Arkiv

Resultat: Symptomer (284) viser 1 - 20

Hvorfor får jeg så oppblåst mage når jeg lever glutenfritt?

Hei. Jeg har hatt cøliaki siden jeg var 8 mnd gammel, nå er jeg 30. Jeg er vant med sykdommen, og har egentlig ikke hatt noe problemer ettersom jeg holder et glutenfritt kosthold. Jeg tar multivitaminer og jerntabletter i tillegg. Det siste halve året sliter jeg med svært op...

Hei. Jeg har hatt cøliaki siden jeg var 8 mnd gammel, nå er jeg 30. Jeg er vant med sykdommen, og har egentlig ikke hatt noe problemer ettersom jeg holder et glutenfritt kosthold. Jeg tar multivitaminer og jerntabletter i tillegg. Det siste halve året sliter jeg med svært oppblåst mage. Det kan til tider se ut som at jeg er gravid. Er det normalt at disse plagene kan komme nå, når jeg ikke har hatt dem tidligere? Min lege tok blodprøver av meg for ca to mnd siden, og sa alt så bra ut, men kunne se litt antydning til jernmangel. Kan det være så ille at jeg ikke kan bruke samme brødkniv, skjærefjøl som andre o.l? Det var sånn da jeg var liten. Magen min er ekstremt oppblåst hele dagen, bortsett fra sent på kvelden.. På forhånd takk.

Emilie, 10. oktober 2018 12:55

Jeg ville tro dette ikke har noe med din cøliaki som du er frisk fra, men at ditt sunne kosthold har inneholdt for mye FOODMAP-karbohydrater som har foret bakteriene i tykktarmen med slik at de lager gass. Tykktarmskatar/IBS er fellesbetegnelsen, og FODMAP-redusert kost er løsningen. Men husk at det tar litt tid å bli kvitt plagene. Det går i langsomme, ca 14-dagers intervaller, så du må holde dietten i minimum 10-14 dager før du vet om det har effekt. Ta eventuelt kontakt med klinisk ernæringsfysiolog for å få hjelp med dietten.

Trond S. Halstensen, 10. oktober 2018 19.35

Kvalm og diaré - kan jeg ha fått cøliaki?

Jeg har i det siste vært kvalm og hatt diaré i 14 dager. Kan jeg ha fått cøliaki? ...

Jeg har i det siste vært kvalm og hatt diaré i 14 dager. Kan jeg ha fått cøliaki?

Grethe, 6. oktober 2018 11:41

Ordet "kan" er veldig stort, selvsagt kan du ha fått klinisk cøliaki, men det er mange andre årsaker til plagene dine som en lege bør kunne finne ut av.

Trond S. Halstensen, 10. oktober 2018 19.04

Kan andre sykdommer enn cøliaki ødelegge tarmtottene?

Hei! Kan det være andre sykdommer/tilstander som gjør at tarmtottene blir ødelagte, eller er det kun cøliaki? Jeg tok gastroskopi og fikk beskjed om at tarmtottene ikke er som de skal, men jeg lurer da på om det definitivt er cøliaki eller om det kan vær...

Hei! Kan det være andre sykdommer/tilstander som gjør at tarmtottene blir ødelagte, eller er det kun cøliaki? Jeg tok gastroskopi og fikk beskjed om at tarmtottene ikke er som de skal, men jeg lurer da på om det definitivt er cøliaki eller om det kan være pga. noe annet?

Anita, 05. oktober 2018 08:19

Mange tilstander gir tarmtottatrofi, det spesielle med cøliaki er at det er gluten som gir det. Men i kombinasjon med autoantistoffer i blodet (IgA/IgG mot TG2/tTG) er tarmtottatrofien pga cøliaki da dette er cøliaki-spesifikke  autoantistoffer.

Trond S. Halstensen, 10. oktober 2018 18.54

Sønnen min på ni år har hatt plager hele livet - hva bør vi gjøre?

Har en gutt på ni år som hele sitt liv har vært plaget med luft og forstoppelse. I tillegg er han lett irritert og sint, urolig og uoppmerksom. Dette preger han så mye at det går ut over skolearbeid og hverdagen generelt. Jeg og flere i min min familie fra Finland har c...

Har en gutt på ni år som hele sitt liv har vært plaget med luft og forstoppelse. I tillegg er han lett irritert og sint, urolig og uoppmerksom. Dette preger han så mye at det går ut over skolearbeid og hverdagen generelt. Jeg og flere i min min familie fra Finland har cøliaki. Vi er anbefalt av barnelege å følge med på årlige blodprøver. Både fastlegen og barnelegen har tatt prøver for å vurdere andre forhold uten å finne noe galt. Skolen melder om bekymring for utbytte av opplæringen. Vurderer nå verdien av en diagnose. Hva tenker du om en slik situasjon?

Siri, 3. oktober 2018 17:40

Vanskelig, jeg forstår at du vurderer å sette ham på glutenfritt og ta det derfra (?). Kan være problematisk når ungdomsårene kommer, om han har cøliaki. Forstår det slik at han ikke har autoantistoffer, og antar at man har testet vevstypem så han har muligheten til å utvikle cøliaki. Det er andre årsaker til oppblåsthet og irritasjon enn cøliaki, inkludert IBS (FODMAP problematikken). Gir du ham glutenfritt og han blir bra så kan dere uansett reprovosere ham med gluten/hvetemel for å få det bekreftet at det er gluten/hvetemelet som er synderen. Ingen enkel avgjørelse.

Trond S. Halstensen, 03. oktober 2018 20.14

Får ikke i datteren min mat mens vi venter på gastroskopi. Hva skal jeg gjøre?

Hei. Min datter på 15 mnd har blitt testet for cøliaki. Svaret jeg fikk var at hun trolig har cøliaki men dette må bekreftes ved gastroskopi. Jeg har selv vert ubehandlet med cøliaki i 26 år, men lever totalt glutenfritt nå. Jentungen får glutenhold...

Hei. Min datter på 15 mnd har blitt testet for cøliaki. Svaret jeg fikk var at hun trolig har cøliaki men dette må bekreftes ved gastroskopi. Jeg har selv vert ubehandlet med cøliaki i 26 år, men lever totalt glutenfritt nå. Jentungen får glutenholdig kost inntil vi har fått gjennomført gastroskopi. Men nå de 4 siste dagene har jeg ikke fått i henne mat, hun bare skriker, og våkner på natt av at hun er sulten. Jeg klarte å få i henne et kokt egg, men man blir jo ikke mett av det... hva i all verden skal jeg gjøre nå? Fastlegen skulle sende en henvisning, men gudene må vite hvor lenge vi må vente på time ved sykehuset. Jentungen sover ikke, spiser ikke skikkelig og skriker masse. Har masse luft i magen og har hvit avføring, samt en god del diaré... Hjelp, hvordan kan jeg hjelpe datteren min ?

Fortvilet mor, 1. oktober 2018 19:47

Dersom dette har vart over litt tid (uke) og hun begynner å bli preget av dette så bør fastlegen/legevakten se på datteren din og eventuelt legge henne inn som ø.hj./be om rask undersøkelse med begrunnelse i at cøliakien har kraftig forverret seg - cøliakisk krise og eller annen akutt abdomen årsak. Da bør de finne tid til henne raskt/ta henne imot. Slik skal hun ikke ha det, og cøliaki kan bli akutt veldig alvorlig hos små barn.

Trond S. Halstensen, 03. oktober 2018 19.58

Kan gluten skade hjernen til en cøliakier?

En kollega ønsket å informere meg om følgende, i og med at jeg har cøliaki: Hennes niese var/hadde vært svært dårlig. MR av hodet viste hvite flekker i hjernen. Balderklinikken hadde sagt til pasienten at de hvite flekkene var forårsaket av gluten, ...

En kollega ønsket å informere meg om følgende, i og med at jeg har cøliaki: Hennes niese var/hadde vært svært dårlig. MR av hodet viste hvite flekker i hjernen. Balderklinikken hadde sagt til pasienten at de hvite flekkene var forårsaket av gluten, fordi hun hadde cøliaki og ikke var nøye nok med dietten. (Niesen dvs. pasienten hadde cøliaki, men oppfatning av at hun ikke trengte å være så nøye, da hun selv ikke følte sammenheng med at hun ble dårlig av gluten. Jeg har også fra andre hørt at gluten kan skade hjernen. Er dette tilfellet?

Tordis, 29. september 2018 14:06

Hos noen kan ubehandlet aktiv cøliaki gi spredte hvite flekker på MR-bilder av hjernen, men slike flekker sees også ved andre tilstander hvor MS (multiple sclerosis) er det vanligeste. Spørsmålet er derfor hvorfor hun har slike hvite flekker, hvor ligger de i hjernen, er det forkalkninger i dem og om hun også har epilepsi. Slike tilleggsinformasjon er viktig før man kan si noe om hennes slurvete forhold til dietten er årsaken til hjerneskadene. Hun burde uansett vite at det er uklokt å ikke spise glutenfritt når man har cøliaki, uavhengig om man reagerer direkte etter gluteninntak. Selv om det ikke er så vanlig så kan de såkalte ekstraintestinale symptomene på cøliaki være veldig alvorlige.  Årsaken til de "hvite flekkene" burde vel bli utredet av neurolog og om man ender opp med at gluten kan være involvert så må hun iallefall være streng med GFD.

Trond S. Halstensen, 03. oktober 2018 19.00

Får ikke nok av fastlegen, ønsker å bli sendt til spesialist

Hei 😊 Jeg fikk diagnosen cøliaki i voksen alder, etter svangerskap nr. 2, da symptomer var så tydelige at man forstod at man ikke lenger fungerte "normalt". Etter oppstart med glutenfri kost opplevde jeg en enorm kroppslig energi, men dette varte bare ca. 6 mnd. I flere å...

Hei 😊 Jeg fikk diagnosen cøliaki i voksen alder, etter svangerskap nr. 2, da symptomer var så tydelige at man forstod at man ikke lenger fungerte "normalt". Etter oppstart med glutenfri kost opplevde jeg en enorm kroppslig energi, men dette varte bare ca. 6 mnd. I flere år har jeg nå slitt med lite energi, dårlig matlyst, svimmelhet, muskelvondt o.l. Jeg får lite hjelp av fastlegen, der det bare snakkes om hva cøliaki er og glutenfri kost. Jeg ønsker å bli henvist til spesialist på fordøyelsessykdommer som ser hele bildet. Forslag til spesialist mottas med takk (ikke ernæringsfysiolog). På forhånd takk!

Ingvild, 29. september 2018 12:31

Jeg kan nok ikke henvende deg til en spesialist, det må nok fastlegen din gjøre. Spørsmålet er jo om dette har noe med fordøyelsen/cøliakien å gjøre i det hele tatt. Mange andre sykdommer som forekommer oftere hos cøliakere kan gi slapphet som primære plage. Synes du bør få dette undersøkt som noe uavhengig av cøliakien din som du nå blir bra fra med GFD.

Trond S. Halstensen, 03. oktober 2018 18.35

Kan cøliaki gi smerter i beina?

Vår datter på 3 år har stått på GF-diett i 4 måneder. Hun er fortsatt ikke frisk i magen ennå, men forteller at smerter i beina/knærne er større enn smertene i magen. Fysioterapeut har utelukket at problemet skyldes plattfot. Vi har samme proble...

Vår datter på 3 år har stått på GF-diett i 4 måneder. Hun er fortsatt ikke frisk i magen ennå, men forteller at smerter i beina/knærne er større enn smertene i magen. Fysioterapeut har utelukket at problemet skyldes plattfot. Vi har samme problem som et tidligere stilt spørsmål, og lurer på hva dette ellers kan skyldes, og om vi burde ha is i magen eller gå til fastlegen med dette: "Cøliaki og smerter i ledd, 22. februar 2017 14:45 Kan cøliaki være årsak til 3-åringens leddsmerter? Hei :) Vår datter på snart tre år, fikk diagnosen for snart 3 mnd. siden. Hun ble raskt bedre etter oppstart av diett. Kommunikasjonen med lillemor er jo noe begrenset rundt dette - i og med at hun ikke er fylt tre en gang. Da er det fint å kunne spørre her: Jeg mener å ha lest at cøliaki kan gi smerter i ledd/skjelett. Stemmer dette? Hun gir ofte uttrykk for å ha vondt i f.eks. kneet. Og bena generelt. Hun gir som oftest utrykk for dette om kvelden, etter mye gåing/leking - og også etter 20 min i bilsete (sitter bakovervendt, uten mulighet til å strekke bena helt ut) ... Kan dette ha noe med cøliakien å gjøre? Og pleier smertene/problemene i ledd å forsvinne når man er blitt helt bra? Takk for svar."

Ida, 27. september 2018 21:27

Jeg antar hun ble diagnostisert med cøliaki for 4 mnd siden, og har spist GFD siden da. Leddsmerter er vanlig hos cøliakibarna, og ved ultralydundersøkelser hadde halvparten av nyoppdaget cøliakiske barn tegn på betennelse i kneledd/hofteledd, men bare ca halvparten av disse igjen hadde plager. Kun ca 10% av de som gikk på GFD hadde samme tegnene på leddbetennelse. Så ja, dette forekommer ved ubehandlet cøliaki, men det forsvinner på GFD om det er glutenindusert. Hvor lang tid det tar er så individuelt at man vanligvis ikke vil gjøre noen anslag, men dersom dette ikke er vesentlig bedret innen året er omme så ville jeg fått dette utredet hos spesialist.

Trond S. Halstensen, 03. oktober 2018 18.21

Bør jeg teste datteren min for cøliaki?

Hei. Jeg har cøliaki (påvist for 8 år siden da jeg var 26, men trolig hatt det hele livet). Har nå to barn og minstemann på to år synes jeg ofte har noe løs avføring, bør jeg få henne testet, eller vente å se om flere symptomer du...

Hei. Jeg har cøliaki (påvist for 8 år siden da jeg var 26, men trolig hatt det hele livet). Har nå to barn og minstemann på to år synes jeg ofte har noe løs avføring, bør jeg få henne testet, eller vente å se om flere symptomer dukker opp? Hun spiser bra og følger vekstkurven fint. (Men det gjorde jeg også).

Katrine, 26. september 2018 16:35

Problemer er, som du muligens har sett av tidligere svar at svært mange (ca 50%) av de cøliakisyke barna som er <2 år ikke har nok produksjon av IgA mot TG2 til at det kommer over i blodstrømmen, de har negativ cøliakiserologi. Man kan selvsagt ta en blodprøve (husk bedøvelseskremen EMLA), men en negativ cøliakiserologi utelukker ikke cøliaki. Mange er skeptisk til blodprøver på barn <3 år nettopp for den ofte er falskt negative. Da blir andre tegn viktige, slik som at barnet følger vekt/lengdevekst kurven sin, at hun ikke har jernmangel eller annen tegn på sviktende ernæring etc. Ta problemstillingen opp med legen hennes og diskuter hva som bør gjøres. Det er helt legetimt å ta en blodprøve med tanke på cøliaki, men svaret må vurderes med omhu. 

Trond S. Halstensen, 26. september 2018 19.41

Kan jeg spise litt gluten så lenge jeg er symptomfri?

Hei, har akkurat fått påvist cøliaki. Jeg spiser sjeldent mye gluten og har derfor ikke mye problemer. Merker litt når jeg spiser MASSE gluten i form av luft i tarmen. Men er det slik at med cøliaki kan jeg ikke spise noe gluten i det hele tatt, fordi det kan gi tarmk...

Hei, har akkurat fått påvist cøliaki. Jeg spiser sjeldent mye gluten og har derfor ikke mye problemer. Merker litt når jeg spiser MASSE gluten i form av luft i tarmen. Men er det slik at med cøliaki kan jeg ikke spise noe gluten i det hele tatt, fordi det kan gi tarmkreft? Eller kan jeg spise litt så lenge jeg er symptomfri?

Helga, 25. september 2018 14:14

Først: Har du fått påvist cøliaki og tatt en tynntarmsbiopsi (slange ned i magen på sykehus/hos spesialist), og fått innvilget grunnstønad fra NAV (så en mage-tarm (gastroenterolog) legespesialist har satt diagnosen) så skal du ikke spise noe gluten, punktum, ikke noe som helst og det betyr ingenting om du reagerer akutt på gluten eller ikke. Tarmen kan være veldig skadet uten at  du egentlig merker subjektive plager (litt rart men slik er det). I tillegg så vet du ennå ikke hva som kommer til å endre seg når du spiser glutenfritt (alltid og hele tiden). Mange opplever at "hjernetåken" og trettheten blir borte, mer enn at tarmfunksjonen endrer seg. Men det kan ta tid å bli frisk fra sin cøliaki, for mange tar det 2-4 år på glutenfri kost før de er helt "normalisert".  Faren med å spise gluten mens man har cøliaki er mange, dels er det en økning av kreftrisiko i tarmen, dels en langsom utviklende sykdomsprosess med feilernæring, tretthet, mental påvirkning, manglende P-pille oppsuging (og ditto uønsket gravditet) og mulighet for at sykdomsprosessen øker i styrke uten at du erkjenner hva som egentlig er galt. Så jeg anbefaler absolutt å følge strikt glutenfri diett. 

Men er diagnosen kun satt på bakgrunn av blodprøver og kun fra fastlegen din, så må du be om henvisning til sykehuset/spesialist for å få tatt en tynntarsbiopsi som kan bekrefte diagnosen. Da ska du fortsette å spise gluten helt til tynntarmsbiopsien er tatt for ikke å helbrede deg selv (og tarmen) i ventetiden frem til biopsien er tatt. 

Trond S. Halstensen, 26. september 2018 19.09

Er cøliaki arvelig?

Min datter fikk påvist cøliaki da hun var 17 år. Jeg mistenker nå at hennes 2 år yngre bror, som nå er 18 år, har symptomer på cøliaki. Er cøliaki arvelig? Er det stor sannsynlighet for at han også nå har utviklet sykdommen? ...

Min datter fikk påvist cøliaki da hun var 17 år. Jeg mistenker nå at hennes 2 år yngre bror, som nå er 18 år, har symptomer på cøliaki. Er cøliaki arvelig? Er det stor sannsynlighet for at han også nå har utviklet sykdommen? Symptomer er vekttap ( 15 kg på 9 mnd), magevondt, varierende avføring, tapt matlyst. Han er 190 cm og veide 105 kg , nå er han 89 kg. Er ellers i fin form.

Unni, 22. september 2018 22:19

Cøliaki "runs in families", men man arver bare risikoen for å kunne få, og ca 85-90% av alle førstegradsslektninger til en cøliaker får ikke selv cøliaki, så så veldig arvelig er det ikke. Men du må bare få ham testet, så vet dere.

Trond S. Halstensen, 26. september 2018 18.43

Anonym, 22. september 2018 10:14

Har hatt ubehandlet cøliaki i nå 5mnd og føler meg konstant trøtt. Har forstått at trøtthet er et av symptomene. Lurer på når blir dette borte, eller hvor lang tid det tar? ...

Har hatt ubehandlet cøliaki i nå 5mnd og føler meg konstant trøtt. Har forstått at trøtthet er et av symptomene. Lurer på når blir dette borte, eller hvor lang tid det tar?

Anonym, 22. september 2018 10:14

Som du ser av mange svar så er det veldig varierende hvor fort man kommer seg. Jeg antar at eventuelle mangeltilstand (lavt jern, magnesium, zink, D-vitamin etc) er funnet og behandlet (?). Avhengig av hvor gammel du er, men voksen-diagnostisert cøliaki bruker lang tid på å bli helt frisk, gjerne 3-4 år, avhengig av hvor syk tarmen din var. Desto sykere du var, desto lengre tid tar det å bli helt frisk. 

Trond S. Halstensen, 26. september 2018 18.31

Hva er anbefalt når det gjelder glutenprovokasjonstid og blodprøver?

Hei , jeg tok blodprøve i januar som var positiv ( p-transglutaminase IgA 76,9 og anti deamidert gliadinpeptid IgG >250) fikk beskjed om å kutte alt av gluten, merket raskt bedring som etterhvert avtok endel igjen mage/ tarmsymptomer men følte meg mer opplagt. Jeg gikk på...

Hei , jeg tok blodprøve i januar som var positiv ( p-transglutaminase IgA 76,9 og anti deamidert gliadinpeptid IgG >250) fikk beskjed om å kutte alt av gluten, merket raskt bedring som etterhvert avtok endel igjen mage/ tarmsymptomer men følte meg mer opplagt. Jeg gikk på glutenfri diett i ett halvt år før jeg var til spesialist med datteren min som fikk positiv blodprøve også( IgA 24 og IgG 40 ). Spesialisten mente jeg burde ta kontakt med fastlegen og få sjekket verdiene igjen på meg selv men det fikk jeg ikke, så da var jeg hos en annen lege da fastlegen hadde ferie. Denne legen mente alt måtte gjøres riktig og tok ny blodprøve (som viste IgA negativ og IgG 106,7 , dette etter et halvt år på glutenfritt) testet for magesårbakterie også (som ble påvist og behandlet ) og han henviste til gastroskopi. Er nå inne i niende uke med glutenholdig mat, har selv utsatt timen pga at jeg leste at 4 uker som eg ble anbefalt av legen gjerne er for liten tid. Men nå er jeg veldig usikker på om jeg skal utsette det ytterlige, har time om en uke. Dvs. 10 uker på glutenholdig mat. Ikke alle dager jeg har fått i meg nok. Har alltid hatt diffuse symptomer, men vært plaget med magen, mye angst ,slapp og trett (mye kvalme siden jeg begynte på glutenholdig )og har alltid vært lav på jern siden barndommen og er nå 40 år. Hva ville du anbefalt når det gjelder glutenprovokasjonstid? Er bare redd for å få et svar som ikke gir meg noe svar. Kunne det det vært en ide å få tatt en ny blodprøve før gastro og se om verdiene har steget igjen? Evt utsette gastroskopi ytterligere?

Stine, 20. september 2018 00:18

Blodprøven blir raskere negativ enn tarmen blir normal. Jeg antar 10 uker på glutenholdig (minimum 2 brødskiver) mat har reaktivert cøliakien i tarmen. Du kunne gjennomføre biopsien og fortsette å spise normal kost til du /legene har fått svar på tarmbiopsien. Er den negativ så kan du bare fortsette med glutenholdig kost, og om mulig øke mengden til blodprøvene påviser cøliakiaktivering. Det er også mulig å be om en blodprøve, og se om cøliakien er blitt reaktivert og er den det så burde tarmen din også ha forandringer. Du er litt mellom barken og veden, synd du ikke fikk gjort det riktig første gangen. 

Trond S. Halstensen, 26. september 2018 18.15

Datteren min på seks år har lavt stoffskifte - er dette farlig?

Hei! Datteren min på seks år fikk påvist Cøliaki allerede som ettåring. Hun har vært til siste kontroll på barneavdeling på sykehuset og tok endel blodprøver. Vi har fått svar på prøvene og alle prøvene var normale bor...

Hei! Datteren min på seks år fikk påvist Cøliaki allerede som ettåring. Hun har vært til siste kontroll på barneavdeling på sykehuset og tok endel blodprøver. Vi har fått svar på prøvene og alle prøvene var normale bortsett fra noen stoffskifteprøver. Det står at hun har lett forhøyet TSH men normalt T4/T3 og som diagnose i brevet står det obs! Begynnende hypothyreose og at begynnende Hoschimoto Thyreoditt kan være relatert til Cøliaki. Jeg som mor ble jo kjempebekymret! Lavt stoffskifte som barn!? Er dette normalt? Er det farlig? Hva er egentlig Hashimoto? Har aldri hørt snakk om dette tidligere og vi er nå rehennvist til barneavd. På sykehus og veldig engstelige.

Maren, 18. september 2018 16:41

Ikke vær engstelig, dette er fagkommunikasjon mellom leger. Det er en økning av Hashimoto (autoimmun stoffskiftesykdom) blant cøliakere, men det er svært uvanlig at det debuterer i så ung alder. I dagens diskusjon om jod så ville jeg nesten tippet på lett jodmangel som alternativ forklaring på at hun produserer mindre stoffskiftehormoner (T3/T4) enn det kroppen synes hun skal så da har "hjernevedhenget" (hypofysen) økt produksjonen av det tyroidea stimulerende hormonet TSH slik at T3/T4 produksjonen øker til normalt nivå (T3/T4 = stoffskiftehormonene). Hun har derfor ikke redusrert stoffskifte, men kjertelen som lager T3/T4 (thyroidea)  må stimuleres mer enn normalt for å lage nok hormoner. Man ønsker dette nærmere undersøkt for å være på den sikre siden. Dette er ikke noe farlig og uansett kan det relativt lett behandles om hun nå/senere skulle utvikle en slik autoimmun stoffskiftesykdom. 

Trond S. Halstensen, 19. september 2018 19.38

Er mett hele tiden. Kan dette ha noe med cøliakien å gjøre?

Hei! Jeg er så mett hele tiden, spesielt etter at jeg f.eks. spiser middag (spiser heller ikke mye, en liten posjon ) blir jeg så mett at ikke klarer å spise kveldsmat engang. Det samme skjer om morgen når jeg står opp, klarer ikke å spise og føler meg...

Hei! Jeg er så mett hele tiden, spesielt etter at jeg f.eks. spiser middag (spiser heller ikke mye, en liten posjon ) blir jeg så mett at ikke klarer å spise kveldsmat engang. Det samme skjer om morgen når jeg står opp, klarer ikke å spise og føler meg mett og kvalm. Etter 13:00 eller 14:00 spiser jeg frokost. Er tilegg undervektig. Lurte har dette noe med cøliakien å gjøre? Vet at trøtthet er et symptom.

Julianne, 17. september 2018 21:38

Jeg kan nok ikke diagnostisere deg over nettet. Du må nesten gå til din fastlege og få problemet undersøkt. Det er mange årsaker til at man ikke har apetitt, men cøliaki er ikke den vanligste årsaken.

Trond S. Halstensen, 19. september 2018 19.16

Hvorfor reagerer jeg ikke lenger på gluten?

Hei. Jeg har vært dårlig i mange år med diaré, magesmerter og b12 mangel, vært igjennom koloskopi i sommer(betennelse i tarmen ), gastroskopi for 2 år siden, ikke påvist cøliaki. Har genet bare. Blodprøver viser ingenting. Har sønn og m...

Hei. Jeg har vært dårlig i mange år med diaré, magesmerter og b12 mangel, vært igjennom koloskopi i sommer(betennelse i tarmen ), gastroskopi for 2 år siden, ikke påvist cøliaki. Har genet bare. Blodprøver viser ingenting. Har sønn og mor med cøliaki, og en sønn til som er under utredning for cøliaki. Har hatt konstant diare etter matinntak, og fikk beskjed om å begynne på glutenfritt og teste det i 6 uker, noe som endret alt. Jeg ble frisk umiddelbart. Merkelig. Ingen mere diare. Ikke magesmerter. Men nå skjønner jeg ingenting, begynte på gluten på mandag igjen og det går kjempefint, hvor har diareen blitt av! Etter så mange år med diaré, var det liksom 6 uker med diett som skulle til? Jeg skjønner ingenting. Legen trodde jeg skulle bli syk av inntak av gluten, men neida. Merker ingen forskjell. Og jeg som var så syk før dietten... Har du noen forklaring på dette?

Anonym, 12. september 2018 14:08

Jeg har ingen umiddelbar forklaring, om ikke diareen tar seg opp på glutenholdig kost fordi du har en variant av cøliaki som ikke var så synlig på biopsien. Tiden vil vise om du blir syk av hvetemelet. 

Trond S. Halstensen, 12. september 2018 20.27

Er det normalt å være slapp?

Hei! Er det normalt å være slapp? I så fall hvor lenge? Har hatt cøliaki i 4 mnd nå, føler meg forsatt ikke bra. ...

Hei! Er det normalt å være slapp? I så fall hvor lenge? Har hatt cøliaki i 4 mnd nå, føler meg forsatt ikke bra.

Synne, 12. september 2018 13:05

Slapp er en vanskelig tilstand å formidle, men ja det er vanlig at det tar lang tid å bli frisk av sin cøliaki, særlig for de som er diagnostisert i voksen alder. Ikke regn med å bli helt frisk før etter minimum 1 år, for noen tar det 3 år før de blir seg selv igjen, Så det tar tid å bli frisk.

Trond S. Halstensen, 12. september 2018 21.40

Hvor lenge har man magesmerte og kvalme?

Hei. Lurer på hvor lenge har man magesmerter og kvalme? Hvor lang tid tar det flr man blir bedre? Er 20 år, har hatt det i et par måneder. ...

Hei. Lurer på hvor lenge har man magesmerter og kvalme? Hvor lang tid tar det flr man blir bedre? Er 20 år, har hatt det i et par måneder.

Torkil, 12. september 2018 12:55

Det kommer an på årsaken. Du bør gå til doktoren din og finne ut hvorfor du har hatt så vondt i magen nå. Først når man finner årsaken kan man gjøre noe med det, og først da kan du bli frisk.

Trond S. Halstensen, 12. september 2018 21.38

Er jeg dårlig på grunn av ubehandlet cøliaki?

Hei, Jeg har hatt ubehandlet cøliaki siden mai og har hatt mye kvalme, oppkast, brekninger og magesmerter. Det kommer og går, men har blitt bedre. Jeg dro til legen og tok blodprøve, hvor de fant at jeg har laktoseintoleranse. Jeg gikk tilbake til legen på grunn a...

Hei, Jeg har hatt ubehandlet cøliaki siden mai og har hatt mye kvalme, oppkast, brekninger og magesmerter. Det kommer og går, men har blitt bedre. Jeg dro til legen og tok blodprøve, hvor de fant at jeg har laktoseintoleranse. Jeg gikk tilbake til legen på grunn av magesmerter(øvre delen av magen) og kvalme. Helt siden da har jeg kuttet ut alt av melkeprodukter og har ikke hatt plager. Nå har det starta igjen. Jeg får ikke sove, blir ikke bedre før jeg kaster opp og føler bestandig metthetsfølse, svak og kvalme, får ikke spise noe særlig, kun litt frukt. Er dette på grunn av ubehandlet cøliaki ? Bør jeg si ifra til legen?

Trude, 12. september 2018 12:06

Jeg forstår ikke helt hva du mener. Det kan virke som du lurer på om du kan ha ubehandlet cøliaki fordi magesmertene etc. er kommet tilbake etter at du kuttet ut produkter med melkesukker (laktose) da du har laktoseintoleranse. Det er mange ulike årsaker til magesmerter, og det bør utredes for seg selv. Om du har ubehandlet cøliaki så vil det kunne vises på en blodprøve og bekreftes på en tynntarmsbiopsi. Ja, du bør gå tilbake til legen og fortelle hvordan du har det nå, og at plagen er kommet tilbake på tross for at du ikke drikker melk eller spiser andre melkeprodukter.

Trond S. Halstensen, 12. september 2018 21.33

Barn med forstoppelse og smerter - hva kan vi gjøre?

Hei! Min datter fikk diagnosen cøliaki i november 2017. Vi har levd strikt glutenfritt etter dette og tror ikke vi har noen «feil» i kosten. Likevel er datteren på ti år plaget av magesmerter nesten hele tiden, og dette går utover konsentrasjon på skole, le...

Hei! Min datter fikk diagnosen cøliaki i november 2017. Vi har levd strikt glutenfritt etter dette og tror ikke vi har noen «feil» i kosten. Likevel er datteren på ti år plaget av magesmerter nesten hele tiden, og dette går utover konsentrasjon på skole, lekser, lyst til å leke med venner osv, og er et stort problem. Hun sliter også med forstoppelse, og tar Movicol Jr for dette. Hun følges opp av barnelege på Ahus 1-2 ggr pr år og Movicol Jr er foreskrevet av denne legen. Hun har ikke blitt kvitt forstoppelsen ved å bruke Movicol 1 pose 1 gang pr dag, så vi øker nå til 2 ggr pr dag. Har lest at man bare har erfaring med å stå på Movicol i 3mnd (tror det sto på pakningsvedlegget), og nå har vi brukt preparatet i 3 mnd, så jeg lurer på hvor lenge vi kan bruke det? Jeg vet ikke hva mer vi kan gjøre for å løse forstoppelse og smerter? Bør vi unngå hvetestivelse også, og også produkter som bare inneholder spor av gluten? Datteren min gir uttrykk for at hun blir oppblåst av glutenfritt brød (jeg baker med Semper sin glutenfrie mix med fiber), og hun spiser Wasa glutenfritt knekkebrød. Vet ikke om det er noe å hente på å unngå glutenfritt brød, knekkebrød, pasta, og bare velge produkter som naturlig er glutenfrie fra naturens side? Men det innskrenker jo matvareutvalget ytterligere. Hun spiser i utgangspunktet lite og er tynn. Jeg prøver etter beste evne å få i henne nok mat og drikke og hun tar daglig et multi vitamin og mineraltilskudd anbefalt av legen. Takknemlig for gode råd - tusen takk og hilsen Marianne

Marianne, 12. september 2018 10:20

Forstoppelse blant barn har mange ulike årsaker, ubehandlet cøliaki er en av dem. Det tar tid å bli frisk fra cøliaki, selvom de fleste barna tilfriskner i løpet av det første året. Av alle de vanlige forstoppelses er kumelk (inkludert laktosefri kumelk) og mangel på fiberholdig mat kanskje noe av de viktigste årsakene, men dette vet barnelegene på SiA godt. Dersom cøliakien er under kontroll så må man nesten se etter andre mulige årsaker til obstipasjon. Barnelegene på SiA (ahus) kjenner godt til Movicol sine fordeler og ulemper. Det er ikke vist noe bivirkninger etter langtidsbruk (1 år) av movicol uten elektrolytter. Det finnes en Movicol med elektrolytter og der har det blitt påvist elektrolyttforstyrrelser (saltforstyrrelser) i blodet etter lengre tids (3 mnd) bruk. Bivirkningene med bruken er magesmerter og oppblåsthet, så mulig noe av dette er bivirkninger av Movicolbruken. Hvetestivelse inneholder FODMAP-karbohydratet fruktaner som noen reagerer på med gassproduksjon, så det er mulig dette også spiller inn. Hvetestivelsen er per i dag glutenfri.

Trond S. Halstensen, 12. september 2018 21.14

Klikk på logoene for mer info