Arkiv

Resultat: Merking av glutenfri mat (78) viser 1 - 20

Kan man spise yoghurte som kommer med müsli uten å spise müslien, eller er yoghurten forurenset?

Hei. Kan man spise yoghurter (Eks: God morgen yoghurt osv.) Som inneholder müsli med gluten? Selvfølgelig ikke spise müslien, men bare spise yoghurten. Eller er yoghurten forurenset? ...

Hei. Kan man spise yoghurter (Eks: God morgen yoghurt osv.) Som inneholder müsli med gluten? Selvfølgelig ikke spise müslien, men bare spise yoghurten. Eller er yoghurten forurenset?

Thea, 7. april 2019 18:56

Jeg ville anta at dette fylles i ulike beholdere på ulike prosess-steder så muslien ikke kommer over i yoghurten, men jeg vet ikke. Hva er feil med vanlig yoghurt? Den er jo glutenfri.

Trond S. Halstensen, 10. april 2019 19.37

Er malteddik trygt å spise om man har cøliaki?

Er malteddik trygt å spise om man har cøliaki? I ingredienslista står det «malteddik (bygg). Har lest at du har svart på dette tidligere. Konklusjonen var vel at man bør holde seg unna, det er usikkert hvor mye gluten malteddik inneholder. Jeg lurer derfor p&ari...

Er malteddik trygt å spise om man har cøliaki? I ingredienslista står det «malteddik (bygg). Har lest at du har svart på dette tidligere. Konklusjonen var vel at man bør holde seg unna, det er usikkert hvor mye gluten malteddik inneholder. Jeg lurer derfor på hvorfor cøliakiorganisasjonen i Storbritannia skriver at man kan spise malteddik? Se link: https://www.coeliac.org.uk/frequently-asked-questions/can-i-eat-barley-malt-vinegar/.

Hanne , 7. april 2019 08:43

Dette sammen med soya, er en gjenganger og et problemområde som jeg tror jeg detaljerte i et tidligere svar. Jeg er ikke uenig i det UK skriver, men, som ved soya, er det så mange ulike levrandører og prosessmetoder at vår ernæringsfysiolog har kommet til at vi ikke kan garantere at de som selges i Norge er produsert slik at de er gluten (Hordein) frie. Det er jo også korrekt som UK sier, at man bruker små mengder av dette i maten så sluttproduktet/måltidet kommer neppe opp i >20ppm gluten. Men her har vi altså vært noe mer restriktive og føre-var enn det den britiske cøliakiforeningen har vært, muligens på bakgrunn av hva slags malteddik de har i sine butikkhyller.

Trond S. Halstensen, 10. april 2019 19.29

Er det greit å spise vanlig havregryn dersom man ikke reagerer?

Er det greit å spise vanlig havregryn dersom man ikke reagerer? ...

Er det greit å spise vanlig havregryn dersom man ikke reagerer?

Oda, 5. april 2019 22:53

Det må være på egen risiko. Vanlig havre kan inneholde inntil 5% annet korn, som hvete, og det var denne forurensningen som gjorde at man først trodde at cøliakerer ikke kunne spise havre siden cøliakere reagerte på havre. Den spesialdyrkete havren er dyrket lang unna annen kornåker og de inspiserer og fjerner eventuelle andre kornsorter i åkeren før den høstes. 5% hvete, hvorav ca 15% er proteiner og 50% av hvetens proteiner er gluten (og 50% av dette igjen er gliadin, grovt regnet).  En posjon 200 gr havre ville da gjennomsnitlig kunne inneholde 10 gr hvete, 15% proteiner = 1,5g hveteproteiner, hvorav ca 0,75 gr er gluten. I de 200 grammene med havreflak kan det altså være 750 mg gluten, ganger man dette med 5 så er det 3525 mg gluten pr kg havre = 3525 ppm gluten, altså lang over den vanlige glutenfrie grensen på <20ppm (<20 mg gluten pr kg). Dette er grovregning, og forurenset korn er ikke gjevnt fordelt så mengden vil kunne varierer mye mellom de ulike pakkene -batchene. Canadisk havre er blitt mål og >90% av de komersielle havrene hadde >20 ppm gluten i seg. Som den ene artikkelen påpeker: "The remaining samples (n = 124, 93.2%) showed contamination ... from approximately 21 to 3800 mg kg−1  (3800ppm). . (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3118497/)  Det er mange som ikke reagerer akutt på glutenforurensing/uhell, men de får reaksjon i tarmen, og målinger av IgA mot tTG er et sent tegn på cøliakireaksjon og ikke egnet til å se om en lett gluten-forurenset diett er tarmskadelig eller ikke. Den vanlige havren som finnes i Norge er med stor sannsynlighet like forurenset som den Canadiske, så nei vanlig havre kan vi ikke anbefale til cøliakere.

Trond S. Halstensen, 10. april 2019 18.52

Hvorfor er det så viktig å ikke få i seg smuler av gluten?

Hei. Jeg har nylig startet med glutenfri diett etter å ha fått påvist cøliaki. Jeg lurer på hvorfor det er så viktig å ikke få i seg smuler av gluten ved såkalt kontaminering av mat. Hva er forskjellen på det og å spise matvarer med ...

Hei. Jeg har nylig startet med glutenfri diett etter å ha fått påvist cøliaki. Jeg lurer på hvorfor det er så viktig å ikke få i seg smuler av gluten ved såkalt kontaminering av mat. Hva er forskjellen på det og å spise matvarer med "spor av gluten"? Vil ikke mengden være såpass lav at det nesten går for det samme?

Elisabeth, 10. mars 2019 21:48

Spor av er oftest <100 mg gluten pr. kg mat, altså veldig lite og innenfor grensen for "lav-gluten". Synlige brødsmuler bør man børste bort fra bordet/skjærefjølen/fjerne fra smørret/ta smør fra annet sted, men noen blir nesten overforsiktige og gjør vel mye ut av det (egne skjærebrett, vaske kniver, egne skuffer etc.). Livet skal leves og det er stor individuell variasjon i hvor mye gluten-forurensning den enkelte tåler. Smuler kan være så mangt, men fjernes de synlige smulene så bør det gå greit.

Trond S. Halstensen, 13. mars 2019 19.41

Kan jeg spise stoffet E415 når jeg har cøliaki?

Jeg har nylig blitt diagnostisert med cøliaki og leser derfor nøye på innholdsfortegnelsen på produkter. Jeg har forstått at E415 er gluten. Hvordan kan det ha seg at en gluten- og laktosefri leverpostei inneholder E415? Kan jeg spise den? Ser også at forskjelli...

Jeg har nylig blitt diagnostisert med cøliaki og leser derfor nøye på innholdsfortegnelsen på produkter. Jeg har forstått at E415 er gluten. Hvordan kan det ha seg at en gluten- og laktosefri leverpostei inneholder E415? Kan jeg spise den? Ser også at forskjellige sildetyper også inneholder E415. På forhånd takk. Mvh Helga

Helga, 7. mars 2019 15:46

Nei, gluten har ikke noe E-nummer. Gluten er gluten og i innholdsbetegnelsen skal det stå at produktet inneholder gluten (hvetemel).

E145 er Xanthan gummi  (https://en.wikipedia.org/wiki/Xanthan_gum)

Trond S. Halstensen, 13. mars 2019 19.24

Kan man innta sobril når man har cøliaki?

Kan man innta sobril når man har cøliaki? Den inneholder hvetestivelse. Men det står på ei svensk side at en tablett på 15 mg inneholder 1,5 mikrogram gluten. Er dette mye? ...

Kan man innta sobril når man har cøliaki? Den inneholder hvetestivelse. Men det står på ei svensk side at en tablett på 15 mg inneholder 1,5 mikrogram gluten. Er dette mye?

Anonym, 27. februar 2019 13:27

Ja, 15 mikrogram er lite, og du kan tillate deg å spise 20 milligram gluten pr kg mat du spiser og det kalles fortsatt glutenfritt. Det går 1000 mikrogram på ett milligram så du kunne ha spist 15 000 mikrogram og det var fortsatt < 20 mg (om det var oppløst i 1 liter vann = glutenfritt).

Trond S. Halstensen, 27. februar 2019 19.11

Kan man bruke produkter som inneholder hvetestivelse hvis produktet ikke er merket "glutenfri"?

Kan man bruke produkter som inneholder hvetestivelse hvis produktet ikke er merket "glutenfri"? ...

Kan man bruke produkter som inneholder hvetestivelse hvis produktet ikke er merket "glutenfri"?

Mormor, 20. februar 2019 10:25

Der har det vært en intern diskusjon, fordi det er usikkerthet rundt hvorvidt all hvetestivelse er glutenfritt. Før vi har fått svar på hva som faktisk brukes der ute så kan vi ikke garantere at hvetestivelse tilsatt vanlig mat har vært glutenfri hvetestivelse.

Trond S. Halstensen, 20. februar 2019 18.53

Er det gluten i ingrediensen havreblomst?

Er det gluten i ingrediensen havreblomst, ofte brukt i te? ...

Er det gluten i ingrediensen havreblomst, ofte brukt i te?

Bente, 30. januar 2019 12:32

Havre er glutenfritt, så da er nok havreblomsten også glutenfri

Trond S. Halstensen, 30. januar 2019 19.32

Er havrekli-olje glutenfritt?

Hei. Jeg klarer altså ikke å finne ut: er havrekli-olje (uthevet skrift ) glutenfritt? ...

Hei. Jeg klarer altså ikke å finne ut: er havrekli-olje (uthevet skrift ) glutenfritt?

Linda , 15. januar 2019 15:34

Jeg finner ingen som faktisk har målt, men prinsipielt så er oljer proteinfrie og havrekli er laget fra havre som i utgangspunktet er glutenfritt (men havren kan forurenses med annet korn). Så dette kan du nok betrakte som glutenfritt.

Trond S. Halstensen, 16. januar 2019 19.21

Er hydrolisert hveteprotein glutenfritt?

Hei. Jeg havnet i en diskusjon på nett om hvorvidt "hydrolisert hveteprotein", hvor ordet hveteprotein var uthevet, på ingredienslisten til en brun saus var glutenfri eller ei. Jeg mener at den er det, andre mener at det er den ikke. I mitt hode er hvetegluten et hveteprotein, ...

Hei. Jeg havnet i en diskusjon på nett om hvorvidt "hydrolisert hveteprotein", hvor ordet hveteprotein var uthevet, på ingredienslisten til en brun saus var glutenfri eller ei. Jeg mener at den er det, andre mener at det er den ikke. I mitt hode er hvetegluten et hveteprotein, og siden hvetegluten da blir brutt ned ved hydrolysering, så tolker jeg det som at "hydrolysert hveteprotein" er å anse som glutenfritt på lik linje med "hydrolysert hvetegluten". Hva sier spesialisten? Og kan du si noe om hvetegluten kontra hveteprotein?

Ranja, 10. januar 2019 19:08

Hvetegluten er en hovedkomponent av hveteprotein. Fullstendig hydrolysert protein (og gluten) er nedbrutt, problemet er graden av hydrolysering. Det er uvisst hvor hydrolysert hveteproteinet (gluten) i sausen, ofte er det ulik hydrolyseringsgrad og da vil ikke produsenten garantere for at produktet er glutenfritt. Men, og her kommer en visst grad av sjønn inn i bildet. Glutenfritt er definert som < 20 mg gluten pr Kg eller liter ferdig produkt. Man har til og med en lav-gluten grense som er egnet til cøliakere som har 100 mg gluten pr kg/liter ferdig vare, den såkalte lav.gluten grensen. Hvor mye reaktive gluten rester er det i en saus som har bruk hydrolysert hveteprotein som smaksforsterker, etter at man har tilsatt vannet? Da hadde det vært fint om produsenten oppga hvor mye hydrolysert hvete det var i produktet så kunne man i det minste gjøre en teoretisk overveielse om sannsynligheten for at det var > 100 mg gluten pr liter saus (eller >20 mg/liter om man går på strikt glutenfri kost). Siden ingen vet hvor mye gluten-peptid reaktivitet det er igjen etter hydrolyseringen, så har man valgt å være på den sikre siden og betraktet dette som et glutenholdig produkt.

Trond S. Halstensen, 16. januar 2019 18.13

Er ikke all soyasaus glutenfri allikevel?

Hei! Jeg fikk diagnosen cøliaki i 2012. På et introduksjonskurs for å leve glutenfritt, i regi av Lovisenberg, fikk vi på kurset vite at normal soyasaus er glutenfri. Dette fordi glutenet blir fermentert bort i framstillingsprosessen. Jeg vet at dette gjelder for flere produ...

Hei! Jeg fikk diagnosen cøliaki i 2012. På et introduksjonskurs for å leve glutenfritt, i regi av Lovisenberg, fikk vi på kurset vite at normal soyasaus er glutenfri. Dette fordi glutenet blir fermentert bort i framstillingsprosessen. Jeg vet at dette gjelder for flere produkter, som f.eks drikken Bionade. Jeg har med andre ord gått ut ifra dette i alle år. Det er bare så forvirrende at NCF er tydelige på å henvise til glutenfri soyasaus i deres oppskrifter. Er ikke all soyasaus glutenfri allikevel? Jeg vet at det har kommet typer på markedet spesielt merket glutenfri og uten hvete, men som sagt skulle jo hveten være fermentert bort til å begynne med. Er eller ikke er vanlig soyasaus glutenfri? Vh Vanja

Vanja, 21. desember 2018 15:24

Soyasaus er en gjenganger og et problematisk område fordi det er så mange ulike merker der ute, med veldig ulike oppskrifter, og derved har de ulik mengde hvetemel tilsatt. Det er prinsipielt riktig at fermentering kan bryte ned gluten til uskadelige småbiter, men dette forutsetter at man gjennomfører to fermenteringsprosesser (tradisjonell gjæring). Man har nå testet en rekke ulike kommersielle soyasauser med ulike teknikker og selv den mest følsomme teknikken (LC-MS) fant ikke noe spor av farlig gluten etter den andre fermenteringen, selv der det stod at hvete var tilsatt soyasausen. Tidligere har man ikke undersøkt dette på en såpass grundig måte så det er nok derfor NCF anbefaler de garantert glutenfrie produktene, for sikkerhetsskyld. Selv om man skulle fått en soyasaus som ikke hadde vært gjennom en dobbelt fermentering (noen tar en snarvei her med en såkalt bioreaktor) så ville nok mengden gluten selv i en enkel-fermentert soyasaus ikke være særlig stor og blandet i annen mat så blir nok sluttkonsenstrasjonen av gluten under "lav-gluten" nivået på <100 ppm  i det ferdige produktet, som også er godkjent til cøliakere (de fleste, men ikke alle tåler dette). Men altså de tradisjonelle deobbeltfermenterte soysausene er glutenfrie, selv de som har blitt fermentert med hvetemel.

Trond S. Halstensen, 02. januar 2019 18.40

Hva er forskjellen på "Kan innheholde spor av gluten" og "Kan inneholde hvete"?

Nidar merker sjokoladen sin med "Kan inneholde spor av gluten", mens Freia skriver "Kan inneholde hvete". Hva innebærer denne forskjellen? Bør alle med cøliaki holde seg unna Freia-produktene selvom man tåler spormengder? Jeg lurer også på hv...

Nidar merker sjokoladen sin med "Kan inneholde spor av gluten", mens Freia skriver "Kan inneholde hvete". Hva innebærer denne forskjellen? Bør alle med cøliaki holde seg unna Freia-produktene selvom man tåler spormengder? Jeg lurer også på hva som skjer i tarmen når man får i seg spormengder. Er det forskjell på de som merker en reaksjon, og de som ikke gjør det?

Annette, 18. desember 2018 10:30

Vi har ikke så gode data på dette, men holdingen vår er at dette er en juridisk merkning, som i praksis ikke betyr så mye. Freia har mål og funnet mellom 40-60 ppm der de fant noe. Dette er fortsatt under de 100ppm den cøliakiske lav-gluten grensen, som er godkjent som mat til cøliakere. Man har noen små uttestinger hvordan noen reagerer på 100 ppm gluten i all mat man spiser og da reagerte noen av ungdommene (ca 4/10) med økende mengde T celler i tarmoverflaten, så en viss reaksjon er det om all maten man spiser inneholder 100ppm gluten. Det er veldig stor forskjell på hva man tåler av spormengder, de fleste tåler en slik mengde, og ikke spiser man bare slik sjokolade, så totalbelastningen blir uansett akseptabel.

Trond S. Halstensen, 19. desember 2018 19.13

Hva gjør jeg når jeg nesten ikke kan spise så mye uten at magen reagerer?

Jeg har ikke kunnet spise gluten på to år og har tatt tester for cøliaki, men fant ikke noe. Så kom jeg plutselig på at da måtte jeg vel ha spist brød mat med gluten i for å få tarmtottene til å reagere? Hva gjør jeg når jeg ...

Jeg har ikke kunnet spise gluten på to år og har tatt tester for cøliaki, men fant ikke noe. Så kom jeg plutselig på at da måtte jeg vel ha spist brød mat med gluten i for å få tarmtottene til å reagere? Hva gjør jeg når jeg nesten ikke kan spise så mye uten at magen reagerer? Det hender at jeg reagerer på krydder, og da er det gluten i det også. Veldig dårlig merking i Norge. Veldig synd, for dette plager meg veldig. Er ikke utredet ordentlig ennå. Mvh Camilla

Camilla, 5. desember 2018 11:09

Nei det er ikke lett, og NAV er veldig strenge på sine krav. Samtidig så burde legene ha visst at man ikke kan diagnostisere cøliaki hos en person etter langvarig GFD, uten spesialundersøkelser.

Det er dessverre dårlig utredningskapasietet for dette i Norge.

Trond S. Halstensen, 05. desember 2018 19.30

Har du synspunkter på nedbryting av gluten i soyasaus?

Hei, jeg leste sent i går kveld i en bok ('matmolekyler, kokbok for nyfikna' lisa förare winblad & malin sandström, falun 2014 s. 122) at 'livsmedelverket bedömer at de fleste glutenintolerante inte behöver oroa seg for rester [av gluten i soyasaus], etterso...

Hei, jeg leste sent i går kveld i en bok ('matmolekyler, kokbok for nyfikna' lisa förare winblad & malin sandström, falun 2014 s. 122) at 'livsmedelverket bedömer at de fleste glutenintolerante inte behöver oroa seg for rester [av gluten i soyasaus], ettersom alt alfa-gliadin bryts ner under fermentering og lagring'. Har du synspunkter? Det er jo mange typer soyasaus på markedet men den typen jeg bruker og er interessert i å sjekke ut er standard kikkoman light soyasaus som er produsert ved naturlig fermentering og ikke hydrolyse. Ha en fin dag og kopi gjerne ditt svar til meg på deepfrieduck@gmail.com. Håkon

Håkon, 22. november 2018 12:05

Gluten i soyasaus er en gjenganger. De som har mål finner at det er veldig varierende mengder hvetemel/gluten i de ulike soyasusene. Vanligvis tilsettes det kun små mengder soyasaus til maten så slutt mengden gluten i maten vil bli svært lav, men er man i tvil så finnes det glutenfrie soyasauser som man da bør bruke. Jeg vet ikke hvordan soya lages men om hveten tilsettes det ferdig fermenterte produktet, er det lite gluten som kan brytes ned under fermenteringen.

Trond S. Halstensen, 28. november 2018 18.34

Blir tarmen min blir mer skadet enn andres med cøliaki fordi jeg reagerer på spor av gluten og andre ikke gjør det?

Hei. Jeg har cøliaki og reagerer på veldig lite gluten. Jeg kan ikke spise varer som er merket med "spor av gluten", uten å få problemer som diaré, magevondt eller begge deler. Dette gjør det for meg veldig vanskelig å bli helt frisk føle...

Hei. Jeg har cøliaki og reagerer på veldig lite gluten. Jeg kan ikke spise varer som er merket med "spor av gluten", uten å få problemer som diaré, magevondt eller begge deler. Dette gjør det for meg veldig vanskelig å bli helt frisk føler jeg. I tillegg har jeg små barn og mann som spiser gluten hjemme, og selv om jeg aldri baker med glutenholdig mel merker jeg at jeg aldri blir helt helt bra over en lenger periode så lenge det blir spist vanlig brød ol. i samme kjøkken som jeg spiser og lager min mat. Dette er det jo ikke så mye å gjøre med føler jeg, da jeg ikke kan gi glutenfri kost til alle andre i familien, spesielt med tanke på brød som jo smuler en del og er nok det som er årsak til noe av problemet her, annet enn å være enda nøyere på rengjøring før jeg spiser min mat, selv om jeg føler jeg er nøye på dette allerede. Men.. lurer på om tarmen min blir mer skadet enn andres med cøliaki fordi jeg reagerer på spor av gluten og andre ikke gjør det? Jeg kan heller ikke spise havregryn eller ferdigmat, så lenge det ikke er merket glutenfritt. Men selv da inneholder noen produkter som er merket glutenfri en veldig liten mengde gluten som jeg reagerer på. Tar gjerne imot råd for dette også, for synes det er utfordrende. Har hatt cøliaki i 7 år og spiser ikke noe med gluten direkte. Gjør jeg det blir jeg liggende med magekramper på sofaen. Leste nettopp innlegget med forhøyet risiko for tarmkreft, er jeg spesielt utsatt for dette da siden jeg føler at jeg aldri blir helt frisk? Symptomene med diaré og/eller magevondt er ikke kraftige og går fort over, men de kommer jo. Takk på forhånd. Mvh Hanne

Hanne, 9. november 2018 19:55

Det er stor variasjon på hvordan man reagerer på gluten. Noen reagerer, slik som deg, på ekstremt små mengder/spor av gluten. Vi vet ikke hvorfor det er slik, om det er den autoimmune glutenreaksjonen som kjennetegner cøliaki eller om dettte er en annen reaksjonsform som involverer andre deler av immunsystemet. Reaksjonen blander seg også med angst for at dette fører til økt risiko for alvorlige senkomplikasjoner slik som kreft. De data vi har å støtte oss på tyder ikke på dette, selv den gamle glutenfrie dietten som ikke var så streng som den vi har i dag, viste at dersom man fikk cøliakidiagnosen før 12 års alder så var det ingen økt risiko for kreft. Man ble altså frisk nok på den gamle glutenfriekosten. Vi har derfor ingen data som tyder på at din reaksjon gir deg en økt risiko for kreft, eller annen sykdom. Spørsmålet er derfor hvorfor reagerer du på så små mengder brødsmuler/hvetemel/gluten. Hvilke deler av immunsystemet medierer plagene dine? Foreløpig så vet vi ikke hva dette er.

Trond S. Halstensen,

Stemmer det at hvetekorn blir glutenfrie når de spirer?

Hei, jeg får høre på restauranter og av venner at når hvetekorn spirer blir de glutenfrie, og jeg får servert det flere steder. Jeg blir litt provosert, for de er alle så sikker i sin sak, men jeg kan ikke skjønne at de kan være sikre på at abs...

Hei, jeg får høre på restauranter og av venner at når hvetekorn spirer blir de glutenfrie, og jeg får servert det flere steder. Jeg blir litt provosert, for de er alle så sikker i sin sak, men jeg kan ikke skjønne at de kan være sikre på at absolutt all gluten er borte?

Marte, 9. november 2018 20:00

Når korn spirer så uttrykker de enzymer som bryter ned gluten, men det er ikke nok til å gjøre kornet glutenfritt i forhold til en cøliakers behov for glutenfrihet, så joda det reduserer mengden med potensielt farlig gluten, men ikke så mye at det kan spises av en cøliaker.

Trond S. Halstensen, 14. november 2018 20.00

Kan man spise produkter som kan inneholde spor av hvete om man har cøliaki?

Kan man spise produkter som kan inneholde spor av hvete om man har cøliaki? Som f.eks Freia melkesjokolade? ...

Kan man spise produkter som kan inneholde spor av hvete om man har cøliaki? Som f.eks Freia melkesjokolade?

Cecilie, 4. november 2018 13:20

Freia har testet sine og funnet mellom 40-80 ppm gluten i dem. Dette er ikke glutenfritt, men er OK i henhold til den andre litt høyere "lav-gluten"-grensen som man mener cøliakere trygt kan konsumere (100 ppm). Så vi pleier å si at dette i utgangspunktet er greit, men at man må prøve det ut og se om det går greit. Farlig skal det ikke være.

Trond S. Halstensen, 07. november 2018 18.48

Bør jeg unngå Oatly-produkter når jeg har cøliaki?

Hei, jeg har hatt cøliaki i mange år nå. I de siste årene har jeg ikke tålt melkeproteiner. Derfor har jeg brukt oatly sine produkter som melkeprodukt-erstaning. Nylig fikk jeg høre at Oatlys produkter ikke er glutenfrie, og på nettsida står det at p...

Hei, jeg har hatt cøliaki i mange år nå. I de siste årene har jeg ikke tålt melkeproteiner. Derfor har jeg brukt oatly sine produkter som melkeprodukt-erstaning. Nylig fikk jeg høre at Oatlys produkter ikke er glutenfrie, og på nettsida står det at produktene deres inneholder under 100 ppm gluten, men ikke under 20 ppm gluten. Burde jeg unngå å bruke disse produktene som melkeerstatning lenger? Er det skadelig for en med cøliaki å bruke produkter med gluteninnhold på mellom 20 og 100 ppm?

Synnøve, 08. oktober 2018 22:40

Generelt, nei, det er ikke skadelig for en cøliaker å benytte 100mg/kg grensen (lav gluten). Men her er det store individuelle forskjeller. Man har undersøkt, men det er ingen data som tyder på at mat som inneholder mellom 20 og 100 ppm gluten er skadelig for cøliakere.

Trond S. Halstensen, 10. oktober 2018 19.22

Er Sol og Corona Extra glutenfrie?

Hei. Det mexicanske ølet SOL - er det totalt glutenfritt? Og det samme med Corona Extra? Tusen takk for svar. ...

Hei. Det mexicanske ølet SOL - er det totalt glutenfritt? Og det samme med Corona Extra? Tusen takk for svar.

Sverre, 07. oktober 2018 18:19

Så vidt man har målt er Sol som Corona glutenfritt. I tillegg finnes det mange andre, garantert glutenfrie merker der ute blandt annet fra Ringnes.

Trond S. Halstensen, 10. oktober 2018 19.20

Finnes det noen typer ris som inneholder gluten?

Hei! Er litt usikker på ris, var i kantina i skolen og dagens meny var ris og kylling. Det sto at ris inneholder gluten, så jeg kunne ikke spise det. Ble ganske forvirret, hvorfor de hadde krysset på det, så jeg lurer på om det finnes noe ris som innholder det? Kom...

Hei! Er litt usikker på ris, var i kantina i skolen og dagens meny var ris og kylling. Det sto at ris inneholder gluten, så jeg kunne ikke spise det. Ble ganske forvirret, hvorfor de hadde krysset på det, så jeg lurer på om det finnes noe ris som innholder det? Kommer fra afrikansk hushold hvor vi spiser mye ris, begynner å bli usikker.

Anonym, 3.oktober 2018 08:36

NEI, ris er glutenfritt. Noen må ta et kurs i hva ting inneholder. Spør neste gang hvorfor de har merket, dersom du er i tvil. Google det og ta en diskusjon med de som merker. De må vite hva de merker.

Trond S. Halstensen, 03. oktober 2018 20.09

Klikk på logoene for mer info