Arkiv

Resultat: Skole/SFO/barnehage (23) viser 1 - 20

Bør min datter unngå å bake bakst med hvetemel?

Jeg har en datter på 4 år som fikk påvist cøliaki for 9 mnd siden. Vi har siden da spist matvarer uten gluten. I barnehagen har hun vært med å bake rundstykker som inneholder hvetemel, det ble også brukt hvetemel på bordet når de trillet ut rund...

Jeg har en datter på 4 år som fikk påvist cøliaki for 9 mnd siden. Vi har siden da spist matvarer uten gluten. I barnehagen har hun vært med å bake rundstykker som inneholder hvetemel, det ble også brukt hvetemel på bordet når de trillet ut rundstykkene. Den samme kvelden ville ikke datteren min spise så mye, og hun klaget over vondt i magen og natten ble dårlig pga vondt i magen. Hun har ikke spist disse rundstykkene, bare vært med på å lage dem. Kan det hvetemelet som var på bordet og som hun brukte for å bake ha medvirket til dårlig matlyst og smerter i magen? Bør min datter unngå å bake bakst med hvetemel?

Cøliaki og hvetebakst , 05. januar 2022 22:50

Forstår problemstillingen, og vi må ta høyde for at hun fikk i seg hvetemel, men ikke nødvendigvis fordi hun hadde hvetemelsdeig på fingrene og bakte bollene ut på et bord med hvetemel. Man må få hvetemelet inn i munnen og svelge det skal det kunne utløse cøliaki-induserte plager. Det er nok veldig lett å putte hvetemelsfingre i munnen, smake på deigen, etc for en 4 åring som er alene om å ha cøliaki i barmehagen. Dere har sikkert spurt og hun har sikkert ristet på hodet/sagt at hun ikke spiste noe av bollene etc. Man må nesten bare sette det på vanlig barneadferdskontoen å håpe det ikke blir mange slike episoder. Prinsippielt synes jeg hun burde ha fått egen deig (mye mulig dere måtte ha gitt henne det, barnehagens erfaring og ressurser er begrenset) slik at hun kunne ha bakt, og ikke minst, spist det etterpå. Men hovedregelen er at så lenge hvetemelet holder seg utenfor tarmkanalen, så gjør det ingenting å håndtere det.

Trond S. Halstensen, 12. januar 2022 18.05

Finnes det dokumentasjon på langtidskonsekvenser ved hyppige uhell?

Hei. Har ei jente på 3 år som fikk cøliaki da hun var 1,5 år (var syk fra hun var 13 mnd). Det har vært noen uhell i barnehagen som har endt med kraftig oppkast samme dag og påfølgende slapphet og utilpasshet i noen dager. Jeg skal ta et møte med ba...

Hei. Har ei jente på 3 år som fikk cøliaki da hun var 1,5 år (var syk fra hun var 13 mnd). Det har vært noen uhell i barnehagen som har endt med kraftig oppkast samme dag og påfølgende slapphet og utilpasshet i noen dager. Jeg skal ta et møte med barnehagen for å snakke litt med de om konsekvenser på kort og lang sikt, og lurer på om dere kan si noe om det med konsekvenser på lang sikt. Jeg finner en del om konsekvenser ved langvarig ubehandlet cøliaki. Men finnes det noe dokumentasjon på langtidskonsekvenser ved hyppige uhell?

Siri, 1. juli 2021 14:18

Nei, vi har ingen dokumentasjon på konsekvensen av kortvarig uhell, men vi antar at tilhelingsprosessen blir forsinket.

Trond S. Halstensen, 11. august 2021 18.09

Må elever med cøliaki ha egne bakeboller og sleiver?

Hei, jeg er lærer i mat og helse for en elev med cøliaki. Vi tilpasser oppskrifter med glutenfrie produkter og steker/koker maten hver for seg, men lurer på om vi må ha egne bakeboller, sleiver etc. Med andre ord, kan spor av gluten sitte igjen på kjøkkenutstyr ...

Hei, jeg er lærer i mat og helse for en elev med cøliaki. Vi tilpasser oppskrifter med glutenfrie produkter og steker/koker maten hver for seg, men lurer på om vi må ha egne bakeboller, sleiver etc. Med andre ord, kan spor av gluten sitte igjen på kjøkkenutstyr som vaskes for hånd eller i oppvaskmaskinen og gjøre eleven syk?

Wenche, 3. desember 2020 14:49

Det er ikke nødvendig med egne redskaper. Så lenge de er helt rene, dvs. uten synlige mel- og deigrester er det greit å bruke de samme. Vask det gjerne i oppvaskmaskin, da blir det som oftest renere – men det er ikke et must. Det vil ikke sitte igjen «spor» som gjør eleven syk.

Det som kan være kjekt å ha er en egen kjøkkenmaskin forbeholdt glutenfritt. Grunnen er at det blir lett deigrester i maskineriet som er vanskelig å få bort. Ellers er det viktig å passe på at det ikke er melrester på overflater, på stekebrett og deig i kluter og oppvaskbørster. Bruk rene kluter og oppvaskbørster og bruk bakepapir på stekebrettene.

Lise Friis Pedersen, 09. desember 2020 18.00

Møter lite forståelse hos skolen - så hva kan jeg si?

Hei. Sønnen har hatt påvist cøliaki i snart 1 år. Han sliter fremdeles endel med magen, smerter og til tider diare.. Vi var i møte med skolen pga litt høyt fravær, og der for der første sier rektor vi kan jo gi han smertestillende eller noe da,og ...

Hei. Sønnen har hatt påvist cøliaki i snart 1 år. Han sliter fremdeles endel med magen, smerter og til tider diare.. Vi var i møte med skolen pga litt høyt fravær, og der for der første sier rektor vi kan jo gi han smertestillende eller noe da,og det er drøyt og uvitende, samt helsesykepleier sier så lenge han spiser glutenfritt så skal han være såkalt frisk. Jeg prøver å påpeke at ikke alle med cøliaki blir bra i magen og han har kun hatt diagnosen i 1 år... hun sier at nei det stemmer ikke fordi det har hun lært. Jeg prøver å si i mot, men hun vet bedre. Og dette foran sønnen.. finnes det noe dokumentasjon jeg kan komme med som kan jekke henne ned litt..?

Hilde Merethe , 9. november 2020 18:20

Det stemmer at de aller fleste cøliakibarna blir klinisk bra av sin cøliaki i løpet av ett år, men ca 5-10% må gå 2 år på GFD før de betrakter seg selv som friske fra de plagene som man identifiserte som cøliakirelevante. Hvor lang tid det tar for barna å bli slimhinnefriske er det mindre kunnskap på. Plagene hans kan ha mange årsaker i tillegg til cøliakien (og man kan aldri utelukke muligheten for at det spises kjeks/kakere/brød i smug, men det får dere nok aldri vite). Det er ikke sikkert plagene hans har sammenheng med cøliakien (forutsetter GFD), men det endrer ikke på det faktum at han har plager. Den lille "kunnskapskonkuransen" dere har skal du bare overse, selv om de aller fleste blir klinisk friske på GFD innen det første året, gjelder det ikke alle.

Trond S. Halstensen, 11. november 2020 18.44

Har cøliaki og startet på restaurant og matfag på videregående

Hei! Min datter har cøliaki. Hun elsker å lage mat, og har startet på restaurant og matfag på videregående skole. Men er det forenlig med diagnosen? Hun har ikke merket noen plager selv om de har brukt hvetemel på kjøkkenet. ...

Hei!

Min datter har cøliaki. Hun elsker å lage mat, og har startet på restaurant og matfag på videregående skole. Men er det forenlig med diagnosen? Hun har ikke merket noen plager selv om de har brukt hvetemel på kjøkkenet.

Therese, 20. oktober 2020 18:54

Ja det er mange cøliakere som arbeider på kjøkken inkludert de som er bakere. Noen reagerer om det er mye hvetemelsstøv i rommet og da bør man bruke en støvmaske, men man må spise hvetemel skal det være skaldelig for tarmen.

Trond S. Halstensen, 21. oktober 2020 19.19

Er datteren vår i risikogruppen mtp corona?

Hei. Vi har en datter på 8 år som har cøliaki, fikk diagnosen når hun var 6 år. Det vi lurer på er om hun er i risikogruppen og ikke bør begynne på skolen igjen (2. klasse) den 27.april? Hun lever helt glutenfritt og blodprøvene er nesten...

Hei. Vi har en datter på 8 år som har cøliaki, fikk diagnosen når hun var 6 år. Det vi lurer på er om hun er i risikogruppen og ikke bør begynne på skolen igjen (2. klasse) den 27.april? Hun lever helt glutenfritt og blodprøvene er nesten normalisert, men enda er det litt å se på blodprøvene til tross for strengt glutenfritt kosthold, samt at hun fortsatt er undervektig og blir svært slapp ved f.eks. influensa.

S, 15. april 2020 08:13

Man har ikke funnet at de med cøliaki er i noen spesiell risikogruppe for alvorlig Covid-19 sykdom. Barn får i utgangspunktet mildere plager enn eldre. Mange er nok i din situasjon med barn de ikke har lyst til å sende på skolen pga faren for smitte. Jeg tror man er friere til selv å ta den avgjørelsen og fortsette å ha barna hjemme med hjemmeundervisning om man ønsker det, men dette bør du ta opp med skolen hennes. Men det er ikke noe som tyder på at cøliakerer får mer alvorlig Covid-19 sykdom enn andre. 

Trond S. Halstensen, 15. april 2020 19.24

Er barnet mitt i risikogruppen mtp corona?

Hei, min datter på 5 år har cøliaki og går i barnehage. Nå i disse koronatider lurer jeg på om hun er å betrakte som risikogruppe mtp koronasmitte? Ser dere har svart på spørsmål rundt dette som er publisert den 6. Mars. Den gang var det ...

Hei, min datter på 5 år har cøliaki og går i barnehage. Nå i disse koronatider lurer jeg på om hun er å betrakte som risikogruppe mtp koronasmitte? Ser dere har svart på spørsmål rundt dette som er publisert den 6. Mars. Den gang var det ganske nytt enda, og man hadde ikke like mye kunnskap og informasjon fra andre land som man har per i dag, over en mnd etter siste publisering. Gjelder det samme som ble skrevet den gangen, at en person som lever glutenfritt (godt regulert), ikke har større risiko ved koronasmitte? Skal jeg sende mitt barn i barnehagen og gå ut fra at hun ikke er i risikogruppen? Eller holde henne hjemme?

Line , 14. april 2020 21:30

Ja vi har ingen data som tyder på at cøliaki-barn er i noen risikogruppe. Barn blir i utgangspunktet ikke veldig syke av Covid-19, så du behøver ikke behandle datteren din spesielt mhp Covid-19. Man diskuterer om barn primært får en mage-tarm virusinfeksjon og ikke en luftveisinfeksjon, noe som kan forklare at de ofte er symptomfrie.

Trond S. Halstensen, 15. april 2020 18.56

Er skolen pliktet til å tilrettelegge for barn med allergier i mat og helsetimene?

Hei Er skolen pliktet til å tilrettelegge for barn med allergier i mat og helsetimene? Opplever at de sjelden har glutenfrie ingredienser når de skal bake, og lignende, og hvis datteren min skal bli med må hun ha med egne ingredienser. Litt frustrende når det står p&ari...

Hei Er skolen pliktet til å tilrettelegge for barn med allergier i mat og helsetimene? Opplever at de sjelden har glutenfrie ingredienser når de skal bake, og lignende, og hvis datteren min skal bli med må hun ha med egne ingredienser. Litt frustrende når det står på planen at de skal lage noe, så sender jeg med ingredienser til dette for så å få vite når hun kommer hjem at de lagde kake i tillegg som hun da ikke fikk smake, siden de ikke hadde glutenfritt alternativ

Sigrid, 9. september 2019 09:08

Ja, det følger av opplæringsloven § 1-3 at opplæringen skal tilpasses evnen og forutsetningen til den enkelte elev. For elever med cøliaki vil det innebære en tilpasset tilrettelegging av opplæringen i faget mat og helse. 

Departementet har lagt ut en instruksjon/et brev etter en forespørsel fra norsk cøliakiforenings ungdom som spurte departementet om hvilke juridiske forpliktelser skolen hadde. Du kan lese mer om dette her:

https://www.udir.no/regelverkstolkninger/opplaring/Elever-med-sarskilte-behov/Tilrettelegging-av-opplaringen-for-elever-med-coliaki-og-allergier/

Men, det hele forutsetter god kommunikasjon mellom hjem og skole og jeg merker meg at de ti brevet er brukt begrepet ....så lang som mulig..... og da kan det bli påstand om at det er vanskelig å tilpasse matlaging til alle de med ulike allergier. Men du har retten på din side og kan kreve at de blir bedre på å kommunisere sine planer med deg slik at du kunne ha sendt med ingredienser til å bake en glutenfrikake (som alle kunne ha godt av å få sett og smakt).

Trond S. Halstensen, 11. september 2019 18.24

Bør datteren vår få en egen glutenfri bolledeig i barnehagen?

Hei. Vi har en datter på 2 år som akkurat har fått bekreftet å ha cøliaki. Overgangen til glutenfri mat har så langt gått veldig bra. Hun går i barnehage som har egen utdannet kokk. Kokken baker ferskt brød til barnehagen hver dag. Vi fikk...

Hei. Vi har en datter på 2 år som akkurat har fått bekreftet å ha cøliaki. Overgangen til glutenfri mat har så langt gått veldig bra. Hun går i barnehage som har egen utdannet kokk. Kokken baker ferskt brød til barnehagen hver dag. Vi fikk spørsmål angående bruk av ovn og hvordan dette skal håndteres i forhold til mulig melstøv. Kan den glutenfrie maten tilberedes i samme ovn eller risikerer den glutenfrie maten å bli "smittet" av eventuelt melstøv fra brødbaksten? I tillegg fikk vi spørsmål om vår datter kan være med å bake boller, noe barna gjør ganske ofte og vår datter synes det er veldig gøy. Vi sa at det var nok ikke så lurt men så lovet de å passe på slik at hun ikke puttet hendene i munnen eller spiste noe. Nå som jeg dog har fått tenke litt på dette så synes jeg vel kanskje at det beste hadde vært hvis hun fikk en glutenfri deig å bake med? Kan vi forvente av barnehagen at de tilrettelegger med glutenfri bolledeig? Når det gjelder plastelina så har de en hjemmelaget plastelina som er hvetebasert. Denne har vi sagt at de ikke kan gi til vår datter, at hun må ha en glutenfri plastelina å leke med, spørsmålet her er om alle barna i avdelingen bør ha glutenfri plastelina eller går det an at hun har en glutenfri og de andre vanlig? Regner egentlig med at det er veldig vanskelig for de ansatte å følge med på at barna holder især hvilken deig som er hvilken. Vi skal ha en samtale med avdelingsleder innen snart fremtid så vi får avklart hvilke rutiner de må forholde seg til. Vi er mest bekymret over at hun skal bli ekskludert fra ting isteden for at de inkluderer henne men med en tilrettelegging som gjør at hun kan være med på lik linje med de andre.

Louise, 24. mars 2019 19:22

Det å steke glutenfritt brød/boller i en ovn som også steker glutenholdig brød er nok helt ok, bare man har et rent bakepapir på stekeplaten. Normalt er det ikke så mye melstøv at det ikke kan fjernes med fuktig klut. Ja, hun burde få en glutenfri bolledeig å bake med. Hun må få lov til å smake på bollene etter å ha bakt dem. Det er vanskelig å unngå at 2-åringer putter ting i munnen, inkludert andre barns mat, så det å passe på at barnet ikke spiser bolledeigen kan nok være utfordrene. Plastelina er vel noe man ikke putter i munnen (og svelger). De hjemmelagede (hvetebaserte) plastelinane har like mye gluten i seg som bolledeigen (som er mer fristende å putte i munnen). Så lenge man ikke putter disse deigene i munnen og svelger skulle det gå bra. Mulig du kunne kjøpt et sett med glutenfri plastelina til henne så du slapp å være usikker ( https://www.sloyd-detaljer.no/sortiment/barn-ungdom/leire/plastilina-4532).

Trond S. Halstensen, 27. mars 2019 18.28

Kan gluten spres via luft?

Kan gluten spres via luft, slik at det er farlig å delta i Mat- og helsetimene på skolen? ...

Kan gluten spres via luft, slik at det er farlig å delta i Mat- og helsetimene på skolen?

Anne, 6. desember 2018 13:36

Melstøv kan spres i luften, men vi anser ikke dette for å være problematisk for cøliakere. Inhalert melstøv er et problem for de som har respiratorisk allergi mot mel-proteiner, ikke for cøliakerer som har en helt annet type reaksjon mot gluten i hvetemelet. Hveten må spises for å utøve skade.

Trond S. Halstensen, 12. desember 2018 18.04

Finnes det støtteordninger til barnehager/skoler for at de skal legge til rette for barn/elever med allergi?

Hei, Vet du om det finnes noen støtteordninger til barnehager/skoler for at de skal legge til rette for barn/elever med allergi? ...

Hei, Vet du om det finnes noen støtteordninger til barnehager/skoler for at de skal legge til rette for barn/elever med allergi?

Guro, 21. november 2018 09:16

Godt spørsmål, men nei jeg har ingen informasjon at det offentlig bidrar til meromkostninger ved å ha allergisk barn.

Trond S. Halstensen, 21. november 2018 18.35

Kan datteren min være med på baking med glutenholdig mel?

Hei, Barnehagen hvor datteren min er lurer på om det er greit at hun er med på baking som skjer med glutenholdig mel? ...

Hei,

Barnehagen hvor datteren min er lurer på om det er greit at hun er med på baking som skjer med glutenholdig mel?

Kathrine, 21. august 2018 14:56

Tja, alder på barnet? Små barn bare mååå spise kakedeigen og det er ikke så greit. Og det er trist å ikke få spise det man har bakt. Synes dere skal foreslå at hun baker med glutenfri melblanding (litt avhengig av hva de skal bake) så kan hun også spise det hun har bakt. Du kan eventuelt komme med det glutenfrie melet som hun kan bake med (kunne også være en grei utfordring for barnehagen å få erfaring med å  bake glutenfritt).

Trond S. Halstensen, 22. august 2018 18.53

Monica, 24. januar 2018 23:32

Hei! Vi har en sønn på 3 år som fikk diagnosen cøliaki for 3-4 uker siden. Vi har ikke time til kurs i dette før i slutten av februar, og alt vi kan til nå er det vi leser oss frem til. Vi er utrolig forsiktige hjemme, og har nærmest kastet alt glutenhold...

Hei! Vi har en sønn på 3 år som fikk diagnosen cøliaki for 3-4 uker siden. Vi har ikke time til kurs i dette før i slutten av februar, og alt vi kan til nå er det vi leser oss frem til. Vi er utrolig forsiktige hjemme, og har nærmest kastet alt glutenholdig mat. Men vi sliter med å finne gode svar på om vår gutt egentlig bør få bake med hvetemel? Dette lar de han gjøre i barnehagen, og vi er veldig bekymret for om dette er forsvarlig. Vi har lest og hørt at dette melstøvet kan gi symptomer hos noen, og vi er jo spesielt bekymret siden han bare er 3 år. Blir det riktig av oss å si at vi ønsker at han ikke skal bake med gluten? Føles jo også vondt at han baker men ikke får spise når alle andre barna spiser etterpå.

Monica, 24. januar 2018 23:32

Jeg kan godt forstå bekymringen, og det er spesielt utfordrende for en 3-åring å holde deig/melet unna munnen (og ikke å kunne spise det som bakes må også være tøft). Baking med glutenfritt mel kan jo være utfordrende for hvem som helst, så hvordan det ville fungert for en 3-åring vet jeg ikke (med mindre man baker TORO sin glutenfrie sjokoladekake fra pose). Selve støvet i luften ved vanlig baking pleier ikke å være et problem, men hos dere er det andre ting som spiller inn. Jeg vet ikke helt hvordan skal man kunne gjøre situasjonen så normal og sikker som mulig for ham, og det er også avhengig av barnehagens bemanning/kompetanse/villighet.

Jeg lurer på om du kunne ha kontaktet ditt lokale cøliakiforening og spurt etter likemann/andre foreldre som har hatt det samme problemet og hvordan de har løst det. Det er mange som lurer på det samme så vi trenger gode innspill hvordan man løser dette bake-problemet hos de mindre barna.. 

Trond S. Halstensen, 31. januar 2018 18.26

Hvor raskt heles tarmen hos barn og hvordan skal vi forholde oss til skolekjøkken?

Hei, vår datter fikk påvist cøliaki i juni. På kontroll på sykehuset 4 måneder etter oppstart GF diett, mener barnelegen at de magesmertene hun fortsatt plages av ikke kan skyldes cøliakien. Har hørt at barn ofte kommer seg raskere enn voksne, men o...

Hei, vår datter fikk påvist cøliaki i juni. På kontroll på sykehuset 4 måneder etter oppstart GF diett, mener barnelegen at de magesmertene hun fortsatt plages av ikke kan skyldes cøliakien. Har hørt at barn ofte kommer seg raskere enn voksne, men om hun fortsatt har magesmerter, er det ikke tidlig å si at det ikke kan skyldes cøliakien? Biopsien viste marsh 3b. Og så lurer jeg på hvordan det er med baking på skolen etc. Her får jeg ulike svar. Kan hun bake med vanlig mel eller oppholde seg i samme rom? Og hvis hun baker med glutenfri deig, kan hun gjøre dette i samme rom som det bakes med glutenholdig mel, eller bør alle bake ut med GF mel for å unngå melstøv?

Benedikte, 20. januar 2018 21:43

Her er det ingen som vet, ingen har data på dette, så vi må diskutere oss frem til et fornuftig svar. Det er riktig at tarmen tilheles raskere hos barna, men ingen vet hvor raskt. Men hun kan godt ha en FODMAP-indusert IBS i tillegg. Dette må nesten legen din sortere ut etterhvert, men det kan ta litt tid å bli helt frisk fra sin cøliaki.

Vi pleier å tillate cøliakere å være i rom hvor det bakes, forutsatt at man ikke spiser mel/deig/de ferdige produktene. Skal man bake med glutenfritt mel så bør det ikke være intenst melstøvete, ungene kan ikke kaste mel på hverandre og opp i luften, da kan det bli for mye. Med en ren benkeplate man er alene om og med egne redskaper, så burde rman kunne få bakt med glutenfritt mel på lik linje med de andre barna. Her må man også tenke på at livet skal leves så normalt som mulig, også som cøliaker.

Trond S. Halstensen, 24. januar 2018 18.57

Kan vi kreve glutenfrikost til gutten vår på hockey-sfo?

Hei. Jeg har en gutt på 7 år med cøliaki som går på hockey-sfo en dag i uken. Dette er en del av idrettslaget her i byen, og jeg lurer på om opplærigsloven og krav til glutenfri mat gjelder på lik linje som i skole og sfo som kommunen eier? Kan vi kre...

Hei. Jeg har en gutt på 7 år med cøliaki som går på hockey-sfo en dag i uken. Dette er en del av idrettslaget her i byen, og jeg lurer på om opplærigsloven og krav til glutenfri mat gjelder på lik linje som i skole og sfo som kommunen eier? Kan vi kreve glutenfrikost til gutten vår?

Elin, 16. januar 2018 22:51

Dersom dette skjer i regi av skolen, så ja. Men er dette som medlem av et vanlig idrettslag så tror jeg ikke de er lovpålagt at de skal ta slike hensyn. Dette er en frivillig idrettsutøvelse, ingen opplæring. Du får sende ham avgårde med niste bestående av kyllingsalat/ kyllinglår/biffsnadder/ glutenfri kebab etc (altså digg mat alle heller ville hatt), så blir det ikke så stigmatiserende.

Trond S. Halstensen, 17. januar 2018 20.56

Hva plikter skolen av tilrettelegging?

Hei gutten min på 5 kom i dag hjem med pepperkake og lusekatt som han ikke tåler. Tidligere i advent kom han hjem og hadde bakt pepperkaker med gluten, men fikk da glutenfri ferdig kaker. Hva er skolensplikter når det gjelder dette. Fant bare om faget mat og helse ikke rundt sosial...

Hei gutten min på 5 kom i dag hjem med pepperkake og lusekatt som han ikke tåler. Tidligere i advent kom han hjem og hadde bakt pepperkaker med gluten, men fikk da glutenfri ferdig kaker. Hva er skolensplikter når det gjelder dette. Fant bare om faget mat og helse ikke rundt sosiale adventstunder i skoletid. Er 3 måneder siden diagnosen ble satt og kjenner jeg er skuffet over skolen. Med vennlig hilsen Tanja

Tanja, 13. desember 2017 19:49

Skolen plikter å ivareta guttens helse som her betyr å passe på så han ikke spiser glutenholdig mat. Du må først varsle skolen og deretter, om du får problemer, så kan du varlse ditt lokale NCF/likemannsapparatet  som sikkert kan hjelpe deg til å forhindre at dette gjentar seg på skolen. Det var positivt at han fikk glutenfrie kaker å spise, og det er ikke farlig for en cøliaker å bake med glutenholdig mel (bare man ikke spiser deigen), men det kan være vanskelig å kontrollere en gutt som har bakt kaker han ikke kan spise, at han ikke spiser/smaker på dem.

Trond S. Halstensen, 13. desember 2017 20.00

Er det mulig å få en legeerklæring for å slippe Mat og helse-faget ved manglende tilrettelegging?

Jeg har et barnebarn med cøliaki og diabetes, 13 år. Han har nå skolekjøkkentimer hver uke, men blir kjempesyk dagen etter dette, og har måttet bli kjørt hjem fra skolen. Han blir sengeliggende, bleik, utslått mm., og diabetesen er kjempevanskelig å...

Jeg har et barnebarn med cøliaki og diabetes, 13 år. Han har nå skolekjøkkentimer hver uke, men blir kjempesyk dagen etter dette, og har måttet bli kjørt hjem fra skolen. Han blir sengeliggende, bleik, utslått mm., og diabetesen er kjempevanskelig å håndtere ca. et døgn etter. Skolen har prøvd å tilrettelegge, med glutenfritt mel, egen bakebolle etc., men han tåler rett og slett ikke å være i kjøkkenet når de f.eks. bruker hvetemel. Skolen sier de aldri har hørt om at noen kan bli så syk av bare å være i et kjøkken der det lages mat med gluten. Han må være til stede, ellers får han ikke karakter, sier skolen. Hva gjør vi? Er det mulig å få en slags erklæring på at det faktisk er mulig å bli så syk, slik at skolen forstår alvoret? Skolen klarer ikke å legge til rette godt nok.

Laila, 13. november 2017 11:20

Problemet bør uansett fremlegges for barnlegen hans. Det er mulig han har en hvetemelsallergi i tillegg som kan forklare hvorfor han blir så dårlig. Cøliakere pleier ikke bli så dårlig av melstøv i luften.

Trond S. Halstensen, 15. november 2017 19.50

Er det vanlig med mageproblemer i starten på glutenfri diett?

Hei! :) Og tusen takk for så fint tilbud! Vi har en datter på drøye 2 1/2 år som har fått påvist cøliaki. Hun har stått på diett i 3 mnd. Og vi fikk raskt en ny jente. Men vi både merker og har fått beskjed om at det kan ta opptil e...

Hei! :) Og tusen takk for så fint tilbud! Vi har en datter på drøye 2 1/2 år som har fått påvist cøliaki. Hun har stått på diett i 3 mnd. Og vi fikk raskt en ny jente. Men vi både merker og har fått beskjed om at det kan ta opptil et år før man er helt bra. Det som er vanskelig med en 2 1/2 åring er jo blant annet kommunikasjon rundt hvordan hun har det. Men det er mye vi observerer og lurer på. Da er det fint å kunne spørre her! :) 1) Er det vanlig at man har flere utfordrende dager med magesymptomer enn man har gode dager en stund etter oppstart av diett? 2) Hva er din erfaring med Movicol i forhold til luftsmertene som fremdeles oppstår (særlig om natten) .. Gir eventuelt parafin mindre luft? Hun står på 2 poser Movicol Jr 3) Kan man plutselig få full runde med symptomer uten å ha fått i seg gluten? 4) er det greit å gi Paracet på svært dårlige dager/netter? Kan det i det hele tatt lindre? 5) hva er din erfaring mer probiotika i tildelingsfasen? På forhånd tusen takk for svar! :)

Silje, 07. februar 2017 22:45

Den glutenfrie kosten kan ha sine egne utfordringer og jeg antar dere vet om problemene med laktose og melk den første tiden. I tillegg så er gassdannelse og knipsmerter mer i gaten FODMAP, altså at man burde redusere på mat som er rike på FODMAP-karbohydrater som ikke kan absorberes og derved kan gi gassdannelse. Paracet for magesmerter hos små barn vil jeg ikke anbefale, (men jeg forstår fortvilelsen). Og man kan få "full rulle" med mageplager etter gluten uhell, ofte er dette mer intenst enn det var da man spiste gluten hele tide. Hva som er årsaken til mage-episodene er uvist og da betyr det jo ikke noe om hun står på movikol om årsaken er glutenuhell dere ikke vet om. Går hun i barnehage? mange fristelser der

Trond S. Halstensen, 08. februar 2017 20.45

Kan vi søke fritak for fravær?

Hei, vår datter blir svært syk i flere dager hvis hun får i seg gluten. Jeg vil gjerne søke fritak for fravær på skolen pga cøliakien (særlig når hun har fått i seg gluten fordi mat & helse faget ikke er flinke nok). Kjenner dere til ...

Hei, vår datter blir svært syk i flere dager hvis hun får i seg gluten. Jeg vil gjerne søke fritak for fravær på skolen pga cøliakien (særlig når hun har fått i seg gluten fordi mat & helse faget ikke er flinke nok). Kjenner dere til rettighetene våre her? Hva gjør andre?

Janne, 07. februar 2017 08:35

Jeg kjenner ikke til de nye fraværsreglene, men uansett må dere ha en legeattest. Dersom skolen gjør feil vedrørende mat elever lager og spiser i regi av undervisning så er det mer alvorlig og en større sak. Det skal ikke gå utover henne at skolen ikke har den nødvendige kompetansen, dette er da en sak som muligens NCF burde se nærmere på om dere har konkrete eksempler på manglende kunnskap om glutenfri mat til elever som har cøliaki i undervisningen.

Trond S. Halstensen, 08. februar 2017 20.11

Har min datter melkeallergi eller laktoseintoleranse?

Hei datteren min på 10 år har cøliaki og fikk påvist det for ett år siden. For en uke siden fikk hun påvist melkeintoleranse. Hun har brukt laktosefrie produkter i ca 14 dager. Hun har fortsatt mye vondt i magen og gikk hjem fra skolen i går ...

Hei datteren min på 10 år har cøliaki og fikk påvist det for ett år siden. For en uke siden fikk hun påvist melkeintoleranse. Hun har brukt laktosefrie produkter i ca 14 dager. Hun har fortsatt mye vondt i magen og gikk hjem fra skolen i går også. Hun gikk på skolen idag også med vondt i magen. Er det bare en overgang tror du med at hun har gått over til laktosefritt? Bekymrer meg for henne at hun har så mye vondt. Sliter på meg også 😌

Lisbeth, 01. februar 2017 10:39

Litt usikker hva man faktisk har påvist. Kumelk intoleranse er ikke det samme som laktoseintoleranse. Det siste er enten primært (sjeldent her i landet) eller sekundær som f. eks. ved ubehandlet cøliaki hvor det er en midlertidig laktoseintoleranse. I laktosefri melk er det bare melkesukkeret som har blitt brutt ned, melkeproteinene er det samme. Har hun fått påvist en melkeproteinintoleranse så er de laktosefrie varaiantene like "ille", og da kan hun få mageknip av disse. Hun bør egentlig ikke ha laktose-intoleranse om hun holder den glutenfrie dietten, da skal dette normaliseres.

Trond S. Halstensen, 01. februar 2017 20.21

Klikk på logoene for mer info