Presse

Pressekontakter

altGeneralsekretær
Hans Otto Engvold

engvold@ncf.no
Telefon: 971 40 082

 

 

 

alt

Redaktør / fagansvarlig kommunikasjon
Tone Amundsen Nyvold 

tone.nyvold@ncf.no
Telefon: 402 10 538

 

 

Inntil 80 000 vet ikke at de har cøliaki

 


Logo (jpg)

altalt


Noen fakta:

  • 7-8 % av befolkningen tåler ikke gluten. 1-2 % har cøliaki, 5-7 % har ikke-cøliakisk glutensensitivitet, svært få har DH eller hveteallergi.
  • Ca. 100 000 personer har cøliaki, men kun 20 % av disse har fått en diagnose. Det vil si at ca. 80 000 personer går rundt med plager de ikke kjenner årsaken til.
  • Gluten er protein som finnes i hvete, rug og bygg og alle varianter og hybrider av disse kornsortene som durumhvete, spelt, emmer, enkorn, tritikale og kamut.

Mer om:

Aktuelle saker

S 26-27 Glutenfri beredskap_istock.jpeg

Ditt eget glutenfrie beredskapslager

Hva bør man ha i et glutenfritt beredskapslager hjemme hos seg selv? Det er det mange av Norsk cøliakiforenings medlemmer som har lurt på i det siste. Her er noen gode tips.

Forskning_iStock_1280x720.jpg

Gir bygg samme respons som hvete?

Er metodene for å måle gluteninnhold gode nok? Og gir gluten fra bygg den samme immunresponsen som gluten fra hvete? Dette er noe av det forskerne i en internasjonal studie om mattrygghet for cøliakere vil finne ut av. Nå søker de voksne cøliakere som vil delta i studien.

LITE øl test_1280x720.jpg

Stor test av glutenfrie LITE-øl

– Ikke alle LITE-øl er glutenfrie, så det er viktig at man sjekker merkingen på ølboksen, sier Luis Herreros. Han er daglig leder i Ølakademiet, som har testet 21 glutenfrie LITE-øl på oppdrag av Norsk cøliakiforening.

Grunnstønadbilde fra istock med lege og pasient

Slik søker du grunnstønad hos NAV

Har du nylig fått cøliaki, og skal søke om grunnstønad hos Nav? Her får du oversikten over hva Nav krever for å innvilge stønaden.

Nedbrytbare engangsprodukter

Er det gluten i engangsprodukter? 

En ny, tysk studie har sett på om gluten kan overføres fra engangsprodukter til mat, og svaret er dessverre ja. Men forskerne har kun sett på produkter laget av hvete, rug og havre. Papp er derfor fortsatt trygt å bruke.

 

fortsatt-mageplager_-Foto_Istock.jpg

Fortsatt mageplager på glutenfritt kosthold?

En ny, norsk studie viser at mange med cøliaki sliter med mageplager til tross for et glutenfritt kosthold.