Siste innen forskning

Les om ulike forskningsprosjekter innen glutenintoleranse og cøliaki. 

Forskning_1280x720.jpg

Vi støtter forskning

I år har Forskningsfondet for cøliaki delt ut 780 000 kroner i støtte til fire forskningsprosjekter. Her kan du lese litt om de ulike prosjektene. 

Mikroskop_1280x720.jpg

– Cøliaki er det beste eksempelet på at forskning nytter

Det har gått seks år siden Jebsen-senteret for cøliakiforskning ble åpnet i Oslo. Ved årsskiftet går senterets periode ut – hvilken forskning har stått i fokus? 

Vondt  i magen_1280x720.jpg

Mindre plager og økt livskvalitet med lavFODMAP

Mange med cøliaki sliter med plager til tross for at de spiser glutenfritt. En ny norsk studie viser at en lav FODMAP-diett kan være løsningen.

S-14-og-15-istockphoto-uten-ansikt_1200x500.jpg

Jeg misunner ikke de som får cøliaki

«Jeg misunner ikke de som får cøliaki; de første årene var det veldig tøft å skaffe seg kunnskap hele tiden». Sitatet kommer fra en deltager i studien Å leve på glutenfritt kosthold, ved Universtitet i Oslo.

Folkemengd_1200x500.jpg

75 % vet ikke at de har cøliaki

Forskning viser at hele 75 % av de voksne som har cøliaki ikke har fått en diagnose. Frem mot den internasjonale cøliakidagen, 16. mai, ønsker vi å rette spesiell oppmerksomhet mot de som går rundt, uvitende, med diffuse plager som skyldes uoppdaget cøliaki. 

fortsatt-mageplager_-Foto_Istock.jpg

Fortsatt mageplager på glutenfritt kosthold?

En ny, norsk studie viser at mange med cøliaki sliter med mageplager til tross for et glutenfritt kosthold.

Forskning_1440x720.jpg

– Det er få som faktisk får en diagnose

– Det er veldig få med cøliaki som faktisk får en diagnose, sier forsker Eivind Ness-Jensen. Etter å ha analysert 56 000 blodprøver for å undersøke forekomsten av cøliaki blant voksne i Trøndelag, ser han at det er en stor andel cøliakere som ikke har fått en diagnose.

Pille_croppet_1200x500.jpg

Ny cøliakipille – et fantastisk gjennombrudd!

– Denne pillen beskytter 100 prosent mot gluten. Jeg betrakter dette som et ekstremt viktig skritt fremover for å kunne lage en medisin som kan hjelpe cøliakere, sier professor Knut E. A. Lundin. 

Frukt og musli_1200x500.jpg

Kan gravides kosthold påvirke cøliaki hos barnet?

De gravide som får i seg mest fiber, og spesielt fra frukt og bær, har 36 prosent lavere risiko for å få barn med cøliaki sammenlignet med gravide som får i seg lite fiber, viser ny norsk forskning.

folkemengde-til-artikkel-om-dødelighet.jpg

Studie om cøliaki og økt dødelighet

Ved å undersøke dødeligheten blant ca. 50 000 cøliakere i Sverige, fant man en liten, men statistisk påvisbar økt dødelighet.

Cute-toddler-girl-having-breakfast.jpg

Kan mengden gluten i barnemat påvirke risikoen for cøliaki?

Uten gluten i maten, får ingen cøliaki. Men spiller det noen rolle hvor mye gluten man spiser? To ferske studier kan tyde på at de som spiser mest gluten, har høyere risiko for å utvikle cøliaki.

T-cell-background--foto-Istock---brukt-før.jpg

Forsker for fremtiden

Professor Ludvig M. Sollid og professor Knut E.A. Lundin er to av de fremste forskerne på cøliaki i Norge, og kan fortelle at det står svært bra til med norsk cøliakiforskning. En spesielt god nyhet er forlenget støtte til to nye år ved K.G. Jebsen-senteret ved Rikshospitalet, til et svært spennende prosjekt.

DGV_rikshospitalet_1200x500.jpg

Støtter forskning på cøliaki

Monica Hellmann, gründeren av Det Glutenfrie Verksted, støtter forskning på cøliaki ved Universitetet i Oslo med 1 krone av hver bakemikspose hun selger. Professorene og forskerne Knut E. A. Lundin og Ludvig M. Sollid er strålende fornøyde med samarbeidet!

osteoporose_web.jpg

Cøliaki og  osteoporose 

Ny norsk forskning bidrar til å belyse sammenhenger mellom cøliaki, osteoporose og risiko for osteoporotiske brudd.

Fruktbar.jpg

Ubehandlet cøliaki kan føre til barnløshet

Ny dansk forskning viser at ubehandlet cøliaki kan påvirke evnen til å bli gravid, samt føre til spontanaborter.