To gutter_1200x500.jpg

I sosiale sammenhenger

I sosiale sammenhenger, både i skoletiden og fritiden, vil de fleste barn ønske å få det samme å spise som andre barn. 

Skolen og foresatte må venne seg til å planlegge slik at det også finnes et glutenfritt alternativ, som er likeverdig det de andre får. Skal det serveres is eller søtsaker? Hvorfor ikke velge noe alle kan spise?

Barn går ofte i mange barnebursdagsselskaper i løpet av et år når de er små. Med litt planlegging går også dette greit. Som foresatt til en med cøliaki erfarer man raskt  at det er praktisk å ha et lager av forskjellig glutenfritt i fryseren som barnet kan ta med seg ved ulike anledninger. Mange som inviterer er også flinke til å bake glutenfritt når det kommer et barn på besøk som må ha glutenfri mat. Forsikre deg om at de vet hvordan de går frem når de skal lage glutenfri mat. Barn med cøliaki opplever det ofte som en stor glede å komme i selskaper der de kan spise det samme som de andre. Det er også viktig at barnet lærer seg å takle at dette kan være glemt eller at man selv må ta med det man skal spise uten at dette ødelegger gleden ved å delta i selskapet. Det er viktig å glede seg over det man kan spise.

For deg som er ukjent med glutenfri mat og skal ha en liten gjest med cøliaki

Ta gjerne en telefon til foreldre/foresatte eller NCFs kontaktperson i ditt fylke for å få tips og råd.

Det finnes mange kakeoppskrifter i vanlige kokebøker som ikke har glutenholdige råvarer. På våre oppskriftsider og i våre oppskriftshefter finner du også flere oppskrifter på glutenfrie kaker som egner seg til bursdagsselskap. Sørg for at du benytter helt rene redskaper og benkeplate og bruker bakepapir på stekeplatene når du baker glutenfritt. Server kaken på eget fat med egen kakespade. Lykke til!