Hvordan kan jeg gå fram for å få en cøliakidiagnose når jeg har spist glutenfritt i ett år?

Hei Jeg har spist glutenfritt ett år uten å ha vært til utredning for cøliaki. Jeg har gradvis følt meg bedre, men det har etter hvert blitt klart for meg at det er veldig praktisk å få påvist en eventuell diagnose. Jeg har derfor tatt blodprøver, og disse viste ingen tegn til cøliaki. Hvordan går jeg frem videre nå? Min første innskytelse var å dra til den lokale konditoren å kjøpe marsipankake, og deretter spise som jeg gjorde før jeg begynte på GFD. Samtidig stoler jeg ikke helt på resultatene, og tenker at det kan være lurt å ta en blodprøve om noen måneder.

Trond svarer

Dersom du har spist glutenfritt i ett år og nå har (eller muligens alltid har hatt) negative cøliakiprøver, så må du begynne å spise gluten igjen/vanlig kost, og så teste deg for cøliaki når du får plager. Vi pleier å anta at man må spise minimum 2 brødskiver om dagen i minimum 6 uker skal du ha håp om at cøliakien skal reaktiveres og derved kunne diagnostiseres. Man kan kun diagnostisere en aktiv cøliaki, og det forutsetter at man spiser (nok) gluten.