Arkiv

Resultat: Baking (21) viser 1 - 20

Når kan man få tak i Fiberhusk igjen?

Når kan man få tak i Fiberhusk igjen? Brødene blir veldig tunge og hever dårligere. Finnes det noe annet jeg kan bruke i stedet som har like gode egenskaper? ...

Når kan man få tak i Fiberhusk igjen? Brødene blir veldig tunge og hever dårligere. Finnes det noe annet jeg kan bruke i stedet som har like gode egenskaper?

Aud-Elin, 12. januar 2022 10:13

Du kan bruke fiberhusk fra en annen leverandør, for eksempel Brisk eller Finax. Brisk sin "Psyllium malte frøskall" selges på Rema 1000, Finax sitt produkt "Psyllium" får du tak i hos Allergikost.no, på Meny og i utvalgte Coop-butikker.

Lise Friis Pedersen, 12. januar 2022 18.00

Anbefales Schär Vital-brødet selv om stivelse står som første ingrediens?

Jeg er nydiagnosert og har fulgt en 100 % streng diett siden juni. Jeg har også lest det jeg kan om ferdigbrød, da jeg har tre barn og svært lite tid til baking. Det jeg har bakt opplever jeg også som ganske uengasjerende i smak dessverre. Så jeg har lest på det ...

Jeg er nydiagnosert og har fulgt en 100 % streng diett siden juni. Jeg har også lest det jeg kan om ferdigbrød, da jeg har tre barn og svært lite tid til baking. Det jeg har bakt opplever jeg også som ganske uengasjerende i smak dessverre. Så jeg har lest på det dere skriver om ferdigbrød i butikk, og at det bør gå en alarm om første ingrediens i innholdsfortegnelsen på brødet er stivelse. Men samtidig så har jo Schär Vital-brødet som dere gav en 6-er i karakter i glutenfri brødtest, nettopp dette, altså stivelse som første ingrediens. Er veldig forvirret. Kan jeg spise dette brødet daglig eller er det ikke anbefalt? Jeg skal bli bedre på bakingen, men om dette brødet er godt nok så sparer det meg for svært mye styr :) Her er det omtalte brødet: https://meny.no/varer/bakeri/brod/brod-vital-8008698011065 Tusen takk for alle råd!

Bjørn, 03. januar 2022 22:16

Testen ble utført av klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius, som har lang erfaring i å teste næringsinnholdet i produkter. Hun la vekt på brødets innhold av fiber, mettet fett, umettet fett, protein, sukker og salt. Det er det man tester "vanlige" glutenholdige brød utfra. Mengden stivelse og fullkorn ble ikke vurdert, da det ikke er noe krav til å oppgi det på emballasjen og er derfor vanskelig å måle. Personlig synes jeg det er like viktig, om ikke viktigere, men det er vanskelig å måle og sammenlikne i en slik test.

Glutenfrie brød bakes tradisjonelt med mye stivelse for at de skal «likne» mer på vanlige brød i smak og konsistens. De fleste ferdigbrødene bakes på samme måte, derfor anbefaler vi å bake selv. Det er ikke så vanskelig som man tror. Hvis man kjøper en ferdigmiks, for eksempel Møllerens grove glutenfrie rundstykker, som for øvrig har full score på Brødskala’n, er den veldig enkel å tilberede! Lykke til med bakingen :)

Lise Friis Pedersen, 05. januar 2022 18.00

Er det mulig å bake sunne glutenfrie brød

Hei, ref. tidligere medieoppmerksomhet om næringsinnholdet i glutenfrie brød og saken i siste utgave av glutenFRI om dette, er det mulig å bake glutenfrie brød selv som har tilsvarende eller til og med bedre næringsinnhold enn "vanlig glutenholdig brød&quo...

Hei, ref. tidligere medieoppmerksomhet om næringsinnholdet i glutenfrie brød og saken i siste utgave av glutenFRI om dette, er det mulig å bake glutenfrie brød selv som har tilsvarende eller til og med bedre næringsinnhold enn "vanlig glutenholdig brød"? Kan man oppnå dette f.eks. ved å benytte en eller flere av de spesielt sunne glutenfrie melsortene amarant, bokhvete, havre, hirse, quinoa, sorghum/durra, teff? Noen av ferdigblandingene fra ulike produsenter inneholder jo en eller et par av disse, men utenom havre, så virker det som at det i tilfelle er snakk om nokså små andeler av dette sunne melet, og stort sett mest stivelse av ulike slag... Da er det kanskje ikke så sunt som produktet kan gi inntrykk av fra navn og omslag, eller...?

Andreas, 20. oktober 2021 17:00

Nei, det har du rett i. Noen få prosent av det sunne melet i melmiksen gir ikke så store utslag på næringsinnholdet - selv om det er bedre enn ikke noe. Det er viktig å lese innholdsfortegnelsen og ikke stole blindt på produktnavnet. Baker du selv har du bedre kontroll på hva du har i deigen, og jeg vil anbefale å bake med disse naturlig glutenfrie og sunne kornsortene som du nevner. De er fiberrike, rike på anitoksidanter, mineraler og vitaminer. Lykke til!

Lise Friis Pedersen, 27. oktober 2021 18.00

Kan barn under 2 år spise bakst med linfrømel?

Hei. Jeg lurer på om det er bra å spise linfrømel i bakst for barn under 2 år? Hvordan blir det med blåsyrenivået når det stekes/rått i luft? ...

Hei. Jeg lurer på om det er bra å spise linfrømel i bakst for barn under 2 år? Hvordan blir det med blåsyrenivået når det stekes/rått i luft?

Anki, 12. august 2021 10:28

Som du sikkert har fått med deg så har linfrø relativt mye cyanid/blåsyre i seg (200-300 mg/kg). Dødlig dose ren cyanid er fra ca. 1.5 mg/kg. En 2-åring veier vel i snitt litt under 15 kg, så alt over 20 mg cyanid er potensielt farlig. 100 gr. linfrø har nok cyanid til å kunne drepe en 2-åring. Men, man bruker oftest linfø hele, det rådes ikke å spise knuste linfø, selv ikke om man varmebehandler dem, da man ikke har data på hvor lenge, og ved hvilken temperatur en slik varmebehandling ville gjordt knuste linfrø ufarlige. Linfø skal man i utgangspunktet ikke bruke i mat uten at de varmebehandles da dette reduserer cyanidmengden i dem. Linfør brukes som tarmregulerende middel, så jeg ville nok anbefalt annet tarmregulerende (volumoppfyllende som laktulose) behandling hos barn.

Trond S. Halstensen, 12. august 2021 13.35

Kan glutenfri kost gjøre meg feilernært?

Siden det nå er blitt mer fokus på sunnheten i glutenfri kost, lurer jeg på om det er noe vi cøliakere bør være ekstra oppmerksomme på? Siden jeg har spist glutenfri mat i ca. 18 år, tenker jeg at næringsinnholdet i min mat ikke har vært ...

Siden det nå er blitt mer fokus på sunnheten i glutenfri kost, lurer jeg på om det er noe vi cøliakere bør være ekstra oppmerksomme på? Siden jeg har spist glutenfri mat i ca. 18 år, tenker jeg at næringsinnholdet i min mat ikke har vært særlig god, og at jeg kan være feilernært. Bør jeg spør fastlegen om å ta noen prøver, i så fall hvilke? Har dessverre lagt på meg ganske mange kilo på disse åra, og det er ikke noe greit. Kan det være en ide om NCF arrangerer et infomøte for oss som har hatt cøliaki lenge der vi kan få noen gode råd. Tilsetter alltid en god del frø i brøda som jeg baker, men hovedingrediensen er Semper mix med fiber, og den er visst ikke særlig næringsrik.

Unni, 9. mai 2021 07:50

Det er et veldig relevant spørsmål du har der! Mange føler seg nok litt «lurt» etter å ha spist glutenfrie brød som man har trodd har vært sunne - men som viser seg å ikke være det. Hvis man har et kosthold som består av en stor andel glutenfritt (usunt) brød, kaker, kjeks og tilsvarende, bør man kanskje tenke seg om og gå inn for en endring.

Å tenke at du er feilernært er kanskje å ta litt i. Husk at brødmaten bare er en del av det totale kostholdet. Frukt, grønnsaker og bær, kjøtt og fisk, belgfrukter, nøtter og frø er også inkludert i de fleste nordmenns kosthold. Det at du tilsetter frø i brødene dine gjør jo at næringsinnholdet øker, men du bør være klar over at fettinnholdet også øker - selv om det er for det meste det sunne umettede fettet det er snakk om. Men ta gjerne en helsesjekk hos legen for å se om du har noen mangler. Det er det lurt å gjøre med jevne mellomrom uansett, og ikke bare for de med cøliaki.

Men tilbake til det med brødene. Glutenholdige brød inneholder som oftest en stor andel fullkorn i form av sammalt mel, noe som er lett å se utfra hvor mange «kakestykker» de får på Brødskala’n. Det er imidlertid ikke et krav fra myndighetene å oppgi mengden fullkorn i brød, derfor er jo Brødskala’n en super og enkel måte å se om et brød er grovt.

Når det gjelder glutenfrie brød er det ikke like lett å se om det er grovt eller ikke. Forskning viser at mange GF brød inneholder mer stivelse, mindre fullkorn (og det er jo der vitaminene, mineralene og antioksidantene befinner seg), mindre protein og mer fett og salt sammenliknet med glutenholdige brød. Dette skyldes at fullkorn/sammalt mel erstattes av stivelse, fortykningsmidler og tilsatt fiber i glutenfritt. Stivelse er en veldig næringsfattig og høyt prosessert råvare som gir rask blodsukkerstigning og et svingende blodsukker, og over tid kan denne typen kosthold gi økt risiko for overvekt.

Det beste rådet jeg kan gi er å bruk mer fullkornsmel når du baker slik som for eksempel glutenfri havre, hirse, teff, bokhvete, quinoa og amarant. Da øker du vitamin- og mineralinnholdet, fiberinnholdet, proteininnholdet og reduserer mengden stivelse. Ellers så er det lurt å spise for eksempel havregryn til frokost, og passe på å spise sunt for øvrig. Grønnsaker, frukt, bær og belgfrukter er fiberrike, og inneholder mye vitaminer, mineraler, antioksidanter og mye annet sunt som kroppen har godt av og er en godt supplement til fullkornet.

Å arrangere et infomøte kan være vanskelig å gjennomføre for såpass mange medlemmer. Men benytt deg gjerne av de tilbudene vi har utenom nettpraten slik som telefon eller e-post og vi svarer deg så godt det lar seg gjøre. Vi har også mange andre gode tilbud som medlemsbladet glutenFRI, digitale foredrag og mye annet.

Lise Friis Pedersen, 19. mai 2021 18.00

Jeg ønsker å vite mer om surdeig og cøliaki

Hei! Ønsker å vite mer om surdeig og cøliaki og ikke cøliaki hveteintoleranse. ...

Hei! Ønsker å vite mer om surdeig og cøliaki og ikke cøliaki hveteintoleranse.

Monica, 5. mai 2021 19:33

Flott at du ønsker å vite mer om surdeig. Mulig vi kan ha en ny artikkel med oppskrifter i glutenFRI i nærmeste framtid, ellers så finnes det mye nyttig informasjon om glutenfri surdeig på nettet. Vi har også flere oppskrifter med surdeig på nfc.no som for eksempel denne https://ncf.no/mat-oppskrifter/oppskrifter/glutenfrie-surdeigsbagetter

Lise Friis Pedersen, 12. mai 2021 18.00

Hva kan jeg bruke i stedet for eple?

Hei, Lise. Heftet med "Sunnere bakst" har flere oppskifter med eple i. Jeg er allergisk mot eple. Har du et forslag til alternativ? Jeg ønsker ikke å bruke gulrot. Kan jeg eventuelt kutte det helt ut uten at det påvirker kvaliteten av baksten? ...

Hei, Lise. Heftet med "Sunnere bakst" har flere oppskifter med eple i. Jeg er allergisk mot eple. Har du et forslag til alternativ? Jeg ønsker ikke å bruke gulrot. Kan jeg eventuelt kutte det helt ut uten at det påvirker kvaliteten av baksten?

Elisabeth, 8. mai 2021 12:51

Du kan prøve revet pære (en fast sort), eller revne rotgrønnsaker som pastinakk eller kålrot. Du kan jo prøve å kutte det ut, men jeg er ikke sikker på om det vil påvirke kvaliteten på baksten. 

Lise Friis Pedersen, 12. mai 2021 18.00

Finnes det alternativer til fiberhusk?

Orkla har gått ut med melding om at Fiberhusk kan inneholde salmonella og at det ikke må brukes. Jeg baker brød og lurer på hva jeg skal bruke istedenfor. ...

Orkla har gått ut med melding om at Fiberhusk kan inneholde salmonella og at det ikke må brukes. Jeg baker brød og lurer på hva jeg skal bruke istedenfor.

Tove, 16. april 2021 07:01

Du kan bruke fiberhusk fra en annen leverandør, for eksempel Brisk eller Finax. Brisk "Psyllium malte frøskall" selges på Rema 1000, Finax sin "Psyllium" får du tak i hos Allergikost.no, på Meny og utvalgte Coop-butikker. Hvis du allerede har bakt brød med Orkla sin Fiberhusk, så kan du godt spise de. Salmonella-bakterien dør ved oppvarming, og et brød steker ved en kjernetemperatur på ca 100 grader, noe som er tilstrekkelig. 

Lise Friis Pedersen, 16. april 2021 11.00

Kan jeg ha glutenholdig og glutenfritt i samme stekeovn?

Er det mulig å varme glutenholdige rundstykker i samme ovn som glutenfrie hvis de glutenfrie ligger i egen form? ...

Er det mulig å varme glutenholdige rundstykker i samme ovn som glutenfrie hvis de glutenfrie ligger i egen form?

Jens Petter, 23. mars 2021 16:00

Ja det er fullt mulig. Flere ulike tester viser at de glutenfrie ikke blir kontaminert (forurenset) av de glutenholdige, selv om de varmes opp i samme ovn og på samme brett. Det som er viktig å huske på er at de ikke ligger i nærheten av hverandre og at de glutenfrie ikke blir håndtert av redskaper eller hender med «gluten» på. De må selvfølgelig ikke serveres i samme brødkurv!

Lise Friis Pedersen, 24. mars 2021 18.00

Gir hvetestivelse luftigere bakst?

Jeg har lest meg til at glutenfri hvetestivelse vil hjelpe på litt luftigere bakst. Men jeg finner ikke hvor man kan kjøpe dette (i mindre enn 25 kg!). Noen tips? ...

Jeg har lest meg til at glutenfri hvetestivelse vil hjelpe på litt luftigere bakst. Men jeg finner ikke hvor man kan kjøpe dette (i mindre enn 25 kg!). Noen tips?

Allo, 20. februar 2021 10:33

At hvetestivelse gir automatisk luftigere bakst kan jeg ikke garantere. Det er nok avhengig av flere faktorer enn kun meltypen, som for eksempel hvilket bindemiddel som er benyttet, om det er egg i baksten eller tilsvarende.

I stedet for å kjøpe ren, glutenfri hvetestivelse ville jeg ha kjøpt glutenfrie melmikser der hvetestivelse er hovedingrediensen. Både Semper Mix, Semper Mix med Fiber, Finax Mjølmix, Finax Brødmix grov, Finax Havrebrødmix, Elda allbruksmel og Lailas Mjølmix (blå) inneholder en god del hvetestivelse.

Lise Friis Pedersen, 24. februar 2021 18.00

Må elever med cøliaki ha egne bakeboller og sleiver?

Hei, jeg er lærer i mat og helse for en elev med cøliaki. Vi tilpasser oppskrifter med glutenfrie produkter og steker/koker maten hver for seg, men lurer på om vi må ha egne bakeboller, sleiver etc. Med andre ord, kan spor av gluten sitte igjen på kjøkkenutstyr ...

Hei, jeg er lærer i mat og helse for en elev med cøliaki. Vi tilpasser oppskrifter med glutenfrie produkter og steker/koker maten hver for seg, men lurer på om vi må ha egne bakeboller, sleiver etc. Med andre ord, kan spor av gluten sitte igjen på kjøkkenutstyr som vaskes for hånd eller i oppvaskmaskinen og gjøre eleven syk?

Wenche, 3. desember 2020 14:49

Det er ikke nødvendig med egne redskaper. Så lenge de er helt rene, dvs. uten synlige mel- og deigrester er det greit å bruke de samme. Vask det gjerne i oppvaskmaskin, da blir det som oftest renere – men det er ikke et must. Det vil ikke sitte igjen «spor» som gjør eleven syk.

Det som kan være kjekt å ha er en egen kjøkkenmaskin forbeholdt glutenfritt. Grunnen er at det blir lett deigrester i maskineriet som er vanskelig å få bort. Ellers er det viktig å passe på at det ikke er melrester på overflater, på stekebrett og deig i kluter og oppvaskbørster. Bruk rene kluter og oppvaskbørster og bruk bakepapir på stekebrettene.

Lise Friis Pedersen, 09. desember 2020 18.00

Sliter med fordøyelsen - hva kan hjelpe?

Hei. Sliter med fordøyelsen og obstipasjon. Har lest at linfrø kan hjelpe. Hvordan er der best å innta dem? Kan de knuses og ha i juice om morgenen? ...

Hei. Sliter med fordøyelsen og obstipasjon. Har lest at linfrø kan hjelpe. Hvordan er der best å innta dem? Kan de knuses og ha i juice om morgenen?

Ingeborg, 24. november 2020 18:06

Ifølge en av produsentene/leverandørene av knuste linfrø bør du bruke hele linfø hvis du skal spise det uten at det er oppvarmet. Grunnen er at linfrø inneholder et stoff som heter linamarin som kan brytes ned i kroppen til hydrogencyanid (blåsyre). Knuste linfø kan du bruke i grøt eller bakst fordi da ødelegges dette stoffet under oppvarmingen. Hele linfrø hjelper også mot dårlig fordøyelsen og obstipasjon.

Lise Friis Pedersen, 25. november 2020 18.00

Slår melstøv ved baking ut på blodprøvene?

Hei. Jeg fikk påvist cøliaki for ca halvannet år siden, da var jeg veldig syk og ble fult sykemeldt i et år. Jeg er nå tilbake i 60% jobb. Jeg underviser i mat og helse. Etter en treukers periode med baking i faget fikk jeg symptomer igjen. Hadde 6 timer i uken p&arin...

Hei.

Jeg fikk påvist cøliaki for ca halvannet år siden, da var jeg veldig syk og ble fult sykemeldt i et år. Jeg er nå tilbake i 60% jobb. Jeg underviser i mat og helse. Etter en treukers periode med baking i faget fikk jeg symptomer igjen. Hadde 6 timer i uken på kjøkkenet. Det slår ikke ut på blodprøvene at verdiene er forhøyet. Det gikk to uker fra jeg fikk symptomer til jeg tok blodprøven. Men var kvalm, trøtt, mye hodepine Og fikk noe utslett. Kan det være at jeg blir dårlig av mel i rommet uten at det viser på prøvene? Nå har det gått tre uker siden sist vi hadde baking og symptomene er borte. Spørsmålet er hvordan slår det ut på blodprøver? Er det sånn at en må ta prøver umiddelbart etter eller viser det på prøver i flere uker etter evt smitte? Jeg synes det er veldig vanskelig å vite hvordan jeg skal forholde meg til dette i forhold til jobben min. Legen min hadde ikke noen gode svar å gi meg.

Siv, 19. oktober 2020 11:37

Dette er en utfordrende situasjon som også angår de som jobber i tradisjonelle bakerier. Noen reagerer og man antar at det skyldes inhalasjon av melstøv som så havner i mage-tarmkanalen og gir plager. Man anbefaler der en støvmaske og enkle hansker. Det er i utgangspunktet ikke noe i veien for å berøre hvetemel, bare man ikke spiser det. Støvmaske for å unngå melstøv er muligens det viktigeste beskyttelsesutstyret man kan bruke når det er mye hvetemelsstøv i rommet. Alternativet, om du ikke får kontroll på plagene dine er at du må omplasseres på jobben, men du bør først prøve ut noen beskyttelsesgrep først (og du kan ikke forvente at blodprøvene blir positve igjen fordi det er et sent tegn)

Trond S. Halstensen, 21. oktober 2020 18.42

Kan solsikkekjerner være skadelig for meg?

I mange av de glutenfrie oppskriftene Inngår solsikkekjerne, delvis ganske mye også. På pakken står det at solsikkekjerner ikke skal spises i store mengder. Hva er «store mengder» i denne sammenhengen? ...

I mange av de glutenfrie oppskriftene Inngår solsikkekjerne, delvis ganske mye også. På pakken står det at solsikkekjerner ikke skal spises i store mengder. Hva er «store mengder» i denne sammenhengen?

Ann-Lisbet , 20. oktober 2020 17:35

Brød tilsatt solsikkekjerner utgjør så liten mengde at det er ingen fare for at du får i deg for mye kadmium. Men hvis du føler at det blir for mye, kan du bytte ut noen av solsikkekjernene med for eksempel gresskarkjerner, hakkede mandler, nøtter eller frø som chiafrø eller sesamfrø.

Solsikkekjerner inneholder en del kadmium, et tungmetall som er naturlig i jordsmonnet. For mye kadmium i kosten gjennom mange år vil gjøre at det samler seg opp i nyre og lever og kan i verste fall skade nyrene og føre til beinskjørhet. Derfor blir man frarådet å spise for mye matvarer som inneholder mye kadmium, som for eksempel solsikkekjerner. De matvarene mange spiser mye av, slik som kornprodukter, rotfrukter, poteter og grønnsaker, bidrar mest til kadmiuminntaket i befolkningen, selv om kadmiumnivåene i disse matvarene ikke er spesielt høye. Mye kadmium finner man i innmat, skjell og krepsdyr (spesielt mye i det brune kjøttet i krabbe) og i kakao. En som røyker en pakke sigaretter i uka, vil få i seg dobbelt så mye kadmium som en ikke-røyker.

I Norge har vi liten kunnskap om eksponering for kadmium via kosten. Men man regner med at de aller fleste er godt innenfor den tolerable grensen på 2,5 µg per kg kroppsvekt per uke.

Lise Friis Pedersen, 21. oktober 2020 18.00

Ønsker oppskrift på brød og rundstykker

Jeg ønsker en oppskrift på brød/rundstykker (hverdagsmat) som man kan spise daglig uten å legge sånn på seg. Etter overgang til glutenfri diett har kiloen kommet fort... jeg har aldri hatt problem med det tidligere med «vanlig» kosthold. ...

Jeg ønsker en oppskrift på brød/rundstykker (hverdagsmat) som man kan spise daglig uten å legge sånn på seg. Etter overgang til glutenfri diett har kiloen kommet fort... jeg har aldri hatt problem med det tidligere med «vanlig» kosthold.

Oddrun N., 25. september 2020 11:26

Glutenfritt brød og bakervarer inneholder ofte mer stivelse og fett og midre protein sammenlignet med glutenholdig. Det kan være en av grunnene til at du legger på deg. En annen grunn kan være at tarmen reparerer seg og tar opp mere næring enn tidligere. Når det gjelder oppskrifter så er det ikke lett å legge ut en i dette forumet, det handler jo også om hva du foretrekker. Ta kontakt med meg på epost så kan vi ta det derfra: lise.pedersen@ncf.no   

Lise Friis Pedersen, 30. september 2020 18.00

Hvilke kornprodukter bør jeg bruke?

Hei, Har nå startet opp for fullt med å bake for min datter som fikk påvist cøliaki i sommer. Vi var på kontroll i forrige uke og hun hadde på 3 mnd gått opp 2,5 kg (veier nå 20,5 kg). Jeg skal for all del ikke slanke jenta mi, men hvilke kornprodukte...

Hei, Har nå startet opp for fullt med å bake for min datter som fikk påvist cøliaki i sommer. Vi var på kontroll i forrige uke og hun hadde på 3 mnd gått opp 2,5 kg (veier nå 20,5 kg). Jeg skal for all del ikke slanke jenta mi, men hvilke kornprodukter osv. bør jeg bruke for å få best og mest energirik bakst? Og hva kan jeg evt. begrense bruken av som er «tomme kalorier»? Pga. covid har det ikke vært kurs om kost, og jeg kjenner ikke godt nok hvilke produkter jeg kan bruke mer/mindre av ved baking av brød/rundstykker etc. Hun er generelt glad i alt av bakst.

Mor til 3 åring, 23. september 2020 13:07

Det er ikke uvanlig at nydiagnostiserte legger på seg – både barn og voksne. Det kan være mange grunner til det, og glutenfrie brød og bakervarer med mye stivelse, sukker og fett og lite protein, fullkorn og fiber kan være en grunn.

Selv om du baker selv kan det være at du bruker glutenfrie melmikser med mye stivelse og sukker og lite protein og fullkorn. Den beste måten å avdekke det er å lese på ingredienslisten. Det som står først på ingredienslisten er det mest av i produktet.

Glutenfri bakst kan inneholde en del mer fett enn glutenholdig. Mange tilsetter mye frø og nøtter for å øke fibermengden, og for å få et bedre brød mht. konsistens og smak. Det er jo forsåvidt sunt å spise nøtter og frø, men mange glemmer at det er veldig fettrikt. I tillegg tilsettes ofte fett/olje i glutenfri bakst for å bedre kvaliteten og forhindre smuling. Alt dette gir et høyt fettinnhold, for mens vanlige brød inneholder mellom 1 og 3 prosent fett, kan glutenfrie brød inneholde en god del mer. Sjekk dette neste gang du baker.

Et annet tips er at du baker grovt, siden grove brød metter mer. Da spiser man mindre brød og naturlig nok mindre pålegg. Velg oppskrifter der man bruker en stor andel fullkornsmel og fiber. Det er lurt å bake med meltyper som glutenfri havre, bokhvete, hirse, teff, quinoa, fullkornsris – men også kikertmel (som ikke er korn, men belgfrukter malt til mel). Revet gulrot kan også være lurt å tilsette. Det gir god smak, konsistens, tilfører fiber og god smak til glutenfri bakst. Prøv deg også fram med andre grønnsaker.

Lise Friis Pedersen, 23. september 2020 18.00

Har dere en god oppskrift på kanelboller?

Har dere en god oppskrift på kanelboller? Hva slags mel er best? ...

Har dere en god oppskrift på kanelboller? Hva slags mel er best?

Astrid N., 25. august 2020 20:01

Vi har flere ulike oppskrifter på kanelboller på nettsiden vår. Logg deg inn på ncf.no og klikk på mat/oppskrifter. Jeg vil anbefale deg å bruke det melet som er brukt i oppskriften, men det finnes også mange andre oppskrifter som bruker andre meltyper, så vi ønsker ikke å fremheve en spesiell type. Lykke til med bakingen! 

Lise Friis Pedersen, 26. august 2020 18.00

Hvordan kan jeg bruke mer næringsrike kornsorter i brød?

Jeg leser i glutenFRI 2-2020 om næringsrike kornsorter, og tenker at jeg burde bruke noen av disse i brødet jeg baker. Når jeg baker brød til min mann bruker jeg Semper Mix Fiber (1350 g til 3 brød) og tilsetter havregryn, gresskarkjerner, solsikkekjerner, linfr&osla...

Jeg leser i glutenFRI 2-2020 om næringsrike kornsorter, og tenker at jeg burde bruke noen av disse i brødet jeg baker. Når jeg baker brød til min mann bruker jeg Semper Mix Fiber (1350 g til 3 brød) og tilsetter havregryn, gresskarkjerner, solsikkekjerner, linfrø, sesamfrø og chiafrø. Kan jeg f eks erstatte noe av Semper-melet med hirse, sorghum, teff, bokhvete, quinoa eller amarant for å få brødet mer næringsrikt? Evt hva anbefaler dere, og hvor mye? På forhånd takk for svar. Mvh Mari

Mari, 07. august 2020 09:20

Det er flott at du tilsetter ulike typer frø og kjerner når du baker. Glutenfrie melmikser er jo som kjent ikke særlig sunne sammenlignet med glutenholdig mel, og derfor trenger det mer «næring» i form av vitaminer, mineraler, fiber og protein. Men selv om frø og kjerner er noe av det sunneste man kan spise, må man ikke se bort fra at sluttproduktet (brødet) kan bli litt fett i forhold til vanlige grovbrød hvis man tilsetter en del av disse. Det er det mange som ikke tenker over. Som eksempel så inneholder solsikkefrø 54 % fett. Derfor er det lurt som du foreslår å tilsette naturlig glutenfritt fullkornsmel som hirse, sorghum, teff, bokhvete, quinoa eller amarant. Hvilken type er litt opp til hva du synes er greit å få tak i og hvor mye det koster. Jeg vet at Meny har tatt inn en del av dette melet nå, og ellers så finner du det jo også på helsekosten, men der er det ofte litt dyrere. jeg synes at teff, bokhvete og quinoa er lettest å få tak i, så du kan jo begynne med disse. Prøv deg fram med ulike typer og mengde. Erfaringsmessig kan du erstatte opptil 25 % av den glutenfrie melmiksen med en av disse naturlig glutenfrie melsortene uten at det går utover smak og konsistens. Lykke til!

Lise Friis Pedersen, 12. august 2020 18.00

Kan jeg bruke posen med "Steinalderbrød"?

Jeg har cøliaki og baker alt brød jeg spiser. Er opptatt av fiber i brødet og kjøper posen med "Steinalderbrød" som bare inneholder frø og nøtter og blander i Finax grov. Men posen er ikke merket glutenfri, den er i den vanlige bakehyllen. J...

Jeg har cøliaki og baker alt brød jeg spiser. Er opptatt av fiber i brødet og kjøper posen med "Steinalderbrød" som bare inneholder frø og nøtter og blander i Finax grov. Men posen er ikke merket glutenfri, den er i den vanlige bakehyllen. Jeg lurer på om det er ok at jeg bruker dette likevel?

Grete, 04. juni 2020 16:23

Hvis det er steinalderbrødet til Regal du mener, så er det helt OK at du bruker dette. Det inneholder linfrø, solsikkefrø, sesamfrø, gresskarfrø, hasselnøtter og mandler. Alt dette er jo naturlig glutenfrie ingredienser, og det er en veldig liten sjanse for at det skal være forurenset av glutenholdige kornsorter. Det står heller ikke noe på emballasjen om at det inneholder «spor av gluten», så det virker jo veldig trygt.

Du sier at du blander inn Finax grov (som egentlig ikke er så veldig grov, da den inneholder for det meste hvetestivelse). Her vil jeg anbefale deg at du blander inn for eksempel glutenfrie havregryn, bokhveteflak eller hirseflak i stedet for. Det er 100 % fullkorn og i stedet for ca 75 % stivelse. Jeg vil også anbefale naturlig glutenfritt fullkornsmel som hirse, havre, bokhvete, teff eller quinoa. De har det i noen velassorterte butikker og helsekostbutikker, og er lett å skaffe hvis man bestiller på nettbutikker.

Lise Friis Pedersen, 10. juni 2020 18.00

Er stivelse sunnere?

Jeg lurer på om det blir riktig å tenke på de forskjellige stivelsestypene man bruker i glutenfri baking som tilsvarende sukker for kroppen, eller om de på noe vis er sunnere? Med tanke på blodsukkerpåvirkning og næringsinnhold. ...

Jeg lurer på om det blir riktig å tenke på de forskjellige stivelsestypene man bruker i glutenfri baking som tilsvarende sukker for kroppen, eller om de på noe vis er sunnere? Med tanke på blodsukkerpåvirkning og næringsinnhold.

N, 07. juni 2020 23:16

De fleste typer stivelse er ikke noe særlig «sunnere» enn sukker, fordi stivelse brytes raskt ned til sukker i tarmen og gir en rask blodsukkerstigning. Derfor er det liten forskjell på sukker og stivelse når det kommer til blodsukkerpåvirkning. Man kan med fordel innta de stivelsesrike matvarene på slutten av måltidet – da har de minst påvirkning på blodsukkeret.

Stivelse er heller ikke særlig sunt da det inneholder lite eller ikke noe fiber, protein eller vitaminer og mineraler. Det er hvetestivelse som er den mest næringsfattige, fulgt av maisstivelse, tapiokastivelse og lyst rismel/risstivelse.

Fortsatt inneholder glutenfrie spesialprodukter mye stivelse, selv om vi ser at det har vært en positiv utvikling de senere år. Vårt tips er at du leser ingredienslisten før du kjøper et produkt. Er stivelse de første ingrediensene, og hvis fullkorn og fiber kommer langt ned på ingredienslisten bør du ikke spise altfor mye av dette produktet.

Lise Friis Pedersen, 10. juni 2020 18.00

Klikk på logoene for mer info