Cøliakiforsker Elin Hård af Segerstad deler spennende forskningsnytt og forklarer hvorfor hun mener svenske barn med cøliaki har det bedre enn de norske.
Er oppfølgingen av barn og unge med cøliaki tilstrekkelig? Det ville forskere ved Universitet i Oslo undersøke, og de ser nå at det er en tydelig sammenheng mellom hvor ofte barn får oppfølging hos lege og hvor flinke barna er til å holde seg unna gluten. Særlig blant ungdom er dette tydelig. Nå ønsker forskerne hjelp fra deg mellom 6 og 18 år til videre forskning på temaet.
Norsk cøliakiforening har mottatt mange henvendelser fra bekymrede foreldre som lurer på om de må slutte å gi barna sine melk, etter at det i går ble kjent at et protein i melk kan gi emaljeskader på varige tenner. Svaret fra forskerne er at det er trygt å drikke melk for barn med cøliaki.
Mellom 40 og 50 prosent av alle som ble diagnostisert med cøliaki ved Stavanger sentralsjukehus viste seg å være plaget med fatigue. Heldigvis var det også en god nyhet i forskningsmaterialet.
Vi blir født med et utvalg gener, og noen av disse kan gjøre oss disponerte for å utvikle cøliaki. Det er også slik at dersom du er disponert for cøliaki, så er du også disponert for noen andre autoimmune sykdommer.
Er metodene for å måle gluteninnhold gode nok? Og gir gluten fra bygg den samme immunresponsen som gluten fra hvete? Dette er noe av det forskerne i en internasjonal studie om mattrygghet for cøliakere vil finne ut av. Nå søker de voksne cøliakere som vil delta i studien.
Tidligere studier i utlandet har vist at cøliakere har en lett økt risiko for hjerte- og karsykdom. Nå skal et nytt forskningsprosjekt undersøke hvordan det står til med norske cøliakere. Målet er å kunne gi en bedre tilpasset oppfølging til alle med cøliaki.
En ny norsk studie viser at 75 prosent av de som har cøliaki er udiagnostiserte. Mange ser ut til å oppfatte plagene sine som en normaltilstand, og går dermed glipp av behandling som kan gi dem et bedre liv.
Det har gått seks år siden Jebsen-senteret for cøliakiforskning ble åpnet i Oslo. Ved årsskiftet går senterets periode ut – hvilken forskning har stått i fokus?
«Jeg misunner ikke de som får cøliaki; de første årene var det veldig tøft å skaffe seg kunnskap hele tiden». Sitatet kommer fra en deltager i studien Å leve på glutenfritt kosthold, ved Universtitet i Oslo.
Forskning viser at hele 75 % av de voksne som har cøliaki ikke har fått en diagnose. Vi ønsker å rette oppmerksomheten mot alle som går med diffuse plager på grunn av uoppdaget cøliaki.
– Det er veldig få med cøliaki som faktisk får en diagnose, sier forsker Eivind Ness-Jensen. Etter å ha analysert 56 000 blodprøver for å undersøke forekomsten av cøliaki blant voksne i Trøndelag, ser han at det er en stor andel cøliakere som ikke har fått en diagnose.