Arkiv

Resultat: Symptomer (485) viser 1 - 20

Er det normalt med plutselig tilbakefall etter start på glutenfri diett?

Hei, jeg har et barn på 4,5 år som har cøliaki. Siden vi innførte glutenfritt kosthold har vi merket forbedring (han er ikke oppblåst i magen, avføring ser normal ut). Men nå fra mandag har han klaget på vondt i magen, er oppblåst og avf&oslas...

Hei, jeg har et barn på 4,5 år som har cøliaki. Siden vi innførte glutenfritt kosthold har vi merket forbedring (han er ikke oppblåst i magen, avføring ser normal ut). Men nå fra mandag har han klaget på vondt i magen, er oppblåst og avføring har litt gråaktig farge. Lurer på om det er normalt at han fremdeles har sånne plager siden vi startet med glutenfritt kosthold for litt over en måned siden, eller er dette tegn på at han likevel får noe gluten i seg?

Lana, 23. september 2020 19:00

Det er ikke uvanlig med "tilbakefall" men det skal vanligvis klinge av i løpet av de første 3 mnd. Selvsagt kan han/hun ha fått i seg gluten, det er mange fristelser i barnehagen fra andre barn, om barnet går der, og det tar tid å bli frisk på GFD, og etter kun en mnd så har han bare såvidt begynt å tilfriskne. Det tar også litt tid å mestre den glutenfri kosten, det er mange produkter som inneholder gluten (hvetemel) uten at man tenker på det, så man må lese innholdfortegnelsen hele tiden. Håper det går raskt over.

Trond S. Halstensen, 23. september 2020 19.35

Bør vi kreve mer oppfølging fra barnelegen?

Hei, jeg har en sønn på 6 år, som fikk diagnosen cøliaki i desember -19 og som har stått på glutenfri diett siden det. Før dette hadde han slitt med magen i nærmere to år, med forstoppelse og problemer med å holde på avførin...

Hei, jeg har en sønn på 6 år, som fikk diagnosen cøliaki i desember -19 og som har stått på glutenfri diett siden det. Før dette hadde han slitt med magen i nærmere to år, med forstoppelse og problemer med å holde på avføring også når han begynte med Movicol og ikke lenger var forstoppet. Etter kun en uke på glutenfri diett var disse plagene helt borte, og på kontroll fire mnd senere var blodprøvene også fine. Det ble imidlertid bestemt at han fortsatt skulle stå på Movicol pga treg mage. Han tisser også om natta og bruker fortsatt bleie om natta siden han aldri har vært tørr nattestid, og det ble nevnt at langvarig forstoppelsesproblematikk eller cøliakien kunne ha forsinket modning av nervebanene som styrer natt-tissing. Så til problemet: I snart to måneder nå har han kastet opp ukentlig, sånn man gjør ved omgangssyke, hvor han ut av det blå kaster opp i flere omganger ila noen få timer og tømmer systemet helt. Dette har oftest skjedd en gang i uka, men noen ganger to ganger på en uke og siste uke tre ganger på en uke. Han er da helt slått ut etterpå og gjerne vært slapp de neste dagene, og sovnet på sofaen på ettermiddagen osv. Vi har vært til barnelege med ham, som mente det mest sannsynlig var forstoppelse. Men han har avføring daglig, i ordentlige mengder og med en veldig vanlig konsistens (verken hard eller diaré). Vi tenkte først det måtte være at han hadde fått i seg gluten, da han ved noen av anledningene hadde vært på besøk hos noen kvelden før. Mens andre ganger har han bare vært hjemme og vi har hatt full kontroll. Vi er godt vant til glutenfritt kosthold fra før fordi barnets far har cøliaki, og barnet selv er veldig oppmerksom og opptatt av å ikke få i seg gluten. Kan dette ha noe med cøliaki å gjøre? Eller bør vi tenke på andre ting? Verdt å nevne er også at han sommeren for fire år siden hadde noe lignende, hvor han kastet opp uforklarlig i en del uker, noe som plutselig tok slutt igjen. Men han var da ikke så sliten som nå. Lillebroren hans hadde også refluks fram til 2 års alder, og hadde også en lang periode hvor han kastet opp på samme måte etter inntak av fast føde inntil han begynte på refluksmedisin, hvor de mistenkte at betennelse i spiserøret førte til oppkast ved matinntak. Kan dette heller handle om refluks? Gutten har nevnt noen ganger tidligere at han kan få oppkast i munnen som han svelger igjen. Jeg blir jo bekymret av dette når vi ikke forstår hva det kan være. Det går også utover det å følge med på skolen og det sosiale. Han begynte på skolen i høst, men problemene startet flere uker før skolestart, og jeg tror ikke dette har en psykisk årsak. Bør vi kreve mer oppfølging fra barnelegen og ikke slå oss til ro med teorien om forstoppelse, når vi selv ikke kan se noen tegn til forstoppelse nå?

I, 12.Sep 2020 22:20

Først, beklager at svaret kommer litt forsinket.

Oppkast pga forstoppelse forekommer, og kan være langvarig, men da bør man kunne påvise forstoppelsen enten at man kjenner avføringen oppetter tarmene når man undersøker magen, eller kan påvise en tarm full av avføring via annen teknikk (Rtg. ultralyd etc). Men det er sjeldent at man har forstoppelse ved daglig avføringer (da har man egentlig ikke en forstoppelse pr definisjon, men man kan se at noen lager mer avføring enn de klarer å kvitte seg med slik at de langsomt bygger opp en forstoppelse som må avhjelpes ved hjelp av et rektalt klyster). 

Plagene hans nå er akutt oppkast etter mat og at dette kunne skje en til to ganger i uken. Reflux gir som oftest smerter pga etseskader i spiserøret, og akutt uinnsettende oppkast er ikke det vanligeste symptomet. Spørsmålet er om har en akutt allergisk reaksjon, om det er noe matvarer som utløser disse anfallene. Selve reaksjonen fremstår som forenlig med akutt allergisk reaksjon, og man må muligens tenke veldig nøye igjennom hva det er man har spist ved de anledninger han har kastet opp. Jeg forstår det slik at når han har tømt seg, så går det greit til neste "tømming". Den diagnostiske utredningen må nesten legen hans stå for, og muligens har man testet ham for de vanligeste matallergiske matvarene tidligere, men glutenfritt kosthold kan inneholde "fremmede" matvarer som man kan reagere på, inkludert havre som noen utvikler klassisk (IgE-mediert) allergi mot. Prøv å skriv opp alt han har spist når det skjer og se om det er noe som går igjen. Ta dette opp med legen hans som kan ta det behandlingsmessige ansvaret for utredning og behandling.

Trond S. Halstensen, 17. september 2020 13.58

Bør jeg henvises til videre undersøkelse?

Hei, jeg fikk påvist cøliaki hos fastlegen for 2 uker siden. Jeg fikk beskjed om å spise glutenfritt, og det har jeg gjort. Men jeg har værre vondt i magen og veldig oppblåst. Jeg tar også somax for magekatarr. Er det vanlig når du begynner med ny kost? Noe...

Hei, jeg fikk påvist cøliaki hos fastlegen for 2 uker siden. Jeg fikk beskjed om å spise glutenfritt, og det har jeg gjort. Men jeg har værre vondt i magen og veldig oppblåst. Jeg tar også somax for magekatarr. Er det vanlig når du begynner med ny kost? Noen sier jeg må henvises til videre undersøkelse før jeg slutter med gluten. Stemmer det? Hilsen Anita H.

Anita H., 16. september 2020 16:35

Cøliakidiagnosen skal stilles av spesialist i indremedisin/gastroenterologi, så ja fastlegen din kan nok stille diagnosen, men den må bekreftes av e nspesialist, det skal sendes søknad om grunnstønad til NAV, og da forlanger de at du er blitt diagnostisert av en spesielist, Prøvespise glutenfritt før alle cøliakiprøver er tatt kan være uklokt siden man da behandler seg selv før prøvene er att og man kan kun stille diagnosen på aktiv cøliaki som forutsetter at man spiser gluten. Få en henvisning til en spesialist, spist slik du gjorde før og helst mer gluten (bare spis deg syk) slik at det ikke kal være tvil om diagnosen. Ikke reduser på mengden gluten i ksoten før alle prøver, inkludetr tynntarmsbiopsi er tatt.

Trond S. Halstensen, 16. september 2020 18.53

Vil cøliakere reagere på medisiner som påvirker fordøyelsen?

Vil man som cøliaker reagere sterkere/annerledes på medisiner som påvirker fordøyelsen? Jeg tenker spesielt på antibiotika og betennelsesdempende medisiner. Er det evt. forholdsregler man bør ta før inntak av slike medisiner? ...

Vil man som cøliaker reagere sterkere/annerledes på medisiner som påvirker fordøyelsen? Jeg tenker spesielt på antibiotika og betennelsesdempende medisiner. Er det evt. forholdsregler man bør ta før inntak av slike medisiner?

Hanne, 16. september 2020 09:34

Nei, ikke som vi vet om. En cøliaker på GFD kan betrakte seg som frisk fra sin cøliakisykdom, så lenge man spiser glutenfritt (GFD).

Trond S. Halstensen, 16. september 2020 18.50

Hva kan skyldes at datteren min gulper opp igjen mat?

Min datter på 11 år fikk diagnosen cøliaki da hun var 6 år etter å ha gulpet opp igjen maten etter måltidet. Etter 5 år på glutenfri kost, og så og si laktosefritt, gulper hun fremdeles opp etter en god del måltider. Særlig ofte ette...

Min datter på 11 år fikk diagnosen cøliaki da hun var 6 år etter å ha gulpet opp igjen maten etter måltidet. Etter 5 år på glutenfri kost, og så og si laktosefritt, gulper hun fremdeles opp etter en god del måltider. Særlig ofte etter matvarer som pølser, fløtebasert mat og ved større mengder væske. Noen ganger er innholdet som kommer opp igjen surt, andre ganger ikke. Ofte svelger hun det bare ned igjen. Har dere tanker om hva dette kan skyldes? Bør hun ta en ny gastroskopi?

Mie, 15. september 2020 22:21

Oppgulp er ikke en hyppig plage ved ubehandlet cøliaki så spørsmåler er om dette har/hadde noe med cøliaki å gjøre i det hele tatt. Nå spiser hun glutenfritt og den aktive cøliakien er nok for lengst borte og hun kan betraktes som frisk fra sin cøliaki (så lenge hun ikke spiser gluten). Da blir spørsmålet: Hvorfor kommer maten i retur? Tror dette trengs en egen utredning og da ikke med fokuset på cøliaki, men på annen årsak til "regurgitasjon" av mageinnhold.

Trond S. Halstensen, 16. september 2020 18.46

Bør jeg spise gluten før hudbiopsien tas?

Hei! Jeg har i mange år slitt med min gitte diagnose atopisk eksem, men etter et kraftig utbrudd noen år tilbake (som kunne knyttes mot økt brød og gluteninntak), begynte jeg å eksperimentere med glutenfri kost. Så fort jeg kuttet ut gluten så jeg bedring ...

Hei! Jeg har i mange år slitt med min gitte diagnose atopisk eksem, men etter et kraftig utbrudd noen år tilbake (som kunne knyttes mot økt brød og gluteninntak), begynte jeg å eksperimentere med glutenfri kost. Så fort jeg kuttet ut gluten så jeg bedring i eksemet, og med tiden gikk det helt bort. Når jeg en gang glemte meg og spiste en liten mengde gluten, var det ikke lange tiden før utslettene var tilbake. Utslettene er blemmer fylt med væske, som klør INTENST! Etter 2 år uten gluten greide jeg å få i meg en større mengde for ca. 1 mnd siden. Kort tid etter var de karakteristiske blemmene og utslettene tilbake. Jeg begynte å lese om Dermatitis herpetiformis og ble sjokkert over likhetene. Jeg har bestilt legetime og ønsker å ta hudbiopsi, men spørsmålet mitt er, jeg har ikke rørt gluten på 1 mnd, men utslettene er der fortsatt. Vil dette gi utslag ved en hudbiopsi, eller bør jeg spise gluten like før prøven tas? Jeg er veldig redd for å utføre en hudbiopsi som gir et "falskt negativt" svar.

Christine, 14. september 2020 20:28

Forstår at du vil sikre deg. Hudbiopsien bør tas hos hudspesialist, og den skal sendes til et spesiallaboriatorium som kan utføre immunhistokjemisk påvisning av granulære IgA immunkomplekser i hudens papiller og dette sees i frisk hud (ofte tas en rundbiopsi fra armens underside). En person med DH bruker ofte lang tid på å bli kvitt utbruddene på glutenfri kost (opptil 5-7 år) så at du ble raskt syk igjen etter en glutenprovosering tyder på at du fortsatt har disse immunkompleksene i huden, og at de kan påvises. Men man vet aldri.

 

Trond S. Halstensen, 16. september 2020 18.34

Kan det være tilstrekkelig å gi baby glutenholdig malt?

Jeg har en baby med vevstypen som kan tyde på cøliaki. Pappaen har cøliaki og datteren min ikke-cøliakisk glutenintoleranse. Mye luftsmerter hos baby. Kan det være tilstrekkelig å gi baby glutenholdig malt for å få pålitelige blodprøves...

Jeg har en baby med vevstypen som kan tyde på cøliaki. Pappaen har cøliaki og datteren min ikke-cøliakisk glutenintoleranse. Mye luftsmerter hos baby. Kan det være tilstrekkelig å gi baby glutenholdig malt for å få pålitelige blodprøvesvar og på den måten få svar allerede nå om det er cøliaki? Eller er det helt nødvendig å vente til fast føde innføres med å få riktig svar på blodprøvene? Baby er 2 måneder og får morsmelk - mor spiser gluten. Tusen takk for den viktige jobben du gjør.

Maja, 11. september 2020 13:11

Selv om du spiser gluten så er glutenmengden i morsmelken så liten og barnet så ungt at det neppe er cøliaki  som er årsaken til luftsmerter. Kolikksmerter hos så små barn er vanlig, og noen ganger hjelper det at mor er forsiktig med hva hun spiser, men gluten spising hos mor i ammeperioden er ikke blandt de tingene som er kjent å føre til økt kolikksmerter hos barnet. Man kan nesten ikke stoleblodprøver for å diagnostisere cøliaki før 2 årsalder da ca 50% av cøliakerene ikke har forhøyer IgA mot TG2 (de er så små og antistoffet lages i tarmen så for lite kommer over til blodet). Så en negativ prøve hos et barn<2år som man misstenker kan ha cøliaki sier egentlig lite, mens en positiv prøve selvsagt gir et positivt svar.

Kolikksmerter er normalt og betyr ingenting mhp cøliakirisiko (som egentlig er svært lav).

Trond S. Halstensen, 16. september 2020 18.22

Hva kan være grunnen til at jeg i perioder føler meg syk?

Hei, jeg fikk påvist cøliaki ved biopsi sommeren 2019. Har levd på glutenfri kost siden det, og TgA har gått ned fra 100 til ca. 15 (tror jeg det var). Jeg har i hele perioden, og såvidt jeg kan huske 2 år tilbake i tid, hatt «runder» der jeg er helt ...

Hei, jeg fikk påvist cøliaki ved biopsi sommeren 2019. Har levd på glutenfri kost siden det, og TgA har gått ned fra 100 til ca. 15 (tror jeg det var). Jeg har i hele perioden, og såvidt jeg kan huske 2 år tilbake i tid, hatt «runder» der jeg er helt utmattet, svimmel og trøtt. Ofte får jeg også pipelyd i ørene. Det eneste som hjelper er å legge segned. Å sitte oppreist på en stol er også slitsomt da. Jeg tenkte i starten at det kunne skyldes gluten og glutenuhell, men nå er jeg usikker. Jeg spiser ikke gluten såvidt jeg vet. «Rundene» varer mellom 1-3 uker, med varierende styrke. Har tatt blodprøver og legen sier de er normale. P-Ferritin var 9. Hb 13,2. P-Jern 14. Jeg synes det høres litt lavt ut. Kan også nevne at jeg har kobberspiral og veldig kraftige menstruasjoner. Mitt spørsmål er om verdiene er normale sett i lys av mine symptomer og at jeg har cøliaki? Hvordan bør jeg forholde meg til at prøvene (evt) er normale, når jeg likevel føler meg syk i perioder? Når jeg føler meg frisk er jeg aktiv og trener flere ganger i uken, og derfor synes jeg at det er rart at jeg andre ganger kan være helt slått ut uten at jeg er syk i ordets rette forstand. Kvinne 32 år, 64 kg / 172 cm.

Elisabeth, 10. september 2020 22:22

Jeg kan ikke og skal ikke forsøke å diagnostisere deg over nettet. Det er neppe en lavgradig jernmangel som gir deg rundene dine, det  kan være mange årsaker til det du beskriver. Cøliakien din vil uansett bedres (tar litt tid ettersom du er voksen) og jernabsorbsjonen din bedres med det. Du bør nesten be om en utredning i en slik periode så man får undersøkt deg mens du er dårlig. Har du lavt blodtrykk? Er det tegn på annen sykdom? etc. har periodene  samenheng med menstruasjonssyklus etc.? Mange spørsmål som åpner for mange mulige årsaker som du nesten må overlate til legen din å finne ut av.

Trond S. Halstensen, 16. september 2020 18.15

Er det helt umulig at jeg kan utvikle cøliaki med en annen vevstype?

Hei! Jeg har hatt en del smerter i nedre del av magen i flere år nå. Jeg har en far, bror, tante og søskenbarn som har fått påvist cøliaki, og tok derfor en test hos legen da jeg begynte å få mageproblemer. Testen viste ikke cøliaki, og jeg me...

Hei! Jeg har hatt en del smerter i nedre del av magen i flere år nå. Jeg har en far, bror, tante og søskenbarn som har fått påvist cøliaki, og tok derfor en test hos legen da jeg begynte å få mageproblemer. Testen viste ikke cøliaki, og jeg mener å huske at legen også hadde funnet at jeg ikke har en vevstype som er typisk for de med cøliaki. I år kontaktet jeg igjen lege for de samme plagene, og ble henvist til gynekolog. De fant i utgangspunktet ingenting, men vil utelukke endometriose så jeg ble henvist til laparoskopi. Så begynner jeg å lure på om det kan være cøliaki da, siden jeg har en del luft og smerter i magen og siden dette går i familien. Er det helt umulig at jeg kan utvikle cøliaki med en annen vevstype? Eller er det noe jeg bør sjekke opp?

Karoline, 9. september 2020 15:51

Mer enn 95 % av alle cøliakere har vevstypen HLA-DQ 2.5 og/eller HLA-DQ 8. Men siden 35 % av befolkningen også har det, har det lav, såkalt predektiv kraft. Derimot det å ikke ha det og ingen andre diagnostiske tegn på cøliaki, reduserer sannsynligheten for at du har cøliaki, drastisk.

Trond S. Halstensen, 09. september 2020 19.03

Må jeg regne med svingninger i blodverdiene til tarmen er bedre?

Hei. Jeg (65) ble diagnostisert med cøliaki (grad 3c) i januar i år. Jeg hadde ingen symptomer fra mage/tarm, var bare trøtt, sliten, mistet vekt, tiltaksløs, deprimert. Og noen uker senere fikk jeg også påvist lavt stoffskifte og startet medisinering for ...

Hei. Jeg (65) ble diagnostisert med cøliaki (grad 3c) i januar i år. Jeg hadde ingen symptomer fra mage/tarm, var bare trøtt, sliten, mistet vekt, tiltaksløs, deprimert. Og noen uker senere fikk jeg også påvist lavt stoffskifte og startet medisinering for dette i april. Blodprøver på vitaminer/mineraler viste verdier i nedre del av referanseområdet. Blodprøvene i juni viste at jeg hadde respondert bra på medisineringen. I august ga blodprøvene en overraskelse. TSH-verdien hadde økt til tross for økt dosering for å få den ned (har vært påpasselig med å ta medisin på anbefalt måte). Jernverdiene var nå for lave og jeg har begynt med tilskudd. Og jeg stilte meg selv spørsmålene: Er min skadede tarm i stand til å ta opp tilstrekkelig av medisiner på nåværende tidspunkt? Den er jo ikke leget på 7 mndr vil jeg tro? Må jeg bare regne med svingninger i blodverdiene til tarmen min er bedre? Eller er det mest sannsynlig at bevisste (og evt ubevisste?) feilskjær i GFD-dietten min ble utslagsgivende for at blodprøvene i august ikke var tilfredsstillende? Jeg har fortsatt ingen ubehag fra mage/tarm. Hilsen Herdis.

Herdis, 01. september 2020 10:15

Dette er en avansert medisinsk vurdering. Litt avhengig av årsaken til det lave stoffskiftet, men jeg antar du har  en autoimmun lymfocytær betennelse i skjoldbruskkjertelen, en "Hashimoto". Da varierer ødeleggelsen av kjertelen og man kan få svingene stoffskifte, så hvordan man skal tolke TSH-verdien din er avhengig av tyroksin-dosen din. I tillegg har du helt rett, om tarmen er veldig ødelagt så kan det tenkes at absorbsjonen av medikamentene blir dårlig og man får tilbakefall med høy TSH og følelse av lavt stoffskifte. I tillegg kan du utvikle sålkalt refraktær cøliaki, som må undersøkes særskilt om du får tilbake plager du hadde på gluten, mens du spiser glutenritt.

Ellers har du en helt korrekt vurdering av din bardom. Jeg tror ikke du har hatt noen ikke erkjente feilskjær som årsak til dine plager.

Trond S. Halstensen, 02. september 2020 18.41

Ser fortsatt ingen endringer i symptomene

Hei, min datter på 23 mnd begynte å få symptomer med oppkast (sporadisk), humørendringer, dårlig appetitt, vektnedgang, diaré/hard og gul avføring, oppblåst mage. Symptomene utviklet seg gjennom 3 mnd og de siste 3-4 ukene ble det betraktelig verre....

Hei, min datter på 23 mnd begynte å få symptomer med oppkast (sporadisk), humørendringer, dårlig appetitt, vektnedgang, diaré/hard og gul avføring, oppblåst mage. Symptomene utviklet seg gjennom 3 mnd og de siste 3-4 ukene ble det betraktelig verre. Hun fikk bekreftet diagnosen cøliaki for 2 uker siden, og vi startet med glutenfritt kosthold (og laktosefri melkeprod.) samme dag. Vi ser likevel ingen endringer i symptomene, hun har fortsatt veldig dårlig appetitt, gul avføring, har kastet opp tre dager på rad nå og er slapp og nedfor. Jeg som mor er veldig bekymret og blir usikker på om dette er normalt? Jeg har lest og hørt fra andre at det vil ta tid ... men hun virker verre etter vi begynte med glutenfritt kosthold. Jeg er desperat og lurer på om hun noen gang vil bli seg selv igjen.

Mia, 27. august 2020 01:27

De fleste barn blir vesentlig bedre i løpet av de første 3 mnd, men ja, det kan ta tid. Men man må også tenke tanken om at det ikke behøver å være cøliakien som var årsaken til oppkast, muligens ble bare cøliakien oppdaget (tilfeldig) siden de begynte å undersøke. Så dersom det er en annen årsak til oppkastet etc så vil ikke glutenfri kost hjelpe på det. Mest sannsynlig så tar det bare litt mer tid, men fortsetter hun å gå ned i vekt så synes jeg du må ta kontakt med legen hennes eller sykehuset hvor hun fikk diagnosen, for å se nærmere årsaken til disse plagene.

Trond S. Halstensen, 02. september 2020 20.20

Lege mener det mest sannsynlig er funksjonell dyspepsi og IBS

Tusen takk for foregående svar. :) Så det at jeg glemte å skrive alderen min, er altså nå 36 år. Har fått Somac gjentatte ganger siden jeg sliter med halsbrann og oppblåsthet. Som barn så sleit jeg mye med diaré og magesmerter, men ble ald...

Tusen takk for foregående svar. :) Så det at jeg glemte å skrive alderen min, er altså nå 36 år. Har fått Somac gjentatte ganger siden jeg sliter med halsbrann og oppblåsthet. Som barn så sleit jeg mye med diaré og magesmerter, men ble aldri noe utredning på hvorfor smertene oppsto og hvorfor jeg hadde jernmangel. Fikk bare beskjed om å ta tilskudd...  Var ingen grunn til at jeg skulle ha jernmangel da vi hadde et kosthold som var veldig fullt av jern. Nå sier fastlegen at så lenge jeg får en liten effekt av Somac så kan jeg bare ta det når problemene oppstår... Han som utførte gastroskopien mente at det sansynligvis var funksjonell dyspepsi og IBS. Noe som ikke er umulig, jeg bare merker litt bedring i magen hvis jeg unngår de verste hvetevarene. Nå er det slik at hvis jeg spiser en bolle så sitter jeg på do innen 45 minutter, og det er skikkelig ille. Sliter også mye med magen og det blir ikke en bedring, har prøvd FODMAP, men har ikke hatt noe merkbar bedring. Har og Fibromyalgi, PCOS og svettekjertelbetennelse, vet ikke om det har noe å si.

Silje, 26. august 2020 20:00

Ofte må man nesten bare godta at man ikke får et "fasitsvar", men man vet hva man skal gjøre for å ha det godt. Det er ingen ernæringsmessige problem med å spise glutenfritt, men det kan være problematisk å leve glutenfritt uten en diagnose. Mange spiser ikke brød, og alternative karbohydratkilder som ris brukes tross alt av et flertall av jordens befolkning så her er det bare å ta sine egne plager ¨på alvor å kutte ut hvetmelsbasert mat. Dine andre tilstander er i utgangspunktet ikke direkte knyttet til dine mageplager, men man ser de ofte sammen som IBS og fibromyalgi uten at man vet hvorfor. De med PCOS skal vel i utgangspunktet forsøke å redusere fettprosenten da fettvevet omdanner hormonene og bidrar til tilstanden, så et karbohydratfattig, proteinrikt (men helst ikke fettrikt) kosthold skal dermed være gunstig for deg.

Trond S. Halstensen, 02. september 2020 18.20

Unødvendig med biopsi når tarmene ser bra ut?

Hei Jeg har blitt testet for cøliaki og fikk da utslag på blodprøven HLA-DQ2 som var positiv. Ble deretter sendt til gastroskopi for biopsi og sjekk. Han som utførte gaastroskopien valgte å la være å ta vevsprøve til tross for at fastlege hadde git...

Hei Jeg har blitt testet for cøliaki og fikk da utslag på blodprøven HLA-DQ2 som var positiv. Ble deretter sendt til gastroskopi for biopsi og sjekk. Han som utførte gaastroskopien valgte å la være å ta vevsprøve til tross for at fastlege hadde gitt klar beskjed om at det måtte han. Han mente at siden tarmene mine så bra ut så var det ikke sjanse for at jeg hadde cøliaki, derfor var det unødvendig å ta biopsi... Stemmer dette? Har slitt med jern, b12 og vitamin D mangel siden jeg 9-10 år. Går nå å for B12 en gang i måneden og tar tabletter for jern og vitamin d mangel. Har blitt gitt somac gjentatte ganger som hjelper en stund før det går over i kvalme som er skikkelig intens. Er veldig oppblåst og raper veldig mye etter inntak av mat. Dette er utrolig ubehagelig... Er det slik at man må ha vekttap for jeg er ganske så overvektig og har vært det siden jeg var barn? Merker nå at vekta beveger litt på seg siden jeg blir så dårlig når jeg spiser. Beklager rotete spørsmål men håper på svar allikevel. :)

Silje, 26. august 2020 19:09

Dersom du har spist normal mengde med glutenholdig mat (min. 2 brødskiver om dagen) og man kun fant ut at du hadde vevstypen HLA-DQ2, som 25 % av oss har, og ingen andre cøliaki-assosierte blodprøver (som antistoff mot transglutaminase-2 enzymet, antistoff mot deamidert gliadin, jernmangel etc) så hadde du ingen sikre diagnostiske indikasjoner på å ha cøliaki. Selv om de som gastroskoperer synes de kan se en (klassisk) cøliaki, så kan de ta feil der forandringene er noe mer subtile, så det var muligens uklokt ikke å ta biopsi. Vurderingen til spesialisten var muligens også preget av hvilke andre biokjemiske cøliakimarkører du hadde og legens egen forestilling om hvordan en cøliaker skal se ut, at alle med cøliaki må være avmagret, for det er de ikke. Mange nyoppdagete cøliakere er tildels veldig overvektige, så kroppsfasong er ingen god utvelgelseskriterie. Jernmangel i barneårene, før man menstruerer, har "alltid" en annen årsak som bør utredes, og cøliaki er en av flere årsaker. Men man kan kun diagnostisere en aktiv cøliaki og da må det spises glutenhodlige produkter til man får frem de objektive tegnene til cøliaki. De aller fleste får økning av autoantistoffer i blodet, men ikke alle har dette, og da kan det være utfordrende å stille diagnosen. Oppblåsthet og luftavgang både her og der er oftest assosiert med IBS og da er det FODMAP-fattig kost som gjelder.

Hvorfor Somac gjentatte ganger? Har du sure oppstøt og halsbrann/magekatarr? 

Trond S. Halstensen, 26. august 2020 19.23

Bør jeg ta Somac når jeg har cøliaki?

Jeg fikk 20/04-20 Somac Enterotab 20 mg og skulle ta 1 tab pr dag pga spiserørssykdom. Etter en tid ble jeg trøtt og energiløs og hadde en følelse av å ha feber, svetting, dårlig kondis og forvirret og glemsk. Altså rett å slett dårlig allmen...

Jeg fikk 20/04-20 Somac Enterotab 20 mg og skulle ta 1 tab pr dag pga spiserørssykdom. Etter en tid ble jeg trøtt og energiløs og hadde en følelse av å ha feber, svetting, dårlig kondis og forvirret og glemsk. Altså rett å slett dårlig allmentilstand. Sluttet med tablettene og ble etter hvert noe bedre, men slett ikke i form. 12/6 fikk jeg en urininfeksjon og fikk da Trimetoprim Tab 160 mg. Sa da til legen at jeg hadde sluttet med Somac, og at jeg hadde mistanke om at det ikke var noe jeg med cøliaki kunne ta. 5dag i behandlingen var jeg på ferie i Molde og fikk et akutt svimmelhetsanfall. Helt uten energi og ingen matlyst .Følte meg som ei "filledukke". Drakk mye vann. Kontaktet lege i Molde og tok EKG, puls og blodtrykk som var ok. Leste også at Trimetoprim også hadde virkning på B-12. Har i 2-3 år følt at noe ikke er som det skal i kroppen uten noe positive svar på undersøkelser og blodprøver. Mvh Lisbeth H

Lisbeth H., 26. august 2020 17:00

Det er dessverre ikke så mye jeg kan hjelpe deg med. Alle kan få legemiddelbivirkninger, og Somac har følgende bivirkninger listet opp: Hvis du tar Somaci lengre perioder (>4 uker) kan dette føre til ytterligere risikoer som:

  • redusert opptak av vitamin B12 og vitamin B12‑mangel hvis du allerede har lave vitamin B12‑lagre
  • beinbrudd i hofte, håndledd eller ryggrad, særlig hvis du allerede har beinskjørhet (osteoporose)
  • synkende magnesiumnivåer i blodet ditt (potensielle symptomer: utmattelse, ufrivillige muskelsammentrekninger, desorientering (forvirret tilstand), kramper, svimmelhet, økt puls). Lave nivåer av magnesium kan også føre til reduksjon av nivået av kalium‑og kalsium i blodet.

Om du tok Somac i såpass lang tid så er det nok sannsynlig at du hadde en bivirkningsreaksjon. Trimetoprim kan også gi bivirkninger, men det er vanskelig å vite hva det var du hadde, for du kan også ha en underliggende tilstand som det kan være vanskelig å diagnostisere. Generelt så vil en glutenfri cøliaker være frisk fra sin cøliaki etter noen år på GFD, og er da helsemessig å betrakte som enhver annen person, men med noe økt risiko for annen autoimmun sykdom (pga. felles arvelige belastninger).  Du fikk altså ikke disse reaksjonene fordi du har cøliaki.

Trond S. Halstensen, 26. august 2020 19.00

Kan "do-trangen" være assosiert med cøliakien?

Min sønn på snart 12 år (født 2008) fikk diagnostisert cøliaki i 2014. Han hadde da siden han var liten hadde hyppigere avføring og løsere avføring enn jeg tenkte var vanlig. Selv etter at han nå har hatt glutenfritt kosthold over flere &ar...

Min sønn på snart 12 år (født 2008) fikk diagnostisert cøliaki i 2014. Han hadde da siden han var liten hadde hyppigere avføring og løsere avføring enn jeg tenkte var vanlig. Selv etter at han nå har hatt glutenfritt kosthold over flere år, har han problemer med avføring. Han får en plutselig trang til avføring og da har han veldig kort tid på å komme seg på et egnet sted. Han trener mye og det kommer ofte i forbindelse med dette. Men det skjer også når vi er på hjemme eller på tur og ved flere anledninger går det galt - han rekker ikke komme seg på et toalett eller inn i skogen før det kommer (ca. 1 gang/måned?). Jeg har diskutert med en bekjent som er lege at det kan være relatert til forstoppelse, men har ikke fått gehør av hans fastlege. Jeg synes det er ille for gutten på 12 år og hele tiden gå med en «frykt» for å bæsje på seg. Jeg tenker at dette kan være relatert til cøliakidiagnosen, men er usikker på hva jeg burde gjøre videre. Er det noen slags henvisning eller undersøkelse jeg burde be om av fastlege?

Helene, 26. august 2020 12:30

Det er vanskelig å se at dette er relatert til cøliakidiagnosen med unntak av at han jukser litt og spiser glutenhodlige produkter i det skjulte (noe jeg ikke tror siden det å bæsje på seg ikke er så populært). Det er også mulig han har en IBS-lignende tilstand i tillegg, med sterk avføringstrang og tømming etter enkelte måltider, oftest frokoster. Cøliaki er assosiert med økt hyppighet av andre autoimmune mage-tarm sykdommer med diaré som symptom. Men selve den diagnostiske utredningen må hans lege gjøre, men har han spist glutenfritt i 6 år så vil jeg anta at han er cøliaki-frisk.

Trond S. Halstensen, 26. august 2020 18.46

Hva kan årsaken til duodenitten være?

Hei. Jeg har vært under utredning for cøliaki pga. ubehag i magen. Mye romling og oppblåsthet, vekslende løs og hard avføring. Jeg har ikke verdiene på blodprøvene mine , men legen sa jeg hadde litt lav vitamin B 12 og en prøve slo svakt ut p&arin...

Hei. Jeg har vært under utredning for cøliaki pga. ubehag i magen. Mye romling og oppblåsthet, vekslende løs og hard avføring. Jeg har ikke verdiene på blodprøvene mine , men legen sa jeg hadde litt lav vitamin B 12 og en prøve slo svakt ut på cøliaki. Jeg tok en ny blodprøve hvor det ble funnet en genvariant for cøliaki og lett utslag på antistoffer. Jeg ble henvist til gastroskopi, hvor legen mente det var rødere og mer irritert enn ved cøliaki, og fastslo jeg hadde en duodenitt. Negativ på Helicobacter pylori. Jeg brukte Somac i 4 uker, hvor plagene i magen egentlig ble verre. Det normaliserte seg til det vanlige ubehaget etter de 4 ukene. Ubehaget sitter der hvor jeg ser på bilder at tolvfingertarmen er plassert. Hva kan årsaken til duodenitten være? Jeg bruker ikke medisiner. Bør det kontrolleres om jeg ble kvitt duodenitten? I og med at jeg fortsatt har ubehag og plager. Legen som utførte gastroskopien antydet at jeg burde se nærmere på lavFODMAP mat, heller enn å tenke på cøliaki. Svar på biopsien: Slimhinnen er helt normal, det er altså ikke holdepunkt for cøliaki. Kan jeg ha intoleranse overfor gluten, og at det er årsaken til duodenitt? Kan jeg ha cøliaki selv om biopsien var fin? Kan det eventuelt utvikles til cøliaki? Latent cøliaki? Eller har du noen tanker om hva det ellers kan være og hva jeg bør gjøre? Min yngste datter er også under utredning og tok nettopp gastroskopi hvor det ble funnet makroskopisk mistanke om cøliaki med forandringer i bulbus duodeni og øvre del av duodenal kneet. Har ikke fått svar på biopsien enda. Hilsen Sara

Sara, 37 år, 24. august 2020 10:02

Jeg kan, som du sikkert forstår, ikke diagnostisere deg over internet/nettpraten, så jeg må svare deg i generelle vendinger. Det er vanskelig å vite man har ment med lett forhøyete cøliakiprøver, men dersom du spiste normal, glutenholdig kost før du tok biopsien så burde vi kunne anta at du neppe har cøliaki som årsaken til mageplagene for da hadde man forventet at det var klare lokale tegn på cøliaki i tynntarmen/12-fingertarmen, og det var det ikke. Plagene dine høres da også ut som å være forenlig med irritabel tykktarmssyndrom (IBS) og da er det lav-FODMAP diet som gjelder. Mulig du trenger mer spesifikk hjelp både med å avklare om dette er den mest sannsynlige hovedårsaken til plagene dine, og med å etablere selve dietten. Klinisk ernæringsfysiolog kan hjelpe deg med det, men det kan være vanskelig å få time.

Det å ha genet for cøliaki sier lite da 30% av oss har det, og cøliaki er ikke så "arvelig" under 15% av barn-foreldre-søsken av en cøliaker får/har cøliaki.

Trond S. Halstensen, 26. august 2020 18.19

Hva bør jeg være obs på for å fange opp om barna mine også får cøliaki?

Hei, Jeg og min mamma har begge cøliaki. Har to barn. Hva bør jeg være obs på for å fange opp om de får cøliaki også? ...

Hei, Jeg og min mamma har begge cøliaki. Har to barn. Hva bør jeg være obs på for å fange opp om de får cøliaki også?

Mari, 12. august 2020 10:43

Det kan være vanskelig da de muligens spiser mindre gluten enn andre barn, og dermed vil de få snikende symptomer som ikke nødvendigvis er så mage-tarm orienterte. De klassiske plagene ville raskt fåt tdere til lege med ønske om cøliakiutredning så det er ikke de som gir problemer. Lavt jern hos barn er en av de klareste symptomer på at noe er galt enten i kosten (mangel på mat med jern) eller med oppsugingen av jern (her kommer cøliaki inn) (man kan få jernmangel av andre årsaker også, men det er mindre aktuelt for  barn). Så av alle mulig plager og tegn så er jernmangel en av de få som er påvist og være assosiert med økt forekomst av cøliaki. Man skal bare være klar over at cøliaki barn <2 år ofte (ca 50%) ikke har forhøyet IgA mot tTG i blodet (de er for små, autoantistoffene lages i tarmen og litre kommer over i blodet), så en negativ prøve betyr ikke nødvendigvis at barnet ikke har cøliaki, men legen vil da ofte forlange andre tegn til cøliaki i tillegg før man anbefaler tynntarmsbiopsi. Husk de fleste barn av cøliakere ikke får cøliaki.

Trond S. Halstensen, 12. august 2020 19.23

Kan man få blod i avføringen ved cøliaki?

Kan man få blod i avføringen ved cøliaki? Kan mann få høyere avføringsverdier? Er det normalt med feberfølelse uten å ha feber? Hvor lang tid tar det før en er ok igjen etter oppstart med glutenfritt? Kan mann føle på tung pust...

Kan man få blod i avføringen ved cøliaki? Kan mann få høyere avføringsverdier? Er det normalt med feberfølelse uten å ha feber? Hvor lang tid tar det før en er ok igjen etter oppstart med glutenfritt? Kan mann føle på tung pust? Er det noe sammenheng med cøliaki og tunge?

Gro, 08. august 2020 01:46

Nei, du får ikke blod i avføringen ved cøliaki. Jeg vet ikke helt hva du mener med "avføringsprøver" det er mange undersøkelser man kan ta i avføringen, f. eks. fecal calprotectin som er forhøyet ved tarmbetennelser (ulcerøs kolitt og Mb. Crohn), tilstander som ofte har blod i avføringen. Feberfølels uten feber kan være en subjektiv sykdomsfølelse som har mange årsaker inkludert cøliakere etter glutenhodlige måltider. Voksne som diagnostiseres med cøliaki må ofte være tålmodige da det kan ta lang tid før man blir helt frisk (for noen 3-4 år på GFD), selvom de fleste føler seg vesentlig bedre innen det første året. Cøliaki kan gi deg tungpust om du har jernmangelanemi og lav blodprosent pga lavt jernopptak, men har du blod i avføringen kan du ha blodmangel av flere årsaker. Om cøliaki har noen sammenheng med tunge er litt vanskelig å svare på da jeg ikke vet hva som er feil med tungen din. Mange sykdommer inkludert cøliaki kan ha ulike munnplager og utslett på tungen, uten at det er spesielt for cøliaki. 

Trond S. Halstensen, 12. august 2020 19.10

Kan sønnen min ha cøliaki?

Hei! Min sønn tok blodprøver i vinter etter uforklarlige runder med oppkast og blekhet. Vi antok jernmangel og vitaminmangel. Legen tok flere prøver enn vi var klar over og en av disse var gluten. Han slo ut på 67. Etter dette tok han en ny prøve på 39, og har...

Hei! Min sønn tok blodprøver i vinter etter uforklarlige runder med oppkast og blekhet. Vi antok jernmangel og vitaminmangel. Legen tok flere prøver enn vi var klar over og en av disse var gluten. Han slo ut på 67. Etter dette tok han en ny prøve på 39, og har riktig vevstype. Siste prøve viste 28, uten at vi bevisst unngår gluten. Jeg ser likevel at han unngår brød hvis han kan, og spiser generelt lite. Han skal ha en gastroundersøkelse i løpet av høsten, noe forsinket pga. korona-situasjonen. Hvor stor sjanse er det for at han er glutenallergiker siden han ikke har noen prøver over 70? Hilsen Hilde

Hilde, 04. august 2020 09:50

Dersom de prøvene dere referer til er IgA mot tTG (alias transglutaminase-2 (TG2)), så er 67 høy og klart tegn på cøliaki hos en med "riktig vevstype". At han faller i verdi, muligens fordi han unngår brødmat dels fordi han kjenner forskjell og kjenner til mistanken om tynntarmscøliaki, kan gjøre det vanskelig å konkludere på tynntarmsbiopsien han må ta. Han bør derfor opprettholde brød (vaffel/pizza/bolle/loff/kake)-spisingen til biopsien er tatt for ellers kan han behandle seg med lav-gluten slik at tarmforandringene går såpass mye tilbake at de ikke klarer å stille entydig diagnosen. Han har cøliaki til det motsatte er bevist (på glutenholdig kost), og grensen 70 er egenetlig kun for de sykeste som har mer enn 10X høyere nivå av IgA anti-TG2 enn øvre normale grense (som er 7) som får diagnosen uten tynntarmsbiopsi. Han har/har hatt plager + klart forhøyet autoantistoffnivå, riktig HLA og faller i autoantistoffnivå på selvpåført glutenredusert diett = cøliaki.

Bare fint å få det diagnostisert, så vet han har cøliaki og kan bli frisk på glutenfri kost.

Trond S. Halstensen, 12. august 2020 19.00

Kan hvetestivelse være grunnen til smertene?

Hei! Jeg har cøliaki, irritabel tarm og noen fant utslag på hveteallergi og kumelkallergi (venter på videre testing). Jeg har nå fått i meg noe som har gitt meg så vondt i magen at jeg ikke klarte å stå oppreist, og stikkende smerter både i tynn...

Hei! Jeg har cøliaki, irritabel tarm og noen fant utslag på hveteallergi og kumelkallergi (venter på videre testing). Jeg har nå fått i meg noe som har gitt meg så vondt i magen at jeg ikke klarte å stå oppreist, og stikkende smerter både i tynntarmen og tykktarmen i løpet av flere dager. Dette er ikke en vanlig smerte som når jeg spiser mat med høy FODMAP. Jeg lurer derfor på om jeg kan få så kraftig reaksjon på hvetestivelse i godteri jeg har spist, selv om blodprøven viste «ubetydelig verdi» av hveteallergi. (Tror det var 5, og at nivået bør ligge under 3, men skal ikke si det sikkert). Setter stor pris på tilbakemelding, da jeg skal ta dette med videre på sykehus for hjelp til å håndtere alle allergier og plager ytterligere. Tusen takk!! Mvh. Martine

Martine T., 26. juli 2020 00:01

Vanskelig å forstå at du skulle fått så sterke IBS-induserte magesmerter pga hvetestivelse i godterier. Mye mulig det var en helt annen årsak til magesmertene og det vet du muligens nå. Endel godterier har også tartrazin-fargestoffer som er kjent for å utløse allergiske reaksjoner, så det er mange muligheter. Har du i tillegg matvareallergier som hveteproteinallergi, kumelk-allergi og muligens allergi mot andre klassiske allergi-matvarer så blir det utfordrene å komme frem til en ballansert diet som du tåler, cøliakien og hveteproteinallergien (5 er vanligvist høyt da 6 er vanligvis så høyt man går på allergitesting) får samme konskevens (i praksis GFD), mens tilleggsallergiene krever egen utredning og egen mat-tilpassing. Jeg håper de finner ut av det og at du får veiledning via klinisk ernæringsfysiolog.

Trond S. Halstensen, 12. august 2020 18.52

Klikk på logoene for mer info