Presse

Pressekontakter

altGeneralsekretær
Hans Otto Engvold

engvold@ncf.no
Telefon: 971 40 082

 

 

 

alt

Redaktør / fagansvarlig kommunikasjon
Tone Amundsen Nyvold 

tone.nyvold@ncf.no
Telefon: 402 10 538

 

 

Inntil 80 000 vet ikke at de har cøliaki

 


Logo (jpg)

altalt


Noen fakta:

  • 7-8 % av befolkningen tåler ikke gluten. 1-2 % har cøliaki, 5-7 % har ikke-cøliakisk glutensensitivitet, svært få har DH eller hveteallergi.
  • Ca. 100 000 personer har cøliaki, men kun 20 % av disse har fått en diagnose. Det vil si at ca. 80 000 personer går rundt med plager de ikke kjenner årsaken til.
  • Gluten er protein som finnes i hvete, rug og bygg og alle varianter og hybrider av disse kornsortene som durumhvete, spelt, emmer, enkorn, tritikale og kamut.

Mer om:

Aktuelle saker

Sprøbakt torsk 16-9.jpg

Månedens glutenfrie produkt

ANNONSE: Månedens glutenfrie produkt i september er LERØY Sprøpanert torsk.

Grunnstønad.jpg

Våre to viktige kampsaker i Stortingsvalget 2025

Valgkampen er i full gang, og Norsk cøliakiforening jobber aktivt for å sette cøliaki på den politiske dagsordenen. To saker er særlig viktige for oss: Rettferdig økonomisk støtte (grunnstønad). Og trygg matforsyning i krisesituasjoner (glutenfritt beredskapslager). Her kan du lese mer om hva vi gjør – og hvordan du kan bidra.

 

Guro og Hans Otto bredde.jpeg

NCF og NAAF krever glutenfritt beredskapslager

Hele 70 prosent av befolkningen mener statens beredskapslager for matkorn må inneholde glutenfrie alternativer, viser en ny undersøkelse. Likevel består lageret i dag kun av hvete – helsefarlig og helt ubrukelig for personer med cøliaki eller hveteallergi. 100 000 nordmenn er utelatt fra statens matberedskap.

NCF_prismerket_2025_høyoppløst 1280x720.jpg

Glutenfrie produsenter, se her!

Vil dere melde dere på i kampen om å bli Årets glutenfrie bedrift 2025? 

Pannekaker_1280_iStock-2152063471.jpg

Hvem fortjener å vinne Årets glutenfrie bedrift 2025?

Vi skal kåre Årets glutenfrie bedrift for 2025, og trenger hjelp fra dere til å finne det spisestedet eller den kaféen som fortjener å vinne prisen for i år. 

Belgfrukter fra Canva.jpg

Derfor bør du spise mer belgfrukter

Bønner, linser og kikerter inneholder ikke gluten, og er rike på vitaminer og proteiner. Her er seks gode grunner til å spise mer belgfrukter!