Arkiv

Resultat: Ernæring (37) viser 1 - 20

Bør jeg ta noe for å forebygge benskjørhet?

Hei! Fikk diagnosen cøliaki i voksen alder, uvisst hvor lenge jeg hadde cøliaki før det ble oppdaget. Da jeg fikk diagnosen fikk jeg beskjed om å ta folat, noe jeg gjorde. Så gikk det noen år, ny lege, slutt med folat, du må ta B12 sprøyter hver 3....

Hei! Fikk diagnosen cøliaki i voksen alder, uvisst hvor lenge jeg hadde cøliaki før det ble oppdaget. Da jeg fikk diagnosen fikk jeg beskjed om å ta folat, noe jeg gjorde. Så gikk det noen år, ny lege, slutt med folat, du må ta B12 sprøyter hver 3. mnd. Dette har jeg gjort. Så fant de ut at jeg manglet D-vit, så begynte jeg å ta det og har tatt det i flere år. Likevel holder det seg bare så vidt innom "normalen". Da jeg for et par år siden også fikk beskjed om at jeg var allergisk mot melk (proteinet) og egg, ja, da gikk "luften litt ut av meg". Jeg holder meg da selvsagt unna dette, og bruker kun litt plantemelk av og til. Det jeg bekymrer meg for er jo benskjørhet. Har forstått det slik at de som får cøliakidiagnosen nå, blir sendt til "bentetthetsmåling", det var ikke snakk om da jeg fikk diagnosen i 2008. Jeg er 50 år, trener et par ganger i uka. Med tanke på mitt dårlige opptak av D-vit, bør jeg ta noe for å forebygge benskjørhet? Bør bentettheten måles?

Unni, 10. januar 2022 22:26

Bentetthet kan måles, men det er nok avhengig av hvor du er i landet, og om man har tilgang til slike instrumenter. D-vitamin er det som er viktig (tran + multivitamin tabletter). Dersom du har spist GFD noen år (?) så burde ikke tynntarmens evne til å ta opp D-vitamin være den begrensende faktoren. Tarmen burde vært "normalisert" nå. Man kan også få "sterkere" D-vitamin tabletter som gjør det lettere å få i seg nok D-vitamin. Ta det opp med legen din. 

Trond S. Halstensen, 12. januar 2022 19.17

Kan cøliakien være grunnen til noe avflatet symfysemål?

Hei, er gravid i uke 30. Har hatt cøliaki i 7-8 år. Nå flater vekstmålene/symfysemål litt ut. Kan det være pga. cøliaki? Jeg ville at fastlegen skulle ta prøver mtp på cøliaki da jeg har gjort dette hvert 2. år, men hun hadde lagt...

Hei, er gravid i uke 30. Har hatt cøliaki i 7-8 år. Nå flater vekstmålene/symfysemål litt ut. Kan det være pga. cøliaki? Jeg ville at fastlegen skulle ta prøver mtp på cøliaki da jeg har gjort dette hvert 2. år, men hun hadde lagt inn bestilling alt, så ville ikke legge de prøvene til. Er litt over to år siden sist og de har vært i normalområdet. Jeg er normalvektig og har siden jeg fikk cøliaki kunne spise svært godt før jeg legger på meg selv om jeg ikke er noe flink med trening annet enn gåturer og vanlig daglig aktivitet. Har lagt på meg lite i graviditet, men ser at mage vokser jevnt og trutt, men tydeligvis ikke helt som forventet. Spørsmålet mitt her er vel, kan en skadet tarm gi mindre næring til foster eller vil det kun gå utover mor? Jeg spiser spor av gluten, og har selvfølgelig fått med meg nyeste forskning om at glutenfri diett ikke alltid er "nok", samtidig har dere vel ikke konkludert med at man skal ta bort alle disse matvarene med spor.

Marit, 03. januar 2022 17:26

Etter 7-8 år på GFD er du nok frisk fra din cøliaki-induserte tarmskade. Du tar nok opp det du skal, og dine cøliakiprøver har da også vært negative de siste gangene. Du spiser nok GFD og "spor av" er ikke nok til å skade tarmen. Det man skal være klar over at mye av det som skrives om problemer med cøliaki, gjelder ubehandlet aktiv cøliaki, ikke behandlet cøliaki på GFD. Det er mange årsaker til at man ikke legger på seg så mye som kurven angir og/eller at symfyse-fundus målet flater ut. Noe kan skyldes din ernæringstilstand, men også mange foster/plasenta-faktor kan spille inn. Om kurven faller for mye vil du nok bli henvist til ultralyd for å undersøke om alt er bra. Den enkeltes forestilling om at man spiser mye/normalt/lite er nokså upålitelig mhp å angi kaloriinntaket. 

Din behandlete cøliaki er ikke det første jeg ville ha tenkt på mhp årsaker til avflatet vekstkurve.

Trond S. Halstensen, 05. januar 2022 19.24

Kan ikke datteren min spise glutenfrie havreprodukter?

Hei, vår datter på fire år har akkurat fått diagnosen cøliaki. Hun har akkurat startet med glutenfri diett. Leser flere steder at barn under 18 år ikke bør spise havre. Gjelder dette også havreprodukter som er glutenfrie og som står i allergihy...

Hei, vår datter på fire år har akkurat fått diagnosen cøliaki. Hun har akkurat startet med glutenfri diett. Leser flere steder at barn under 18 år ikke bør spise havre. Gjelder dette også havreprodukter som er glutenfrie og som står i allergihyllene? Alle de sunneste produktene er jo stort sett med havre ser jeg. Vil hun skal få mest mulig næringsrikt brød osv. Hvor finner jeg svaret på dette spørsmålet?

Ida , 04. januar 2022 19:56

Det er mange år siden at barn ble frarådet (glutenfri) havre, så det må være gammel informasjon du har lest. Du kan trygt gi din datter havre, men pass på at den er glutenfri, for vanlig havre kan være forurenset av glutenholdige kornsorter på åkeren, under innhøstingen eller i mølla. Flott at du har fokus på at hun bør spise sunt og næringsrikt! Havre er jo en viktig bidragsyter til et sunt glutenfritt kosthold, sammen med andre naturlig glutenfrie kornsorter som bokhvete, teff, hirse, quinoa og amarant. Lykke til!

Lise Friis Pedersen, 05. januar 2022 18.00

Anbefales Schär Vital-brødet selv om stivelse står som første ingrediens?

Jeg er nydiagnosert og har fulgt en 100 % streng diett siden juni. Jeg har også lest det jeg kan om ferdigbrød, da jeg har tre barn og svært lite tid til baking. Det jeg har bakt opplever jeg også som ganske uengasjerende i smak dessverre. Så jeg har lest på det ...

Jeg er nydiagnosert og har fulgt en 100 % streng diett siden juni. Jeg har også lest det jeg kan om ferdigbrød, da jeg har tre barn og svært lite tid til baking. Det jeg har bakt opplever jeg også som ganske uengasjerende i smak dessverre. Så jeg har lest på det dere skriver om ferdigbrød i butikk, og at det bør gå en alarm om første ingrediens i innholdsfortegnelsen på brødet er stivelse. Men samtidig så har jo Schär Vital-brødet som dere gav en 6-er i karakter i glutenfri brødtest, nettopp dette, altså stivelse som første ingrediens. Er veldig forvirret. Kan jeg spise dette brødet daglig eller er det ikke anbefalt? Jeg skal bli bedre på bakingen, men om dette brødet er godt nok så sparer det meg for svært mye styr :) Her er det omtalte brødet: https://meny.no/varer/bakeri/brod/brod-vital-8008698011065 Tusen takk for alle råd!

Bjørn, 03. januar 2022 22:16

Testen ble utført av klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius, som har lang erfaring i å teste næringsinnholdet i produkter. Hun la vekt på brødets innhold av fiber, mettet fett, umettet fett, protein, sukker og salt. Det er det man tester "vanlige" glutenholdige brød utfra. Mengden stivelse og fullkorn ble ikke vurdert, da det ikke er noe krav til å oppgi det på emballasjen og er derfor vanskelig å måle. Personlig synes jeg det er like viktig, om ikke viktigere, men det er vanskelig å måle og sammenlikne i en slik test.

Glutenfrie brød bakes tradisjonelt med mye stivelse for at de skal «likne» mer på vanlige brød i smak og konsistens. De fleste ferdigbrødene bakes på samme måte, derfor anbefaler vi å bake selv. Det er ikke så vanskelig som man tror. Hvis man kjøper en ferdigmiks, for eksempel Møllerens grove glutenfrie rundstykker, som for øvrig har full score på Brødskala’n, er den veldig enkel å tilberede! Lykke til med bakingen :)

Lise Friis Pedersen, 05. januar 2022 18.00

Er ikke havre glutenfritt?

Jeg har ikke fått påvist noen ting, men etter at jeg begynte på glutenfri diett har plagene forsvunnet. Jeg tåler også å spise/drikke ting med «spor av gluten». Hvis jeg ved uhell spiser gluten reagerer jeg vanligvis etter 2-3 timer. I dag br...

Jeg har ikke fått påvist noen ting, men etter at jeg begynte på glutenfri diett har plagene forsvunnet. Jeg tåler også å spise/drikke ting med «spor av gluten». Hvis jeg ved uhell spiser gluten reagerer jeg vanligvis etter 2-3 timer. I dag brukte jeg Mylk havre og mandel «melk» i kaffen min kl 12 på morgenen, og kl 20:00 på kvelden ble jeg dårlig i magen. Altså 8 timer senere. Er det denne melken? Burde jeg ikke reagere fortere når det er snakk om væskeinntak? Står ingenting om at det er gluten i på den esken. Men «havre» står i markerte bokstaver. Er ikke havre glutenfritt? Eller i verste fall med «spor av gluten»?

Malin, 9. september 2021 01:49

Inneholder et produkt havre, og det ikke er merket glutenfri på emballasjen, kan det være forurenset av andre glutenholdige kornsorter. Derfor anbefaler vi at de med cøliaki bruker kun glutenfri havre, som er garantert ren. Men, det er kun «spor av» gluten i vanlig havre, og vanlig havremelk inneholder ofte lave mengder gluten og sjelden mer enn 100 ppm. Hvis du har brukt dette i kaffen (små mengder) og du reagerer 8 timer senere, kan jeg ikke forstå at det er Mylk havre og mandel som har forårsaket disse plagene. Jeg tenker at det må være noe annet du har fått i deg, eller at du rett og slett har blitt dårlig i magen av andre årsaker. Håper du finner ut av det!

Lise Friis Pedersen, 15. september 2021 18.00

Føler livet går forbi meg

Hei, Jeg fikk diagnostisert cøliaki grad marsh 3b i slutten av juni. Etter hva jeg kan huske har jeg hatt problem med magen i 4 år. Har gått glipp av mye i ungdomstiden, både sosialt og skole. Nå har jeg ikke fullverdig vitnemål, og kan ikke studere. Ønske...

Hei, Jeg fikk diagnostisert cøliaki grad marsh 3b i slutten av juni. Etter hva jeg kan huske har jeg hatt problem med magen i 4 år. Har gått glipp av mye i ungdomstiden, både sosialt og skole. Nå har jeg ikke fullverdig vitnemål, og kan ikke studere. Ønsker å jobbe og ta fag på egenhånd, men magen ødelegger fortsatt livet mitt. Vet ikke hva jeg skal gjøre. Er alltid oppblåst, forstoppet og verkende. Ledd og muskler gjør vondt, og jeg føler meg dum fordi jeg har sånn hjernetåke. Hele livet handler nesten om magen og hva jeg kan gjøre for å holde den i sjakk, men til ingen nytte. Hva kan jeg gjøre? Er det bedre at jeg i en periode bare ikke spiser så mye? Ser umulig for meg at det kan være verre å få i meg lite næring over en periode, enn å ha det slik jeg har det nå. Føler livet går forbi meg.

Trine, 24. august 2021 09:58

Du må jammen ha hatt det slitsomt og vært mye syk. Men så fint at de fant ut av det og at du nå får muligheten til å bli frisk, selv om det nok tar litt tid. Jeg håper du har fåt tilbud om hjelp av en klinisk ernæringsfysiolog, at man har undersøkt og evt etterfylt evt. vitamin/sporstoff-mangler som cøliakien kan ha gitt deg. Dersom du sliter en del med gassproduksjon så kan du med fordel lese litt om FODMAP og IBS, og at det kan lønne seg å redusere inntaket av mat som inneholder mye ikke-absorberende karbohydrater (FODMAP). Cøliakidelen vil bli bedre, men det tar ofte ett år (eller lengre) på glutenfri kost, før du blir frisk. Noen cøliakere har også en IBS i tillegg, så da blir det en dobbelt matforsiktighet, både glutenfritt og redusert FODMAP-mat. Og du vet sikkert at melkesukkeret fungerer som en ikke-absorberbar karbohydrat for mange cøliakere. Først når tarmen tilfriskner får man tilbake evnen til å spalte melkesukkeret. Det tar alt fra 3-9 mnd på GFD før de fleste cøliakere tåler melk. Jeg synes du trenger hjelp av en klinisk ernæringsfysiolog til å se på kosten din og finne fram til mat du tolererer, så plaget som du er. Snakk med legen din om sykehuset har slik ekspertise tilgjengelig.

Trond S. Halstensen, 25. august 2021 18.52

Hva kan jeg spise som verken inneholder gluten eller rismel?

Jeg kan ikke spise gluten, men heller ikke rismel og vanlig ris. Jeg trenger hjelp til å finne brød, samt melblandinger for brød og bakverk som ikke inneholder rismel eller ris. Kan noen hjelpe meg med tips til produkter? ...

Jeg kan ikke spise gluten, men heller ikke rismel og vanlig ris. Jeg trenger hjelp til å finne brød, samt melblandinger for brød og bakverk som ikke inneholder rismel eller ris. Kan noen hjelpe meg med tips til produkter?

Ida, 26. mai 2021 17:42

Det finnes en del glutenfrie produkter uten rismel, men det er kanskje ikke så lett å finne de når man står i butikken. Bruk gjerne nettet og orienter deg på forhånd. Ingredienslistene til alle typer matvarer finner du på nettet.

En del av de glutenfrie melmiksene inneholder rismel, men det finnes også uten. Mikser med hvetestivelse inneholder sjelden rismel, så de kan du bruke. Produsenter som «Det glutenfrie verksted» og «Naturlig glutenfritt» selger naturlig glutenfritt mel som bokhvete, teff, havre, quinoa, amarant, m.fl. De er jo rene og ublandede og inneholder derfor ikke rismel.

De fleste av brødene og bakervarene til Fria inneholder ikke rismel, fordi de har hvetestivelse som hovedingrediens. Les ingredienslistene for å være helt sikker.

Det er også mange ulike typer frøknekkebrød som ikke inneholder rismel.

Lise Friis Pedersen, 02. juni 2021 18.00

Kan cøliakere reagere på grønnsaker dyrket med gluten i komposten?

Jeg er ivrig med å kompostere matavfall. Kan de med cøliaki spise grønnsaker der vanlig brød er lagt i varmkomposten og vi senere dyrker grønnsaker? ...

Jeg er ivrig med å kompostere matavfall. Kan de med cøliaki spise grønnsaker der vanlig brød er lagt i varmkomposten og vi senere dyrker grønnsaker?

Kari, 25. mai 2021 09:25

JA, men for sikkerhetsskyld bør man vaske rotgrønnsaken så det ikke følger brødrester med på rotfrukten.

Trond S. Halstensen, 26. mai 2021 19.01

Hjelp! Jeg har levd glutenfritt i elleve år, men har fortsatt smerter!

Jeg ble diagnosert med cøliaki i en alder av 11. Jeg er nå 22 og lever fortsatt glutenfritt. Jeg er mye syk, dårlig og lever mye med smerter uten at leger har noe svar. Kan det være mulig at dette har noe med cølliakien min å gjøre - selv om jeg lever glu...

Jeg ble diagnosert med cøliaki i en alder av 11. Jeg er nå 22 og lever fortsatt glutenfritt. Jeg er mye syk, dårlig og lever mye med smerter uten at leger har noe svar. Kan det være mulig at dette har noe med cølliakien min å gjøre - selv om jeg lever glutenfritt?

Kira, 20. mai 2021 17:58

Dersom du vet du lever glutenfri, burde man tenke at smertene har annen årsak, og utrede det som om du ikke har cøliakisykdommen (siden du er frisk fra den på GFD).

Mange har IBS-relaterte mageplager/smerter, så legen din og du burde muligens se litt nøyere på denne tilstanden (irritabel tykktarmskatar).

Trond S. Halstensen, 19. mai 2021 19.00

Hvilke vitamin- og mineralmangler bør jeg, som cøliaker, teste meg for?

Hei, er nydiagnostisert og har påvist jernmangel. Er det andre blodprøver som fastlegen bør sette opp? Hva med kosttilskudd? Anbefales det å benytte det dersom prøvene viser at man mangler konkrete vitaminer/mineraler? ...

Hei, er nydiagnostisert og har påvist jernmangel. Er det andre blodprøver som fastlegen bør sette opp? Hva med kosttilskudd? Anbefales det å benytte det dersom prøvene viser at man mangler konkrete vitaminer/mineraler?

Ane R, 18. mai 2021 20:54

Hvilke andre tester som er relevante for deg som nydiagnostisert cøliaker (antar du ble diagnostisert hos en gastroenterolog, med biopsiverifisering), er avhengig av alderen din og hvor dårlig ernært du evt er. Jernmangel er den vanligeste mangelen man har pga cøliaki, men mange av oss, cøliakere inkludert, har mangel på endel andre vitaminer og sporstoffer som D-vitamin og, viser det seg, jod. Jeg anbefaler alle å ta en multivitamin tablett eller tilsvarende pr dag som sikrer D-vitamin og Jod (+ andre småting som sink, magan, etc), særlig er det viktig å ha god D-vitamin tilgang (tran f.eks er bra) siden D-vitamin brukes i  immunreguleringen og mangel er diskutert å bidra til den høye forekomsten vi i nordeuropa har av autoimmune sykdommer. Cøliakere har, som du kanskje vet, økt tendens til å få andre autoimmune sykdommer.

Jern kan det være vanskelig for kvinner å få nok av, så man bør prøve å bruke naturlig jern-rike matvarer som lever, blodmat og selvsagt kjøtt (jernet i disse tas bedre opp av tarmen). Jernpreparater er ofte det man bruker, men det fører ikke alltid til målet og de kan ha endel bivirkninger (forstoppelse f. eks.).  Legen din bør undersøke din ernæringsstatus og finne ut om du mangler mer enn bare jern, og så får man ta det derfra. Lykke til.

Trond S. Halstensen, 19. mai 2021 18.17

Kan glutenfri kost gjøre meg feilernært?

Siden det nå er blitt mer fokus på sunnheten i glutenfri kost, lurer jeg på om det er noe vi cøliakere bør være ekstra oppmerksomme på? Siden jeg har spist glutenfri mat i ca. 18 år, tenker jeg at næringsinnholdet i min mat ikke har vært ...

Siden det nå er blitt mer fokus på sunnheten i glutenfri kost, lurer jeg på om det er noe vi cøliakere bør være ekstra oppmerksomme på? Siden jeg har spist glutenfri mat i ca. 18 år, tenker jeg at næringsinnholdet i min mat ikke har vært særlig god, og at jeg kan være feilernært. Bør jeg spør fastlegen om å ta noen prøver, i så fall hvilke? Har dessverre lagt på meg ganske mange kilo på disse åra, og det er ikke noe greit. Kan det være en ide om NCF arrangerer et infomøte for oss som har hatt cøliaki lenge der vi kan få noen gode råd. Tilsetter alltid en god del frø i brøda som jeg baker, men hovedingrediensen er Semper mix med fiber, og den er visst ikke særlig næringsrik.

Unni, 9. mai 2021 07:50

Det er et veldig relevant spørsmål du har der! Mange føler seg nok litt «lurt» etter å ha spist glutenfrie brød som man har trodd har vært sunne - men som viser seg å ikke være det. Hvis man har et kosthold som består av en stor andel glutenfritt (usunt) brød, kaker, kjeks og tilsvarende, bør man kanskje tenke seg om og gå inn for en endring.

Å tenke at du er feilernært er kanskje å ta litt i. Husk at brødmaten bare er en del av det totale kostholdet. Frukt, grønnsaker og bær, kjøtt og fisk, belgfrukter, nøtter og frø er også inkludert i de fleste nordmenns kosthold. Det at du tilsetter frø i brødene dine gjør jo at næringsinnholdet øker, men du bør være klar over at fettinnholdet også øker - selv om det er for det meste det sunne umettede fettet det er snakk om. Men ta gjerne en helsesjekk hos legen for å se om du har noen mangler. Det er det lurt å gjøre med jevne mellomrom uansett, og ikke bare for de med cøliaki.

Men tilbake til det med brødene. Glutenholdige brød inneholder som oftest en stor andel fullkorn i form av sammalt mel, noe som er lett å se utfra hvor mange «kakestykker» de får på Brødskala’n. Det er imidlertid ikke et krav fra myndighetene å oppgi mengden fullkorn i brød, derfor er jo Brødskala’n en super og enkel måte å se om et brød er grovt.

Når det gjelder glutenfrie brød er det ikke like lett å se om det er grovt eller ikke. Forskning viser at mange GF brød inneholder mer stivelse, mindre fullkorn (og det er jo der vitaminene, mineralene og antioksidantene befinner seg), mindre protein og mer fett og salt sammenliknet med glutenholdige brød. Dette skyldes at fullkorn/sammalt mel erstattes av stivelse, fortykningsmidler og tilsatt fiber i glutenfritt. Stivelse er en veldig næringsfattig og høyt prosessert råvare som gir rask blodsukkerstigning og et svingende blodsukker, og over tid kan denne typen kosthold gi økt risiko for overvekt.

Det beste rådet jeg kan gi er å bruk mer fullkornsmel når du baker slik som for eksempel glutenfri havre, hirse, teff, bokhvete, quinoa og amarant. Da øker du vitamin- og mineralinnholdet, fiberinnholdet, proteininnholdet og reduserer mengden stivelse. Ellers så er det lurt å spise for eksempel havregryn til frokost, og passe på å spise sunt for øvrig. Grønnsaker, frukt, bær og belgfrukter er fiberrike, og inneholder mye vitaminer, mineraler, antioksidanter og mye annet sunt som kroppen har godt av og er en godt supplement til fullkornet.

Å arrangere et infomøte kan være vanskelig å gjennomføre for såpass mange medlemmer. Men benytt deg gjerne av de tilbudene vi har utenom nettpraten slik som telefon eller e-post og vi svarer deg så godt det lar seg gjøre. Vi har også mange andre gode tilbud som medlemsbladet glutenFRI, digitale foredrag og mye annet.

Lise Friis Pedersen, 19. mai 2021 18.00

Inneholder kakaomasse eller soyalechitin i sjokoladen gluten?

Kan jeg spise sjokolade som inneholder kakaomasse og soyalechitin? ...

Kan jeg spise sjokolade som inneholder kakaomasse og soyalechitin?

Awsbjørn, 15. mai 2021 10:28

Det kan du. Både kakaomasse og soyalechitin er glutenfritt.

Lise Friis Pedersen, 19. mai 2021 18.00

Jeg ønsker å vite mer om surdeig og cøliaki

Hei! Ønsker å vite mer om surdeig og cøliaki og ikke cøliaki hveteintoleranse. ...

Hei! Ønsker å vite mer om surdeig og cøliaki og ikke cøliaki hveteintoleranse.

Monica, 5. mai 2021 19:33

Flott at du ønsker å vite mer om surdeig. Mulig vi kan ha en ny artikkel med oppskrifter i glutenFRI i nærmeste framtid, ellers så finnes det mye nyttig informasjon om glutenfri surdeig på nettet. Vi har også flere oppskrifter med surdeig på nfc.no som for eksempel denne https://ncf.no/mat-oppskrifter/oppskrifter/glutenfrie-surdeigsbagetter

Lise Friis Pedersen, 12. mai 2021 18.00

Jeg får pustebesvær når jeg koser meg med fransk hvetebakst

Hei :) Etter å ha stått på en glutenfri diett i flere år, etter råd fra spesialist og ernæringsfysiolog, frister det smått med fransk hvetebakst i blant. Forrige uke spiste jeg en halv sjokoladecroissant. Etter ca. 45-60 minutter får jeg alvorlig puste...

Hei :) Etter å ha stått på en glutenfri diett i flere år, etter råd fra spesialist og ernæringsfysiolog, frister det smått med fransk hvetebakst i blant. Forrige uke spiste jeg en halv sjokoladecroissant. Etter ca. 45-60 minutter får jeg alvorlig pustebesvær som opplevdes svært ubehagelig. På kvelden fikk jeg kraftig forverring av eksemproblematikk jeg har. I går igjen, forsøkte jeg meg på en tygge av en fransk terte, igjen opplever jeg eksem... Er dette symptomer som er forenelig med cøliaki eller IBS? Ser jeg fikk diagnosen "Allergisk og diettbetinget gastroenteritt og kolitt, hvete" Hva betyr dette? Eksem og pustebesvær vil jeg nådigst unngå, men kaker frister til tross...

Karsten, 5. mai 2021 04:41

Det er ikke klassisk cøliakireaksjon på gluten, men er forenlig med klassisk (IgE mediert) allergisk reaksjon på det du spiste (med mulig svelling i halsen (angioødem) som gjorde det tung å puste). Hvilken diagnose fikk du i sin tid da du startet opp med glutenfri diet, hadde du da tegn (prøvesvar) som var forenlig med cøliaki?

Trond S. Halstensen, 05. mai 2021 18.39

Hva er gode, glutenfrie alternativer til usunne glutenfrie brød?

Isteden for å prøve å lage "glutenfri" alternativer som da er dårlig og kanskje usunn (ref NRK reportasje i forrige uken) - finnes det naturlig fri for gluten alternativer av mat/grøt/frø som burde fremmes litt mer som et alternativ til "usunn&qu...

Isteden for å prøve å lage "glutenfri" alternativer som da er dårlig og kanskje usunn (ref NRK reportasje i forrige uken) - finnes det naturlig fri for gluten alternativer av mat/grøt/frø som burde fremmes litt mer som et alternativ til "usunn" brødmat?

Ena, 3. mai 2021 16:34

Det finnes en del naturlig glutenfritt i markedet, men noen sliter litt med å bake med det uten en gjennomarbeidet oppskrift. Denne typen oppskrifter kan du finne mange av i kokebøker og på nettet, både på norsk og engelsk. I medlemsbladet glutenFRI har vi publisert denne typen oppskrifter ved flere anledninger – både i form av grøt og bakst, men også som tilbehør til middagsmat. Hvis du er medlem, kan du gå tilbake i gamle utgaver av glutenFRI for å finne disse. Vi har også skrevet flere artikler om temaet. Du finner også gode oppskrifter på https://ncf.no/mat-oppskrifter/oppskrifter på både grøter og brød med litt andre mel og kornsorter.

Lise Friis Pedersen, 05. mai 2021 18.00

Hvordan kan jeg spore glutenuhellene mine?

Hei! Hatt cøliaki litt over et halvt år. Jeg har hatt noen glutenuhell, og vet dessverre hvordan jeg reagerer ved inntak. Jeg har opplevd å spise hjemmelaget pizza og taco der ALT har vært nøye i matlaging og matservering. Det eneste er at jeg har sendt brus og toppin...

Hei! Hatt cøliaki litt over et halvt år. Jeg har hatt noen glutenuhell, og vet dessverre hvordan jeg reagerer ved inntak. Jeg har opplevd å spise hjemmelaget pizza og taco der ALT har vært nøye i matlaging og matservering. Det eneste er at jeg har sendt brus og topping nedover bordet. Hvordan kan dette være nok spor til å reagere? 🤔 Hvordan gjør jeg det da med pålegg og andre rutiner hvis det er SÅ lite som skal til? Samme ost? Vaske ketsjupflaska før jeg tar på den? 😄

Martin, 07. april 2021 16:41

Det er vanskelig å svare på om det er «spor av gluten» som kan ha forårsaket din reaksjon. De fleste cøliakere reagerer ikke på «spor av», og hvis du vanligvis ikke reagerer er det lite sannsynlig at det er årsaken. Det kan være noe annet i maten du reagerer på. Har du vanligvis en reaksjon på «spor av», og mistenker at det kan være årsaken, kan du prøve å gjøre et eksperiment: Lag og server glutenfri mat til alle rundt bordet i en periode. Da vil du kunne avdekke hva som forårsaker dine reaksjoner.    

Lise Friis Pedersen, 16. april 2021 10.00

Kan jeg drikke glutenfri øl eller ikke?

Hei. Jeg har påvist cøliaki. Etter ett år med glutenfri kost (spiste fortsatt "spor av gluten", glutenfri hvetestivelse og glutenfri øl, etter anbefaling fra kostholdsveileder) var det fortsatt skader på tarmen. Da ble jeg anbefalt å kutte til et 100% ...

Hei. Jeg har påvist cøliaki. Etter ett år med glutenfri kost (spiste fortsatt "spor av gluten", glutenfri hvetestivelse og glutenfri øl, etter anbefaling fra kostholdsveileder) var det fortsatt skader på tarmen. Da ble jeg anbefalt å kutte til et 100% glutenfritt kosthold, uten spor av gluten, samt glutenfri hvetestivelse. Ingen sa noe om glutenfritt øl, men såvidt jeg klarer å lese meg til, vil de fleste glutenfri øl likevel ikke være 100% glutenfri, kun garantert at det er under 20 ppm. Jeg klarer ikke helt å forstå om jeg kan drikke glutenfri øl eller ikke? Jeg har tenkt at jeg ikke kan drikke vanlig glutenfri øl, siden jeg ikke tåler spor av gluten og det ikke kan garanteres at det er 100% uten?

Ida, 13. april 2021 20:32

Som voksen nydiagnostisert cøliaker så  tar forbausende lang tid på GFD før slimhinneskaden/forandringene normaliseres helt.  Desto eldre du er ved diagnosetidspunktet og desto dårligere det stod til med tarmen, desto lengere tar det å blir normalisert på GFD, og her snakker vi år. Finske voksendiagnostiserte cøliakere bruke 10-12 år på GFD før 90 % av dem hadde helt normal slimhinne. Mange opplever nok at det tok minst 3 år på GFD før de følte seg "normale" igjen og det tar ofte enda lengere tid før tarmslimhinnen blir helt normal. Jeg tror nok dette er regelen og ikke en konsekvens av "spormengder" gluten i f.eks. glutenfritt øl.

Trond S. Halstensen, 14. april 2021 18.41

Hva gjør jeg når kantinen ikke tilrettelegger maten?

Hei når en jobber onshore og kantinen ikke tilrettelegger mat,hva gjør en da? ...

Hei når en jobber onshore og kantinen ikke tilrettelegger mat,hva gjør en da?

Sandra , 9. april 2021 12:57

Det synes jeg er dårlig gjort! Da bør du ta kontakt med ledelsen. Hvis ikke det fører fram kan du henvende deg til Forbrukerrådet. Lykke til!

Lise Friis Pedersen, 14. april 2021 18.00

Er svedjerug glutenfritt?

Bruk av urkorn er blitt populært. Forleden dag kom jeg over noen knekkebrød laget med svedjerug, som selgeren fortalte var glutenfrie. Jeg tok ikke sjansen på å spise dem, men lurer på om det ville vært trygt. Er innholdet av gluten så lavt i svedjerug at d...

Bruk av urkorn er blitt populært. Forleden dag kom jeg over noen knekkebrød laget med svedjerug, som selgeren fortalte var glutenfrie. Jeg tok ikke sjansen på å spise dem, men lurer på om det ville vært trygt. Er innholdet av gluten så lavt i svedjerug at det er under grensen, dvs under 20 ppt eller eventuelt under 100 ppt?

Åse, 12. april 2021 17:21

Nei, urkorn er ikke glutenfritt og dermed ikke trygt for de med cøliaki. Så det er ikke bra at selgeren forteller dette. Men urkorn kan være bra for de som sliter med magen av andre årsaker enn cøliaki.

Lise Friis Pedersen, 14. april 2021 18.00

Vil det forekomme meir glutenrester i glutenfri hvetestivelse, enn i glutenfri havre?

Lurer på om det naturlig nok vil forekomme meir glutenrester i glutenfri hvetestivelse, enn i glutenfri havre? Tenkte siden hvetestivelse tross alt er laget av hvete? Eller er dette ein heilt feil antagelse? Eg prøver desperat å finne ut kor eg får i meg gluten. Slik det er ...

Lurer på om det naturlig nok vil forekomme meir glutenrester i glutenfri hvetestivelse, enn i glutenfri havre? Tenkte siden hvetestivelse tross alt er laget av hvete? Eller er dette ein heilt feil antagelse? Eg prøver desperat å finne ut kor eg får i meg gluten. Slik det er no så har eg kommet fram til at det bare kan være glutenfrie brød med hvetestivelse. Nesten alle glutenfrie brød inneholder hvetestivelse, som hovedingrediens. Eg har sjekket om det er andre allergier involvert for meg, men det er det ikke. Bare cøliaki. Lurer også på hvorfor det bare er de nordiske landene som tilsetter hvetestivelse i glutenfrie produkt? Andre land i sør Europa går ikkje god for at glutenfri hvetestivelse kan spises av cøliakere. Veldig frustrerende å ikkje finne kilden.

Glutenrester, 24. mars 2021 13:23

Det er veldig lite gluten i hvetestivelsen som brukes i de glutenfrie brødene, så vi mistenker heller at mageplagene skyldes FODMAP-karbohydratene som går under fellesbetegnelsen "Fruktaner" som det er endel av i hvetemel og ekstra mye i norsk hvetemel. Det kan gi magesmerter, oppblåsthet og varierende diare slik man kjenner det til fra irritabel tykktarmssyndrom (IBS). Det er også derfor man fant ut at de som trodde de hadde ikke-cøliakisk glutensensitivitet (intoleranse) ikke reagerer på gluten, men på noe annet i hvetemelet inkludert Fruktanene, slik som IBS pasienter gjør. Cøliakere som ikke tåler glutenfritt brød med hvetestivelse bør derfor slutte å spise slikt brød og heller velge produkter som er naturlig frie for gluten, og teste ut en glutenfri  lav-FODMAP diett.

Trond S. Halstensen, 24. mars 2021 18.33

Klikk på logoene for mer info