Siste innen forskning

Les om ulike forskningsprosjekter innen glutenintoleranse og cøliaki. 

Forskning cøliaki og hjerte_1280x720.jpg

Er cøliakere mer utsatt for hjertesykdom?

Tidligere studier i utlandet har vist at cøliakere har en lett økt risiko for hjerte- og karsykdom. Nå skal et nytt forskningsprosjekt undersøke hvordan det står til med norske cøliakere. Målet er å kunne gi en bedre tilpasset oppfølging til alle med cøliaki.

Forskningsutstyr (2).jpg

Tromsøundersøkelsen

En ny norsk studie viser at 75 prosent av de som har cøliaki er udiagnostiserte. Mange ser ut til å oppfatte plagene sine som en normaltilstand, og går dermed glipp av behandling som kan gi dem et bedre liv. 

Forskning_1280x720.jpg

Vi støtter forskning

I år har Forskningsfondet for cøliaki delt ut 780 000 kroner i støtte til fire forskningsprosjekter. Her kan du lese litt om de ulike prosjektene. 

Mikroskop_1280x720.jpg

– Cøliaki er det beste eksempelet på at forskning nytter

Det har gått seks år siden Jebsen-senteret for cøliakiforskning ble åpnet i Oslo. Ved årsskiftet går senterets periode ut – hvilken forskning har stått i fokus? 

Vondt  i magen_1280x720.jpg

Mindre plager og økt livskvalitet med lavFODMAP

Mange med cøliaki sliter med plager til tross for at de spiser glutenfritt. En ny norsk studie viser at en lav FODMAP-diett kan være løsningen.

S-14-og-15-istockphoto-uten-ansikt_1200x500.jpg

Jeg misunner ikke de som får cøliaki

«Jeg misunner ikke de som får cøliaki; de første årene var det veldig tøft å skaffe seg kunnskap hele tiden». Sitatet kommer fra en deltager i studien Å leve på glutenfritt kosthold, ved Universtitet i Oslo.

Folkemengd_1200x500.jpg

75 % vet ikke at de har cøliaki

Forskning viser at hele 75 % av de voksne som har cøliaki ikke har fått en diagnose. Frem mot den internasjonale cøliakidagen, 16. mai, ønsker vi å rette spesiell oppmerksomhet mot de som går rundt, uvitende, med diffuse plager som skyldes uoppdaget cøliaki. 

fortsatt-mageplager_-Foto_Istock.jpg

Fortsatt mageplager på glutenfritt kosthold?

En ny, norsk studie viser at mange med cøliaki sliter med mageplager til tross for et glutenfritt kosthold.

Forskning_1440x720.jpg

– Det er få som faktisk får en diagnose

– Det er veldig få med cøliaki som faktisk får en diagnose, sier forsker Eivind Ness-Jensen. Etter å ha analysert 56 000 blodprøver for å undersøke forekomsten av cøliaki blant voksne i Trøndelag, ser han at det er en stor andel cøliakere som ikke har fått en diagnose.

Pille_croppet_1200x500.jpg

Ny cøliakipille – et fantastisk gjennombrudd!

– Denne pillen beskytter 100 prosent mot gluten. Jeg betrakter dette som et ekstremt viktig skritt fremover for å kunne lage en medisin som kan hjelpe cøliakere, sier professor Knut E. A. Lundin. 

Frukt og musli_1200x500.jpg

Kan gravides kosthold påvirke cøliaki hos barnet?

De gravide som får i seg mest fiber, og spesielt fra frukt og bær, har 36 prosent lavere risiko for å få barn med cøliaki sammenlignet med gravide som får i seg lite fiber, viser ny norsk forskning.

folkemengde-til-artikkel-om-dødelighet.jpg

Studie om cøliaki og økt dødelighet

Ved å undersøke dødeligheten blant ca. 50 000 cøliakere i Sverige, fant man en liten, men statistisk påvisbar økt dødelighet.

Cute-toddler-girl-having-breakfast.jpg

Kan mengden gluten i barnemat påvirke risikoen for cøliaki?

Uten gluten i maten, får ingen cøliaki. Men spiller det noen rolle hvor mye gluten man spiser? To ferske studier kan tyde på at de som spiser mest gluten, har høyere risiko for å utvikle cøliaki.

T-cell-background--foto-Istock---brukt-før.jpg

Forsker for fremtiden

Professor Ludvig M. Sollid og professor Knut E.A. Lundin er to av de fremste forskerne på cøliaki i Norge, og kan fortelle at det står svært bra til med norsk cøliakiforskning. En spesielt god nyhet er forlenget støtte til to nye år ved K.G. Jebsen-senteret ved Rikshospitalet, til et svært spennende prosjekt.

DGV_rikshospitalet_1200x500.jpg

Støtter forskning på cøliaki

Monica Hellmann, gründeren av Det Glutenfrie Verksted, støtter forskning på cøliaki ved Universitetet i Oslo med 1 krone av hver bakemikspose hun selger. Professorene og forskerne Knut E. A. Lundin og Ludvig M. Sollid er strålende fornøyde med samarbeidet!