Arkiv

Resultat: Symptomer (434) viser 1 - 20

Bør jeg undersøke om jeg har diabetes?

Hei, er det slik å forstå at cøliakere har større sannsynlighet for å også ha (eller utvikle) diabetes? Gjelder det i tilfelle begge typer? Etter noen måneder på glutenfritt kosthold merker jeg store forbedringer mtp symptomer fra magen, men jeg er f...

Hei, er det slik å forstå at cøliakere har større sannsynlighet for å også ha (eller utvikle) diabetes? Gjelder det i tilfelle begge typer? Etter noen måneder på glutenfritt kosthold merker jeg store forbedringer mtp symptomer fra magen, men jeg er fremdeles like "ekstremt" trett (søvnig) på dagtid, særlig etter måltider, og har relativt hyppig trang til vannlating (eventuelt bare trang blære... :P), også det i større grad etter måltider. Det kan jo så klart ha mange andre naturlige forklaringer, men er det grunn for å undersøke meg for diabetes type 2 (antar type 1 er utelukket...?)? Eller kan jeg forvente bedring av tretthetssymptomer, men må belage meg på at det kan ta lang tid?

Andreas, 19. mars 2020 15:07

Ja, det er flere cøliakere blandt de med diabetes type 1 (de som har insulinmangel) enn i normalbefolkningen, og visa versa. Dette er nok som følge av at man deler en del av den genetiske risikoen, samme HLA-varianter ("vevstyper") + hvordan immunsystemet reguleres. Dersom du er usikker på om du er i ferd med å utvikle diabetes, og tenker en del på det så ta det opp med legen din. En enkel blodprøve vil kunne avsløre om du har hatt forhøyet blodsukker den siste tiden. Og er det diabetes som får deg til å tisse mye, så er det glukose (sukker) i urinen og det finnes det enkle analyser for som man kan få kjøpt på apoteket (stix man dypper i urinen og som reagerer med fargeomslag om det er sukker i urinen).

Trond S. Halstensen, 25. mars 2020 18.32

Hvor lang tid kan det ta før jeg føler meg bedre?

Hei, jeg er i slutten av 40-årene, og har fått påvist cøliaki med blodprøve og gastroskopi. Gikk over til glutenfri kost etter gjennomført gastroskopi, og lurer nå på hvor lenge det kan ta før jeg føler meg bedre? Har spist glutenholdi...

Hei, jeg er i slutten av 40-årene, og har fått påvist cøliaki med blodprøve og gastroskopi. Gikk over til glutenfri kost etter gjennomført gastroskopi, og lurer nå på hvor lenge det kan ta før jeg føler meg bedre? Har spist glutenholdig mat i hele mitt voksne liv fordi blodprøve var negativ da jeg var liten. Plagene har jeg hatt i så mange år at jeg er usikker på hva som er normal fordøyelse og normalt energinivå.

Hanne, 19. mars 2020 14:15

Det er veldig individuelt hvor lenge cøliakien sitter igjen hos de voksendiagnostiserte cøliakerene. Dels føler mange seg raskt bedre (1/2-1 år), men så drøyer det noen år før de føler seg normale, minst 3 år. Ser man på slimhinnen i tarmen så har 90 % av finske voksendiagnostiserte cøliakere normal tynntarmsbiopsi etter 10-12 år! Så det kan ta tid. Pass på å fyll opp vitamin-/sporstoff-lagrene og hold deg strikt glutenfri så går dette bra. 

Trond S. Halstensen, 25. mars 2020 18.27

Kan hun ha cøliaki selv om blodprøver og biopsi er negative?

Hei. Vi har en sønn på 6 som fikk cøliakidiagnosen for snart 2 år siden. I hans tilfelle var det ingen tvil ut fra blodprøvene som ble tatt pluss annen symptomatikk. Vi har i flere år også lurt på om søstera hans på 8 år kan ha c&...

Hei. Vi har en sønn på 6 som fikk cøliakidiagnosen for snart 2 år siden. I hans tilfelle var det ingen tvil ut fra blodprøvene som ble tatt pluss annen symptomatikk. Vi har i flere år også lurt på om søstera hans på 8 år kan ha cøliaki. Årsaken er at hun har vært kronisk fortstoppet siden hun var 3 år gammel, hun viser en del samme symptomer som broren, pluss at hun i de siste to årene har vært svært kvalm. Blodprøver vi fikk tatt i fjor viste at hun hadde genet for cøliaki, men verdiene var ikke veldig høye slik at de ikke mistenkte cøliaki. Det ble tatt gastroskopi til slutt, men biopsien viste at hun ikke hadde cøliaki. Likevel klarer vi ikke slå oss helt til ro med dette. I går ringte helsesykepleier ved skolen hennes og sa at hun ikke fulgte vekstkurven sin, at hun avvek så pass mye at de rutinemessig sendte beskjed til fastlege. Spørsmålet mitt er: Kan hun ha cøliaki selv om biopsi og blodprøver ikke konkluderer med dette? Finnes det f.eks. en spesialprøve som man prøver til slutt hvis man virkelig er i tvil? Har hørt om at man tar slike spesialprøver ved Ullevål, vet ikke om det stemmer og hva man skal si til fastlegen sin i tilfelle. Og må man da ta en ny biopsi? Håper du kan svare :)

Kristian K., 18. mars 2020 21:13

Nei, hun hadde ikke aktiv cøliaki når blodprøver og biopsien hun tok var normale. Hun kunne ha hatt såkalt latent cøliaki, men da vil endringene i tynntarmen ha vært så små at det ikke kan forklare en redusert opptak av næringsstoffer fra tarmen, i hvert fall ikke da biopsien ble tatt. Dersom hun blir kvalm av mat og er forstoppet (årsak til kvalmen?) så kan man tenke at hun ikke spiser så mye og derved blir underernært. Dersom dere også har mistenkt cøliaki så er det naturlig at gluteninnholdet i kosten reduseres, så hun kan ha spist relativt lite gluten før biopsien ble tatt og da er forandringene i tarmen ofte små.

Man burde muligens søke etter en annen årsak til hennes obstipasjon og kvalme, med fallende næringsinntak, enn cøliaki. Det er ingenting i veien for å spise glutenfritt, det meste av det vi spiser er glutenfritt uansett, og friskner hun markant til så er det mulig hun har en variant av hvete-reaksjon, men typisk er ikke plagene hennes (mulig det er en reaksjon på FODMAP-hvetekarbohydratene: fructaner og da er det en variant av IBS med forstoppelse). 

De eksprimentelle prøvene man kan ta, både blodprøver som påviser økt forekomst av glutenreagerende T-celler etter kortvarig glutenprovokasjon ved cøliaki (behandlet og ubehandlet cøliakere), og påvisningen av spesielle gamma-delta T celler i tynntarmsepitelet er spesialprøver som ikke er inkludert i den diagnostiske prosedyre og er ikke tilgjenglig for rutinebruk. I tillegg vil påvisning av IgA-autoantistoffer mot autoantigenet: tTG/TG2 (Transglutaminase 2) hos de som spiser (nok) gluten og derved har aktiv cøliaki være den sikreste måten cøliaki, selv om ikke alle lager såpass mye autoantistoff at det kan påvises i blodet, så unntak finnes. Jeg synes de nye opplysningene bør inkluderes av legen hennes til å gjøre en revurdering av potensiell cøliaki, om hun har fått en forverring fra latent til aktiv cøliaki. Om hun i praksis har spist glutenfritt/fattig den siste tiden så vær oppmerksom på at den diagnostiske prosedyre forutsetter at hun spiser minst to glutenholdige måltider eller minst to glutenholdige brødskiver om dagen i minimum 6 uker før man kan påvise de typiske cøliakiforandringene i tarmen og påvise forhøyete nivåer av autoantistoffene i blodet.

Trond S. Halstensen, 25. mars 2020 18.06

Er det normalt at kroppen rister på natten?

Hei. Jeg er en dame på 33 år. Jeg fikk påvist cøliaki november 2019. Jeg var veldig dårlig den tiden og tok blodprøver som viste at jeg hadde det og fikk videre undersøkelse med gastroskopi og der viste det seg at jeg har gått med det lenge. Tarmtot...

Hei. Jeg er en dame på 33 år. Jeg fikk påvist cøliaki november 2019. Jeg var veldig dårlig den tiden og tok blodprøver som viste at jeg hadde det og fikk videre undersøkelse med gastroskopi og der viste det seg at jeg har gått med det lenge. Tarmtottene var veldig nedslitt. Jeg har nå vært sykemeldt 100 % etter dette og så har jeg gradvis begynt å jobbe 2 og 3 dager i uken. Jeg opplever ofte om natten at kroppen vibrerer/ rister og trykk i hele hodet. (Jeg får ikke sove og er fortsatt dårlig på dagtid. Noen dager orker jeg ingenting. Klarer derfor ikke å jobbe de dagene. Er dette normalt? Er det tilleggssykdommer jeg bør sjekke om jeg har? Jeg går på jerntilskudd, folsyre, d-vitamin og multivitaminer. (Gått ca. på det i 3 mnd.) Er også nøye med maten. Veldig fortvilet. Håper på svar. Med vennlig hilsen Cathrine.

Cathrine V., 19. februar 2020 10:14

Selv om du må regne med at det tar tid å bli helt frisk fra en såpass alvorlig cøliaki (1-3 år, eller lengre), så skal du langsomt bli bedre. Det du beskriver som nattlige plager er ikke vanlig, og de ville jeg nok latt en lege undersøke nærmere. Som cøliaker har du høyere risiko for stoffskiftesykdom og litt avhengig av alderen og hvor syk du var/er, så må man også kunne tenke på refraktær cøliaki. Man vil forvente klar klinisk bedring i løpet av ca. 6 mnd (selv om plagene fortsetter i noen år på GFD). Man pleier å ta nye prøver etter ca. 1 år for å forsikre seg at alt går den rette veien. Foreløpig har du spist GFD i 3 mnd, så noe cøliakisykdomsrest har du nok, men nattlige ristinger/ uro/ etc er ikke et vanlig symptom etter oppstart på GFD.

Trond S. Halstensen, 19. februar 2020 19.42

Skal eg halde meg unna gluten?

Hei! Eg har hatt store mageproblemer i fleire år, vekslende diaré og forstoppelse, luftplager og oppblåsthet. Eg har og ein del andre symptom som vitamin- og mineralmangel, generell trøtthet og leddproblemer. Eg har intoleranse mot laktose, men iflg gentest har eg ikkje pri...

Hei! Eg har hatt store mageproblemer i fleire år, vekslende diaré og forstoppelse, luftplager og oppblåsthet. Eg har og ein del andre symptom som vitamin- og mineralmangel, generell trøtthet og leddproblemer. Eg har intoleranse mot laktose, men iflg gentest har eg ikkje primær, men sekundær intoleranse. Eg var hos fastlege i går, og det einaste han kan anbefale meg er vegansk kost, og han var sikker på at eg ikkje hadde cøliaki, hadde ikkje fått svar fra Oslo, så det skulle han etterlyse. 5 minutt etter legetimen fekk eg melding frå fastlegen, der han skriv følgjande; «Kære Gro. Svaret fra Oslo er at du er HLA dq2 negativ, men posistiv for HLA dq8, og nogen cøliakipatienter har sidstnævnte Transglutaminase er negativ. Derfor er planen at du holder en pause fra Gluten i 1 mdr og så prøver at igen om en mdr at genoptage at spise Gluten for at se om sympt. bedresog så forværres igen» Eg har i ettertid Googla HLA dq 8, men blir absolutt ikkje klokere. Eg har også googla det med å holde meg unna glutenfri kost, og det står at ein IKKJE skal holde seg unna glutenfri kost før ein har gått igjennom skikkelig utredning. Eg har difor spørsmåla; Kva betyr HLA dq 8, betyr det at eg har cøliaki? Skal eg holde meg unna gluten? Eller bør eg fortsette å ete gluten? Kva kan eg forvente at prosessen blir vidare?

Gro, 18. februar 2020 12:28

HLA-DQ 8 er den andre vevstypen (utennom HLA-DQ2.5) som sees ved cøliaki. Ca 10 % av cøliakere har denne vevstypen, men det har nesten 10 % av de friske også. Slike vevstypinger er best egnet til å utelukke cøliaki. Har man ikke en av disse to vevetsypene er det veldig lite sannsynlig at man har cøliaki.

Trond S. Halstensen, 19. februar 2020 19.31

Skal bedringen gå fortere om man er ungdom?

Hei! Jeg fikk påvist cøliaki i februar 2019, og startet med glutenfri kost. Det var tilfeldig at vi fant ut at jeg hadde cøliaki, da jeg tok gastroscopi pga. mye smerter og ubehag i halsen. Da jeg hadde fått vite om jernanemi, valgte legen å ta prøve for c&osla...

Hei! Jeg fikk påvist cøliaki i februar 2019, og startet med glutenfri kost. Det var tilfeldig at vi fant ut at jeg hadde cøliaki, da jeg tok gastroscopi pga. mye smerter og ubehag i halsen. Da jeg hadde fått vite om jernanemi, valgte legen å ta prøve for cøliaki i tilfelle. Jeg var mye plaget med lite energi og ofte sliten. Jeg lurer på hvor lang tid det er normalt å ta før man begynner å føle seg normal igjen. Skal bedringen gå fortere om man er ungdom? Det er 1 år siden nå og føler ikke mye bedring, i hvert fall ikke på energinivået og hvor sliten jeg er. Føler jeg har blitt verre på noen områder, og det kan forekomme "deprierende" perioder som jeg ikke hadde før. Lurer også på om det er noen sammenheng mellom cøliaki og mye slimproduksjon i halsen. Jeg har vært mye plaget av smerter og slim (grønt, gult, klumpete) i halsen siden en tur i USA for 4 år siden. Har hatt det så og si hver dag og mange besøk hos spesialister, men ingen lykke med å finne det ut. Etter jeg fikk cøliaki og startet med glutenfri kost har jeg sjeldent vondt og smerter i halsen. Slimet har jeg fortsatt minst 5 ganger per dag. Er det en sammenheng mellom smerter i halsen og cøliaki? Mvh Jente 18 år

Jente 18 år, 13. februar 2020 17:32

Først, det kan ta tid å bli helt frisk fra en cøliaki når diagnosen stilles i voksen alder, men desto yngre man er, og desto mindre uttalt tarmforandringen er, desto raskere blir man helt frisk. Hold deg til strikt glutenfri diett og smør deg med tålmodighet, en del voksendiagnostiserte cøliakere blir ikke normalisert på 3-5 år, og først etter 10-12 år er 90 % av cøliakere helt friske (slimhinnen er normalisert), så det tar tid.

Det er ingen kjent påvist sammenheng mellom sliming (hosting?) i halsen og en (behandlet) cøliaki (siden det ikke er blitt bedre/borte på GFD må vi anta det er uavhengig av din cøliaki)..

Trond S. Halstensen, 19. februar 2020 18.59

Fortsatt diaré tross glutenfritt kosthold

Hei, kvinne med fortsatt diaré tross nøye beskrevet glutenfritt kosthold. Hva gjør man da? ...

Hei, kvinne med fortsatt diaré tross nøye beskrevet glutenfritt kosthold. Hva gjør man da?

Bestemor, 12. februar 2020 08:40

Alder? FODMAP-indusert COPD kan gi diaré.

Trond S. Halstensen, 12. februar 2020 19.43

Kan han bruke laktosefrie produkter?

Hei, min far på 70 år har i høst fått påvist cøliaki. Han skal nå i starten holde seg unna melk. Kan han da bruke laktosefrie produkter? Eller må han unngå disse produktene helt? Hva med Norvegia ost? Han sliter også med forstoppelse som ...

Hei, min far på 70 år har i høst fått påvist cøliaki. Han skal nå i starten holde seg unna melk. Kan han da bruke laktosefrie produkter? Eller må han unngå disse produktene helt? Hva med Norvegia ost? Han sliter også med forstoppelse som symptom; har du noen tips til hva han kan spise/gjøre for å lindre dette? Takknemlig for svar.

Anne, 11. februar 2020 19:00

Han kan godt bruke ost og laktosefri melk. Forstoppelse er et problem som det ikke finnes en generell løsning på utover de vanlige rådene om mer frukt og grønt, unngå melkeprodukter (pga. endorfiner) og ha gode do-rutiner.

Trond S. Halstensen, 12. februar 2020 19.40

Hvilke konsekvenser får det hvis jeg ikke følger et glutenfritt kosthold?

Hei, jeg har en del spørsmål angående cøliaki som jeg fikk påvist for rundt 2 1/2 år siden i en alder av 16. Var på utredning for noe ikke relaterte problemer da de fant ut på blodprøve at jeg hadde cøliaki. Hadde ikke merket noen ...

Hei, jeg har en del spørsmål angående cøliaki som jeg fikk påvist for rundt 2 1/2 år siden i en alder av 16. Var på utredning for noe ikke relaterte problemer da de fant ut på blodprøve at jeg hadde cøliaki. Hadde ikke merket noen symptomer som kobles til cøliaki før dette. Fulgte så en glutenfri diett i litt over et halvt år. Tok så en blodprøve hvor verdiene hadde sunket betraktelig, men merket ingen forskjell på energinivå, mageproblem, etc. Har nå gått i litt over år hvor jeg følger dietten mindre og mindre, og eneste glutenfrie jeg spiser nå er glutenfrie brødskiver. Lurer på en del ting angående konsekvenser og generelle ting. Merker absolutt ingenting av gluten, hverken når jeg gikk på gfd eller etter og syntes det var vanskelig å holde seg unna gluten når jeg ikke har noen merkbar reaksjon. Så til mine spørsmål, hvordan blir konsekvensene for meg senere i livet om jeg nå velger å vente til jeg merker symptomer med å følge gfd? Er det noen som helst vits å følge gfd halvveis nå, men skeie ut innimellom? Leser også litt om at det forskes på «cøliakipille», hva er dine tanker rundt å ikke følge gfd nå, og satse på at denne pillen blir en realitet før jeg merker noen symptomer? Hilsen gutt 19

Anonym, 08. februar 2020 16:54

Jeg forutsetter at du fikk diagnosen via en spesialist, enten ved at du hadde så høye IgA-anti TG2 verdier at du slapp tynntarmsbiopsi eller at du gjennomførte en gastroskopi med biopsi av tynntarmen som påviste typiske cøliakiforandringer. Den individuelle reaksjonen på gluten varierer både med alder og mellom enkeltindivider. I ungdomstiden er man full av hormoner som også virker immundempene, men det endrer seg ettersom man blir eldre slik at immunreaksjonen mot gluten kan ta seg opp uten at du egenetlig merker det. Det er vanskelig å motivere seg for glutenfri mat når man ikke har noen subjektive plager av å spise gluten, og ikke merker noen stor forskjell på å spise (strikt?) glutenfrikost i >6 mnd. Det tar tid å bli frisk fra sin cøliaki, år, så 6 mnd på GFD er muligens en for kort tid, og småspising av gluten innimellom forsinker tilhelingen. Konsekvensene av å ikke følge en GFD når man har fått påvist cøliaki er uforutsigbar, men på gruppebasis vet vi at risikoen for en del komplikasjoner som lymfekreft i tarmen øker desto lengre man har spist gluten (hatt aktiv cøliaki med eller uten diagnose), så det er ikke å anbefale. 

Cøliakipillen har endret innhold over årene og nå er det vel snakk om spesielt effektive enzymer som bryter ned gluten i maten, men foreløpig har det kun vist å kunne bryte ned gluten som tilsvarer lett gluten forurensning (ca 200ppm) til nivåer en cøliaker kan konsumere. Så det er vel tenkt brukt som tilleggssikkerhet ved usikker spising (resturant/ute etc). Ingen har utviklet en pille som gjør deg frisk fra din cøliaki, så jeg ville ikke satset på den løsningen. Vi lever i et fritt land og du har ansvaret for egen helse, men du bør forstå hvilken risiko du løper ved ikke å følge en GFD.

Trond S. Halstensen, 12. februar 2020 18.49

Kan man få cøliaki når man har DH?

Hvis man får DH diagnose, får man da stønad fra NAV til glutenfri mat? Kan DH-utslett hjelpe til med å få cøliaki-diagnose? Altså hvis man har symptomer, men ikke slår ut på blodprøver eller gastro - kan man da likevel få cø...

Hvis man får DH diagnose, får man da stønad fra NAV til glutenfri mat? Kan DH-utslett hjelpe til med å få cøliaki-diagnose? Altså hvis man har symptomer, men ikke slår ut på blodprøver eller gastro - kan man da likevel få cøliaki hvis man har DH-diagnose?

Marie, 05. februar 2020 19:06

Alle med DH har samme rettigheter mhp grunnstønad fra NAV som cøliakere. Alle med DH skal spise glutenfri kost og da blir de friske (men det tar noen år på GFD). Diagnosen må vær stilt hos hudspesialist og jeg antar at NAV krever at diagnosen er dokumentert med positiv immunhistokjemisk påvisning av granulære IgA nedslag i hudens papillespisser. Dette er en spesialundersøkelse som utføres på frisk hudbiopsi (sendes på saltvann til spesiallaboratorium). 

Trond S. Halstensen, 12. februar 2020 18.22

Har jeg fått fatigue?

Hei! Jeg er 50 år, og fikk påvist cøliaki for 9 mnd. siden. Før diagnosen var jeg sykmeldt i 6 mnd. fordi jeg var totalt utmattet. Jeg har blitt gradvis bedre, men er fortsatt ikke frisk nok til å jobbe. Har du erfaring omkring dette? Jeg føler meg sliten/utmat...

Hei! Jeg er 50 år, og fikk påvist cøliaki for 9 mnd. siden. Før diagnosen var jeg sykmeldt i 6 mnd. fordi jeg var totalt utmattet. Jeg har blitt gradvis bedre, men er fortsatt ikke frisk nok til å jobbe. Har du erfaring omkring dette? Jeg føler meg sliten/utmattet, og er mye trøtt. Jeg opplever dog bedring, som sagt, men kan plutselig gå rett i kjelleren. Det er særlig hvis jeg har utfordret meg litt fysisk etter periode hvor jeg føler økt energi. Med utfordring mener jeg f.eks. økt tempo på gåtur, litt yoga-øvelser eller styrkeøvelser hjemme i stua. Orker lite sosial omgang, liksom for krevende. Er dette fatigue? Kjenner at jeg har behov for litt informasjon. Mvh Tone Iren

Tone Iren, 1. februar 2020 16:21

Noen har det slik du beskriver, og det kan ta noen år før du blir helt frisk. Du må nesten bare ta tiden til hjelp og holde deg strikt glutenfri, så blir du frisk til slutt.

Trond S. Halstensen, 05. februar 2020 18.33

Kan jeg ha dermatitis herpetiformis?

Hei. Jeg har spørsmål om Dermatitis Herpetiformis. Jeg fikk diagnosen cøliaki for 6 år siden. 4-5 år før jeg fikk diagnosen, sleit jeg med en del hudutslett, uten å finne ut hva det var. Fikk utslag på Herpes hos hudlege en gang, men behandlingen fu...

Hei. Jeg har spørsmål om Dermatitis Herpetiformis. Jeg fikk diagnosen cøliaki for 6 år siden. 4-5 år før jeg fikk diagnosen, sleit jeg med en del hudutslett, uten å finne ut hva det var. Fikk utslag på Herpes hos hudlege en gang, men behandlingen fungerte ikke (ble bare verre). Det som funket var kortisonkrem (Elocon) og fet salve. Problemet ble bort etter hvert. Ett år etter diagnosen, var tarmen frisk, etter ny gastroskopi. Jeg har ikke testet meg for Dermatitis Herpetiformis. Jeg har igjen fått noen hudutslett, som svir og klør i perioder, i nærhet til mage og tarm. Nylig prøve hos fastlege har ikke påvist virus eller bakterier i sår. Antistoffprøver IgA og IgG lå på henholdsvis nivå 2 og 7. Min hypotese er at utslettene er en indikasjon på glutenreaksjon? Kan du hjelpe meg videre med økt kunnskap om dette. Har fått time med hudlege om en måned.

Steinar, 21. januar 2020 19:32

Dersom du spiser GFD (ikke noe slurv) så blir man frisk fra sin gluten-utløste DH i løpet av noen år (kan ta 5-7 år hos noen). Dersom man får nye utbrudd på GFD så mistenker man dietsvikt, dvs. at man har spist gluten (bevist eller ubevist) eller at man har spist jod-holdig mat før man var blitt helt frisk. Man kan provosere frem DH-utslett med jod (jodrik mat som saltvannsfisk kan utløse DH-utbrudd), men dette vet hudlegen din alt om. Har du utbrudd så ta bilder (mobilen) av det siden utslettet kan være borte når du kommer til hudlegen.  

Trond S. Halstensen, 22. januar 2020 18.58

Mange symptomer, men blodprøve er negativ

Hei. Min datter på 3.5 år har hatt mange tegn på cøliaki i lang tid, minst 1 år. Det gjelder blant annet vondt i magen mange ganger hver dag, mye luft, løs avføring, trøtt, slapp, ser blek ut, tåler lite motstand, er skjør, klarer enda...

Hei. Min datter på 3.5 år har hatt mange tegn på cøliaki i lang tid, minst 1 år. Det gjelder blant annet vondt i magen mange ganger hver dag, mye luft, løs avføring, trøtt, slapp, ser blek ut, tåler lite motstand, er skjør, klarer enda ikke å slutte med soving på dagtid. Hun har også stor opphopning av cøliaki på både mor og fars side, i tillegg til at far har cøliaki. Hun har testet negativt på cøliaki. Prøven viser nå 0.2, den har tidligere vist 0.1. Nå de siste ukene har hun også fått påvist svært lav Hemoglobin på ca 4.5, det viste seg å være en infeksjon i kroppen kalt TEC som kroppen skal klare å ordne opp i selv. Alle andre blodprøver er normale, og svært mange blodprøver er tatt for å utelukke andre mer alvorlige ting. Vi har i ca. 1 års tid lurt på om hun kan ha cøliaki, men at det ikke vises på blodprøve. Kan det at hun har så lav blodprosent gjøre at det ikke vises på blodprøven nå? I tillegg opplever vi at flere av legene vi møter på sykehuset benekter at det går an å ha cøliaki når det ikke vises på blodprøvene. Jeg har sagt i fra at jeg har hørt med lege i cøliakiforeninga som sier at det kun vises på 50 % av 2-åringene og gradvis øker med alder. Likevel benektes dette. Jeg har blitt fortalt at om cøliakidiagnose stilles med biopsi når blodprøver ikke viser dette, viser det seg at det i de fleste tilfeller ikke er cøliaki likevel. Stemmer dette? Jeg opplever det litt rart at flere leger konsekvent benekter at det går an å ha cøliaki med negativ blodprøve, når jeg leser noe annet her. Selvsagt kan det hende en biopsi hos henne vil være negativ, men med så sterke og hyppige magesmerter som hun har hatt så lenge mener jeg det bør undersøkes. Vi har ønsket biopsi i ett år, men har ikke fått det fordi blodprøven er negativ. Pga. svært lav blodprosent nå er det ikke aktuelt å ta biopsi nå før den har steget veldig. Jeg spurte da om jeg kunne fjerne gluten fra kosten for å se om magesmertene forsvant, pga. at totalbelastningen med magesmerter og så lav hemoglobin ble en svært stor belastning for henne. Da fikk jeg til svar at jeg gjerne måtte gjøre det, men at en provokasjon da kun ville vise at hun hadde en eller annen form for hveteallergi. Jeg vil ikke få diagnosen cøliaki ved å gjøre det på denne måten. Jeg vet at det er strenge regler for å få diagnosen cøliaki uten biopsi eller uten høy verdi på blodprøve, men det kan gjøres i enkelte tilfeller? Legen mente at eneste måten å få diagnose på vil være å da innføre gluten i flere uker og deretter ta biopsi. Finnes det unntak fra regelen? Vi ønsker ikke å la henne gå gjennom dette. Vil det kunne være nok å vise til at fordi hun har svært lav hemoglobin kan det ikke tas gastroskopi, og da godkjennes et provokasjonsforsøk med gluten som "bevis" på at hun har cøliaki, dersom det blir kraftige reaksjoner på inntak av gluten? Har du andre tips i vår situasjon? Jeg lurer også på om det er mulig at ubehandlet cøliaki kan være en årsak til at hun har fått TEC?

Line, 07. januar 2020 19:53

Vel, dersom man ikke biopserer seronegative cøliakisykebarn før de blir seropositive i 2-4 års alder (at de får forhøyet IgA anti-TG2) så ser de selvsagt aldri en seronegativ unge med cøliaki. De som har undersøkt dette har funnet lokal produksjon av IgA anti-TG2 i tarmen og kan påvise IgA-TG2 immunkomplekser i slimhinnen ved immunhistokjemi. Dersom man finner total tottatrofi / flat tarm hos et seronegativ individ så er jeg enig i at da bør cøliakidiagnosen stilles på gamlemåten, med ny biopsi som viser tilheling på GFD og så ny glutenprovosering som viser at cøliakien kommerf tilbake, fordi det er mange ulike årsaker til tottatrofi, cøliaki er bare en av mange årsaker. Mange unger har magetrøbbel, og cøliaki-genet er så vanlig at det ikke kan brukes til noe annet enn å kraftig redusere sannsynligheten for cøliaki dersom man ikke har HLA-DQ2.5 eller HLA- DQ8, da ca. 30% av oss har ett av disse cøliakiassosierte genene. Dersom det i tillegg ikke foreligger andre tegn på cøliaki som tegn til malabsorbsjon (f.eks. jernmangel) så vil man være veldig tilbakeholden med å gjennomføre tynntarmsbiopsi (alltid i narkose hos barna). 

Hun har nå fått påvist TEC, en selvbegrensende kraftig redusert produksjon av røde blodceller som man antar kommer i etterforløpet av en ennå ukjent virusinfeksjon. Hennes blekhet, slapphet etc kan utmerket være pga virusinfeksjonen med påfølgende manglende produksjon av de røde blodcellene. Dette er nå første prioritet å få orden på, og det pleier å rette seg i løpet av 2-4 mnd. Når denne tilstanden har blitt borte så får dere ta mageproblemet opp med legen hennes. Man kan bare diagnostisere en aktiv cøliaki og det forutsetter at man spiser nok gluten lenge nok til at sykdommen enten er aktiv eller har blitt reaktivert på diagnosetidspunktet. Det er fult mulig å starte med glutenfri kost for så å planlegge en normalisering av kosten (glutenprovosering) i 8-9 års alder, men dere vil neppe få en cøliakidiagnose godkjent av NAV uten objektive tegn til cøliaki, og særlig ikke dersom legene mener at det neppe er cøliaki. Vi har ingen holdepunkter for at en potensiell cøliaki skulle gi økt sansnynlighet for TEC.

Trond S. Halstensen, 08. januar 2020 20.58

Hvordan skal jeg tolke tilbakefallet av diaré?

Hei, jeg fikk avdekket en cøliaki som hadde gått ubehandlet svært lenge lgA>128H, med vekttap m.m. Nå har jeg brukt 3 år på å restituere tarmfunksjonen. Da det omsider så ut for å ha normalisert seg ble jeg dristig nok til å prøv...

Hei, jeg fikk avdekket en cøliaki som hadde gått ubehandlet svært lenge lgA>128H, med vekttap m.m. Nå har jeg brukt 3 år på å restituere tarmfunksjonen. Da det omsider så ut for å ha normalisert seg ble jeg dristig nok til å prøve Det Glutenfrie Verkstedet sitt brød med havre. Etter 8 -10 brødskiver (2 pr dag ) var det fullt tilbakefall med lys, flytende diaré. Hvordan skal jeg tolke dette?

Berit N., 07. januar 2020 08:55

Vet ikke, tåler du havre? Hva annet er det i dette brødet som du potensielt kan reagere på? Reagerer du på et produkt så er det jo fristende å slutte å bruke det, det ville jeg har gjort.

Trond S. Halstensen, 08. januar 2020 20.21

Tror du jeg kan ha DH?

Hei. Jeg fikk påvist cøliaki med uttalt totteatrofi etter mange år med hard mage, kraftig jernmangel, psykiske plager, OCD, emosjonelle problemer og sosial angst i oppveksten. Diagnosen fikk jeg for 15 år siden nå, etter mer enn 10 år med plager. Jeg har ogs&arin...

Hei. Jeg fikk påvist cøliaki med uttalt totteatrofi etter mange år med hard mage, kraftig jernmangel, psykiske plager, OCD, emosjonelle problemer og sosial angst i oppveksten. Diagnosen fikk jeg for 15 år siden nå, etter mer enn 10 år med plager. Jeg har også hatt en såkalt hyperallergisk hud, og har hatt atopisk eksem siden jeg var liten. Mamma prøvde all type behandling, men lite hjalp... Jeg har lest i journalen fra sykehuset at det stod spm.tegn ved DH. Jeg har spesielt hatt håndeksem. Den blusset opp igjen nå. Jeg tenkte om jeg hadde spist noe spesielt, og kom fram til økning av melkeprodukter og egg. Jeg tenkte på jod da jeg fikk små blæreformede vannholdige småblemmer på siden av fingrene og intens kløe. Når jeg tenker tilbake så har jeg fått denne type eksem før, noe de kalte for atopisk eksem. Blemmer, kløe, brenning. Jeg har prøvd å diagnostisere meg selv ved å spise jod-tabletter og blemmer blusset kraftig opp. Har du råd til hva jeg skal gjøre videre? Tror du jeg har en førstediagnose som DH? Det står at man da har lite plager fra mage/tarm... Men det gjelder ikke meg, har slitt og måtte ta hemoroideoperasjon pga. hard mage i så mange år. Er det uvanlig at DH-pasienter har mangeltilstander, emosjonelle problemer og mageproblemer? Litt forvirret... Takker for svar!

Lene, 07. januar 2020 07:47

Mange DH (2/3) har ikke forandringer i tynntarmen (cøliaki), men 1/3 har vanlig cøliaki i tillegg til DH. Begge deler blir, som du vet, helbredet med glutenfri kost. Etter ca. 5-7 år på GFD så pleier DH å bli helt borte, og man tåler saltvannsfisk (jod) og melkeprodukter. Enkelt kløende blemmer på siden av fingrene er ikke typisk for DH-utslettet, så det er litt tvanskelig å spekulere i hva det kan være/har vært. Men hovedpoenget er vel at begge deler forsvinner på GFD, så om det kom tilbake på GFD, så er spørsmålet om dette er noe annet. Det beste du kan gjøre er vel å gå med utslettet til en hudlege (henvisning fra fastlegen), og/eller ta bilder av utslettet slik at det kan vises frem i aktiv fase om du først får time når det har roet seg.

Trond S. Halstensen, 08. januar 2020 20.15

Er det normalt at hun fortsatt er dårlig?

Hei. Min datter på snart 10 år fikk påvist cøliaki for 9 måneder siden. Hadde svært høye verdier da, hadde vært veldig plaget med vondt i magen i ca. 1 år før diagnosen ble stilt. Det som er, er at selv med helt glutenfritt kosthold har ...

Hei. Min datter på snart 10 år fikk påvist cøliaki for 9 måneder siden. Hadde svært høye verdier da, hadde vært veldig plaget med vondt i magen i ca. 1 år før diagnosen ble stilt. Det som er, er at selv med helt glutenfritt kosthold har hun fremdeles vont i magen flere fager i uken, til tider like krampeaktige anfall som før diagnosen ble stilt, vrir seg i smerte. Går også på toalettet x 3 per dag for avf. Tidligere var det 4-5 ganger per dag. Er dette normalt?

Linn Annie N., 04. januar 2020 20:20

Desto sykere man er ved diagnosetidspunktet, desto lengre tid tar det å bli helt frisk fra sin cøliaki. De fleste barna blir bra i løpet av ett år, men noen må spise glutenfri kost i 2 år før de blir frisk fra sin cøliaki. En annen årsak til forsinket tilheling er at man får i seg gluten, enten uten å vite om det eller i det skjulte. I de undersøkelser man har gjordt er dette den vanligste årsaken til manglende eller forsinket tilheling. I tillegg kan det være komponenter i hvetestivelsen som man også reagerer på, så en prøveomlegging til kost som er naturlig fri for gluten (som i praksis betyr kost uten hvetestivelse) kan prøves. Tåler hun laktose nå, eller gir det økt diaré, promping og ubehag? Bør nok ta dette opp med legen hennes og se om autoantistoffene (IgA mot TG2) faller (selv om de ikke er normalisert så er et jevnt og trutt fall forenlig med at dette går den riktige veien).

Trond S. Halstensen, 08. januar 2020 20.00

Burde jeg be om gastroskopi?

Hei. Jeg er 40 år og har lenge slitt med diaré og forstoppelse. Jeg spiser sunt og prøver å være aktiv. Jeg er konstant trøtt, har mye vondt i ledd og føler meg oppblåst. Datteren min har cøliaki. Lege tok blodprøve som viser at jeg h...

Hei. Jeg er 40 år og har lenge slitt med diaré og forstoppelse. Jeg spiser sunt og prøver å være aktiv. Jeg er konstant trøtt, har mye vondt i ledd og føler meg oppblåst. Datteren min har cøliaki. Lege tok blodprøve som viser at jeg har genet for cøliaki. Har jern- og D-vitaminmangel. Ellers var blodprøvene greie. Det sto i skrivet fra lege at jeg mest sannsynlig ikke har cøliaki. Men jeg føler meg ikke sikker på det. Når jeg spiser mat med mye gluten blir jeg veldig dårlig i magen. Burde jeg be om gastroskopi?

Eline, 02. januar 2020 11:02

Utagnagspunktet er at langt de fleste førsgradsslektinger til cøliakerer ikke har eller får cøliaki. Det å ha genet (HLA-DQ2.5) er svært vanlig (25% av oss har det) så det sier lite om muligheten for å ha cøliaki. Det blir derfor en kombinasjon av hvor mye glutenholdig mat spiser du egentlig, og at de aller fleste voksne cøliakere har påvisbart forhøyet  IgA autoantistoff mot transglutaminase-2 (TG2) (såkalte cøliakiprøven). Når du ikke har det, men tåler hvetebasert mat dårlig blir spørsmålet om du reagerer på andre komponenter i  hveten enn gluten, slik man har vist at de med ikke-cøliakisk "gluten"sensitivitet ikke reagerer på gluten i hveten men noe annet, og mange reagerte på FODMAP-karbohydratet i hvete kalt fruktaner. Da blir reaksjonen en variant av irritabel tykktarmskatar (IBS). D-vitaminmangel er svært vanlig, så det betyr lite og mange menstruerende kvinner har jernmangel så det i seg selv gir lite holdepunkt for cøliaki-assosiert tarmforandringer og dårlig absorbsjon av næringsstoffer. Men dette må du nesten ta opp med legen din og eventuelt bli henvist til en klinisk ernæringsfysiolog som kan hjelpe deg med dette.

Trond S. Halstensen, 08. januar 2020 19.35

Er det noe mat som kan kuttes ut uten å påvirke biopsien?

Hei Trond. Har vært til fastlegen min no i jula, og etter en del tester sier han at det er veldig sannsynlig at eg har cøliaki. Eg skal allikevel til et gastrosenter for å være heilt sikker før eg begynner med glutenfri kost og evt. andre tiltak. Eg har da fått ...

Hei Trond. Har vært til fastlegen min no i jula, og etter en del tester sier han at det er veldig sannsynlig at eg har cøliaki. Eg skal allikevel til et gastrosenter for å være heilt sikker før eg begynner med glutenfri kost og evt. andre tiltak. Eg har da fått beskjed om å ikkje endre på kostholdet mitt før denne timen. Eg veit heller ikkje når denne timen vil bli, ettersom eg er satt opp på en venteliste. Det eg lurte på var om du viste om noen varer eg kunne holdt meg unna for å unngå det verste ubehaget uten at det påvirker testen eg må ta. Eg sluttet blant annet med pasta for et halvt år sida, men fikk fortsatt sterkt positivt utslag for cøliaki for 2 veker siden så fortsetter nok med dette. Sluttet hovedsaklig fordi eg fikk mye ubehag i flere dager. Slik som eg har det nå, er det tolerabelt, en del luft, hyppig avføring og ellers litt ubehag i magen. Men om du vet om andre varer som kan kuttest ut, uten at det ødelegger for testen hadde det vert veldig kjekt å vite. Mvh Fredrik

Fredrik F., 02. januar 2020 11:54

Som du har sett på andre svar jeg har gitt så er det best å spise to glutenholdige måltider pr dag eller minimum 2 brødskiver pr dag for å opprettholde cøliakisykdommen til tynntarmsbiopsien er tatt. Problemet er selvsagt at da forblir man cøliakisyk og det kan være tøft når man vet hva som kan gjøre en frisk. Dersom du i praksis går glutenfri så kan du risikere at tarmen har normaliser seg selv såpass mye på GFD at det blir vanskelig å konkludere. Men dette varierer så mye fra individ til individ selvom voksne tenderer til å ha sin cøliaki-tarmlesjon stående lenge på glutenfri kost så kan man ikke garantere at cøliakiforandringene blir stående så lenge på GFD, så derfor rådet å spise så mye gluten man klarer frem mot biopsien.

Trond S. Halstensen, 08. januar 2020 19.23

Er det noe annet jeg kan reagere på?

Hei, jeg fikk diagnosen cøliaki da jeg var 15 år, jeg er egentlig født med det, men ble ikke oppdaget før. Jeg var veldig mye syk, som forkjølelse, trøtt, sliten og veldig slapp i en veldig lang periode. Nå har jeg spist glutenfritt i ett år, men ...

Hei, jeg fikk diagnosen cøliaki da jeg var 15 år, jeg er egentlig født med det, men ble ikke oppdaget før. Jeg var veldig mye syk, som forkjølelse, trøtt, sliten og veldig slapp i en veldig lang periode. Nå har jeg spist glutenfritt i ett år, men likevel får jeg vondt i magen og diaré ofte. Er det noe man kan reagere på i tillegg når man har cøliaki? Vet at man burde være veldig forsiktig med laktose, og får ikke så mye av det i hverdagen.

Iva, 01. januar 2020 18:33

Har du hatt en cøliaki siden barneårene så tar det tid å bli kvitt betennelsen i tarmkanalen, selv på glutenfri kost. Aldersmessig er du i en mellomstilling mellom barn og voksne, men mange har plager selv etter ett år. Noen reagerer på FODMAP-karbohydraten Fruktanene i hveten som også finnes i den glutenfri hvetestivelse, Da må man teste ut mat som er såkalt: Naturlig fri for gluten. 

Trond S. Halstensen, 08. januar 2020 19.17

Har fortsatt med lite overskudd 6 måneder etter diagnose

Hei! Fikk diagnosen cøliaki, grad Marsh 3c, for 6 mnd siden, og har siden da spist glutenfritt. Magesmertene har blitt bedre, spesielt etter at jeg nå også har kuttet ut laktose de siste 3 mnd. Men sliter fortsatt med å ikke ha overskudd. Er for tiden sykemeldt, og det skal ...

Hei! Fikk diagnosen cøliaki, grad Marsh 3c, for 6 mnd siden, og har siden da spist glutenfritt. Magesmertene har blitt bedre, spesielt etter at jeg nå også har kuttet ut laktose de siste 3 mnd. Men sliter fortsatt med å ikke ha overskudd. Er for tiden sykemeldt, og det skal veldig lite aktivitet/husarbeid til før jeg får skallebank og blir helt utslitt. Det fører igjen til dårleg søvnkvalitet/ikke noe søvn. Har bedt om blodprøver for å sjekke vitaminer og mineraler, de var innafor "normalen". Cøliakiprøvene var fortsatt forhøya, men fallende..Er det vanlig å ikke få overskudd tilbake før blodprøvene er normale? Eller vil det ta lenger tid før energien kommer tilbake enn normale blodprøver? Lurer på hvor lang tid jeg kan forvente det kan ta.

Gro, 30. desember 2019 23:38

Hold deg fast: En voksen-diagnostisert cøliaker som er veldig syk på diagnposetidspunktet og som har vært syk lenge kan ikke forvente å føle seg frisk før etter ca. 3 år. Ser man på tynntarnen så tar det 10-12 år før >90% av de voksendiagnostiserte cøliakerne har en normalisering av tynntarmslimhinnen. Så det tar lang tid å bli frisk frisk.

Trond S. Halstensen, 08. januar 2020 19.15

Klikk på logoene for mer info