Arkiv

Resultat: Kosthold (531) viser 1 - 20

Følger kløe på kroppen med cøliaki?

Eg fikk cøliaki i sommer. I vinter begynte det å klø på kroppen. Er det noe som følger med cøliaki ? ...

Eg fikk cøliaki i sommer. I vinter begynte det å klø på kroppen. Er det noe som følger med cøliaki ?

Odd-Arve, 10. april 2019 18:09

Nei, ikke på glutenfri kost, men du kan jo reagere allergisk p å noe av den nye maten du har begynt å bruke. Det er avhengig av hva utslettet er og hvordan det ser ut etc. Du får ta det opp med legen din og så får dere ta det derfra. En Dermatitis Herpetiformis pleier ikke å bryte ut på GFD.

Trond S. Halstensen, 10. april 2019 20.52

Finnes det noen måte å finne ut om jeg er allergisk mot glutenfri havre på?

Hei, jeg fikk påvist cøliaki for litt over ett år siden. Jeg tok en blodprøve i fjor sommer, og da viste det seg at jeg fortsatt hadde for høye verdier, selv om jeg hadde holdt meg helt unna gluten et halvt år. I prat med ernæringsfysiolog kom vi fram til...

Hei, jeg fikk påvist cøliaki for litt over ett år siden. Jeg tok en blodprøve i fjor sommer, og da viste det seg at jeg fortsatt hadde for høye verdier, selv om jeg hadde holdt meg helt unna gluten et halvt år. I prat med ernæringsfysiolog kom vi fram til at jeg mest sannsynlig ikke tålte hvetestivelse eller glutenfri havre, og har siden den tid holdt med unna disse. Etter ny gastroskopi og blodprøver nå i januar er verdiene og tarmen bra igjen, og ting begynner å se bra ut. Det eneste problemet mitt er at jeg gjerne skulle ønske jeg kunne finne ut om det er hvetestivelse eller havre jeg ikke tåler, evt. om det er begge. Hvetestivelse klarer jeg meg fint uten, men det er litt synd om jeg må holde meg unna glutenfri havre hele livet uviten om jeg faktisk tåler det eller ikke. Jeg prøvde i en periode å spise litt havre for å sjekke om jeg reagerte på det, og det gjorde jeg, men dette kan også være pga. det høye fiberinnholdet. I frykt om at jeg skadet tarmen min, stoppet jeg til slutt med dette. Så til spørsmålet: Finnes det noen annen måte å finne ut om jeg faktisk er allergisk mot glutenfri havre? Og om dette i så fall er tilfellet, hva er gode alternativer/erstatninger til dette?

Julian, 10. april 2019 13:25

Noen reagerer på havre (her glutenfri havre), og selv om det er en publikasjon om en pasient som fikk cølaiki-liknende reaksjoner i tarmen på havre, så er dette ekstremt sjeldent. Det tar tid å normalisere blodprøvene og tarmoverflatenn, så 6 mnd er kort tid i denne sammenheng. Mulig det at du tok bort hvetestivelse og havre ikke hadde noe å si, du ble bare bedre på GFD slik du skulle. Når du spiser havre så kan du oppleve diaré-liknende reaksjoner pga. uvant mat og masse fiber. Noen reagerer også allergisk på havren, men i utgangspunktet er dette ikke en cøliaki-liknende reaksjon - tarmen blir ikke skadet. Så jeg ville anbefalt deg å starte med små mengder havre og se hvor mye havre/ fiber du tåler før det blir ubehagelig. Og så holde deg til den mengden. Det er mange "vanlige" som også reagerer på havre så dette er ikke så uvanlig.

Trond S. Halstensen, 10. april 2019 20.45

Hvor finner jeg god informasjon, tips og råd ved glutenuhell?

Hei. Hvor finner jeg god informasjon, tips og råd ved glutenuhell? Savner troverdig og relevant info for hvordan bli bedre raskest mulig. Tar gjerne i mot tips på området. ...

Hei. Hvor finner jeg god informasjon, tips og råd ved glutenuhell? Savner troverdig og relevant info for hvordan bli bedre raskest mulig. Tar gjerne i mot tips på området.

Evelyn, 10. april 2019 12:56

Det er jo avhengig av når man oppdager uhellet. Har det gått noen timer og du kjenner reaksjonen så er det muligens ikke noe vits i å kaste opp (avhengig av mengden). Gluten-nedbrytende enzymer påståes å kunne bryte ned spormengder, men man kommer muligen for sent til. Ellers er det ingen generelle råd for hvordan man skal raskere frisk fra uhellet, du må nesten bare "stå han av". Reaksjonens alvorlighet rettferdiggjør ikke bruken av immundempende medikamenter, og ikke vet vi om de ville ha hjulpet heller, selv om de kan brukes ved alvorlig livstruende cøliaki for å redusere immunreaksjonen i tarmen.

Trond S. Halstensen, 10. april 2019 20.36

Blir forstenet av glutenfri kost - hva gjør jeg?

Jeg har nylig fått beskjed om at jeg har cøliaki. Har lagt om kosten, men mitt problem er at jeg blir forstenet :-( Hva gjør jeg? Visiblin hjelper ikke. Pia :-) ...

Jeg har nylig fått beskjed om at jeg har cøliaki. Har lagt om kosten, men mitt problem er at jeg blir forstenet :-( Hva gjør jeg? Visiblin hjelper ikke. Pia :-)

Pia, 10. april 2019 10:30

Mulig det kun er en overgangsfase, og med forstenet mener du sikkert forstoppet. De vanlige rådene har du sikkert fulgt som å øke mengden fiber i kosten (fiberknekkebrød). Det finnes medikamenter som øker tarmens bevegelseskraft om du ikke kommer i mål på annen måte. Det er mulig du reagerer på den nye kosten med langsomme tarmbevegelser. Det er også et dosespørsmål, et rutine/vane spørsmål (ta seg god, rolig tid på do til fast tid, ikke stress), og et tarminnhold-mengde spørsmål. Ta det opp med legen din så er det mulig du får det den hjelpen du trenger.

Trond S. Halstensen, 10. april 2019 19.53

Spiste gluten men reagerte ikke - har jeg ikke cøliaki likevel?

Har cøliaki, men tok feil av God Morgen yoghurt forleden og spiste den med gluten. Reagerte ingenting. Kan jeg da ikke ha cøliaki likevel? Bør jeg ta en ny test? Har hatt cøliaki siden jeg var 7 ...

Har cøliaki, men tok feil av God Morgen yoghurt forleden og spiste den med gluten. Reagerte ingenting. Kan jeg da ikke ha cøliaki likevel? Bør jeg ta en ny test? Har hatt cøliaki siden jeg var 7

Mia, 10. april 2019 10:28

Du mener du spiste yoghurten med muslien, eller bare yoghurten? Yoghurten er nok glutenfri, det er muslien som inneholder gluten. Men selv om du spiser en brødskive uten å reagere så kan du utmerket ha cøliaki, ikke alle reagerer akutt på gluten "uhell". Cøliaki er en glutenindusert autoimmun sykdomsprosess hos genetisk disponerte individer, den kommer langsomt og forsvinner langsomt. Men fortsetter man å spise gluten så vil man bli syk igjen, snikende syk igjen og det kan ta tid før man oppfatter hva som skjer fordi det ikke nødvendigvis er tarmplager man får, men mer systemreaksjon som tretthet, "brain fog", anemi etc. Ikke å anbefale.

Trond S. Halstensen, 10. april 2019 19.48

Kan man spise yoghurte som kommer med müsli uten å spise müslien, eller er yoghurten forurenset?

Hei. Kan man spise yoghurter (Eks: God morgen yoghurt osv.) Som inneholder müsli med gluten? Selvfølgelig ikke spise müslien, men bare spise yoghurten. Eller er yoghurten forurenset? ...

Hei. Kan man spise yoghurter (Eks: God morgen yoghurt osv.) Som inneholder müsli med gluten? Selvfølgelig ikke spise müslien, men bare spise yoghurten. Eller er yoghurten forurenset?

Thea, 7. april 2019 18:56

Jeg ville anta at dette fylles i ulike beholdere på ulike prosess-steder så muslien ikke kommer over i yoghurten, men jeg vet ikke. Hva er feil med vanlig yoghurt? Den er jo glutenfri.

Trond S. Halstensen, 10. april 2019 19.37

Er malteddik trygt å spise om man har cøliaki?

Er malteddik trygt å spise om man har cøliaki? I ingredienslista står det «malteddik (bygg). Har lest at du har svart på dette tidligere. Konklusjonen var vel at man bør holde seg unna, det er usikkert hvor mye gluten malteddik inneholder. Jeg lurer derfor p&ari...

Er malteddik trygt å spise om man har cøliaki? I ingredienslista står det «malteddik (bygg). Har lest at du har svart på dette tidligere. Konklusjonen var vel at man bør holde seg unna, det er usikkert hvor mye gluten malteddik inneholder. Jeg lurer derfor på hvorfor cøliakiorganisasjonen i Storbritannia skriver at man kan spise malteddik? Se link: https://www.coeliac.org.uk/frequently-asked-questions/can-i-eat-barley-malt-vinegar/.

Hanne , 7. april 2019 08:43

Dette sammen med soya, er en gjenganger og et problemområde som jeg tror jeg detaljerte i et tidligere svar. Jeg er ikke uenig i det UK skriver, men, som ved soya, er det så mange ulike levrandører og prosessmetoder at vår ernæringsfysiolog har kommet til at vi ikke kan garantere at de som selges i Norge er produsert slik at de er gluten (Hordein) frie. Det er jo også korrekt som UK sier, at man bruker små mengder av dette i maten så sluttproduktet/måltidet kommer neppe opp i >20ppm gluten. Men her har vi altså vært noe mer restriktive og føre-var enn det den britiske cøliakiforeningen har vært, muligens på bakgrunn av hva slags malteddik de har i sine butikkhyller.

Trond S. Halstensen, 10. april 2019 19.29

Er det greit å spise vanlig havregryn dersom man ikke reagerer?

Er det greit å spise vanlig havregryn dersom man ikke reagerer? ...

Er det greit å spise vanlig havregryn dersom man ikke reagerer?

Oda, 5. april 2019 22:53

Det må være på egen risiko. Vanlig havre kan inneholde inntil 5% annet korn, som hvete, og det var denne forurensningen som gjorde at man først trodde at cøliakerer ikke kunne spise havre siden cøliakere reagerte på havre. Den spesialdyrkete havren er dyrket lang unna annen kornåker og de inspiserer og fjerner eventuelle andre kornsorter i åkeren før den høstes. 5% hvete, hvorav ca 15% er proteiner og 50% av hvetens proteiner er gluten (og 50% av dette igjen er gliadin, grovt regnet).  En posjon 200 gr havre ville da gjennomsnitlig kunne inneholde 10 gr hvete, 15% proteiner = 1,5g hveteproteiner, hvorav ca 0,75 gr er gluten. I de 200 grammene med havreflak kan det altså være 750 mg gluten, ganger man dette med 5 så er det 3525 mg gluten pr kg havre = 3525 ppm gluten, altså lang over den vanlige glutenfrie grensen på <20ppm (<20 mg gluten pr kg). Dette er grovregning, og forurenset korn er ikke gjevnt fordelt så mengden vil kunne varierer mye mellom de ulike pakkene -batchene. Canadisk havre er blitt mål og >90% av de komersielle havrene hadde >20 ppm gluten i seg. Som den ene artikkelen påpeker: "The remaining samples (n = 124, 93.2%) showed contamination ... from approximately 21 to 3800 mg kg−1  (3800ppm). . (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3118497/)  Det er mange som ikke reagerer akutt på glutenforurensing/uhell, men de får reaksjon i tarmen, og målinger av IgA mot tTG er et sent tegn på cøliakireaksjon og ikke egnet til å se om en lett gluten-forurenset diett er tarmskadelig eller ikke. Den vanlige havren som finnes i Norge er med stor sannsynlighet like forurenset som den Canadiske, så nei vanlig havre kan vi ikke anbefale til cøliakere.

Trond S. Halstensen, 10. april 2019 18.52

Do you have a list of tested/known food that is gluten free?

Hi! I'm a celiac exchange student from Argentina living in Oslo for a few months. At the moment I'm having trouble when I buy food at the supermarkets/ stores in general because most of the food do not say if they may or not contain gluten (e.g cheese, yoghurt, ham, canned food, sauces, cand...

Hi! I'm a celiac exchange student from Argentina living in Oslo for a few months. At the moment I'm having trouble when I buy food at the supermarkets/ stores in general because most of the food do not say if they may or not contain gluten (e.g cheese, yoghurt, ham, canned food, sauces, candies). I know most of them may not contain it but still I don't know where to look for or what to look for in the ingredients/ allergy information. Also I've noticed that most of the chocolates may contain gluten or do not have any information about it, as well as candies, peanut butter, nougat, etc. I was wondering if you could help with that and if you have a list of tested/known food that is gluten free (apart from the obvious brands such as Schar) I would really appreciate it if you could help me with this, I'm very sensitive to gluten and very careful with my diet and I've been having symptoms since my arrival but do not know the source of them. Thank you, Lucila

Lucila, 4. april 2019 10:22

The rule is that it must be stated on the "innholdsfortegnelse" (declaration) if the product contain any allergens or gluten (or actually Wheat (hvete in Norwegian)). The expression "may contain traces of" is mostly designed to avoid any responsibilities if anyone got sick from it. It is particular relevant for highly allergic individuals that may respond to low levels of an antigen. Celiacs do not normally respond to these low levels. Freia has tested and detected 50-80 ppm gluten in their chocolates labeled "may contain traces of...." which is within the so called low-gluten limit (<100ppm gluten in the food as sold to the consumer), but not strictly "gluten free (<20ppm). Therefore, it depend how sensitive you are. Most food is gluten free by nature. The challenge is all the premade food that may contain gluten-containing wheat products (e.g. wheat starch), but then again, it has to be labeled: "contain wheat (hvete)" or any of the other cereals celiacs cannot eat.

Your symptoms may be wheat-starch driven as wheat starch is added to Scandinavian gluten free bread, but is not used in Australia. Wheat starch in gluten free bread do not contain gluten (<20ppm), but you may react to the FODMAP-carbohydrates: Fructans in wheat starch.

Trond S. Halstensen, 10. april 2019 18.09

Kan du gi noen råd om vitamin- og mineraltilskudd?

Jeg har hatt påvist cøliaki noen mnd. Er 49 år. Ingen sykdom ellers eller medisinbruk. Har ikke blitt helt bra med magesmerter. Men når jeg kuttet ut melk i tillegg ble det mye bedre. Men er litt bekymret for kroppens behov både i nuet og i framtiden med tanke på...

Jeg har hatt påvist cøliaki noen mnd. Er 49 år. Ingen sykdom ellers eller medisinbruk. Har ikke blitt helt bra med magesmerter. Men når jeg kuttet ut melk i tillegg ble det mye bedre. Men er litt bekymret for kroppens behov både i nuet og i framtiden med tanke på mineraler og vitaminer. Uten melk forsvinner jo en del av dette. Kan du gi noen råd om vitamin- og mineraltilskudd? Tror ikke jeg får dette gjennom mitt kosthold i dag. Føler ikke jeg har mye å gå på for tiden. Føler og tror jeg trenger noe tilskudd av vitaminer. Benskjørhet er jo også et tema har jeg hørt. Noe jeg kan ta for å minske fare for det?

Kjell, 29. mars 2019 17:10

For en voksen mann med normalt norskt kosthold så trenger du ikke melk for et fullverdig kosthold, og du har nok fortsatt en viss laktoseintoleranse siden det ikke er så lenge siden du startet opp med GFD, så om ca et år så kan du sikkert drikke melk igjen. Men, når det er sagt: du bør ta en daglige multivitamin tablett som inneholder D-vitamin, zink og jod (i tillegg til mye annet), som er de mineralene vi i Norge ofte har litt lite av. Selv om melk inneholder mye kalsium, så er det D-vitaminet som det oftest er mangel på ved kalk-mangel, og det er bensubstanstap (proteinskjelettet i beinvev) som oftest er problemet ved osteoporose. Osteoporose er ikke egentlig et kalsiumproblem (så lenge man har nok D-vitamin). I tillegg deltar D-vitaminet i mange andre funksjoner inkludert i å regulere immunsystemet så det ikke så lett utvikler autoimmun sykdom. Jeg antar legen din testet deg for de vanligeste mangeltilstandene man ser hos cøliakere så du vet om du i utgangspunktet hadde noen mangler. Ved påvist mangler må man ofte gi ekstra tilskudd i en periode. Tradisjonelt norskt kosthold er faktisk ganske så sunt, men at du er sliten og at sykdommen henger i, det må du nesten forvente. Det tar tid å bli frisk igjen på GFD.

Trond S. Halstensen, 03. april 2019 18.16

Bør jeg holde meg helt unna alt med melk?

Hei, jeg er en 35 år gammel dame som begynte på gfd for 9 mnd siden etter å ha fått påvist cøliaki med Marsh 3c hos gastrospesialist. Når jeg begynte på gfd merket jeg en bedring i magesymptomene (diare og gass) etter ca 1 uke, og var bra i flere m&ar...

Hei, jeg er en 35 år gammel dame som begynte på gfd for 9 mnd siden etter å ha fått påvist cøliaki med Marsh 3c hos gastrospesialist. Når jeg begynte på gfd merket jeg en bedring i magesymptomene (diare og gass) etter ca 1 uke, og var bra i flere måneder. Utmattelsen jeg har hatt i flere år er fortsatt ikke endret. Nå har jeg de siste månedene fått tilbake de samme gamle symptomene. Jeg har nettopp vært på gastroavdelingen, og blodprøvene jeg hadde tatt i forkant viste at nivået av det man måler i blodet i forb. med cøliaki ikke hadde gått så veldig mye ned. Legen mente at det enten kunne være fordi jeg hadde så alvorlig infeksjon i tarmen at det tar lang tid, eller at jeg får i meg gluten. Jeg tror ikke jeg får i meg gluten. Det er også via blodprøver påvist at jeg ikke har vevstypen for melk (eller er det kanskje laktose?)- intoleranse. Jeg har tenkt at jeg må prøve en periode uten melk, og etterpå en periode med lav FODMAP og se om noen av delene hjelper. Men ang melk: er det nok å velge laktosefrie eller laktosereduserte produkter, eller bør jeg holde meg helt unna alt med melk ( inkl smør og ost)?

Ida , 26. mars 2019 08:53

Laktoseintoleransen du hadde mens du hadde aktiv cøliaki, er nok vesentlig bedre om tarmen din har begynt å friskne til, men det tar tid å bli frisk fra sin cøliaki. Men vi pleier å råde folk til å starte opp igjen med melk etter 3 mnd, og du har jo vært frisk en stund også mens du brukte melk, så det er vel ikke laktosen i melken du nå har problemer med (om ikke tarmen har blitt dårligere pga utilsiktet gluteninntak). I tillegg er det mange med FODMAP-indusert IBS (tykktarmskatar) som periodevis reagerer på melkeprodukter, inkludert de laktosefrie. En uttesting av melkefri, lav-FODMAP diet i tillegg til din glutenfrie dietten er en utfordring, og du må spise lav-FODMAP i minimum 10 dager før du kan forvente å merke forskjell. I tillegg tar det noen dager på "vanlig" kost før IBS-plagene kommer tilbake igjen så bare vær klar over de langsomme endringene. Det er best om du kunne få gjort slike diettendringer i samråd med en klinisk ernæringsfysiolog.

Trond S. Halstensen, 27. mars 2019 18.50

Er det normalt at det tar så lang tid før smertene gir seg, eller vil de ikke gi seg?

Hei. Jeg har fått påvist cøliaki av spesialist og fastlege. Har spist glutenfritt tre måneder nå men synes ikke mage / tarm smertene blir borte. Jeg har blitt veldig mye mindre oppblåst og mistet 10 kg.... Er det normalt at det tar så lang tid før sm...

Hei. Jeg har fått påvist cøliaki av spesialist og fastlege. Har spist glutenfritt tre måneder nå men synes ikke mage / tarm smertene blir borte. Jeg har blitt veldig mye mindre oppblåst og mistet 10 kg.... Er det normalt at det tar så lang tid før smertene gir seg, eller vil de ikke gi seg? Jeg er 49 år og frisk ellers. Ingen medisinbruk.

Kjell, 25. mars 2019 08:15

Ja det er vanlig at det tar tid, ofte lang tid før man blir helt frisk av sin cøliaki.  Noen voksen-diagnostiserte pasienter bruker 3-5 år på GFD før de føler seg friske. Men forblir du dårlig og fortsetter å tape vekt, ufrivillig så ville jeg bedt om en legekontroll for å få undersøkt om alt går den riktige veien og at du ikke har en refraktær cøliaki som må ha tilleggsbehandling.

Trond S. Halstensen, 27. mars 2019 18.43

Spørsmål om cøliaki og primær laktoseintoleranse hos barn

Hei Trond! Datterern min på 10 år har akkuratt får diagnosen cøliaki. (i går) I tillegg fikk vi vite at hun har primær laktoseintoleranse. Jeg har mye å sette meg inn i. Har fått med meg at man skal være melkefri de første 3 mnd. Mener ma...

Hei Trond! Datterern min på 10 år har akkuratt får diagnosen cøliaki. (i går) I tillegg fikk vi vite at hun har primær laktoseintoleranse. Jeg har mye å sette meg inn i. Har fått med meg at man skal være melkefri de første 3 mnd. Mener man da laktosefri? Kan hun kan fint spise/ drikke laktosefrie produkter som laktosefri melk? Jeg ser at ost som jarlsberg har veldig lite laktose. Kan hun ha en skive jarlsberg på den glutenfrie brødskiven eller må jeg finne en erstatning nå i de første mnd? Kan hun spise glutenfri pizza med jarlsbergost på? Spørsmål 2. Legen sa hun hadde primær laktoseintolleranse. Kan den slå ut pga. cøliakien og etterhvert forsvinne? Eller betyr primær at den er der uavhengig av cøliakien? Spørsmål 3. Hun har i tillegg sterk pollenallergi (burot, timotei, bjørk) og hundeallergi. Jeg har et håp om at når hun nå slutter med gluten og får en frisk tarm, vil hun stå sterkere mot allergener og kanskje bli mindre plaget? Spørsmål 4. Med denne allergien kommer en del kryssallergi (blir litt småsprø av all denne allergien;) Er håpet mitt om at noe av denne kryssallergien blir dempet nå som tarmen blir frisk forgjeves? Spørsmål 5. Hun har siden hun var 5 år tatt allergivaksinajon uten å vite at hun har cøliaki. Kan det ha vært skadelig? Er det noe vi må vite om i forhold til cøliaki og allergivaksinering? Spørsmål 6. Hun tar Aerius i pollensesong og ved behov. I tilegg vetolin og flutide ved behov. Sikkert et dumt spørsmål, men er det gluten eller noe i dette hun ikke burde få i seg? På forhånd takk for svar på mange spørsmål:) Vibeke

Vibeke, 21. mars 2019 11:44

Primær laktoseintoleranse betyr at hun har en genvariant som ikke liker laktase-enzymet etter ca 2 årsalderen. Hun skal ha laktosefrie produkter resten av livet, uavhengig av cøliakien. Selv med primær laktoseintoleranse så tåler man noe melk, ca 2 dl/dag går bra, og som oftest oster og noe syrnede melkeprodukter. Den klassiske allergien hennes er uavhengig av cøliakien og påvirkes ikke direkte av den,og den kan jo bli bedre med alderen uansett. Det er ikke gluten i allergimedisinene hennes, og allergivaksineringen har neppe hatt noe å si for hennes cøliaki. Allergien og cøliakien lever sine egne uavhengige "liv" og påvirker ikke hverandre. Cøliakisykdommen vil hun jo nå bli frisk fra ettersom hun nå har begynt å spise glutenfritt. Allergien må hun nok leve med en stund til.

Trond S. Halstensen, 27. mars 2019 18.21

Datteren min skal til Tokyo, hvor det er mye gluten i maten

Hei, min datter skal reise til Tokyo 4. april, hun har cøliaki. Jeg har skjønt at det er mye gluten i maten der (hun spiser ikke rå fisk/sushi...). Hun får mye diare og smerter når hun har fått i seg gluten - hva er beste smertestillende for dette. Eller noen r&...

Hei, min datter skal reise til Tokyo 4. april, hun har cøliaki. Jeg har skjønt at det er mye gluten i maten der (hun spiser ikke rå fisk/sushi...). Hun får mye diare og smerter når hun har fått i seg gluten - hva er beste smertestillende for dette. Eller noen råd?

Susanne, 21. mars 2019 11:22

Dette er vanskelig. Man må uansett forholde seg til den lokale mattradisjon med forsiktighet mht hvete/gluten. Smerter og diare kan sees på som et forsøk fra kroppens på å kvitte seg med det den oppfatter som skadelig og unngå at man spiser det igjen. Skulle man stoppe det med diare-stoppende medikamenter ala "Imodium" som man kan kjøpe uten resept på apoteket (beregnet for kortvarig diare-perioder) så kan man argumentere med at den glutenholdige maten da forblir i tarm-systemet lengere og muligens kan gi mere smerte. Men det blir vel som å velge mellom pest eller kolera dersom man først er uheldig. Det beste er selvsagt å unngå å få i seg glutenholdig mat. NCF har en søsterorganisasjon i japan (http://www.foodallergy.jp/), men forekomsten av cøliaki er nok vesentlig lavere der enn her pga lavere forekomst av risiko-genene (vevstypen, HLA), så kunnskapen om cøliaki i Japan er nok begrenset. 

Men se på denne siden: http://www.celiactravel.com/stories/getting-gluten-free-food-in-japan/ så får hun muligens endel tips til å holde seg glutenfri i japan.

Trond S. Halstensen, 27. mars 2019 18.00

Er det farlig å spise litt gluten når man har cøliaki?

Hei! Jeg lurer på om det er farlig om jeg av og til spiser glutenholdig mat, når jeg har cøliaki? Vil jeg da ha økt risiko for kreft i tynntarm? Er det sammenheng mellom cøliaki og nedsatt fruktbarhet? ...

Hei! Jeg lurer på om det er farlig om jeg av og til spiser glutenholdig mat, når jeg har cøliaki? Vil jeg da ha økt risiko for kreft i tynntarm? Er det sammenheng mellom cøliaki og nedsatt fruktbarhet?

Sol, 20. mars 2019 18:34

Hva er farlig? Nei du dør ikke umiddelbart, men sykdommes kan holdes ved like og sakte men sikkert smyge seg innpå deg og gjøre deg syk igjen. Anbefales ikke. Ja, udiagnostisert cøliaki forekommer hyppigere (1/16) hos de med ufrivillig barnløshet så det påvirker fruktbarheten. Det er om du spiser gluten, ikke når du er frisk fra cøliakisykdommen ved å spise glutenfri mat. Selv om du ikke reagerer akutt på gluten, så har du den autoimmune sykdomstilstanden cøliaki som fremprovoseres av gluten. Det anbefales å holde seg langt unna gluten, så du kan få anledning til å føle hvordan det er å være helt frisk.

Trond S. Halstensen, 20. mars 2019 20.04

Kan jeg spise normalt når jeg har genet for cøliaki, men ingen aktiv cøliaki?

Hei, var hos legen og tok en blodprøve da min datter fikk påvist cøliaki. Hun venter nå på gastroskopiundersøkelse. Fikk denne meldingen fra fastlege på min blodprøve: "Du har genet som gjør at man kan få cøliaki, men du ha...

Hei, var hos legen og tok en blodprøve da min datter fikk påvist cøliaki. Hun venter nå på gastroskopiundersøkelse. Fikk denne meldingen fra fastlege på min blodprøve: "Du har genet som gjør at man kan få cøliaki, men du har ikke antistoffer, så du har ingen aktiv cøliaki nå". Mitt spørsmål er derfor om jeg kan spise normalt? Er det noe som kan utløse cøliaki? Kan tillegge at jeg sliter med løs mage etc. Mvh Herman

Herman, 19. mars 2019 07:32

Å ha genet betyr lite - det har 30% av oss! Uten antistoffer så må du anta at du ikke har cøliaki og de aller fleste med dette genet får ikke cøliaki (>85% får det ikke), så sansynligheten er ikke så stor. Spis normalt. Løs mage har mange andre årsaker enn cøliaki, hvorav IBS og FODMAP-karbohydrater har fåttt mye av skylden for hvorfor 20-30% av oss har mage-tarm plager. 

Trond S. Halstensen, 20. mars 2019 19.27

Er det normalt å føle seg kvalm når man begynner på nytt kosthold?

Hei :) Jeg fikk cøliaki 1. mars 2019 og etter dette har jeg gått på total glutenfri kost, men drikker melk og spiser glutenfri havre. Etter jeg begynte på det nye kostholdet har jeg slitt med magesmerter, og har ikke hatt så vondt tidligere. Er det normalt å...

Hei :) Jeg fikk cøliaki 1. mars 2019 og etter dette har jeg gått på total glutenfri kost, men drikker melk og spiser glutenfri havre. Etter jeg begynte på det nye kostholdet har jeg slitt med magesmerter, og har ikke hatt så vondt tidligere. Er det normalt å føle seg kvalm når man begynner på nytt kosthold? Bør jeg kutte ut havre og melk og i så fall hvor lenge? Begge mine barn har også fått diagnosen. De har i 2019 vært mye syk, noe vi har trodd var omgangssyke. 5 runder har de hatt hver siden jula 2018. Takk for svar.

Silje , 15. mars 2019 20:06

Det er vanskelig, om ikke umulig, å diagnostisere deg / dere over nettet, så jeg må nesten svare dere i generelle vendinger. GFD kan inneholde mange nye produkter somman kan reagere (allergisk) på, inkludert havre. Det er kjempefint om man tåler havre, men ikke alle gjør det. I tillegg har vi mange som sliter med de ikke-absorberbare karbohydratene såkalte FODMAP, og derved har IBS (irritabel tykktarmskatar) plager som forstoppelse/diare perioder med eller uten mageknip-smerter i tillegg (Da må man redusere mengden FODMAP-karbohydrater i kosten). Noen mage-tarm virus kommer seg inn i cellen via overflatemolekyler som kun modne tarmceller har. Cøliaki fører til at overflatecellene gror raskere så de ikke er så modne og derved mangler de mange av disse oveflatemolekylene som viruset benytter. Man har spekulert i om ubehandlet cøliaki kunne beskytte mot slike mage-tarm vira siden tarmen da er dekket av umodne tarmoverflateceller som viruset ikke kan kommer seg inn i. Derved kunne cøliaki til en viss grad beskytte mot slike diare-vira. Dette er kun en hypotese, men ville kunne forklare hvorfor dere fikk alle omgangssykevirusene når tarmen tilhelet på GFD, om det er det som skjedde.

Trond S. Halstensen, 20. mars 2019 18.27

Kan jeg som har cøliaki bruke samme toastjern/brødrister som de andre i familien?

Hei, jeg bare lurer på noe så simpelt som om jeg som har cøliaki kan bruke samme toastjern/brødrister som de andre i familien? På forhånd takk for svar. ...

Hei, jeg bare lurer på noe så simpelt som om jeg som har cøliaki kan bruke samme toastjern/brødrister som de andre i familien? På forhånd takk for svar.

Sven Erik, 9. mars 2019 09:51

Det spørs litt om hvor grisete toasteren er. Dunk ned eventuelle fastbrente smuler, så burde det gå greit.

Trond S. Halstensen, 13. mars 2019 19.46

Hvorfor er det så viktig å ikke få i seg smuler av gluten?

Hei. Jeg har nylig startet med glutenfri diett etter å ha fått påvist cøliaki. Jeg lurer på hvorfor det er så viktig å ikke få i seg smuler av gluten ved såkalt kontaminering av mat. Hva er forskjellen på det og å spise matvarer med ...

Hei. Jeg har nylig startet med glutenfri diett etter å ha fått påvist cøliaki. Jeg lurer på hvorfor det er så viktig å ikke få i seg smuler av gluten ved såkalt kontaminering av mat. Hva er forskjellen på det og å spise matvarer med "spor av gluten"? Vil ikke mengden være såpass lav at det nesten går for det samme?

Elisabeth, 10. mars 2019 21:48

Spor av er oftest <100 mg gluten pr. kg mat, altså veldig lite og innenfor grensen for "lav-gluten". Synlige brødsmuler bør man børste bort fra bordet/skjærefjølen/fjerne fra smørret/ta smør fra annet sted, men noen blir nesten overforsiktige og gjør vel mye ut av det (egne skjærebrett, vaske kniver, egne skuffer etc.). Livet skal leves og det er stor individuell variasjon i hvor mye gluten-forurensning den enkelte tåler. Smuler kan være så mangt, men fjernes de synlige smulene så bør det gå greit.

Trond S. Halstensen, 13. mars 2019 19.41

Jeg fikk diagnosen cøliaki for et par uker siden og lurer på hvordan det er å venne seg til det

Jeg fikk diagnosen cøliaki for et par uker siden og jeg lurer på hvordan det er å venne seg til det? Jeg er nesten bekymret, men jeg føler jeg ikke burde være det. Men er det 'lett' å venne seg til dette? Med vennlig hilsen Mathias, 18 år. ...

Jeg fikk diagnosen cøliaki for et par uker siden og jeg lurer på hvordan det er å venne seg til det? Jeg er nesten bekymret, men jeg føler jeg ikke burde være det. Men er det 'lett' å venne seg til dette? Med vennlig hilsen Mathias, 18 år.

Mathias, 7. mars 2019 11:17

Stor forskjell på hvordan man venner seg til en glutenfri hverdag. Det er MYE lettere i dag enn tidligere, glutenfrie prosukter er det mange av, inkludert øl og pizza, så du venner deg nok til det. Men det kan nok oppfattes som noe herk innimellom når andre glemmer at du ikke tåler gluten og bare serverer glutenholdig mat, men det går greit for de aller aller fleste. Meld deg inn i NCF og bli med på noen samlinger i ditt nærmiljø så treffer du andre som har vært i den situasjonen du er nå og som kan gi deg gode tips.

Trond S. Halstensen, 13. mars 2019 19.23

Klikk på logoene for mer info