Arkiv

Resultat: Håndtering (171) viser 1 - 20

Er ikke havre glutenfritt?

Jeg har ikke fått påvist noen ting, men etter at jeg begynte på glutenfri diett har plagene forsvunnet. Jeg tåler også å spise/drikke ting med «spor av gluten». Hvis jeg ved uhell spiser gluten reagerer jeg vanligvis etter 2-3 timer. I dag br...

Jeg har ikke fått påvist noen ting, men etter at jeg begynte på glutenfri diett har plagene forsvunnet. Jeg tåler også å spise/drikke ting med «spor av gluten». Hvis jeg ved uhell spiser gluten reagerer jeg vanligvis etter 2-3 timer. I dag brukte jeg Mylk havre og mandel «melk» i kaffen min kl 12 på morgenen, og kl 20:00 på kvelden ble jeg dårlig i magen. Altså 8 timer senere. Er det denne melken? Burde jeg ikke reagere fortere når det er snakk om væskeinntak? Står ingenting om at det er gluten i på den esken. Men «havre» står i markerte bokstaver. Er ikke havre glutenfritt? Eller i verste fall med «spor av gluten»?

Malin, 9. september 2021 01:49

Inneholder et produkt havre, og det ikke er merket glutenfri på emballasjen, kan det være forurenset av andre glutenholdige kornsorter. Derfor anbefaler vi at de med cøliaki bruker kun glutenfri havre, som er garantert ren. Men, det er kun «spor av» gluten i vanlig havre, og vanlig havremelk inneholder ofte lave mengder gluten og sjelden mer enn 100 ppm. Hvis du har brukt dette i kaffen (små mengder) og du reagerer 8 timer senere, kan jeg ikke forstå at det er Mylk havre og mandel som har forårsaket disse plagene. Jeg tenker at det må være noe annet du har fått i deg, eller at du rett og slett har blitt dårlig i magen av andre årsaker. Håper du finner ut av det!

Lise Friis Pedersen, 15. september 2021 18.00

Tør ikke spille kort i matpausen

Barnet mitt har cøliaki. Han er redd for å vere med å spille kort i lag med andre elever når de har matpause, der andre elevene spiser mat med gluten.  Er det så farlig. kan han ikke vere med å spille når alle spiser mat? ...

Barnet mitt har cøliaki. Han er redd for å vere med å spille kort i lag med andre elever når de har matpause, der andre elevene spiser mat med gluten.  Er det så farlig. kan han ikke vere med å spille når alle spiser mat?

Mor, 01. september 2021 14:36

Nei, det bør ikke være noe fare. Skulle de andre grise til kortene med matrester så får han bare tørke kortene av med et tørkepapir el. Han reagerer ikke på så små mengder gluten som de som er hyperallergiske kan gjøre, så dette går nok greit.

Trond S. Halstensen, 01. september 2021 20.00

Legen sa jeg kunne unne meg glutenholdig mat

Hei. Fikk tidlig i sommer påvist cøliaki, først ved positive blodprøver og deretter biopsi av tynntarmen. Hadde ingen symptomer fra mage/tarm, men mange andre kroppslige problem som jernmangel, konstant trøtthet, smerter i kroppen osv. Siden dette er nytt for meg, b...

Hei. Fikk tidlig i sommer påvist cøliaki, først ved positive blodprøver og deretter biopsi av tynntarmen. Hadde ingen symptomer fra mage/tarm, men mange andre kroppslige problem som jernmangel, konstant trøtthet, smerter i kroppen osv. Siden dette er nytt for meg, bestilte jeg time for å snakke med fastlegen min om hvordan jeg nå skal forholde meg til sykdommen. Fikk da beskjed om at jeg kunne unne meg glutenholdig mat når jeg følte for det og ellers ikke sykeliggjøres mer enn nødvendig. Hadde det ikke vært for den biopsien så hadde jeg levd lykkelig uvitende om at jeg hadde cøliaki. Og jeg måtte huske på at dette er ikke en allergi, men en intoleranse. Det var ingen behov for videre oppfølging i følge legen og jeg måtte bare ta de valgene jeg selv ønsket, men måtte ikke bli hysterisk. Etter å ha googlet en del og snakket med andre som har diagnosen reagerer jeg mer og mer på disse utalelsene fra legen, og synes egentlig jeg ble kastet litt ut i det og må finne ut av det på egenhånd. Jeg blir egentlig litt usikker på hvordan jeg skal gripe det an. Bør jeg kontakte en annen lege for ny samtale, eller er dette vanlig praksis/oppfatning rundt sykdommen? Har valgt å starte på glutenfri diett da jeg stoler mer på brevet fra overlege på gastroavdelingen som tok biopsien, så får jeg bare håpe jeg har tatt det riktige valget….

Ny i gamet, 31. august 2021 22:40

Du gjorde selvsagt det riktige valget, og vil nok merke forbedringer på de andre plagene dine ettersom du tilfriskner på glutenfri kost. Først så melder du deg inn i Norges cøliakiforening, så drar du på de møtene de måtte arrangere (har vært litt vanskelig det siste året pga Corona, men det kommer seg nok). Deretter deltar du på sykehusets kurs om cøliaki (via mestringssentrene), så du får litt mer fagelig innput. Legen din vet ikke hva cøliaki egentlig er. Det kan nesten virke som om hen blander sammen det som tidligere ble kalt ikke-cøliakisk glutenintoleranse/sensitivitet og den autoimmune reaksjonen på gluten som er cøliaki. Cøliaki er noe helt annet enn en intoleranse, det tar tid å bli frisk fra den autoimmune reaksjonen, og man må leve glutenfritt resten av livet skal man bli frisk (ikke gidd å ta risikoen på at litt glutenholdig mat ikke er så farlig, det bare forsinker tilhelingen). Dessverre er det vanlig at legene ikke helt hva de skal gjøre med cøliakere på glutenfri kost, så i praksis er det cøliakiforeningene rundt omkring i landet som ivaretar behandlingen av cøliakipasientene. Det som er viktig er å ha en lege som kan ta vare på deg, følge deg opp se at du tilfriskner på glutenfri mat, og at eventuelle vitaminmangler blir behandlet. I tillegg kan det være greit å være klar over at man har høyere risiko for å utvikle annen autoimmun sykdom som f.eks. stoffskiftesykdommer som legen derved kan følge litt med på om du utvikler.

Trond S. Halstensen, 01. september 2021 19.48

Har nettopp fått diagnosen; hvor begynner jeg?

Hei! Jeg fikk akkurat påvist cøliaki, og er altså helt ny i gamet. Legen sa jeg skulle google om det, ellers fikk jeg ikke veldig mye mer info enn å være streng med kostholdet.. jeg føler litt at jeg burde fått mer info.. har dere noen råd til meg me...

Hei! Jeg fikk akkurat påvist cøliaki, og er altså helt ny i gamet. Legen sa jeg skulle google om det, ellers fikk jeg ikke veldig mye mer info enn å være streng med kostholdet.. jeg føler litt at jeg burde fått mer info.. har dere noen råd til meg med det?:). Jeg er også veldig veldig sliten, har slitt med fatigue leenge nå. Virker som flere med nyoppdaget cøliaki har det? Er det noe mer enn å kutte gluten jeg kan gjøre for å bli bedre i energi? Hvor lang tid tar det før man kjenner seg bedre av fatiguen etter omlegging til glutenfritt kosthold? Jeg fikk forresten påvist at den er inaktiv, men at jeg har cøliaki.

Anonym 89, 8. juli 2021 09:38

Meld deg inn i NCF og delta på de kursene de måtte ha. Avhengig av alder og alvorlighetsgrad, det tar tid å bli frisk på glutenfri kost (GFD) (1-3 år). Bare pass på så du får etterfylt vitamin- og sporstoff-mangelene man kan ha. Så må du bare avvente tilhelingen som kommer på¨GFD.

Trond S. Halstensen, 11. august 2021 18.51

Hva skjer ved gluten-uhell?

Hva skjer når en cøliaker som ikke har spist gluten på tre år er uheldig og spiser en baguette med gluten? ...

Hva skjer når en cøliaker som ikke har spist gluten på tre år er uheldig og spiser en baguette med gluten?

Marni, 26. juni 2021 17:58

Det er det egentlig ingen som vet, og det er avhengig av hvor syk man har vært og hvor godt tilhelet man er blitt som igjen er avhengig av alder. Vi antar man får en forbigående immunreaksjon (men ikke alle får det første gangen) som så roer seg ned. Enkelthendelser betyr ikke så mye, bare de ikke gjentas.

Trond S. Halstensen, 30. juni 2021 18.48

Er det et problem når pommes frites stekes i samme olje?

Hei! Takk for denne muligheten til å stille spørsmål. På restaurant får jeg ofte følgende beskjed: Vi frityrkoker pommes frites i samme frityrkoker som vi frityrsteker annen mat som inneholder gluten. Er det egentlig et problem? ...

Hei! Takk for denne muligheten til å stille spørsmål. På restaurant får jeg ofte følgende beskjed: Vi frityrkoker pommes frites i samme frityrkoker som vi frityrsteker annen mat som inneholder gluten. Er det egentlig et problem?

Ingrid, 1.Jun 2021 16:47

Forskning viser at som oftest går det greit - men ikke alltid. I en amerikansk pilotstudie (en liten forstudie) ble pommes frites kokt i frityrolje som var forurenset av gluten. Gluteninnholdet ble testet med to ulike metoder. I den ene testmetoden (Sandwich ELISA) ble det oppdaget gluten i fire av 20 tilfeller (28-80 ppm), i den andre testmetoden (Competetive ELISA) ble det oppdaget gluten i to av 20 tilfeller (29 og 270 ppm). Dette er en liten studie, men likevel relevant. Den viser jo at det kan forekomme glutenforurensing i «uren» frityr, og at det dermed ikke er helt trygt for en med cøliaki. Samtidig er det ikke mye forurensing det er snakk om, i hvert fall ikke i denne studien.

Andre studier viser at de fleste cøliakere har en viss toleransegrense for glutenforurensing, omtrent 30 ppm gluten daglig, men hvis det blir for mye og for ofte vil de reagere.

Jeg tenker at man unntaksvis kan tåle en mindre forurensing som tilsvarer det som studien viste, men at man bør ha som målsetting å unngå det så godt det lar seg gjøre. Man kan ha uflaks!     

Lise Friis Pedersen, 09. juni 2021 18.00

Hvordan kan jeg spore glutenuhellene mine?

Hei! Hatt cøliaki litt over et halvt år. Jeg har hatt noen glutenuhell, og vet dessverre hvordan jeg reagerer ved inntak. Jeg har opplevd å spise hjemmelaget pizza og taco der ALT har vært nøye i matlaging og matservering. Det eneste er at jeg har sendt brus og toppin...

Hei! Hatt cøliaki litt over et halvt år. Jeg har hatt noen glutenuhell, og vet dessverre hvordan jeg reagerer ved inntak. Jeg har opplevd å spise hjemmelaget pizza og taco der ALT har vært nøye i matlaging og matservering. Det eneste er at jeg har sendt brus og topping nedover bordet. Hvordan kan dette være nok spor til å reagere? 🤔 Hvordan gjør jeg det da med pålegg og andre rutiner hvis det er SÅ lite som skal til? Samme ost? Vaske ketsjupflaska før jeg tar på den? 😄

Martin, 07. april 2021 16:41

Det er vanskelig å svare på om det er «spor av gluten» som kan ha forårsaket din reaksjon. De fleste cøliakere reagerer ikke på «spor av», og hvis du vanligvis ikke reagerer er det lite sannsynlig at det er årsaken. Det kan være noe annet i maten du reagerer på. Har du vanligvis en reaksjon på «spor av», og mistenker at det kan være årsaken, kan du prøve å gjøre et eksperiment: Lag og server glutenfri mat til alle rundt bordet i en periode. Da vil du kunne avdekke hva som forårsaker dine reaksjoner.    

Lise Friis Pedersen, 16. april 2021 10.00

Kan datteren min med cøliaki jobbe på bakeri?

Min datter på 16 år fekk påvist cøliaki for snart 1 år siden. Hun har nå fått tilbud om en helgejobb i et lokalt bakeri. Vil dette kunne skape problemer for henne? Spiser selvsagt ikke varer med gluten ...

Min datter på 16 år fekk påvist cøliaki for snart 1 år siden. Hun har nå fått tilbud om en helgejobb i et lokalt bakeri. Vil dette kunne skape problemer for henne? Spiser selvsagt ikke varer med gluten

Lene, 8. april 2021 17:33

Så lenge hun ikke får i seg gluten er det ikke noe problem for en med cøliaki å jobbe i et bakeri. Men hun bør ikke utsettes for mye melstøv som hun kan puste inn.

Lise Friis Pedersen, 14. april 2021 18.00

Kan jeg ha glutenholdig og glutenfritt i samme stekeovn?

Er det mulig å varme glutenholdige rundstykker i samme ovn som glutenfrie hvis de glutenfrie ligger i egen form? ...

Er det mulig å varme glutenholdige rundstykker i samme ovn som glutenfrie hvis de glutenfrie ligger i egen form?

Jens Petter, 23. mars 2021 16:00

Ja det er fullt mulig. Flere ulike tester viser at de glutenfrie ikke blir kontaminert (forurenset) av de glutenholdige, selv om de varmes opp i samme ovn og på samme brett. Det som er viktig å huske på er at de ikke ligger i nærheten av hverandre og at de glutenfrie ikke blir håndtert av redskaper eller hender med «gluten» på. De må selvfølgelig ikke serveres i samme brødkurv!

Lise Friis Pedersen, 24. mars 2021 18.00

Hva bør en nydiagnostisert være ekstra oppmerksom på?

Jeg har nettopp fått cøliaki, og har en samboer som spiser brød. Hvor nøye må man være? Kan vi bruke samme steike panne, kjeler, skjærefjøl og kniv osv? Noe vi burde være ekstra oppmerksom på? ...

Jeg har nettopp fått cøliaki, og har en samboer som spiser brød. Hvor nøye må man være? Kan vi bruke samme steike panne, kjeler, skjærefjøl og kniv osv? Noe vi burde være ekstra oppmerksom på?

Hanne, 27. januar 2021 10:04

Denne problemstillingen er ganske vanlig og man må finne en praktisk løsning på det. Alle synlige brødsmuler bør tørkes vekk fra de flater hvor du lager din mat. Ikke brødsmuler i smøret, syltetøyet osv., bruk separate kniver/skjeer i smør/syltetøy etc. Tørk vekk det synlige, men det behøves ikke vaskes. Brødrister kan være en utfordring og dersom man engster seg / har mye brødsmuler i risteren - så skaffer man sin egen. Livet skal tross alt leves og man må finne en pragmatisk tilnærming til problemet.

Trond S. Halstensen, 27. januar 2021 19.11

Delt skjærebrett og kyssing

Hei, jeg fikk akkurat diagnosen cøliaki. Jeg har fått beskjed om å skaffe egne skjærebrett, kniver og helst ha en helt egen del av kjøkkenet. Jeg lever i et lite kollektiv, så kan man i stedet for å skaffe eget kompansere med å vaske utstyret godt? E...

Hei, jeg fikk akkurat diagnosen cøliaki. Jeg har fått beskjed om å skaffe egne skjærebrett, kniver og helst ha en helt egen del av kjøkkenet. Jeg lever i et lite kollektiv, så kan man i stedet for å skaffe eget kompansere med å vaske utstyret godt? Et siste spørsmål: å kysse en som har spist mye gluten vil det kunne være nok til å hindre forbedring? takk for svar [3

Nydiagnostisert student, 29. desember 2020 23:51

Det holder å tørke av synlige smuler med fuktig klut, ikke ta brødsmulene som ligger igjen i smøret etc.  Og det er helt greit å kysse en ikke-cøliakere, men motparten bør ikke ha munnen full av glutenholdigmat når dere kysser!

Trond S. Halstensen, 30. desember 2020 19.08

Kan 3-åring lage ting med glutenholdig trolldeig?

Hei! I barnehagen skal de lage ting i trolldeig og jeg er bekymret for at 3-åringen skal få en reaksjon på den glutenholdige trolldeigen. Hun er veldig sensitiv, så jeg tenkte at hun kunne ha på hansker for ikke å få det under neglene. Nå skal jo ikke ...

Hei! I barnehagen skal de lage ting i trolldeig og jeg er bekymret for at 3-åringen skal få en reaksjon på den glutenholdige trolldeigen. Hun er veldig sensitiv, så jeg tenkte at hun kunne ha på hansker for ikke å få det under neglene. Nå skal jo ikke trolldeigen spises, men det er så lett å ta litt i munnen uansett... Jeg vurderer å be dem lage en glutenfri versjon eller lage en glutenfri trolldeig hun kan få med seg. Er jeg hysterisk?

Martine, 7. desember 2020 11:34

Neida, man kan lett å se for seg at en 3 åring ikke klarer å la være å spise på den salte trolldeigen, men den er jo ikke spesielt god, den er veldig salt. Jeg tror heller ikke det går å lage glutenfri trolldeig da det er gluten i høy saltkonsentrasjon som gir trolldeigen "troll" egenskaper. Det er nok viktigere for henne å delta på lik linje med alle andre og lage ting i trolldeig, bare be henne om ikke å spise/smake på deigen og å vaske hendene sine før dere spiser annen mat siden det lett setter seg trolldeig under neglene.

Trond S. Halstensen, 09. desember 2020 18.40

Må elever med cøliaki ha egne bakeboller og sleiver?

Hei, jeg er lærer i mat og helse for en elev med cøliaki. Vi tilpasser oppskrifter med glutenfrie produkter og steker/koker maten hver for seg, men lurer på om vi må ha egne bakeboller, sleiver etc. Med andre ord, kan spor av gluten sitte igjen på kjøkkenutstyr ...

Hei, jeg er lærer i mat og helse for en elev med cøliaki. Vi tilpasser oppskrifter med glutenfrie produkter og steker/koker maten hver for seg, men lurer på om vi må ha egne bakeboller, sleiver etc. Med andre ord, kan spor av gluten sitte igjen på kjøkkenutstyr som vaskes for hånd eller i oppvaskmaskinen og gjøre eleven syk?

Wenche, 3. desember 2020 14:49

Det er ikke nødvendig med egne redskaper. Så lenge de er helt rene, dvs. uten synlige mel- og deigrester er det greit å bruke de samme. Vask det gjerne i oppvaskmaskin, da blir det som oftest renere – men det er ikke et must. Det vil ikke sitte igjen «spor» som gjør eleven syk.

Det som kan være kjekt å ha er en egen kjøkkenmaskin forbeholdt glutenfritt. Grunnen er at det blir lett deigrester i maskineriet som er vanskelig å få bort. Ellers er det viktig å passe på at det ikke er melrester på overflater, på stekebrett og deig i kluter og oppvaskbørster. Bruk rene kluter og oppvaskbørster og bruk bakepapir på stekebrettene.

Lise Friis Pedersen, 09. desember 2020 18.00

Hva slags kjøkkenutstyr bør være forbeholdt glutenfritt i skolekjøkkenet?

Hei, vi skal kjøpe inn til nytt skolekjøkken. Hva anbefaler dere å ha av utstyr som er forbeholdt glutenfritt? Hva kan sambrukes? Hvilke renholdsrutiner bør vi i så fall ha? Jeg tenker at det i et overskap er eget utstyr for allergier. ...

Hei, vi skal kjøpe inn til nytt skolekjøkken. Hva anbefaler dere å ha av utstyr som er forbeholdt glutenfritt? Hva kan sambrukes? Hvilke renholdsrutiner bør vi i så fall ha? Jeg tenker at det i et overskap er eget utstyr for allergier.

Sigurd, 8. desember 2020 13:19

Dere trenger ikke nødvendigvis egne redskaper. Så lenge de er rene, dvs. uten synlige mel- og deigrester er det greit å bruke de samme. Det som kan være kjekt å ha er en egen kjøkkenmaskin forbeholdt glutenfritt. Grunnen er at det blir lett deigrester i maskineriet som er vanskelig å få bort. Ellers er det viktig å passe på at det ikke er melrester på overflater, på stekebrett og deig i kluter og oppvaskbørster.

Lise Friis Pedersen, 09. desember 2020 18.00

Er det greit å bruke samme smågodtskje til glutenfritt?

Noe smågodt inneholder hvetemel og lignende, er det da «farlig» å bruke samme skje som andre bruker? Med tanke på at man tar annet smågodt som ikke inneholder dette. ...

Noe smågodt inneholder hvetemel og lignende, er det da «farlig» å bruke samme skje som andre bruker? Med tanke på at man tar annet smågodt som ikke inneholder dette.

Madelen, 18. september 2020 23:41

Det er ikke farlig å bruke samme skje, da risikoen for at glutenfritt godteri blir forurenset av glutenholdig er veldig liten til tross for det. Det vil aldri bli mer enn "spor av gluten", som jo er ansett som trygt for de aller fleste cøliakere. Husk at det er viktig å sjekke at innholdsdeklarasjonen stemmer overens med innholdet, dvs at ikke butikken har lagt en annen type godteri i boksen.  

Lise Friis Pedersen, 23. september 2020 18.00

Kan man være med på tresking av korn når man har cøliaki?

Kan man være med på tresking av korn når man har cøliaki? ...

Kan man være med på tresking av korn når man har cøliaki?

Åse, 26. august 2020 00:04

Ja, bare ikke spis for mye kornstøv (hvetestrået er glutenfritt, men korn og kornstøv inneholder gluten og bør ikke spises). Hudkontakt gjør ingenting.

Trond S. Halstensen, 26. august 2020 18.44

Er det skadelig med smuler av gluten?

Er det skadelig med smuler med gluten for personer med cøliaki når man ikke reagerer på dette? Altså må man være så forsiktig at en ikke bruker samme smør, brødrister osv som resten av husholdningen om man ikke reagerer på dette? ...

Er det skadelig med smuler med gluten for personer med cøliaki når man ikke reagerer på dette? Altså må man være så forsiktig at en ikke bruker samme smør, brødrister osv som resten av husholdningen om man ikke reagerer på dette?

Lise, 18. august 2020 21:17

Om man reagerer akutt på "glutenforurensning" eller ikke, har lite  å si for hvor skadelig det er. De akutte reaksjonene kommer uavhengig, og har en annen mekanisme enn den autoimmune cøliaki-reaksjonen. Vi pleier å si at du skal fjerne alle synlige smuler, så bør det være godt nok.

Trond S. Halstensen, 19. august 2020 19.09

Kan glutenproteiner sveve fra brødrister?

Er det fare for glutenproteiner kan sveve opp fra brødrister brukt for vanlig brød tidligere, til glutenfritt brød som tines på rist på toppen av brødristeren? ...

Er det fare for glutenproteiner kan sveve opp fra brødrister brukt for vanlig brød tidligere, til glutenfritt brød som tines på rist på toppen av brødristeren?

Pål, 28. juni 2020 21:59

Jeg tror at faren for at de «svever opp» vil være minimal, så hvis du sjekker for synlige smuler på toppen av brødristeren er nok dette helt trygt.

Lise Friis Pedersen, 01. juli 2020 18.00

Må jeg leve så "superstrikt"?

Hei, Jeg har cøliaki og har levd superstrikt i to år nå. Men må jeg egentlig det? Kan jeg ikke bruke samme rømme som andre hvis skjeen kom borti tacolefsa? Eller hvis noen tar i salaten med fingrene. Jeg får ingen symptomer hvis det skjer. ...

Hei, Jeg har cøliaki og har levd superstrikt i to år nå. Men må jeg egentlig det? Kan jeg ikke bruke samme rømme som andre hvis skjeen kom borti tacolefsa? Eller hvis noen tar i salaten med fingrene. Jeg får ingen symptomer hvis det skjer.

Helga Marie, 15. juni 2020 09:42

Fint du holder en streng glutenfri linje, men du reagerer ikke på mikrospor av glutenholdige produkter. Ta bort synlige smuler fra rømma (smøret) (og bruk din egen skje/kniv). Fingrene roter ikke rundt i salatbopllen, de plukker vel med seg det de skal ha så de som ligger igjen er uberørt. Mange cøliakere reagerer ikke akutt på selv store mengder gluten, men de har cøliaki like mye som de som reagerer akutt. Dersom de som ikke reagerer akutt fortsetter å spise små mengder glutenhodlige produkter (for det kan jo ikke være så farlig fordi jeg reagerer jo ikke) så vet vi at de vil få tilbake sykdommen sin, det tar bare litt tid, og plagene kommer snikende og det behøver ikke være tarmplagen som da dominerer, da kan det være slitenhet, hjernetåken, diffuse plager man ikke ser har noe med en langsom reaktivert cøliaki. Livet skal leves og det kan være vanskelig nok å spise glutenfritt i hverdagen, så for overreaksjoner for å unngå usynlige forurensninger kan gjøre livet vanskelig og muligens er det ikke nødvendig i forhol til de mange som ike klarer å oveholde dietten. Du må nok fortsette med glutenfri kost, men superstrikt må ikke bety at du skal ha en overreksjon mot potensielle forurensningskilder som ikke egentlig betyr noe. Det burde holde at du ikke bevist spiser noe du vet (kan) inneholder gluten. Du kan også anse alt som inneholder eller om du regner det ut som kan inneholde mindre enn 20mg gliadin pr kg//liter vare som glutenfritt. 

Trond S. Halstensen, 17. juni 2020 19.04

Bør man holde seg unna mat og helsefaget som lærer, om man har cøliaki?

Hei. Bør man holde seg unna mat og helsefaget som lærer, om man har cøliaki? Jeg tenker da spesielt på situasjoner som baking, hvor det generelt blir mye mel. ...

Hei. Bør man holde seg unna mat og helsefaget som lærer, om man har cøliaki? Jeg tenker da spesielt på situasjoner som baking, hvor det generelt blir mye mel.

Elias, 2. juni 2020 17:38

I utgangspunktet behøver man ikke det, bare man ikke spiser deigen eller det ferdige produktet. Det skal mye melstøv til over lengre tid (italienske pizzabakere) før det kan oppstå luftveisproblemer assosiert med cøliakien.

Trond S. Halstensen, 03. juni 2020 19.40

Klikk på logoene for mer info