Arkiv

Resultat: Cøliaki (1000) viser 1 - 20

Bør jeg ta ny gastroskopi?

Hei, Leste i glutenfri at de som ikke blir frisk på glutenfri diett, skal følges opp, ta ny gastroskopi osv. Men hva betegnes som ikke frisk? Jeg har hatt cøliaki i nesten ti år og har bare tenkt at jeg må godta hyppige magesmerter, nesten daglig. Samtidig har jeg ikk...

Hei, Leste i glutenfri at de som ikke blir frisk på glutenfri diett, skal følges opp, ta ny gastroskopi osv. Men hva betegnes som ikke frisk? Jeg har hatt cøliaki i nesten ti år og har bare tenkt at jeg må godta hyppige magesmerter, nesten daglig. Samtidig har jeg ikke prøvd lav foodmap fordi jeg alt utelukker gluten og har andre allergier, og ved lav foodmap må man kutte mye som er sunt også. Jeg ble i tillegg litt redd for at matvarer som jeg spiser som er spor av gluten faktisk gjør at jeg har en vedvarende betennelse? Uten om disse matvarene som skal være ok, spiser jeg strengt glutenfritt, men kan selvfølgelig ikke alltid vite hva man får på besøk og på restaurant. Ved UL under graviditet har jeg fått beskjed om jeg har irritabel tarm, men er dette godt nok til diagnosen IBS? At jeg på bakgrunn av dette kan si at plagene kommer fra IBS, eller ville du ha anbefalt ny gastroskopi? Har mye magesmerter og oppblåsthet. På forhånd takk.

Marit, 19. september 2021 19:17

Prinsippielt skal cøliakibetennelsen i tarmen ha roet seg ned og du må anta du så og si er cøliaki-frisk i tarmen etter 10 år på GFD (selv om betennelsen raskt kan komme tilbake om man spiser glutenholdig mat). Men du bør, for sikkerhets skyld, ta dette opp med legen din. En IBS diagnose er en sekkediagnose når man har dine plager, og man ikke finner at det er noe annet galt. Ofte er det bare noen spesielle matvarer man som IBS'er reagerer spesielt på, så det behøver ikke være en så begrensende diett. Men jeg synes personer med en slik dobbelt diagnose (CD og IBS) bør kunne få hjelp av klinisk ernæringsfysiolog, dels til å bekrefte IBS diagnsoen ved eksklusjonsdiett (bare spise noe som er helt FODMAP-fritt), for deretter å introdusere mat som man vet IBS'ere oftest tåler og langsomt finne frem til matvarer man tåler godt. Dette klarer de fleste ikke på egen hånd, så de fleste trenger hjelp (men ventetiden på klinisk ernæringsfysiolog (KEF) kan være lang, avhengig av hvor du bor). Men start hos legen din og legg frem problemet, muligens kan du bli henvist for videre utredning og hjelp av KEF.

Trond S. Halstensen, 22. september 2021 18.27

Kan smerter i føtter og ledd ha noe med cøliakien å gjøre?

Er 56 år og har hatt påvist cøliaki i ca. 7 år, har til tider store smerter i føtter og ledd og lurer på om det kan være en følgesykdom til cøliaki? ...

Er 56 år og har hatt påvist cøliaki i ca. 7 år, har til tider store smerter i føtter og ledd og lurer på om det kan være en følgesykdom til cøliaki?

Ann Elin, 17. september 2021 11:15

Leddsmerter, slik du beskriver det, er vanlig ved cøliaki, særlig de som spiser glutenholdig mat (nydiagnostiserte som har leddsmerter som ekstraintestinalt symptom). Selv om mange blir kvitt dette på GFD er det fortsatt mange som plages med leddsmerter, i noen studier oppmot 1/4 av pasientene. Dette er ikke en ødelggende form av leddgikt, men en plagsom, smertefull tilstand man dessverre ikke vet hva kommer av. Muligens er det en tilstand som er assosiert med cøliaki pga felles arvlige faktorer, men dette vet vi ikke så mye om. Man har ikke data som tyder på at dette er en følgetilstand av ubehandlet cøliaki, og muligens blir det bedre ettersom man blir helt frisk i slimhinnen, noe som faktisk kan ta tid hos voksne som diagnostiseres med cøliaki (7-10 år), forutsatt at man spiser GFD.

Trond S. Halstensen, 22. september 2021 17.56

Hva er det viktigste å tenke på ved dobbeltdiagnosen cøliaki og diabetes?

Har i tillegg til cøliaki også fått diabetes. Hva er det viktigste jeg må passe på i den forbindelse? ...

Har i tillegg til cøliaki også fått diabetes. Hva er det viktigste jeg må passe på i den forbindelse?

Bitti, 22. september 2021 12:29

Først og fremst vil jeg tipse deg om våre faktaark «Cøliaki og diabetes type 1» og «10 tips til et sunt glutenfritt kosthold» som du finner på nettsidene våre. Der vil du finne mange gode tips og råd. Mye av infoen under er hentet derfra.

Det å måtte leve med begge diagnosene kan være ganske utfordrende, og krever mer tilrettelegging og planlegging i forhold til maten og det er også til stor hjelp om man har kunnskap om kosthold.

For god blodsukkerkontroll er det viktig å spise regelmessig og ikke for sjelden. Glutenfri bakst inneholder ofte mye stivelse, og har av den grunn høy glykemisk indeks (GI). Derfor krever det litt mer å holde et stabilt blodsukker på et glutenfritt kosthold. I tillegg inneholder glutenfri bakst mindre fullkorn, fiber, protein, vitaminer og mineraler sammenliknet med glutenholdig.  Å bake selv kan være en løsning for å øke næringsinnholdet og fiberinnholdet.

Bruk mer glutenfrie og grove kornprodukter, som havre, bokhvete, teff, hirse, quinoa, amarant og sorghum, når du baker glutenfrie brød, rundstykker, knekkebrød og tilsvarende. De er rike på fiber, fullkorn, protein, vitaminer, mineraler og antioksidanter og har i tillegg lav GI.

Tilsett gjerne frø, kjerner og nøtter, malte, hakkede eller hele. Det øker protein- og fiberinnholdet og tilfører masse vitaminer og mineraler til baksten. Belgfrukter, som bønner, linser og kikerter er også lurt å tilsette i glutenfritt. Det gir mye fiber, protein, vitaminer og mineraler.

Lise Friis Pedersen, 22. september 2021 18.00

Hvordan får jeg gode, glutenfrie matvaner?

Det er snart 2 år siden jeg fikk diagnosen cøliaki, og jeg har enda ikke helt tilpasset meg kostholdet og livsstilen. Jeg har ikke alltid faste måltider og småspiser mye i løpet av en dag hvis jeg ikke er opptatt med noe… Jeg har funnet ut hvilke matvarer jeg i...

Det er snart 2 år siden jeg fikk diagnosen cøliaki, og jeg har enda ikke helt tilpasset meg kostholdet og livsstilen. Jeg har ikke alltid faste måltider og småspiser mye i løpet av en dag hvis jeg ikke er opptatt med noe… Jeg har funnet ut hvilke matvarer jeg ikke ikke tåler, men trenger tips til hvordan få gode mat-VANER og klare å opprettholde faste måltider. Hva anbefaler dere?

Ingeborg, 22. september 2021 08:31

Dette er veldig individuelt, og vanskelig å svare kortfattet på i dette forumet. Jeg foreslår at du sender meg en epost: lise.pedersen@ncf.no og så tar vi en samtale. Det er et av våre medlemstilbud: https://ncf.no/om-ncf/bli-medlem/medlemsfordeler-1/samtale-med-erneringsradgiver

Lise Friis Pedersen, 22. september 2021 18.00

Koronavaksine til 13 åring med cøliaki?

Jeg er sterkt i tvil om jeg bør la 13-åringen min, som har hatt cøliaki i flere år, få korona-vaksine, som nå blir tilbudt denne aldersgruppen. Hva mener legene her? Barn blir jo som oftest lite syke av Covid19, og bivirkninger av vaksinen som først oppst...

Jeg er sterkt i tvil om jeg bør la 13-åringen min, som har hatt cøliaki i flere år, få korona-vaksine, som nå blir tilbudt denne aldersgruppen. Hva mener legene her? Barn blir jo som oftest lite syke av Covid19, og bivirkninger av vaksinen som først oppstår om noen år, som feks. ME eller andre immuologiske sykdommer er verre, tenker jeg her...

Anonym, 10. september 2021 19:26

All data vi har forteller oss at cøliakere ikke får korona lettere, eller en mer alvorlig sykdom enn andre, så de skal forholde seg til vaksinen som om de ikke hadde annen sykdom. Vi har neppe lang nok observasjonstid til å kunne si noe om hypotetiske langtidskomplikasjoner som ME eller annen immunologisk sykdom, men ingenting tyder foreløpig på det. Men det vi vet er at covid-19 gir senkomplikasjoner selv med mild sykdom. Så selv om barn og unge oftest får lett sykdomsforløp, er det noen som får tegn på hjerneaffeksjon, tap av luktesans etc. Vi anser Covid-19 for å være veldig mer alvorlig enn mulige, hitil ukjente, senkomplikasjoner av vaksinen. Snu på det, om du velger ikke å vaksinere ham og han får et alvorlig Covid-19 sykdomsforløp med senkomplikasjoner, hvordan tror du det blir?

Trond S. Halstensen, 15. september 2021 18.22

Why does my blood test show that I'm still reacting to gluten?

I have been following a gluten free diet for 8 months, but my recent blood tests show that I'm still reacting to gluten. I have "Anti-Deam glia IgG of 12, but all the other test results are normal. What could be the reason? I only eat gluten free food, avoid "may contain traces of"...

I have been following a gluten free diet for 8 months, but my recent blood tests show that I'm still reacting to gluten. I have "Anti-Deam glia IgG of 12, but all the other test results are normal. What could be the reason? I only eat gluten free food, avoid "may contain traces of" products and prepare all the food myself. It's impossible to get every product with the glutenfri symbol at the supermarket. The companies I have contacted to find out more about their (gluten free) products (maizena -Unilever, potetmel-Hoff, etc) either don't respond or give an ambiguous/non-committal response. I'm starting to get paranoid about anything I eat. Could there be another explanation for the blood test results?

Cidalia, 9. september 2021 15:50

Eight month of GFD and the only reminisce of your coeliac disease is a slightly elevated IgG-deamidated gliadin serum titre. This is not because you have some gluten ingestion; this is normal, almost very good. Your immune system has memory, and in particularly the IgG production will stay elevated for some time (similar to a vaccine response). Your ATG-IgA is normalized, which is very good in only eight-month time. So you are doing great..

Many newly diagnosed adult coeliac patient use several years to become clinical healthy (and even longer time to have mucosal healing), so be patient, you are doing great and as far as I can judge, you are totally gluten free. 

Trond S. Halstensen, 15. september 2021 18.11

Bør jeg avvente med å ta koronavaksinen?

Hei! Jeg har spørsmål knyttet til Koronavaksinen. Jeg fikk påvist cøliaki i november 2019, etter at kroppen sa stopp, og blodprøver viste høye verdier av gluten-antistoffer (transglutaminanse målt til 250). Jeg har siden gått på et strengt gl...

Hei! Jeg har spørsmål knyttet til Koronavaksinen. Jeg fikk påvist cøliaki i november 2019, etter at kroppen sa stopp, og blodprøver viste høye verdier av gluten-antistoffer (transglutaminanse målt til 250). Jeg har siden gått på et strengt glutenfritt kosthold, pluss lav FODMAP. Jeg har også gjennomført endoskopi og gastroskopi, og har fått bekreftet at tarmtottene er helt "utslitt". På siste blodprøve, i april 2021, viste blodprøvene transglutaminanse = 36,9, altså en vesentlig forbedring, men fortsatt et stykke over normalområdet, 14,9. Jeg sliter med utmattelse, er ikke i jobb, og har mer enn nok med å mestre dagligdagse oppgaver knyttet til barn, hus osv. Jeg har også fått påvist benskjørhet. I starten av forløpet var jeg sengeliggende, men har nå et noe bedre funksjonsnivå. Pga min dårlige allmenntilstand, har jeg vært avventende med å ta vaksinen. Jeg er redd for å bli veldig dårlig i ettertid, basert på erfaring med legemidler jeg har vært borti i senere tid. Jeg tok en enkel tablett av Terbinafin Orifarm 250mg, ifm. en soppkur jeg skulle starte på, og lå deretter dårlig i en uke, som følge av at jeg tok denne ene tabletten. Jeg stoppet med en gang, i samråd med lege hos Volvat. Dette har gjort meg bekymret for å ta i bruk nye legemidler nå, ref. Koronavaksinen. I dag opplever jeg til daglig symptomer som trykk i hodet, øresus og dotter i ørene med nedsatt hørsel på venstre øret, utmattelse og mental "tåketilstand". Alle disse symptomene forverres ved fysisk anstrengelse, feks husarbeid. Min fastlege utviser lite kunnskap på dette feltet, og gir meg ingen videre råd for hvordan jeg skal forholde meg til disse plagene, utover glutenfritt kosthold. Jeg har liten tillitt til hans vurderinger, og står nå veldig fast i min situasjon. Spørsmål til deg: - Bør jeg avvente med å ta vaksinen, eller er dette å regne som helt trygt i min situasjon? - Kan jeg ta ytterligere grep for å bedre min helse? Jeg er normalvektig og har ingen andre underliggende sykdommer. - Kan jeg ha utviklet ME (evt Fatigue) som følge av cøliakien? Hvordan bør jeg gå frem for en eventuell utredning med påfølgende diagnostisering i så tilfelle? Legen min utviser lite kunnskap på dette området også. På forhånd takk for svar. Med vennlig hilsen Marit

Marit, 08. september 2021 09:56

Det ser ikke ut til at cøliakipasienter har noe mer bivirkning av vaksinen enn normalt. Vaksinens bivirkning er ingenting mot de potensielle problemene en coronasykdom kan gi, så jeg ville tatt vaksinen om jeg var i ditt sted (særlig nå som smitten sprer seg igjen).

Det tar tid å bli frisk på GFD, fort 1-3 år (eller lengre). Selv om du virker spesielt plaget så virker det som om dietten langsomt friskner deg til så du er på rett vei. ME er en veldig vanskelig diagnose som nok rommer mange ulike årsaker, og derved ulike behandlinger. Foreløpig bør du anta at dette skyldes cøliakien, og at du vil bli frisk etter hvert.

Trond S. Halstensen, 08. september 2021 19.31

Kan disse plagene komme av et glutenuhell?

Kan disse plagene være reaksjon på å ha fått i seg gluten: Svimmel, kvalm, skjelven, besvimer nesten, «surrer» og blir fjern. Opplevde alle disse etter et måltid på restaurant ...

Kan disse plagene være reaksjon på å ha fått i seg gluten: Svimmel, kvalm, skjelven, besvimer nesten, «surrer» og blir fjern. Opplevde alle disse etter et måltid på restaurant

Tone, 07. september 2021 20:55

Umulig å svare kategorisk på det. Gjenkjente du plagene som glutenreaksjoner? Har du opplevd noe tilsvarende før? Noe av det du beskriver passer med blodtrykksfall, og det kan komme fra akutt betennelse i tarmen, og det kan komme av allergisk reaksjon mot noe du spiste.

Trond S. Halstensen, 08. september 2021 19.15

Vil glutenuhellet slå ut på prøver?

Hei. Jeg har siden 2/6-21 levd strengt glutenfritt etter cøliakidiagnose. Nå ser jeg at jeg for 2-3 uker siden har gjort en feil og spist Fjordland sine kjøttkaker som inneholder hvete i sausen og ikke deres GROVE kjøttkaker som er glutenfrie. Jeg opplever ingen merkbare s...

Hei. Jeg har siden 2/6-21 levd strengt glutenfritt etter cøliakidiagnose. Nå ser jeg at jeg for 2-3 uker siden har gjort en feil og spist Fjordland sine kjøttkaker som inneholder hvete i sausen og ikke deres GROVE kjøttkaker som er glutenfrie. Jeg opplever ingen merkbare symptomer når jeg får i meg gluten, men grunnen til at det ble oppdaget cøliaki hos meg var utmattelse, svimmelhet og trøtthet siden 2020. Derfor oppdaget jeg aldri at jeg fikk i meg gluten ved en feiltakelse for tre uker siden. Jeg har fått beskjed om at jeg etter tre måneder etter diagnose skal sjekkes for betennelsesindikatorer i blodet for å se om mitt nye glutenfrie liv viser gode resultater, og deretter ny gastro i juni -22. Blodprøvene jeg snakker om skal taes 6 oktober 2021. Jeg er bekymret for at dette uhellet med Fjordland for tre uker siden vil slå ut på prøvene som tas i oktober? Kan dette skje?

Bjørn, 05. september 2021 17:07

Veldig vanskelig å si. Det er så stor variasjon i hvordan pasienter reagerer mhp fallet i tTG verdiene på GFD, at man ikke kan si noe om den enkelte pasient. Men prinsippielt har du forsinket tilhelingen, men nå som du vet det så kan evt testresultater tolkes i lys av dette. Spiser du glutenfritt, så vil du bli frisk, men det kan ta noe tid (1-3 år) avhengig av hvor syk du var. Du får like mye betennelse i tarmen uavhengig av hvordan du reagerer akutt på "uhell", så vær nøye med hva du spiser.

Trond S. Halstensen, 08. september 2021 18.40

Er tTG 13 for mye?

Hei. Sønnen min (f.2013) fikk påvist cøliaki i juli 2018. Han spiser fullstendig glutenfritt, men hadde ett uhell med gluteninntak i juli 2019. Han spiser heller ikke produkter merket med «kan inneholde (spor av) gluten». På blodprøven tatt i sommer hadde...

Hei. Sønnen min (f.2013) fikk påvist cøliaki i juli 2018. Han spiser fullstendig glutenfritt, men hadde ett uhell med gluteninntak i juli 2019. Han spiser heller ikke produkter merket med «kan inneholde (spor av) gluten». På blodprøven tatt i sommer hadde han tTG 13. Han er frisk og har ingen plager med magen eller lengdevekst. Fine jernverdier. Er tTG 13 for mye? Burde den vært lavere? Siden han fikk cøliaki i 2018 har kun målt tGT nå i sommer. Burde han måle dette oftere? Fastlegen skal følge han opp med tanke på de forhøyede verdiene. Til info: Jeg har også cøliaki og har over flere år selv hatt forhøyede verdier, med tTG 29 i august 2019, 18 i mars 2021 og tGT 16 i august 2021. Jeg jukser aldri med dietten, og er generelt svært forsiktig (tar ingen sjanser ved tvil etc).

Bente, 04. september 2021 09:55

Vanskelig å si, men så lenge tTG-veriden faller jevnt og trutt så er det innenfor forventet tilheling. Han bør muligen følges opp, rutinemessig. Det tar tid å bli kvitt den immunologiske aktiviteten, lengere tid dersom man var veldig syk ved diagnosetidspunktet

Trond S. Halstensen, 08. september 2021 18.34

Tør ikke spille kort i matpausen

Barnet mitt har cøliaki. Han er redd for å vere med å spille kort i lag med andre elever når de har matpause, der andre elevene spiser mat med gluten.  Er det så farlig. kan han ikke vere med å spille når alle spiser mat? ...

Barnet mitt har cøliaki. Han er redd for å vere med å spille kort i lag med andre elever når de har matpause, der andre elevene spiser mat med gluten.  Er det så farlig. kan han ikke vere med å spille når alle spiser mat?

Mor, 01. september 2021 14:36

Nei, det bør ikke være noe fare. Skulle de andre grise til kortene med matrester så får han bare tørke kortene av med et tørkepapir el. Han reagerer ikke på så små mengder gluten som de som er hyperallergiske kan gjøre, så dette går nok greit.

Trond S. Halstensen, 01. september 2021 20.00

Legen sa jeg kunne unne meg glutenholdig mat

Hei. Fikk tidlig i sommer påvist cøliaki, først ved positive blodprøver og deretter biopsi av tynntarmen. Hadde ingen symptomer fra mage/tarm, men mange andre kroppslige problem som jernmangel, konstant trøtthet, smerter i kroppen osv. Siden dette er nytt for meg, b...

Hei. Fikk tidlig i sommer påvist cøliaki, først ved positive blodprøver og deretter biopsi av tynntarmen. Hadde ingen symptomer fra mage/tarm, men mange andre kroppslige problem som jernmangel, konstant trøtthet, smerter i kroppen osv. Siden dette er nytt for meg, bestilte jeg time for å snakke med fastlegen min om hvordan jeg nå skal forholde meg til sykdommen. Fikk da beskjed om at jeg kunne unne meg glutenholdig mat når jeg følte for det og ellers ikke sykeliggjøres mer enn nødvendig. Hadde det ikke vært for den biopsien så hadde jeg levd lykkelig uvitende om at jeg hadde cøliaki. Og jeg måtte huske på at dette er ikke en allergi, men en intoleranse. Det var ingen behov for videre oppfølging i følge legen og jeg måtte bare ta de valgene jeg selv ønsket, men måtte ikke bli hysterisk. Etter å ha googlet en del og snakket med andre som har diagnosen reagerer jeg mer og mer på disse utalelsene fra legen, og synes egentlig jeg ble kastet litt ut i det og må finne ut av det på egenhånd. Jeg blir egentlig litt usikker på hvordan jeg skal gripe det an. Bør jeg kontakte en annen lege for ny samtale, eller er dette vanlig praksis/oppfatning rundt sykdommen? Har valgt å starte på glutenfri diett da jeg stoler mer på brevet fra overlege på gastroavdelingen som tok biopsien, så får jeg bare håpe jeg har tatt det riktige valget….

Ny i gamet, 31. august 2021 22:40

Du gjorde selvsagt det riktige valget, og vil nok merke forbedringer på de andre plagene dine ettersom du tilfriskner på glutenfri kost. Først så melder du deg inn i Norges cøliakiforening, så drar du på de møtene de måtte arrangere (har vært litt vanskelig det siste året pga Corona, men det kommer seg nok). Deretter deltar du på sykehusets kurs om cøliaki (via mestringssentrene), så du får litt mer fagelig innput. Legen din vet ikke hva cøliaki egentlig er. Det kan nesten virke som om hen blander sammen det som tidligere ble kalt ikke-cøliakisk glutenintoleranse/sensitivitet og den autoimmune reaksjonen på gluten som er cøliaki. Cøliaki er noe helt annet enn en intoleranse, det tar tid å bli frisk fra den autoimmune reaksjonen, og man må leve glutenfritt resten av livet skal man bli frisk (ikke gidd å ta risikoen på at litt glutenholdig mat ikke er så farlig, det bare forsinker tilhelingen). Dessverre er det vanlig at legene ikke helt hva de skal gjøre med cøliakere på glutenfri kost, så i praksis er det cøliakiforeningene rundt omkring i landet som ivaretar behandlingen av cøliakipasientene. Det som er viktig er å ha en lege som kan ta vare på deg, følge deg opp se at du tilfriskner på glutenfri mat, og at eventuelle vitaminmangler blir behandlet. I tillegg kan det være greit å være klar over at man har høyere risiko for å utvikle annen autoimmun sykdom som f.eks. stoffskiftesykdommer som legen derved kan følge litt med på om du utvikler.

Trond S. Halstensen, 01. september 2021 19.48

Kan symptomer ha kommet fordi jeg gikk lenge udiagnostisert?

Jeg fant nettopp ut at jeg skulle hatt diagnosen cøliaki 18 år tidligere enn jeg fikk den. Jeg fikk den for 1,5 år siden og har spist glutenfritt siden og opplevd bedring på både mage og kropp ellers. Men nå de siste par ukene har jeg slitt med ekstrem utmattelse...

Jeg fant nettopp ut at jeg skulle hatt diagnosen cøliaki 18 år tidligere enn jeg fikk den. Jeg fikk den for 1,5 år siden og har spist glutenfritt siden og opplevd bedring på både mage og kropp ellers. Men nå de siste par ukene har jeg slitt med ekstrem utmattelse. Dette er svært ulikt meg da jeg er vant til å ha et høyt energinivå og «mange baller i luften». Nå er jeg nærmest desperat etter å finne ut hva denne utmattelsen kan komme av, jeg anser selvinnsikten min god nok til å ikke høre på folk som mener det kan være utbrenthet. Jeg har i tillegg vondt i magen og er mye kvalm. Kan det være symptomer på noe som har oppstått fordi jeg har gått så lenge udiagnostisert? I såfall hva? Har tatt blodprøver for vitaminmangel, stoffskifte mm, men disse var fine. Jeg ønsker nå å utredes mer, men hvilke retninger bør jeg undersøke?

Cecilie, 28. august 2021 20:02

Dersom du lever glutenfritt så må vi anta at det ikke er cøliakien din som er årsaken. Tretthet/utmattelse er et veldig uspesikt symptom som legen din kan finne ut av / utrede da det er mange årsaker til en slik tilstand, alt fra helt annen sykdom som f.eks. cytomegalovirus reaktivering, via refraktær cøliaki til depresjoner og, som noen har foreslått, utbrenthet (som egentlig bare sier det samme, man er utmattet). Gå til legen din og beskriv dine plager og ta det derfra, Gå utifra at dette i utgangspunktet ikke har noe direkte med din behandlede cøliaki å gjøre.

Trond S. Halstensen, 01. september 2021 19.29

Bør vi få ham utredet for cøliaki?

Vi har et barn på 2.5 år som har har slitt med kronisk forstoppelse siden han var litt under 2. Han har også vært ekstremt småspist helt siden vi startet med fast føde. Han har nå begynt å avta i vekst, og ligger flere centimeter og kilo bak sine jevn...

Vi har et barn på 2.5 år som har har slitt med kronisk forstoppelse siden han var litt under 2. Han har også vært ekstremt småspist helt siden vi startet med fast føde. Han har nå begynt å avta i vekst, og ligger flere centimeter og kilo bak sine jevnaldrende. Vi har oppsøk lege flere ganger, og siden far har cøliaki, var det naturlig for oss å spørre om vi burde utrede det. Legen er kategorisk avvisende til det, ettersom diagnosen er sjelden blant så små barn, og det dessuten er delvis inngripende å utrede, og ofte vanskelig å påvise. Min magefølelse sier jo at den betingede sannsynligheten for cøliaki, gitt fars diagnose og barnets symptomer, må være klart høyere enn for et tilfeldig trekt barn (som jeg antar er sannsynligheten legen refererer til). Eller er det slik at cøliaki er helt usannsynlig gitt alder? Vi har tatt hjemmetest som man får kjøpt på apoteket (antistoffer), og denne var negativ. Har dog skjønt at disse testene ikke er konklusive, særlig for små barn. Vi har også vurdert å kjøre et glutenfritt kosthold uten diagnosen, men har ikke forsøkt det fordi vi ikke ønsker å eliminere noe i kostholdet dersom det ikke er fornuftig. Har dere noen formening om dette - bør vi prøve å få til en utredning, teste glutenfritt kosthold selv eller bare godta svaret legen har gitt? Han har forøvrig gått på Movicol noen måneder nå, som er nødvendig for å holde systemet i gang.

Hilde, 28. august 2021 09:23

Cøliaki er jo forsåvidt sjeldent, men ikke så sjeldent, selv ikke blandt 2-3 åringer, men det kan være vanskligere å diagnostisere de små cøliaki-barna (<2 år) da de ofte (ca 50%) mangler autoantistoffene mot transglutaminase-2 i blodet (cøliakitesten). I tillegg kan det være nødvendig med et rikholdig glutenholdig kosthold,  hvor man faktisk spiser seg cøliakisyk, for å kunne stille diagnosen. Men mange barn sliter med forstoppelse, også de som ikke har cøliaki. Men når barnet faller på vekt/vekstkurven har plager og far med cøliaki, burde det føre til nærmere undersøkelser med tanke på cøliaki, og da må barnet spise så mye glutenholdig mat som det er mulig å få i ham, og så monitorere hvordan barnet reagerer på en slik glutenprovokasjon, samtidig som man tar de nødvendige blodprøvene (gjør ikke vondt om man husker bedøvelseskremen EMLA). Familierisikoen varierer, men det å ha et nært familiemedlem med cøliaki utløser oftes screening for cøliaki hos de de andre i nær-familien (mor/far-barn, søsken), så det er såpass vanlig i "cøliakifamilier". 

Trond S. Halstensen, 01. september 2021 19.03

Plages med utbredt rødme, kroppsverk og prikking

Jeg fikk påvist cøliaki i april 2020 og har spist glutenfritt siden. Etter oppstart av glutenfri diett ble jeg gradvis bedre. Antistoffene har gått ned for hver blodprøve. Ved uhell har jeg fått i meg glutenholdig mat og funnet ut at jeg reagerer nokså kraftig m...

Jeg fikk påvist cøliaki i april 2020 og har spist glutenfritt siden. Etter oppstart av glutenfri diett ble jeg gradvis bedre. Antistoffene har gått ned for hver blodprøve. Ved uhell har jeg fått i meg glutenholdig mat og funnet ut at jeg reagerer nokså kraftig med smerter i magen og løs mage dagen etterpå. Det er derfor nokså tydelig når jeg får i meg gluten og ikke. Det har jeg klart å unngå i stor grad. Jeg har hatt mye kroppsverk, men også dette ble gradvis mindre de første seks månedene på glutenfri kost. I september/oktober begynte jeg derimot å få en type prikking i hender og bein, særlig på kvelden, i sammenheng med kroppsverk og hodepine. I tillegg fikk jeg utbredt rødme (legen har kalt det flushing) i situasjoner hvor jeg måtte bruke litt ekstra energi. Det kunne være enkle jobbsituasjoner hvor jeg måtte konsentrere meg ekstra eller i sosialt samvær på kveldstid. Dette tiltok veldig og det ble veldig mange situasjoner hvor jeg fikk voldsom flushing. Dette begynte å skje i situasjoner som jeg ikke selv tenkte var særlig krevende, med en slags varme som brer seg fra huden på brystet, oppover halsen og til resten av ansiktet. Til tider er det som en voldsom rødme uten at jeg opplever flauhet i situasjonen. Rødfargen kan sitte igjen i huden i flere timer etterpå. Jeg får også røde prikker i huden på mer sensitive områder uten noen form for kløe eller smerte. I denne perioden fikk jeg økt prikking og økt kroppsverk, særlig i nedre del av armene. Fastlegen lurte på om det kunne være matallergier og jeg har siden måtte prøve å kutte ulike typer mat. Det hjalp noe på prikkingen, men har igjen gitt et svært begrenset kosthold. Etter besøk hos både nevrolog (ingen skader på nervesystemet påvist) og alergolog (som mente prikking og flushing ikke hadde sammenheng med allergier), har jeg fått beskjed om å prøve å innføre noen av matvarene igjen for å se hva som skjer. Når jeg da innfører noen av disse matvarene (f.eks. kylling eller eplejuice) får jeg markant økt prikking, både i hender og bein, men også oppover halsen og ansiktet. Dette tiltar gjerne innen 30 minutter etter inntak av maten. Prikkingen går over til en slags vag prikking og "dovenhet" i kroppen. Dette kan henge igjen i dager etterpå, avhengig av hvor mye av den aktuelle matvaren jeg har spist. Jeg får mye fortere denne rødmen, og i flere situasjoner enn når jeg unngår disse matvarene (som er flere enn kylling og eplejuice). Samtidig får jeg det jeg opplever som irritasjon i tarmsystemet og må mer på do enn vanlig, litt avhengig av hvilken matvare jeg har spist dagen før. Jeg (og fastlegen og allergologen jeg har hatt kontakt med) står nå litt rådvill igjen og nå lurer jeg på om dere har hørt om lignende tilfeller? Hva kan dette være og finnes det noen måte å finne ut mer? Selv når jeg kutter mange matvarer forsvinner ikke kroppsverket, flushingen eller prikking helt, men det øker derimot markant ved inntak av enkelte matvarer. Jeg har fortsatt underskudd av energi, men trives såpass godt på jobb at jeg har jobbet stort sett hele tiden. Nå har jeg hatt en kort periode med full sykemelding for å se om mer hvile hjelper. Det ser ut til å hjelpe på generelt energinivå, men ikke på hvor mye jeg reagerer ved inntak av disse matvarene (verk, flushing, prikking). Jeg kan forøvrig drikke melk uten problemer (måtte kutte det i starten). Havre måtte jeg kutte ut nokså raskt. Håper på svar. Mvh Morten

Morten, 27. august 2021 10:58

Dette høres ikke ut som det har noe med din behandlede cøliaki å gjøre. Du og legene dine er sikkert klar over at begrepet "Flushing" som akutt innsettende rødme i ansiktet og deler av kroppen uten kløe (som skiller dette fra urticaria/elveblest) og samtidig økt aktivitet i tarmen (diaree) er lærebok-symptom på en sjelden langsomtvoksende svulst som oftest sitter i tynntarmen og som produserer serotonin en såkalt Carcinoid, som noen ganger kan gi det du beskriver som passer med et carcinoid syndrom. Men siden du bruker dette begrepet så er du sikkert undersøkt med tanke på denne sjeldne tilstanden, så da må man se etter andre årsaker. Som du sikkert forstår så kan jeg ikke diagnostisere deg via nettet, og jeg må delvis svare deg i generelle vendinger. Men jeg tror løsningen må søkes uavhengig av din cøliaki du nå har behandlet med GFD i over ett år. Selv om du nok ikke er helt frisk fra din cøliaki, er de plagene du beskriver ikke vanlige ved cøliaki, hverken udiagnostisert eller i tilhelingsfasen.

Trond S. Halstensen, 01. september 2021 18.42

Bør datteren min ta biopsi?

Jeg har ei jente på 14 år som har mye plager. Hun hatt vondt i magen siden hun var liten, og går på to poser Movicol om dagen. Ble sjekket med gastroskopi når hun var 7 år, hadde ikke cøliaki da. Nå de siste årene har hun utviklet angst og depre...

Jeg har ei jente på 14 år som har mye plager. Hun hatt vondt i magen siden hun var liten, og går på to poser Movicol om dagen. Ble sjekket med gastroskopi når hun var 7 år, hadde ikke cøliaki da. Nå de siste årene har hun utviklet angst og depresjon, og har nesten konstant vondt i hodet. Magen har blitt verre. Hun slår ikke ut på blodprøver på cøliaki, men har genet. Jeg fikk alvorlig spiseforstyrrelse, angst, depresjon og hodepine som voksen. Hadde aldri vondt i magen eller fordøyelsesproblemer, men mat føltes farlig. Fikk cøliakidiagnose etter 10 år med plager, ble helt frisk, kom tilbake i full jobb og sluttet på medisiner mot angst og depresjon. Det er snart 4 år siden nå, og livet har endret seg veldig. Jeg blir derfor redd for at barnet mitt har uoppdaget cøliaki siden vi har mange av de samme symptomene (angst, depresjon og hodepine). Samtidig skjønner jeg at dette kan ha helt andre årsaker. Kan jeg insistere på gastroskopi for henne? Jeg vet legen er skeptisk. Samtidig er det samme lege som undersøkte meg i 10 år uten å sjekke meg for cøliaki. Jeg kjenner på at det er en belastning både for helsevesen og ungdommen å ta en stor unødvendig undersøkelse. Samtidig ville det ha vært fryktelig om hun skulle gå like lenge som jeg gjorde med uoppdaget cøliaki - og spesielt nå i en fase med utdanning og ungdomstid.

Ida, 26. august 2021 10:53

Hvor mye gluteholdig mat spiser hun, egentlig? Siden du har cøliaki så er det muligens ikke så mye glutenholdig mat som konsumeres (?). Grunnen til at jeg tar det opp er at man må konsumere nok gluten til å være cøliakisyk for at man kan stille diagnosen. Dersom man spiser min 2-3 glutenholdige brødskiver og/eller 2 glutenholdige måltider pr dag, og har gjordt det i minimum 6 uker (helst mer og helst lengre) så vil de fleste cøliakere ha utviklet så stor autoantistoffproduksjon i tarmen til at nok kommer over i blodbanen til at man kan påvise de karakteristiske IgA antistoffene mot Transglutaminase-2 (ATA-IgA). Dette er en enkel blodtest som man kan starte med, men det forutsetter at man har spist nok gluten. Er denne positiv, er det ren rutine å få diagnostisk utredning med eller uten biopsi. Biopsi hos cøliakere som i praksis spiser glutenfritt eller lavgluten viser ofte svake forandringer slik at man ikke kan konkludere. Jeg forstår at du føler behov for at datteren din blir tatt på alvor, men cøliaki på lavdose gluten med ikke-klassiske symptomer kan være vanskelig å diagnostisere. 

Trond S. Halstensen, 01. september 2021 18.10

Er det cøliakien som gjør at jeg har halsbrann og sure oppstøt?

Hei. Jeg har cøliaki. Har ikke vært så flink til å spise glutenfritt, så tynntarmen er nok betent. Sliter litt med sure oppstøt og halsbrann, er det cøliakien som gjør at jeg har halsbrann og sure oppstøt? ...

Hei. Jeg har cøliaki. Har ikke vært så flink til å spise glutenfritt, så tynntarmen er nok betent. Sliter litt med sure oppstøt og halsbrann, er det cøliakien som gjør at jeg har halsbrann og sure oppstøt?

Linda, 25. august 2021 17:21

Vanskelig å være sikker på det. Du kan godt ha dårlig lukkemekanisme mellom magesekk og spiserør uavhengig av din cøliaki, men det hjelper vel ikke på magesekken at du spiser gluten da veldig mange cøliakere også har tegn på betennelse i magesekken (lymfocytær gastritt), som tildels blir borte på GFD.

Vi kan bare anbefale deg å holde deg borte fra glutenholdig mat, det er ikke bra for deg. Mange sykdommer kan dukke opp ettersom man blir eldre når man ikke tar hensyn til sin cøliaki, men det vet du.

Fint at du er ærlig mhp at du "slurver" med dietten. Vi vet at noen cøliakere ikke klarer å spise GFD, og da er det greit å få vite det dersom blodprøver og tarmen ikke normaliseres, for da har man en naturlig forklaring på det, så slipper man å starte store undersøkelser pga det som da blir oppfattet som refraktær cøliaki, men som egentlig kun er en ubehandlet cøliaki.

Trond S. Halstensen, 25. august 2021 19.03

Føler livet går forbi meg

Hei, Jeg fikk diagnostisert cøliaki grad marsh 3b i slutten av juni. Etter hva jeg kan huske har jeg hatt problem med magen i 4 år. Har gått glipp av mye i ungdomstiden, både sosialt og skole. Nå har jeg ikke fullverdig vitnemål, og kan ikke studere. Ønske...

Hei, Jeg fikk diagnostisert cøliaki grad marsh 3b i slutten av juni. Etter hva jeg kan huske har jeg hatt problem med magen i 4 år. Har gått glipp av mye i ungdomstiden, både sosialt og skole. Nå har jeg ikke fullverdig vitnemål, og kan ikke studere. Ønsker å jobbe og ta fag på egenhånd, men magen ødelegger fortsatt livet mitt. Vet ikke hva jeg skal gjøre. Er alltid oppblåst, forstoppet og verkende. Ledd og muskler gjør vondt, og jeg føler meg dum fordi jeg har sånn hjernetåke. Hele livet handler nesten om magen og hva jeg kan gjøre for å holde den i sjakk, men til ingen nytte. Hva kan jeg gjøre? Er det bedre at jeg i en periode bare ikke spiser så mye? Ser umulig for meg at det kan være verre å få i meg lite næring over en periode, enn å ha det slik jeg har det nå. Føler livet går forbi meg.

Trine, 24. august 2021 09:58

Du må jammen ha hatt det slitsomt og vært mye syk. Men så fint at de fant ut av det og at du nå får muligheten til å bli frisk, selv om det nok tar litt tid. Jeg håper du har fåt tilbud om hjelp av en klinisk ernæringsfysiolog, at man har undersøkt og evt etterfylt evt. vitamin/sporstoff-mangler som cøliakien kan ha gitt deg. Dersom du sliter en del med gassproduksjon så kan du med fordel lese litt om FODMAP og IBS, og at det kan lønne seg å redusere inntaket av mat som inneholder mye ikke-absorberende karbohydrater (FODMAP). Cøliakidelen vil bli bedre, men det tar ofte ett år (eller lengre) på glutenfri kost, før du blir frisk. Noen cøliakere har også en IBS i tillegg, så da blir det en dobbelt matforsiktighet, både glutenfritt og redusert FODMAP-mat. Og du vet sikkert at melkesukkeret fungerer som en ikke-absorberbar karbohydrat for mange cøliakere. Først når tarmen tilfriskner får man tilbake evnen til å spalte melkesukkeret. Det tar alt fra 3-9 mnd på GFD før de fleste cøliakere tåler melk. Jeg synes du trenger hjelp av en klinisk ernæringsfysiolog til å se på kosten din og finne fram til mat du tolererer, så plaget som du er. Snakk med legen din om sykehuset har slik ekspertise tilgjengelig.

Trond S. Halstensen, 25. august 2021 18.52

Kan jeg ha cøliaki?

Hei. Jeg har fått vite at jeg kanskje har cøliaki. Anti-deamidert verdi økt (52) mens antiTtg er normal (1). DQ2/DQ8 genotyping gjennomført der HLA DQ8 var positiv. DQ2 var negativ. I tillegg har jeg økte leucocytter. Kan det være pga cøliaki? Har f&ari...

Hei. Jeg har fått vite at jeg kanskje har cøliaki. Anti-deamidert verdi økt (52) mens antiTtg er normal (1). DQ2/DQ8 genotyping gjennomført der HLA DQ8 var positiv. DQ2 var negativ. I tillegg har jeg økte leucocytter. Kan det være pga cøliaki? Har få symptomer. Mest det jeg vil kalle irritabel tarm innimellom. Er det mulig å få tatt gastroskopi i narkose? Jeg har sterk angst som gjør at jeg ikke klarer å gjennomføre det uten narkose.

Maja, 20. august 2021 15:04

Dersom du spiser nok gluten (2 brødskiver/2 glutenholdige måltider pr dag) og har gjort det en stund, så er det ikke så veldig stor sannsynlighet for at du har cøliaki siden IgA mot Transglutaminasen-2 (TG2) er negativ (under forutsetning at du ikke har IgA mangel). Forhøyet nivå av IgG mot deamidert gliadin er ikke så cøliakispesifikk når man ikke samtidig har økt nivå av IgA mot TG2. Men om legen din vurderer det som sannsynlig at du har cøliaki og du må ta tynntarmsbiopsi, så snakk med sykehuset om muligheten av å få tatt biiopsien i narkose. Det er de som bestemmer (om de har kapasitet). 

Trond S. Halstensen, 25. august 2021 18.05

Vil formen bli bedre etter hvert?

Har gått på streng glutenfri kost sidan diagnosen (cøliaki 3b) vart stilt i februar 2021. Har i periodar vore frisk, men ender som regel tilbake i samme tralten med at maten blir fordøyd seint, smerter i bryst, mykje luft i magen, avføring 2-3x kvar dag og veldig kva...

Har gått på streng glutenfri kost sidan diagnosen (cøliaki 3b) vart stilt i februar 2021. Har i periodar vore frisk, men ender som regel tilbake i samme tralten med at maten blir fordøyd seint, smerter i bryst, mykje luft i magen, avføring 2-3x kvar dag og veldig kvalm. Dette går opp og ned med samme kosthold. Har prøvd Somac i 8 veker, men hadde symptoma tilbake to ganger mens eg gjekk på det. Har og tatt ny gastroskopi som ser bra ut og alle blodprøver ser fine ut. Er dette noko som kan vera normalt med cøliaki, og at med tiden vil det bli bedre av seg sjølv? Er forresten 29 år.

Tommy, 19. august 2021 18:33

Veldig vanskelig å si, plagene man har ved cøliaki er veldig varierende. Dersom dette var de plagene du hadde, så kan jeg forstå at plagene kommer og går en stund etter at du har begynt på GFD. Men det er også mulig du har to tilstander samtidig, og man oppdager cøliakien da man undersøkte deg, men at en del av mageplagene kommer av en IBS (tykktarmskatar). Da er det de ikke-absorberbare karbohydratene, FODMAP, i maten (og muligens melkesukkeret (laktosen) for din del) som er problemet. Da må man redusere inntaket av slik mat i tillegg til å spise glutenfritt. Det kan være utfordrende, men vel verdt det om du har såpass mye plager som det du beskriver.

Trond S. Halstensen, 25. august 2021 17.59

Klikk på logoene for mer info