Tidligere studier i utlandet har vist at cøliakere har en lett økt risiko for hjerte- og karsykdom. Nå skal et nytt forskningsprosjekt undersøke hvordan det står til med norske cøliakere. Målet er å kunne gi en bedre tilpasset oppfølging til alle med cøliaki.
En ny norsk studie viser at 75 prosent av de som har cøliaki er udiagnostiserte. Mange ser ut til å oppfatte plagene sine som en normaltilstand, og går dermed glipp av behandling som kan gi dem et bedre liv.
Det har gått seks år siden Jebsen-senteret for cøliakiforskning ble åpnet i Oslo. Ved årsskiftet går senterets periode ut – hvilken forskning har stått i fokus?
«Jeg misunner ikke de som får cøliaki; de første årene var det veldig tøft å skaffe seg kunnskap hele tiden». Sitatet kommer fra en deltager i studien Å leve på glutenfritt kosthold, ved Universtitet i Oslo.
Forskning viser at hele 75 % av de voksne som har cøliaki ikke har fått en diagnose. Frem mot den internasjonale cøliakidagen, 16. mai, ønsker vi å rette spesiell oppmerksomhet mot de som går rundt, uvitende, med diffuse plager som skyldes uoppdaget cøliaki.
– Det er veldig få med cøliaki som faktisk får en diagnose, sier forsker Eivind Ness-Jensen. Etter å ha analysert 56 000 blodprøver for å undersøke forekomsten av cøliaki blant voksne i Trøndelag, ser han at det er en stor andel cøliakere som ikke har fått en diagnose.
– Denne pillen beskytter 100 prosent mot gluten. Jeg betrakter dette som et ekstremt viktig skritt fremover for å kunne lage en medisin som kan hjelpe cøliakere, sier professor Knut E. A. Lundin.
De gravide som får i seg mest fiber, og spesielt fra frukt og bær, har 36 prosent lavere risiko for å få barn med cøliaki sammenlignet med gravide som får i seg lite fiber, viser ny norsk forskning.
Uten gluten i maten, får ingen cøliaki. Men spiller det noen rolle hvor mye gluten man spiser? To ferske studier kan tyde på at de som spiser mest gluten, har høyere risiko for å utvikle cøliaki.
Professor Ludvig M. Sollid og professor Knut E.A. Lundin er to av de fremste forskerne på cøliaki i Norge, og kan fortelle at det står svært bra til med norsk cøliakiforskning. En spesielt god nyhet er forlenget støtte til to nye år ved K.G. Jebsen-senteret ved Rikshospitalet, til et svært spennende prosjekt.
Monica Hellmann, gründeren av Det Glutenfrie Verksted, støtter forskning på cøliaki ved Universitetet i Oslo med 1 krone av hver bakemikspose hun selger. Professorene og forskerne Knut E. A. Lundin og Ludvig M. Sollid er strålende fornøyde med samarbeidet!