glutenfri diett har kiloen kommet fort... jeg har aldri hatt problem med det tidligere med «vanlig» kosthold. ...

Jeg ønsker en oppskrift på brød/rundstykker (hverdagsmat) som man kan spise daglig uten å legge sånn på seg. Etter overgang til glutenfri diett har kiloen kommet fort... jeg har aldri hatt problem med det tidligere med «vanlig» kosthold.

Oddrun N., 25. september 2020 11:26

Glutenfritt brød og bakervarer inneholder ofte mer stivelse og fett og midre protein sammenlignet med glutenholdig. Det kan være en av grunnene til at du legger på deg. En annen grunn kan være at tarmen reparerer seg og tar opp mere næring enn tidligere. Når det gjelder oppskrifter så er det ikke lett å legge ut en i dette forumet, det handler jo også om hva du foretrekker. Ta kontakt med meg på epost så kan vi ta det derfra: lise.pedersen@ncf.no   

Lise Friis Pedersen, 30. september 2020 18.00

Kan brødet vårt være årsaken til økning i kolestrolprøvene?

Hei :) På forhånd takk for svar/innspill! Overgang til gf i våres, samboer pga IBS og jeg pga cøliaki. Samboer går på statiner, og har en liten økning i kolesterolprøvene nå i forhold til i fjor, men ligger likevel langt nede. Konkret er det &...

Hei :) På forhånd takk for svar/innspill! Overgang til gf i våres, samboer pga IBS og jeg pga cøliaki. Samboer går på statiner, og har en liten økning i kolesterolprøvene nå i forhold til i fjor, men ligger likevel langt nede. Konkret er det ønsket LDL-resultat på statiner helt ned til 1,4, men han nå er oppe på 2,2 (i fjor 1,9). Regner med at endret sammensetning i kosten er årsak. Han er slank, 63 år og alle andre prøver er fine. Han har også vært litt mindre aktiv etter koronarestriksjonene, bl.a ukentlig spinning er borte … Han har hatt såpass bedring i IBS etter overgang til gf at han ønsker å fortsette med det. Lager sunn mat fra bunnen, og har ikke fokusert veldig på fettfattig kost, men med mat fra bunnen og lite ekstrakos så må jeg ned i detaljer for å få endring, og der veit jeg stort sett hva jeg kan gjøre. Spiser stort sett en porsjon havregrøt hver morgen på 40/60 vann/melk, tilsetter ca. 1 ts linfrø og 2 ts solsikkefrø/porsjon. Lunsj (niste) er 4 skiver med hjemmebakt brød (vi er veldig fornøyd med smak/konsistens), pålegg han har på skivene er lite smør, kokt skinke el salami, gulost, tomat, agurk, brunost. Middag varierende, men sjeldent høyt fettinnhold. De største endringene etter kostomlegging er brødet. Lurer på hvor mye det betyr, mengde brød i antall skiver er færre enn tidligere, skivene metter bra og holder lenge. Jeg veit ikke hvordan jeg får satt opp næringsinnhold i egenprodusert mat, uten veldig mye matteberegning. Hva tenker du om brødet vårt, er det der svaret på endret LDL ligger? Glutenfritt havrebrød gir 3,43 kg med ferdigbrød, 1 skive veier 45 g • 8 dl vann • 10 dl kulturmelk el naturell yoghurt • 1 dl olje (jeg bruker rapsolje) • 2 ss honning el mørk sirup • 2 ss fiberhusk røres i • 3 dl havregryn, glutenfrie • 3 dl solsikkefrø • 3 dl gresskarkjerner • 1 dl linfrø • 4 ss Finax fiber el Joco sukkerroefiber (begge er sukkerroefiber) • 2 pk tørrgjær • 1 ss salt • 3 egg tilsettes • 3 poser Toro glutenfritt havrebrød (viktig med denne typen).

Venke, 24. september 2020 09:10

Når jeg ser på ingrediensene i brødet er det jo både næringsrikt og fiberrikt pga alle frø og kjerner du har i, men inneholder mye fett sammenliknet med vanlig brød. 1 dl olje, 7 dl frø og kjerner og 1 liter kulturmelk/yoghurt vil til sammen utgjøre en del fett. Ser også at du bruker Toro sin havrebrød-miks, den inneholder for det meste maisstivelse, i tillegg til risbakemel og druesukker. Dette utgjør en stor andel med næringsfattig stivelse. I denne miksen er det også fettrike frø i tillegg til det du har tilsatt ved siden av.

Det kan være blant annet brødet som har gitt en endring i LDL. Jeg vil anbefale deg å redusere litt på fettholdige frø/olje - selv om du bruker sunt fett - og bytte ut det stivelsesrike melet med en type som inneholder fullkornsmel. Kulturmelk kan du godt fortsette med, da det ikke vil utgjøre så stor andel av fettmengden. Det gir også et saftig og næringsrikt brød. Bruk Google for å finne produktene og les ingredienslistene. Vær obs på at Toro oppgir næringsinnholdet etter tilberedning på sine mikser (det vil altså si at du må doble mengden hvis det er 50/50 melmiks og vann), mens de andre oppgir næringsinnholdet i råvaren/melmiksen. Mange melmikser inneholder mye stivelse – men ikke alle. Du kan også tilsette rene naturlig glutenfrie meltyper som bokhvete, hirse, quinoa og teff for å øke proteinmengden og vitamin- og mineralinnholdet.

En reduksjon i fysisk aktivitet kan selvsagt også ha innvirkning på LDL. Både fysisk aktivitet og sunt kosthold vil gi en økning av det gode kolesterolet (HDL) og reduserer det farlige kolesterolet (LDL). Dette gjelder også hos pasienter som bruker statiner.

Ikke overdriv ekstrakosen 😊

Lise Friis Pedersen, 30. september 2020 18.00

Hva bør jeg spise for å reparere skadene raskest mulig?

De siste 5 årene har jeg spist glutenfritt. Oppdaget selv at jeg reagerte veldig på gluten. Jeg fikk dessverre ikke testet meg hos lege før jeg sluttet. De siste 7 ukene har jeg igjen spist gluten fordi jeg tenkte jeg skulle få det påvist. Tenkte det var greit å ...

De siste 5 årene har jeg spist glutenfritt. Oppdaget selv at jeg reagerte veldig på gluten. Jeg fikk dessverre ikke testet meg hos lege før jeg sluttet. De siste 7 ukene har jeg igjen spist gluten fordi jeg tenkte jeg skulle få det påvist. Tenkte det var greit å få avklart om jeg er allergisk eller sensitiv, men det viste seg å være en dårlig idè. Sluttet å spise gluten for et par dager siden, men har blitt kjempedårlig. Jeg er utmattet, pluss mange andre symptomer, bl.a. løs og hyppig avføring, kvalme, får lett høy puls når jeg går tur, og svake muskler. Jeg vil tippe at jeg er anemisk. Det kan tyde på det da slimhinnene under øynene er lyse, og også håndflatene er påfallende lyse. Føles også som om jeg ikke får nok oksygen til kroppen. Spørsmål: Hva bør jeg spise for å reparere skadene raskest mulig? Jeg antar at jeg har fått genrerell vitamin- og mineralmangel. Er det annet jeg bør gjøre eller ikke gjøre? Gå tur eller ta det med ro? Og hvor lang tid vil det ta før jeg ser en bedring? Takk

Åselin, 30. september 2020 15:13

Du skal gå til legen din og fortelle hva du har opplevd/gjort. Da vil man kunne påvise hvilke mangler du har og om du har en jernmangel som årsaken til en eventuell blodmangel. Ikke styr med dette selv, det er mange årsaker til blodmangel, litt avhengig av alder, og det er mye bedre å vite hva som er galt enn å fantasere om hva det kan være. Legen din kan opm mulig også undersøke om du har fått reaktivert en eventuell cøliaki såpass tydelig at du har fått de cøliakiassosierte autoantistoffene, IgA anti-tTG (IgA mot Transglutaminase-2) i blodet og om man derved bør få undersøkt tarmen din med tynntarmsbiopsi. Hvor raskt du kan forvente en bedring er helt avhengig av årsaken, og det er litt vanskelig å forstå at en 7 ukers glutenindusert cøliakireaktivering skulle kunne gitt en slik mangeltilstand, så jeg vil anbefale deg at du går til legen din og får dette undersøkt.

Trond S. Halstensen, 30. september 2020 19.09

Klikk på logoene for mer info