Presse

Pressekontakter

altGeneralsekretær
Hans Otto Engvold

engvold@ncf.no
Telefon: 971 40 082

 

 

 

alt

Redaktør / fagansvarlig kommunikasjon
Tone Amundsen Nyvold 

tone.nyvold@ncf.no
Telefon: 402 10 538

 

 

Inntil 80 000 vet ikke at de har cøliaki

 


Logo (jpg)

altalt


Noen fakta:

  • 7-8 % av befolkningen tåler ikke gluten. 1-2 % har cøliaki, 5-7 % har ikke-cøliakisk glutensensitivitet, svært få har DH eller hveteallergi.
  • Ca. 100 000 personer har cøliaki, men kun 20 % av disse har fått en diagnose. Det vil si at ca. 80 000 personer går rundt med plager de ikke kjenner årsaken til.
  • Gluten er protein som finnes i hvete, rug og bygg og alle varianter og hybrider av disse kornsortene som durumhvete, spelt, emmer, enkorn, tritikale og kamut.

Mer om:

Aktuelle saker

Pannekaker_1280_iStock-2152063471.jpg

Hvem fortjener å vinne Årets glutenfrie bedrift 2025?

Vi skal kåre Årets glutenfrie bedrift for 2025, og trenger hjelp fra dere til å finne det spisestedet eller den kaféen som fortjener å vinne prisen for i år. 

Belgfrukter fra Canva.jpg

Derfor bør du spise mer belgfrukter

Bønner, linser og kikerter inneholder ikke gluten, og er rike på vitaminer og proteiner. Her er seks gode grunner til å spise mer belgfrukter!

Logo med NCF.jpg

Forskerkonferansen 2025

Forskerkonferansen samler forskere i medisin og ernæring til å presentere de siste resultatene innen cøliakiforskning. I 2025 vil den gå av stabelen 24. september i Oslo.

Øl_glass_1280x720.gif
Kun for medlemmer

15 glutenfrie øl fra polet

Lite slår en kald øl på varme sommerdager og pils er ofte en foretrukket ølstil i ferien. Men det finnes også mange andre ølstiler som passer ypperlig i sommervarmen og til sommermaten. Her er vinkelnerens guide til 15 glutenfrie øl fra polet. 

Jordbærkake2_1280x720.gif

Inviter til jordbærfest

Endelig er de norske jordbærene her igjen! Benytt sjansen til å invitere til en jordbærfest med en overflod av jordbær og jordbærretter. Her finner du noen gode forslag og oppskrifter.

20 ganger dyrere web.jpg

Pengene strekker ikke til

Dagens Fri For-matbørs i VG viser hårreisende prisforskjeller på glutenfri og vanlig mat. Det er dessverre ikke overraskende for oss med cøliaki, og en ny medlemsundersøkelse gir økt grunn til bekymring.