Arkiv

Resultat: (1000) viser 1 - 20

Bør jeg ta ny gastroskopi?

Hei, Leste i glutenfri at de som ikke blir frisk på glutenfri diett, skal følges opp, ta ny gastroskopi osv. Men hva betegnes som ikke frisk? Jeg har hatt cøliaki i nesten ti år og har bare tenkt at jeg må godta hyppige magesmerter, nesten daglig. Samtidig har jeg ikk...

Hei, Leste i glutenfri at de som ikke blir frisk på glutenfri diett, skal følges opp, ta ny gastroskopi osv. Men hva betegnes som ikke frisk? Jeg har hatt cøliaki i nesten ti år og har bare tenkt at jeg må godta hyppige magesmerter, nesten daglig. Samtidig har jeg ikke prøvd lav foodmap fordi jeg alt utelukker gluten og har andre allergier, og ved lav foodmap må man kutte mye som er sunt også. Jeg ble i tillegg litt redd for at matvarer som jeg spiser som er spor av gluten faktisk gjør at jeg har en vedvarende betennelse? Uten om disse matvarene som skal være ok, spiser jeg strengt glutenfritt, men kan selvfølgelig ikke alltid vite hva man får på besøk og på restaurant. Ved UL under graviditet har jeg fått beskjed om jeg har irritabel tarm, men er dette godt nok til diagnosen IBS? At jeg på bakgrunn av dette kan si at plagene kommer fra IBS, eller ville du ha anbefalt ny gastroskopi? Har mye magesmerter og oppblåsthet. På forhånd takk.

Marit, 19. september 2021 19:17

Prinsippielt skal cøliakibetennelsen i tarmen ha roet seg ned og du må anta du så og si er cøliaki-frisk i tarmen etter 10 år på GFD (selv om betennelsen raskt kan komme tilbake om man spiser glutenholdig mat). Men du bør, for sikkerhets skyld, ta dette opp med legen din. En IBS diagnose er en sekkediagnose når man har dine plager, og man ikke finner at det er noe annet galt. Ofte er det bare noen spesielle matvarer man som IBS'er reagerer spesielt på, så det behøver ikke være en så begrensende diett. Men jeg synes personer med en slik dobbelt diagnose (CD og IBS) bør kunne få hjelp av klinisk ernæringsfysiolog, dels til å bekrefte IBS diagnsoen ved eksklusjonsdiett (bare spise noe som er helt FODMAP-fritt), for deretter å introdusere mat som man vet IBS'ere oftest tåler og langsomt finne frem til matvarer man tåler godt. Dette klarer de fleste ikke på egen hånd, så de fleste trenger hjelp (men ventetiden på klinisk ernæringsfysiolog (KEF) kan være lang, avhengig av hvor du bor). Men start hos legen din og legg frem problemet, muligens kan du bli henvist for videre utredning og hjelp av KEF.

Trond S. Halstensen, 22. september 2021 18.27

Kan smerter i føtter og ledd ha noe med cøliakien å gjøre?

Er 56 år og har hatt påvist cøliaki i ca. 7 år, har til tider store smerter i føtter og ledd og lurer på om det kan være en følgesykdom til cøliaki? ...

Er 56 år og har hatt påvist cøliaki i ca. 7 år, har til tider store smerter i føtter og ledd og lurer på om det kan være en følgesykdom til cøliaki?

Ann Elin, 17. september 2021 11:15

Leddsmerter, slik du beskriver det, er vanlig ved cøliaki, særlig de som spiser glutenholdig mat (nydiagnostiserte som har leddsmerter som ekstraintestinalt symptom). Selv om mange blir kvitt dette på GFD er det fortsatt mange som plages med leddsmerter, i noen studier oppmot 1/4 av pasientene. Dette er ikke en ødelggende form av leddgikt, men en plagsom, smertefull tilstand man dessverre ikke vet hva kommer av. Muligens er det en tilstand som er assosiert med cøliaki pga felles arvlige faktorer, men dette vet vi ikke så mye om. Man har ikke data som tyder på at dette er en følgetilstand av ubehandlet cøliaki, og muligens blir det bedre ettersom man blir helt frisk i slimhinnen, noe som faktisk kan ta tid hos voksne som diagnostiseres med cøliaki (7-10 år), forutsatt at man spiser GFD.

Trond S. Halstensen, 22. september 2021 17.56

Hva er det viktigste å tenke på ved dobbeltdiagnosen cøliaki og diabetes?

Har i tillegg til cøliaki også fått diabetes. Hva er det viktigste jeg må passe på i den forbindelse? ...

Har i tillegg til cøliaki også fått diabetes. Hva er det viktigste jeg må passe på i den forbindelse?

Bitti, 22. september 2021 12:29

Først og fremst vil jeg tipse deg om våre faktaark «Cøliaki og diabetes type 1» og «10 tips til et sunt glutenfritt kosthold» som du finner på nettsidene våre. Der vil du finne mange gode tips og råd. Mye av infoen under er hentet derfra.

Det å måtte leve med begge diagnosene kan være ganske utfordrende, og krever mer tilrettelegging og planlegging i forhold til maten og det er også til stor hjelp om man har kunnskap om kosthold.

For god blodsukkerkontroll er det viktig å spise regelmessig og ikke for sjelden. Glutenfri bakst inneholder ofte mye stivelse, og har av den grunn høy glykemisk indeks (GI). Derfor krever det litt mer å holde et stabilt blodsukker på et glutenfritt kosthold. I tillegg inneholder glutenfri bakst mindre fullkorn, fiber, protein, vitaminer og mineraler sammenliknet med glutenholdig.  Å bake selv kan være en løsning for å øke næringsinnholdet og fiberinnholdet.

Bruk mer glutenfrie og grove kornprodukter, som havre, bokhvete, teff, hirse, quinoa, amarant og sorghum, når du baker glutenfrie brød, rundstykker, knekkebrød og tilsvarende. De er rike på fiber, fullkorn, protein, vitaminer, mineraler og antioksidanter og har i tillegg lav GI.

Tilsett gjerne frø, kjerner og nøtter, malte, hakkede eller hele. Det øker protein- og fiberinnholdet og tilfører masse vitaminer og mineraler til baksten. Belgfrukter, som bønner, linser og kikerter er også lurt å tilsette i glutenfritt. Det gir mye fiber, protein, vitaminer og mineraler.

Lise Friis Pedersen, 22. september 2021 18.00

Hvordan får jeg gode, glutenfrie matvaner?

Det er snart 2 år siden jeg fikk diagnosen cøliaki, og jeg har enda ikke helt tilpasset meg kostholdet og livsstilen. Jeg har ikke alltid faste måltider og småspiser mye i løpet av en dag hvis jeg ikke er opptatt med noe… Jeg har funnet ut hvilke matvarer jeg i...

Det er snart 2 år siden jeg fikk diagnosen cøliaki, og jeg har enda ikke helt tilpasset meg kostholdet og livsstilen. Jeg har ikke alltid faste måltider og småspiser mye i løpet av en dag hvis jeg ikke er opptatt med noe… Jeg har funnet ut hvilke matvarer jeg ikke ikke tåler, men trenger tips til hvordan få gode mat-VANER og klare å opprettholde faste måltider. Hva anbefaler dere?

Ingeborg, 22. september 2021 08:31

Dette er veldig individuelt, og vanskelig å svare kortfattet på i dette forumet. Jeg foreslår at du sender meg en epost: lise.pedersen@ncf.no og så tar vi en samtale. Det er et av våre medlemstilbud: https://ncf.no/om-ncf/bli-medlem/medlemsfordeler-1/samtale-med-erneringsradgiver

Lise Friis Pedersen, 22. september 2021 18.00

Er "hot pepper paste" trygt å spise?

Skal bruke "hot pepper paste" i ein del retter under ein festival. Ifølge boksen inneholder den ikkje gluten, men det står "malt frø". I følge ein annen leverandør er malt frø ikkje glutenfritt og inneheld hvetegluten. Eg har våre i ...

Skal bruke "hot pepper paste" i ein del retter under ein festival. Ifølge boksen inneholder den ikkje gluten, men det står "malt frø". I følge ein annen leverandør er malt frø ikkje glutenfritt og inneheld hvetegluten. Eg har våre i kontakt med Norsk cøliakiforening. Dei meinar at det kan vere feil oversettelse av ordet "malt powder" (dette er opprinneleg eit koreansk produkt). Dette er svært forvirrende. Kunne eg fått litt hjelp til å finne ut om produktet er trygt for folk med cøliaki? Her er produktet: https://www.nudlekongen.no/productdetails.php?product=1304

Anni, 17. september 2021 22:16

Jeg har sjekket den engelsk ingredienslisten i tilsvarende produkt solgt i EU, og finner ikke noe om at det skal være gluten i den. Derfor er jeg enig med NCF om at det er en feil i oversettelsen. Så det kan du trygt bruke!

Lise Friis Pedersen, 22. september 2021 18.00

6-åring med positiv blodprøve

Hei! Vi var sikker på at sønnen (fyller 6 i år) reagerte på melk, så etter blodprøve viste det seg at han reagerte på gluten. Legen sa at resultatene var høye (IgG 59 og IgA 897) så vi skal videre på vurdering på sykehuset. Hva skj...

Hei! Vi var sikker på at sønnen (fyller 6 i år) reagerte på melk, så etter blodprøve viste det seg at han reagerte på gluten. Legen sa at resultatene var høye (IgG 59 og IgA 897) så vi skal videre på vurdering på sykehuset. Hva skjer på en slik kontroll? Vi har egen «avdeling» til han på kjøkkenet, og synes selv at vi har nokså god kontroll (han er også overraskende flink til å passe på selv) men klager oftere på vondt i hodet, sliten, magesmerter (sier det svir og legger seg i fosterstilling). Opplever nesten mer plager nå enn før glutenfritt kosthold. Kunne ikke finne andre allergier, annet enn at han har gentypen for laktoseintoleranse i voksen alder.

Mamma, 13. september 2021 19:47

Litt dumt at dere startet med glutenfri før han har vært på sykehuset til spesialisten, vi anbefaler at man ikke gjør det. Dersom han nå blir veldig mye friskere på GFD, så kan det bli nødvendig å bekrefte diagnosen med tynntarmsbiopsi, mens det holder med blodprøver om han fortsatt har over 10X normale øvre grense for IgA-anti transglutaminase. Jeg anbefaler derfor at han spiser normal glutenholdig mat til han er ferdig utredet hos spesialist på sykehuset (dessverre kan det være litt lang ventetid), slik at diagnosen blir satt på en godkjent måte for NAV.

Trond S. Halstensen, 15. september 2021 19.19

Hvordan følge opp 5-åring ved mistanke om cøliaki?

Sønn på 5 år tok blodprøver nylig pga. mistanke om cøliaki: B-Hemoglobin 12.2 g/dL P-Ferritin 21 µg/L P-Vit. B9 (Fols 31 nmol/L P-Vit B12, tota 741 pmol/L S-IgA 0.68 g/L B-HbA1c 27 mmol/mol P-Transglutamin [0.1 U/mL P-Kreatinin 30 µmol/L Fikk beskjed om j...

Sønn på 5 år tok blodprøver nylig pga. mistanke om cøliaki: B-Hemoglobin 12.2 g/dL P-Ferritin 21 µg/L P-Vit. B9 (Fols 31 nmol/L P-Vit B12, tota 741 pmol/L S-IgA 0.68 g/L B-HbA1c 27 mmol/mol P-Transglutamin [0.1 U/mL P-Kreatinin 30 µmol/L Fikk beskjed om jernmangel og nylig startet med jerntilskudd. Plagdes med forstoppelse og gikk på movicol fra 2-3 års alder. Det siste året (4-5) plaget med løs avføring/diare, litt grålig. Kommer seg ikke på toalettet tidsnok. Plages med magesmerter og av og til kvalme. Noe lav vekt/vekst. Flere med cøliaki på fars side. Fars blodprøve også negativ for cøliaki, men er også plaget med magesmerter ved inntak av mye gluten. Ønsker å innføre glutenfri kost for å se om bedring. Bør vi det? Hvordan følge dette opp fremover?

Hanne, 13.september 2021 11:07

Kan ikke se av disse blodprøvene at han har klar jernmangel, selv om ferritin er i nedre område er det over 15 mcg/L som er nedre grense for hans alder. Det samme gjelder Hb som er innenfor normalområdet. Skal han utredes for cøliaki så må han spise nok gluten til at sykdommen blir diagnostiserbar. Jeg synes dere må ta dette opp med legen hans, selv om han ikke hadde noe autoantistoff i blodet nå så kan han ha en cøliaki, men den er lite aktiv om han spiser lite glutenholdig mat. Han må derfor spise seg syk for å få tak i diagnosen, men det bør dere gjøre i samarbeid med legen hans.

Trond S. Halstensen, 15. september 2021 19.09

Hvorfor sliter 6-åringen fortsatt etter to år på gf kost?

Hei. Jeg har en sønn (6 år) som ble diagnostisert med cøliaki august 2019 Han har altså spist glutenfritt i 2 år. Blodprøvene hans er normale. Han har fortsatt mye vondt i magen, føler seg utslitt og har mye kroppslige vondter (hode, mage..). Som foreldr...

Hei. Jeg har en sønn (6 år) som ble diagnostisert med cøliaki august 2019 Han har altså spist glutenfritt i 2 år. Blodprøvene hans er normale. Han har fortsatt mye vondt i magen, føler seg utslitt og har mye kroppslige vondter (hode, mage..). Som foreldre opplever vi at dette preger han i stor grad. Han bruker fortsatt laktosefri melk - vi prøvde nylig å bytte til vanlig melk, noe som førte til kvalme og mageknip. Vi er obs på forstoppelse og han spiser grovt brød ++ Vi skjønner virkelig ikke hvorfor han plages så mye fortsatt etter 2 år på GF kost. Vi har de siste ukene også prøvd å kutte ut hvetestivelse og spor av gluten. Vi skal til legen om et par uker. Innspill?

Sara, 12. september 2021 21:59

Det er ikke sikkert dette har noe med hans cøliaki å gjøre. F. eks. er det vanlig å reagere på kumelk, oftest med forstoppelse og mageknip. Er det andre matvarer han reagerer på som kan gi mistanke om matvareallergi? (Mulig det lønner seg å føre dagbok over hva han spiser og når det er vondt + avføringsmønster. Ofte blir det dere som må være detektiver over hva det er han reagerer på. Men de vanligste allergiske matvarene er det vanligste å reagere på (egg, melk, belgfrukter, ++)

Man kan selvsagt ikke utelukke at han får i seg noe glutenholdig som kjeks fra andre barn, (veldig vanlig), men det får man se nærmere på om det kommer blodprøvesvar som tyder på at cøliakien er  reaktivert.

Trond S. Halstensen, 15. september 2021 18.43

Bør vi innføre glutenfritt kosthold uten diagnose?

Vi mistenker at vår sønn på 5 år har cøliaki. Magesmerter ofte, løs grålig avføring i lang tid, flere uhell i uka pga han ikke klarer å holde seg når han må bæsje. Cøliaki på fars side i familien (oldefar, farfa...

Vi mistenker at vår sønn på 5 år har cøliaki. Magesmerter ofte, løs grålig avføring i lang tid, flere uhell i uka pga han ikke klarer å holde seg når han må bæsje. Cøliaki på fars side i familien (oldefar, farfar og kusine av far). Far normale blodprøver. Ble påvist jernmangel på min sønn i sommer. Far sliter også med magen, og lave jernnivåer, skadet tannemalje. Men blodprøven til far og min sønn normal (står S-IgA 0.68 g/L for min sønn) iflg legen. Noen råd til hva vi bør gjøre nå? Innføre glutenfri kost og se om bedring? Og introduksjon av glutenholdig mat igjen og ta ny blodprøve om noen år?

Ellen, 12. september 2021 20:05

Man kan bare stille diagnosen cøliaki på en aktiv cøliaki som er betinget av at han spiser nok gluten (minimum 2 brødskiver pr. dag eller 2 gluteholdige måltider pr dag. Jernmangel er en av de få blodprøver som er typisk ved udiagnostisert cøliaki. Legen hans bør derfor vurdere om hans arvelige belastning, kliniske tegn på cøliaki og tegn på dårlig tarmfunksjon, bør føre til at man vurderer tynntarmsbiopsi i narkose. Den blodprøven du refererte til, sier bare at han produserer normale mengder med IgA slik at en negativ IgA mot transglutaminasen (ATG-IgA) ikke skyldes IgA mangel. Dersom dere starter på GFD, så kan det bli vanskelig å reintrodusere gluten på et senere tidspunkt (om han blir frisk av gluten). Men hvilket alternativer har dere? Øke mengden gluten i kosten så han evt. utvikler tydelig cøliaki?

Trond S. Halstensen, 15. september 2021 18.33

Koronavaksine til 13 åring med cøliaki?

Jeg er sterkt i tvil om jeg bør la 13-åringen min, som har hatt cøliaki i flere år, få korona-vaksine, som nå blir tilbudt denne aldersgruppen. Hva mener legene her? Barn blir jo som oftest lite syke av Covid19, og bivirkninger av vaksinen som først oppst...

Jeg er sterkt i tvil om jeg bør la 13-åringen min, som har hatt cøliaki i flere år, få korona-vaksine, som nå blir tilbudt denne aldersgruppen. Hva mener legene her? Barn blir jo som oftest lite syke av Covid19, og bivirkninger av vaksinen som først oppstår om noen år, som feks. ME eller andre immuologiske sykdommer er verre, tenker jeg her...

Anonym, 10. september 2021 19:26

All data vi har forteller oss at cøliakere ikke får korona lettere, eller en mer alvorlig sykdom enn andre, så de skal forholde seg til vaksinen som om de ikke hadde annen sykdom. Vi har neppe lang nok observasjonstid til å kunne si noe om hypotetiske langtidskomplikasjoner som ME eller annen immunologisk sykdom, men ingenting tyder foreløpig på det. Men det vi vet er at covid-19 gir senkomplikasjoner selv med mild sykdom. Så selv om barn og unge oftest får lett sykdomsforløp, er det noen som får tegn på hjerneaffeksjon, tap av luktesans etc. Vi anser Covid-19 for å være veldig mer alvorlig enn mulige, hitil ukjente, senkomplikasjoner av vaksinen. Snu på det, om du velger ikke å vaksinere ham og han får et alvorlig Covid-19 sykdomsforløp med senkomplikasjoner, hvordan tror du det blir?

Trond S. Halstensen, 15. september 2021 18.22

Why does my blood test show that I'm still reacting to gluten?

I have been following a gluten free diet for 8 months, but my recent blood tests show that I'm still reacting to gluten. I have "Anti-Deam glia IgG of 12, but all the other test results are normal. What could be the reason? I only eat gluten free food, avoid "may contain traces of"...

I have been following a gluten free diet for 8 months, but my recent blood tests show that I'm still reacting to gluten. I have "Anti-Deam glia IgG of 12, but all the other test results are normal. What could be the reason? I only eat gluten free food, avoid "may contain traces of" products and prepare all the food myself. It's impossible to get every product with the glutenfri symbol at the supermarket. The companies I have contacted to find out more about their (gluten free) products (maizena -Unilever, potetmel-Hoff, etc) either don't respond or give an ambiguous/non-committal response. I'm starting to get paranoid about anything I eat. Could there be another explanation for the blood test results?

Cidalia, 9. september 2021 15:50

Eight month of GFD and the only reminisce of your coeliac disease is a slightly elevated IgG-deamidated gliadin serum titre. This is not because you have some gluten ingestion; this is normal, almost very good. Your immune system has memory, and in particularly the IgG production will stay elevated for some time (similar to a vaccine response). Your ATG-IgA is normalized, which is very good in only eight-month time. So you are doing great..

Many newly diagnosed adult coeliac patient use several years to become clinical healthy (and even longer time to have mucosal healing), so be patient, you are doing great and as far as I can judge, you are totally gluten free. 

Trond S. Halstensen, 15. september 2021 18.11

Er ikke havre glutenfritt?

Jeg har ikke fått påvist noen ting, men etter at jeg begynte på glutenfri diett har plagene forsvunnet. Jeg tåler også å spise/drikke ting med «spor av gluten». Hvis jeg ved uhell spiser gluten reagerer jeg vanligvis etter 2-3 timer. I dag br...

Jeg har ikke fått påvist noen ting, men etter at jeg begynte på glutenfri diett har plagene forsvunnet. Jeg tåler også å spise/drikke ting med «spor av gluten». Hvis jeg ved uhell spiser gluten reagerer jeg vanligvis etter 2-3 timer. I dag brukte jeg Mylk havre og mandel «melk» i kaffen min kl 12 på morgenen, og kl 20:00 på kvelden ble jeg dårlig i magen. Altså 8 timer senere. Er det denne melken? Burde jeg ikke reagere fortere når det er snakk om væskeinntak? Står ingenting om at det er gluten i på den esken. Men «havre» står i markerte bokstaver. Er ikke havre glutenfritt? Eller i verste fall med «spor av gluten»?

Malin, 9. september 2021 01:49

Inneholder et produkt havre, og det ikke er merket glutenfri på emballasjen, kan det være forurenset av andre glutenholdige kornsorter. Derfor anbefaler vi at de med cøliaki bruker kun glutenfri havre, som er garantert ren. Men, det er kun «spor av» gluten i vanlig havre, og vanlig havremelk inneholder ofte lave mengder gluten og sjelden mer enn 100 ppm. Hvis du har brukt dette i kaffen (små mengder) og du reagerer 8 timer senere, kan jeg ikke forstå at det er Mylk havre og mandel som har forårsaket disse plagene. Jeg tenker at det må være noe annet du har fått i deg, eller at du rett og slett har blitt dårlig i magen av andre årsaker. Håper du finner ut av det!

Lise Friis Pedersen, 15. september 2021 18.00

Bør jeg avvente med å ta koronavaksinen?

Hei! Jeg har spørsmål knyttet til Koronavaksinen. Jeg fikk påvist cøliaki i november 2019, etter at kroppen sa stopp, og blodprøver viste høye verdier av gluten-antistoffer (transglutaminanse målt til 250). Jeg har siden gått på et strengt gl...

Hei! Jeg har spørsmål knyttet til Koronavaksinen. Jeg fikk påvist cøliaki i november 2019, etter at kroppen sa stopp, og blodprøver viste høye verdier av gluten-antistoffer (transglutaminanse målt til 250). Jeg har siden gått på et strengt glutenfritt kosthold, pluss lav FODMAP. Jeg har også gjennomført endoskopi og gastroskopi, og har fått bekreftet at tarmtottene er helt "utslitt". På siste blodprøve, i april 2021, viste blodprøvene transglutaminanse = 36,9, altså en vesentlig forbedring, men fortsatt et stykke over normalområdet, 14,9. Jeg sliter med utmattelse, er ikke i jobb, og har mer enn nok med å mestre dagligdagse oppgaver knyttet til barn, hus osv. Jeg har også fått påvist benskjørhet. I starten av forløpet var jeg sengeliggende, men har nå et noe bedre funksjonsnivå. Pga min dårlige allmenntilstand, har jeg vært avventende med å ta vaksinen. Jeg er redd for å bli veldig dårlig i ettertid, basert på erfaring med legemidler jeg har vært borti i senere tid. Jeg tok en enkel tablett av Terbinafin Orifarm 250mg, ifm. en soppkur jeg skulle starte på, og lå deretter dårlig i en uke, som følge av at jeg tok denne ene tabletten. Jeg stoppet med en gang, i samråd med lege hos Volvat. Dette har gjort meg bekymret for å ta i bruk nye legemidler nå, ref. Koronavaksinen. I dag opplever jeg til daglig symptomer som trykk i hodet, øresus og dotter i ørene med nedsatt hørsel på venstre øret, utmattelse og mental "tåketilstand". Alle disse symptomene forverres ved fysisk anstrengelse, feks husarbeid. Min fastlege utviser lite kunnskap på dette feltet, og gir meg ingen videre råd for hvordan jeg skal forholde meg til disse plagene, utover glutenfritt kosthold. Jeg har liten tillitt til hans vurderinger, og står nå veldig fast i min situasjon. Spørsmål til deg: - Bør jeg avvente med å ta vaksinen, eller er dette å regne som helt trygt i min situasjon? - Kan jeg ta ytterligere grep for å bedre min helse? Jeg er normalvektig og har ingen andre underliggende sykdommer. - Kan jeg ha utviklet ME (evt Fatigue) som følge av cøliakien? Hvordan bør jeg gå frem for en eventuell utredning med påfølgende diagnostisering i så tilfelle? Legen min utviser lite kunnskap på dette området også. På forhånd takk for svar. Med vennlig hilsen Marit

Marit, 08. september 2021 09:56

Det ser ikke ut til at cøliakipasienter har noe mer bivirkning av vaksinen enn normalt. Vaksinens bivirkning er ingenting mot de potensielle problemene en coronasykdom kan gi, så jeg ville tatt vaksinen om jeg var i ditt sted (særlig nå som smitten sprer seg igjen).

Det tar tid å bli frisk på GFD, fort 1-3 år (eller lengre). Selv om du virker spesielt plaget så virker det som om dietten langsomt friskner deg til så du er på rett vei. ME er en veldig vanskelig diagnose som nok rommer mange ulike årsaker, og derved ulike behandlinger. Foreløpig bør du anta at dette skyldes cøliakien, og at du vil bli frisk etter hvert.

Trond S. Halstensen, 08. september 2021 19.31

Kan disse plagene komme av et glutenuhell?

Kan disse plagene være reaksjon på å ha fått i seg gluten: Svimmel, kvalm, skjelven, besvimer nesten, «surrer» og blir fjern. Opplevde alle disse etter et måltid på restaurant ...

Kan disse plagene være reaksjon på å ha fått i seg gluten: Svimmel, kvalm, skjelven, besvimer nesten, «surrer» og blir fjern. Opplevde alle disse etter et måltid på restaurant

Tone, 07. september 2021 20:55

Umulig å svare kategorisk på det. Gjenkjente du plagene som glutenreaksjoner? Har du opplevd noe tilsvarende før? Noe av det du beskriver passer med blodtrykksfall, og det kan komme fra akutt betennelse i tarmen, og det kan komme av allergisk reaksjon mot noe du spiste.

Trond S. Halstensen, 08. september 2021 19.15

Hvorfor reagerer jeg på glutenfritt øl?

Hei, jeg har non-cøliakisk glutenintoleranse og får vondt i magen når jeg drikker noen typer alkohol. Jeg må ha glutenfritt kosthold for å være frisk, men får likevel vondt og mye luft i magen av glutenfri øl, hvorfor skjer dette? Har dette sammenhen...

Hei, jeg har non-cøliakisk glutenintoleranse og får vondt i magen når jeg drikker noen typer alkohol. Jeg må ha glutenfritt kosthold for å være frisk, men får likevel vondt og mye luft i magen av glutenfri øl, hvorfor skjer dette? Har dette sammenheng med at det er en andel gluten på under 20 ppm som jeg reagerer på?

Thomas, 07. september 2021 11:15

Siden vi og andre har funnet ut at tilstanden: ikke-cøliakisk GLUTEN-sensitivitet ikke lar seg dokumentere, har man lett etter andre bestandeler i hvet/bygg/rug som kan være ansvarlige for de plagen pasientene melder om, uten at man har kommet fram til enighet. Muligens er det helt andre deler av ølet du reagerer på, som f.eks. en allergi mot gjærsoppen i ølet. 

Trond S. Halstensen, 08. september 2021 18.53

Finnes det hjemmetester for å måle gluteninnholdet?

Har i flere år drevet med brygging av øl hjemme. Jeg bruker klarningsmiddelet Brewers clarex som skal bryte ned glutenet til harmløse pepsider. Sier ihvertfall reklamen. Jeg blir ikke syk av å drikke dette ølet, men jeg kunne godt ha tenkt meg å teste om det fa...

Har i flere år drevet med brygging av øl hjemme. Jeg bruker klarningsmiddelet Brewers clarex som skal bryte ned glutenet til harmløse pepsider. Sier ihvertfall reklamen. Jeg blir ikke syk av å drikke dette ølet, men jeg kunne godt ha tenkt meg å teste om det faktisk er så lite gluten i det at det kan kalles glutenfritt. Vet dere om det finnes hjemmetester for å måle gluteninnholdet? Og i tilfelle hvor det kan kjøpes?

Svein Frode, 06. september 2021 20:20

Når du søker på internett så dukker det opp en rekke hjemmetester som du skulle kunne bruke, men jeg ser ingen som er i salg i Norge, så du må muligens importere det selv fra f.eks amazone. Det finnes også tester av de ulike testene som du kan lese deg opp på. Vanligvis gjør vi dette som prosjekter via laboriatorietester, men det virker som om hjemmetestene er gode. Du kan starte på denne siden: https://www.verywellhealth.com/gluten-detectors-and-test-kits-comparing-the-options-4126736

 

Trond S. Halstensen, 08. september 2021 18.47

Vil glutenuhellet slå ut på prøver?

Hei. Jeg har siden 2/6-21 levd strengt glutenfritt etter cøliakidiagnose. Nå ser jeg at jeg for 2-3 uker siden har gjort en feil og spist Fjordland sine kjøttkaker som inneholder hvete i sausen og ikke deres GROVE kjøttkaker som er glutenfrie. Jeg opplever ingen merkbare s...

Hei. Jeg har siden 2/6-21 levd strengt glutenfritt etter cøliakidiagnose. Nå ser jeg at jeg for 2-3 uker siden har gjort en feil og spist Fjordland sine kjøttkaker som inneholder hvete i sausen og ikke deres GROVE kjøttkaker som er glutenfrie. Jeg opplever ingen merkbare symptomer når jeg får i meg gluten, men grunnen til at det ble oppdaget cøliaki hos meg var utmattelse, svimmelhet og trøtthet siden 2020. Derfor oppdaget jeg aldri at jeg fikk i meg gluten ved en feiltakelse for tre uker siden. Jeg har fått beskjed om at jeg etter tre måneder etter diagnose skal sjekkes for betennelsesindikatorer i blodet for å se om mitt nye glutenfrie liv viser gode resultater, og deretter ny gastro i juni -22. Blodprøvene jeg snakker om skal taes 6 oktober 2021. Jeg er bekymret for at dette uhellet med Fjordland for tre uker siden vil slå ut på prøvene som tas i oktober? Kan dette skje?

Bjørn, 05. september 2021 17:07

Veldig vanskelig å si. Det er så stor variasjon i hvordan pasienter reagerer mhp fallet i tTG verdiene på GFD, at man ikke kan si noe om den enkelte pasient. Men prinsippielt har du forsinket tilhelingen, men nå som du vet det så kan evt testresultater tolkes i lys av dette. Spiser du glutenfritt, så vil du bli frisk, men det kan ta noe tid (1-3 år) avhengig av hvor syk du var. Du får like mye betennelse i tarmen uavhengig av hvordan du reagerer akutt på "uhell", så vær nøye med hva du spiser.

Trond S. Halstensen, 08. september 2021 18.40

Er tTG 13 for mye?

Hei. Sønnen min (f.2013) fikk påvist cøliaki i juli 2018. Han spiser fullstendig glutenfritt, men hadde ett uhell med gluteninntak i juli 2019. Han spiser heller ikke produkter merket med «kan inneholde (spor av) gluten». På blodprøven tatt i sommer hadde...

Hei. Sønnen min (f.2013) fikk påvist cøliaki i juli 2018. Han spiser fullstendig glutenfritt, men hadde ett uhell med gluteninntak i juli 2019. Han spiser heller ikke produkter merket med «kan inneholde (spor av) gluten». På blodprøven tatt i sommer hadde han tTG 13. Han er frisk og har ingen plager med magen eller lengdevekst. Fine jernverdier. Er tTG 13 for mye? Burde den vært lavere? Siden han fikk cøliaki i 2018 har kun målt tGT nå i sommer. Burde han måle dette oftere? Fastlegen skal følge han opp med tanke på de forhøyede verdiene. Til info: Jeg har også cøliaki og har over flere år selv hatt forhøyede verdier, med tTG 29 i august 2019, 18 i mars 2021 og tGT 16 i august 2021. Jeg jukser aldri med dietten, og er generelt svært forsiktig (tar ingen sjanser ved tvil etc).

Bente, 04. september 2021 09:55

Vanskelig å si, men så lenge tTG-veriden faller jevnt og trutt så er det innenfor forventet tilheling. Han bør muligen følges opp, rutinemessig. Det tar tid å bli kvitt den immunologiske aktiviteten, lengere tid dersom man var veldig syk ved diagnosetidspunktet

Trond S. Halstensen, 08. september 2021 18.34

Kan jeg testes for hveteallergi?

Hei! Hvordan diagnostiseres hveteallergi eller hveteintolleranse? Jeg har ikke cøliaki, men har levd gluten- og hvetefritt i fjorten år etter eget ønske. Fastlegen sier at det ikke er noen grunn til at jeg skal leve glutenfritt, men jeg opplever at jeg blir syk selv ved ør...

Hei! Hvordan diagnostiseres hveteallergi eller hveteintolleranse? Jeg har ikke cøliaki, men har levd gluten- og hvetefritt i fjorten år etter eget ønske. Fastlegen sier at det ikke er noen grunn til at jeg skal leve glutenfritt, men jeg opplever at jeg blir syk selv ved ørsmå inntak av hvete. Kan jeg testes for hveteallergi? Hvor kan jeg henvende meg? Takk for råd!

Andrea, 02. september 2021 15:34

Legen din kan teste deg for hveteallergi via blodprøver. En hveteintoleranse er det vanskeligere å diagnostisere, men vi lever i et fritt land så du kan velge din mat som du vil, inkludert å spise glutenfritt.

Trond S. Halstensen, 08. september 2021 18.31

Fibra mel fra Holmen Crisp

Jeg har brukt Fibra fra Holmen Crisp i mange år til baking, men etter påske i år har jeg hatt store problemer med mjølet. Dette er det melet jeg har hatt best erfaring med. Det har endret seg i konsistens og farge. Når jeg lager deigen må jeg redusere væske...

Jeg har brukt Fibra fra Holmen Crisp i mange år til baking, men etter påske i år har jeg hatt store problemer med mjølet. Dette er det melet jeg har hatt best erfaring med. Det har endret seg i konsistens og farge. Når jeg lager deigen må jeg redusere væskemengden for å få riktig konsistens. I tillegg har jeg fått en allergisk reaksjon i form av kløe og utslett. Jeg lurer å om dere har fått lignende tilbakemeldinger fra andre som bruker dette melet. Har dere noe forslag til et annet mel? I tillegg til cøliaki har jeg melkeallergi, tåler ikke søtstoffer og havre og har problemer med for mye rismel.

Inger Johanne, 04. september 2021 17:03

Synd å høre at du har fått så mange utfordringer med et mel du har benyttet i mange år. Jeg tok en telefon til produsenten og de har ikke gjort noen endringer i resepten til melet. Men man må huske det at råvarer endrer seg utfra hvor de blir dyrket, og klimaendringer kan også gjøre sitt til at råvarene oppleves annerledes. Det kan aldri være helt konstant. Vi har meg bekjent heller ikke fått noen tilsvarende tilbakemeldinger fra andre.

Din allergiske reaksjon kan være noe som har oppstått i senere tid. Mange opplever å bli allergiske for ting de aldri har reagert på før i voksen alder.

Siden du reagerer på rismel og havre tenker jeg at du kan forsøke meltyper som hirsemel, teffmel, bokhvetemel, quinoamel og/eller maismel. Det er en fordel å blande flere ulike typer. Usikker om det er noen ferdige mikser du kan benytte, mange av dem inneholder ris og/eller havre og melk. Du kan jo også prøve deg på et kosthold uten melprodukter en stund for å teste reaksjonen din. Lykke til!

Lise Friis Pedersen, 08. september 2021 18.00

Klikk på logoene for mer info