Presse

Pressekontakter
 

altGeneralsekretær

Knut H. Peterson

knut.peterson@ncf.no

Telefon: 958 25 660

 

Inntil 80 000 vet ikke at de har cøliaki

altRedaktør / informasjonskonsulent

Nina Sævik

nina.saevik@ncf.no

Telefon: 976 13 479


 

altRådgiver ernæring

Lise Friis Pedersen

lise.pedersen@ncf.no

Telefon: 934 20 292Foto: Bård Gundersen


Logo (jpg)

altalt


Noen fakta:

  • 7-8 % av befolkningen tåler ikke gluten. 1-2 % har cøliaki, 5-7 % har ikke-cøliakisk glutensensitivitet, svært få har DH eller hveteallergi.
  • Ca. 100 000 personer har cøliaki, men kun 20 % av disse har fått en diagnose. Det vil si at ca. 80 000 personer går rundt med plager de ikke kjenner årsaken til.
  • Gluten er protein som finnes i hvete, rug og bygg og alle varianter og hybrider av disse kornsortene som durumhvete, spelt, emmer, enkorn, tritikale og kamut.

Mer om:

Brosjyre

Aktuelle saker

009395_Kent-Even-Grundstad_Visit-Bodoe_web.jpg

Landsmøte i Norsk cøliakiforening

NCF arrangerer landsmøte i Bodø i helgen 26. - 27. oktober. Er du interessert i å vite hva som skjer? Da kan du følge med her, vi har "live-rapportering" av sakene i denne artikkelen fra lørdag kl. 9:00.

bollestad-1200x500-Foto-torbjorn-tandberg.jpg

Åpent brev til Bollestad

I fjor var du vår reddende engel. Du og KrF kjempet for at alle som trenger glutenfri mat for å holde seg friske, skal få en støtte de kan leve med. I år kommer regjeringen med det samme drastiske kuttforslaget  som dere greide å avverge i fjor. Nå som dere er i regjering, trenger vi dere mer enn noensinne. Olaug Bollestad, ikke svikt oss nå!

anniken_hauglie_web.jpg

Direkte feil fra Anniken Hauglie:

På NRK Debatten torsdag 10. oktober uttalte arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie at «de som har glutenallergi skal fortsatt få dekket sine merutgifter». Men regjeringens forslag til grunnstønad er faktisk enda lavere enn det SIFO selv konkluderer med for menn over 30 år.

Stortinget,_Oslo,_Norway_(cropped).jpg

Kjære politiker - ikke kutt på feil grunnlag

SIFO uttaler at de ikke har noe grunnlag for å si noe om ekstrakostnadene ved et glutenfritt kosthold for barn og unge. Hvordan kan dere da bruke rettferdiggjøre ytterligere kutt for denne gruppen? Voksne cøliakere fikk stønaden sin halvert i fjor, og stønaden er allerede skåret til beinet. Det det er ikke rom for flere kutt nå.

 

Tilsvar Anniken Hauglie.jpeg

Foreslår nye kutt i grunnstønaden

Regjeringen hevder at støtten til glutenfritt kosthold er for høy, og vil redusere satsene. – Her baserer regjeringen seg på feil fakta, og vi vil ta opp kampen for å beholde støtten på dagens nivå, sier generalsekretær Knut H. Peterson i Norsk cøliakiforening.

Månedens produkt Semper_1200x500_4.jpg

Månedens produkt - oktober

Månedens glutenfrie produkt i oktober er Semper Minibaguetter og Semper Minibaguetter med fiber.

Klikk på logoene for mer info