Arkiv

Resultat: Alkohol (37) viser 1 - 20

Hvorfor reagerer jeg på glutenfritt øl?

Hei, jeg har non-cøliakisk glutenintoleranse og får vondt i magen når jeg drikker noen typer alkohol. Jeg må ha glutenfritt kosthold for å være frisk, men får likevel vondt og mye luft i magen av glutenfri øl, hvorfor skjer dette? Har dette sammenhen...

Hei, jeg har non-cøliakisk glutenintoleranse og får vondt i magen når jeg drikker noen typer alkohol. Jeg må ha glutenfritt kosthold for å være frisk, men får likevel vondt og mye luft i magen av glutenfri øl, hvorfor skjer dette? Har dette sammenheng med at det er en andel gluten på under 20 ppm som jeg reagerer på?

Thomas, 07. september 2021 11:15

Siden vi og andre har funnet ut at tilstanden: ikke-cøliakisk GLUTEN-sensitivitet ikke lar seg dokumentere, har man lett etter andre bestandeler i hvet/bygg/rug som kan være ansvarlige for de plagen pasientene melder om, uten at man har kommet fram til enighet. Muligens er det helt andre deler av ølet du reagerer på, som f.eks. en allergi mot gjærsoppen i ølet. 

Trond S. Halstensen, 08. september 2021 18.53

Finnes det hjemmetester for å måle gluteninnholdet?

Har i flere år drevet med brygging av øl hjemme. Jeg bruker klarningsmiddelet Brewers clarex som skal bryte ned glutenet til harmløse pepsider. Sier ihvertfall reklamen. Jeg blir ikke syk av å drikke dette ølet, men jeg kunne godt ha tenkt meg å teste om det fa...

Har i flere år drevet med brygging av øl hjemme. Jeg bruker klarningsmiddelet Brewers clarex som skal bryte ned glutenet til harmløse pepsider. Sier ihvertfall reklamen. Jeg blir ikke syk av å drikke dette ølet, men jeg kunne godt ha tenkt meg å teste om det faktisk er så lite gluten i det at det kan kalles glutenfritt. Vet dere om det finnes hjemmetester for å måle gluteninnholdet? Og i tilfelle hvor det kan kjøpes?

Svein Frode, 06. september 2021 20:20

Når du søker på internett så dukker det opp en rekke hjemmetester som du skulle kunne bruke, men jeg ser ingen som er i salg i Norge, så du må muligens importere det selv fra f.eks amazone. Det finnes også tester av de ulike testene som du kan lese deg opp på. Vanligvis gjør vi dette som prosjekter via laboriatorietester, men det virker som om hjemmetestene er gode. Du kan starte på denne siden: https://www.verywellhealth.com/gluten-detectors-and-test-kits-comparing-the-options-4126736

 

Trond S. Halstensen, 08. september 2021 18.47

Om det kun er en mindre mengde med øl i en varmrett, fraråder dere meg å spise den?

Om det kun er en mindre mengde med øl i en varmrett, fraråder dere meg likefullt å spise den? ...

Om det kun er en mindre mengde med øl i en varmrett, fraråder dere meg likefullt å spise den?

Torunn, 31. august 2021 15:38

Her må man stille spørsmål om hva slags type øl, mengder og hvor mye man spiser av retten. Mørke, tunge øltyper inneholder mer gluten enn lyse varianter. Men er det mindre mengder i maten og du ikke spiser enorme mengder av retten, så burde fortynningseffekten gi mindre enn 100ppm hordein (byggets gluten) i sluttretten, som er grensen for lavgluten og tillatt for cøliakere å konsumere (noe avhengig av hvor følsom man er). Men det er nesten umulig å gi deg et absolutt råd, så her må du nesten selv vurdere hva du skal gjøre.

Trond S. Halstensen, 01. september 2021 19.36

Er Smirnoff Ice som kjøpes i Sverige glutenfri?

Hei, lurer på om det er sånn at Smirnoff Ice som man kjøper i Sverige inneholder gluten, eller om den er trygg for oss med cøliaki? Evt. Om den versjonen av Smirnoff Ice i Sverige som heter reduced calories er glutenfri og trygg? ...

Hei, lurer på om det er sånn at Smirnoff Ice som man kjøper i Sverige inneholder gluten, eller om den er trygg for oss med cøliaki? Evt. Om den versjonen av Smirnoff Ice i Sverige som heter reduced calories er glutenfri og trygg?

Cøliaker, 22. august 2021 01:03

Jeg (Trond) svarer fordi Lise er sykemeldt.

Det ser ut til at de fleste lager Smirnoff Ice som produseres i Canada og Sverige er basert på malt og kan inneholde bygg-gluten, Men norsk-produsert, og de fleste andre produsentene lager dette på basis av spriten Smirnoff og da er det glutenfritt.

Dersom det inneholder noe som kommer fra en "allergi" kilde (og her er gluten i hvete, bygg og rug innkludert) så skal det merkes eksplisitt (gjelder i hele EU/EØS). Står det ingenting om dette på innholdsfortegnelsen så kan du gå ut i fra at den er produsert på bakgrunn av sprit og blande"vann", og at den dermed er glutenfri. 

Trond S. Halstensen, 25. august 2021 18.42

Er det gluten i sprit, brennevin eller vodka?

Hei Jeg lurer på om det er gluten i sprit/ brennevin/vodka? ...

Hei Jeg lurer på om det er gluten i sprit/ brennevin/vodka?

Hans, 11. august 2021 13:31

Nei, ikke som betyr noe (ikke påvist på diverse tester). Brennevin som er tilsatt glutenholdige produkter kan selvsagt inneholde gluten, men rent brennevin (vodka/whisky) er glutenfrie.

Trond S. Halstensen, 12. august 2021 13.28

Er Peachtree likør og Vieux Concorde Brandy glutenfri?

Jeg lurer på om original Peachtree (likør) og Vieux Concorde Brandy er glutenfri? ...

Jeg lurer på om original Peachtree (likør) og Vieux Concorde Brandy er glutenfri?

Merethe, 21. juni 2021 15:08

Begge er glutenfrie. Peachtree inneholder vann, sukker, brennevin, ferskenaroma, ferskendestillat og matsyre og Concorde brandy inneholder kun druer. Omtrent all alkoholholdig drikke, unntatt (glutenholdig) øl, er glutenfri. Noen få merker kan være tilsatt glutenholdige smaksforsterkninger etter destillering, men der snakker vi om så små mengder at det er trygt for de aller fleste med cøliaki. Lurer du på hva de ulike drikkevarene inneholder finner du informasjon om dette på Vinmonopolets nettsider.

Lise Friis Pedersen, 23. juni 2021 18.00

Kan jeg være med på glutenholdig ølsmaking?

Hei. Jeg har fått tilbud om å være med på ølsmaking (ikke glutenfritt øl). Er det ok å smake for så å spytte det direkte ut igjen? Har cøliaki. ...

Hei. Jeg har fått tilbud om å være med på ølsmaking (ikke glutenfritt øl). Er det ok å smake for så å spytte det direkte ut igjen? Har cøliaki.

Hilde, 16. september 2020 14:48

Det skulle gå greit, så lenge du ikke drikker det. Det er veldig varierende mengde bygg-gluten i øllet, desto tykkere og urenset det er, desto mer. Mmen så lenge du spytter det ut burde det gå greit (skyll munnen med vann som du spytter ut, mellom hver smak).

Trond S. Halstensen, 16. september 2020 18.51

Vil denne akevitten inneholde gluten?

Hei, For en som er glad i akevitt så kommer det en spennende nyhet fra Arkus. Gammel Opland har lagret akevitt på fat som har inneholdt øl (porter og saison). Denne akevitten heter Opland Small Batch Beer Cask. Vil denne akevitten inneholde gluten? ...

Hei, For en som er glad i akevitt så kommer det en spennende nyhet fra Arkus. Gammel Opland har lagret akevitt på fat som har inneholdt øl (porter og saison). Denne akevitten heter Opland Small Batch Beer Cask. Vil denne akevitten inneholde gluten?

Marit F., 21. august 2020 15:13

Du behøver ikke å være bekymret for at det er noe gluten i denne akevitten. Det vil i så tilfelle være så mikroskopiske mengder at det aldri vil gi en reaksjon. Øl inneholder lite gluten i utgansgpunktet, og her vil det bli ekstremt fortynnet. Så den kan du trygt nyte :-) 

Lise Friis Pedersen, 26. august 2020 18.00

Symptomer etter inntak av alkohold

Hei, jeg merker små symptomer (luft i mage og behov for å gå på do) rett etter at jeg drikker alkohol. Det gjelder når jeg drikker helt glutenfritt øl, vin og hard seltzers. Drikker jeg mye vodka (og fort) får jeg ikke særlig mageproblemer. Jeg har ha...

Hei, jeg merker små symptomer (luft i mage og behov for å gå på do) rett etter at jeg drikker alkohol. Det gjelder når jeg drikker helt glutenfritt øl, vin og hard seltzers. Drikker jeg mye vodka (og fort) får jeg ikke særlig mageproblemer. Jeg har hatt diagnosen non-cøliakisk glutenenteropati og diett i flere år. Er det noe av disse plagene som kan skyldes sykdommen, og er det steg jeg kan ta for å slippe problemene? Eksempelvis å oppsøke lege for noen tester på f.eks. IBS?

Thomas, 17. juli 2020 03:29

Spørsmålet er hva du egentlig reagerer på. Noen reagerer på øl/ølsoppene i alkoholholdig øl (man kan drikke alkoholfritt øl), andre på sulfitten i rødvin (men tåler hvitvin), etc. Dette er en veldig vanskelig oppgave å finne ut av og ofte må man føre dagbok en stund (måneder) over plager og hva man har spist, før man ser et mønster i det. Dette er ikke vanlige IBS plager, og jeg kjenner ikke til noen diagnostiske tester som kan avklare hva du egentlig reagerer på. Her må du være din egen detektiv.

Trond S. Halstensen, 12. august 2020 18.07

Inneholder Voss bryggeri sin fjellcider gluten?

Inneholder Voss bryggeri sin fjellcider gluten? ...

Inneholder Voss bryggeri sin fjellcider gluten?

Øyvind H., 09. juli 2020 16:27

På nettet står det at den er brygget utelukkende på eple og bringebær, men for å være helt sikker på at de ikke har tilsatt f.eks. malt eller tilsvarende smaksforsterkere, ville jeg ha tatt kontakt med produsenten. De er de eneste som kan svare på det siden det ikke er krav om innholdsfortegnelse på alkoholholdige drikker.

Lise Friis Pedersen, 12. august 2020 18.00

Forslag på vodka som er potetbasert og 100 % glutenfrie øltyper?

Hei, jeg har non-cøliakisk glutenenteropati og merker at når jeg drikker alkohol er det ofte jeg får reaksjoner til tross for at det jeg drikker skal være enten destillert til det er glutenfritt eller at det er merket som glutenfri øl. Jeg har derfor funnet ut at jeg ...

Hei, jeg har non-cøliakisk glutenenteropati og merker at når jeg drikker alkohol er det ofte jeg får reaksjoner til tross for at det jeg drikker skal være enten destillert til det er glutenfritt eller at det er merket som glutenfri øl. Jeg har derfor funnet ut at jeg må holde meg til de produktene som har 0.00 ppm gluten i seg. Det å finne produkter som oppfyller dette har jeg opplevd som vanskelig. Har dere noen forslag på vodka som er potetbasert og ikke kjørt gjennom samme produksjonslinje som produkter med gluten, og 100 % glutenfrie øltyper? Skulle ønske det var enklere å finne informasjon om dette.

Thomas, 13. juni 2020 03:08

Vi har dessverre ikke noe kjennskap til dette, da det er ikke pliktig å merke alkoholholdige drikker med ingredienser. Det kan hende det finnes på markedet, eller du kan bestille det via Vinmonopolet. Vinmonopolet er også de som har mest kunnskap om dette. Du kan chatte, ringe eller sende e-post. Her finner du kontaktinfo: https://www.vinmonopolet.no.

Lise Friis Pedersen, 17. juni 2020 18.00

Hvilket øl er tryggest å drikke?

Hei! Hvilket øl er tryggest/inneholder minst gluten? Jeg tror jeg reagerte på Corona (ølet). Men det kan også ha noe med at jeg ikke er vandt til å drikke alkohol. ...

Hei! Hvilket øl er tryggest/inneholder minst gluten? Jeg tror jeg reagerte på Corona (ølet). Men det kan også ha noe med at jeg ikke er vandt til å drikke alkohol.

Janne, 25. mai 2020 01:27

Det finnes mange typer glutenfritt øl i handelen og alle disse er trygge for en med cøliaki. Selv om Corona inneholder lite gluten, er det ikke hverken merket glutenfritt eller lisensiert med Crossed Grain-symbolet. Jeg ville holdt meg til en av de glutenfrie typene. Det kan selvsagt være andre grunner til at du reagerer på Corona utenom gluten, men det er vanskelig å vite.

Lise Friis Pedersen, 27. mai 2020 18.15

Er Grevens Cider glutenfri?

Er Grevens Cider glutenfri? Alle? ...

Er Grevens Cider glutenfri? Alle?

Anonym, 12. mai 2020 00:54

Ja, det ser ut til at de kun er brygget på eplejuice så de er glutenfrie.

Trond S. Halstensen, 13. mai 2020 18.39

Er det gluten i Smirnoff Ice?

Er det gluten i Smirnoff Ice? De 4-pakningene i glass. Noen sier det er malt i de. ...

Er det gluten i Smirnoff Ice? De 4-pakningene i glass. Noen sier det er malt i de.

Anonym, 12. mai 2020 00:46

Oppdatert:

Ringnes som lager Smirnoff ICE for det norske markede informerer om at denne er laget med sprit og er glutenfri.

Den amerikansk- og franskproduserte varianten er derimot laget på malt fra bygg så de vil kunne inneholde rester av bygg-gluten (Hordein).

Norskprodusert Smirnoff ICE er altså glutenfri.

Trond S. Halstensen, 13. mai 2020 18.34

Kan ubehandlet cøliaki være grunnen til alle symptomene jeg har?

Hei, jeg er 29 år og nylig diagnostisert med cøliaki. Min nye fastlege tror at jeg har levd med cøliakien siden barneårene ettersom symptomene alltid har vært der; sliten, luft i magen, hyppig og varierende avføring, lite energi, hodepine, sosial angst, lave je...

Hei, jeg er 29 år og nylig diagnostisert med cøliaki. Min nye fastlege tror at jeg har levd med cøliakien siden barneårene ettersom symptomene alltid har vært der; sliten, luft i magen, hyppig og varierende avføring, lite energi, hodepine, sosial angst, lave jernlagre, neseblod, besvimelser, migrene, mm. Nå over til spørsmålet mitt. Jeg har alltid blitt skikkelig fyllesyk etter en fest. Det spiller ingen rolle om jeg drikker en, to eller seks enheter - dårlig blir jeg neste dag uansett. I studietiden da det var mer vanlig å holde jevn konsumering over lang tid (og litt sterkere saker) og stort sett flere dager i uka, noen ganger flere dager på rad, kunne jeg være fyllesyk i en-to uker etterpå. Ved noen anledninger har jeg måttet ligge i mørkt rom, nesten ikke spise eller snakke, bare ligge i over en uke etter fest. Jeg kjenner ingen som blir så dårlig av alkohol som meg. Dette, i tillegg til alle andre cøliakisymptomer gikk selvsagt utover studiene mine. Jeg orket sjeldent å være på forelesning og skrev hele masteroppgaven fra senga, noe som forøvrig gikk veldig bra. Det skal sies at jeg også blir veldig sliten etter sosiale sammenkomster uten alkohol involvert, men alkoholen forverrer dette med 10X. Kan dette ha med ubehandlet cøliaki å gjøre?

Anni, 09. april 2020 11:12

Etter litt internettsøking har jeg kommet frem til at det neppe har med cøliakien din å gjøre (og da vil du merke endring ettersom du tilfriskner fra din cøliaki). Det er mulig du har en variant av det alkoholnedbrytende enzymet Alkohol-dehydrogenase (dette enzymet omdanner alkohol til aldehyd). Noen genetiske enzym-varianter bryter raskt ned alkohol, andre varianter gjør det langsommere så du beholder alkoholen i kroppen lengre. Enzymet bryter alkohol ned til en kjemisk forbindelse som kalles aldehyd og den skal videre uskadeliggjøres ved hjelp av et annet enzym (aldehyd dehydrogenase). Dersom man har en alkoholdehydrogenase variant som raskt omdanner alkohol til aldehyd (ADH1), men en langsom aldehyd-dehydrogenase som skal uskadeliggjøre aldehyd ‘en kan man få høye aldehydkonsentrasjoner, og der i gjennom høye formalinkonsentrasjoner (formaldehyd) i blodet, noe som er forbundet med "fyllesyke". Muligens har du en slik uheldig kombinasjon av rask alkoholdehydrogenase og langsom aldehyddehydrogenase enzym, noe som er genetisk betinget og ikke assosiert med cøliaki, ikke så langt vi vet pr. i dag. 

Trond S. Halstensen, 15. april 2020 18.24

Er Smirnoff North glutenfri?

Vet at all klar brennevin er glutenfri. Smirnoff North er blå og på vinmonopolet.no står det at det er fremstilt av korn. Er den glutenfri? ...

Vet at all klar brennevin er glutenfri. Smirnoff North er blå og på vinmonopolet.no står det at det er fremstilt av korn. Er den glutenfri?

Ine, 30. desember 2019 01:49

Ja, glutenproteinene blir ikke med i destillasjonen.

Trond S. Halstensen, 08. januar 2020 19.12

Er det gluten i whiskey?

Er det gluten i whiskey? Whiskeyen er beskrevet som; toner av søt eik og bygg. ...

Er det gluten i whiskey? Whiskeyen er beskrevet som; toner av søt eik og bygg.

Hilde, 4. desember 2019 18:33

Nei, all ren destilert spit er glutenfri.

Trond S. Halstensen, 04. desember 2019 19.58

Er Absolut Vodka mango glutenfri?

Hei! Er Absolut Vodka mango glutenfri? Har også et spørsmål om likøren Små sure Bubble Fizz også er det? :-) ...

Hei! Er Absolut Vodka mango glutenfri? Har også et spørsmål om likøren Små sure Bubble Fizz også er det? :-)

Camilla, 18. oktober 2019 14:22

Vodka er glutenfri, mango er glutenfri, Vodka mango er glutenfri.

Små sure Bubble Fizz er ikke tilsatt noen komponent fra hvete, bygg eller rug, og er dermed å betrakte som glutenfri. Alle varer som er tilsatt noen komponenter fra disse kornsortene skal merkes at de har dette i seg, Bubble Fizz er laget på vodka, men den er glutenfri.

Trond S. Halstensen, 23. oktober 2019 18.12

Vet du om det er gluten i sourz apple?

Vet du om det er gluten i sourz apple? Alkoholen? ...

Vet du om det er gluten i sourz apple? Alkoholen?

Sigbjørn, 23. august 2019 15:48

Sourz apple består av korn-brennevin (det er glutenfritt) og eplekonsentrat, altså en vodka-eple likør med mye sukker, men altså glutenfri.

Trond S. Halstensen

Er Absolut Vodka glutenfri?

Er Absolut Vodka glutenfri sjølv om den er bygget på hvete? ...

Er Absolut Vodka glutenfri sjølv om den er bygget på hvete?

Solgunn , 12. august 2019 22:20

Ja

Trond S. Halstensen, 14. august 2019 21.28

Klikk på logoene for mer info