Arkiv

Resultat: Kosthold (680) viser 1 - 20

Alltid sulten etter omlegging til glutenfritt

Hei Trond! Jeg er 26 år og har hatt cøliaki i 1 år. Fikk det påvist ved blodprøve, og fikk beskjed av legen om å spise glutenfritt. Tok ikke det seriøst først, før jeg ble med på et nybegynnerkurs hos NCFU. Har nå spist glutenfri...

Hei Trond! Jeg er 26 år og har hatt cøliaki i 1 år. Fikk det påvist ved blodprøve, og fikk beskjed av legen om å spise glutenfritt. Tok ikke det seriøst først, før jeg ble med på et nybegynnerkurs hos NCFU. Har nå spist glutenfritt i 6 mnd, men jeg føler meg alltid sulten. Som person er jeg aktiv, spiser sunt og har aldri hatt problemer med vekt eller sultfølelse. Lurer på hva jeg skal gjøre, da det ikke er noe gøy å føle at man overspiser uten å føle seg mett.

Camilla, 1. april 2020 16:04

Den glutenfrie maten er ofte rik på hurtigabsorberende karbohydrater og det blir man sulten av. Men det er også avhengig av hvor mye du veier, muligens skal du opp i vekt, og det er derfor du er sulten. Men dersom du er i "likevekt" og trenger kostråd for å holde sulten på avstand, så er det generelle rådet å spise proteinrikt, karbohydratfattig mat (ikke overdriv fettinntaket), såkalt lav-karbo. Egg på knekkebrød, lite poteter/ris/brød, mer fisk og grønnsaker. Det metter.

 

Trond S. Halstensen, 01. april 2020 19.18

Reagerte på havre som tenåring, hvordan kan jeg teste om jeg tåler havre nå?

Hei. Jeg reagerte veldig på glutenfri havre da jeg var liten. Husker jeg kastet opp på vei hjem fra skolen når heimkunnskapslæreren vår ikke visste dette. Har ikke spist det siden jeg var 14 år. Har etter det rett og slett ikke turt å prøve. Men n&ari...

Hei. Jeg reagerte veldig på glutenfri havre da jeg var liten. Husker jeg kastet opp på vei hjem fra skolen når heimkunnskapslæreren vår ikke visste dette. Har ikke spist det siden jeg var 14 år. Har etter det rett og slett ikke turt å prøve. Men nå som stadig flere glutenfrie produkter kommer med glutenfri havre, og det stadig blir mindre produkter som er uten, så tenkte jeg at jeg kunne prøve på nytt. Hvordan vil du anbefale å gå frem når en skal teste dette? Er nå 30 år, så har levd lenge uten.

Hanne, 31. mars 2020 21:30

Det er ganske vanlig å reagere på havre, og dine plager høres ut som klassisk allergi mot havre. Mulig du skal være litt forsiktig, og ta det opp med legen din for å se om man kan måle om du har IgE mot havre i blodet ditt, slik at du ikke reagerer med kraftig allergi i ditt havre forsøk. Uansett så må du starte med en liten mengde havre først (muligens en teskje), og du bør kanskje gjøre dette på legekontoret, så du kan få hjelp om du skulle fått et alvorlig allergisk anfall. De fleste vokser slik matallergi av seg, men man vet aldri, og siden du reagerte da du var 14, så er det mye mulig du fortsatt er allergisk.

Trond S. Halstensen, 01. april 2020 18.52

Stemmer det at man ikke skal spise glutenfrie havregryn før tarmen er «friskmeldt»?

Stemmer det at man ikke skal spise glutenfrie havregryn i tiden før tarmen er «friskmeldt»? ...

Stemmer det at man ikke skal spise glutenfrie havregryn i tiden før tarmen er «friskmeldt»?

Annelise, 29.Mar 2020 21:36

Det var et råd vi ga i begynnelsen før man visste at det var greit med havre selv i tilhelningsfasen. Nå sier vi at det er greit fra første glutenfrie dag.

Trond S. Halstensen, 01. april 2020 18.46

Bør jeg holde meg unna saltvannsfisk og meieriprodukter?

Hei, jeg har påvist (symptomfattig) cøliaki. Har hatt intens, stikkende kløe i huden i et halvt år, etter 4 uker med Dapson er jeg mye bedre (selv om biopsi fra huden ikke tydet på DH). Hudlegen sier ikke noe om avhold fra saltvannsfisk/melkeprodukter - som du har git...

Hei, jeg har påvist (symptomfattig) cøliaki. Har hatt intens, stikkende kløe i huden i et halvt år, etter 4 uker med Dapson er jeg mye bedre (selv om biopsi fra huden ikke tydet på DH). Hudlegen sier ikke noe om avhold fra saltvannsfisk/melkeprodukter - som du har gitt mange råd om her, bør jeg likevel holde meg unna dette?

Kristin, 24. mars 2020 20:48

Om du har DH, så skal du holde deg borte fra jodholdig mat da det utløser utbrudd. Jod finnes i meieriprodukter og saltvannsdyr (fisk). Når den glutenfrie dietten har gjordt deg frisk fra din DH/cøliaki så vil man kunne spise jod-holdig mat uten plager. 

Trond S. Halstensen, 25. mars 2020 18.49

Får diaré av lasagne

Jeg får diaré av å spise glutenfri lasagne, og det har skjedd to ganger. Til og med gubben får det. Hvorfor det? Fikk diagnosen cøliaki i januar. ...

Jeg får diaré av å spise glutenfri lasagne, og det har skjedd to ganger. Til og med gubben får det. Hvorfor det? Fikk diagnosen cøliaki i januar.

Anonym, 20. mars 2020 17:30

Jeg vet ikke hva det er i de glutenfrie lasagnplatene som du reagerer på, men om det er melk i lasagnen (og det skal det jo være), så har ofte nyoppdagete cøliakere problemer med å bryte ned melkesukkeret og det kan gi diaré. Prøv et annet merke glutenfrie lasagn-plater og bruk laktosefri melk.

Trond S. Halstensen, 25. mars 2020 18.46

Kan smerter i beina komme av glutenuhell?

Hei! Er noen ganger plaget med "voksesmerter" i beina. Vet jeg ikke vokser enda, men smertene er ganske lik de jeg hadde som liten, så jeg har ikke bedre beskrivelse enn det. Spiste ute og ble dårlig, og mistenker at middagen ikke var glutenfri. Noen dager etter kom smertene i ...

Hei! Er noen ganger plaget med "voksesmerter" i beina. Vet jeg ikke vokser enda, men smertene er ganske lik de jeg hadde som liten, så jeg har ikke bedre beskrivelse enn det. Spiste ute og ble dårlig, og mistenker at middagen ikke var glutenfri. Noen dager etter kom smertene i beina. Kan disse smertene kanskje komme av at jeg fikk i meg gluten?

Anni, 17. mars 2020 16:27

Det er noen der ute som beskriver tilsvarende plager, og at de forsvant på GFD, men kommer tilbake ved uhell, eller også ved enkelte andre matvarer. Jeg kan ikke se at dette har vært undersøkt vitenskapelig, så jeg kan ikke svare deg om dette er "vanlig". Fullt mulig at dette er en plage du får/fikk på gluten, men det er vanskelig å fastslå det.

Trond S. Halstensen, 18. mars 2020 18.47

Kan Oatly havremelk ha negativ påvirkning på cøliakere?

Kan en overgang (av miljøgrunner) fra Alpro soyamelk til Oatly havremelk, uten at jeg merker forstyrrelse av magen, representere en svak økning av gluteninnholdet, og derfor likevel ha negativ påvirkning på enkelte cøliakere? ...

Kan en overgang (av miljøgrunner) fra Alpro soyamelk til Oatly havremelk, uten at jeg merker forstyrrelse av magen, representere en svak økning av gluteninnholdet, og derfor likevel ha negativ påvirkning på enkelte cøliakere?

Lars Erik, 16. mars 2020 13:45

Tja, Oatly Havre skal visstnok ikke inneholde mer enn 100ppm gluten fra hvete, som er dermed er innenfor den lav-gluten grensen som kan benyttes av cøliakere. Men det er stor forskjell på cøliakere: noen er mer følsomme enn andre, så det er vanskelig å svare kategorisk på spørsmålet ditt. Det er så individuelt hvordan man reagerer.

Trond S. Halstensen, 18. mars 2020 18.38

Mann på snart 70 med dårlig næringsopptak

Hei! Jeg skriver på vegne av min far på snart 70,(som er typisk mannemann) som aldri har hatt en lege som tar næringsopptak hos cøliakeren på alvor. Han ble diagnostisert med cøliaki for ca 15 år siden, og hadde da gått med udiagnostisert cøli...

Hei! Jeg skriver på vegne av min far på snart 70,(som er typisk mannemann) som aldri har hatt en lege som tar næringsopptak hos cøliakeren på alvor. Han ble diagnostisert med cøliaki for ca 15 år siden, og hadde da gått med udiagnostisert cøliaki lenge.Han har i mange år hatt lav blodprosent, og har dette halvåret vært hos lege som gjentatte ganger kun skriver ut b12 i tablettform og D-vitaminer. Ingen bedring, og sist legesamtale sa lege "at du har lav blodprosent, men sånn er visst bare du". Jeg nekter som pårørende å slå meg til ro med dette. Ferritin er meg bekjent ikke sjekket noen gang. Jeg kjenner dessverre ikke til noen av  verdiene mtp b12, Fe, Hb, men at de er lave er sikkert. Jeg mener bestemt at han bør få b12 injeksjon, mens min far mener at legen sikkert vet best. Jeg mener derimot ikke det, da han er slapp, sliten, fryser lett og begynner å bli glemsk. Han har alle tegn på lave b12 .Dette kan selvsagt være alderen også, men det er mye som ikke stemmer her. Han er veltrent (trener nesten hver dag med ski/sykkel/styrke), spiser sunt og variert (fisk hver eneste dag ). Kan du forfatte et skriv til legen der du presiserer hvilke prøver som må tas, og at han må få det han mangler injisert, evt.?  Håper på gode råd her. Mvh Maren 

Maren, 11. mars 2020 10:04

Beklager, men jeg kan ikke og skal ikke påta meg legerollen eller være en individuell veileder via nettpraten. Generelt kan jeg si at det anbefales å behandle B12 mangel med tabletter (1-2 mg/daglig), man gir bare større doser enn det man får gjennom maten, så blir nok B12 absorbert. Injeksjoner er på mange måter en gammeldags måte å behandle B12-mangel på, selv ved magesekkbetennelse som gir mangel på intrinisikk faktor. Har en mann jernmangel og evnt. anemi, så er det alltid en årsak til det som bør utredes. En cøliaker som har spist GFD i 15 års skal ikke ha det, med mindre det har utviklet seg en refraktær cøliaki med slimhinneaffeksjon som kan gi de samme tegnene som ved ubehandlet cøliaki. Det kan være vanskelig å være pårørende når man er uenig i hvilke vurderinger legen tar om sine nærmeste. Det å få en "second opinion" via en annen lege kan derfor være et nødvendig tiltak for å bli betrygget.

Trond S. Halstensen, 11. mars 2020 18.47

Hvor mye tran kan man spise med DH?

Hei, Jeg lurer på om hvor mye tran kan man spise med DH? Jeg spiste glutenfritt i 7 år, men jeg også spiste en del saltvannsfisk. Utslettene mine ble mye bedre, men er ikke symptomfri, det kommer fortsatt stadig ut noen nye blemmer. Takk for svaret! ...

Hei, Jeg lurer på om hvor mye tran kan man spise med DH? Jeg spiste glutenfritt i 7 år, men jeg også spiste en del saltvannsfisk. Utslettene mine ble mye bedre, men er ikke symptomfri, det kommer fortsatt stadig ut noen nye blemmer. Takk for svaret!

Monica, 8. mars 2020 12:49

Mulig det bare er språklig semantikk, men du skriver: "Jeg spiste glutenfritt i 7 år", som om du skulle ha sluttet med det nå. Dersom man spiser strikt glutenfritt i 5-7 år, så skal de aller fleste DH pasientene bli symptomfrie (mulig noen må spise GFD enda lengere før de blir symptomfrie). Før man er blitt symptomfri, så kan jod-holdig mat utløse DH utbrudd, slik som saltvannsfisk og melkeprodukter. Om tran inneholder så mye jod at dette kan forklare utbruddene dine, er jeg usikker på. Men noen er veldig følsomme, og det er ikke å anbefale å konsumere for mye jodholdige matvarer. På den andre siden så trenger man jod for stoffskiftet, så helt kjemisk jodfri kan ikke kosten være. Dersom du avstår fra tran og alle de matvarene som du vet inneholder jod i en periode, får du da fortsatt utbrudd?

Trond S. Halstensen, 11. mars 2020 18.22

Startet opp med mageproblemer igjen etter 2 år på glutenfritt

Jeg fikk påvist cøliaki for vel to år siden. Har vært plaget i mange år før det. Nå har jeg hatt to år hvor magen har vært bra, men så starter det med mageproblemer igjen. Skjønner jo at man tåler mindre (null for min del) et...

Jeg fikk påvist cøliaki for vel to år siden. Har vært plaget i mange år før det. Nå har jeg hatt to år hvor magen har vært bra, men så starter det med mageproblemer igjen. Skjønner jo at man tåler mindre (null for min del) etterhvert. Synes selv jeg klarer å styre unna, men er alltid usikker når jeg ikke har laget maten selv. Blir ofte dårlig etter restaurantbesøk eller kantine på jobb. Lurer på om maten er ren nok når det står glutenfri på menyen. Hvordan er dette for andre med cøliaki?

Marit, 5. mars 2020 21:03

Det er mange, men på langt nær alle, cøliakere som reagerer akutt på glutenuhell og de er som oftest urolig når de spiser ute. Hvor mange som har hatt slike opplevelser vet jeg ikke, men det er nokså vanlig (for dem som faktisk reagerer akutt). Men når du har vært fin i magen i 2 år og de samme plagene (?) kommer tilbake burde du muligens ta dette opp med legen din. Det er mange andre årsaker til mageproblemer enn glutenuhell ute, og disse andre årsakene burde man få undersøkt uavhengig av at man har en behandlet cøliaki. Den eneste måten å finne ut om maten virkelig er glutenfri når det står glutenfritt påmenyen, er å gjennomføre analytiske testinger av gluteninnholdet i den "glutenfrie" maten, og det er dessverre ingen som gjør i Norge, så vi vet ikke mer enn det andre cøliakere forteller.

Trond S. Halstensen, 11. mars 2020 18.00

Hva kan vi gjøre med tenåring som slurver med glutenfri kost?

Hei Trond!  Jeg har en datter på snart 15 år, hun har fått påvist cøliaki ved blodprøver for ca. 3 år siden, eneste plager var trøtt og uopplagt. Hun hadde ingen plager utover det, og med det så bryr hun seg ikke nevneverdig med &ari...

Hei Trond! 
Jeg har en datter på snart 15 år, hun har fått påvist cøliaki ved blodprøver for ca. 3 år siden, eneste plager var trøtt og uopplagt. Hun hadde ingen plager utover det, og med det så bryr hun seg ikke nevneverdig med å holde seg til glutenfri diett! Annet enn hjemme, da får hun kun glutenfri kost! Prøver å forklare hva som skjer og evt. senskader, men det går ikke «inn». Hva skal/kan vi gjøre, slik at hun forstår?

Roger, 4. mars 2020 17:47

Ja, den er problematisk, Hun reagerer ikke akutt på gluten og tenker derved at det ikke er så farlig. Det er mye viktigere for henne å være "normal" blandt venner og ikke måtte bli tatt hensyn til. Jeg har ingen vidunderkur utover å ta henne med/sende henne på cøliaki-ungdomsleir, så hun treffer andre ungdommer med cøliaki og hører/ser/lærer av sine egne. For de vil jo ikke høre på oss, gamlinger. Pekefinger, skremsel, foreldreangst har jo vist seg å fungere dårlig som adferdsendringstaktikk i den alderen. Blir hun ikke sliten og mer emosjonell ustabil når hun spiser gluten? (Vanskelig å skille fra annen ungdoms-slitenhet og følelsesmessige stormer). Man må vel bare fortsette å mase, og håpe at latenseffekten slår inn før det er for sent. Latenseffekten er når barna våre protesterer på alt vi sier til dem, for så å si det samme til sine barn når de er blitt voksne, det går inn selv om det ikke virker slik.

Trond S. Halstensen, 04. mars 2020 20.02

Er "kan inneholde spor av gluten" trygt å spise?

Hei Trond. Jeg fikk påvist cøliaki i fjor sommer. Kan jeg spise matvarer og godteri som det står: Kan inneholde spor av gluten?  ...

Hei Trond.
Jeg fikk påvist cøliaki i fjor sommer. Kan jeg spise matvarer og godteri som det står: Kan inneholde spor av gluten? 

Linda, 4. mars 2020 11:28

Vanskelig å svare helt eksakt siden følsomheten for gluten i nivået 20-100ppm varierer. I utgangspunktet har vi hevdet (uten å ha målt) at dette er en juridisk beskyttelsesmerking som man ikke behøver å ta hensyn til. Freia som har målt sine sjokolader som er merket slik, har funnet under 100ppm (lav gluten grensen til cøliakere), og oftest vært fra 0-40, maksimalt 60 ppm. Glutenfritt er som sagt <20 ppm, lavglutengrensen som fortsatt tillates til cøliakere er 100 ppm Jeg vil nok hevde at for at det praktiske livet skal kunne leves mest mulig normalt, så kan de aller fleste cøliakere trygt konsumere matvarer og godterier som er merket med kan innehode spor av. 

Trond S. Halstensen, 04. mars 2020 19.46

Kan slurv med kostholdet føre til betennelse når jeg ikke får noen umiddelbare reaksjoner?

Hei, jeg fikk påvist cøliaki i en alder av 24 år. Jeg er nå 31. Jeg hadde generelt lite symptomer (luftplager og familiehistorikk gjorde at jeg fikk testet meg). Nå lever jeg glutenfritt, men jeg er nok ikke like nøye som mange andre er. Jeg har hatt utskeielser...

Hei, jeg fikk påvist cøliaki i en alder av 24 år. Jeg er nå 31. Jeg hadde generelt lite symptomer (luftplager og familiehistorikk gjorde at jeg fikk testet meg). Nå lever jeg glutenfritt, men jeg er nok ikke like nøye som mange andre er. Jeg har hatt utskeielser der jeg har spist måltider med mye gluten (to ganger etter diagnose), og har da ikke fått noen spesiell reaksjon. I hjemmet har vi ikke vært nøye med å holde separat smørpakke, og jeg har spist frityrstekt mat som har vært stekt sammen med glutenholdig mat. Nå lurer jeg på om det er forskjell på hvor mye som skal til for å utløse en reaksjon i tarmen, og om slike små "drypp" av gluten kan føre til betennelse, uten at jeg får tydelige fysiske reaksjoner?
Vennlig hilsen Slurvefrans

Kristian, 4. mars 2020 08:08

Forstår godt tankegangen din, men det er ingen sammenheng mellom akutte glutenreaksjoner og den cøliakiske autoimmune reaksjonen i tarmen. Litt gluten holder immunsystemet aktivert, mer gluten induserer den cølikiske autoimmune reaksjonen, helt uavhengig av om du reagerer akutt (du har cøliaki selv om du ikke reagerer akutt på gluteninntak). Det er en glidende ovegang fra bitte litt gluten til et glutenholdig kosthold, fra ingen påvisbar økt risiko for annen tarmsykdom, til klar økt risiko for cøliaki-komplikasjonen. Så mitt råd er å være streng med dietten og holde deg unna gluten, så er du på den sikre siden.

Trond S. Halstensen, 04. mars 2020 19.33

Vanskelig å få diagnose, men bør jeg likevel kutte ut gluten og "spor av gluten"?

Hei, jeg sliter veldig med dårlig hjelp i fra helsevesenet. Jeg ble akutt dårlig da jeg var 20 år hvor jeg var på do 5-8 ganger om dagen og til slutt revnet tarmen (ikke langt unna å måtte operere). På alle tre blodprøvene tester jeg positivt, me...

Hei, jeg sliter veldig med dårlig hjelp i fra helsevesenet. Jeg ble akutt dårlig da jeg var 20 år hvor jeg var på do 5-8 ganger om dagen og til slutt revnet tarmen (ikke langt unna å måtte operere). På alle tre blodprøvene tester jeg positivt, men får ikke noe godt svar fra gastroskopien ettersom jeg ikke klarer å ha i meg noe særlig mengder meg gluten. Pappa hadde cøliaki, og lever dessverre ikke lengre så vanskelig å få noe veiledning av han. Men det skaper også mer usikkerhet for meg hvor farlig denne allergien kan være om man ikke tar det 100 % alvorlig. Jeg føler jeg aldri har hatt noen som har gitt meg noe råd eller hjelp, har egentlig bare blitt kastet frem og tilbake i helsevesenet. Jeg forstår heller ikke omfanget av allergien, er det slik at jeg har større sannsynlighet for kreft i tarm og beinskjørhet? Jeg sliten også med mye smerter i ledd. Jeg håper det hadde vært mulig med en second opinion hos deg ettersom jeg ikke klarer gastrstkopien og ikke føler jeg blir tatt ordentlig seriøst av familie, venner eller meg selv før jeg har det svart på hvit. Jeg skjønner at jeg ikke tåler det, men jeg skjønner ikke følgene hvis jeg får det i meg. Familie og venner skjønner også at jeg ikke tåler det, men alle er veldig på at jeg sikkert tåler litt. Jeg er også student, så budsjettet med glutenfrikost er trangt. Jeg tror jeg rett og slett bare trenger å komme til en i helsevesenet som tar meg seriøst. Håper på hjelp her, jeg er desperat. Mat er ikke lengre en venn, og jeg gikk ned 10 kg på kort tid fordi jeg slet så med å finne ny mat jeg kunne spise, og noe som kunne gi meg nok næring. Jeg spiser i dag enda noe gluten, 2 knekkebrød lagd av havre og noe mel fordi jeg føler det går greit, jeg spiser også havregryn hvor det kan være spor. Sliter enormt med vondt i mage, luft og slapphet, så skjønner at jeg burde kutt de 2 knekkebrødene, men burde jeg også holde meg unna spor?

Andrea, 3. mars 2020 13:29

Litt vanskelig å vurdere hva du mener med spor og havreknekkebrød. Vanlig Wasa havreknekkebrød er ikke glutenfritt, men det finnes glutenfrie knekkebrød. Du sier du har hatt positive blodprøver, men at gastroskopien var negativ da du ikke orket å spise gluten. Dersom du spiser strikt glutenfritt så skulle dine evt. cøliaki-relaterte plager forsvinne i løpet av ett til tre år, om det er cøliaki som er årsaken til dine plager. Når man ikke har en sikker diagnose så blir man naturligvis i tvil om hva man skal gjøre, og da kan den glutenfrie dietten være litt på og av uten at man klarer å forstå om man reagerer eller ikke. Enten må man spise nok gluten til at en diagnostisk tynntarmsbiopsi er forventet å gi et konklusivt svar, eller man må, for sin egen del, spise så glutenfritt som om man hadde en diagnostisk cøliaki og se hvilke plager som blir borte og hvilke som står igjen. I utgangspunktet trenger du å bli fulgt opp av et diagnostisk team som kan mage-tarmplager da mange også har irritabel tykktarmssyndrom (IBS) som i seg selv er utfordrende mhp på dieten da de skal spise FODMAP-redusert kost. Havregryn finnes som spesialdyrket og glutenfri.  Jeg er ikke i en situasjon hvor jeg kan ta imot pasienter, men det er andre leger der ute som interesserer seg for problematikken, litt avhengig av hvor du bor.

Trond S. Halstensen, 04. mars 2020 19.20

Er blodprøveverdiene normale, eller tegn på at jeg får i meg gluten?

Jeg fikk vite at jeg har cøliaki i oktober 2018, da hadde jeg skyhøye nivåer av antistoffer mot gluten i blodet - hhv 40 (S-Anti-tTG lgA) og 59 (S-Anti-Deam glia lgG). Jeg har siden levd glutenfritt og nå tatt ny blodprøve, og er nede på 4 og 7. Begge skal idee...

Jeg fikk vite at jeg har cøliaki i oktober 2018, da hadde jeg skyhøye nivåer av antistoffer mot gluten i blodet - hhv 40 (S-Anti-tTG lgA) og 59 (S-Anti-Deam glia lgG). Jeg har siden levd glutenfritt og nå tatt ny blodprøve, og er nede på 4 og 7. Begge skal ideelt sett være under 7, og i sistnevnte (S-Anti-Deam glia lgG) er jeg altså akkurat på grensen. Jeg hadde også svært høy marschgrad (3C) og har trolig levd med cøliaki i mange år før vi oppdaget det, og vet at det vil ta tid å lege tarmen. Spørsmålet er derfor: Burde blodprøveverdiene vært enda lavere, eller er nedgangen naturlig og "riktig" siden prosessen tar tid, eller får jeg fortsatt i meg litt gluten som trigger antistoffer? I så fall mistenker jeg at det kan skyldes at jeg drikker "havrekaffemelken" Oatly Ikaffe daglig, i blant i en latte eller i grøt. Den har øvre glutengrense (under 100), som stort sett skal tåles av cøliakere. Bør jeg kutte den helt ut, selv om det sitter langt inne? God kaffe er viktig for meg, men jeg kan jo ikke velge det fremfor god tarmhelse... På forhånd takk for svar!

Anja,3. mars 2020 10:29

Du faller fint i antistoffnivå så jeg synes du har fin tilheling. Immunsystemet har hukommelse så det tar tid å bli kvitt antistoffenen og IgG mot deamidert gliadin er den minst spesifikke av de to, så et nivå på 7 er greit. Mange bruker mer enn 2 år på å tilfriskne når de har hatt sykdommen i lang tid og er dårlig ved diagnosetidspunktet, som du var.

Trond S. Halstensen, 04. mars 2020 19.13

Kan vi spise produkter fra Den sorte havre?

Har sett et nytt produkt i butikkhyller: Svarthavre/urhavre. Er det å likne med vanlig ikke-glutenfri havre slik at vi som har cøliaki ikke bør spise det? ...

Har sett et nytt produkt i butikkhyller: Svarthavre/urhavre. Er det å likne med vanlig ikke-glutenfri havre slik at vi som har cøliaki ikke bør spise det?

Hanne, 29. februar 2020 12:49

Jeg vet ikke hvordan den sort-havren som tilbys er dyrket, om de tar spesiell hensyn og fjerner alle andre kornsorter i åkeren, eller om de ikke er så nøye. Den spesialdyrkede havren som vi kaller glutenfri er kun ren havre dyrket spesielt med tanke på å unngå forurensing av andre, glutenholdige kornsorter. Jeg finner ingen test-informasjon på denne havren (ville vært avhengig av hvor den var dyrket) så jeg kan dessverre ikke svare deg.

Trond S. Halstensen, 04. mars 2020 19.01

Kan ris inneholde gluten?

Jeg lurer på om ris innholdet gluten? ...

Jeg lurer på om ris innholdet gluten?

Eiden , 23. februar 2020 21:27

Nei. Ris kommer fra risplanten som er glutenfri. Gluten finnes kun i korn fra hvete, bygg og rug.

Trond S. Halstensen, 26. februar 2020 18.36

Er det gluten i johannesbrødkjernemel?

Er det gluten i johannesbrødkjernemel? ...

Er det gluten i johannesbrødkjernemel?

Alv, 22. februar 2020 16:03

Nei, dette er hentet fra den glutenfrie johannesbrød planten, se her: https://no.wikipedia.org/wiki/Johannesbr%C3%B8dkjernemel

Prinsippielt skal det stå på pakken at det inneholder ingredienser fra glutenholdig korn, om det inneholder gluten. Står det ingenting om det, så er det glutenfritt.

Trond S. Halstensen, 26. februar 2020 18.25

Bør jeg ha egen smørpakning og egen brødrister?

Hej! Jag är den enda i min familj som har cøliaki, mina barn äter vanlig kost och det har gått bra. Nu när barnen börjar bli större och äter liknande som mig på en dag undrar jag om jag borde ha eget smörpaket, brødrister osv? Jag har mina...

Hej! Jag är den enda i min familj som har cøliaki, mina barn äter vanlig kost och det har gått bra. Nu när barnen börjar bli större och äter liknande som mig på en dag undrar jag om jag borde ha eget smörpaket, brødrister osv? Jag har mina glutenfria produkter i separat skåp och bakar allt med glutenfritt i huset. Mvh Elin zällh

Elin, 19. februar 2020 19:40

Det er et vanlig spørsmål og har like mye med å få den praktiske hverdagen til å fungere som det har med en realistisk fare for glutenkontaminering. Dersom det ligger brødsmuler i smøret (ofte, må fjernes) så ville jeg vurdert egen smørpakke, som rent praktisk bør se anderledes ut. Brødrister er et annet vanlig problem for vanlig glutenholdig brød avsetter halvbrendte smuler på risten som kan være med over til din glutenfrie brødskive. Noen brødristere har egen innmat som man kan legge brødet i, og har du din (egen) insats så burde du være trygg. Generelt så pleier vi å si at det holder om man tørker bort synlige smuler, snur evt skjærefjelen /tørker av den med fuktet klut når man skal skjære brød, men igjen så må det bli en vurderingssak på hvor "sølete" barna er og hvor følsom/redd man er for mikroskopiske forurensninger. 

Trond S. Halstensen, 26. februar 2020 18.06

Fortsatt vondt i magen 3 uker etter glutenuhell

Hei! Har vært på ferie og har mest sannsynlig fått i meg gluten. Det er nå 3 uker siden jeg kom hjem fra ferie, og jeg er fortsatt vond i magen (oppblåst og luft i magen). Har du noen tips til hva man kan gjøre for å komme seg raskest mulig? Merker at jeg t...

Hei! Har vært på ferie og har mest sannsynlig fått i meg gluten. Det er nå 3 uker siden jeg kom hjem fra ferie, og jeg er fortsatt vond i magen (oppblåst og luft i magen). Har du noen tips til hva man kan gjøre for å komme seg raskest mulig? Merker at jeg tåler dårlig melk, så har kuttet ut laktose. Er de noe kosttilskudd jeg bør ta? Har levd glutenfritt siden 2015, da jeg fikk påvist cøliaki.

Anonym, 17. februar 2020 22:25

Hvordan vet du at dette skyldes glutenuhell og ikke en tarminfeksjon (hvor var du på ferie)? Alle bør ta multivitamintabletter som inneholder vitamin-D og sporstoffene sink og jod. Et enkelt glutenuhell kan vare i 1-2 uker, selvom de fleste blir bra i løpet av 3-4 dager. 3 uker er derfor for lenge og bør muligens undersøkes.

Trond S. Halstensen, 19. februar 2020 19.14

Klikk på logoene for mer info