Arkiv

Resultat: Tannskader (25) viser 1 - 20

Hva kan jeg spise som verken inneholder gluten eller rismel?

Jeg kan ikke spise gluten, men heller ikke rismel og vanlig ris. Jeg trenger hjelp til å finne brød, samt melblandinger for brød og bakverk som ikke inneholder rismel eller ris. Kan noen hjelpe meg med tips til produkter? ...

Jeg kan ikke spise gluten, men heller ikke rismel og vanlig ris. Jeg trenger hjelp til å finne brød, samt melblandinger for brød og bakverk som ikke inneholder rismel eller ris. Kan noen hjelpe meg med tips til produkter?

Ida, 26. mai 2021 17:42

Det finnes en del glutenfrie produkter uten rismel, men det er kanskje ikke så lett å finne de når man står i butikken. Bruk gjerne nettet og orienter deg på forhånd. Ingredienslistene til alle typer matvarer finner du på nettet.

En del av de glutenfrie melmiksene inneholder rismel, men det finnes også uten. Mikser med hvetestivelse inneholder sjelden rismel, så de kan du bruke. Produsenter som «Det glutenfrie verksted» og «Naturlig glutenfritt» selger naturlig glutenfritt mel som bokhvete, teff, havre, quinoa, amarant, m.fl. De er jo rene og ublandede og inneholder derfor ikke rismel.

De fleste av brødene og bakervarene til Fria inneholder ikke rismel, fordi de har hvetestivelse som hovedingrediens. Les ingredienslistene for å være helt sikker.

Det er også mange ulike typer frøknekkebrød som ikke inneholder rismel.

Lise Friis Pedersen, 02. juni 2021 18.00

Hva er sammenhengen mellom dårlig emalje på tennene og cøliaki?

Hei! Hva er de medisinske sammenhengene mellom dårlig emaljedannelse og cøliaki hos barn under 18 år? På forhånd takk for svar. ...

Hei! Hva er de medisinske sammenhengene mellom dårlig emaljedannelse og cøliaki hos barn under 18 år? På forhånd takk for svar.

Dalal, 25. april 2021 21:05

De permanente tennene dannes fra ca 3-4 mnd alder og frem til og med 7-8 års alder og så dannes visdomstennene. Det meste skjer mellom 1-2 til 5-6 års alder. Ubehandlet aktiv cøliaki i den tiden man lager tennene kan, hos noen, men ikke alle cøliakibarn, resultere i emaljeskader. Ofte bryter tennene ut, med evt emaljeskade, først etter at barnet har fått sin diagnose og er på GFD. På GFD normaliseres emaljedannelsen. Et viktig protein i tanndannelsen: Amelogenin, er veldig likt gluten-proteinet og antistoffer mot gluten kryssreagerer med viktige områder i amelogenin. Vi tror, uten å ha vist dette ennå, at ubehandlete cøliakibarn med aktiv tanndannelse som har veldig høye antistoffnivåer mot amelogenin, får hemmet emaljedannelsen og kan få emaljeskade på sine permanente tenner. Ikke alle cøliakibarn får dette, men det er en økt hyppighet av slike spesielle emaljeskader hos cøliakibarn som var udiagnostiserte og ubehandlete i 1-6 år alderen.

Trond S. Halstensen, 28. april 2021 18.35

Kan dere anbefale en tannlege som har greie på cøliaki og tannhelse?

Hei! Kan dere anbefale en tannlege som har greie på tannhelse og cøliaki? Vi opplever at skoletannlegen vår har null peiling her... Og datteren vår har nå fått skader som vi mener kommer av cøliakien (nervetråder som ligger åpne, bl a). Hun fyl...

Hei! Kan dere anbefale en tannlege som har greie på tannhelse og cøliaki? Vi opplever at skoletannlegen vår har null peiling her... Og datteren vår har nå fått skader som vi mener kommer av cøliakien (nervetråder som ligger åpne, bl a). Hun fyller straks 18 år, så ettersom jeg har forstått det, haster det da litt med en uttalelse / søknad! På forhånd tusen takk for hjelpen :-)

Kjerstin, 24. februar 2021 13:16

Dette burde du muligens spørre cøliaki facebook gruppa om, for det er avhengig av hvor i landet du bor. Enhver tannlege burde kunne dokumentere emaljeskaden og derigjennom kunne anbefale hva dere skal gjøre videre.

Trond S. Halstensen, 24. februar 2021 19.29

Hvem kan hjelpe en åtteåring med emaljeskader?

Hei, datteren min på 8 år har nylig fått påvist cøliaki, og jeg lurer på om det kan ha forårsaket emaljeskader. Fortennene nede kom opp gule, noe diffuse smerter, etterhvert mye misfarging, mye tannstein, noe smerter i tannkjøttet. Tannpleier har tid...

Hei, datteren min på 8 år har nylig fått påvist cøliaki, og jeg lurer på om det kan ha forårsaket emaljeskader. Fortennene nede kom opp gule, noe diffuse smerter, etterhvert mye misfarging, mye tannstein, noe smerter i tannkjøttet. Tannpleier har tidligere slipt tennene for å fjerne misfarging, men det kommer tilbake. Nå vil jeg gjerne ha en ordentlig vurdering og eventuell dokumentasjon på emaljeskader. Skoletannlegen ville ikke gi henne time før om 2 mnd fordi " det var ikke så lenge siden hun hadde vært der. Og vi måtte huske å pusse tennene godt". Hvem kan jeg kontakte for hjelp? Betaler gjerne privatpraktiserende om vi bare får kyndig hjelp til å avklare tilstanden.

Tina, 16. februar 2021 12:33

Jeg kan ikke gi deg noen navn (og det er jo også avhengig av hvor du bor), men bor du i Oslo så har min stipendiat som snart disputerer på sammenhengen mellom aktiv cøliaki i barneårene og emaljeskader, en nystarter tannlegepraksis på Haugenstua. Men bor du et annet sted må du nesten bare henvende deg til en vanlig tannlege og ta det derfra. Det er jo egentlig ikke så mye man kan gjøre når man først har fått emaljeskadene, ikke noe som haster. Man dokumenterer og, avhengig av alvorlighetsgraden, så kan man fylle ut/reparere tannsubstansmangelen / dekke over områder som mangler/har svært tynn emalje. 

Trond S. Halstensen, 17. februar 2021 19.44

Noen mulighet for å få dekket tannpleie fra staten?

Hei. Jeg fikk diagnose cøliaki for 3 år siden (kun gastro påvist, blodprøve slo ikke ut), jeg ble testet flere ganger i oppvekst men blodprøver slo ikke ut. Noen år før jeg fikk diagnosen ba min tannlege om min tannjournal fra barndommen da hun skulle sj...

Hei. Jeg fikk diagnose cøliaki for 3 år siden (kun gastro påvist, blodprøve slo ikke ut), jeg ble testet flere ganger i oppvekst men blodprøver slo ikke ut. Noen år før jeg fikk diagnosen ba min tannlege om min tannjournal fra barndommen da hun skulle sjekke om det sto merknader ang mine 6 års jeksler da disse hadde dårlig emalje. Det sto ingenting i journalen. Kan emaljefeil på tennene skyldes cøliaki? Noen mulighet for å få dekket tannpleie fra staten og hvordan går man eventuelt frem? I tillegg til cøliaki har jeg psoriasis og vestibulær migrene. Jeg opplever en del smerte fra ledd i hender, knær og hofte. Dette er ikke revmatisk og legen kan ikke forklare dette (vært hos revmatolog ingen tegn til endring ledd). Kan cøliakien forårsake leddsmerter når jeg har levd glutenfritt i 3 år? Finnes det spesialister som ser på sammenhengene av slike sykdommer som du kan anbefale? På forhånd takk for svar.

Lene, 5. februar 2021 16:57

Ubehandlet cøliaki i barneperioden hvor man danner sine permanente tenner (ca fra 0,5 mnd alder til 6-7 år alder), kan gi emaljeskader på de permanente tennene. Skal man få dekket reparasjonsomkostninger etter 18 år så pleier man å måtte ha dokumentert emaljeskaden hos tannlegen før 18 års alder (helst da hos barnetannlegen). Dersom emaljeskaden er veldig typisk den man ser hos cøliakipasienter så kan man sikkert søke om å få reparasjonsskaden dekket ,men det blir da et dokumentasjonsproblem for å sannsynliggjøre at dette er sekundære emaljeforandringer til en ubehandlet cøliaki i barneårene.

Plager man har pga. ubehandlet cøliaki vil gå tilbake på glutenfri kost, selvom det kan ta litt tid for de som får diagnosen i voksen alder. Etter 3 år burde du merket en bedring av de plagene som evnt. er pga cøliakien. Men det å ha cøliaki er forbundet med en økt forekomstav annen autoimmun sykdom. Jeg kjenner dessverre ikke til leger som er spesielt interessert i sammenhengen mellom disse sykdommene. Men om noen av de fenomenene du opplever skyldes din cøliaki så vil de roe seg /bli borte på glutenfri kost.

Trond S. Halstensen, 10. februar 2021 18.21

Datteren min har fått cøliakiskader på tennene - hva skal vi gjøre?

Hei. Min datter gikk flere år uten å få diagnosen cøliaki. Dette førte til store syreskader på tennene som hun sliter fortsatt med, nå når hun er 16. Plages mye med ising som hindrer henne ofte i å spise harde ting som knekkebrød, t...

Hei. Min datter gikk flere år uten å få diagnosen cøliaki. Dette førte til store syreskader på tennene som hun sliter fortsatt med, nå når hun er 16. Plages mye med ising som hindrer henne ofte i å spise harde ting som knekkebrød, tyggis,kjeks osv. Hun gjør alt hun kan for å ungå ising og drikker ikke juice,saft og drikker kun brus med sugerør. Drikker mest vann. Spiser så og si ikke smågodt og aldri sure ting.Pusser tenner som hun skal og bruker flour. Tannleger sier lite kan gjøres og pensler med litt flour et par ganger i året(det hjelper litt). Er det noe varig hjelp hun kan få? Dette begynner å slite virkelig også psykisk. Bør vi gå til en privat tannlege, da skoletannlegen tydeligvis ikke kan gjøre stort mer?

Tuva, 2. februar 2021 22:05

Mulig dette ikke er syreskader på tennene, men tynn dårlig utviklet emalje pga ubehandlet cøliaki mens tennene bla dannet (fra 1/2 årsalder til ca 6-7 års alder). Barn under 18 år har gratis tannbehandling. Få en bekreftelse på ubehandlet cøliaki i barneårene og ta kontakt med privat tannlege med tanke på å dokumentere tilstanden og se hva man kan gjøre. Er det ille så  kan det settes på kroner og/eller halvfasetter eller annen tildekking som forhindrer at nerveendene ligger åpne /dekker over den tynne emaljen. Dette skal betales av det offentlig dersom man kan dokumentere at dette er cøliakiforandringer.

Trond S. Halstensen, 03. februar 2021 18.53

Kan en voksen få dekket tannlegeutgifter for cøliakiskader på tennene?

Hei, jeg er født i 1945, født med cøliaki, som ingen visste navnet på den gangen. Ved tannfelling, og nye tenner, viste det seg at halve tennene kom opp uten emalje. Kunne ikke gjøre noe med det før etter fylte 17 år, da kunne jeg sette på kroner,...

Hei, jeg er født i 1945, født med cøliaki, som ingen visste navnet på den gangen. Ved tannfelling, og nye tenner, viste det seg at halve tennene kom opp uten emalje. Kunne ikke gjøre noe med det før etter fylte 17 år, da kunne jeg sette på kroner, har totalt 12, 6 oppe og 6 nede. Dette er utgifter som mine foreldre tok, og ved utskiftning senere, selvfølgelig, jeg. Nå må jeg gjennom en runde, hvor 6 kroner må byttes, og siden det er fokus på cøliaki og tenner, lurer jeg på om det denne gangen er muligheter for en refusjon? Har fått stønad siden diagnosen cøliaki ble stillet i 1985, så systemet «vet» om meg. Setter stor pris på å kunne få et svar på spørsmålet mitt.

Laila, 16. november 2020 14:53

I prinsippet burde du få støtte, men det er avhengig av hvilken dokumentasjon du kan vise til. Er det ført notater fra skoletannlegen om at du ikke hadde emalje på de permanente tennene dine? Har du noen andre dokumenter fra barndommen som viser at du nok hadde cøliaki da? Man er avhengig av at du kan dokumentere at du har hatt ubehandlet cøliaki under tanndannelsen (<7år) skal man kunne innvilge støtte.

Trond S. Halstensen, 18. november 2020 18.38

La om til glutenfritt kosthold, men har jeg cøliaki?

Hei! Jeg har et spørsmål til hvordan jeg bør gå frem videre som jeg håper dere kan svare på. Hele familien har tatt blodprøver etter at jenta vår på sju fikk diagnosen cøliaki. Da fikk jeg beskjed om at jeg hadde gentypen til å kunne ha cøliaki, men at jeg i...

Hei! Jeg har et spørsmål til hvordan jeg bør gå frem videre som jeg håper dere kan svare på. Hele familien har tatt blodprøver etter at jenta vår på sju fikk diagnosen cøliaki. Da fikk jeg beskjed om at jeg hadde gentypen til å kunne ha cøliaki, men at jeg ikke hadde utviklet det. Etter den tid har vi stort sett spist glutenfritt hjemme alle sammen for enkelhets skyld. Men jeg klarer ikke helt legge fra meg beskjeden i forhold til meg selv. Jeg får nå akutt mageknip om jeg spiser pasta eller hvetebakst. Det har aldri gitt en sterk reaksjon tidligere. I tillegg leser jeg dette om tannemaljen og det bekymrer meg litt, jeg får lett hull i tennene og har skyldt på brusdrikking i ungdommen som årsak. Nå lurer jeg på om det kan være mer enn som så. Jeg lurer på om jeg burde undersøke nøyere om jeg faktisk har cøliaki likevel til tross for hva blodprøven viste. Har dere noen tips til hvordan jeg kan gå frem videre?

Emma, 11. november 2020 08:41

Som du sikkert har lest her på nettpraten så kan man kun diagnostisere en cøliaki som er aktiv og da må man spise gluten. Når du nå i praksis spiser glutenfritt vil det ikke være så enkelt å finne ut om du har cøliaki. Det å ha vevstypen som cøliakere har sier veldig lite, for det har ca 30% av oss, så det er veldig vanlig. Om dine mange hull kommer av at du har en dårligere emalje pga cøliaki i barneårene er det ingen som vet, men det er ikke slike emljedefekter vi vanligvis snakker om ved cøliaki. Det er emaljedefekter som fremkommer i det de permanente tennene kommer frem og som er assosiert med ubehandlet cøliaki i barneårene. Så man ser defektene med en gang.

Trond S. Halstensen, 11. november 2020 19.50

Kan skadene på tennene skyldes ubehandlet cøliaki?

Hei! Har ein gut på 10 år som har emaljeskader på 4 jeksler (dei same på kvar side oppe og nede). Skadane oppfattar eg då som symmetriske. Kjevortoped tilrår at desse vert trekt for å unngå store problem seinare. Eg trur skadane kan ha samanheng med ub...

Hei! Har ein gut på 10 år som har emaljeskader på 4 jeksler (dei same på kvar side oppe og nede). Skadane oppfattar eg då som symmetriske. Kjevortoped tilrår at desse vert trekt for å unngå store problem seinare. Eg trur skadane kan ha samanheng med ubehandla cøliaki. Han fekk diagnosen då han var 4 år, men vi mistenkte dette allereie før 2-års alder då han hadde same symptom som søstra (svært oppblåst mage). Søstra fekk diagnosen då ho var 1,5 år, medan han ikkje hadde utslag på prøver ved 2-års alder. Blodprøveverdiane var derimot skyhøge når han var 4 år. Trur du, ut i frå den forskinga du har vist til tidlegare, at skadene på tennene kan kome av ubehandla cøliaki når han var liten? Korleis går vi fram for å få dette dokumentert? Har spurt mange tannlegar tidlegare, og det verkar som det er svært lite kunnskap om dette og at dei vegrar seg for å gjere ei slik vurdering. Det kan jo sjølvsagt ikkje bevisast at han hadde cøliaki så tidleg når det ikkje var utslag på blodprøvene (sjølv om andre symptom var der).

Liv, 10. november 2020 11:43

Det er fult mulig at emaljeskadene skyldes ubehandlet cøliaki i barneårene. Kunne du tatt noen bilder av forandringene (tørk fuktigheten av tennene og bruk mobilen) og send dem til meg på mail? Vi jobber med dette så jeg kan la min stipendiat se på bildene. Ja det er lite kunnskap om dette, men vi jobber med saken.

Trond S. Halstensen, 11. november 2020 19.28

Kan mange hull i tennene ha noe med cøliaki å gjøre?

Heihei! Jeg fikk påvist cøliaki da jeg var 2,5 år. Jeg er nå 23 år. De første årene var preget av mange uhell (inntak av gluten) da vi ikke hadde så god kjennskap til det. Jeg har hele livet slitt med masse hull (sikkert 20), borret første gan...

Heihei! Jeg fikk påvist cøliaki da jeg var 2,5 år. Jeg er nå 23 år. De første årene var preget av mange uhell (inntak av gluten) da vi ikke hadde så god kjennskap til det. Jeg har hele livet slitt med masse hull (sikkert 20), borret første gang da jeg var 5-6 år. Kan dette ha noe med min cøliaki å gjøre? Når jeg har tatt dette opp med min tannlege har han bare avfeid dette og virker som han aldri har hørt om denne sammenhengen.. Hvordan burde jeg gå frem for å finne ut av dette? Har du noen tannleger å anbefale som har god kjennskap til temaet? Tusen takk for svar. PS. Har alltid fått skryt for god pussing. Min lillebror drikker brus hver dag og har aldri hatt hull.

Marta, 3. desember 2019 23:05

De emaljedefekter man har påvist ved cøliaki er tydlige substanstap som rammer noen av de som har ubehamdlet cøliaki mens tennene ble dannet (fra ca 6 mnd til 8 års alder). Cøliakerer har jevnt over mindre hull (karies) enn ikke-cøliakere. Det er ingen vitenskaplige holdepunkter for at ubehandlet cøliaki så tidlig (<2,5 år) har kunnet påvirke emaljedannelsen kun så du skulle få mere hull enn andre, så der har tannlegene dine rett at det er ikke sannsynlig at dette henger sammen med din cøliaki. Det er individuell følsomhet for kariesangrep og noe av det viktigste man kan gjøre for å beskytte seg mot karies utennom å pusse tennene daglig er, som du vet, å bruke fluortabletter/fluortannkrem. 

Trond S. Halstensen, 04. desember 2019 18.24

Kan cøliakien påvirke tennene?

Jeg har en datter som er 15 år. Hun fikk påvist cøliaki da hun var 1,5 år. Hun har spist glutenfritt siden det og har hatt fine prøver. Da hun var 13 år fikk hun plutselig påvist 8 hull i tennene, der ett av dem var så dypt at det nesten måtte ...

Jeg har en datter som er 15 år. Hun fikk påvist cøliaki da hun var 1,5 år. Hun har spist glutenfritt siden det og har hatt fine prøver. Da hun var 13 år fikk hun plutselig påvist 8 hull i tennene, der ett av dem var så dypt at det nesten måtte rotfylles. Hun fikk også påvist lettere syreskader. Før dette hadde hun ikke hatt noen hull og hun har hele tiden fått skryt for god tannhygiene. Og hun drikker ikke daglig brus, juice eller saft. Vi har spurt skoletannlegen om tannemaljen hennes kan være dårlig da hun var så ung da hun fikk cøliaki, men de mener at hun ikke har det. Men de kan heller ikke si noe om hvorfor tennene henne å plutselig virker så mye dårligere. Kan det ha noe for seg å be om en utredning hos privat tannlege for å se hva de mener? Hvilke skader er det man ser pga cøliaki? Mvh. Merete

Merete, 31. oktober 2019 17:27

Ved 1,5 års alderen er tanndannelsen så vidt begynt så dette er neppe årsaken til hennes kariesproblem. Men tanken din er riktig, selvom vi mangler data som kan bevise at det er riktig. Vi vet at man i puberteten får en svekkelse av immunforsvar og endret forhold i munnhulen som fører til økt hulldannelse (karies). Det krever mer tannpuss (fluor) og mindre søte mellommåltider. Cøliakere har som oftest god tannhygiene og mindre hull enn befolkningen ellers, men de kan også få hull uten at det betyr at emaljen er cøliakiskadet.

Trond S. Halstensen, 06. november 2019 18.18

Hvordan gå frem for å finne ut om emaljeskadene er cøliaki-relatert?

Hei! Tannlegen oppdaget emaljeskader hos min 10 år gamle sønn. Gutten fikk påvist cøliaki da han var 14 mnd gammel. Da jeg spurte tannlegen om dette kunne ha sammenheng med cøliaki hadde han aldri hørt om en slik sammenheng. Hva bør jeg gjøre ift...

Hei! Tannlegen oppdaget emaljeskader hos min 10 år gamle sønn. Gutten fikk påvist cøliaki da han var 14 mnd gammel. Da jeg spurte tannlegen om dette kunne ha sammenheng med cøliaki hadde han aldri hørt om en slik sammenheng. Hva bør jeg gjøre ift dette? Har det noen hensikt å dra til en annen tannlege mtp å få dokumentert en evt sammenheng f.eks.? Mvh Randi

Randi, 15. september 2019 09:21

Trist at tannlegen aldri hadde hørt om dette. Det er viktig at emaljeskaden dokumenteres. Dersom han ble diagnostisert på Drammen sykehus så må du sende meg en mail så jeg får kontakt med dere, siden vi forsker på dette og trenger å finne de som ble diagnostisert på Drammen, og som senere fikk påvist emaljeskader. Alle emaljeskader er ikke nødvendigvis cøliaki-relatert, man kan få syreskade på tennene selv om man har hatt aktiv cøliaki som barn, men de cøliaki-relaterte skadene er veldig karakteristiske. Barnetannlegen/tannpleier burde eventuelt også ha sett skadene og notert dette ned i journalen. Det må uansett journalføres og dersom han har plager av dette (tåler dårlig sterk/sur mat etc) så kan det behandles, og det er gratis (HELFO betaler) om dette er cøliaki-induserte emaljeskader, selv etter 18 års alder.

Trond S. Halstensen, 18. september 2019 18.59

Hvordan kan jeg gå fram for å få støtte til cøliaki-skader på tennene?

Jeg leser på deres hjemmeside at ubehandlet cøliaki kan gi emaljeskader på tennene. Jeg fikk diagnosen cøliaki da jeg var 8 år gammel. Jeg gikk ca. 2 år ubehandlet og jeg sliter og har slitt med emaljen i lang tid. Når jeg var liten fikk jeg også kra...

Jeg leser på deres hjemmeside at ubehandlet cøliaki kan gi emaljeskader på tennene. Jeg fikk diagnosen cøliaki da jeg var 8 år gammel. Jeg gikk ca. 2 år ubehandlet og jeg sliter og har slitt med emaljen i lang tid. Når jeg var liten fikk jeg også krav på hyppigere tannlegebesøk på grunn av emaljen men dette ble ikke fulgt opp, er nå 27 år gammel. Jeg var innom NAV kontoret og snakket om eventuell tannstøtte men de kunne ikke gi meg noe svar da de ikke visste om noe om støtte når det kom til cøliaki og tannhelse fra NAV. Jeg leste artikkelen på deres nettside om at man kunne få støtte av NAV, overskriften er "Ubehandlet cøliaki kan gi emaljeskader på tennene". Jeg lurer derfor på om dere kan utdype litt mer om hvordan man kan gå frem for å starte utredning om krav til støtte. Må jeg kontakte helfo? Jeg har snakket med både tannlege og NAV om denne støtten dere skriver om, men de kunne ikke svare noe på det. Takk for svar. Mvh. Johan

Johan, 26. august 2019 14:40

Et av kravene er at emaljeskaden er notert i tannhelsejournalen din mens du var barn (skoletannlegen). Der skal det foreligge bevis på at dette er cøliaki-assosierte emaljeskader. Videre er det Helfo som dekker en del (ikke alt) av utgiftene om det er snakk om alvorlige emaljeutviklingsforstyrrelser). Det er tannlegen din som skal hjelpe deg med å søke om refusjon /tannlegen som påpeker at du har krav på refusjon: Se på Helfo sin nettsted: https://www.helfo.no/regelverk-og-takster/overordnet-regelverk/regelverk-for-tannlege#tilstand-7-tannutviklingsforstyrrelser

Det kan være vanskelig å vurdere hva som menes med alvorlige defekter i forhold til dine tenner og plager, men tannlegen din bør kunne hjelpe deg med det.

Trond S. Halstensen, 28. august 2019 18.36

Datter på 3 år har fått positive blodprøver på cøliaki

Hei, min datter har nå fått positive blodprøver på cøliaki, nesten 3 år gammel. Har ikke vokst det siste året. Har nå flere mangler, blant annet ferritin. 1. Er det vanlig at barn fyller på med vitaminer den første tiden? 2. Trengs det b...

Hei, min datter har nå fått positive blodprøver på cøliaki, nesten 3 år gammel. Har ikke vokst det siste året. Har nå flere mangler, blant annet ferritin. 1. Er det vanlig at barn fyller på med vitaminer den første tiden? 2. Trengs det biopsi eller skal man bare starte med glutenfri kost med engang da hun er så slapp og trøtt? 3. Kan dette ha vart så lenge på et så lite barn at det kan ha fått konsekvenser? Hun vil vel ta igjen den tapte veksten? Å så er det en bekymring for tannemaljen, men når hun er så liten, er det vel kort tid å få ødelagt den?

Ingrid, 29. mai 2018 17:24

Diagnosen cøliaki skal stilles av en barnelege eller en gastroenterolog. De vil da ta de nødvendige prøvene og til alle prøvene er tatt så skal barnet spise vanlig. Dersom anti-tTG/TG2 var > 10 ganger øvre normalgrense så kan man stille diagnosen uten biopsi, men det skal taes to uavhengige blodprøver så før spesialisten (barnelegen) sier at det er greit å starte med gklutenfri kost skal hun spise normalt. Men blir hun dårlig med mye diare og slapp så må dere kontakte lege som ser på hnne slik at hun ikke blir for slapp/uttørket. Legen som påviste cøliakien har vel henvist henne til barneavdelingen så, litt avhengig av hvor syk hun fremstod, så vil hun vel få time raskt. Starter du med glutenfri kost så risikerer du åå beandke henne før man får dokumentert sykdommen og det problematiserer diagnosen på sikt (hadde jeg egentlig cøliaki mor?)

Trond S. Halstensen, 30. mai 2018 18.45

Kan det være en ikke-cøliakisk intoleranse?

Hei! Jeg har blitt testet for cøliaki, men har visstnok ikke riktig vevstype. Har også blitt tatt biopsi av tarmen, uten funn. I halvannet år har jeg på eget initiativ spist glutenfritt (og hvetefritt) med stor forbedring i helsetilstand. Flere ganger har jeg testet å ...

Hei! Jeg har blitt testet for cøliaki, men har visstnok ikke riktig vevstype. Har også blitt tatt biopsi av tarmen, uten funn. I halvannet år har jeg på eget initiativ spist glutenfritt (og hvetefritt) med stor forbedring i helsetilstand. Flere ganger har jeg testet å spise gluten/hvete, og jeg er nå sikker på at det gjør meg dårlig. Etter minutter kjenner jeg at hodet blir tungt, blikket blir sløvt og jeg blir "fjern". Litt senere blir magen noe oppblåst. De neste to-tre dagene er jeg som regel helt knekt og ligger på sofaen. Er sløv, blir svimmel ved oppreisning, har hovne fingerledd, er tung i hodet etc. Balansen er også dårligere. Som barn/ungdom fikk jeg omfattende tannbehandling for emaljedefekter på tennene, defekter som er lett synlig på urestaurerte tenner i dag. Har hatt reflux, men det er blitt bedre med dietten. Også hudutslett er blitt bedre. Har cøliaki i slekten. Kan jeg ha cøliaki likevel? Men gastroskopien ble tatt før jeg begynte på glutenfri diett. Eller kan det være en ikke-cøliakisk intoleranse? Jeg reagerer på hvetestivelse også (f.eks i Toro sjokolademuffins, som skal være glutenfri). Hva betyr det? Jeg er rimelig frustrert. Plagene virker være doseavhengige, å spise pizza f.eks. slår meg ut i flere dager. Kan jo ikke leve sånn...

Frustrert-86, 01. mai 2018 23:03

Hvetemel inneholde mye annen enn gluten man kan reagere på. Dels har vi den nå erkjente IBS-reaksjonen på Fruktaner som er FODMAP-karbohydrater i hvetemelet, og dels diskuteres det andre reaksjoner på andre proteiner i hvetemelet (f. eks. noen reagerer på et protein som heter: hvete  amylase trypsin inhibitor forkorttet ATI). Din reaksjon fremstår som spesielt kraftig og burde egnet seg for dobbelt-blindet testing for å finne ut hva det er i hvetemelet du reagerer på. Problemet er at det ikke er noen som driver denne formen for klinisk forskning i Norge. Det kliniske bildet du beskriver er ikke ukjent og man trodde dette var en del av plagene ved ikke-cøliakisk glutensensitivitet, men nå man  vist at det ikke er gluten i hveten disse reagerer på, men karbhydratene i hvetestivelsen (Fruktaner). Dersom en glutenfri diet gjør deg frisk så er det bare å fortsette med det. Om du synes det er urettferdig at du ikke da også skulle kunne få grunnstønad fra NAV så kan jeg trøste deg med at NAV/departementet går igjennom begrunnelsene og takstene for grunnstønad ved behov for glutenfri diet og mest sansynlig blir taksten kraftig redusert.

Trond S. Halstensen, 02. mai 2018 19.50

Er det noe mulighet for å få refusjon av kostnader ved tannlege?

Hei! I en alder av 21 år fant jeg ut at jeg hadde cøliaki. Jeg har hatt mye tannproblemer i løpet av årene, vært mye hos tannlegen, noe som også har blitt veldig dyrt. Er det noe mulighet for å få noe form for refusjon av tannlegen i og med at jeg ha...

Hei! I en alder av 21 år fant jeg ut at jeg hadde cøliaki. Jeg har hatt mye tannproblemer i løpet av årene, vært mye hos tannlegen, noe som også har blitt veldig dyrt. Er det noe mulighet for å få noe form for refusjon av tannlegen i og med at jeg har cøliaki, eller har ikke det noen ting å si? Mvh Caroline

Caroline, 22. april 2018 22:25

Ikke helt enkelt. Du må ha fått dokumentert at du har hatt emaljedefekter før fylte 18 år. Tannbehandlingen må ha vært rettet mot emaljedefektene som er slik de pleier å være ved cøliaki (dokumentert ved bilder?). Tannlegen(e) du har brukt vil muligens kunne attestere hva slagst behandling man har måttet utføre. vanlig karies hull i tennene, visdomstenner som skal trekkes etc har ingenting med cøliaki å gjøre så det dekkes ikke. Det er vanskelig å dokumentere at emaljeskadene skyldes udiagnostisert cøliaki i barneårene om ikke skoletannlegen har notert at du hadde emlajedefekter på de permanente tennene ved kontroller i skolen.

Trond S. Halstensen, 25. april 2018 19.51

Kan emaljeskader på tennene ha noe med cøliaki å gjøre?

Hei! Har en 6 år gammel datter som har fått cøliaki. I forkant hadde hun mye vondt i magen, kvalm og hodepine. Hun har gått på glutenfri diett i ca. 6 uker nå og hun har fremdeles mye vondt i magen uansett hva hun spiser. Klager også over hodepine. Pr&oslas...

Hei! Har en 6 år gammel datter som har fått cøliaki. I forkant hadde hun mye vondt i magen, kvalm og hodepine. Hun har gått på glutenfri diett i ca. 6 uker nå og hun har fremdeles mye vondt i magen uansett hva hun spiser. Klager også over hodepine. Prøver også laktosefritt. Hun spiser svært lite og liker nesten ingenting lenger. Har bakt og kjøpt mye forskjellig til henne, men ingenting faller i smak. Er litt bekymret for manglende ernæring. Hvor lang tid kan det ta før magen blir bra? Tennene er heller ikke bra til tross for god tannhygiene. De ble veldig fort dårlig. Hun har fått påvist mineraliseringsforstyrrelse i emaljen. Kan dette ha sammenheng med cøliaki? Setter pris på svar :)

Anne Marit, 11. mars 2018 22:02

6 uker er kort tid, det tar tid å normalisere tarmen (minimum 3 mnd, ofte ett år hos barn (lengere hos voksne). Det er viktig at hun får i seg nok mat, så da blir det en utfordring å lage mat hun spiser, men kresenheten vil nok gi seg når magen ikke lenger er vond. Tennene har nok med cøliakien å gjøre, da hun antagelig har hatt aktiv cøliaki mens de permanente tenne ble dannet, og det er på de permanente tennene man ser cøliaki-relaterte emaljeskader. Dette bør dokumenteres av en tannlege, slik at hun kan få dekket evt. tannlegeutgifter som voksen. Se mer om tannskader hos barn her: http://www.ncf.no/hva-er-coliaki/barn/emaljeskader

 

Trond S. Halstensen, 14. mars 2018 19.16

Kjersti, 22. februar 2018 10:19

Hei! Jeg er 21 år og fikk cøliakidiagnosen da jeg var ca. 14 år. Før diagnosen ble stilt hadde jeg problemer med at jeg kastet mye opp, derav har jeg syreskader på tennene, bekreftet hos tannlegen da jeg var på kontroll for litt siden. Er det noe å gj...

Hei! Jeg er 21 år og fikk cøliakidiagnosen da jeg var ca. 14 år. Før diagnosen ble stilt hadde jeg problemer med at jeg kastet mye opp, derav har jeg syreskader på tennene, bekreftet hos tannlegen da jeg var på kontroll for litt siden. Er det noe å gjøre?

Kjersti, 22. februar 2018 10:19

Siden du er over 18 år er hovedregelen at du må betale tannlegebehandlingen din selv, med mindre man kan dokumentere at de skadene du vil reparere var tilstede før 18 årsalder og skyldtes cøliaki.
Her er det viktig med attest fra sykehuset som diagnostiserte deg, og tannlegen som diagnostiserte emaljeskaden. Men oppkast er ikke en vanlig cøliakiassosiert symptom, så dette er ikke en tannskade NAV har på sine lister. De forlanger nok en utvidet legeattest som sansynliggjør at oppkastene var en konsekvens av cøliakien og ikke noe annet.
Du kan lese mer om tannskader som følge av cøliaki her: http://www.ncf.no/hva-er-coliaki/barn/emaljeskader

Trond S. Halstensen, 28. februar 2018 18.20

Får beskjed av tannlege at det bare er syreskade

Jeg leste en artikkel om tannhelse og cøliaki fra bladet til Norsk cøliakforening. Der stod det at ubehandlet cøliaki i barneårene kan gi tannskader, og at man kan få hjelp til å dekke dette om dette kan dokumenteres. Sønnen min fikk diagnose cøli...

Jeg leste en artikkel om tannhelse og cøliaki fra bladet til Norsk cøliakforening. Der stod det at ubehandlet cøliaki i barneårene kan gi tannskader, og at man kan få hjelp til å dekke dette om dette kan dokumenteres. Sønnen min fikk diagnose cøliaki da han var 6 år, og da de nye tennene kom, var de flekkete i emaljen. Vi nevnte dette for skoletannlegen, men det hadde han aldri hørt om. Sønnen min er nå 29 år, og har problemer med tennene. Nå i voksen alder får han bare beskjed om at det er syreskade.... stanger liksom hodet i veggen, og blir ikke tatt seriøst. Er det tannklinikker i Sandnes/Stavanger området som har kjennskap til dette problemet? Vil det hjelpe med en legeerklæring som viser når han fikk diagnosen? Eller er det noen annen måte vi kan dokumentere dette på?

Anonym, 06. september 2017 15:48

Dette er nok et problem hvor dokumentasjonen hos skoletannlegen pleier å være avgjørende. Små emaljeskader er såpass vanlig at det må nesten dokumenteres å ha fremkommet ved tannutbrudd før NAV godtar det.Og siden alle under 18 år har gratis tannlege, vil de fleste si at hans nåværende syreskade ikke har sammenheng med mulig cøliakiindusert emaljeskade. Vi forsøker å skaffe vitenskaplige data på dette, men det forskes veldig lite på det, så ennå er det NAV som avgjør. Få en legespesialist  (+ tannlege) til sammen å lage en attest til NAV så muligens invilger de gratis tannlegebehandling, men lett er det ikke.

Trond S. Halstensen, 06. september 2017 19.42

Er det noen sammenheng mellom cøliaki og utslett i munnen?

Hei Trond. Jeg er 34 år og fikk cøliaki-diagnosen for 2 og et halvt år siden. Har siden det spist glutenfritt og er i mye bedre form nå. Jeg har nok hatt ubehandlet cøliaki lenge før jeg fikk diagnosen, kanskje hele livet. For min del var veien til diagnosen ka...

Hei Trond. Jeg er 34 år og fikk cøliaki-diagnosen for 2 og et halvt år siden. Har siden det spist glutenfritt og er i mye bedre form nå. Jeg har nok hatt ubehandlet cøliaki lenge før jeg fikk diagnosen, kanskje hele livet. For min del var veien til diagnosen kanskje litt uvanlig. Det startet med en tannlegetime, hvor tannlegen la merke til et utslett i munnen min. Dermed sendte han meg til undersøkelse på sykehuset. Spesialisten her slo fast at jeg hadde oral lichen planus. Han sa også at jeg på grunn av dette burde undersøke om jeg hadde cøliaki eller crohns sykdom. Og da viste det seg at jeg hadde cøliaki. Dette tyder jo for meg på at det finnes en sammenheng mellom cøliaki og lichen planus, men dette finner jeg veldig lite informasjon om på nett eller andre steder. Mitt spørsmål er derfor: Finnes det en slik sammenheng, og hva er i så fall sammenhengen? Selv om jeg har hatt god effekt av glutenfri diett, er det ikke noen bedring av lichen planusen så langt. Tror du du at jeg kan håpe på en bedring også her etter hvert som jeg har gått lengre på glutenfri diett?

Håvard, 12. mars 2017 09:26

Det var imponerende. Cøliaki er mye vanligere hos de med Oral Lichen Planus enn i befolkningen ellers, men dette er en undersøkelse fra 2015. Der fant de 14% cøliakere blandt 56 pasienter med OLP (Cigic et al.,Clin Oral Invest, 2015;19:627–635), noe som er mye mer enn den 1% som er i befolkningen. Men nei, det er ingen informasjon på at OLP forsvinner  på GFD, dessverre. Lichen planus er assosier til et annet HLA-risikogen (HLA-DQ*0501; J Med Genet. 2016;53:681-9) enn cøliaki, så hva sammenhengen er, er ennå usikkert.

Trond S. Halstensen, 15. mars 2017 18.45

Klikk på logoene for mer info