Arkiv

Resultat: Irritabel tarmsyndrom (4)

Kan jeg ha cøliaki?

Har vært plaget med magen siden ungdomsårene. Fikk diagnose irritabelt arm 2018. Mine plager er vekslende fra løs, grautande, fast avføring, men kan og gå dager uten avføring, luft i mage,refluxplager,emalje skadde på tenner,perioder med kvalme og oppkast...

Har vært plaget med magen siden ungdomsårene. Fikk diagnose irritabelt arm 2018. Mine plager er vekslende fra løs, grautande, fast avføring, men kan og gå dager uten avføring, luft i mage,refluxplager,emalje skadde på tenner,perioder med kvalme og oppkast,magesmerter og ubehag ,leddsmerter og svimmelhet (nautisk) i perioder.Har i år vert plaget muskelkramper i beina og prikninger i armene i tillegg. Gjekk over på laktose fri melke produkt og spelt mjøl og fodmap redusert diett i 2018 men siste halve året har ikkje ete brødskive men ete havregryn. Tatt gastropati i september 2021. Prøvesvar viser fokalt lite lavere villi og har derfor blir bedt om å ta cøliaki-serologi .Kva er villi og kor mye gluten må eg ete før blodprøve. Bør eg ta gastropati på nytt etterpå. Stemmer dette med cøliaki.

Nr 2., 23. november 2021 16:31

Ja du bør nok spise 2 glutenholdige brødskiver eller 2 glutenholdige måltider pr dag i minimum 6 uker før du kan forvente at cøliakien reaktiveres. Legen din kan da ta cøliakiblodprøver og om de er positive så bør du ta gastroskopi på nytt. Husk bare at du må spise nok gluten lenge nok til at en cøliaki blir aktiv siden man kun kan diagnostisere en aktiv cøliaki. Speltbrød inneholder greit med gluten.

Trond S. Halstensen, 24. november 2021 19.41

Kan jeg ha cøliaki?

Har vert plaget med magen siden ungdomsårene .Fikk diagnosen irritabeltarm i 2018 .Mine symptom er vekslende mellom løs,grautende fast avføring men kan og gå dager uten avføring, har luft i magen ,reflux plager ,emalje skader på tenner .Perioder med kvalme og o...

Har vert plaget med magen siden ungdomsårene .Fikk diagnosen irritabeltarm i 2018 .Mine symptom er vekslende mellom løs,grautende fast avføring men kan og gå dager uten avføring, har luft i magen ,reflux plager ,emalje skader på tenner .Perioder med kvalme og oppkast, magesmerter og leddsmerter ,nautisk svimmelhet i perioder. Har i år vert plager med anemi og b 9 mangel, klipsa magesår og holder for tida på med utblokka av innsnevring i magen .Har levd på supper, havre gryn og mosa mat over lenger perioder no etter anbefaling av lege. Vektnedgang siden jul 5-6 kilo. Siden 2018 har jeg levd på fodmap redusert kosthold ,laktosefri melkeprodukt og speltmel .Har ikke tatt cøliakitest som jeg vet om men det være cøliaki?

Nr 1., 23. november 2021 16:36

Selvsagt kan det ligge en cøliaki (evt. i tillegg) under mye av dette. Du burde abselutt bli utredet for mulig cøliaki.

Trond S. Halstensen, 24. november 2021 19.36

Finnes det glutenfritt mel med få eller ingen fruktaner?

Har cøliaki og IBS. Spiser glutenfritt. Mistenker at for høyt inntak av fruktaner er årsak til mine fordøyelsesproblemer. Vil gjerne vite om det fins glutenfritt mel med få eller ingen fruktaner? ...

Har cøliaki og IBS. Spiser glutenfritt. Mistenker at for høyt inntak av fruktaner er årsak til mine fordøyelsesproblemer. Vil gjerne vite om det fins glutenfritt mel med få eller ingen fruktaner?

Eli, 12. november 2021 23:53

De fleste typer glutenfritt mel er uten fruktaner. Du bør unngå melmikser som inneholder hvetestivelse og melk slik som Semper Mix, Semper Mix Fiber, Toro grov melblanding, Elda glutenfri melblanding og Lailas blå melmiks.

Lise Friis Pedersen, 17. november 2021 18.00

Møter lite forståelse hos lege

Hei, Eg fekk diagnosen cøliaki for 4 månadar sidan. Har sidan då hatt glutenfri og laktosefri diett. Eg har så lenge eg kan hugse hatt treig og hard mage, men sjeldan heilt forstoppa. Det siste året før eg fekk diagnosen vart eg meir og meir oppblåst. Som ...

Hei, Eg fekk diagnosen cøliaki for 4 månadar sidan. Har sidan då hatt glutenfri og laktosefri diett. Eg har så lenge eg kan hugse hatt treig og hard mage, men sjeldan heilt forstoppa. Det siste året før eg fekk diagnosen vart eg meir og meir oppblåst. Som regel kom lufta utover dagen, og magen var "normal" igjen til neste dag. Etter at eg la om til glutenfri og laktosefri diett har eg hatt periodar der magen har fungert fint og fordøyelsen har vore betre. Men når magen begynner å bli treig igjen, så blir eg heilt forstoppa. Har hatt fleire rundar der eg har brukt 2-3 veker på å få i gang systemet igjen. (Følger då alle råd om fiberrik kost, svisker i mengder, mykje vatn, mosjon, movico, dulcolac osv..) Desse vekene har eg ekstremt mykje luft i magen. Plagane går ut over dagleglivet og nattesøvnen. Det opplevast som at det "proppar seg" ganske høgt oppe i tarmsystemet. Lufta samlar seg i øvre mageregion og pressar liksom opp under ribbeina. Eg har tenkt at det kan vere hindring i tarmen som gjer at passasjen smalnar inn. Når eg forklarer problemet for lege, får eg berre beskjed om at dette er vanleg når ein legg om til eit glutenfritt og meir fiberfattig kosthold. Kostholdet mitt består i stor grad av havregryn, frø, grønnsaker og fiberrik frukt, så eg kan ikkje forstå at det er det som er problemet. Plagane med luft og treig mage blir heller verre enn betre. Eg føler at eg møter liten forståelse for problema. Er det slik at det er normalt at problema blir verre - og når kan eg i så fall forvente betring? (Eg ventar på konsultasjon med cøliakisjukepleiar, men det blir mykje venting og henvisning, så eg blir litt utålmodig..)

Kvinne, 30 år, 19. oktober 2021 12:04

Det er riktig at mange av den glutenfrie matens erstattningsprodukter (glutenfrie brødblandinger)  er fattig på fiber og det kan gi treg mage hos noen. Muligens har du i tillegg til din cøliaki en forstoppelses-preget irritabel tykktarmssyndrom (IBS), og den kan være vanskelig å behandle med såkalt FODMAP-redusert kosthold. Du bør muligens få forstoppelsen utredet (avhengig av din alder), og se om du kan bli henvist til en klinisk ernæringsfysiolog som kan se om det er ting i maten din som er spesielt høy på de ikke-absorberbare karbohydratene kalt for FODMAP, som du bør redusere konsumet av for å unngå oppblåsing og "tarm-stillstand".

Trond S. Halstensen, 20. oktober 2021 18.58

Klikk på logoene for mer info