Arkiv

Resultat: Kosthold (770) viser 1 - 20

Bør jeg ta ny gastroskopi?

Hei, Leste i glutenfri at de som ikke blir frisk på glutenfri diett, skal følges opp, ta ny gastroskopi osv. Men hva betegnes som ikke frisk? Jeg har hatt cøliaki i nesten ti år og har bare tenkt at jeg må godta hyppige magesmerter, nesten daglig. Samtidig har jeg ikk...

Hei, Leste i glutenfri at de som ikke blir frisk på glutenfri diett, skal følges opp, ta ny gastroskopi osv. Men hva betegnes som ikke frisk? Jeg har hatt cøliaki i nesten ti år og har bare tenkt at jeg må godta hyppige magesmerter, nesten daglig. Samtidig har jeg ikke prøvd lav foodmap fordi jeg alt utelukker gluten og har andre allergier, og ved lav foodmap må man kutte mye som er sunt også. Jeg ble i tillegg litt redd for at matvarer som jeg spiser som er spor av gluten faktisk gjør at jeg har en vedvarende betennelse? Uten om disse matvarene som skal være ok, spiser jeg strengt glutenfritt, men kan selvfølgelig ikke alltid vite hva man får på besøk og på restaurant. Ved UL under graviditet har jeg fått beskjed om jeg har irritabel tarm, men er dette godt nok til diagnosen IBS? At jeg på bakgrunn av dette kan si at plagene kommer fra IBS, eller ville du ha anbefalt ny gastroskopi? Har mye magesmerter og oppblåsthet. På forhånd takk.

Marit, 19. september 2021 19:17

Prinsippielt skal cøliakibetennelsen i tarmen ha roet seg ned og du må anta du så og si er cøliaki-frisk i tarmen etter 10 år på GFD (selv om betennelsen raskt kan komme tilbake om man spiser glutenholdig mat). Men du bør, for sikkerhets skyld, ta dette opp med legen din. En IBS diagnose er en sekkediagnose når man har dine plager, og man ikke finner at det er noe annet galt. Ofte er det bare noen spesielle matvarer man som IBS'er reagerer spesielt på, så det behøver ikke være en så begrensende diett. Men jeg synes personer med en slik dobbelt diagnose (CD og IBS) bør kunne få hjelp av klinisk ernæringsfysiolog, dels til å bekrefte IBS diagnsoen ved eksklusjonsdiett (bare spise noe som er helt FODMAP-fritt), for deretter å introdusere mat som man vet IBS'ere oftest tåler og langsomt finne frem til matvarer man tåler godt. Dette klarer de fleste ikke på egen hånd, så de fleste trenger hjelp (men ventetiden på klinisk ernæringsfysiolog (KEF) kan være lang, avhengig av hvor du bor). Men start hos legen din og legg frem problemet, muligens kan du bli henvist for videre utredning og hjelp av KEF.

Trond S. Halstensen, 22. september 2021 18.27

Hvordan får jeg gode, glutenfrie matvaner?

Det er snart 2 år siden jeg fikk diagnosen cøliaki, og jeg har enda ikke helt tilpasset meg kostholdet og livsstilen. Jeg har ikke alltid faste måltider og småspiser mye i løpet av en dag hvis jeg ikke er opptatt med noe… Jeg har funnet ut hvilke matvarer jeg i...

Det er snart 2 år siden jeg fikk diagnosen cøliaki, og jeg har enda ikke helt tilpasset meg kostholdet og livsstilen. Jeg har ikke alltid faste måltider og småspiser mye i løpet av en dag hvis jeg ikke er opptatt med noe… Jeg har funnet ut hvilke matvarer jeg ikke ikke tåler, men trenger tips til hvordan få gode mat-VANER og klare å opprettholde faste måltider. Hva anbefaler dere?

Ingeborg, 22. september 2021 08:31

Dette er veldig individuelt, og vanskelig å svare kortfattet på i dette forumet. Jeg foreslår at du sender meg en epost: lise.pedersen@ncf.no og så tar vi en samtale. Det er et av våre medlemstilbud: https://ncf.no/om-ncf/bli-medlem/medlemsfordeler-1/samtale-med-erneringsradgiver

Lise Friis Pedersen, 22. september 2021 18.00

Er det cøliakien som gjør at jeg har halsbrann og sure oppstøt?

Hei. Jeg har cøliaki. Har ikke vært så flink til å spise glutenfritt, så tynntarmen er nok betent. Sliter litt med sure oppstøt og halsbrann, er det cøliakien som gjør at jeg har halsbrann og sure oppstøt? ...

Hei. Jeg har cøliaki. Har ikke vært så flink til å spise glutenfritt, så tynntarmen er nok betent. Sliter litt med sure oppstøt og halsbrann, er det cøliakien som gjør at jeg har halsbrann og sure oppstøt?

Linda, 25. august 2021 17:21

Vanskelig å være sikker på det. Du kan godt ha dårlig lukkemekanisme mellom magesekk og spiserør uavhengig av din cøliaki, men det hjelper vel ikke på magesekken at du spiser gluten da veldig mange cøliakere også har tegn på betennelse i magesekken (lymfocytær gastritt), som tildels blir borte på GFD.

Vi kan bare anbefale deg å holde deg borte fra glutenholdig mat, det er ikke bra for deg. Mange sykdommer kan dukke opp ettersom man blir eldre når man ikke tar hensyn til sin cøliaki, men det vet du.

Fint at du er ærlig mhp at du "slurver" med dietten. Vi vet at noen cøliakere ikke klarer å spise GFD, og da er det greit å få vite det dersom blodprøver og tarmen ikke normaliseres, for da har man en naturlig forklaring på det, så slipper man å starte store undersøkelser pga det som da blir oppfattet som refraktær cøliaki, men som egentlig kun er en ubehandlet cøliaki.

Trond S. Halstensen, 25. august 2021 19.03

Føler livet går forbi meg

Hei, Jeg fikk diagnostisert cøliaki grad marsh 3b i slutten av juni. Etter hva jeg kan huske har jeg hatt problem med magen i 4 år. Har gått glipp av mye i ungdomstiden, både sosialt og skole. Nå har jeg ikke fullverdig vitnemål, og kan ikke studere. Ønske...

Hei, Jeg fikk diagnostisert cøliaki grad marsh 3b i slutten av juni. Etter hva jeg kan huske har jeg hatt problem med magen i 4 år. Har gått glipp av mye i ungdomstiden, både sosialt og skole. Nå har jeg ikke fullverdig vitnemål, og kan ikke studere. Ønsker å jobbe og ta fag på egenhånd, men magen ødelegger fortsatt livet mitt. Vet ikke hva jeg skal gjøre. Er alltid oppblåst, forstoppet og verkende. Ledd og muskler gjør vondt, og jeg føler meg dum fordi jeg har sånn hjernetåke. Hele livet handler nesten om magen og hva jeg kan gjøre for å holde den i sjakk, men til ingen nytte. Hva kan jeg gjøre? Er det bedre at jeg i en periode bare ikke spiser så mye? Ser umulig for meg at det kan være verre å få i meg lite næring over en periode, enn å ha det slik jeg har det nå. Føler livet går forbi meg.

Trine, 24. august 2021 09:58

Du må jammen ha hatt det slitsomt og vært mye syk. Men så fint at de fant ut av det og at du nå får muligheten til å bli frisk, selv om det nok tar litt tid. Jeg håper du har fåt tilbud om hjelp av en klinisk ernæringsfysiolog, at man har undersøkt og evt etterfylt evt. vitamin/sporstoff-mangler som cøliakien kan ha gitt deg. Dersom du sliter en del med gassproduksjon så kan du med fordel lese litt om FODMAP og IBS, og at det kan lønne seg å redusere inntaket av mat som inneholder mye ikke-absorberende karbohydrater (FODMAP). Cøliakidelen vil bli bedre, men det tar ofte ett år (eller lengre) på glutenfri kost, før du blir frisk. Noen cøliakere har også en IBS i tillegg, så da blir det en dobbelt matforsiktighet, både glutenfritt og redusert FODMAP-mat. Og du vet sikkert at melkesukkeret fungerer som en ikke-absorberbar karbohydrat for mange cøliakere. Først når tarmen tilfriskner får man tilbake evnen til å spalte melkesukkeret. Det tar alt fra 3-9 mnd på GFD før de fleste cøliakere tåler melk. Jeg synes du trenger hjelp av en klinisk ernæringsfysiolog til å se på kosten din og finne fram til mat du tolererer, så plaget som du er. Snakk med legen din om sykehuset har slik ekspertise tilgjengelig.

Trond S. Halstensen, 25. august 2021 18.52

Kan det bli for mye kylling?

Etter overgang til GF-kost synes jeg det er vanskelig å få til mat som metter ordentlig, samtidig som det skal være en god næringsverdi, og ikke minst fungere å ha med som matpakke i et travelt liv. Jeg orker bare ikke kjipe knekkebrød og glutenfri brødmat...

Etter overgang til GF-kost synes jeg det er vanskelig å få til mat som metter ordentlig, samtidig som det skal være en god næringsverdi, og ikke minst fungere å ha med som matpakke i et travelt liv. Jeg orker bare ikke kjipe knekkebrød og glutenfri brødmat, og det er begrensa hvor egnet havregrøt osv er å ta med seg som matpakke. Så jeg ser at jeg ofte ender med måltider basert på kyllingfilet, eks salater, wraps osv. Jeg finner anbefalinger på maks inntak rødt kjøtt, men finner ikke noe på kyllingkjøtt. Er det noen fare for at det kan bli for mye av dette, og på hvilket nivå begynner det evnt å bli for mye?

Andrea, 18. august 2021 13:15

Jeg svarer siden Lise er sykemeldt. Kyllingkjøtt defineres ikke som rødt kjøtt så i utgangspunktet burde du være på den trygge siden mhp mengden du spiser. Gutta som driver kroppsbygging spiser ofte veldig mye kylling, og du er neppe i nærheten av de nivåene. Vanlige grønnsaker/salater er også glutenfrie så kylling som proteinkilde kan, med fordel blandes med tradisjonelle salatingredienser. Du har også fisk som god proteinkilde og rotgrønnsaker som gode, glutenfrie karbohydratkilder. 

Trond S. Halstensen, 18. august 2021 18.34

Bør jeg starte med glutenholdig kosthold igjen?

Hei, jeg har nå gått ca. 4 uker på glutenfri kost, og jeg føler med utrolig mye bedre. For meg virker det åpenbart at jeg har en form for glutenallergi etc. Men, jeg har nå bestilt time hos lege den 23. august, men forstår det da slik at siden jeg nå ...

Hei, jeg har nå gått ca. 4 uker på glutenfri kost, og jeg føler med utrolig mye bedre. For meg virker det åpenbart at jeg har en form for glutenallergi etc. Men, jeg har nå bestilt time hos lege den 23. august, men forstår det da slik at siden jeg nå ikke spiser gluten så vil ikke blodprøvene nødvendigvis slå ut. Bør jeg derfor starte med glutenholdig kost igjen, og i såfall hvor lenge bør jeg spise gluten før jeg tar en blodprøve hos legen? På forhånd takk for svar.

Amdal, 16. august 2021 11:43

Endringene i blodprøver kommer ikke så raskt, 1 mnd på GFD vil ikke fjerne autoantistoffnivået, men muligens senke nivået og da er det avhengig av hvor mye gluten du faktisk spiser, og hvor syk du var før du begynte med GFD. Du bør starte opp med glutenholdig kost, og desto mer glutenholdig mat du spiser, desto bedre vil man kunne stille diagnosen cøliaki på en aktiv cøliaki, som forutsetter at du spiser (nok) gluten (min 2 brødskiver pr dag eller 2 glutemholdige måltider pr dag), helst i minimum 6 uker før man testes. Men, hvor lenge cøliakiforanmdringene blir stående på GFD er avhengig av hvor lenge du har spist GFD og hvor cøliakisyk du var, så det er best å fremprovosere så mye cøliakisykdom du kan for å gjøre det så "enkelt" som mulig å stille diagnosen.

Trond S. Halstensen, 18. august 2021 18.23

Hvilke veganske alternativer til melk dekker behovet?

Hei, Hvilke veganske alternativer til melk dekker best behovet mtp. vitaminer? ...

Hei, Hvilke veganske alternativer til melk dekker best behovet mtp. vitaminer?

Veganske melgeprodukter, 11. august 2021 17:40

Lise er sykemeldt og jeg må bruke litt tid på dette svaret. Det har ikke så sterk relasjon til cøliaki, og felles for havre/soya og andre vegetar-melke-erstatningsprodukter er at de er beriket med vitaminer for å etterlikne melken, men ikke beriket med jod. Jeg skal komme tilbake til deg etter å ha snakket med Lise om det.

Trond S. Halstensen, 12. august 2021 13.45

Kan barn under 2 år spise bakst med linfrømel?

Hei. Jeg lurer på om det er bra å spise linfrømel i bakst for barn under 2 år? Hvordan blir det med blåsyrenivået når det stekes/rått i luft? ...

Hei. Jeg lurer på om det er bra å spise linfrømel i bakst for barn under 2 år? Hvordan blir det med blåsyrenivået når det stekes/rått i luft?

Anki, 12. august 2021 10:28

Som du sikkert har fått med deg så har linfrø relativt mye cyanid/blåsyre i seg (200-300 mg/kg). Dødlig dose ren cyanid er fra ca. 1.5 mg/kg. En 2-åring veier vel i snitt litt under 15 kg, så alt over 20 mg cyanid er potensielt farlig. 100 gr. linfrø har nok cyanid til å kunne drepe en 2-åring. Men, man bruker oftest linfø hele, det rådes ikke å spise knuste linfø, selv ikke om man varmebehandler dem, da man ikke har data på hvor lenge, og ved hvilken temperatur en slik varmebehandling ville gjordt knuste linfrø ufarlige. Linfø skal man i utgangspunktet ikke bruke i mat uten at de varmebehandles da dette reduserer cyanidmengden i dem. Linfør brukes som tarmregulerende middel, så jeg ville nok anbefalt annet tarmregulerende (volumoppfyllende som laktulose) behandling hos barn.

Trond S. Halstensen, 12. august 2021 13.35

Ønsker å gå opp i vekt

Hei, jeg fikk påvist cøliaki for ca. 8 mnd siden i en alder av 54. Har tydeligvis hatt det lenge, gått ned i vekt. Spørsmåetl er: Jeg har ikke klart gå opp i vekt. Hva burde jeg gjøre/spise, trenger jeg eventuelt kosttilskudd? Ønsker å g&arin...

Hei, jeg fikk påvist cøliaki for ca. 8 mnd siden i en alder av 54. Har tydeligvis hatt det lenge, gått ned i vekt. Spørsmåetl er: Jeg har ikke klart gå opp i vekt. Hva burde jeg gjøre/spise, trenger jeg eventuelt kosttilskudd? Ønsker å gå opp i vekt.

Wenche, 9. august 2021 12:30

Jeg håper tarmplagene (løs mage etc) er bedret på glutenfri kost i løpet av de 8 mnd. Du burde også ta dette opp med legen din da voksendiagnostiserte cøliakere som fortsetter å falle i vekt på GFD bør utredes for mulig refraktær cøliaki. Den beste måten å få appetitt til å spise mer, er å gjøre det motsatte av det som de vil ta av vekt gjør. Da er det ikke en lav-karbo diett som gjelder, men en høy-karbo diett, som betyr å spise mye av hurtigabsorberende karbohydrater som gir insulinøkning og som gir deg appetitt. Kokte rotgrønnsaker inkludert poteter er hurtig-absorberende karbohydrater i tillegg til de klassiske søte påleggstypene som syltetøy, sjokade (og andre "barnepålegg"). Mange mellommåltider og småspising er også oppskriften på å gå opp i vekt. Men først må man være sikker på at du ikke har en refraktær cøliaki som krever annen behandling enn glutenfri diett. Så du må ta dette opp med legen din før du gjør noe annet.

Trond S. Halstensen, 12. august 2021 12.55

Kan det være at jeg har cøliaki?

Hei til dere, Jeg har fått diagnosen IBS, NCGS og K52.2, allergisk og diettbetinget gastroenteritt og kolitt (med mulig hveteallergi). Gjennomførte bl.a. dobbelt blind matvareprovokasjon hos lege Martin Sørensen og Jon Ragnar Florholmen, ved UNN. Hadde stått på gluten...

Hei til dere, Jeg har fått diagnosen IBS, NCGS og K52.2, allergisk og diettbetinget gastroenteritt og kolitt (med mulig hveteallergi). Gjennomførte bl.a. dobbelt blind matvareprovokasjon hos lege Martin Sørensen og Jon Ragnar Florholmen, ved UNN. Hadde stått på glutenfri diett på egenhånd i mange år før provokasjonen. Provokasjonen medførte blant annet sterke hudsymptomer/utslett, kløende blemmer + magesmerter, ubehag, oppblåsthet og forstyrret avføringsmønster med diaré. I den anledning lurer jeg på følgende; - Har forsøkt gluten ved få anledninger i sommer, igjen kommer symptomene som nevnt ovenfor, likeså pustebesvær, som for meg er nytt. Kan det være at jeg har en cøliaki, fremfor de tilstander jeg har blitt vurdert med? - Burde jeg sjekke dette nærmere, eller må jeg anse den dietten jeg har stått på i dag som riktig? (lavFODMAP-diett og glutenfritt) - Glutenholdige varer frister følgelig stort, særlig søte bakster, hva kan jeg gjøre for å kunne innta disse på sikt, eller er dietten å anse som varig? - Er usikker, men kan jeg søke grunnstønad fra Folketrygden for mine ekstrautgifter? (som er vesentlig høye, rundt kr. 3000 ekstra i mnd., mtp, IBS-diett og glutenfri kost) Håper dere kan gi meg noen svar, særlig hva angår nye symptomer i form av pustebesvær ved inntak av gluten nylig...) Med ønske om en fin sommer :)

Kristian, 1. august 2021 07:51

Jeg vil anta at du er undersøkt mtp cøliaki, men at man ikke har kunnet konkludere da du har spist glutenfritt i lang tid før glutenprovokasjnen. Det tar tid å utvikle en cøliaki, så reaksjonen du fikk ved glutenprovokasjonen kom vel relativt raskt (?) og kunne vel vært relatert til din (påviste?) hveteallergi. Blemmene du fikk ble de undersøkt av hudlege/hudbiopsi med tanke på diagnostisering av Dermatitis Herpetiformis (DH)? Dersom legene (spesilister i gastrointestinale sykdommer/allergologisk spesialkompetanse) har diagnostisert en hveteallergi så kan du søke om grunnstønad (men det er mye mindre enn 3000/mnd nå). Pustebesvær bør kunne dokumenteres, og er en kjent reaksjon ved IgE-mediert allergi mot omega-gliadin-5, men da gjerne som anstrengelsesutløst astma etter inntak av hvete. Men dette kan man diagnostisere, så ta det opp med legen din.

Trond S. Halstensen, 12. august 2021 12.34

Bør man begrense inntaket av havre?

Hei! Jeg var inne på UpToDate og leste om cøliaki. Til min store forferdelse oppdaget jeg at havre kanskje ikke er helt trygt likevel. Det står at pasienter med mild sykdom kan med forsiktighet innta maks 50-60g havre daglig, men pasienter med alvorlig sykdom skal unngå havr...

Hei! Jeg var inne på UpToDate og leste om cøliaki. Til min store forferdelse oppdaget jeg at havre kanskje ikke er helt trygt likevel. Det står at pasienter med mild sykdom kan med forsiktighet innta maks 50-60g havre daglig, men pasienter med alvorlig sykdom skal unngå havre helt. Dette er helt nytt for meg. Hva er de norske retningslinjene på dette? Er det verdt å ha dette med havre i bakhodet og prøve å begrense inntaket noe? https://www.uptodate.com/contents/management-of-celiac-disease-in-adults?search=celiac%20disease&source=search_result&selectedTitle=4~150&usage_type=default&display_rank=4#H7321264

Anna, 27. juli 2021 23:21

Dette er en gammel diskusjon som har bølget litt fram og tilbake. Det var særlig relevant for barna, hvor man helst ville at betennelsen i tarmen skulle ha roet seg ned før man introduserte havre fordi man var redd man kunne utvikle immunreaksjoner mot havren dersom tarmen var veldig betent. Det er utført mange undersøkelser på hvor lik havrens gluten, avenin, er hvetens gliadin mhp cøliaki-reaksjoner, at havrens avenin skal ha områder som er så like hveten/bygg/rug sine cøliaki-reagerende gluten-molekyl-områder (peptider) at det kunne gi en cøliaki-liknende betennelse i tarmen. Det som gjør det vanskelig å sammenlikne de kliniske pasientundersøkelsene er at det viser seg å være store ulikheter mellom de mange ulike havrevarientene som dyrkes mhp havrens gluten (avenin) sin gluten-kryssreagerende egenskaper. Noen havresorter har nesten ingen slik potensielle kryssreagerende områder, mens andre sorter har påviselige gliadin-liknende områder i sitt avenin. Dersom man ser på konsentrasjonen så vil de aller fleste havresorter likevel ha så lite gluten-liknende områder at det blir under grensen for glutenfritt (<20ppm) selv om enkelte sorter hadde opp mot 40ppm av slike gluten-liknende områder i sitt avenin. Det er enkeltrapporter på at noen veldig få cøliakere reagerer på havren på en cøliaki-liknende måte, så det er en teoretisk mulighet for at havren kunne opprettholde tarmens cøliakibetennelse hos noen cøliakere, selv om de fleste tolerer havren godt.  

Ser man de kliniske undersøkelsene, om det er noen forskjell på tilhelingsprosessen mellom dem som spiser GFD med og uten ren, glutenfri havre, så finner man ingen forskjell om man spiser havre eller ikke. Derfor ble de gjeldene retningslinjene i Norge at man kunne starte en GFD med ren havre med en gang, også for barna. Men andre land, f. eks. Canada er mer forsiktig og anbefaler å vente i minst 6 mnd på GFD før man introduserer havre for dermed bedre å kunne oppdage en (cøliaki-liknende) reaksjon på havre hos de få som utvikler dette. Fra et ernæringssynspunkt er havre et viktig bidrag i den glutenfrie kosten. Dersom man reagerer på den havre-inneholdende GFD så kan man først redusere på havremengden (derav de anbefalingene du så på UpToDate), for deretter teste ut et havrefritt GFD. Man skal også være klar over at cøliakere nok har samme forekomst av irritabel tykktarmskatar (IBS) som i normalbefolkningen (om ikke mer) så ca 7-10 % vil ha problemer med de ikke absorberbare karbohydratene (såkalte FODMAP) i en del mat, noe som er uavhengig av mulig havrereaksjoner.

Enn så lenge er de norske anbefalingene at man kan starte med havreinneholdende GFD med engang, og så får man heller se nøyere på de som ikke blir bra på GFD om det er langsom tilheling, ubevist konsum av gluten, havreinneholdet eller FODMAP inneholdet i den GFD som er problemet. 

Trond S. Halstensen, 11. august 2021 19.53

Blir kvalm og slapp etter å ha spist glutenfri havre

Hei! Jeg har nå spist glutenfritt i snart 1 år. Prøvene jeg tar for å sjekke antistoffer ser mye bedre ut nå. Allikevel blir jeg kvalm og slapp etter å ha spist glutenfri havre. Kan det være allergi mot glutenfri havre selv om det ikke gir utslag på b...

Hei! Jeg har nå spist glutenfritt i snart 1 år. Prøvene jeg tar for å sjekke antistoffer ser mye bedre ut nå. Allikevel blir jeg kvalm og slapp etter å ha spist glutenfri havre. Kan det være allergi mot glutenfri havre selv om det ikke gir utslag på blodprøvene? Ha en fin sommer!

Madelen, 22. juli 2021 12:32

Vanskelig å si. Men man kan reagerer på havre (mange gjør det) uten at dette har noe med gluten å gjøre. 

Trond S. Halstensen, 11. august 2021 19.03

Kan sønnen min få pølse i papir på bensinstasjoner?

Hei, min sønn på 8 får iblant en pølse i papir på bensinstasjon e.l.. Jeg er nå blitt oppmerksom på at det er mange som advarer mot dette pga mulig krysskontaminasjon da det kan være pølsebrødsmuler i vannet pølsene ligger i. Hvo...

Hei, min sønn på 8 får iblant en pølse i papir på bensinstasjon e.l.. Jeg er nå blitt oppmerksom på at det er mange som advarer mot dette pga mulig krysskontaminasjon da det kan være pølsebrødsmuler i vannet pølsene ligger i. Hvor farlig vil det i så fall være?

Cecilie, 16. juli 2021 15:21

Neppe et realistisk problem. La han spise pølsene.

Trond S. Halstensen, 11. august 2021 18.59

Frustrerende at det ikke finnes sunnere alternativer

Hei, i løpet av sommerferien har mine barn med cøliaki fått oppleve frustrasjon på å ikke kunne spise på mange bakeri og restauranter. Det er fint at Circle K serverer gode glutenfrie alternativer, men frustrerende at det ikke finnes sunnere alternativer. Etter ...

Hei, i løpet av sommerferien har mine barn med cøliaki fått oppleve frustrasjon på å ikke kunne spise på mange bakeri og restauranter. Det er fint at Circle K serverer gode glutenfrie alternativer, men frustrerende at det ikke finnes sunnere alternativer. Etter mange tanker rundt dette lurer jeg på om det ikke burde vært påbudt på alle serveringssteder å ha gf-alternativer? Vi er jo i 2021.. Hilsen litt oppgitt mamma

Anne, 14. juli 2021 00:23

God idé, men neppe gjennomførbar, ennå, da "glutenallergikere" er i mindretall. Det fine er at det må merkes så man slipper å få uhell.

Trond S. Halstensen, 11. august 2021 18.56

Har nettopp fått diagnosen; hvor begynner jeg?

Hei! Jeg fikk akkurat påvist cøliaki, og er altså helt ny i gamet. Legen sa jeg skulle google om det, ellers fikk jeg ikke veldig mye mer info enn å være streng med kostholdet.. jeg føler litt at jeg burde fått mer info.. har dere noen råd til meg me...

Hei! Jeg fikk akkurat påvist cøliaki, og er altså helt ny i gamet. Legen sa jeg skulle google om det, ellers fikk jeg ikke veldig mye mer info enn å være streng med kostholdet.. jeg føler litt at jeg burde fått mer info.. har dere noen råd til meg med det?:). Jeg er også veldig veldig sliten, har slitt med fatigue leenge nå. Virker som flere med nyoppdaget cøliaki har det? Er det noe mer enn å kutte gluten jeg kan gjøre for å bli bedre i energi? Hvor lang tid tar det før man kjenner seg bedre av fatiguen etter omlegging til glutenfritt kosthold? Jeg fikk forresten påvist at den er inaktiv, men at jeg har cøliaki.

Anonym 89, 8. juli 2021 09:38

Meld deg inn i NCF og delta på de kursene de måtte ha. Avhengig av alder og alvorlighetsgrad, det tar tid å bli frisk på glutenfri kost (GFD) (1-3 år). Bare pass på så du får etterfylt vitamin- og sporstoff-mangelene man kan ha. Så må du bare avvente tilhelingen som kommer på¨GFD.

Trond S. Halstensen, 11. august 2021 18.51

Er det trygt å spise popcorn på kino?

Sønnen vår har fått cøliaki, og vi lurer på om det er trygt å spise popcorn på kino? ...

Sønnen vår har fått cøliaki, og vi lurer på om det er trygt å spise popcorn på kino?

Dorte, 6. juli 2021 12:08

Jeg ville anta at popcorn på kino er greit, litt avhengig av hva det er krydret med. Men dette skal de som selger popcorn kunne svare på, for om krydderet inneholder gluten så skal det opplyses/merkes.

Trond S. Halstensen, 11. august 2021 18.45

Kan jeg som nydiagnostisert spise glutenfri havre?

Jeg er en uke gammel nydiagnosert, og fikk beskjed om å gå glutenfri og holde meg borte fra laktose. Men kan jeg spise glutenfri havre som havregrøt? Noen sier det ikke er anbefalt å spise havre (selv om den er glutenfri) før etter ca. er halvt år for nydiagnose...

Jeg er en uke gammel nydiagnosert, og fikk beskjed om å gå glutenfri og holde meg borte fra laktose. Men kan jeg spise glutenfri havre som havregrøt? Noen sier det ikke er anbefalt å spise havre (selv om den er glutenfri) før etter ca. er halvt år for nydiagnoserte. Stemmer dette?

Bjørn, 5. juli 2021 21:34

Ikke nå lenger, forskning har vist at man kan spise havre fra dag en.

Trond S. Halstensen, 11. august 2021 18.45

Får jeg fortsatt i meg gluten?

Jeg har hatt cøliaki i 13 år nå, har IBS, er laktoseintolerant, og fruktoseintolerant. Er ekstremt nøye med at alt er glutenfritt, og prøver å følge alt det andre også i maten jeg spiser til vanlig, men sliter fremdeles med vondt i magen. Var ...

Jeg har hatt cøliaki i 13 år nå, har IBS, er laktoseintolerant, og fruktoseintolerant. Er ekstremt nøye med at alt er glutenfritt, og prøver å følge alt det andre også i maten jeg spiser til vanlig, men sliter fremdeles med vondt i magen. Var hos legen og tok blodprøve. Her fikk vite at jeg fortsatt slår ut på transglutaminase med en verdi på 29,9. (dette er andre gang det slår ut positivt på mindre enn et år) Vil det si at jeg fortsatt får i meg gluten? Bør jeg gå videre og undersøke dette, eks ta gastroskopi? Kan dette være årsak til magesmertene mine?

Anonym, 28. juni 2021 19:41

Jeg er enig med deg, det ser ut til at du har en skjult gluten kilde i det du spiser. Dersom du ikke finner ut av det så bør du muligen få hjelp av en ernæringsfysiolog til å finne ut av det. En gastroskopi med biopsi er vel siste utvei dersom man ikke kommer til en forklaring på dette, særlig om dette er en fornyet økning av IgA mot TG2.

Trond S. Halstensen, 30. juni 2021 19.09

Er det trygt for de med cøliaki å bruke bokashikompostering til kjøkkenhagen?

Hei, Er det trygt for de med cøliaki å bruke bokashikompostering til kjøkkenhagen? Denne er jo basert på et strø av hvetekli innsatt med mikroorganismer. Man kan også benytte væsken som blir et restprodukt til å blande i vann når man vanner gr...

Hei, Er det trygt for de med cøliaki å bruke bokashikompostering til kjøkkenhagen? Denne er jo basert på et strø av hvetekli innsatt med mikroorganismer. Man kan også benytte væsken som blir et restprodukt til å blande i vann når man vanner grønnsaker og planter.

Frøydis, 24. juni 2021 14:35

Plantene kan ikke ta opp i seg ufordøyd protein, de bygger sine egne proteiner så det skulle ikke bety noe.

Trond S. Halstensen, 30. juni 2021 18.10

Kan oppdelte linfrø virke irriterende for tarmen?

Blir linfrø tatt opp i tarmen? Jeg maler hele linfrø til mel for å nyttiggjøre næringsstoffene når jeg bruker det i brødbakst. Virker hele linfrø som fiber? Oppdelt linfrø ble det advart mot for de ble heller ikke løst opp, og kunne ...

Blir linfrø tatt opp i tarmen? Jeg maler hele linfrø til mel for å nyttiggjøre næringsstoffene når jeg bruker det i brødbakst. Virker hele linfrø som fiber? Oppdelt linfrø ble det advart mot for de ble heller ikke løst opp, og kunne være irriterende for tarmslimhinnen. Stemmer dette?

Aasne, 24. juni 2021 13:00

Næringsstoffene i malte linfrø tas opp i tarmen, mens hele linfrø går tvers gjennom og hjelper til på fordøyelsen. Linfrø er rike på fiber, omega-3, flerumettede fettsyrer, vitamin E og B og blant annet mineralene jod, jern, sink, magnesium og kalsium.

Vær obs på at linfrø inneholder cyanogene glukosider som frigjøres til blåsyre (hydrogencyanid; HCN) i magen. Når man spiser hele linfrø, er det bare en liten del av linfrøene som brytes opp - de fleste svelges hele. Derfor er risikoen for å få i seg blåsyre mye mindre enn hvis man spiser malte eller knuste linfrø. Blåsyren reduseres hvis de malte linfrøene varmes opp i minst 20 minutter på minimum 90-100 grader, så noe malte linfrø kan man få seg såframt de er oppvarmet i væske, for eksempel i grøt eller brød.

Jeg har ingen kjennskap til at oppdelte linfrø ikke blir løst opp og dermed er irriterende tarmslimhinnen.

Lise Friis Pedersen, 30. juni 2021 18.00

Klikk på logoene for mer info