Arkiv

Resultat: Forskning (52) viser 1 - 20

Vil jeg kunne leve som normalt om jeg tar cøliakipillen?

Er det slik å forstå at tanken bak "Glutenpillen" (Knut Lundin og co.) som har blitt diskutert i media den siste tiden skal kunne gi meg som cøliaker muligheten til å leve 100 % som før jeg fikk diagnosen? F.eks ta tre piller (Frokost, middag og kveld) og sp...

Er det slik å forstå at tanken bak "Glutenpillen" (Knut Lundin og co.) som har blitt diskutert i media den siste tiden skal kunne gi meg som cøliaker muligheten til å leve 100 % som før jeg fikk diagnosen? F.eks ta tre piller (Frokost, middag og kveld) og spise det jeg ønsker, selv om det inneholder gluten? Fikk litt inntrykk at en slik pille "bare" var for å behandle uhell, og ikke som livslang behandling for å slippe glutenfri diett?

Bjørn, 28. september 2021 14:18

Meningen med publikasjonen var å teste om dette var trygt og om det virket med relativt lavt gluteninntak. Foreløpig er det vel kun et håp, og ikke vist at det også virker ved høyere gluteninntak, men der er man ikke ennå. Det må gjøres mye mer forskning og undersøkelser før man kan konkludere. Dette er vel tredje "cøliakipille"-forsøk, alle med ulike virkemåter.  Ting tar tid, ofte lang tid, så jeg ville ikke håpet på en helbredende behandling uten bivirkning med det første. Det gjenstår mye arbeid.

Trond S. Halstensen, 29. september 2021 19.40

Hva gjør jeg når kantinen ikke tilrettelegger maten?

Hei når en jobber onshore og kantinen ikke tilrettelegger mat,hva gjør en da? ...

Hei når en jobber onshore og kantinen ikke tilrettelegger mat,hva gjør en da?

Sandra , 9. april 2021 12:57

Det synes jeg er dårlig gjort! Da bør du ta kontakt med ledelsen. Hvis ikke det fører fram kan du henvende deg til Forbrukerrådet. Lykke til!

Lise Friis Pedersen, 14. april 2021 18.00

Hva er årsakssammenhengen mellom IgA-mangel og cøliaki?

Jeg lurer på årsakssammenhengen mellom IgA-mangel og cøliaki, hvor den første er disponerende faktor for den andre. Jeg har lest at mennesker med IgA mangel har 10-20 ganger høyere sannsynlighet for å utvikle en autoimmun respons på gluten sammenlignet me...

Jeg lurer på årsakssammenhengen mellom IgA-mangel og cøliaki, hvor den første er disponerende faktor for den andre. Jeg har lest at mennesker med IgA mangel har 10-20 ganger høyere sannsynlighet for å utvikle en autoimmun respons på gluten sammenlignet med den generelle befolkningen. Vet vi noe i dag noe om hvorfor det er slik, og hva som er bakenforliggende mekanisme?

R, 30. mars 2021 19:00

Veldig interessant spørsmål, men nei vi vet ikke hvorfor. 

Trond S. Halstensen, 31. mars 2021 19.04

Kan skadene på tennene skyldes ubehandlet cøliaki?

Hei! Har ein gut på 10 år som har emaljeskader på 4 jeksler (dei same på kvar side oppe og nede). Skadane oppfattar eg då som symmetriske. Kjevortoped tilrår at desse vert trekt for å unngå store problem seinare. Eg trur skadane kan ha samanheng med ub...

Hei! Har ein gut på 10 år som har emaljeskader på 4 jeksler (dei same på kvar side oppe og nede). Skadane oppfattar eg då som symmetriske. Kjevortoped tilrår at desse vert trekt for å unngå store problem seinare. Eg trur skadane kan ha samanheng med ubehandla cøliaki. Han fekk diagnosen då han var 4 år, men vi mistenkte dette allereie før 2-års alder då han hadde same symptom som søstra (svært oppblåst mage). Søstra fekk diagnosen då ho var 1,5 år, medan han ikkje hadde utslag på prøver ved 2-års alder. Blodprøveverdiane var derimot skyhøge når han var 4 år. Trur du, ut i frå den forskinga du har vist til tidlegare, at skadene på tennene kan kome av ubehandla cøliaki når han var liten? Korleis går vi fram for å få dette dokumentert? Har spurt mange tannlegar tidlegare, og det verkar som det er svært lite kunnskap om dette og at dei vegrar seg for å gjere ei slik vurdering. Det kan jo sjølvsagt ikkje bevisast at han hadde cøliaki så tidleg når det ikkje var utslag på blodprøvene (sjølv om andre symptom var der).

Liv, 10. november 2020 11:43

Det er fult mulig at emaljeskadene skyldes ubehandlet cøliaki i barneårene. Kunne du tatt noen bilder av forandringene (tørk fuktigheten av tennene og bruk mobilen) og send dem til meg på mail? Vi jobber med dette så jeg kan la min stipendiat se på bildene. Ja det er lite kunnskap om dette, men vi jobber med saken.

Trond S. Halstensen, 11. november 2020 19.28

Går jeg frem på riktig måte?

Hei. Det er snart tre år siden jeg fikk cøliakidiagnose med helt flat tynntarm i en alder av 71 år. Jeg ble bedre med glutenfri kost, men tålte plutselig ikke havre, mandler, epler og skarpe krydder. Brukte laktosefrie melkeprodukter. I mai i år ble jeg plutselig d&ari...

Hei. Det er snart tre år siden jeg fikk cøliakidiagnose med helt flat tynntarm i en alder av 71 år. Jeg ble bedre med glutenfri kost, men tålte plutselig ikke havre, mandler, epler og skarpe krydder. Brukte laktosefrie melkeprodukter. I mai i år ble jeg plutselig dårlig konstant i magen. Prøver og gastroskopi viste ikke noe, så jeg begynte på Lav FodMap kost i tolv uker, men ble bare verre og fikk tidvis utslett i ansiktet som hudlegen sa var en type elveblest. Legen sa at jeg måtte finne ut selv hva jeg ikke tålte ved å utelukke en og en matsort av gangen. Jeg startet med å ta vekk laktosefrie melkeprodukter i tre uker og ble mot slutten noe bedre, så jeg provoserte med en dose melk igjen og ble straks verre. Tok bort egg og ble litt bedre. Tåler ikke brød med frø og korn, og lever på lys melblanding i brødene. Jeg spiser jo mye grønnsaker, fisk og kjøtt, men blir ikke ordentlig mett. Blir dette et ufullstendig kosthold? Jeg tar multivitamin og d-vitamin i tillegg. Går jeg fram på riktig måte?

Wenche, 3. november 2020 20:19

Det kan virke som du har utviklet en klassisk matvareintoleranse, og den kan man i en viss grad diagnostisere via blodprøver. Jeg ser klart at du kunne ha fått problemer med FODMAP-karbohydrater, men dersom det ikke hjalp med en streng FODMAP-fri diet i flere uker så var/er det neppe det. Tåler ikke brød med frø og korn, og lever på lys melblanding i brødene. At du reagerer på egg og melk er muligens ikke så uvanlig da det er mange som reagerer på disse matvarene. Slik du beskriver kosten din så fremstår den ikke ensidig i det hele tatt, men er du i tvil burde du kontakte en klinisk ernæringsfysiolog som kunne gå igjennom kosten din og gi deg råd om hvordan den evnt. burde endres. Jeg forundrer meg over noe du skrev, at du: "Tåler ikke brød med frø og korn, og lever på lys melblanding i brødene". Jeg håper vi snakker om glutenfrie frø/korn (?) og lyse, glutenfrie melblndinger. Brøderstatningene har oftest ikke den samme næringsverdien som de brødene de erstatter, de ineholder mer hurtigabsorberende karbohydrater, noe som kan gi økt sultfølelse, og de mangler mye B-vitaminer og jern, men vi har andre kilder til dette i kostholdet så noen mangeltilstand er det vanskelig å se at du burde få. 

Trond S. Halstensen, 04. november 2020 19.08

Er blodprøven som kan gi diagnose uten glutenprovokasjon tilgjengelig?

Hei, har vore hos legen og tatt blodprøver (2017) for å sjå om eg har cøliaki og B12 mangel. Det var negativt på blodprøve. Eg har i mange år no ete nesten glutenfritt. Kan dette gjera at blodprøvene er negative? Eg hadde B12 mangel på 90-tal...

Hei, har vore hos legen og tatt blodprøver (2017) for å sjå om eg har cøliaki og B12 mangel. Det var negativt på blodprøve. Eg har i mange år no ete nesten glutenfritt. Kan dette gjera at blodprøvene er negative? Eg hadde B12 mangel på 90-tallet og lite jern i blodet. No har eg verdier innen normalen. Kan det at eg lever nesten glutenfritt, gjera at eg ikkje får riktige prøvesvar? Den nye blodprøven som er oppfunne er vel ikkje tilgjengelig enda? Det er vel unødvendig å ta prøve når eg ikkje eter særlig glutenkost?

Bente, 30. januar 2020 13:24

Ja, har du spist glutenfritt i mange år så har du evt. helbredet deg selv fra cøliakisykdommen. Man må spise nok gluten lenge nok til å reaktivere cøliaki-sykdommen skal man kunne stille diagnosen. De teknikkene man leser om, som kan stille diagnosen hos de som spiser glutenfritt, er ennå ikke tilgjengelig utenom forskningen.

Trond S. Halstensen, 05. februar 2020 18.19

Forskes det på fatigue i forbindelse med cøliaki?

Hei! Vet du om det forskes noe på post inflammatorisk fatigue i forbindelse med cøliaki? Forstått det slik at det kan ta mange år for noen å få energien tilbake, spesielt dem som sliter med IBS i tillegg. ...

Hei! Vet du om det forskes noe på post inflammatorisk fatigue i forbindelse med cøliaki? Forstått det slik at det kan ta mange år for noen å få energien tilbake, spesielt dem som sliter med IBS i tillegg.

Marie, 15. januar 2020 17:12

Siden fatigue'en ved cøliaki går over på GFD (selvom det tar tid (opptil 3-5 år hos voksendiagnostiserte cøliakere), så vil pasientene bli "borte" mens man forsker på dem, og ikke kan man gjøre forsøk på dem (gjøre de syke igjen på glutenholdig diett) så det er vanskelig å forske på. Jeg kjenner ingen pågående forskning som fokuserer på dette fenomenet ved cøliaki. Ved IBS er dete mye forskning for å identifisere hvilken() bakterie(r) det er som er ansvarlig for tilstanden, men utover å registrere at IBS har mange av de samme fatique problemene som cøliaki så har jeg sett noen som har forsøkt å gå i dybden på årsaken til utmattelsen (fatigue). Fatigue'en tenderer til å bli borte hos begge ved behandling (GFD og FODMAP-redusert diet).

Trond S. Halstensen, 15. januar 2020 19.14

Cøliakipillen

Hei. Jeg er hørselshemmet, men hører via VI. Da er det vanskelig med foredrag, men jeg er veldig flink til å lese. Finnes foredragene om cøliakipille skriftlig? Er jo veldig spent på når/om den kommer? Håper på svar. Vennlig hilsen Tonje ...

Hei. Jeg er hørselshemmet, men hører via VI. Da er det vanskelig med foredrag, men jeg er veldig flink til å lese. Finnes foredragene om cøliakipille skriftlig? Er jo veldig spent på når/om den kommer? Håper på svar. Vennlig hilsen Tonje

Tonje R., 10. november 2019 15:45

Jeg skal høre med Knut E. A. Lundin om han har skrevet noe om det på norsk, og så tar vi det derfra.

Trond S. Halstensen, 13. november 2019 18.35

Kan enzympiller dempe symptomer ved inntak av gluten?

Har sett at det generelt blir diskutert om produkter som Gluten Go. Kan disse dempe symptomene, om man har fått i seg gluten? Jeg er klar over at man ikke kan ta det for så å spise normalt, og at det primært er for de med intoleranse. Vet du noe om dette? Mvh k...

Har sett at det generelt blir diskutert om produkter som Gluten Go. Kan disse dempe symptomene, om man har fått i seg gluten? Jeg er klar over at man ikke kan ta det for så å spise normalt, og at det primært er for de med intoleranse. Vet du noe om dette? Mvh kine

Kine A., 27. september 2019 19:43

Felles for alle disse glutennedbrytende enzymtilskuddspillene er at de bryter ned gluten utenfor kroppen, men inger har vist at det hjelper å ta de når man har fått reaksjon (da er gluten kommet over i slimhinnen alt), eller at man kan spise glutenholdig mat bare man tar slike piller. De har for liten kapasitet til å fjerne nok gluten raskt nok i magesekken (veldig surt miljø) til å kunne brukes. Om de virker ved lav-dosert gluten "forurensing" vet man heller ikke da det ikke foreligger noen undersøkelser på dette. Det virker i mat som har litt gluten i seg (brøddeig med 200 ppm som tilsettes enzymer får nivået redusert til <20ppm). Men det er mye mer gluten i vanlig brød. Så jeg vet ikke helt hvilken plass dette skal ha i behandlingen, og ved glutensensitivitet så har det vist seg at det ikke er gluten som er problemet, men muligens FODMAP-karbohydraten Fruktan i hvetemelet, og det brytes ned av andre enzymer.

Trond S. Halstensen, 02. oktober 2019 19.01

Stemmer det at blant cøliakipasienter er det kun 16,9% som ikke vil ha en forandring forenelig med kronisk gastritt på biopsi?

Jeg leste en studie som hevder at blant cøliakipasienter er det kun 16,9% som ikke vil ha en forandring forenelig med kronisk gastritt på biopsi. Stemmer dette og hva er årsaken til det? ...

Jeg leste en studie som hevder at blant cøliakipasienter er det kun 16,9% som ikke vil ha en forandring forenelig med kronisk gastritt på biopsi. Stemmer dette og hva er årsaken til det?

Silje, 20. februar 2019 17:10

Flere studier har funnet noe av det samme: Det er en klar økt forekomst av gastritt hos de med ubehandlet cøliaki. Desto sykere tarmen er, deto mer gastritt. Men gastritt blir klassifisert i tre hovedgrupper. Den lymfocytære gastritten, hvor man ser en økning av T-celler i mageslimhinnen, finnes hos ca 16-17% av cøliakere og bedres på glutenfri kost. Denne varianten kan sees på som en glutenreaksjon i magesekken. I tillegg var det mange som hadde kronisk aktiv (31%) - og kronisk innaktiv gastritt (33%). I en undersøkelse fra Nederland (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5625871/)  var det mange som hadde Helicobacter pylori bakterien i magesekken, en kjent årsak til aktiv gastritt (78% hadde det).  Det er særlig økningen av den lymfocytære gastritten som oppfattes som cøliaki assosiert (er ikke assosiert med Helicobacter pylori). Hvor mange som har helicobacter infeksjon/kolonisering er ukjent, og der er det store regionale forskjeller så disse tallene behøver ikke gjelde for Norge. 

Trond S. Halstensen, 20. februar 2019 19.20

Hva er årsaken til cøliaki?

Hei, kan du fortelle meg kort om årsaken til cølliaki? ...

Hei, kan du fortelle meg kort om årsaken til cølliaki?

Wissam, 1. februar 2019 13:48

Nei, for det vet vi ikke. Vi vet hva cøliaki er, vi kjenner til mekanismen, og at dette er en gluten-drevet autoimmun sykdomsprosess, men vi forstår ikke hvorfor kun ca 4-12% av de som har den nødvendige  genetiske forutsetningene (riktig vevstype: HLA-DQ2.5 eller DQ8) får cøliaki.

Trond S. Halstensen, 06. februar 2019 18.36

Ny forskning på cøliaki og sammenheng med bakterie i tarmen?

Hei! Jeg har fått påvist cøliaki ved blodprøve og biopsi for en del år tilbake, og var hos ny fastlege i dag. Han kunne fortelle at det nå hadde kommet ny forskning som viste at cøliaki kom av en bakterie i tarmen, og at mange tålte havre og spelt m...

Hei! Jeg har fått påvist cøliaki ved blodprøve og biopsi for en del år tilbake, og var hos ny fastlege i dag. Han kunne fortelle at det nå hadde kommet ny forskning som viste at cøliaki kom av en bakterie i tarmen, og at mange tålte havre og spelt men ikke rug, bygg og hvete. Jeg sa at jeg ikke var noen ekspert men trodde at det gjaldt de som ikke hadde diagnosen cøliaki, men de som hadde glutenintoleranse (som jeg har skjønt kanskje kan handle om andre ting enn gluten). Han sa da at dette var helt ny forskning som hadde kommet for et par uker siden og at det også gjaldt de med cøliaki. Man måtte egentlig bare teste ut selv hva man tålte og ikke tålte, sa han. Kjenner du til denne forskningen? Mvh Rigmor

Rigmor, 24. januar 2019 13:51

La oss si at jeg tror legen din må ha misforstått den forskningen som det siteres til. La oss ha det helt klart: cøliaki er en egen spesiell autoimmun reaksjon på gluten i hvete (inkludert spelt og alle andre gamle hvetesorter), bygg og rug, men ikke havre som er en veldig fjerne slekting av de andre kornsortene. Det typiske for de med ikke-cøliakisk glutenintoleranse er at de tåler spelt bedre enn hvete og vi tror det skyldes at spelt inneholder mindre FODMAP-karbohydrater enn hvete (Fruktaner). Denne tilstanden er da også forbundet med dysbiose - endret bakterie-kolonisering av tarmen, slik som ved IBS (tykktarmskatar). Jeg gjorde et søk i forskningsdatabasene (pubmed.com) for å se om jeg kunne finne den helt nye forskningen som det ble sitert til, men jeg fant ingenting som kunne forklare legens utsagn. Så la oss være helt klare på at for en cøliaker er det viktigeste å holde seg lang unna gluten, og blir man ikke bra av glutenfri kost alene så får man undersøke om man i tillegg kan ha en IBS og må være forsiktig med FODMAP-karbohydrat-rik mat eller om man har annen årsak til plagene. Det er mange årsaker til mage-tarmplager og noen av disse rammer cøliakere oftere enn andre (som f. eks. mikroskopisk/lymfocytær kolitt). Bare fortsett å lev slik du har gjort til nå, glutenfritt, så har du i alle fall kontroll på cøliakien.

Trond S. Halstensen, 30. januar 2019 17.56

Forskning påstår at cøliaki ikke handler om gluten, men om bruk av ugressmidler under dyrking

Hei. I dag leste jeg en artikkel med referanser til forskning, hvor det påstås at cøliaki ikke handler om gluten i det hele tatt, men om bruk av ugressmidler under dyrking. På slutten av artikkelen står det at man kan begynne å spise glutenholdig korn igjen, s&ar...

Hei. I dag leste jeg en artikkel med referanser til forskning, hvor det påstås at cøliaki ikke handler om gluten i det hele tatt, men om bruk av ugressmidler under dyrking. På slutten av artikkelen står det at man kan begynne å spise glutenholdig korn igjen, så snart tarmtottene er helbredet, så lenge man holder seg til økologisk dyrket korn. Er det for godt til å være sant? (Lenke: https://www.getholistichealth.com/78337/gluten-intolerant-glyphosate/ )

Beathe, 1. januar 2019 23:04

Ja, det er for godt til å være sant. Artikkelen som det siteres til er en gjennomgang av et sprøytemiddel (glykofosfat)  mulige effekter på visse enzymsystemer som kan tenkes å være involvert i nedbrytningen av gluten og derved i utviklingen av cøliaki. Artikkelen er tidvis veldig tendensiøs og har en klar agenda: spis økologisk dyrket mat. Vi har ingen vitenskaplige belegg for å kunne påstå at det er sprøytemidler som opprettholder cøliakien, tvertimot så vet vi at gluten klarer dette på egenhånd. Så fortsett å spise glutenfritt, og om man liker (og har råd til) den økologiske maten så er det helt greit, men noe vidunderkur er det ikke.

Trond S. Halstensen, 02. januar 2019 19.59

Hvor vanlig er det å ha vevstypen HLA-DQ8 ?

Hei! Jeg har et spørsmål ang. vevstyper. Mine barn har HLA-DQ8, altså det genet som ca. 9-10 %(?) av alle med cøliaki har. At HLA-DQ2.5 er mer vanlig, også i befolkningen generelt, vet jeg, men jeg klarer ikke å finne ut hvor vanlig HLA-DQ8 er. Så om 20-30...

Hei! Jeg har et spørsmål ang. vevstyper. Mine barn har HLA-DQ8, altså det genet som ca. 9-10 %(?) av alle med cøliaki har. At HLA-DQ2.5 er mer vanlig, også i befolkningen generelt, vet jeg, men jeg klarer ikke å finne ut hvor vanlig HLA-DQ8 er. Så om 20-30 % av den norske befolkningen har HLA-DQ2.5, hvor mange prosent av befolkningen har HLA-DQ8? Og er det større risiko for å utvikle cøliaki med en av vevstypene, altså HLA-DQ2.5 vs. HLA-DQ8?

Marianne, 17. desember 2018 10:13

Grovt sett har ca 8% av befolkningen HLA-DQ8, så den er ikke spesielt overrepresentert hos cøliakere, men du kan få cøliaki på bakgrunn av HLA-DQ8.

Trond S. Halstensen, 19. desember 2018 19.09

Den gluten-pilla som skal komme på markedet, hjelper den for ikke-cøliakisk glutensensensivitet og?

Hei. Den gluten-pilla som skal komme på markedet, hjelper den for ikke-cøliakisk glutensensensivitet og? Jeg blir mye dårligere enn ei jeg kjenner som har cøliaki. Blir sengeliggende. får smerter over hele meg, migrene, blir lys-og lydfølsom og irritabel. ...

Hei. Den gluten-pilla som skal komme på markedet, hjelper den for ikke-cøliakisk glutensensensivitet og? Jeg blir mye dårligere enn ei jeg kjenner som har cøliaki. Blir sengeliggende. får smerter over hele meg, migrene, blir lys-og lydfølsom og irritabel. Og add sympt. Alt forsvinner om jeg holder meg langt unna det. Min datter var på BUP pga lærevansker, raserianfall osv.. Så kuttet jeg gluten helt. Etter en mnd så kjente jeg nesten ikke ungen min igjen. Så nå vil lærerene ha vekk spesialundervisningen og. Føler ikke jeg blir tatt alvorlig i detta landet.

June, 15. desember 2018 16:29

Jeg er litt usikker på hva du mener med den "gluten-pilla". Det har vært mange håpefulle tanker om å kunne behandle cøliaki med en pille og også med "vaksine",  men foreløpig er det ingen som har klart å vise at det fungerer. Så ingen vet når det kommer en behandling mot cøliaki. Når det gjelder ikke-cøliakisk glutensensitivitet så har vi ennå mindre kunnskap, særlig fordi vi har hatt vanskeligheter med å dokumenter at tilstanden faktisk finnes. Ved dobbelt blindet glutenprovosering (ren gluten blandet inn i annen mat) viste det seg at av de som trodde de reagerte på gluten, var det ikke flere som reagerte på gluten-holdige enn på de glutenfrie proteinbarrene/skjokolademuffinsene. Vi vet derfor ikke helt hva det er i hvetemelet de som har slik ikke-cøliakisk "gluten"sensitivitet reagerer på, men man har antydet at noen eller mange har en IBS-liknende tilstand og reagerer på FODMAP karbohydratene kalt fruktaner i hvetemelet. De emosjonelle reaksjonene du beskriver er ennå svært dårlig kartlagt og ennå mindre vitenskapelig dokumentert. Det finens mange andre årsaker til uro/konsentrasjonsvansker så BUP er muligens involvert og kan finne ut årsaken til hennes lærevansker (utover glutenreaksjon) som kan rettferdiggjøre ekstrahjelpen til din datter.

Trond S. Halstensen, 19. desember 2018 18.52

Vet du noe om vaksinen mot cøliaki som testes i Australia?

Vet du noe om den vaksinen mot cøliaki som visstnok testes ut i Australia? Er det noe som kommer hit til oss snart? Og vil det være lurt å ta den dersom man har cøliaki i familien? ...

Vet du noe om den vaksinen mot cøliaki som visstnok testes ut i Australia? Er det noe som kommer hit til oss snart? Og vil det være lurt å ta den dersom man har cøliaki i familien?

Tine, 12. november 2018 09:55

Vaksinen man snakker om er foreløpig kun på utprøvningsstadiet, man har testet om det er trygt å bruke den p åmennesker i ulike doser. Hensikten var ikke å se om den hadde effekt, selv om de rapporterte endringer i hvordan T-cellene i blodet reagerte på glutenpeptidene etter vaksinen. Men her må man ha is i magen. Det er mye penger i omløp, og optimistiske data som ikke er kvalitetsikret brukes ofte for øke interesen for sine forskningsprosjekter. Foreløpig er det IKKE vist at dette faktisk helbreder cøliaki, kun at det er trygt å injisere de delene av gluten som immunsystemet reagerer på. Først i år starter man å teste vaksinen på pasienter med den hensikt å finne ut om dette faktisk fører til behandlingseffekt. 

https://celiac.org/about-the-foundation/featured-news/2018/09/immusant-announces-initiation-of-phase-2-clinical-trial-of-therapeutic-vaccine-for-celiac-disease/

Trond S. Halstensen, 14. november 2018 20.13

Er mennesker med en sykdom i mage/tarm mer utsatt for å bli syke eller kraftigere syke av parasitter?

Er mennesker med en sykdom i mage/tarm mer utsatt for å bli syke eller kraftigere syke av parasitter? Her så vi at IBS symptomer ikke var "vanlig" IBS - men et resultat av Blastocystis. ...

Er mennesker med en sykdom i mage/tarm mer utsatt for å bli syke eller kraftigere syke av parasitter? Her så vi at IBS symptomer ikke var "vanlig" IBS - men et resultat av Blastocystis.

Anonym , 7. november 2018 14:35

Litt uspesifikt spørsmål. Ved cøliaki så mener man egentlig det motsatte, at cøliaki muligens beskytter mot mage-tarm patogener, særlig mage-tarm virus (mer umodne celler på overflaten). Blastocytose som årsak til IBS/IBS-liknende plager er omdiskutert så det trengs opplagt mer forskning på dette. Det kan også være vanskelig å bli kvitt blastocyttene så, ja mer forskning trengs.

Trond S. Halstensen, 07. november 2018 19.58

Finnes det tvilstilfeller når det gjelder cøliaki?

Finnes det tvilstilfeller når det gjelder cøliaki? Var det mulig å kunne påvise slike tvilstilfeller med din metode på Lovisenberg? (Jeg tenker på den metoden/prosjektet som du og din makker jobbet med, men som ble lagt ned) ...

Finnes det tvilstilfeller når det gjelder cøliaki? Var det mulig å kunne påvise slike tvilstilfeller med din metode på Lovisenberg? (Jeg tenker på den metoden/prosjektet som du og din makker jobbet med, men som ble lagt ned)

Anonym, 7. november 2018 14:05

Ja det finnes tvilstilfeller, såkalt latent cøliaki, hvor forandringene i tarmen er små, oftest fordi man spiser lite gluten pga. plagene man får på hvetemel-basert mat. Ja, vi brukte spesielle teknikker for å sansynliggjøre at det forelå en latent cøliaki, men konklusjonen ble fattet på bakgrunn av mange data, inkludert endret T-celle sammensetninger i tynntarmsepitelet.

Trond S. Halstensen, 07. november 2018 19.55

Kan det enorme stresset med å miste barn gi økte symptomer på cøliaki, og vet du noe om sammenheng mellom krybbedød og ubehandlet cøliaki?

Hei, jeg er en 35 år gammel dame som da jeg var 31 mistet min førstefødte sønn i krybbedød. Han var da 8 måneder. Nå har jeg for et halvt år siden fått diagnosen cølaki (både fra blodprøver og gastroskopi-biopsi). Jeg har ...

Hei, jeg er en 35 år gammel dame som da jeg var 31 mistet min førstefødte sønn i krybbedød. Han var da 8 måneder. Nå har jeg for et halvt år siden fått diagnosen cølaki (både fra blodprøver og gastroskopi-biopsi). Jeg har alltid hatt symptomer på cøliaki (dette innså jeg ikke før etter at diagnosen ble satt) og legen antar jeg har hatt det hele livet. Symptomene eskalerte veldig de siste fire årene, kanskje pga. stresset med å miste barnet. Jeg lurer på to ting: 1 - kan det enorme stresset med å miste barn gi økte symptomer på cøliaki? 2 - vet du noe om sammenheng mellom krybbedød og ubehandlet cøliaki? Er det mulig å finne ut om sønnen som døde hadde det, ved å se på obduksjonsrapporten? Sønnen som døde hadde normal fødselsvekt og normale vekstkurver. Jeg kommer gjerne med tilleggsopplysninger. Er medlem av NCF.

Ida, 6. november 2018 21:35

Stress påvirker immunsystemet og plagene dine kan ha økt pga. stress gjør overskuddet mindre, så kombinasjonen kan nok ha gi deg mer symptomer på din cøliaki, og du har nok spist mer mat/brød i forbindelse med graviditeten (?), så glutenmengden kan ha økt. Det er ikke kjent om cøliaki hos mor øker krybbedød hos barnet. Det er heller ingen undersøkelser på forekomsten av cøliaki blandt de som dør i krybbedød, så dette vet vi ikke noe om. Om man kan finne ut om barnet hadde tegn på cøliaki er avhengig av at man har tatt vevsprøve fra øvre del av tynntarmen, og her kjenner jeg ikke til rutinen, men jeg skal undersøke hos de som gjør disse obduksjonene. Det er tragisk når barn dør og at han døde i krybbedød gjør det ikke enklere å takle.

Trond S. Halstensen, 07. november 2018 19.23

Ligger foredrag om "Sent diagnostisert cøliaki" på nett?

Hei! Pga. dårlig vær hadde jeg ikke mulighet å være med på ditt foredrag i Ålesund om tema "Sent diagnostisert cøliaki". Er det likevel mulighet for å få lese ditt foredrag på nett osv.? Jeg har selv fått diagnostisert c&os...

Hei! Pga. dårlig vær hadde jeg ikke mulighet å være med på ditt foredrag i Ålesund om tema "Sent diagnostisert cøliaki". Er det likevel mulighet for å få lese ditt foredrag på nett osv.? Jeg har selv fått diagnostisert cøliaki i 40-års alder og dette tema er veldig aktuelt for meg. Også dette spørsmålet interesserer meg: "hva kan man gjøre hvis glutenfri diett ikke er nok".

Inguna, 9. oktober 2018 10:55

Synd været hindret deg ( det blåste mye den dagen). Nei dessverre så finnes det ikke noe foredrag på nettet du kan lese. Og det er en utfordring dersom mage-tarmplagene fortsetter selvom man spiser glutenfritt. Vi tror mange av de som sliter har en IBS i tillegg og må spise lav-FODMAP mat i tillegg til glutenfritt (slitsomt ikke sant, phu), men det er også andre årsaker til mageplager og hva årsaken kan være er litt avhengig av alder. Dette er noe legen din kan hjelpe deg med å sortere ut, hva som er mulige årsaker til dine plager.

Trond S. Halstensen, 10. oktober 2018 19.27

Klikk på logoene for mer info