Arkiv

Resultat: Andre sykdommer/tilstander (712) viser 1 - 20

Bør jeg ta ny gastroskopi?

Hei, Leste i glutenfri at de som ikke blir frisk på glutenfri diett, skal følges opp, ta ny gastroskopi osv. Men hva betegnes som ikke frisk? Jeg har hatt cøliaki i nesten ti år og har bare tenkt at jeg må godta hyppige magesmerter, nesten daglig. Samtidig har jeg ikk...

Hei, Leste i glutenfri at de som ikke blir frisk på glutenfri diett, skal følges opp, ta ny gastroskopi osv. Men hva betegnes som ikke frisk? Jeg har hatt cøliaki i nesten ti år og har bare tenkt at jeg må godta hyppige magesmerter, nesten daglig. Samtidig har jeg ikke prøvd lav foodmap fordi jeg alt utelukker gluten og har andre allergier, og ved lav foodmap må man kutte mye som er sunt også. Jeg ble i tillegg litt redd for at matvarer som jeg spiser som er spor av gluten faktisk gjør at jeg har en vedvarende betennelse? Uten om disse matvarene som skal være ok, spiser jeg strengt glutenfritt, men kan selvfølgelig ikke alltid vite hva man får på besøk og på restaurant. Ved UL under graviditet har jeg fått beskjed om jeg har irritabel tarm, men er dette godt nok til diagnosen IBS? At jeg på bakgrunn av dette kan si at plagene kommer fra IBS, eller ville du ha anbefalt ny gastroskopi? Har mye magesmerter og oppblåsthet. På forhånd takk.

Marit, 19. september 2021 19:17

Prinsippielt skal cøliakibetennelsen i tarmen ha roet seg ned og du må anta du så og si er cøliaki-frisk i tarmen etter 10 år på GFD (selv om betennelsen raskt kan komme tilbake om man spiser glutenholdig mat). Men du bør, for sikkerhets skyld, ta dette opp med legen din. En IBS diagnose er en sekkediagnose når man har dine plager, og man ikke finner at det er noe annet galt. Ofte er det bare noen spesielle matvarer man som IBS'er reagerer spesielt på, så det behøver ikke være en så begrensende diett. Men jeg synes personer med en slik dobbelt diagnose (CD og IBS) bør kunne få hjelp av klinisk ernæringsfysiolog, dels til å bekrefte IBS diagnsoen ved eksklusjonsdiett (bare spise noe som er helt FODMAP-fritt), for deretter å introdusere mat som man vet IBS'ere oftest tåler og langsomt finne frem til matvarer man tåler godt. Dette klarer de fleste ikke på egen hånd, så de fleste trenger hjelp (men ventetiden på klinisk ernæringsfysiolog (KEF) kan være lang, avhengig av hvor du bor). Men start hos legen din og legg frem problemet, muligens kan du bli henvist for videre utredning og hjelp av KEF.

Trond S. Halstensen, 22. september 2021 18.27

Kan smerter i føtter og ledd ha noe med cøliakien å gjøre?

Er 56 år og har hatt påvist cøliaki i ca. 7 år, har til tider store smerter i føtter og ledd og lurer på om det kan være en følgesykdom til cøliaki? ...

Er 56 år og har hatt påvist cøliaki i ca. 7 år, har til tider store smerter i føtter og ledd og lurer på om det kan være en følgesykdom til cøliaki?

Ann Elin, 17. september 2021 11:15

Leddsmerter, slik du beskriver det, er vanlig ved cøliaki, særlig de som spiser glutenholdig mat (nydiagnostiserte som har leddsmerter som ekstraintestinalt symptom). Selv om mange blir kvitt dette på GFD er det fortsatt mange som plages med leddsmerter, i noen studier oppmot 1/4 av pasientene. Dette er ikke en ødelggende form av leddgikt, men en plagsom, smertefull tilstand man dessverre ikke vet hva kommer av. Muligens er det en tilstand som er assosiert med cøliaki pga felles arvlige faktorer, men dette vet vi ikke så mye om. Man har ikke data som tyder på at dette er en følgetilstand av ubehandlet cøliaki, og muligens blir det bedre ettersom man blir helt frisk i slimhinnen, noe som faktisk kan ta tid hos voksne som diagnostiseres med cøliaki (7-10 år), forutsatt at man spiser GFD.

Trond S. Halstensen, 22. september 2021 17.56

Hva er det viktigste å tenke på ved dobbeltdiagnosen cøliaki og diabetes?

Har i tillegg til cøliaki også fått diabetes. Hva er det viktigste jeg må passe på i den forbindelse? ...

Har i tillegg til cøliaki også fått diabetes. Hva er det viktigste jeg må passe på i den forbindelse?

Bitti, 22. september 2021 12:29

Først og fremst vil jeg tipse deg om våre faktaark «Cøliaki og diabetes type 1» og «10 tips til et sunt glutenfritt kosthold» som du finner på nettsidene våre. Der vil du finne mange gode tips og råd. Mye av infoen under er hentet derfra.

Det å måtte leve med begge diagnosene kan være ganske utfordrende, og krever mer tilrettelegging og planlegging i forhold til maten og det er også til stor hjelp om man har kunnskap om kosthold.

For god blodsukkerkontroll er det viktig å spise regelmessig og ikke for sjelden. Glutenfri bakst inneholder ofte mye stivelse, og har av den grunn høy glykemisk indeks (GI). Derfor krever det litt mer å holde et stabilt blodsukker på et glutenfritt kosthold. I tillegg inneholder glutenfri bakst mindre fullkorn, fiber, protein, vitaminer og mineraler sammenliknet med glutenholdig.  Å bake selv kan være en løsning for å øke næringsinnholdet og fiberinnholdet.

Bruk mer glutenfrie og grove kornprodukter, som havre, bokhvete, teff, hirse, quinoa, amarant og sorghum, når du baker glutenfrie brød, rundstykker, knekkebrød og tilsvarende. De er rike på fiber, fullkorn, protein, vitaminer, mineraler og antioksidanter og har i tillegg lav GI.

Tilsett gjerne frø, kjerner og nøtter, malte, hakkede eller hele. Det øker protein- og fiberinnholdet og tilfører masse vitaminer og mineraler til baksten. Belgfrukter, som bønner, linser og kikerter er også lurt å tilsette i glutenfritt. Det gir mye fiber, protein, vitaminer og mineraler.

Lise Friis Pedersen, 22. september 2021 18.00

Koronavaksine til 13 åring med cøliaki?

Jeg er sterkt i tvil om jeg bør la 13-åringen min, som har hatt cøliaki i flere år, få korona-vaksine, som nå blir tilbudt denne aldersgruppen. Hva mener legene her? Barn blir jo som oftest lite syke av Covid19, og bivirkninger av vaksinen som først oppst...

Jeg er sterkt i tvil om jeg bør la 13-åringen min, som har hatt cøliaki i flere år, få korona-vaksine, som nå blir tilbudt denne aldersgruppen. Hva mener legene her? Barn blir jo som oftest lite syke av Covid19, og bivirkninger av vaksinen som først oppstår om noen år, som feks. ME eller andre immuologiske sykdommer er verre, tenker jeg her...

Anonym, 10. september 2021 19:26

All data vi har forteller oss at cøliakere ikke får korona lettere, eller en mer alvorlig sykdom enn andre, så de skal forholde seg til vaksinen som om de ikke hadde annen sykdom. Vi har neppe lang nok observasjonstid til å kunne si noe om hypotetiske langtidskomplikasjoner som ME eller annen immunologisk sykdom, men ingenting tyder foreløpig på det. Men det vi vet er at covid-19 gir senkomplikasjoner selv med mild sykdom. Så selv om barn og unge oftest får lett sykdomsforløp, er det noen som får tegn på hjerneaffeksjon, tap av luktesans etc. Vi anser Covid-19 for å være veldig mer alvorlig enn mulige, hitil ukjente, senkomplikasjoner av vaksinen. Snu på det, om du velger ikke å vaksinere ham og han får et alvorlig Covid-19 sykdomsforløp med senkomplikasjoner, hvordan tror du det blir?

Trond S. Halstensen, 15. september 2021 18.22

Bør jeg avvente med å ta koronavaksinen?

Hei! Jeg har spørsmål knyttet til Koronavaksinen. Jeg fikk påvist cøliaki i november 2019, etter at kroppen sa stopp, og blodprøver viste høye verdier av gluten-antistoffer (transglutaminanse målt til 250). Jeg har siden gått på et strengt gl...

Hei! Jeg har spørsmål knyttet til Koronavaksinen. Jeg fikk påvist cøliaki i november 2019, etter at kroppen sa stopp, og blodprøver viste høye verdier av gluten-antistoffer (transglutaminanse målt til 250). Jeg har siden gått på et strengt glutenfritt kosthold, pluss lav FODMAP. Jeg har også gjennomført endoskopi og gastroskopi, og har fått bekreftet at tarmtottene er helt "utslitt". På siste blodprøve, i april 2021, viste blodprøvene transglutaminanse = 36,9, altså en vesentlig forbedring, men fortsatt et stykke over normalområdet, 14,9. Jeg sliter med utmattelse, er ikke i jobb, og har mer enn nok med å mestre dagligdagse oppgaver knyttet til barn, hus osv. Jeg har også fått påvist benskjørhet. I starten av forløpet var jeg sengeliggende, men har nå et noe bedre funksjonsnivå. Pga min dårlige allmenntilstand, har jeg vært avventende med å ta vaksinen. Jeg er redd for å bli veldig dårlig i ettertid, basert på erfaring med legemidler jeg har vært borti i senere tid. Jeg tok en enkel tablett av Terbinafin Orifarm 250mg, ifm. en soppkur jeg skulle starte på, og lå deretter dårlig i en uke, som følge av at jeg tok denne ene tabletten. Jeg stoppet med en gang, i samråd med lege hos Volvat. Dette har gjort meg bekymret for å ta i bruk nye legemidler nå, ref. Koronavaksinen. I dag opplever jeg til daglig symptomer som trykk i hodet, øresus og dotter i ørene med nedsatt hørsel på venstre øret, utmattelse og mental "tåketilstand". Alle disse symptomene forverres ved fysisk anstrengelse, feks husarbeid. Min fastlege utviser lite kunnskap på dette feltet, og gir meg ingen videre råd for hvordan jeg skal forholde meg til disse plagene, utover glutenfritt kosthold. Jeg har liten tillitt til hans vurderinger, og står nå veldig fast i min situasjon. Spørsmål til deg: - Bør jeg avvente med å ta vaksinen, eller er dette å regne som helt trygt i min situasjon? - Kan jeg ta ytterligere grep for å bedre min helse? Jeg er normalvektig og har ingen andre underliggende sykdommer. - Kan jeg ha utviklet ME (evt Fatigue) som følge av cøliakien? Hvordan bør jeg gå frem for en eventuell utredning med påfølgende diagnostisering i så tilfelle? Legen min utviser lite kunnskap på dette området også. På forhånd takk for svar. Med vennlig hilsen Marit

Marit, 08. september 2021 09:56

Det ser ikke ut til at cøliakipasienter har noe mer bivirkning av vaksinen enn normalt. Vaksinens bivirkning er ingenting mot de potensielle problemene en coronasykdom kan gi, så jeg ville tatt vaksinen om jeg var i ditt sted (særlig nå som smitten sprer seg igjen).

Det tar tid å bli frisk på GFD, fort 1-3 år (eller lengre). Selv om du virker spesielt plaget så virker det som om dietten langsomt friskner deg til så du er på rett vei. ME er en veldig vanskelig diagnose som nok rommer mange ulike årsaker, og derved ulike behandlinger. Foreløpig bør du anta at dette skyldes cøliakien, og at du vil bli frisk etter hvert.

Trond S. Halstensen, 08. september 2021 19.31

Kan symptomer ha kommet fordi jeg gikk lenge udiagnostisert?

Jeg fant nettopp ut at jeg skulle hatt diagnosen cøliaki 18 år tidligere enn jeg fikk den. Jeg fikk den for 1,5 år siden og har spist glutenfritt siden og opplevd bedring på både mage og kropp ellers. Men nå de siste par ukene har jeg slitt med ekstrem utmattelse...

Jeg fant nettopp ut at jeg skulle hatt diagnosen cøliaki 18 år tidligere enn jeg fikk den. Jeg fikk den for 1,5 år siden og har spist glutenfritt siden og opplevd bedring på både mage og kropp ellers. Men nå de siste par ukene har jeg slitt med ekstrem utmattelse. Dette er svært ulikt meg da jeg er vant til å ha et høyt energinivå og «mange baller i luften». Nå er jeg nærmest desperat etter å finne ut hva denne utmattelsen kan komme av, jeg anser selvinnsikten min god nok til å ikke høre på folk som mener det kan være utbrenthet. Jeg har i tillegg vondt i magen og er mye kvalm. Kan det være symptomer på noe som har oppstått fordi jeg har gått så lenge udiagnostisert? I såfall hva? Har tatt blodprøver for vitaminmangel, stoffskifte mm, men disse var fine. Jeg ønsker nå å utredes mer, men hvilke retninger bør jeg undersøke?

Cecilie, 28. august 2021 20:02

Dersom du lever glutenfritt så må vi anta at det ikke er cøliakien din som er årsaken. Tretthet/utmattelse er et veldig uspesikt symptom som legen din kan finne ut av / utrede da det er mange årsaker til en slik tilstand, alt fra helt annen sykdom som f.eks. cytomegalovirus reaktivering, via refraktær cøliaki til depresjoner og, som noen har foreslått, utbrenthet (som egentlig bare sier det samme, man er utmattet). Gå til legen din og beskriv dine plager og ta det derfra, Gå utifra at dette i utgangspunktet ikke har noe direkte med din behandlede cøliaki å gjøre.

Trond S. Halstensen, 01. september 2021 19.29

Bør vi få ham utredet for cøliaki?

Vi har et barn på 2.5 år som har har slitt med kronisk forstoppelse siden han var litt under 2. Han har også vært ekstremt småspist helt siden vi startet med fast føde. Han har nå begynt å avta i vekst, og ligger flere centimeter og kilo bak sine jevn...

Vi har et barn på 2.5 år som har har slitt med kronisk forstoppelse siden han var litt under 2. Han har også vært ekstremt småspist helt siden vi startet med fast føde. Han har nå begynt å avta i vekst, og ligger flere centimeter og kilo bak sine jevnaldrende. Vi har oppsøk lege flere ganger, og siden far har cøliaki, var det naturlig for oss å spørre om vi burde utrede det. Legen er kategorisk avvisende til det, ettersom diagnosen er sjelden blant så små barn, og det dessuten er delvis inngripende å utrede, og ofte vanskelig å påvise. Min magefølelse sier jo at den betingede sannsynligheten for cøliaki, gitt fars diagnose og barnets symptomer, må være klart høyere enn for et tilfeldig trekt barn (som jeg antar er sannsynligheten legen refererer til). Eller er det slik at cøliaki er helt usannsynlig gitt alder? Vi har tatt hjemmetest som man får kjøpt på apoteket (antistoffer), og denne var negativ. Har dog skjønt at disse testene ikke er konklusive, særlig for små barn. Vi har også vurdert å kjøre et glutenfritt kosthold uten diagnosen, men har ikke forsøkt det fordi vi ikke ønsker å eliminere noe i kostholdet dersom det ikke er fornuftig. Har dere noen formening om dette - bør vi prøve å få til en utredning, teste glutenfritt kosthold selv eller bare godta svaret legen har gitt? Han har forøvrig gått på Movicol noen måneder nå, som er nødvendig for å holde systemet i gang.

Hilde, 28. august 2021 09:23

Cøliaki er jo forsåvidt sjeldent, men ikke så sjeldent, selv ikke blandt 2-3 åringer, men det kan være vanskligere å diagnostisere de små cøliaki-barna (<2 år) da de ofte (ca 50%) mangler autoantistoffene mot transglutaminase-2 i blodet (cøliakitesten). I tillegg kan det være nødvendig med et rikholdig glutenholdig kosthold,  hvor man faktisk spiser seg cøliakisyk, for å kunne stille diagnosen. Men mange barn sliter med forstoppelse, også de som ikke har cøliaki. Men når barnet faller på vekt/vekstkurven har plager og far med cøliaki, burde det føre til nærmere undersøkelser med tanke på cøliaki, og da må barnet spise så mye glutenholdig mat som det er mulig å få i ham, og så monitorere hvordan barnet reagerer på en slik glutenprovokasjon, samtidig som man tar de nødvendige blodprøvene (gjør ikke vondt om man husker bedøvelseskremen EMLA). Familierisikoen varierer, men det å ha et nært familiemedlem med cøliaki utløser oftes screening for cøliaki hos de de andre i nær-familien (mor/far-barn, søsken), så det er såpass vanlig i "cøliakifamilier". 

Trond S. Halstensen, 01. september 2021 19.03

Plages med utbredt rødme, kroppsverk og prikking

Jeg fikk påvist cøliaki i april 2020 og har spist glutenfritt siden. Etter oppstart av glutenfri diett ble jeg gradvis bedre. Antistoffene har gått ned for hver blodprøve. Ved uhell har jeg fått i meg glutenholdig mat og funnet ut at jeg reagerer nokså kraftig m...

Jeg fikk påvist cøliaki i april 2020 og har spist glutenfritt siden. Etter oppstart av glutenfri diett ble jeg gradvis bedre. Antistoffene har gått ned for hver blodprøve. Ved uhell har jeg fått i meg glutenholdig mat og funnet ut at jeg reagerer nokså kraftig med smerter i magen og løs mage dagen etterpå. Det er derfor nokså tydelig når jeg får i meg gluten og ikke. Det har jeg klart å unngå i stor grad. Jeg har hatt mye kroppsverk, men også dette ble gradvis mindre de første seks månedene på glutenfri kost. I september/oktober begynte jeg derimot å få en type prikking i hender og bein, særlig på kvelden, i sammenheng med kroppsverk og hodepine. I tillegg fikk jeg utbredt rødme (legen har kalt det flushing) i situasjoner hvor jeg måtte bruke litt ekstra energi. Det kunne være enkle jobbsituasjoner hvor jeg måtte konsentrere meg ekstra eller i sosialt samvær på kveldstid. Dette tiltok veldig og det ble veldig mange situasjoner hvor jeg fikk voldsom flushing. Dette begynte å skje i situasjoner som jeg ikke selv tenkte var særlig krevende, med en slags varme som brer seg fra huden på brystet, oppover halsen og til resten av ansiktet. Til tider er det som en voldsom rødme uten at jeg opplever flauhet i situasjonen. Rødfargen kan sitte igjen i huden i flere timer etterpå. Jeg får også røde prikker i huden på mer sensitive områder uten noen form for kløe eller smerte. I denne perioden fikk jeg økt prikking og økt kroppsverk, særlig i nedre del av armene. Fastlegen lurte på om det kunne være matallergier og jeg har siden måtte prøve å kutte ulike typer mat. Det hjalp noe på prikkingen, men har igjen gitt et svært begrenset kosthold. Etter besøk hos både nevrolog (ingen skader på nervesystemet påvist) og alergolog (som mente prikking og flushing ikke hadde sammenheng med allergier), har jeg fått beskjed om å prøve å innføre noen av matvarene igjen for å se hva som skjer. Når jeg da innfører noen av disse matvarene (f.eks. kylling eller eplejuice) får jeg markant økt prikking, både i hender og bein, men også oppover halsen og ansiktet. Dette tiltar gjerne innen 30 minutter etter inntak av maten. Prikkingen går over til en slags vag prikking og "dovenhet" i kroppen. Dette kan henge igjen i dager etterpå, avhengig av hvor mye av den aktuelle matvaren jeg har spist. Jeg får mye fortere denne rødmen, og i flere situasjoner enn når jeg unngår disse matvarene (som er flere enn kylling og eplejuice). Samtidig får jeg det jeg opplever som irritasjon i tarmsystemet og må mer på do enn vanlig, litt avhengig av hvilken matvare jeg har spist dagen før. Jeg (og fastlegen og allergologen jeg har hatt kontakt med) står nå litt rådvill igjen og nå lurer jeg på om dere har hørt om lignende tilfeller? Hva kan dette være og finnes det noen måte å finne ut mer? Selv når jeg kutter mange matvarer forsvinner ikke kroppsverket, flushingen eller prikking helt, men det øker derimot markant ved inntak av enkelte matvarer. Jeg har fortsatt underskudd av energi, men trives såpass godt på jobb at jeg har jobbet stort sett hele tiden. Nå har jeg hatt en kort periode med full sykemelding for å se om mer hvile hjelper. Det ser ut til å hjelpe på generelt energinivå, men ikke på hvor mye jeg reagerer ved inntak av disse matvarene (verk, flushing, prikking). Jeg kan forøvrig drikke melk uten problemer (måtte kutte det i starten). Havre måtte jeg kutte ut nokså raskt. Håper på svar. Mvh Morten

Morten, 27. august 2021 10:58

Dette høres ikke ut som det har noe med din behandlede cøliaki å gjøre. Du og legene dine er sikkert klar over at begrepet "Flushing" som akutt innsettende rødme i ansiktet og deler av kroppen uten kløe (som skiller dette fra urticaria/elveblest) og samtidig økt aktivitet i tarmen (diaree) er lærebok-symptom på en sjelden langsomtvoksende svulst som oftest sitter i tynntarmen og som produserer serotonin en såkalt Carcinoid, som noen ganger kan gi det du beskriver som passer med et carcinoid syndrom. Men siden du bruker dette begrepet så er du sikkert undersøkt med tanke på denne sjeldne tilstanden, så da må man se etter andre årsaker. Som du sikkert forstår så kan jeg ikke diagnostisere deg via nettet, og jeg må delvis svare deg i generelle vendinger. Men jeg tror løsningen må søkes uavhengig av din cøliaki du nå har behandlet med GFD i over ett år. Selv om du nok ikke er helt frisk fra din cøliaki, er de plagene du beskriver ikke vanlige ved cøliaki, hverken udiagnostisert eller i tilhelingsfasen.

Trond S. Halstensen, 01. september 2021 18.42

Bør datteren min ta biopsi?

Jeg har ei jente på 14 år som har mye plager. Hun hatt vondt i magen siden hun var liten, og går på to poser Movicol om dagen. Ble sjekket med gastroskopi når hun var 7 år, hadde ikke cøliaki da. Nå de siste årene har hun utviklet angst og depre...

Jeg har ei jente på 14 år som har mye plager. Hun hatt vondt i magen siden hun var liten, og går på to poser Movicol om dagen. Ble sjekket med gastroskopi når hun var 7 år, hadde ikke cøliaki da. Nå de siste årene har hun utviklet angst og depresjon, og har nesten konstant vondt i hodet. Magen har blitt verre. Hun slår ikke ut på blodprøver på cøliaki, men har genet. Jeg fikk alvorlig spiseforstyrrelse, angst, depresjon og hodepine som voksen. Hadde aldri vondt i magen eller fordøyelsesproblemer, men mat føltes farlig. Fikk cøliakidiagnose etter 10 år med plager, ble helt frisk, kom tilbake i full jobb og sluttet på medisiner mot angst og depresjon. Det er snart 4 år siden nå, og livet har endret seg veldig. Jeg blir derfor redd for at barnet mitt har uoppdaget cøliaki siden vi har mange av de samme symptomene (angst, depresjon og hodepine). Samtidig skjønner jeg at dette kan ha helt andre årsaker. Kan jeg insistere på gastroskopi for henne? Jeg vet legen er skeptisk. Samtidig er det samme lege som undersøkte meg i 10 år uten å sjekke meg for cøliaki. Jeg kjenner på at det er en belastning både for helsevesen og ungdommen å ta en stor unødvendig undersøkelse. Samtidig ville det ha vært fryktelig om hun skulle gå like lenge som jeg gjorde med uoppdaget cøliaki - og spesielt nå i en fase med utdanning og ungdomstid.

Ida, 26. august 2021 10:53

Hvor mye gluteholdig mat spiser hun, egentlig? Siden du har cøliaki så er det muligens ikke så mye glutenholdig mat som konsumeres (?). Grunnen til at jeg tar det opp er at man må konsumere nok gluten til å være cøliakisyk for at man kan stille diagnosen. Dersom man spiser min 2-3 glutenholdige brødskiver og/eller 2 glutenholdige måltider pr dag, og har gjordt det i minimum 6 uker (helst mer og helst lengre) så vil de fleste cøliakere ha utviklet så stor autoantistoffproduksjon i tarmen til at nok kommer over i blodbanen til at man kan påvise de karakteristiske IgA antistoffene mot Transglutaminase-2 (ATA-IgA). Dette er en enkel blodtest som man kan starte med, men det forutsetter at man har spist nok gluten. Er denne positiv, er det ren rutine å få diagnostisk utredning med eller uten biopsi. Biopsi hos cøliakere som i praksis spiser glutenfritt eller lavgluten viser ofte svake forandringer slik at man ikke kan konkludere. Jeg forstår at du føler behov for at datteren din blir tatt på alvor, men cøliaki på lavdose gluten med ikke-klassiske symptomer kan være vanskelig å diagnostisere. 

Trond S. Halstensen, 01. september 2021 18.10

Hvilke veganske alternativer til melk dekker behovet?

Hei, Hvilke veganske alternativer til melk dekker best behovet mtp. vitaminer? ...

Hei, Hvilke veganske alternativer til melk dekker best behovet mtp. vitaminer?

Veganske melgeprodukter, 11. august 2021 17:40

Lise er sykemeldt og jeg må bruke litt tid på dette svaret. Det har ikke så sterk relasjon til cøliaki, og felles for havre/soya og andre vegetar-melke-erstatningsprodukter er at de er beriket med vitaminer for å etterlikne melken, men ikke beriket med jod. Jeg skal komme tilbake til deg etter å ha snakket med Lise om det.

Trond S. Halstensen, 12. august 2021 13.45

Finnes det behandling ved Gluten Nevropati?

Hei, lurer på ang Gluten Nevropati/Gluten syndrom. Har mye plager fra nervesystemet ( masse smerter, tidvis mindre følelse i armer og bein, skjelvinger m/mer) og skader i den hvite substansen i hjernen. (etter mye utredning av MS osv mener nevrologene dette kan være skader fra &ar...

Hei, lurer på ang Gluten Nevropati/Gluten syndrom. Har mye plager fra nervesystemet ( masse smerter, tidvis mindre følelse i armer og bein, skjelvinger m/mer) og skader i den hvite substansen i hjernen. (etter mye utredning av MS osv mener nevrologene dette kan være skader fra å ha levd med udiagnostiserte cøliaki i mange år) ( Nevrologene sa det aldri til meg, men skrev de i journalen min, så ikke hatt mulighet til og spørre de direkte om det). Finner ikke så mye informasjon om det og lurer på hvem man kan snakke med for mer informasjon rundt dette. Så lurer på 1) symptomer 2) utredning 2/1) hvem tar utredning på dette? 3) behandling? Finnes det noe? På forhånd takk for eventuelle svar! Mvh Vibeke

Vibeke, 11. august 2021 11:11

Dette er avansert, nesten forskningsbasert utredning. Det er godt dokumentert at barn med ubehandlet cøliaki kan utvikle forkalkninger i bakre del av hjernen og epilepsi, som blir borte på GFD. Det er mye diskusjon, enkelte publikasjoner og mye interesse for gluten indusert hjerneskade da vi har en sjelden gluten-indusert ødeleggelse av lillehjernen (cerebellar ataxia) som igjen stopper opp på glutenfri kost (det som er ødelagt i hjerne er oftest permanent ødelagt, selv om funksjonen kan bedres). MS gir glia-arr ikke forkalkninger, så er du utredet mhp MS så antar jeg det ser ut som MS plack på CT/MRI. Jeg vet ikke om noen som er aktive i denne forskningen i Norge nå. Hovedreglen er at de cøliaki/gluten assosierte neurologiske fenomenene man har bedres/blir ikke verre på GFD. Men, dessverre, det som er ødelagt, forblir ødelagt siden hjernen ikke har så god evne til å regenerere i voksen alder. Dersom du skal kunne få noe fornuftig hjelp/svar så må du iallefall til et universitetssykehus helst med særinteress for cøliaki, som i praksis er Rikshospitalet, men om de ser det formålstjenelig å ta deg i mot er en annen sak. Det er nok mange pasienter på venteliste og din glutenfrie kost vil være den ultimate langtidsmedisinen, selv om man kunne ha diskutert om du hadde hatt nytte av immunsupprimerende behandling om det er kryssreagerende antistoffer som er årsaken til dine plager. Hør hva fastlegen/neurologen din mener om dette.

Trond S. Halstensen, 12. august 2021 13.15

Er det vanlig med diaré og oppkast etter så lang tid?

Hei! Jeg fikk symptomer for cøliaki i august i fjor, men startet ikke å spise glutenfritt før sent februar i år, da jeg fikk påvist cøliaki. Nå har jeg bare blitt verre og verre, og har konstant diaré og innimellom oppkast. Er slike sympt...

Hei! Jeg fikk symptomer for cøliaki i august i fjor, men startet ikke å spise glutenfritt før sent februar i år, da jeg fikk påvist cøliaki. Nå har jeg bare blitt verre og verre, og har konstant diaré og innimellom oppkast. Er slike symptomer vanlige med tanke på at det har gått så lang tid?

Kristian, 9. august 2021 23:35

Nei, cøliakiplagene skal/pleier å bedre seg relativt raskt (3-6 mnd) på GFD, så muligens har du en annen årsak til diaréen. Jeg antar at du er klar over at alle med ubehandlet cøliaki er intolerante for melkesukker, og at det må gå en viss tid på GFD før tarmens evne til å spalte melkesukker tar seg opp igjen. Dersom du drikker en del melk så kan det være forklaringen på diaréen. Det finnes også andre cøliaki-assosierte sjeldne tilstander som kan gi mye (vanntynn) diaré (som f. eks. lymfocytær kolitt), men sannsynligheten er avhengig av alderen din.Ta det opp med legen din og ta det derfra.

Trond S. Halstensen, 12. august 2021 13.09

Kan cøliaki eller kosthold være grunnen til uren hud?

Min datter på 10 år med cøliaki har det siste året hatt en del kviser og uren hud. Mest på nesen, men nå ser jeg også at hun har fått litt på kinnene. Jeg synes det virker tidlig, og det er ellers ingen tegn til at puberteten er i anmarsj. ...

Min datter på 10 år med cøliaki har det siste året hatt en del kviser og uren hud. Mest på nesen, men nå ser jeg også at hun har fått litt på kinnene. Jeg synes det virker tidlig, og det er ellers ingen tegn til at puberteten er i anmarsj. Ved siste kontroll hos barnelege var blodprøvene helt fine, og høyde og vekt var ganske på gjennomsnittet. Kan det være cøliakien eller det glutenfrie kostholdet som slår ut på huden? Har du eventuelt noen gode råd?

B, 9. august 2021 17:34

Puberteten hos jenter starter et sted mellom 8 og 13 år, så 10 år og en begynnende pubertet er helt normalt. Dersom det er økt talkproduksjon og tilstoppet utførselgang som gir betennelsesreaksjon (= kviser), så er det normal androgen (pubertal) påvirkning av hudens talgproduksjon. Slike plager pleier å være arvelige/familiære så muligens vet dere om andre i familien som hadde tilsvarende problemer i såpass tidlig alder. Det finnes god behandling for dette så ta det opp med legen hennes.

Trond S. Halstensen, 12. august 2021 13.03

Ønsker å gå opp i vekt

Hei, jeg fikk påvist cøliaki for ca. 8 mnd siden i en alder av 54. Har tydeligvis hatt det lenge, gått ned i vekt. Spørsmåetl er: Jeg har ikke klart gå opp i vekt. Hva burde jeg gjøre/spise, trenger jeg eventuelt kosttilskudd? Ønsker å g&arin...

Hei, jeg fikk påvist cøliaki for ca. 8 mnd siden i en alder av 54. Har tydeligvis hatt det lenge, gått ned i vekt. Spørsmåetl er: Jeg har ikke klart gå opp i vekt. Hva burde jeg gjøre/spise, trenger jeg eventuelt kosttilskudd? Ønsker å gå opp i vekt.

Wenche, 9. august 2021 12:30

Jeg håper tarmplagene (løs mage etc) er bedret på glutenfri kost i løpet av de 8 mnd. Du burde også ta dette opp med legen din da voksendiagnostiserte cøliakere som fortsetter å falle i vekt på GFD bør utredes for mulig refraktær cøliaki. Den beste måten å få appetitt til å spise mer, er å gjøre det motsatte av det som de vil ta av vekt gjør. Da er det ikke en lav-karbo diett som gjelder, men en høy-karbo diett, som betyr å spise mye av hurtigabsorberende karbohydrater som gir insulinøkning og som gir deg appetitt. Kokte rotgrønnsaker inkludert poteter er hurtig-absorberende karbohydrater i tillegg til de klassiske søte påleggstypene som syltetøy, sjokade (og andre "barnepålegg"). Mange mellommåltider og småspising er også oppskriften på å gå opp i vekt. Men først må man være sikker på at du ikke har en refraktær cøliaki som krever annen behandling enn glutenfri diett. Så du må ta dette opp med legen din før du gjør noe annet.

Trond S. Halstensen, 12. august 2021 12.55

Har behov for å teste meg for fatigue

Har behov for å bli testa for fatigue og anna. Har levd med cøliaki siden fødselen. Opplever å vera svært trøtt/tom i perioder. Bor utanfor Bergen. Kvar kan eg henvende meg? ...

Har behov for å bli testa for fatigue og anna. Har levd med cøliaki siden fødselen. Opplever å vera svært trøtt/tom i perioder. Bor utanfor Bergen. Kvar kan eg henvende meg?

Thorvald, 8. august 2021 17:37

Start med et besøk til din fastlege, og ta det derfra.

Trond S. Halstensen, 12. august 2021 12.54

Kan det være at jeg har cøliaki?

Hei til dere, Jeg har fått diagnosen IBS, NCGS og K52.2, allergisk og diettbetinget gastroenteritt og kolitt (med mulig hveteallergi). Gjennomførte bl.a. dobbelt blind matvareprovokasjon hos lege Martin Sørensen og Jon Ragnar Florholmen, ved UNN. Hadde stått på gluten...

Hei til dere, Jeg har fått diagnosen IBS, NCGS og K52.2, allergisk og diettbetinget gastroenteritt og kolitt (med mulig hveteallergi). Gjennomførte bl.a. dobbelt blind matvareprovokasjon hos lege Martin Sørensen og Jon Ragnar Florholmen, ved UNN. Hadde stått på glutenfri diett på egenhånd i mange år før provokasjonen. Provokasjonen medførte blant annet sterke hudsymptomer/utslett, kløende blemmer + magesmerter, ubehag, oppblåsthet og forstyrret avføringsmønster med diaré. I den anledning lurer jeg på følgende; - Har forsøkt gluten ved få anledninger i sommer, igjen kommer symptomene som nevnt ovenfor, likeså pustebesvær, som for meg er nytt. Kan det være at jeg har en cøliaki, fremfor de tilstander jeg har blitt vurdert med? - Burde jeg sjekke dette nærmere, eller må jeg anse den dietten jeg har stått på i dag som riktig? (lavFODMAP-diett og glutenfritt) - Glutenholdige varer frister følgelig stort, særlig søte bakster, hva kan jeg gjøre for å kunne innta disse på sikt, eller er dietten å anse som varig? - Er usikker, men kan jeg søke grunnstønad fra Folketrygden for mine ekstrautgifter? (som er vesentlig høye, rundt kr. 3000 ekstra i mnd., mtp, IBS-diett og glutenfri kost) Håper dere kan gi meg noen svar, særlig hva angår nye symptomer i form av pustebesvær ved inntak av gluten nylig...) Med ønske om en fin sommer :)

Kristian, 1. august 2021 07:51

Jeg vil anta at du er undersøkt mtp cøliaki, men at man ikke har kunnet konkludere da du har spist glutenfritt i lang tid før glutenprovokasjnen. Det tar tid å utvikle en cøliaki, så reaksjonen du fikk ved glutenprovokasjonen kom vel relativt raskt (?) og kunne vel vært relatert til din (påviste?) hveteallergi. Blemmene du fikk ble de undersøkt av hudlege/hudbiopsi med tanke på diagnostisering av Dermatitis Herpetiformis (DH)? Dersom legene (spesilister i gastrointestinale sykdommer/allergologisk spesialkompetanse) har diagnostisert en hveteallergi så kan du søke om grunnstønad (men det er mye mindre enn 3000/mnd nå). Pustebesvær bør kunne dokumenteres, og er en kjent reaksjon ved IgE-mediert allergi mot omega-gliadin-5, men da gjerne som anstrengelsesutløst astma etter inntak av hvete. Men dette kan man diagnostisere, så ta det opp med legen din.

Trond S. Halstensen, 12. august 2021 12.34

Bør jeg kreve å bli henvist videre?

Hei. Jeg har cøliaki og har gått på streng GF diett i 7 år. Magen er fortsatt ustabil og mye luft, og perioder med fatigue, omtrent som da jeg fikk diagnosen. Har gjennomgått FODMAP-prosessen og identifisert at jeg reagerer på sorbitol og kaffe. Jeg er fremdeles ...

Hei. Jeg har cøliaki og har gått på streng GF diett i 7 år. Magen er fortsatt ustabil og mye luft, og perioder med fatigue, omtrent som da jeg fikk diagnosen. Har gjennomgått FODMAP-prosessen og identifisert at jeg reagerer på sorbitol og kaffe. Jeg er fremdeles plaget av luft i magen og har lave verdier på S-protein og B12. Legen min sier det ikke er mer han kan gjøre, og at jeg må leve med det. Bør jeg kreve å bli henvist videre? Evt hva bør jeg be legen min utrede videre?

Martin, 14. juli 2021 08:55

Du kan selvsagt be om henvisning, men det er ikke så mye annet ekspertene kan gjøre enn å påpeke at du har en IBS og cøliaki, og må leve med matrestriksjoner som innebærer å holde deg borte fra maten du reagerer på.

Trond S. Halstensen, 11. august 2021 17.56

Kan det skyldes glutenuhell?

Hei, min sønn på 7 år ble diagnostisert med cøliaki for 3 måneder siden. Han var tidligere plaget med korte episoder (1-3 timer) med ekstrem kløe, noe smertefullt, i rektum, men har ikke vært plaget siden han begynte på glutenfri diett. Det er den s...

Hei, min sønn på 7 år ble diagnostisert med cøliaki for 3 måneder siden. Han var tidligere plaget med korte episoder (1-3 timer) med ekstrem kløe, noe smertefullt, i rektum, men har ikke vært plaget siden han begynte på glutenfri diett. Det er den siste uken kommet tilbake, og han sier nå at det er en stikkende eller klypende smerte som gjør kjempevondt. Dette skjer på kvelden/natten, og ender som regel til slutt opp i rikelig, myk avføring. Kan det skyldes glutenuhell som vi ikke vet om?

Cecilie, 1. juli 2021 14:44

Dette er ikke den vanlige plagen man får ved glutenuhell. Rektal kløe ved kveldstid høres mer ut som barnemark, en ufarlig, men plagsom innvolvsmark man lett kan bli kvitt med tabletter man får på apoteket (uten resept).

Trond S. Halstensen, 11. august 2021 18.17

Bør jeg utrede opptaket av D-vitamin?

Fikk diagnosen cøliaki for 10 år siden. Hadde da helt tomme lager og måtte få to ganger ferritin intravenøst før verdiene klarte å holde seg. Siden desember 2020 har jeg vært sliten, nakkesmerter og et hodepine anfall med oppkast som varte i 11...

Fikk diagnosen cøliaki for 10 år siden. Hadde da helt tomme lager og måtte få to ganger ferritin intravenøst før verdiene klarte å holde seg. Siden desember 2020 har jeg vært sliten, nakkesmerter og et hodepine anfall med oppkast som varte i 11 timer. Lite effekt av Paracet, lå på mørkt rom aldri hatt dette før. Gikk nå til legen 2. juni -2021. Blodprøvene viser tpo>600 T4 12 TSH 7,06. Fjernet halve skjoldbruskkjertelen da jeg var 17 år. D-vitamin på 46 tross for at jeg tar tran store deler av vinteren samt spiser mye makrell i tomat og advokado og er glad i sola. Har aldri før vært lav i D vitamin tidligere. Er det noe ved opptaket som bør utredes eller skal jeg bare slå meg til ro og ta tilskudd av D-vitamin i sommer? Føler allmennleger ikke er så oppdatert på autoimmun sykdom. Bruker ikke medisin for stoffskiftet. Har normal vekt og liker å gå på turer.

Mona 57 år, 21. juni 2021 15:58

Vi må nok alle bruke ekstra tilskudd av D-vitamin, særlig dersom man er glad i solfaktorer. Du har vel tegn på lavt stoffskifte i tillegg (litt avhengig av hvilket laboriatorium prøvene dine kommer fra). Dette må du ta opp med legen din så du kan unngå å bli for lav før du får hjelp. Dersom det kun er D-vitamin som er lavt og ikke også andre næringemner som jern, så er det nok primært et D-vitamin inntaksproblem og ikke et cøliaki-tarmproblem.

Trond S. Halstensen, 23. juni 2021 18.43

Er det vanlig at cøliaki påvirker hjernen og kognitive funksjoner?

Hei Lurer på om det er vanlig at cøliaki påvirker hjernen/kognitive funksjoner? Har hatt problemer med magen i 4 år uten å vite hvorfor, og fikk nylig diagnostisert cøliaki grad marsh 3b, og hadde utslag på blodprøver som viste lgA anti TG2 >100 ...

Hei Lurer på om det er vanlig at cøliaki påvirker hjernen/kognitive funksjoner? Har hatt problemer med magen i 4 år uten å vite hvorfor, og fikk nylig diagnostisert cøliaki grad marsh 3b, og hadde utslag på blodprøver som viste lgA anti TG2 >100 (over hundre.) Har i disse årene kjent først symptomer fra mage, så mer angst og depressive symptomer. Spesielt de siste to årene har jeg følt meg veldig vimsete, glemmer hva jeg snakker om midt i en samtale, leter stadig etter nøkler o.l., føler at jeg fungerer dårligere sosialt og at jeg rett og slett er blitt litt dummere… Er veldig glad for å endelig ha fått diagnosen, men lurer på om dette er noe som kan ha sammenheng med cøliaki, siden det bare har vært der i perioden jeg har hatt mageproblem? Har gått fra å være en som elsket skole, og er nå redd jeg ikke er smart nok til å studere, men håper at jeg vil bli frisk ved glutenfritt kosthold. Lurer også på om prikking i kroppen, spesielt i ben, hovenhet og nedsatt følelse i ben kan ha sammenheng med cøliaki? Ser også at huden min på hele kroppen er tørr og «drageaktig» med ofte rød-lilla farge. Og syns det er sjenerende. Vil dette bli bedre med glutenfritt kosthold? Føler meg også (utrolig nok) veldig demotivert for å spise glutenfritt, og er lei av å alltid ha vondt i magen og å være ekstremt oppblåst. Jeg er ikke undervektig. Er det farlig om jeg i en periode spiser mindre for å dempe plager? Kjipt å ikke kunne være sosial, og å slite på jobb pga. smerter, oppblåsthet og å være ukonsentrert. Har blitt henvist til ernæringsfysiolog og skal ha time nå snart. Lurer også på om de måler beintetthet? Har følt det siste året at det er vondt å ligge på både rygg og mage fordi beina gjør vondt. Har ikke gått noe ned i vekt så har ikke med det å gjøre. Lurer også på om en kan ha krav på psykolog knyttet til å takle diagnose i starten? Tenker det nesten blir selvskadende atferd om jeg ikke greier å holde glutenfritt (og laktosefritt) kosthold i starten. Føler meg likevel demotivert og greier ikke å være streng med meg selv. Blir bare lei meg fordi mat og alt føles så vanskelig.

Mai, 19. juni 2021 22:59

Huff da, dette høres ikke greit ut og må være slitsomt å stå i. Ja, ubehandlet cøliaki kan ha ulike emosjonelle og kognetive ekstraintestinale tilleggssymptomer (les: ja du kan bli lett glemsk, sliten, ha "ammetåke" og være følelsesmessig "ustabil", etc. som ubehandlet cøliaker). Mulig blir endel av dette borte på glutenfri kost (GFD), men det tar tid så du må være tålmodig (vi snakker fort om 1-3 år, litt avhengi av din alder). Hva som er cøliaki-assosiert av dine plager og hva du har i tillegg vil fremkomme ettersom de cøliakiassosierte plagene forsvinner på GFD. Det som nok er sikkert er at om du ikke spiser glutenfritt så blir du iallfall ikke bedre, heller verre. Glutenfri kost er ikke så ille. Prikking i bena, endret følsomhet, og hudforandringene kan, men behøver ikke være koblet til cøliakien. Muligens har du annen autoimmun sykdom som må utredes uavhengig av din cøliaki, men først etter at du har blitt helt glutenfri og vært det lenge nok til å ha blitt frisk fra din aktive cøliaki. Du har neppe rett på fri privatpsykolog pga. mistenkte ekstraintestinale cøliaki plager, men ta dette opp med fastlegen din så kan du muligens få hjelp via voksenpsykiatrien. Bentetthet er noe noen, men ikke alle, sykehus måler rutinemessig hos nydiagnostiserte cøliakere så det er avhengig av hvor du bor i landet. Ta kontakt med NCF sitt lokallag så vil du få hjelp til å mestre et glutenfritt kosthold.

Trond S. Halstensen, 23. juni 2021 18.10

Klikk på logoene for mer info