S-46-50-Øl_-iStock.jpg

Glutenfritt øl: 18 norske håndverksøl

Håndbrygget øl er ofte svært smaksrike, nyanserte og komplekse, og det gjelder også glutenfritt øl. I spennet fra håndverkspils og lyse ales til de mørkeste stouter, er det mulig å finne det perfekte glutenfrie ølet til enhver anledning i sommer. Her er 18 glutenfrie favoritter.

✎ Trine Wiik-Lehmann 📷 iStock



Håndverksøl fortsetter å øke i popularitet. I løpet av de siste tjue årene har vi fått mikrobryggerier over hele landet og nye ølstiler og varianter kommer ut i butikkhyllene. En positiv trend er at stadig flere av dem også er glutenfrie, og kvaliteten er jevnt over veldig god. Her får du tips til å finne det perfekte glutenfrie ølet til enhver anledning i sommer.

Vi vet ikke når vi begynte å brygge øl i Norge, men det er funnet sikre kilder som er minst 3000 år gamle. Opp gjennom historien har ølet vært en viktig kilde til næring, og
det var spesielt viktig der en ikke hadde tilgang på rent vann. Så viktig var ølet, at vi rundt år 1000 hadde det nedskrevet i loven at bonden var pålagt å brygge øl til jul. Å ikke gjøre det kunne føre til tap av eiendom. Over hele landet ble det brygget øl. Alle hadde sine egne oppskrifter og benyttet lokale ingredienser. Det var stor variasjon i smak og kvalitet.

INDUSTRIBRYGGERIENES INNTOG

Som ellers i samfunnet skjedde det store industrielle endringer i ølverdenen på 1800-tallet. Fra at øl ble brygget med enkelt utstyr rundt om på gårder og i kjellere, ble det store industrialiserte bryggerier som overtok markedene. Med mer moderne og effektivt utstyr og fokus på jevn kvalitet, var det den undergjærede ølstilen lagerøl, opprinnelig fra Tyskland, som ble bryggernes foretrukne øl. I byen Pilsen i Tsjekkia utviklet de på midten av 1800-tallet et lyst lagerøl etter bayersk oppskrift. Dette ølet var tørt og friskt på smak, uten sødmen man var vant med fra mørkere øl. Ølstilen ble raskt veldig populær og andre land begynte å brygge sine egne varianter av «pilsen». 

De nye skattereglene vi fikk i Norge på begynnelsen av 1900-tallet endret også markedet for øl. Avgiftene ble ikke lenger regulert av maltmengden i brygget, men av alkoholinnholdet i det ferdige produktet. Det lyse lagerølet ble brygget opptil 4,7% alkohol og økte i popularitet, mens øl med sterkere alkoholprosent stadig mistet marked.

HÅNDVERK OG GAMLE ØLSTILER

Da mikrobryggeritrenden så smått startet tidlig på 2000-tallet var det de gamle ølstilene som ble funnet frem, og utviklingen har gått raskt. Bryggere over hele landet finner sine egne oppskrifter, og brygger alt fra gamle britiske og belgiske ølstiler til øl brygget etter gamle, norske tradisjoner. De siste årene har også utvalget av glutenfritt øl økt betraktelig og stadig flere glutenfrie håndverksøl finner veien til butikkhyllene. 

Glutenfritt øl kan lages på flere måter, men den vanligste i Norge er å tilsette et enzym. Enzymet, ofte er det Brewer's Clarex fra DSM, tilsettes gjerne i starten av gjæringsprosessen og over tid bryter det ned glutenproteinet. For å kunne kalle et øl glutenfritt må det inneholde under 20 mg gluten per 1000 g (20 ppm).  Lisensieringsordningen med Crossed Grain-symbolet garanterer at ølet er glutenfritt og disse ølene må testes én gang hvert år. Det finnes også glutenfrie øl i markedet som ikke har Crossed Grain-symbolet på etiketten. 

GLUTENFRITT ØL ER LIKE GODT

Ettersom enzymet som tilsettes ikke endrer på verken smak, fylde eller skum, så er de glutenfrie ølene like gode som de ville vært med gluten. Så lenge ølet har Crossed Grain-symbolet kan man være trygg på dette produktet, og at selv om det står at ølet inneholder byggmalt eller hvete, så er det faktisk glutenfritt. Håndverksøl er ofte svært smaksrike, nyanserte og komplekse. I et spenn fra håndverkspils og lyse ales til de mørkeste stouter, er det mulig å finne det perfekte glutenfrie ølet til enhver anledning
i sommer.


18 norske glutenfrie håndverksøl

 

altHaandverkspils

Haandbryggeriet
Volum: 0,44 l
Alkohol: 4,5 %

Smak: Dufter av lys malt og moden gul sitrus med hint av karamell og urter. Fyldig smak med fint frukt- og maltpreg. Leskende pils.
Prøv til: Grillpølser og solrike sommerdager.

 


altÆgir Pils

Ægir Bryggeri
Volum: 0,33 l
Alkohol: 4,7 %

Smak: Lett duft med preg av høy, gjær og et hint av tropisk frukt. Maltpreget og lett på smak med fin lengde.
Prøv til: Fiskeretter

 


altOslo Lager

Oslo Brewing Co
Volum: 0,33 l
Alkohol: 4,7 %

Smak: Dufter av gul, solmoden sitrus og høy. Maltpreget med fin smak av humle. Urtepreget ettersmak.
Prøv til: Grillede sommerkoteletter.

 


altSkalldyrøl

Nua Brygghus
Volum: 0,5 l
Alkohol: 4,5 %

Smak: Dufter av lys malt, sitrus og grønne urter. Maltpreget smak med innslag av urter. Lett munnfølelse med en tørr og lett bitter avslutning.
Prøv til: Grillede fiske- og skalldyrretter

 


altHveteøl

Nua Brygghus
Volum: 0,5 l
Alkohol: 4,7 %

Smak: Dufter av fersk chili og sitrus med innslag av pasjonsfrukt. Smak av fersk chili uten å være sterk. Lys malt og sitrus. Litt kort avslutning.
Prøv til: Thaiinspirerte retter av fisk og kylling.

 


altHappy Gluten Free Belgian Blonde

Ægir Bryggeri
Volum: 0,33 l
Alkohol: 4,7 %

Smak: Aromatisk duft med preg av sitrus og urter med hint av banan. Fruktig smak med lett maltpreg i ettersmaken.
Prøv til: Grillet fisk. Gjerne med masse urter.

 


altBlond

Nua Brygghus
Volum: 0,5 l
Alkohol: 4,7 %

Smak: Dufter av korn og sitrus. Fruktig smak med fin friskhet. Leskende øl. 
Prøv til: Skalldyr og lette fiskeretter.

 


altKjerringøy Pale Ale

Bådin
Volum: 0,33
Alkohol: 4,7 %

Smak: Dufter av grønne urter, gress og pasjonsfrukt. Fruktig og urtepreget smak med fin friskhet.
Prøv til: Helgrillet kylling med masse urter.

 


altFargo American Pale Ale

Hogna Brygg
Volum: 0,44 l
Alkohol: 4,5 %

Smak: Humlepreget duft med mye grønne urter, pasjonsfrukt og mango. Fruktig og maltrik med fin urtepreget avslutning.
Prøv til: Retter av kylling eller svin. Eller prøv til en frisk salat med mye friske, grønne urter.

 


altLucky Jack American Pale Ale

Lervig Aktiebryggeri
Volum: 0,33 l
Alkohol: 4,7 %

Smak: Dufter av moden pasjonsfrukt og mango. Noe urter og lys malt. Fruktig og smaksrik med en lett humlebitterhet i avslutningen.
Prøv til: Spicy grillmat

 


altMandøl

Nua Brygghus
Volum: 0,5 l
Alkohol: 4,7 %

Smak: Dufter av lys malt, gjær og moden tropisk frukt. Fruktig, maltpreget og leskende øl.
Prøv til: Retter av fisk og kylling.

 


altPilegrim

Kinn Bryggeri
Volum: 0,33
Alkohol: 4,5 %
 
Smak: Dufter av moden tropisk frukt, grønne urter og ristet malt. Maltpreget smak med innslag av frukt. Lett og leskende.
Prøv til: Grillpølser og andre lette grillretter.
OBS! Tidligere versjoner av dette ølet var ikke glutenfritt. Se etter Crossed Grain-symbolet på flasken.
 

altBayerøl

Nua Brygghus
Volum: 0,5 l
Alkohol: 4,7 %

Smak: Dufter av røstet malt og nøtter med innslag av tørket frukt. Maltpreget smak med fint røstet preg.
Prøv til: Grillede retter av svin og okse.

 


altHemmat Mørk Lager

Trysil Bryggeri
Volum: 0,33 l
Alkohol: 4,7 %

Smak: Dufter av brent korn, kaffe og urter. Maltpreget smak med fine røstede toner. Fin lengde.
Prøv til: Kraftige, grillede kjøttretter.

 


 

altPorter

Nua Brygghus
Volum: 0,5 l
Alkohol: 4,7 %

Smak: Dufter av kaffe og brent korn. Lett munnfølelse med preg av røstede toner.
Prøv til: Grillet lam.

 


Glutenfrie øl på Vinmonopolet:

altOliva Imperial Stout

Nua Brygghus
Varenummer 3086002
Volum: 0,5 l
Alkohol: 8,0 %

Smak: Dufter av mørk sjokolade og mørk karamell med hint av moden banan og kaffe. Fyldig og smaksrik med fint balansert sødme og alkohol. 
Prøv til: Nytes på stormfulle sommerkvelder.


altBrown Ale

Nua Brygghus
Varenummer 11552202
Volum: 0,5 l
Alkohol: 6,5 %

Smak: Dufter av mørk sjokolade, ristet korn og kaffe. Fyldig og smaksrik med fint røstet preg. 
Prøv til: Grillede retter av okse og lam.
OBS! Tidligere versjoner av dette ølet var ikke glutenfritt. Se etter Crossed Grain-symbolet på flasken.


altPryl Belgisk Dobbel

Kinn Bryggeri
Varenummer 3807901
Volum: 0,75 l
Alkohol: 7,0 %

Smak: Dufter av ristet malt, krydder og karamell. Noe tørket appelsinskall. Smaksrik og kompleks med god friskhet og lengde. 
Prøv til: Kraftige grillretter av lam og okse.


Artikkelen ble først publisert i glutenFRI nr 2-2021