Siste innen forskning

Les om ulike forskningsprosjekter innen glutenintoleranse og cøliaki. 

Foto_Stepahnie-Verhart_iStock-1280x720.jpg

Nær halvparten er plaget med fatigue

Mellom 40 og 50 prosent av alle som ble diagnostisert med cøliaki ved Stavanger sentralsjukehus viste seg å være plaget med fatigue. Heldigvis var det også en god nyhet i forskningsmaterialet.

Immunceller_iStock-1280x720.jpg

Cøliaki og andre autotoimmune sykdommer

Vi blir født med et utvalg gener, og noen av disse kan gjøre oss disponerte for å utvikle cøliaki. Det er også slik at dersom du er disponert for cøliaki, så er du også disponert for noen andre autoimmune sykdommer.

Forskning_iStock_1280x720.jpg

Er metodene for å måle gluteninnhold gode nok?

Er metodene for å måle gluteninnhold gode nok? Og gir gluten fra bygg den samme immunresponsen som gluten fra hvete? Dette er noe av det forskerne i en internasjonal studie om mattrygghet for cøliakere vil finne ut av. Nå søker de voksne cøliakere som vil delta i studien.

Forskning cøliaki og hjerte_1280x720.jpg

Er cøliakere mer utsatt for hjertesykdom?

Tidligere studier i utlandet har vist at cøliakere har en lett økt risiko for hjerte- og karsykdom. Nå skal et nytt forskningsprosjekt undersøke hvordan det står til med norske cøliakere. Målet er å kunne gi en bedre tilpasset oppfølging til alle med cøliaki.

Forskningsutstyr (2).jpg

Tromsøundersøkelsen

En ny norsk studie viser at 75 prosent av de som har cøliaki er udiagnostiserte. Mange ser ut til å oppfatte plagene sine som en normaltilstand, og går dermed glipp av behandling som kan gi dem et bedre liv. 

Forskning_1280x720.jpg

Vi støtter forskning

I år har Forskningsfondet for cøliaki delt ut 780 000 kroner i støtte til fire forskningsprosjekter. Her kan du lese litt om de ulike prosjektene. 

Mikroskop_1280x720.jpg

– Cøliaki er det beste eksempelet på at forskning nytter

Det har gått seks år siden Jebsen-senteret for cøliakiforskning ble åpnet i Oslo. Ved årsskiftet går senterets periode ut – hvilken forskning har stått i fokus? 

Vondt  i magen_1280x720.jpg

Mindre plager og økt livskvalitet med lavFODMAP

Mange med cøliaki sliter med plager til tross for at de spiser glutenfritt. En ny norsk studie viser at en lav FODMAP-diett kan være løsningen.

S-14-og-15-istockphoto-uten-ansikt_1200x500.jpg

Jeg misunner ikke de som får cøliaki

«Jeg misunner ikke de som får cøliaki; de første årene var det veldig tøft å skaffe seg kunnskap hele tiden». Sitatet kommer fra en deltager i studien Å leve på glutenfritt kosthold, ved Universtitet i Oslo.

Folkemengd_1200x500.jpg

75 % vet ikke at de har cøliaki

Forskning viser at hele 75 % av de voksne som har cøliaki ikke har fått en diagnose. Frem mot den internasjonale cøliakidagen, 16. mai, ønsker vi å rette spesiell oppmerksomhet mot de som går rundt, uvitende, med diffuse plager som skyldes uoppdaget cøliaki. 

fortsatt-mageplager_-Foto_Istock.jpg

Fortsatt mageplager på glutenfritt kosthold?

En ny, norsk studie viser at mange med cøliaki sliter med mageplager til tross for et glutenfritt kosthold.

Forskning_1440x720.jpg

– Det er få som faktisk får en diagnose

– Det er veldig få med cøliaki som faktisk får en diagnose, sier forsker Eivind Ness-Jensen. Etter å ha analysert 56 000 blodprøver for å undersøke forekomsten av cøliaki blant voksne i Trøndelag, ser han at det er en stor andel cøliakere som ikke har fått en diagnose.

Pille_croppet_1200x500.jpg

Ny cøliakipille – et fantastisk gjennombrudd!

– Denne pillen beskytter 100 prosent mot gluten. Jeg betrakter dette som et ekstremt viktig skritt fremover for å kunne lage en medisin som kan hjelpe cøliakere, sier professor Knut E. A. Lundin. 

Frukt og musli_1280x720.jpg

Kan gravides kosthold påvirke cøliaki hos barnet?

De gravide som får i seg mest fiber, og spesielt fra frukt og bær, har 36 prosent lavere risiko for å få barn med cøliaki sammenlignet med gravide som får i seg lite fiber, viser ny norsk forskning.

folkemengde-til-artikkel-om-dødelighet.jpg

Studie om cøliaki og økt dødelighet

Ved å undersøke dødeligheten blant ca. 50 000 cøliakere i Sverige, fant man en liten, men statistisk påvisbar økt dødelighet.