Gutta1 web.jpg

Selv om de hadde ulike symptomer, så viste det seg at brødrene Jonas (9), Kristoffer (15) og Andreas (11) har alle cøliaki. Foto: Tore Berntsen.

Tre brødre – én diagnose

Hvis et barn får cøliaki er det 10 prosent risiko for at søsken også får sykdommen. I denne familien har alle tre brødrene cøliaki. Men til tross for at sykdommen er den samme, har symptomene vært forskjellige.

Tekst: Tone Amundsen Nyvold
Foto: Tore Berntsen


Hvis et barn får cøliaki er det 10 prosent risiko for at søsken også får sykdommen. I familien Sandring/Vilnes har alle tre brødrene cøliaki. Men til tross for at sykdommen er den samme, har symptomene vært ulike.
Kristoffer (15), Andreas (11) og Jonas (9) er søsken, og har alle fått diagnosen cøliaki. Det har mamma Ruth Sandring også.
– Jeg var ofte sliten og liten av vekst, forteller Kristoffer Sandring. Han fikk diagnosen da han var seks år, men tror at han kan ha hatt cøliaki hele livet.
– Kristoffer sluttet å legge på seg fra han var seks måneder gammel og fram til ettårsalderen, så da var vi en del hos helsesøster og lege. Men de fant ikke ut av noe da, forteller Ruth Sandring. Etter hvert vokste han til, men han var fortsatt liten og tynn.

Jernmangel

– Da han var seks år begynte Kristoffer å miste hår, og vi lurte på hva årsaken kunne være til det. Vi gikk til legen for å ta prøver, og da viste det seg at han hadde jernmangel. Det fikk legen vår til å tenke på cøliaki, for det er ikke naturlig for en seksåring å ha jernmangel, forteller mamma Ruth. Og legens mistanke stemte.
– Da fikk vi beskjed fra legen om å teste resten av familien. Jeg hadde mistanke til meg selv, og det stemte. Det var bare jeg som testet positivt på cøliaki. Andreas var da to år, og Jonas var baby.

Mistanke

– Vi hadde likevel mistanke til at Andreas også hadde cøliaki, for han slet mye med magen. Og da han var fire år ble det vanskelig å få i han mat, han kuttet ut å spise polarbrød og andre ting han tidligere hadde syntes var godt, forteller Ruth.
– Jeg hadde veldig vondt i magen da jeg var liten. Da jeg var fire år tok vi en prøve på sykehuset og fant ut at jeg ikke tålte gluten, sier Andreas.
 

Hjernen klarte ikke å tenke helt. Jeg var ukonsentrert.
Jonas 9 år


Overraskelse

– Det kom som en overraskelse på oss at Jonas også ble syk. Andreas hadde alltid vondt i magen, det hadde ikke Jonas. Men så begynte han å bli veldig sliten og gretten. Da også han begynte å kutte ut brødmat, så var veien til legen og riktig diagnose kort, forteller Ruth.
– Plutselig da jeg var fem år ble jeg slapp og hadde mye vondt i hodet. Jeg måtte hvile etter barnehagen. Hjernen klarte ikke å tenke helt. Jeg var ukonsentrert, forteller Jonas.

Ulike symptomer

– Selv om de er brødre, så har de hatt veldig ulike symptomer, og de reagerer også ulikt hvis de skulle få i seg gluten ved et uhell, forteller Ruth
– Det var godt å få bekreftet at guttene har cøliaki, for da vet vi at det er enkelt å gjøre noe slik at de blir helt friske.
Og det er ingen tvil om at dette er en frisk og aktiv gjeng. Mamma Ruth løper og deltar i hinderløp. Kristoffer trener karate, mens for Andreas og Jonas er det fotball som er livet. Derfor er det naturlig å se hele familien ute i aktivitet da de spilte inn film om søsken i forbindelse med årets kampanje.
– Det er digg å slippe å bli sliten når jeg spiller fotball, jubler Jonas og setter ballen i mål. 
 

Selv om de er brødre, så har de hatt veldig ulike symptomer.
- Ruth Sandring
 

alt

 En sprek familie hvor alle har cøliaki. Fra venstre Andreas (11), Jonas (9), mamma Ruth og Kristoffer (15).

Se filmen om Ruth og de tre sønnene her:

                   Stor takk til Eckbos Legat for mottatt støtte til filmproduksjon.