Presse
Pressekontakter
Konstituert generalsekretær / seniorrådgiver ernæring
Lise Friis Pedersen
lise.pedersen@ncf.no
Telefon: 934 20 292
Redaktør / fagansvarlig kommunikasjon
Nina Sævik
nina.saevik@ncf.no
Telefon: 976 13 479
Kommunikasjonsrådgiver
Tone Amundsen Nyvold
tone.nyvold@ncf.no
Telefon: 402 10 538
Inntil 80 000 vet ikke at de har cøliaki
Logo (jpg)
Noen fakta:
- 7-8 % av befolkningen tåler ikke gluten. 1-2 % har cøliaki, 5-7 % har ikke-cøliakisk glutensensitivitet, svært få har DH eller hveteallergi.
- Ca. 100 000 personer har cøliaki, men kun 20 % av disse har fått en diagnose. Det vil si at ca. 80 000 personer går rundt med plager de ikke kjenner årsaken til.
- Gluten er protein som finnes i hvete, rug og bygg og alle varianter og hybrider av disse kornsortene som durumhvete, spelt, emmer, enkorn, tritikale og kamut.