Arkiv

Resultat: Kosthold (760) viser 1 - 20

Jeg har mistet matlysten og lurer på om cøliakien er årsaken

Hei! Jeg har hatt cøliaki i 2 år nå og de siste månedene har jeg ikke hatt matlyst. Mat generelt bare frister ikke og kan bli kvalm av å spise hva som helst av mat. Er det noen forklaring på dette? ...

Hei! Jeg har hatt cøliaki i 2 år nå og de siste månedene har jeg ikke hatt matlyst. Mat generelt bare frister ikke og kan bli kvalm av å spise hva som helst av mat. Er det noen forklaring på dette?

Silje 18 år , 3. mars 2021 12:52

Nei, og det behøver ikke ha noe med cøliakien din å gjøre. Ta det opp med legen din. Litt avhengig av din alder og situasjon, så er det mange andre forklaringer enn cøliakien som kan gi deg dette, om du spiser glutenfritt.

Lise Friis Pedersen, 03. mars 2021 19.33

Kan glutenfritt kosthold føre til lavt stoffskifte?

Hei . Jeg fikk påvist cøliaka for 1 år siden og har levd glutenfritt side. Men har hatt mye ubehag siden. Har tatt blodprøver ca hver 6 uke og sett at verdier har økt og kommen på +siden. Men i går tok jeg nye prøver igjen, og i dag fikk jeg vite a...

Hei . Jeg fikk påvist cøliaka for 1 år siden og har levd glutenfritt side. Men har hatt mye ubehag siden. Har tatt blodprøver ca hver 6 uke og sett at verdier har økt og kommen på +siden. Men i går tok jeg nye prøver igjen, og i dag fikk jeg vite at de viste lavt stoffskifte. Det har vist normalt ellers. Kan dette ha en sammenheng?

Ann-Tone, 25. februar 2021 22:43

At man nå oppdager at du i tillegg til å ha fått cøliaki har en, mest sannsynlig, pågående autoimmun reaksjon mot skjoldbrusk-kjertelen slik at du får lavt stoffskifte, har ingen direkte sammenheng med cøliakien. Mange med cøliaki har også stoffskifteproblemer, men fra hva vi vet i dag, så skyldes det at har man cøliaki så har man økt tendens til å få annen autoimmun sykdom da disse sykdommene deler endel felles risikogener. Det er ikke cøliakien eller det at du nå spiser glutenfritt som har gitt deg lavt stoffskifte, begge sykdommene deler felles risiko-gener. 

Trond S. Halstensen, 03. mars 2021 18.06

Forhøyede blodprøveverdier tross glutenfritt kosthold

Jeg spiser helt glutenfritt, men på grunn av forhøyede vedier av antistoffer fra blodprøve har jeg tatt en ny gastroskopi. Etter biopsi fikk jeg tilbakemelding om at "tarmen" ikke var frisk og at jeg ikke har respondert som forventet på glutenfri mat. Jeg skal til...

Jeg spiser helt glutenfritt, men på grunn av forhøyede vedier av antistoffer fra blodprøve har jeg tatt en ny gastroskopi. Etter biopsi fikk jeg tilbakemelding om at "tarmen" ikke var frisk og at jeg ikke har respondert som forventet på glutenfri mat. Jeg skal til utredning på immunoligiske avdeling. Har ingen mageproblemer. Har dere noe informasjon, gode råd?

Nina, 23. februar 2021 13:23

Dette er litt avhengig av alder og om du har en skjult kilde til gluten, og hvor lenge du har spist glutenfritt. Voksendiagnostiserte cøliakere bruker lengre tid på å bli friske, hele 10 år på GFD tok det før 90% av finske voksendiagnostiserte cøliakere var helt bra i tarmen. Noen voksendiagnostiserte cøliakere må spise GFD i over 3 år før de blir klinisk friske (føler seg normalisert), så da kan man nok forvente at det tar litt tid. Dersom man heller ikke reagerer akutt på gluteninntak, så kan det være vanskelig å motivere seg for et strengt glutenfritt kosthold. Svenske undersøkelser har antydet at ca 17% ac cøliakerene ikke holder et strengt glutenfritt kosthold, og skjult inntak av gluten er den vanligeste årsaken til såkalt refraktær cøliaki. Du skal sikkert undersøkes for å se om det er en forsinket, men normal tilheling du har eller om det er noe annet som er årsaken til din manglende respons på GFD.

Trond S. Halstensen, 24. februar 2021 19.19

Gir hvetestivelse luftigere bakst?

Jeg har lest meg til at glutenfri hvetestivelse vil hjelpe på litt luftigere bakst. Men jeg finner ikke hvor man kan kjøpe dette (i mindre enn 25 kg!). Noen tips? ...

Jeg har lest meg til at glutenfri hvetestivelse vil hjelpe på litt luftigere bakst. Men jeg finner ikke hvor man kan kjøpe dette (i mindre enn 25 kg!). Noen tips?

Allo, 20. februar 2021 10:33

At hvetestivelse gir automatisk luftigere bakst kan jeg ikke garantere. Det er nok avhengig av flere faktorer enn kun meltypen, som for eksempel hvilket bindemiddel som er benyttet, om det er egg i baksten eller tilsvarende.

I stedet for å kjøpe ren, glutenfri hvetestivelse ville jeg ha kjøpt glutenfrie melmikser der hvetestivelse er hovedingrediensen. Både Semper Mix, Semper Mix med Fiber, Finax Mjølmix, Finax Brødmix grov, Finax Havrebrødmix, Elda allbruksmel og Lailas Mjølmix (blå) inneholder en god del hvetestivelse.

Lise Friis Pedersen, 24. februar 2021 18.00

Bør toåringen spise gluten eller ikke når han har positiv gentest?

Hei. Sønnen min på 2 år har positiv gentest for cøliaki, som jo betyr at han kan utvikle det. Han har foreløpig negativ cøliakitest på blodprøve. Faren og flere andre slektninger på begge sider i familien har cøliaki. Jeg og barnefar ...

Hei. Sønnen min på 2 år har positiv gentest for cøliaki, som jo betyr at han kan utvikle det. Han har foreløpig negativ cøliakitest på blodprøve. Faren og flere andre slektninger på begge sider i familien har cøliaki. Jeg og barnefar bor ikke lenger sammen, men far gir omtrent helt glutenfritt kosthold til gutten vår når han bor hos han, også glutenfritt brød. Hva tenker du om at han går på glutenfritt kosthold? Er dette greit? Hvor mye gluten bør han få i seg for at cøliaki skal oppdages hvis det utvikles? Han spiser glutenprodukter hos meg (mor).

LS, 17. februar 2021 12:14

Det er ikke noe problem med å spise glutenfritt, størstedelen av jordens befolkning spiser svært lite gluten. Desto mindre gluten i barneårene, desto mindre diagnostisert cøliaki (den store amerikanske TEDDY undersøkelsen), så jeg ville råde deg til ikke å la det bli noe poeng. At han spiser gluten hos deg er også helt greit, da blir totalmengden gluten lav. Om det skulle vise seg at han utviklet cøliaki, så ville mengden gluten i barneårene vært lavt og cøliakiaktiviteten da mest sannsynlig også lav. Husk de fleste nære slektninger til cøliakere (>85%) utvikler ikke cøliaki selvom alle kjenner noen familier hvor svært mange har cøliaki. Cøliaki er en (autoimmune) reaksjon på gluten, uten gluten ikke noe cøliaki.

Trond S. Halstensen

Hvem skal man stole på når det gjelder matmerking?

Som et PS til melding jeg sendt i går. Oppdaget i dag Matvaretabellen.no og for nevnte produkt solsikkefrø så har jo selvsagt de helt andre tall, enn de jeg sendte i går - med fiber helt oppe på 10 og karbohydrater nede på 3,6. Jeg synes det er veldig forunderlig...

Som et PS til melding jeg sendt i går. Oppdaget i dag Matvaretabellen.no og for nevnte produkt solsikkefrø så har jo selvsagt de helt andre tall, enn de jeg sendte i går - med fiber helt oppe på 10 og karbohydrater nede på 3,6. Jeg synes det er veldig forunderlig og forvirrende. Og hvis det er sånn at produsentene har feil, hvordan kan vi da stole på annen info som at matvarer er glutenfrie. Ser jo mange på Facebookgruppa sier de blir dårlig av glutenfri havre, og mat med hvetestivelse merket glutenfritt - er virkelig produktene glutenfrie? Hvem driver kontroll innenfor område merking av innhold?

Velaug, 12. februar 2021 14:11

Jeg tipset om Matvaretabellen.no i ditt forrige innlegg. Flott at du har oppdaget den på egen hånd. Jeg tenker du kan stole på tallene i Matvaretabellen siden de er oppdaterte, men skjønner godt at det kan virke forvirrende. Det er ikke nødvendigvis slik at produsentene har feil, selv om tallene varierer. Som jeg skrev i ditt forrige innlegg er det mange årsaker til denne variasjonen. Du kan også stole på glutenfri havre og glutenfri hvetestivelse. Produsentene tester de og de er veldig opptatt av at det skal være trygt. Mattilsynet har testet mange glutenfrie produkter og har funnet veldig få og veldig små avvik. Det kan være andre grunner enn gluten som gjør at noen reagerer på (glutenfri) havre og hvetestivelse.

Lise Friis Pedersen, 17. februar 2021 18.00

Jeg er gravid med cøliaki og trenger kostråd

Hei, Jeg er gravid i første trimester. Ser at forskning antyder at det er større sjanse for å få barn med cøliaki om mor har tatt jerntilskudd i svangerskapet. Ønsker derfor å få dette igjennom mat. Ser at lever er anbefalt. Gravide skal også...

Hei, Jeg er gravid i første trimester. Ser at forskning antyder at det er større sjanse for å få barn med cøliaki om mor har tatt jerntilskudd i svangerskapet. Ønsker derfor å få dette igjennom mat. Ser at lever er anbefalt. Gravide skal også ha mye jod. Tran er også anbefalt. Samtidig er det en fare med for mye av A-vitamin, noe som er mye i de matvarene som man må spise nok av for å få dekket jod og jern. Anbefalt jodtilskudd finnes bare i multivitaminer som også har jern. Voksne med cøliaki har større sjanse for kreft, i tillegg gir for mye A-vitamin større sjanse for kreft. Dette blir en evig runddans som du forstår. Så hva er værst? Om man kjører på med leverpostei, melkeprodukter og tran i 9 mnd, vil man da få så høyt nivå av A-vitamin at det er skadelig? Er det andre kostråd til gravide med cøliaki? Jeg går på glutenfri diett, men har likevel litt tregt opptak av b12, og kanskje da også jern.

Marit, 2. februar 2021 10:06

Ikke lett dette her. Dette med økt cøliakirisiko dersom mor tar jerntilskudd kan muligens skyldes at det er flere uoppdagede cøliakere som tar jerntilskudd (pga lavt jern i svangerskapet) og at dette er årsaken til overhyppigheten av cøliaki blandt disse, altså at det ikke er selve preparatet som gir risikoøkningen, men hvilke grupper det er som tar tilskuddet. Blodmat og lever er jernrike produkter og tranen har fått redusert sitt A-vitaminnivå etter at man begynte å tilsette vitamin-A i annen mat. Det holder med en multivitamin tablett /dag (om man ikke har spesielle mangler)  og et jernpreparat/blodklubb/blodpannekaker etc. Tran er bra for fettsyrene, men det er makrell/sardin i tomat/olje også (og annen fet fisk). Om man er redd for A-vitamin overdosering - så ta en titt på innholdet i vitaminboksen og innholdet på tranpfasken, jeg tror ikke summen du får i deg kommer opp i potensielle toksiske nivåer nå som tran inneholder mindre vitamin-A.

Trond S. Halstensen, 03. februar 2021 18.33

Svigermor på 89 har fått cøliaki

Min svigermor på 89 har fått påvist cøliaki (min datter har også̊ cøliaki, så jeg kan dette). Hun er skrøpelig og kan ikke gjennomføre gastroskopi, eller time hos ernæringsfysiolog. Så jeg spør: hvor viktig er det at hun kutter ut melk? J...

Min svigermor på 89 har fått påvist cøliaki (min datter har også̊ cøliaki, så jeg kan dette). Hun er skrøpelig og kan ikke gjennomføre gastroskopi, eller time hos ernæringsfysiolog. Så jeg spør: hvor viktig er det at hun kutter ut melk? Jeg tenker at det er lurt å kutte drikke-melk, yoghurt, Biola og fløte osv. Men hva med saus med litt melk i osv.? Sjokoladepudding fra piano? Hun har vært på̊ diett i 2 mnd. - også̊ melkefri.

Linda H , 28. januar 2021 14:52

Hvis din svigermor ikke reagerer på melk (ved sekundær laktoseintoleranse pga nyoppdaget cøliaki, bør hun nødvendigvis ikke kutte ut melk. Men hvis hun blir plaget av laktosen bør hun reduserer på inntaket av søtmelk, fløte, iskrem, brunost og prim – men også desserter med melk og fløte som sjokoladepudding fra Tine. Alle syrnede melkeprodukter, som kulturmelk, Biola, rømme etc tåles godt av de aller fleste med laktoseintoleranse, så det kan hun godt prøve å se om hun tåler.  

Lise Friis Pedersen, 03. februar 2021 18.00

Hvis man har hveteallergi, holder det da å spise glutenfritt eller må det være helt hvetefritt?

Hei, Hvis man har hveteallergi, holder det da å spise glutenfritt eller må det være helt hvetefritt? Hva med bokhvete? Har lest at bokhvete ikke hører til hvete, men er en nøtt. Vil det si at nøtteallergikere bør holde seg borte fra bokhvete?? Sukk. Har ...

Hei, Hvis man har hveteallergi, holder det da å spise glutenfritt eller må det være helt hvetefritt? Hva med bokhvete? Har lest at bokhvete ikke hører til hvete, men er en nøtt. Vil det si at nøtteallergikere bør holde seg borte fra bokhvete?? Sukk. Har en datter med mange ulike allergier (bjørk, gress, burot, hest, hund, katt, peanøtt, mandler, soyabønner) I tillegg til endel kryssreaksjoner på gulrot, sitrus etc. Og nå nylig fikk hun påvist hveteallergi (IgE 3,68) etter lengre tid med magesmerter og eksemutbrudd. Prøver nå å orientere oss om hva som må endres av kosthold og det er jammen meg ganske innfløkt nå i starten.

Trine, 27. januar 2021 15:11

Det kommer an på hvilken del av hveten man reagerer på, så det bør utprøves i samråd med lege. Siden hun har blant annet bjørkepollenallergi kan det hende at det er best for henne å kutte hvete og hvetestivelse (glutenfri) siden det kan kryssreagere.

Bokhvete er ikke hvete, men et frø. Nøtteallergikere må ikke nødvendigvis holde seg unna bokhvete, men det kan jo være at noen er allergiske for bokhvete – men det er ikke vanlig.

Det er ikke lett i begynnelsen med så mye kostholdsendringer, men man kommer inn i det fortere enn man aner!

Lise Friis Pedersen, 03. februar 2021 18.00

Hvorfor blir glutenfri pasta hard når den blir kald?

Me og min datter har begge fått påvist cøliaki. Vi er veldig glade i å lage pastasalater til forskjellige anledninger. Utfordringen er at den glutenfrie pastaen blir hard når den står kald. Dette gjør at retten ikke blir god. Har prøvd forskjellige ...

Me og min datter har begge fått påvist cøliaki. Vi er veldig glade i å lage pastasalater til forskjellige anledninger. Utfordringen er at den glutenfrie pastaen blir hard når den står kald. Dette gjør at retten ikke blir god. Har prøvd forskjellige pastasorter, men samme opplevelse med alle. Noen råd eller tips til en pasta som passer til dette uten å føles for lite kokt?

Anonym, 26. januar 2021 20:45

Ulempen med glutenfri pasta er at den inneholder rismel og maismel og derfor blir den hard og tørr når det står en stund. Durumhvete, som man lager pasta med vanligvis holder seg myk lenge. Jeg har dessverre ingen anbefalinger annet enn at du prøver deg fram med ulike sorter – kanskje noen fungerer litt bedre enn andre.

Lise Friis Pedersen, 03. februar 2021 18.00

Oppfølgings

Hei. Her er svar på spørsmålet. Eg har brukt AXA glutenfrie STORE havregryn(gul pose). Og Rema1000 sine lettkokte. Fantastisk om havregrynene på markedet hadde blitt testet. ...

Hei. Her er svar på spørsmålet. Eg har brukt AXA glutenfrie STORE havregryn(gul pose). Og Rema1000 sine lettkokte. Fantastisk om havregrynene på markedet hadde blitt testet.

Anonym, 21. januar 2021 08:14

Takk, er Rema lettkokte havregryn laget av spesialdyrket (glutenfrie) havre? Dersom det ikke er eksplisitt skrevet på pakken så kan det inneholde inntil 5% andre (les hvete) kornsorter og da er den ikke glutenfri.

Vi jobber med saken om å få til et uavhengig testsystem slik at vi kan teste matvarer man mistenker urettmessig inneholder ikke proklamert gluten.

Trond S. Halstensen, 27. januar 2021 18.00

Hva slags mat minsker sjansen for smerter og oppkast?

Hei Jeg fikk cøliaki diagnosen like før Jul. Det jeg lurte på er om noen har brukt Somac i begynnelsen ? Om noen hadde mange episoder med mye vondt? Og hva de kunne spise av glutenfri mat som ikke førte til smerter og oppkast igjen ? ...

Hei Jeg fikk cøliaki diagnosen like før Jul. Det jeg lurte på er om noen har brukt Somac i begynnelsen ? Om noen hadde mange episoder med mye vondt? Og hva de kunne spise av glutenfri mat som ikke førte til smerter og oppkast igjen ?

Hilde, 18. januar 2021 21:57

Tror du er i feil forum: Dette er legen som svarer, andre cøliakere bruker andre plattformer for kommunikasjon. Hold deg unna kumelk og evt se litt på FODMAPinnholdet i maten og reduser dette så går det muligens lettere.

Trond S. Halstensen, 20. januar 2021 18.44

Hva er galt når et helt år på glutenfri kost ikke hjelper?

Etter et år på glutenfri kost, føler jeg fremdeles at det er noe som ikke helt stemmer. Er veldig oppblåst, og føler at magen er stor sammenliknet med matinntaket. Spørsmålet er da hva som evt. bør sjekkes? Har jeg irritabel tarm eller candida over...

Etter et år på glutenfri kost, føler jeg fremdeles at det er noe som ikke helt stemmer. Er veldig oppblåst, og føler at magen er stor sammenliknet med matinntaket. Spørsmålet er da hva som evt. bør sjekkes? Har jeg irritabel tarm eller candida overvekst i tillegg til cøliaki? Er det vanlig med andre mage-/tarmplager sammen med cøliakien?

Kjersti, 15. januar 2021 12:49

Det tar tid å bli frisk fra sin cøliaki, og særlig voksne som får diagnosen kan bruke lang tid å bli helt slimhinnefriske (3-5 år), så du kan fortsatt ha plager etter bare ett år på GFD. På den andre siden så har mange IBS i tillegg til sin cøliaki, så må man spise en FODMAP fattig, glutenfri kost, som nok kan være utfordrende. Dersom det er mulig bør du få en evt. IBS tilstand avklart og om det finnes i din nærhet få hjelp av kostomlegging av en klinisk ernæringsfysiologi, helst en med erfaring i å behanlde IBS med lav-FODMAP diet. Utfordringen er at det er få kliniske ernæringsfysiologer mange steder. Candidaovervekst er en påstand som fortsatt mangler vitenskaplig dokumentasjon så den forklaringen kan jeg ikke anbefale.

Trond S. Halstensen, 20. januar 2021 18.18

Burde jeg spise gluten for å få diagnosen?

Hei! Har gjort den velkjente «tabben» med å spise glutenfritt i et halvt år etter at jeg begynte å få symptomer av glutenholdig mat. Jeg blir umiddelbart oppblåst etter inntak. Oppblåstheten består i at magen blåser seg opp til det ikke er ...

Hei! Har gjort den velkjente «tabben» med å spise glutenfritt i et halvt år etter at jeg begynte å få symptomer av glutenholdig mat. Jeg blir umiddelbart oppblåst etter inntak. Oppblåstheten består i at magen blåser seg opp til det ikke er plass til mer luft. Etterfulgt av slapphet og ved noen anledninger morgenkvalme og dårlig matlyst dagen etterpå. Blodprøver jeg tok viste noe avvikende verdier da plagene startet, etter at jeg begynte å spise glutenfritt var blodprøvene fine. Har fått beskjed om å spise gluten i 3 mnd for å påvise cøliaki på gastroskopi. Disse 3 mnd vil da bli preget av daglige plager. Ville dere ha gjennomført dette om dere var meg? Hvilke positive og negative sider vil dere trekke fram? På forhånd takk for svar!

Anonym, 15. januar 2021 10:37

Det er vanskelig å gi deg konkrete råd fordi det er flere hensyn du må ta stilling til. Skal du kunne bekrefte/avkrefte at det er cøliaki du har så må du spise nok gluten (minimum 2 brødskiver om dagen /2 glutenholdige måltider om dagen) lenge nok (minimum 6 uker eller lengre),til at sykdommen er aktiv og kan påvises. Det kan være problematisk når man reagerer på brød/korn, og da kjennes det vondt ut å måtte bli syk for å stilt en sykdomsdiagnose (cøliaki) som man pt kun kan stille på aktiv cøliaki som forutsetter glutenspising. Men, det er ingen lov som sier at kun cøliakere skal/kan spise glutenfritt, men du går glipp av grunnstønaden, og den offesielle cøliakidiagnosen. Ideelt så bør alle med tegn på cøliaki diagnostiseres, ved at de spiser gluten. I hvetekornet er det mer enn gluten man kan reagerer på, og oppblåsthet, luftavgang, vekslende diare og forstoppelse sees også hos de med irritable tykktarmssyndrom (IBS), da kan det hjelpe å spise gluten i form av spelt-mel som inneholder mindre av de ikke-absorberbare karbohydratene fruktaner enn de moderne hvetemelsortene man bruker i brødproduksjon. Mulig det gir deg mindre plager på samme eller tilsvarende mengde gluten pr brødskive. Det er bare du som kan avgjøre om plagene med glutenprovokasjon rettferdiggjør målet (diagnosen cøliaki eller ikke).

Trond S. Halstensen, 20. januar 2021 18.08

Bør jeg, uten cøliaki, ta noen tilskudd når jeg spiser glutenfritt?

Kjapt spørsmål: Dattera mi er 11 år, fikk cøliaki da ho var 1 år. Vi har i den tida prøvd mye forskjellig, og nå har vi gått over til å bake glutenfritt brød til alle i familien da det letter trøkket/nerven for å få i seg gluten fra henne. Er det noe tilsku...

Kjapt spørsmål: Dattera mi er 11 år, fikk cøliaki da ho var 1 år. Vi har i den tida prøvd mye forskjellig, og nå har vi gått over til å bake glutenfritt brød til alle i familien da det letter trøkket/nerven for å få i seg gluten fra henne. Er det noe tilskudd til kosten jeg bør ta som ikke har cøliaki, men som spiser glutenfritt? Mvh Erik 

Erik, 15. januar 2021 13:09

Flott at dere alle spiser glutenfritt for å støtte henne!

Som du sikkert kjenner til inneholder mye av de «tradisjonelle» glutenfrie produktene mindre fiber og fullkorn, vitaminer og mineraler og protein og mer næringsfattig stivelse og mettet fett enn tilsvarende glutenholdige produkter. Dette kan man bøte på ved å bake med sunne ingredienser som naturlig glutenfritt fullkornsmel/gryn, meieriprodukter, egg, frukt og grønt, frø og nøtter og belgfrukter. Hvis man i tillegg spiser sunt utenom brødmaten, vil man ha et sunt kosthold og trenger ikke ta tilskudd (hvis man da ikke har mangler). Unntak er tran i måneder med bokstaven R i, for den generelle befolkningen.

Så for de som har et varierende og sunt kosthold og baker selv med mye sunne ingredienser skal det ikke være nødvendig med tilskudd. Spiser man mye stivelsesrike glutenfrie produkter, og man er usikker på om man får i seg nok, skader det ikke med en multivitamin i tillegg til tran.

Lise Friis Pedersen, 20. januar 2021 18.00

Hvorfor må GFD vare livet ut?

Jeg 20 år fikk påvist cøliaki får ett år siden har følgt GFD men hvorfor skal dette vare resten av livet? Omd😩 ...

Jeg 20 år fikk påvist cøliaki får ett år siden har følgt GFD men hvorfor skal dette vare resten av livet? Omd😩

Aya, 14. januar 2021 20:31

Cøliaki er en autoimmun reaksjon på gluten som man ikke vokser av seg så den blir ikke borte med alderen. Men uten gluten er den inaktiv så man tilfriskner på GFD. Dersom man tester ut om man fortastt har cøliaki og starter opp igjen på vanlig glutenhodlig kost så vil den autoimmune sykdommen reaktiveres og man kan bli temmelig cøliaki syk og da kan det ta ennå lengre tid å bli frisk igjen (på GFD).

Trond S. Halstensen, 20. januar 2021 18.03

Kan basmatiris gjør en cøliaker syk?

Hei, eg er ei dame på 37 år og har cøliaki...såg i butikken fullkornris økologisk og bak så stod det bare kan inneholde spor av gluten...lurte bare på kan eg spise det så lenge det står ikke hvetemel? Det stod kun kan inneholde spor av gluten. ...

Hei, eg er ei dame på 37 år og har cøliaki...såg i butikken fullkornris økologisk og bak så stod det bare kan inneholde spor av gluten...lurte bare på kan eg spise det så lenge det står ikke hvetemel? Det stod kun kan inneholde spor av gluten.

Figen, 12. januar 2021 22:44

De fleste cøliakere tåler godt matvarer merket «spor av» så lenge man ikke spiser altfor store mengder. Noen få cøliakere kan reagerer på mat merket spor av, men vi vet ikke helt sikkert hvorfor.

Spormerking brukes av leverandørene når de er usikre på om produktet kan være forurenset av glutenholdige kornsorter gjennom dyrking, foredling eller oppbevaring. Som oftest er det snakk om så små mengder at det er helt uproblematisk. Ris dyrkes jo ikke sammen med de glutenholdige kornsortene, så her vil jeg si at spormengden er minimal. Litt ris i ny og ne, selv med spormerking, går helt sikkert bra.

Lise Friis Pedersen, 13. januar 2021 18.00

Blir kosttilskudd merket med allergener?

Hei! Er det krav til at kosttilskudd må merkes glutenfrie for at de skal være trygge for en cøliaker? Eller er man pålagt å merke allergener også på kosttilskudd kjøpt i Norge? ...

Hei! Er det krav til at kosttilskudd må merkes glutenfrie for at de skal være trygge for en cøliaker? Eller er man pålagt å merke allergener også på kosttilskudd kjøpt i Norge?

Sofie, 21. desember 2020 11:14

All mat skal merkes om de inneholder allergener inkludert om de inneholder en glutenkilde slik som hvete/bygg/rug. Er det ikke merket at det inneholder hvete/bygg/rug så er det i utgangspunktet glutenfritt og kan spises av en med cøliaki.

Lise Friis Pedersen, 23. desember 2020 18.24

Kan jeg også ha IBS?

Har gått snart fire månader på glutenfri kost. Har blitt betre (mindre utmatta, litt betring når det gjeld mage og avføring), men har framleis hyppig avføring og veldig urolig mage. Det følest som eg reagerer på ulike typar mat, men har ikkje g&arin...

Har gått snart fire månader på glutenfri kost. Har blitt betre (mindre utmatta, litt betring når det gjeld mage og avføring), men har framleis hyppig avføring og veldig urolig mage. Det følest som eg reagerer på ulike typar mat, men har ikkje gått systematisk til verks. No lurer eg på om eg kan ha IBS, og har litt lyst til å prøva ein låg (eller ingen) FODMAP-diett over eit par veker. Er dette tilrådeleg? Kva kan eg eta. Nokon snakkar om "berre kylling og ris" som det beste for ein slik periode der ein er heilt konsekvent. Men er det tilrådeleg? Er det også andre ting ein i tilfelle kan eta?

Runar, 17. desember 2020 21:26

Som voksendiagnostisert cøliaker så kan det ta tid før sykdommen roer seg, avhengig av hvor gammel du er og hvor syk du var (her snakker vi fort om 3 år), så uroen din kan, men behøver ikke være pga IBS. Dersom du mistenker IBS så kan du teste deg selv på en utelukkelsesdiet som er : "kylling og ris" i 10-14 dager, men dette er ikke en permanent diet, det er en test-diet og ja her snakker vi om å være konskevent, kun kylling og ris, morgen, middsg og kveld. Blir du da helt bra så er det mulig du har en IBS og kan forsiktig reintrodusere mat som er kjent for å inneholde lite FODMAP. Men husk, her skjer endringene langsom så ved enhver endring må du spise samme mat i 10-14 dager før du evaluerer om du tåler det eller ikke. Samme situasjon oppstår når du innfølrer mat du reagerer på, da tar gjerne noen dager før du reagerer, så alle endringer må skje langsomt og du må ikke endre mer enn en ting av gangen. Det beste er selvsagt å gjøre slike endringer i samarbeide med en klinisk ernæringsfysiolog, men de kan det være vanskelig å finne.

Trond S. Halstensen, 23. desember 2020 18.05

Er skadelig å få i seg små mengder gluten i ny og ne?

Jeg får få til ingen symptomer ved inntak av gluten. Det kan derfor være vanskelig å vite om jeg er nøye nok med forhåndsreglene man bør ta med denne sykdommen. Jeg er f. eks. ganske sikker på at jeg får i meg noen smuler i ny og ne, og jeg pre...

Jeg får få til ingen symptomer ved inntak av gluten. Det kan derfor være vanskelig å vite om jeg er nøye nok med forhåndsreglene man bør ta med denne sykdommen. Jeg er f. eks. ganske sikker på at jeg får i meg noen smuler i ny og ne, og jeg presiserer ikke på restaurant at maten må være glutenfri så lenge jeg ser at den ikke inneholder gluten. Spørsmålet er om det er skadelig for meg å få i meg små mengder i ny og ne? Selvom jeg ikke får symptomer skjer kanskje den samme immunresponsen og betennelsesprosessen i tarmen?

Marita, 8. desember 2020 21:48

Det er et mengdespørsmål, desto mer du får i deg, desto sterkere blir immunreaksjonen i tarmen. Det kan være vanskelig å motivere seg for en GFD om man ikke reagerer akutt på gluten. Da er det lett å ta sjansen på at det nok går bra, og kanskje er du nøye nok slik at det går bra for deg. Faren er at det for noen flyter ut og man øker mengden glutenholdig mat til man i praksis ikke tenker mer på det, og spiser tilnærmet normalt. Da vil cøliakien bli reaktivert, og plagene kommer oftest snikende, og man har ikke nødvendigvis så mye mage-tarmplager. Det kan mer være diffuse plager, tretthet, jernmangel, + + . Man behøver derfor ikke sette dette i sammenheng med at cøliakien er reaktivert, og kan bli veldig syk før man forstår hva det er som foregår. Selvom du ikke kjenner noe så vil det foregå en immunrespons hver gang du spiser noe med gluten, og man kjenner ikke innsiden av tarmen, så mange med udiagnostisert cøliaki som tilsynelatende ikke har noen plager, har helt flat tarm ved biopsi.

Trond S. Halstensen, 09. desember 2020 19.41

Klikk på logoene for mer info