Det er få ting som gjør foreldre mer fortvilet enn når barnet ikke vil spise. Det er vanlig at barn er kresne i perioder, men når går det over fra å være normal kresenhet til å bli en diagnose?
Oda (5) har cøliaki, og bare én liten brødsmule er nok til å gjøre henne syk og skade tarmen. Derfor er det veldig viktig for foreldrene å føle seg trygge på at hun ikke får mat hun blir syk av i barnehagen.
– Godt og tett samarbeid mellom skole og hjem er viktig for at mat og helsefaget skal bli en positiv opplevelse for barn med cøliaki, sier førsteamanuensis Merete Hagen Helland.
Å ha cøliaki innebærer mange små og store opplevelser av urettferdighet i hverdagen. Hvordan kan vi voksne hjelpe barna våre til å takle slike situasjoner når det river oss i foreldrehjertet?
Å bli bedt i bursdagsselskap er stas, men barn med cøliaki, og ikke minst foreldrene, kan oppleve å bli usikre og bekymret. Her er noen tips som gjør feiringen hyggelig for små og store.
La alle barn få tilbud om god og sunn mat i idrettshallen eller på andre arrangementer – også de som ikke tåler gluten! Her får du tipsene til enkel, sunn og glutenfri mat.
17. mai samles mange til frokost og festligheter. Å tilby et glutenfritt alternativ er heldigvis enklere enn man tror, enten man lager det selv eller kjøper ferdige produkter.
Vi har fått noen avbestillinger, så det er fortsatt noen ledige plasser på NCFs glutenfrie familiecamp! I år arrangeres leiren fra 30. juni til 4. juli, og som vanlig samles vi på Elverum Folkehøgskule til innholdsrike dager med morsomme aktiviteter hvor mestring, samhold og glutenfri matglede står i fokus.
Mikkel Groven-Robertsen har både cøliaki og diabetes type 1, og med god tilrettelegging lever han helt fint med det. Det verste er lukten av nystekte vafler på idrettsplassen.
Det var Henriette Schei (15) sin spontane reaksjon da hun fikk cøliakidiagnosen i september 2021. Hun ble så lettet over at det som feilte henne kunne kureres ved å legge om kosten. I dag vet hun at det ikke skulle bli fullt så enkelt.
– Jeg kunne selvfølgelig ønske for Magnus’ skyld at han ikke hadde cøliaki, men nå er det jo heller ikke så ille å ha det! sier mamma, programleder og Sommerhytta-aktuelle Cathrine Fossum Hovdan.
Hvis et barn får cøliaki er det 10 prosent risiko for at søsken også får sykdommen. I denne familien har alle tre brødrene cøliaki. Men til tross for at sykdommen er den samme, har symptomene vært forskjellige.
Det startet med en syk gutt og en familie som ville holde på matgleden. Familiens oppskrifter ble etter hvert delt på bloggen «Pappa uten gluten». Nå er Yiannis Filolias og Elisabeth Carlsen aktuelle med «Den store glutenfrie bakeboka».