Arkiv

Resultat: Ingredienser (31) viser 1 - 20

Er chillinøttene fra Sørlandschips virkelig glutenfri?

Hei. Jeg lurer på om chillinøttene fra Sørlandschips virkelig er glutenfri? Jeg har fått veldig vondt i magen, og er redd for om de kan ha glemt å nevne en ingrediens på pakken. ...

Hei. Jeg lurer på om chillinøttene fra Sørlandschips virkelig er glutenfri? Jeg har fått veldig vondt i magen, og er redd for om de kan ha glemt å nevne en ingrediens på pakken.

Sofie , 20. juli 2021 00:30

Mye man kan reagerer på, inkludert Tetrazin-fargestoffene som inngår i mange matvarer. Jeg kjenner ikke til om Sørlandschipsen inneholder dette, men alle magereaksjonene er ikke pga gluten, selv ikke hos en cøliaker. Muligens reagerer du på noe annet i chillinøttene.

Trond S. Halstensen, 11. august 2021 19.00

Inneholder kakaomasse eller soyalechitin i sjokoladen gluten?

Kan jeg spise sjokolade som inneholder kakaomasse og soyalechitin? ...

Kan jeg spise sjokolade som inneholder kakaomasse og soyalechitin?

Awsbjørn, 15. mai 2021 10:28

Det kan du. Både kakaomasse og soyalechitin er glutenfritt.

Lise Friis Pedersen, 19. mai 2021 18.00

Jeg ønsker å vite mer om surdeig og cøliaki

Hei! Ønsker å vite mer om surdeig og cøliaki og ikke cøliaki hveteintoleranse. ...

Hei! Ønsker å vite mer om surdeig og cøliaki og ikke cøliaki hveteintoleranse.

Monica, 5. mai 2021 19:33

Flott at du ønsker å vite mer om surdeig. Mulig vi kan ha en ny artikkel med oppskrifter i glutenFRI i nærmeste framtid, ellers så finnes det mye nyttig informasjon om glutenfri surdeig på nettet. Vi har også flere oppskrifter med surdeig på nfc.no som for eksempel denne https://ncf.no/mat-oppskrifter/oppskrifter/glutenfrie-surdeigsbagetter

Lise Friis Pedersen, 12. mai 2021 18.00

Hva kan jeg bruke i stedet for eple?

Hei, Lise. Heftet med "Sunnere bakst" har flere oppskifter med eple i. Jeg er allergisk mot eple. Har du et forslag til alternativ? Jeg ønsker ikke å bruke gulrot. Kan jeg eventuelt kutte det helt ut uten at det påvirker kvaliteten av baksten? ...

Hei, Lise. Heftet med "Sunnere bakst" har flere oppskifter med eple i. Jeg er allergisk mot eple. Har du et forslag til alternativ? Jeg ønsker ikke å bruke gulrot. Kan jeg eventuelt kutte det helt ut uten at det påvirker kvaliteten av baksten?

Elisabeth, 8. mai 2021 12:51

Du kan prøve revet pære (en fast sort), eller revne rotgrønnsaker som pastinakk eller kålrot. Du kan jo prøve å kutte det ut, men jeg er ikke sikker på om det vil påvirke kvaliteten på baksten. 

Lise Friis Pedersen, 12. mai 2021 18.00

Hva er gode, glutenfrie alternativer til usunne glutenfrie brød?

Isteden for å prøve å lage "glutenfri" alternativer som da er dårlig og kanskje usunn (ref NRK reportasje i forrige uken) - finnes det naturlig fri for gluten alternativer av mat/grøt/frø som burde fremmes litt mer som et alternativ til "usunn&qu...

Isteden for å prøve å lage "glutenfri" alternativer som da er dårlig og kanskje usunn (ref NRK reportasje i forrige uken) - finnes det naturlig fri for gluten alternativer av mat/grøt/frø som burde fremmes litt mer som et alternativ til "usunn" brødmat?

Ena, 3. mai 2021 16:34

Det finnes en del naturlig glutenfritt i markedet, men noen sliter litt med å bake med det uten en gjennomarbeidet oppskrift. Denne typen oppskrifter kan du finne mange av i kokebøker og på nettet, både på norsk og engelsk. I medlemsbladet glutenFRI har vi publisert denne typen oppskrifter ved flere anledninger – både i form av grøt og bakst, men også som tilbehør til middagsmat. Hvis du er medlem, kan du gå tilbake i gamle utgaver av glutenFRI for å finne disse. Vi har også skrevet flere artikler om temaet. Du finner også gode oppskrifter på https://ncf.no/mat-oppskrifter/oppskrifter på både grøter og brød med litt andre mel og kornsorter.

Lise Friis Pedersen, 05. mai 2021 18.00

Må jeg slutte å spise hvetestivelse?

Hei! Har hatt cøliaki diagnosen siden jeg var 2 år gammel. Er i dag bortimot 30. Jeg har alltid spist hvetestivelse og har aldri reagert på dette. Har hatt normale blodprøver siden jeg startet opp med glutenfri kost, og har vært frisk som en fisk siden. Har den s...

Hei! Har hatt cøliaki diagnosen siden jeg var 2 år gammel. Er i dag bortimot 30. Jeg har alltid spist hvetestivelse og har aldri reagert på dette. Har hatt normale blodprøver siden jeg startet opp med glutenfri kost, og har vært frisk som en fisk siden. Har den siste tiden fått litt "tyn" fra andre med cøliaki som mener jeg bør slutte å spise hvetestivelse. Men, jeg skjønner ikke hvorfor jeg skal gjøre livet mitt vanskeligere enn det allerede er, da jeg jo ikke reagerer på dette. Er det da slik at jeg bør slutte å spise dette til tross for at jeg ikke har noen reaksjoner? Har jo spist dette i nesten 28 år.

Undrende , 3. mai 2021 21:39

Nei, da du kan spise mat som inneholder hvetestivelse som er merket: glutenfrie. De som reagerer på hvetestivelse tror vi faktisk reagerer på andre bestandeler av hveten enn gluten slik som fruktaner (ikke absorberbar karbohydrat ofte kalt FODMAP) eller andre komponenter. 

De fleste cøliakere tåler hvetestivelsen, men noen reagerer og da bør de holde seg unna, men vi antar at dette er en FODMAP reaksjon i samme landskap som irritabel tykktarmssyndrom (IBS).

Trond S. Halstensen, 05. mai 2021 18.23

Er buljong med maltekstrakt av bygg glutenfri?

Hei. Jeg lurer på om kjøttbuljong og kyllingbuljong fra Maggi er glutenfritt. Det står ingenting om gluten innhold, men ser at den inneholder maltekstrakt av bygg. ...

Hei. Jeg lurer på om kjøttbuljong og kyllingbuljong fra Maggi er glutenfritt. Det står ingenting om gluten innhold, men ser at den inneholder maltekstrakt av bygg.

Jorunn Merethe, 22. april 2021 16:39

Maltekstrakt kan inneholde gluten, og hvis teksten maltekstrakt er uthevet (med kraftig skrifttype) så er den nok ikke "glutenfri". Uansett, mest sannsynlig er det så lite gluten at når buljongen blir "utvannet" blir sluttproduktet glutenfritt, og det er jo det som er viktig, men siden vi ikke er helt sikre anbefaler vi at cøliakere å bruke glutenfri buljong. 

Lise Friis Pedersen, 28. april 2021 00.00

Finnes det alternativer til fiberhusk?

Orkla har gått ut med melding om at Fiberhusk kan inneholde salmonella og at det ikke må brukes. Jeg baker brød og lurer på hva jeg skal bruke istedenfor. ...

Orkla har gått ut med melding om at Fiberhusk kan inneholde salmonella og at det ikke må brukes. Jeg baker brød og lurer på hva jeg skal bruke istedenfor.

Tove, 16. april 2021 07:01

Du kan bruke fiberhusk fra en annen leverandør, for eksempel Brisk eller Finax. Brisk "Psyllium malte frøskall" selges på Rema 1000, Finax sin "Psyllium" får du tak i hos Allergikost.no, på Meny og utvalgte Coop-butikker. Hvis du allerede har bakt brød med Orkla sin Fiberhusk, så kan du godt spise de. Salmonella-bakterien dør ved oppvarming, og et brød steker ved en kjernetemperatur på ca 100 grader, noe som er tilstrekkelig. 

Lise Friis Pedersen, 16. april 2021 11.00

Kan jeg drikke glutenfri øl eller ikke?

Hei. Jeg har påvist cøliaki. Etter ett år med glutenfri kost (spiste fortsatt "spor av gluten", glutenfri hvetestivelse og glutenfri øl, etter anbefaling fra kostholdsveileder) var det fortsatt skader på tarmen. Da ble jeg anbefalt å kutte til et 100% ...

Hei. Jeg har påvist cøliaki. Etter ett år med glutenfri kost (spiste fortsatt "spor av gluten", glutenfri hvetestivelse og glutenfri øl, etter anbefaling fra kostholdsveileder) var det fortsatt skader på tarmen. Da ble jeg anbefalt å kutte til et 100% glutenfritt kosthold, uten spor av gluten, samt glutenfri hvetestivelse. Ingen sa noe om glutenfritt øl, men såvidt jeg klarer å lese meg til, vil de fleste glutenfri øl likevel ikke være 100% glutenfri, kun garantert at det er under 20 ppm. Jeg klarer ikke helt å forstå om jeg kan drikke glutenfri øl eller ikke? Jeg har tenkt at jeg ikke kan drikke vanlig glutenfri øl, siden jeg ikke tåler spor av gluten og det ikke kan garanteres at det er 100% uten?

Ida, 13. april 2021 20:32

Som voksen nydiagnostisert cøliaker så  tar forbausende lang tid på GFD før slimhinneskaden/forandringene normaliseres helt.  Desto eldre du er ved diagnosetidspunktet og desto dårligere det stod til med tarmen, desto lengere tar det å blir normalisert på GFD, og her snakker vi år. Finske voksendiagnostiserte cøliakere bruke 10-12 år på GFD før 90 % av dem hadde helt normal slimhinne. Mange opplever nok at det tok minst 3 år på GFD før de følte seg "normale" igjen og det tar ofte enda lengere tid før tarmslimhinnen blir helt normal. Jeg tror nok dette er regelen og ikke en konsekvens av "spormengder" gluten i f.eks. glutenfritt øl.

Trond S. Halstensen, 14. april 2021 18.41

Inneholder byggress gluten?

Hei. Byggress sies å være uten gluten, det står på diverse forum at det kan spises av personer med glutenintoleranse , men at de med cøliaki kanskje bør avstå. Hva tenker dere? Jeg har glutenintoleranse, men bor i hus med to ungdommer som begge har c&...

Hei. Byggress sies å være uten gluten, det står på diverse forum at det kan spises av personer med glutenintoleranse , men at de med cøliaki kanskje bør avstå. Hva tenker dere? Jeg har glutenintoleranse, men bor i hus med to ungdommer som begge har cøliaki, så ønsker et glutenfritt hjem. Bør jeg avstå fra byggress? Mvh Bente

Bente, 11. april 2021 13:05

Den eneste måten bygg-gress kan inneholde gluten er ved forurensning med glutenholdige kornsorter for halmen (gresset er strået) i bygg er i utgankspuntet glutenfri. Dette er nok industrielt fremstilte produkter og da reduseres risikoen for at det er tilkommet uønskete kornrester fra hvete, bygg eller rug i sluttproduktet. Produsenten vil nok ikke garantere at det er glutenfritt (koster penger), men mange cøliakere konsumerer dette uten problemer. Er man i tvil og føler på det, så bør man avstå fra å bruke det, siden det ikke er garantert glutenfrihet.

Trond S. Halstensen, 14. april 2021 18.21

Er svedjerug glutenfritt?

Bruk av urkorn er blitt populært. Forleden dag kom jeg over noen knekkebrød laget med svedjerug, som selgeren fortalte var glutenfrie. Jeg tok ikke sjansen på å spise dem, men lurer på om det ville vært trygt. Er innholdet av gluten så lavt i svedjerug at d...

Bruk av urkorn er blitt populært. Forleden dag kom jeg over noen knekkebrød laget med svedjerug, som selgeren fortalte var glutenfrie. Jeg tok ikke sjansen på å spise dem, men lurer på om det ville vært trygt. Er innholdet av gluten så lavt i svedjerug at det er under grensen, dvs under 20 ppt eller eventuelt under 100 ppt?

Åse, 12. april 2021 17:21

Nei, urkorn er ikke glutenfritt og dermed ikke trygt for de med cøliaki. Så det er ikke bra at selgeren forteller dette. Men urkorn kan være bra for de som sliter med magen av andre årsaker enn cøliaki.

Lise Friis Pedersen, 14. april 2021 18.00

Synnøve , 24. mars 2021 21:03

Hei. Jeg har cøliaki og lever helt glutenfritt. Mistenker IBS da jeg vet jeg reagerer på eple. Er det da sannsynlig at jeg reagere på andre stenfrukter? Hva med eplecideredikk? Jeg bruker det i noe bakst.. Det er flere ganger jeg blir dårlig av mat uten at jeg vet hvorf...

Hei. Jeg har cøliaki og lever helt glutenfritt. Mistenker IBS da jeg vet jeg reagerer på eple. Er det da sannsynlig at jeg reagere på andre stenfrukter? Hva med eplecideredikk? Jeg bruker det i noe bakst.. Det er flere ganger jeg blir dårlig av mat uten at jeg vet hvorfor. Kan bli syk av mat når den er nylaget, men tåle den oppvarmet. Hva skyldes det? Jeg får alltid vondt i magen av GF pasta. Får også vondt av lapskaus. Tåler alle ingrediensene hver for seg. Fastlegen min mener dette kan skyldes mye stivelse. Enig? Jeg lurer også på om jeg kan reagere på sulfitter.. Nå går jeg på Lowfoodmap diett for å prøve å finne ut hva det er jeg reagerer på. Mistenker at det kanskje er en kombinasjon av flere ting. Samtidig opplever jeg å tåle noe en dag og ikke en annen... Jeg har bl.a. Fibromyalgi også og fastlegen min mener at jeg reagerer lettere på mat når jeg har mer smerter og er mer sliten. Dette kan jeg være enig i, men det gjør det vanskelig å vite hva jeg kan spise til enhver tid! Tar gjerne imot råd!

Synnøve , 24. mars 2021 21:03

Ved IBS får man ofte følelsen av at tarmen lever sitt eget liv, at man reagerer på enkelte matvarer noen dager, men ikke andre. En glutenfri lav-FODMAP diet kan være utfordrende, og det er totalmengde FODMAP's man konsumere over en 7-10 dagers tidsspenn som betyr noe. Reaksjonen på FODMAP inntaket kommer da langsomt og for mange er reaksjonen at man tilsynelatende reagerer på mat man vanligvis tåler. Du er den som best kan finne ut av hva du reagerer på, så jeg anbefaler at du skriver dagbok over hva du spiser og hvilke reaksjoner du har, da er det lettere å se mønstret.

Trond S. Halstensen, 31. mars 2021 18.42

Vil det forekomme meir glutenrester i glutenfri hvetestivelse, enn i glutenfri havre?

Lurer på om det naturlig nok vil forekomme meir glutenrester i glutenfri hvetestivelse, enn i glutenfri havre? Tenkte siden hvetestivelse tross alt er laget av hvete? Eller er dette ein heilt feil antagelse? Eg prøver desperat å finne ut kor eg får i meg gluten. Slik det er ...

Lurer på om det naturlig nok vil forekomme meir glutenrester i glutenfri hvetestivelse, enn i glutenfri havre? Tenkte siden hvetestivelse tross alt er laget av hvete? Eller er dette ein heilt feil antagelse? Eg prøver desperat å finne ut kor eg får i meg gluten. Slik det er no så har eg kommet fram til at det bare kan være glutenfrie brød med hvetestivelse. Nesten alle glutenfrie brød inneholder hvetestivelse, som hovedingrediens. Eg har sjekket om det er andre allergier involvert for meg, men det er det ikke. Bare cøliaki. Lurer også på hvorfor det bare er de nordiske landene som tilsetter hvetestivelse i glutenfrie produkt? Andre land i sør Europa går ikkje god for at glutenfri hvetestivelse kan spises av cøliakere. Veldig frustrerende å ikkje finne kilden.

Glutenrester, 24. mars 2021 13:23

Det er veldig lite gluten i hvetestivelsen som brukes i de glutenfrie brødene, så vi mistenker heller at mageplagene skyldes FODMAP-karbohydratene som går under fellesbetegnelsen "Fruktaner" som det er endel av i hvetemel og ekstra mye i norsk hvetemel. Det kan gi magesmerter, oppblåsthet og varierende diare slik man kjenner det til fra irritabel tykktarmssyndrom (IBS). Det er også derfor man fant ut at de som trodde de hadde ikke-cøliakisk glutensensitivitet (intoleranse) ikke reagerer på gluten, men på noe annet i hvetemelet inkludert Fruktanene, slik som IBS pasienter gjør. Cøliakere som ikke tåler glutenfritt brød med hvetestivelse bør derfor slutte å spise slikt brød og heller velge produkter som er naturlig frie for gluten, og teste ut en glutenfri  lav-FODMAP diett.

Trond S. Halstensen, 24. mars 2021 18.33

Kan man bli syk av hveteprotein i kosmetikk?

Jeg sliter med svake negler som brekker og deler seg, enda jeg ble diagnostisert med cøliaki for 3 år siden og har levd på glutenfri diett siden. På grunn av dette har jeg kjøpt meg neglforsterker, men jeg så ikke før jeg fikk den i posten at den innehold...

Jeg sliter med svake negler som brekker og deler seg, enda jeg ble diagnostisert med cøliaki for 3 år siden og har levd på glutenfri diett siden. På grunn av dette har jeg kjøpt meg neglforsterker, men jeg så ikke før jeg fikk den i posten at den inneholder hveteprotein. Det jeg lurer på er om jeg kan bruke den? Den skal jo kun påføres neglene, og det er vel når glutenproteinet kommer i kontakt med tarmen at man blir syk? Eller vil det trekke inn i kroppen og påvirke meg likevel? Og mens jeg først spør - hvordan er dette i forhold til andre kosmetiske produkter som også inneholder hvete-proteinet? På forhånd tusen takk for svar!

Kvinne , 18. mars 2021 20:28

Du kan trygt bruke neglforsterkeren selv om den inneholder hveteprotein. Gluten trenger ikke inn gjennom huden, det må komme i kontakt med tarmen for at man skal få en reaksjon. Det samme gjelder annen kosmetikk og hudpleie. Jeg ville vel kanskje ikke ha brukt glutenholdig leppestift (hvis det finnes), spesielt ikke hvis man har en tendens til å «spise» den.

Lise Friis Pedersen, 24. mars 2021 18.00

Kan man fritere glutenfritt?

Jeg er veldig glad i fritert mat som løkringer, chili cheese, tempura osv., og det er ingen restauranter eller matbutikker som tilbyr glutenfrie varianter av dette. Vet du om det er mulig å dobbeltpanere om man bruker glutenfritt mel, egg og brødkrum av glutenfritt brød? S...

Jeg er veldig glad i fritert mat som løkringer, chili cheese, tempura osv., og det er ingen restauranter eller matbutikker som tilbyr glutenfrie varianter av dette. Vet du om det er mulig å dobbeltpanere om man bruker glutenfritt mel, egg og brødkrum av glutenfritt brød? Savner fritert mat!

Fritert mat-elsker, 20. mars 2021 17:59

Det er selvfølgelig mulig å lage sin egen glutenfrie frityr! Bruk (glutenfritt) rismel, potetmel eller maismel evt en glutenfri melmiks. Som panering kan du enten kjøpe ferdiglaget glutenfri panering (det finnes flere typer i handelen), eller du kan lage egen ved å knuse glutenfrie knekkebrød eller bruke tørt glutenfritt brød som males til smuler ved hjelp av stavmikser eller matmølle. Hvis du får en del glutenfritt brød til overs som er tørt og "uspiselig", lar du det bare tørke og maler til smuler når det er tørt nok. Dette kan oppbevares i en tett boks eller glass i lengre tid. Lykke til!

Lise Friis Pedersen, 24. mars 2021 18.00

Kan man trygt spise Freias sjokolade eller?

Jeg ser «kan inneholde hvete» merkingen til Freia ble spurt om i 2018. Noe nytt om denne? https://www.ncf.no/tips-rad/nettprat/arkiv/silje_-20.jan-2018-19-22 ...

Jeg ser «kan inneholde hvete» merkingen til Freia ble spurt om i 2018. Noe nytt om denne? https://www.ncf.no/tips-rad/nettprat/arkiv/silje_-20.jan-2018-19-22

Kjell Eirik, 24. mars 2021 06:46

For noen år tilbake endret Freia ordlyden i spormerkingen sin fra «kan inneholde spor av…» til «kan inneholde…», men ifølge dem selv har de ikke endret rutinene – så for Freias del går begge disse spormerkingene ut på det samme. De tester produktene med jevne mellomrom, og som oftest ligger gluteninnholdet godt under 20 ppm, men noen ganger over - og maks 50 ppm ifølge Freia.

Lise Friis Pedersen, 24. mars 2021 18.00

Kan jeg fjerne kontaminering fra frø selv?

Hei! Jeg har tre spørsmål: Spørsmål 1: Jeg har etterhvert skjønt at naturlig glutenfrie mel ikke nødvendigvis er helt glutenfrie, med mindre de er merket som dette (pga mulig kontaminering). Hvis jeg kjøper hele frø av amaranth, hirse, quinoa og ...

Hei! Jeg har tre spørsmål: Spørsmål 1: Jeg har etterhvert skjønt at naturlig glutenfrie mel ikke nødvendigvis er helt glutenfrie, med mindre de er merket som dette (pga mulig kontaminering). Hvis jeg kjøper hele frø av amaranth, hirse, quinoa og bokhvete, samt hele linser og bønner etc, og inspiserer for og evt plukker bort andre korn, skyller og bløtlegger de før bruk, - er det da ok å kjøpe pakker som ikke er merket eksplisitt glutenfrie? Spørsmål 2: Jeg har lest litt om at noen typer quinoa har noen stoffer som kan trigge immunforsvaret på samme måte som gluten. Vet dere noe om dette? Hvordan kan jeg vite om det er greit å spise quinoa? Spørsmål 3: Jeg har også lest litt om at grensen for hva som aksepteres som ok for cøliakere er ulik for forskjellige land. F.eks. ser det ut til at de har mye strengere krav til gluten ppm i New Zealand enn her i Norge. Det ser ut som om vi har blant de minst strenge kravene? Er man helt sikker på at 20 ppm er ok? Tusen takk for fin tjeneste.

Nico, 22. februar 2021 18:18

Manuell rensing av hele korn burde være OK, men da er du selv ansvarlig for renheten (nøyaktigheten i rensingen).

Det foreligger en studie som (merkelig nok) fant at proliner i 2 av 15 quinoa kultivars (“Ayacuchana” and “Pansakalla”) induserte tilsvarende immunrespons i tarmen som det man ser ved cøliaki, hos cøliakere, men mest sannsynlig var dette en del av det naturlige immunsystemet som også ikke-cøliakere vil hatt, men man antar at cøliakere er mer følsomme for denne reakasjonen. Vi vet at hvete også innholder slike proteiner som lager en betennelsesliknende reaksjon i tarmen, men man diskuterer hvor viktig dette er i utløsningen av cøliaki. Åtte av disse kultivarene var helt negativ i denne britiske undersøkelsen fra 2012. Det betyr at hvilken kultivar/type Quinoa man bruker har, eller kan ha betydning for tilhelingen av tarmen. Selvom ma nikke vet hvilken betydning dette har, kan man fra et forebyggende teoretisk perspektiv primært bruke Quinoa kultivarer fra de typene som ikke ga noen slik reaksjon (Illpa INIA ,Kamiri, 03-21-1181, Salcedo, Kancolla, 03-21-0386, Rojo Achachino og Chullpi Rojo) om dette er markert på posen. Dette problemet kommer da i tillegg til forurensningsproblemet du også tar opp.

Grunnen til at vi (WHO) har en 20ppm grense er at dette ansees for å være nedre sikre målingsgrense (selvom man kan måle lavere verdier så blir testen usikker under 20ppm). Så en 20ppm grense betyr i praksis at den er glutenfri. Vi har også en lav-gluten grense p å100ppm og der har italienske forskere påvist at om all mat man spiser inneholder 100 ppm gluten så får en stor andel av cøliakerene tegn i tarmen at de reagere på denne mengden (økning av T-celler i overflateepitelet (Marsh-1)), så all mat man konsumerer bør ikke inneholde 100ppm. Vi har inngen holdepunkter for at 20ppm ikke er en god nok grense. 

 

Trond S. Halstensen, 24. februar 2021 18.29

Gir hvetestivelse luftigere bakst?

Jeg har lest meg til at glutenfri hvetestivelse vil hjelpe på litt luftigere bakst. Men jeg finner ikke hvor man kan kjøpe dette (i mindre enn 25 kg!). Noen tips? ...

Jeg har lest meg til at glutenfri hvetestivelse vil hjelpe på litt luftigere bakst. Men jeg finner ikke hvor man kan kjøpe dette (i mindre enn 25 kg!). Noen tips?

Allo, 20. februar 2021 10:33

At hvetestivelse gir automatisk luftigere bakst kan jeg ikke garantere. Det er nok avhengig av flere faktorer enn kun meltypen, som for eksempel hvilket bindemiddel som er benyttet, om det er egg i baksten eller tilsvarende.

I stedet for å kjøpe ren, glutenfri hvetestivelse ville jeg ha kjøpt glutenfrie melmikser der hvetestivelse er hovedingrediensen. Både Semper Mix, Semper Mix med Fiber, Finax Mjølmix, Finax Brødmix grov, Finax Havrebrødmix, Elda allbruksmel og Lailas Mjølmix (blå) inneholder en god del hvetestivelse.

Lise Friis Pedersen, 24. februar 2021 18.00

Hvorfor er det er flere med cøliaki som reagerer på glutenfrie havregryn?

Påvist cøliaki og startet med gf kost i juni 2020, fikk rask og god effekt av kostomlegging. Et av symptomene jeg hadde før glutenfri kost var ubehag/sug i øverste del av magen, hadde irritert slimhinne i overgang mellom magesekk og tynntarm, men ikke utslag på HP. D...

Påvist cøliaki og startet med gf kost i juni 2020, fikk rask og god effekt av kostomlegging. Et av symptomene jeg hadde før glutenfri kost var ubehag/sug i øverste del av magen, hadde irritert slimhinne i overgang mellom magesekk og tynntarm, men ikke utslag på HP. De eneste gangene jeg opplever disse symptomene nå er når jeg har spist gf havregryn. Da kommer symptomene ca 16 t etter inntak. Får dette kjente suget og ubehaget i magen, som lindres en stund av inntak av mat eller drikke. I tillegg får jeg endel luft i magen. Hvorfor er det er flere med cøliaki som reagerer på gf havregryn?

Stine, 16. februar 2021 09:59

Vi tror ikke det er flere cøliakere som reagerer på havregryn, men de spiser nesten alle havre og da fremkommer reaksjonen tydligere. Grovt sett har man estimert at 5-10% av alle som starter opp med havre dropper det pga ulike reaksjoner. Muligens går det bedre om du reduserer mengden havre du spiser.

Trond S. Halstensen, 17. februar 2021 19.33

Hvem kan jeg tro på?

Jeg forsøker å beregne totalt næringsinnhold i det glutenfrie brødet jeg lager. Det som skaper mest hodebry er at innholdopplysningene spriker - på enkelte varer veldig mye. Kan ta et eksempel i variasjon på solsikkefrø, men det ser ut til å væ...

Jeg forsøker å beregne totalt næringsinnhold i det glutenfrie brødet jeg lager. Det som skaper mest hodebry er at innholdopplysningene spriker - på enkelte varer veldig mye. Kan ta et eksempel i variasjon på solsikkefrø, men det ser ut til å være gjennomgående på andre ingredienser jeg tilsetter også: • Fett: 43,7 til 56 g/100 g • Karbohydrat: 14 til 24,6 g/100 g • Protein: 20 til 24,4 g/100 g • Fiber: 2,7 til 9 g/100 g • Natrium: 3 til 9 g/100 g av de to som oppgir det Dette kan jo ikke stemme. Kildene er: • Statens Ernæringsråds matvaretabell 6. rev. utg. (1991) Er innhold endret så mye siden den gang. Lavest på Na. • Wikipedia, høyest på Na og fiber • Sunnmat.no • Produsentens innholdsdeklarasjon på posen (i dette tilfelle Änglamark og Møllerens som er helt likt). Lavest på fiber, karbohydrater og protein og høyest på fett. Hvordan kan jeg komme videre, eller hva skal jeg tro på?

Velaug, 11. februar 2021 09:59

Ifølge Matportalen.no varierer innholdet av næringsstoffer i vegetabilske matvarer utfra sort, dyrkingsforhold og modenhetsgrad ved analysetidspunkt. I tillegg vil forhold under lagring, transport, industriell bearbeiding og/eller tillaging i husholdningen også ha betydning for næringsinnholdet i matvarer, produkter og retter. Det kan også være variasjon i resultatene fra laboratorieanalyser, spesielt hvis ulike metoder er brukt.

I Matvaretabellen er mange av matvarene "generiske", dvs. at det er slått sammen gjennomsnittsverdier for en typisk vare. Man kan ikke se forskjell på innhold i et grønt, rødt eller gult eple, men det er skilt på om noen frukter og grønnsaker er produsert i Norge eller er importerte. Jeg anbefaler deg å bruke Matvaretabellen og Kostholdsplanleggeren når du beregner næringsinnhold i matvarer. De oppdateres jevnlig. Du finner lenker til disse gode verktøyene på Matportalen.no. Lykke til.

Lise Friis Pedersen, 17. februar 2021 18.00

Klikk på logoene for mer info