Uten gluten i maten, får ingen cøliaki. Men spiller det noen rolle hvor mye gluten man spiser? To ferske studier kan tyde på at de som spiser mest gluten, har høyere risiko for å utvikle cøliaki.
Professor Ludvig M. Sollid og professor Knut E.A. Lundin er to av de fremste forskerne på cøliaki i Norge, og kan fortelle at det står svært bra til med norsk cøliakiforskning. En spesielt god nyhet er forlenget støtte til to nye år ved K.G. Jebsen-senteret ved Rikshospitalet, til et svært spennende prosjekt.
Monica Hellmann, gründeren av Det Glutenfrie Verksted, støtter forskning på cøliaki ved Universitetet i Oslo med 1 krone av hver bakemikspose hun selger. Professorene og forskerne Knut E. A. Lundin og Ludvig M. Sollid er strålende fornøyde med samarbeidet!
En ny norsk studie (2019) på 220 norske barn viser at vanlige tarmvirus kan være medvirkende årsak til cøliaki. Arv og inntak av gluten i kosten er ikke nok til å forklare hvorfor noen utvikler sykdommen og andre ikke.
Eivind Ness-Jensen er tildelt åtte millioner kroner fra Forskningsrådets program for unge forskertalenter, og pengene går til unikt forskningsprosjekt for å se på forekomsten av og årsaker til cøliaki.
Det er mange cøliakere som plages med mage og tarm til tross for at de er nøye med å unngå gluten. En ny forskningsstudie skal nå se om et bestemt kosthold kan hjelpe.
Ny forskning viser at det er stor sannsynlighet for at glutensensitive ikke er sensitive mot gluten – men at det er fruktaner som er den store synderen.
Det er mange som lurer på om det vil komme en cøliakipille, og når den eventuelt kommer. En pille som gjør at vi kan spise kaker, boller og brød som før.
Ketil Størdal og stipendiat Christian Kahrs forsøker å finne årsaken til at noen barn får cøliaki, og har i 2017 fått 100.000 kr fra NCFs forskningsfond til sitt forskningsarbeid.
NCFs forskningsfond ga i 2016 støtte til et forskningsprosjekt hvor forekomsten av cøliaki skal undersøkes gjennom den fjerde Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT4). Aldri tidligere har man studert forekomsten av cøliaki i en slik populasjonsstudie i Norge, og studien vil muliggjøre ytterligere forskning på årsaker til og diagnostikk av cøliaki.