barn-og-grønnsaker_1280x720.gif

Spis mer glutenfrie fullkorn, grønnsaker og belgfrukter, sier de nye europeiske retningslinjene for barn med cøliaki. Foto: Istock.

Dette bør barn med cøliaki spise

Europeiske eksperter har kommet med nye kostholdsanbefalinger for barn med cøliaki. Kostholdet skal gi bedre helse og forebygge andre sykdommer.

Tekst: Therese Lensnes, klinisk ernæringsfysiolog


I brødlandet Norge kan det være utfordrende for både barn og voksne å spise et fullverdig glutenfritt kosthold. Glutenfrie erstatningsprodukter er gjerne stivelsesbaserte, og inneholder mer karbohydrater, salt og mettet fett, og mindre protein og fiber enn tilsvarende glutenholdige produkter. Avhengig av hvor mye man spiser av disse, vil det kunne påvirke kostholdskvaliteten i negativ retning.

For eksempel har man sett i forskning at kostholdet til barn som spiste mye ultraprosesserte erstatningsprodukter, var assosiert med både inflammasjon, og ikke-alkoholisk fettlever. Et høyt inntak av slike produkter vil også kunne føre til lavere inntak av viktige vitaminer og mineraler. Det er ekstra sårbart for kropper i vekst.

Les spesialistenes råd kort oppsummert nederst i artikkelen.

Mer fullkorn

I januar i år publiserte ESGHANs («European Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition») spesialistgruppe på cøliaki et forslag til nye anbefalinger for glutenfri kost for barn med cøliaki. Formålet med anbefalingene er å oppsummere forskningen på glutenfri kost hos barn, og komme med evidensbaserte anbefalinger for et optimalt glutenfritt kosthold. Du finner hele artikkelen HER.

alt

Forfatterne av de nye retningslinjene anbefaler derfor å spise mer glutenfrie fullkorn og pseudokorn. Glutenfri havre, teff, bokhvete, quinoa, mais, fullkornsris, amarant, sorghum og hirse er blant kornsortene som anbefales.

Dette er helt i tråd med både de nye nordiske og norske kostrådene. Anbefalingen om å spise mer fullkorn og plantebasert mat er viktig fordi det har en forebyggende helseeffekt for sykdommer som hjerte- og karsykdom, diabetes type 2, tykktarmskreft og brystkreft. For de som spiser glutenfritt er det derfor viktig med økt fokus på gode kilder til glutenfrie fullkorn.

Frukt og grønt

I tillegg foreslår spesialistene å begrense inntaket av ultraprosessert mat med ugunstig næringsstoffsammensetning. Stivelsesbaserte erstatningsprodukter faller inn under denne kategorien, sammen med blant annet snacks, ferdigkjøpte kaker og godteri.

Videre anbefaler ESGHAN at barna spiser mer hjemmelaget mat, frukt og grønt. Grønnsaker bør utgjøre halve plassen på tallerkenen, og frukt foreslås som dessert og mellommåltider. Karbohydrater bør utgjøre ¼ av tallerkenen, og bør bestå av fullkorn, poteter eller belgfrukter. Fordelen med både fullkorn og belgfrukter er at disse matvaregruppene i tillegg bidrar med protein.

Kombinasjonen av aminosyrene i fullkorn og belgfrukter utfyller hverandre, slik at de sammen utgjør en fullverdig vegetarisk proteinkilde. Grønnsaker og frukt bidrar med mange viktige vitaminer og mineraler, og fiber. I tillegg anbefales det at barna får i seg 1-2 porsjoner med en god proteinkilde daglig, helst i form av fisk og sjømat, egg og fjærkre, usøtede meieriprodukter, samt belgfrukter og korn. Man kan også velge å spise begrensede mengder uprosessert (rent) rødt kjøtt og ost.

Forebygger sykdom

Ved å følge disse rådene får barna et bedre kosthold som kan forebygge en rekke livsstilssykdommer.  Man har også sett at dette kostholdet kan øke benmassetettheten, som er viktig for å unngå benskjørhet senere i livet. 

altSkal man følge rådene til punkt og prikke kan dette kanskje virke overveldende. Derfor er det lurt å begynne i det små. Hvilke endringer er enkle å få til, som kan gjøre kostholdet til barna litt bedre?

Øker vi mengden frukt og grønt i barnas kosthold, vil det automatisk bli litt mindre plass til andre matvarer. Det samme gjelder også for oss voksne. Det er viktig at cøliakidiagnosen fungerer som en positiv faktor for gode kostholdsendringer.

Legenes råd

Barnelegene gir altså fire råd til et sunt og glutenfritt kosthold for barn: 

  1. Unngå ultraprosessert mat med lite fiber, mye sukker og lavkvalitetsfett (mettet og hydrogenert fett), som kaker, finbakst og kjeks. Spis mat som gir langsom blodsukkerstigning, og mat med sunt umettet fett.
  2. Spis mer glutenfrie fullkorn, pseudokorn og belgfrukter.
  3. Spis mer hjemmelaget glutenfri mat.
  4. Spis mer frukt og grønt.