Arkiv

Resultat: Glutenuhell (22) viser 1 - 20

Kan disse plagene komme av et glutenuhell?

Kan disse plagene være reaksjon på å ha fått i seg gluten: Svimmel, kvalm, skjelven, besvimer nesten, «surrer» og blir fjern. Opplevde alle disse etter et måltid på restaurant ...

Kan disse plagene være reaksjon på å ha fått i seg gluten: Svimmel, kvalm, skjelven, besvimer nesten, «surrer» og blir fjern. Opplevde alle disse etter et måltid på restaurant

Tone, 07. september 2021 20:55

Umulig å svare kategorisk på det. Gjenkjente du plagene som glutenreaksjoner? Har du opplevd noe tilsvarende før? Noe av det du beskriver passer med blodtrykksfall, og det kan komme fra akutt betennelse i tarmen, og det kan komme av allergisk reaksjon mot noe du spiste.

Trond S. Halstensen, 08. september 2021 19.15

Vil glutenuhellet slå ut på prøver?

Hei. Jeg har siden 2/6-21 levd strengt glutenfritt etter cøliakidiagnose. Nå ser jeg at jeg for 2-3 uker siden har gjort en feil og spist Fjordland sine kjøttkaker som inneholder hvete i sausen og ikke deres GROVE kjøttkaker som er glutenfrie. Jeg opplever ingen merkbare s...

Hei. Jeg har siden 2/6-21 levd strengt glutenfritt etter cøliakidiagnose. Nå ser jeg at jeg for 2-3 uker siden har gjort en feil og spist Fjordland sine kjøttkaker som inneholder hvete i sausen og ikke deres GROVE kjøttkaker som er glutenfrie. Jeg opplever ingen merkbare symptomer når jeg får i meg gluten, men grunnen til at det ble oppdaget cøliaki hos meg var utmattelse, svimmelhet og trøtthet siden 2020. Derfor oppdaget jeg aldri at jeg fikk i meg gluten ved en feiltakelse for tre uker siden. Jeg har fått beskjed om at jeg etter tre måneder etter diagnose skal sjekkes for betennelsesindikatorer i blodet for å se om mitt nye glutenfrie liv viser gode resultater, og deretter ny gastro i juni -22. Blodprøvene jeg snakker om skal taes 6 oktober 2021. Jeg er bekymret for at dette uhellet med Fjordland for tre uker siden vil slå ut på prøvene som tas i oktober? Kan dette skje?

Bjørn, 05. september 2021 17:07

Veldig vanskelig å si. Det er så stor variasjon i hvordan pasienter reagerer mhp fallet i tTG verdiene på GFD, at man ikke kan si noe om den enkelte pasient. Men prinsippielt har du forsinket tilhelingen, men nå som du vet det så kan evt testresultater tolkes i lys av dette. Spiser du glutenfritt, så vil du bli frisk, men det kan ta noe tid (1-3 år) avhengig av hvor syk du var. Du får like mye betennelse i tarmen uavhengig av hvordan du reagerer akutt på "uhell", så vær nøye med hva du spiser.

Trond S. Halstensen, 08. september 2021 18.40

Kan et glutenuhell vare så lenge?

Hei, jeg er nydiagnostisert med cøliaki, og formen er opp og ned. På mandag ble jeg dårlig, legen mener at jeg kan ha fått i meg noe gluten, men det tror jeg ikke, men nå har jeg vært veldig dårlig i to dager. Ingen kraft i muskler, migrene og i dag kastet ...

Hei, jeg er nydiagnostisert med cøliaki, og formen er opp og ned. På mandag ble jeg dårlig, legen mener at jeg kan ha fått i meg noe gluten, men det tror jeg ikke, men nå har jeg vært veldig dårlig i to dager. Ingen kraft i muskler, migrene og i dag kastet jeg opp. Har prøvd å spise kun knekkebrød og drikke vann. Kan et «glutenuhell» vare så lenge? Når dattera mi en meget sjelden gang får i seg noe så er det over dagen etter.

Erik A., 18. august 2021 18:06

Det er så stor variasjon på hvordan man som cøliaker reagerer på glutenuhell, at det er vanskelig å gi et generelt svar. Men de fleste blir bra i løpet av 1-2 døgn, mens noen sliter en 5-7 dager etter uhellene (avhengig av mengden gluten de har fått i seg og hvordan de reagerer). Men selvsagt kan du ha fått annen sykdom, som ikke har noe med cøliakien å gjøre.

Trond S. Halstensen, 18. august 2021 18.44

Ønsker å bli raskt bra igjen etter glutenuhell

Ved et glutenuhell, er det noe man bør spise/ikke bør spise for å føle seg bra igjen raskest mulig? ...

Ved et glutenuhell, er det noe man bør spise/ikke bør spise for å føle seg bra igjen raskest mulig?

Helga Marie, 28. juli 2021 11:05

Nei, er uhellet først ute så må man nesten bare "stå han av". Føre var er nok det beste prinsippet.

Trond S. Halstensen, 12. august 2021 12.22

Er det vanlig å reagere på denne måten ved glutenuhell?

Hei! Jeg fikk diagnosen cøliaki i april i år. La om kosten umiddelbart. Har nå i sommer blitt skikkelig dårlig ved to anledninger, uten at jeg har klart å spore at jeg har fått i meg gluten. Er det normalt å reagere kraftig ved små mengder? F&osl...

Hei! Jeg fikk diagnosen cøliaki i april i år. La om kosten umiddelbart. Har nå i sommer blitt skikkelig dårlig ved to anledninger, uten at jeg har klart å spore at jeg har fått i meg gluten. Er det normalt å reagere kraftig ved små mengder? Første gang kastet jeg opp i to dager, var kvalm, følelse av influensa i overkroppen, og kraftig hodepine i 5-6 dager etterpå. Det samme på runde to uten at jeg kastet opp! Er det vanlig å reagere på denne måten? Vil det være slik fremover?

Arve, 28. juli 2021 10:37

Det er vanlig at cøliakere reagerer mye kraftigere på glutenuhell etter en tid på GFD, og ja, er du en som reagerer så kraftig, så må du forvente at du vil reagere såpass kraftig også i fremtiden. Men det er egentlig en fordel, for da blir du spesielt påpasselig med hva du får i deg, selv om det også kan være stressende å passe på hele tiden. Men, dersom du ikke forstår at du fikk i deg gluten, så kan disse reaksjonene skyldes noe helt annet. Selv en cøliaker kan få annen mage-sjau, som alle andre, inkludert standard "matforgiftning". Alle magereaksjoner er ikke glutenrelaterte, selv ikke for en cøliaker på GFD (selv om mange nok tolker det meste som glutenrelatert om de reagerer på mat).

Trond S. Halstensen, 11. august 2021 20.10

Finnes det dokumentasjon på langtidskonsekvenser ved hyppige uhell?

Hei. Har ei jente på 3 år som fikk cøliaki da hun var 1,5 år (var syk fra hun var 13 mnd). Det har vært noen uhell i barnehagen som har endt med kraftig oppkast samme dag og påfølgende slapphet og utilpasshet i noen dager. Jeg skal ta et møte med ba...

Hei. Har ei jente på 3 år som fikk cøliaki da hun var 1,5 år (var syk fra hun var 13 mnd). Det har vært noen uhell i barnehagen som har endt med kraftig oppkast samme dag og påfølgende slapphet og utilpasshet i noen dager. Jeg skal ta et møte med barnehagen for å snakke litt med de om konsekvenser på kort og lang sikt, og lurer på om dere kan si noe om det med konsekvenser på lang sikt. Jeg finner en del om konsekvenser ved langvarig ubehandlet cøliaki. Men finnes det noe dokumentasjon på langtidskonsekvenser ved hyppige uhell?

Siri, 1. juli 2021 14:18

Nei, vi har ingen dokumentasjon på konsekvensen av kortvarig uhell, men vi antar at tilhelingsprosessen blir forsinket.

Trond S. Halstensen, 11. august 2021 18.09

Er det et problem når pommes frites stekes i samme olje?

Hei! Takk for denne muligheten til å stille spørsmål. På restaurant får jeg ofte følgende beskjed: Vi frityrkoker pommes frites i samme frityrkoker som vi frityrsteker annen mat som inneholder gluten. Er det egentlig et problem? ...

Hei! Takk for denne muligheten til å stille spørsmål. På restaurant får jeg ofte følgende beskjed: Vi frityrkoker pommes frites i samme frityrkoker som vi frityrsteker annen mat som inneholder gluten. Er det egentlig et problem?

Ingrid, 1.Jun 2021 16:47

Forskning viser at som oftest går det greit - men ikke alltid. I en amerikansk pilotstudie (en liten forstudie) ble pommes frites kokt i frityrolje som var forurenset av gluten. Gluteninnholdet ble testet med to ulike metoder. I den ene testmetoden (Sandwich ELISA) ble det oppdaget gluten i fire av 20 tilfeller (28-80 ppm), i den andre testmetoden (Competetive ELISA) ble det oppdaget gluten i to av 20 tilfeller (29 og 270 ppm). Dette er en liten studie, men likevel relevant. Den viser jo at det kan forekomme glutenforurensing i «uren» frityr, og at det dermed ikke er helt trygt for en med cøliaki. Samtidig er det ikke mye forurensing det er snakk om, i hvert fall ikke i denne studien.

Andre studier viser at de fleste cøliakere har en viss toleransegrense for glutenforurensing, omtrent 30 ppm gluten daglig, men hvis det blir for mye og for ofte vil de reagere.

Jeg tenker at man unntaksvis kan tåle en mindre forurensing som tilsvarer det som studien viste, men at man bør ha som målsetting å unngå det så godt det lar seg gjøre. Man kan ha uflaks!     

Lise Friis Pedersen, 09. juni 2021 18.00

Er glutenuhell skadelig for barnet i magen?

Hei Jeg er gravid i uke 15 og har cøliaki. I går fikk jeg i meg en del gluten, da jeg fikk beskjed om at maten var glutenfri noe den ikke var. Er dette skadelig for barnet i magen? ...

Hei Jeg er gravid i uke 15 og har cøliaki. I går fikk jeg i meg en del gluten, da jeg fikk beskjed om at maten var glutenfri noe den ikke var. Er dette skadelig for barnet i magen?

Gravid, 5. mai 2021 16:53

Nei, vi har ingen holdepunkter for at en enkelthendelse (med gluten inntak) får noen konsekvenser for gravidieten eller for barnet.

Trond S. Halstensen, 05. mai 2021 18.51

Kan allergimedisin hjelpe hvis man har et glutenuhell?

Er det noe som tilsier at bruk av allergimedisin kan hjelpe ved glutenuhell? ...

Er det noe som tilsier at bruk av allergimedisin kan hjelpe ved glutenuhell?

Ann Christin, 27. april 2021 14:43

Nei, ikke som vi vet. Selv om mekanismen for de akutte plagene cøliakere kan få ved  glutenuhell (ikke alle får det) ikke er kartlagt, er det ikke en allergisk reaksjon hvor histamin formidler reaksjonen (det er derfor anti-histamin virker ved klassisk allergi). Cøliaki er i utgangspunktet en autoimmun reaksjon på gluten hvor man lager autoantistoffer (IgA) mot et enzym i kroppen, transglutaminase-2 som det finnes mye av i tarmen (men også alle andre steder i kroppen). Dette antistoffet binder seg til aktiverte enzymer og roter til den normale funksjonen. De akutte reaksjonene antar man skyldes akutt betennelse og kraftig produksjon av signalsubstanser fra betennelsesceller i slimhinnen, men ikke som ved klassisk allergi hvor man har IgE-antistoffer mot allergenet som sitter på overflaten av histaminholdige mastceller som blir aktivert når allergenet kommer i kontakt med dem . Da slipper de ut histamin som fører til hevelse, kløe og de andre plagene man kjenner til ved klassiske IgE-medierte allergiske reaksjoner. Derfor virker ikke allergimedisiner ved akutte glutenreaksjoner.

Trond S. Halstensen, 28. april 2021 18.55

Har vært syk i fire uker, kan gluten være synderen?

Hei, Jeg er 38 år, og fikk påvist cøliaki for ca. 20 år siden. Jeg brukte noen år på bli frisk, og har siden vært nøye med kosten. Jeg er ikke hypersensitiv, og har hatt ett uhell som jeg vet om i løpet av alle disse årene (spiste 6 sm&a...

Hei, Jeg er 38 år, og fikk påvist cøliaki for ca. 20 år siden. Jeg brukte noen år på bli frisk, og har siden vært nøye med kosten. Jeg er ikke hypersensitiv, og har hatt ett uhell som jeg vet om i løpet av alle disse årene (spiste 6 små boller på rappen da jeg var gravid - trodde det var mine). Da reagerte jeg med influensalignende symptomer i ca 3 dager. Nå har jeg vært uvel de siste 4 ukene med generelt dårlig allmenntilstand (trøtt, kvalm, vondt i korsrygg, hodepine, frysninger, magevondt). I begynnelsen måtte jeg også tisse ofte og fikk påvist UVI. Jeg trodde det var UVI som var problemet, og gikk først på en antibiotikakur, og etter dyrkning, en til. Da jeg var hos legen for noen dager siden sier hun at ut i fra blodprøvene er UVIen borte. Men at blodprøvene slo kraftig ut på antistoffer mot gluten. Legen sykemeldte meg og henviste meg til cøliakipoliklinikken. Jeg bruker nå dagene på å sove og være småkvalm med murringer i korsryggen. Jeg ba idag om å få se på blodprøvene. De ser slik ut: P-Transglutaminase (tTG) IgA:Negativ ([0,5) P-Deamidert gliadinpeptid IgG:Positiv (>250,0)*H ([ 14,9) Jeg reagerer litt på prøvene da de kun er positiv på antistoffer på IgG, og ikke på IgA....? Jeg kan ingenting om dette, men googlet, og er ikke IgG veldig usikkert? Jeg er altså syk, og lurer på om dette med cøliaki/gluten er riktige veien å gå... Jeg har tenkt og tenkt, og kan ikke komme på noe glutenuhell. I tillegg har jeg vært syk en stund nå, og man kommer seg vel relativt kjapt (noen dager) etter et glutenuhell?

Mina, 21. april 2021 14:09

Ja i utgangspunktet er det få ubehandlete cøliakere som kun har økt nivå av IgG anti demidert gliadin, og ikke samtidig økt IgA anti-TG2, Men det forutsetter at du ikke har et lavt IgA nivå (IgA-mangel). De med helt eller delvis IgA mangler har økt risiko for å få cøliaki, og de oppdager vi fordi da har de høye nivåer av IgG anti-deamidert gliadinpeptider (GDP) og lave nivåer av IgA-anti TG2. Men igjen, du er i utgangspunktet en behandlet cøliaker, og så mye skjult gluten får du vel ikke i deg at du har fått reaktivering av din cøliaki og ikke har du vel heller en IgA mangel (medfødt). Da må man neste lete etter andre årsaker til at du har fått denne økningen og samtidig har en sykdomsfølelse i kroppen. Mulig dette ikke har sammenheng med cøliakien din, men henger sammen med generell immunaktivering, men det blir spekulasjoner og da burde andre prøver (senkningsreaksjon (SR, nivået av CRP etc vise det). Plager etter glutenuhell pleier å gå over i løpet av en uke, så om dette skulle være glutenassosiert, og ikke vart lenge nok til at IgA anti TG2 har kommet opp,  så må du ha fått en ny matkilde som du tror er glutenfri, men som ikke er det.

Trond S. Halstensen, 21. april 2021 19.13

Hvordan kan jeg spore glutenuhellene mine?

Hei! Hatt cøliaki litt over et halvt år. Jeg har hatt noen glutenuhell, og vet dessverre hvordan jeg reagerer ved inntak. Jeg har opplevd å spise hjemmelaget pizza og taco der ALT har vært nøye i matlaging og matservering. Det eneste er at jeg har sendt brus og toppin...

Hei! Hatt cøliaki litt over et halvt år. Jeg har hatt noen glutenuhell, og vet dessverre hvordan jeg reagerer ved inntak. Jeg har opplevd å spise hjemmelaget pizza og taco der ALT har vært nøye i matlaging og matservering. Det eneste er at jeg har sendt brus og topping nedover bordet. Hvordan kan dette være nok spor til å reagere? 🤔 Hvordan gjør jeg det da med pålegg og andre rutiner hvis det er SÅ lite som skal til? Samme ost? Vaske ketsjupflaska før jeg tar på den? 😄

Martin, 07. april 2021 16:41

Det er vanskelig å svare på om det er «spor av gluten» som kan ha forårsaket din reaksjon. De fleste cøliakere reagerer ikke på «spor av», og hvis du vanligvis ikke reagerer er det lite sannsynlig at det er årsaken. Det kan være noe annet i maten du reagerer på. Har du vanligvis en reaksjon på «spor av», og mistenker at det kan være årsaken, kan du prøve å gjøre et eksperiment: Lag og server glutenfri mat til alle rundt bordet i en periode. Da vil du kunne avdekke hva som forårsaker dine reaksjoner.    

Lise Friis Pedersen, 16. april 2021 10.00

Kan "Gluten Go"-kapsler hjelpe hvis en ved uhell får i seg gluten?

Kan "Gluten Go"-kapsler hjelpe hvis en ved uhell får i seg gluten? Har en datter på 7 år som av og til kan få i seg gluten i skulen eller på SFO. Kan da en kapsel av dette eller annet hjelpe og forhindre en reaksjon? ...

Kan "Gluten Go"-kapsler hjelpe hvis en ved uhell får i seg gluten? Har en datter på 7 år som av og til kan få i seg gluten i skulen eller på SFO. Kan da en kapsel av dette eller annet hjelpe og forhindre en reaksjon?

Andreas F., 24. mars 2021 14:49

Det er et dose-tid spørsmål. Disse gluten-nedbrytende pillene har ulik evne til å bryte ned gluten. Stort sett kan de bryte ned små mengder med forurenset gluten i størrelsesorden 200ppm, noe som er for lite til å fungere som behandling av cøliaki på tilnærmet normalkost.  Man tenker vel at det neppe kan skade og så gir man det i situasjoner som erfaringsmessig er risikable mhp glutenforurening. Det er stort sett ikke testet i daglig bruk, men fungerer i laboratoriet.

Trond S. Halstensen, 24. mars 2021 18.55

Vil det forekomme meir glutenrester i glutenfri hvetestivelse, enn i glutenfri havre?

Lurer på om det naturlig nok vil forekomme meir glutenrester i glutenfri hvetestivelse, enn i glutenfri havre? Tenkte siden hvetestivelse tross alt er laget av hvete? Eller er dette ein heilt feil antagelse? Eg prøver desperat å finne ut kor eg får i meg gluten. Slik det er ...

Lurer på om det naturlig nok vil forekomme meir glutenrester i glutenfri hvetestivelse, enn i glutenfri havre? Tenkte siden hvetestivelse tross alt er laget av hvete? Eller er dette ein heilt feil antagelse? Eg prøver desperat å finne ut kor eg får i meg gluten. Slik det er no så har eg kommet fram til at det bare kan være glutenfrie brød med hvetestivelse. Nesten alle glutenfrie brød inneholder hvetestivelse, som hovedingrediens. Eg har sjekket om det er andre allergier involvert for meg, men det er det ikke. Bare cøliaki. Lurer også på hvorfor det bare er de nordiske landene som tilsetter hvetestivelse i glutenfrie produkt? Andre land i sør Europa går ikkje god for at glutenfri hvetestivelse kan spises av cøliakere. Veldig frustrerende å ikkje finne kilden.

Glutenrester, 24. mars 2021 13:23

Det er veldig lite gluten i hvetestivelsen som brukes i de glutenfrie brødene, så vi mistenker heller at mageplagene skyldes FODMAP-karbohydratene som går under fellesbetegnelsen "Fruktaner" som det er endel av i hvetemel og ekstra mye i norsk hvetemel. Det kan gi magesmerter, oppblåsthet og varierende diare slik man kjenner det til fra irritabel tykktarmssyndrom (IBS). Det er også derfor man fant ut at de som trodde de hadde ikke-cøliakisk glutensensitivitet (intoleranse) ikke reagerer på gluten, men på noe annet i hvetemelet inkludert Fruktanene, slik som IBS pasienter gjør. Cøliakere som ikke tåler glutenfritt brød med hvetestivelse bør derfor slutte å spise slikt brød og heller velge produkter som er naturlig frie for gluten, og teste ut en glutenfri  lav-FODMAP diett.

Trond S. Halstensen, 24. mars 2021 18.33

Blir man dårligere ved glutenuhell etter at man har kuttet all gluten?

Hei, min sønn har nylig fått påvist cøliaki. Han har bare vært litt plaget med vondt i magen, ellers uten smerter eller noen andre symptomer. Jeg har hørt at når man kutter gluten, så kan man etterhvert begynne å reagere veldig sterkt på...

Hei, min sønn har nylig fått påvist cøliaki. Han har bare vært litt plaget med vondt i magen, ellers uten smerter eller noen andre symptomer. Jeg har hørt at når man kutter gluten, så kan man etterhvert begynne å reagere veldig sterkt på å få seg så mye som en smule gluten, til tross for at man ikke hadde noe smerter før man kuttet gluten. Er dette tilfelle? Og hvis ja - gjelder det alle? Lurer også på hva som skjer dersom min sønn får i seg en smule gluten. Altså ubevisst, fordi f.eks. noen i barnehagen ikke har vært nøye nok under lunsjen. Hvilke konsekvenser vil det få? Foreløpig er det slik at han ikke får noe smertereaksjon av slikt. Han kunne spise 2 hveteboller uten å kjenne noen ting før vi kutta ut gluten. Men skjer det alvorlige innvendige ting? Eller er det "bare" at kroppen f.eks. ikke tar til seg alle næringsstoffene fra akkurat dette måltidet? På forhånd takk for svar!

Sol, 19. mars 2021 17:09

Beklager forsinket svar. Forstår ikke hvorfor det ble feil på forrige svar.

Nei dette gjelder ikke alle. Noen får en slik endret reaksjon, andre kjenner fortsatt ingenting akutt, men påvirkningen i tarmen er uavhengig av om man kjenner noe eller ikke. Enkeltuhell gir aktivering av immusysteet i tarmen og mange enkeltuhell vil forsinke tilheling og, i værste fall om det blir en vane å ha "uhell", reaktiver cøliakien. 

Trond S. Halstensen, 31. mars 2021 18.22

Er det vanlig å bli dårlig i mange dager etter glutenuhell?

Sønnen vår på snart 10 år har akkurat fått diagnosen cøliaki med Marsh klasse 3b/c. Før gastroskopien for 2 uker siden var han veldig plaget av konstant kvalme og var veldig sliten. Vi begynte med glutenfritt kosthold rett etter gastroskopien og etter 5 d...

Sønnen vår på snart 10 år har akkurat fått diagnosen cøliaki med Marsh klasse 3b/c. Før gastroskopien for 2 uker siden var han veldig plaget av konstant kvalme og var veldig sliten. Vi begynte med glutenfritt kosthold rett etter gastroskopien og etter 5 dager var kvalmen nesten borte og han hadde fått tilbake energien. Han hadde tre fine dager, men så fikk han på en restaurant ved et uhell pannekaker med gluten. Etter en time/ halvannen, ble han veldig kvalm igjen og har nå vært det i 4 dager. Han har også vært mye sliten. Er det vanlig at det tar så lang tid å bli bra etter et uhell? Vil det være sånn fremover at han blir helt utslått i mange dager? Vi er veldig nøye med kostholdet hans nå og vi spiser alle glutenfritt. Kjøkkenet er vasket og alt mat med gluten er gitt bort. Veldig frustrende for både ham og oss at han allikevel er så dårlig nå.

Dorte, 1. mars 2021 20:38

Dessverre ja, mange blir veldig dårlig av glutenuhell, så da må man være veldig påpasselig med feilspising på resturanter eller liknende. Fordelen når man er en som reagerer kraftig er at man blir veldig nøye med å holde dietten. Mange cøliakere reagerer ikke akutt og da er det vanskeligere å holde dietten. Antar det er. over nå, det blir som oftest borte i løpet av 5-7 dager, selvom det sitter i lengere

Trond S. Halstensen, 03. mars 2021 18.54

Hvor lenge blir tarmen svekket ved glutenuhell?

Den siste tiden har jeg vært uheldig og fått i meg gluten flere ganger og blitt veldig dårlig. Hvor lenge blir tarmen svekket etter å ha spist gluten. Er det nærliggende sammenheng mellom cøliaki og psoriasis ...

Den siste tiden har jeg vært uheldig og fått i meg gluten flere ganger og blitt veldig dårlig. Hvor lenge blir tarmen svekket etter å ha spist gluten. Er det nærliggende sammenheng mellom cøliaki og psoriasis

Jorun, 12. januar 2021 09:06

Hvor syk og hvor skadet tarmen blir av glutenuhell er veldig individuelt og vanskelig å svare eksakt på. Men blir man veldig dårlig...lenge så er det nærliggende å tenke at tarmen er er blitt mer skadet enn om man ikke reagerer i det hele tatt. 

Ja det er en sammenheng mellom cøliaki og psoriasis, men de fleste antar dette skyldes den tendensen til å få autoimmune sykdommer følger det å ha cøliaki. I en oversiktsartikkel i J am Acad Dermatol som ble publisert i 2020, (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31809817/) fant man at det var litt over dobbelt så sansynlig (2.16 (95% confidence interval, 1.74-2.69; 9) for en cøliakere å ha psoriasis og litt under dobbelt så vanlig at en med psoriasisi hadde cøliaki (HR= 1.8 (95% confidence interval, 1.36-2.38). Så grovt regnet er det dobbelt så vanlig for en cøliaker/psoreatiker å ha psoriasis/cøliaki.

Trond S. Halstensen, 13. januar 2021 18.26

Trenger informasjon om glutenuhell i svangerskapet

Hei. Hvor kan jeg finne nyttig og relevant informasjon om glutenuhell i svangerskap. Lurer også på hvordan redusere sjansen for at barn utvikler cøliaki , mor har cøliaki. mating av spedbarn bør det gis glutenholdig/glutenfritt? er det noe informasjon om man noe man ...

Hei. Hvor kan jeg finne nyttig og relevant informasjon om glutenuhell i svangerskap. Lurer også på hvordan redusere sjansen for at barn utvikler cøliaki , mor har cøliaki. mating av spedbarn bør det gis glutenholdig/glutenfritt? er det noe informasjon om man noe man kan gjøre i matveien som gjerne minimere sjansen for at barn utvikler cøliaki?

E, 26. november 2020 14:51

Det er ingen kunnskap om gluten uhell i svangerskapet og om det endrer risikoen for at barnet skal utvikle cøliaki. Når det gjelder gluten i barnematen skal det introduseres etter 4 mnd alder,. Man anbefaler et moderat gluteninnhold i barnematen. Cøliaki er en autoimmun reaksjon på gluten så desto mer gluten man spiser desto flere får en symptomatisk cøliaki som blir diagnostisert. Uten gluten, ingen cøliaki. Husk at de aller fleste barn av foreldre med cøliaki ikke får cøliaki, selvom det finnes familier hvor mange har det.

Trond S. Halstensen, 02. desember 2020 18.23

Hva skjer egentlig i kroppen etter et glutenuhell?

Hei! Jeg fikk i meg gluten ved et uhell for første gang på mange år i forrige uke. Jeg ble veldig dårlig med diaré i to døgn og kraftig hodepine. Jeg trener en del og var på første treningsøkt 4 dager etter jeg ble symptomfri. Det ble en tun...

Hei! Jeg fikk i meg gluten ved et uhell for første gang på mange år i forrige uke. Jeg ble veldig dårlig med diaré i to døgn og kraftig hodepine. Jeg trener en del og var på første treningsøkt 4 dager etter jeg ble symptomfri. Det ble en tung pulsintervall-økt i sal. Beina var tunge og kondisjonen på bunn. Det var i grunn som forventet, men jeg ble så nysgjerrig på hva det er som egentlig skjer i kroppen som gjør at en føler seg så redusert selv om symptomene ellers er borte. Kondisjon og styrke har jo ikke blitt dårligere, så hva gjør kroppen og pusten så tung? Og hvor lenge bør jeg regne med redusert treningsform?

Sissel, 18. november 2020 15:25

Vanskelig å vite, ingen har vel systematisk undersøkt hva som skjer etter glutenuhell, men vi kan anta at du fikk en betennelsesreaksjon og at kroppen din reagerer på signalsubstanser fra immunsystemt som gjorde at du følte deg syk, som man kan føle rett før et influensa bryter ut. Det pleier å normalisere seg i løpet av en uke. 

Trond S. Halstensen, 18. november 2020 19.06

Ødelegger uhellet tarmene etter tre år med streng diett?

Jeg har fått cøliaki diagnose i voksen alder (52). Etter 3 år med streng diett fikk jeg for første første gang en akutt reaksjon på gluten i en marinade vi ikke oppdaget før det var for sent. Det utrolige var at jeg kunne høre det i tarmene hvorda...

Jeg har fått cøliaki diagnose i voksen alder (52). Etter 3 år med streng diett fikk jeg for første første gang en akutt reaksjon på gluten i en marinade vi ikke oppdaget før det var for sent. Det utrolige var at jeg kunne høre det i tarmene hvordan gluten vandret nedover så kom det flere runder med kramper og akutt diaré .

Det er tredje dagen nå og krampene blir mildere og mildere, men jeg lurer på hva som skjer nå? Ødelegger dette uhellet tarmene og tar det lang tid før betennelsen gir seg? Ved biopsi noen år tilbake var alle tarmtottene borte. Hva skjer i kroppen nå?

Jasmin, 18. oktober 2020 12:05

Det er som du har merket, du fikk en akutt reaksjon på gluten og tarmen fikk litt juling, men det ene akutte tilfelle fører ikke til varig mèn. Gjentatte uhell vil nok reversere tilhelingsprosessen. For en voksendiagnostisert cøliaker tar det uansett lang tid å bli helt slimhinnefrisk (3-10 år). Reaksjonen din var såpass sterk at du sikkert kommer til å være veldig forsiktig fremover, så dette går nok bra.

Trond S. Halstensen, 21. oktober 2020 18.35

Kan et glutenuhell i juni vises i oktober?

Hei Har en datter på 8 år. Hun fikk påvist cøliaki rett før 2 års alder. Hun har siden stått på glutenfri kost og tatt blodprøver årlig. På det beste har verdiene kommet ned til 12, men det siste året har det steget igjen til...

Hei Har en datter på 8 år. Hun fikk påvist cøliaki rett før 2 års alder. Hun har siden stått på glutenfri kost og tatt blodprøver årlig. På det beste har verdiene kommet ned til 12, men det siste året har det steget igjen til 28 i des.-19. 23 i mai -20 og nå 28 i okt. -20. Det har vært uthell vi vet om juni -19, februar -20 og juni 20. Hvor lenge kan uhell vises på blodprøver? Kan et uhell hvor hun spiste en kjeks i juni vises med forhøyede verdier i okt? Eller må man tenke at det er noe annet, f. eks hvetestivelsen som ikke tåles?

H, 14. oktober 2020 19:35

Litt vanskelig å forstå at enkelt-uhell med kjeks skal kunne ha så stor effekt, men det at verdiene stiger tyder på at det konsumeres gluten, mer enn bare en kjeks i ny og ne. Hvetestivelsen er glutenfri så dette er neppe synderen. De som ser nøye på dette oppdager ofte at det er svikt i dietten som er årsaken, uten at mamma får vite om det. Problematisk å finne ut av det om din datter ikke selv reagerer med plager på "uhell". Mulig en forsiktig (ikke kjeft/beskyld/påpek), ærlig samtale kan forhindre fremtidige "uhell" som ikke mor får vite om?

Trond S. Halstensen, 14. oktober 2020 19.25

Klikk på logoene for mer info