Presse

Pressekontakter

altGeneralsekretær
Hans Otto Engvold

engvold@ncf.no
Telefon: 971 40 082

 

 

 

alt

Redaktør / fagansvarlig kommunikasjon
Tone Amundsen Nyvold 

tone.nyvold@ncf.no
Telefon: 402 10 538

 

 

Inntil 80 000 vet ikke at de har cøliaki

 


Logo (jpg)

altalt


Noen fakta:

  • 7-8 % av befolkningen tåler ikke gluten. 1-2 % har cøliaki, 5-7 % har ikke-cøliakisk glutensensitivitet, svært få har DH eller hveteallergi.
  • Ca. 100 000 personer har cøliaki, men kun 20 % av disse har fått en diagnose. Det vil si at ca. 80 000 personer går rundt med plager de ikke kjenner årsaken til.
  • Gluten er protein som finnes i hvete, rug og bygg og alle varianter og hybrider av disse kornsortene som durumhvete, spelt, emmer, enkorn, tritikale og kamut.

Mer om:

Aktuelle saker

Image (51).jpg

Norsk cøliakiforening reagerer på beredskapslagring

– Det er helt absurd at en gruppe som rent medisinsk har behov for en glutenfri diett utelukkes fra beredskapstiltakene som ivaretar resten av befolkningen, sier Hans Otto Engvold, generalsekretær i Norsk cøliakiforening, til VG.

silotenkning.jpg

Helsefarlig silotenking

Myndighetene har vedtatt å gjeninnføre nasjonal kornberedskap. Det er bra. Men dessverre har de ikke tatt hensyn til mer enn hundretusen nordmenn som trenger glutenfritt matkorn. 

Ung kvinne, gF 1 2021.jpeg

Ny cøliakiforskning fra AOECS

Tre nye studier fra Europa, USA og Jordan, publisert i AOECS Scientific Book 2024, belyser noen av utfordringene pasienter med cøliaki står overfor.

Synnøve svart bakgrunn.png

Annonse: Månedens glutenfrie produkt

Månedens glutenfrie produkt i mars er Synnøve Glutenfri Pasta med Ostesaus. Dette er en smaksrik pastarett med kremet ostesaus og urter, inspirert av italienske smaker. Lag en deilig pastamiddag på bare 9-10 minutter.

Mobil (2).jpg

Forskning til bekymring

Personer med cøliaki kan ha økt risiko for annen sykdom, viser ny forskning. I går gikk professor Knut E. A. Lundin ut på Facebook for å forklare og berolige.

Påskeegg (2).jpg

Kan jeg spise påskemarsipan?

Er du en av dem som lurer på om du trygt kan kose deg med påskemarsipanen ? Vår kliniske ernæringsfysiolog Therese Lensnes har svaret.