Fotballjenter.jpg

Det er ikke vanskelig å legge til rette for at alle barn kan få sunn og god mat når de skal prestere, for alle tåler glutenfritt. Foto: Istock

Glutenfri idrettsglede

La alle barn få tilbud om god og sunn mat i idrettshallen eller på andre arrangementer – også de som ikke tåler gluten! Her får du tipsene til hvordan dere kan tilrettelegge på stevner, festivaler og andre arrangementer der det tilbys mat.

Mange barn og unge med glutenintoleranse tilbringer mye av sin tid på treninger, kamper og stevner av ulik art. På disse arrangementene selges det ofte mat, men som regel er det vanskelig å finne gode, glutenfrie alternativer. Å  være den ene som alltid må ha med matpakke når de andre kan løpe til kiosken på stevnet, er ikke en god opplevelse.

Kosthold og prestasjon

Norsk cøliakiforening (NCF) har gjort en uhøytidelig spørreundersøkelse for å høre om hvordan utvalget er på ulike stevner og arrangementer, og svaret er dessverre svært nedslående. Heldigvis finnes det noen strålende unntak, men svaret er gjerne at barn og unge med glutenintoleranse må spise medbrakt, eller så blir det pølse i papir. Glutenfrie lomper eller pølsebrød er nemlig bare unntaksvis kjøpt inn. Og ofte spiser man pølsen med hjertet i halsen, av frykt for at de i kiosken har brukt pølseklypen til glutenholdige brød og lomper også. Kunnskap om riktig håndtering av glutenfri mat er også svært viktig, for at barna skal få et trygt og godt mattilbud.

Pølser og vafler er uansett ikke den beste maten for aktive barn. Det er en sammenheng mellom kosthold og prestasjon, både på idrettsbanen, på scenen og i andre situasjoner der det skal ytes noe. Et viktig fokusområde for NCF er derfor å arbeide for at det skal finnes gode, glutenfrie alternativer på flest mulig steder og arenaer.

altTakk for maten

- Med dette som bakgrunn, satte vi i fjor i gang kampanjen «Takk for maten». Gjennom denne kampanjen ønsker vi å påvirke arrangører av større kultur- og idrettsarrangementer til å ha et godt, sunt og glutenfritt tilbud på arenaene, sier Knut H. Peterson, generalsekretær i NCF.

Og det er mange gode eksempler på at det er mulig å få til. I høst har det for eksempel blitt arrangert fotballcup hvor det ble det servert glutenfri pastasalat, frukt og smoothies og på håndballcup ble det tilbudt både sushi og grillede fiskeburgere med glutenfritt hamburgerbrød til.

- Idretts- og kulturlivet i Norge er bygget opp av ildsjeler og frivillige. Vi vet at de fleste ønsker å gjøre en innsats for alle barn – også for de med glutenintoleranse. Og vi i Norsk cøliakiforening vil gjerne dele vår kunnskap slik at flere skal få et godt og glutenfritt tilbud. Vi har tilgjengelig materiell om tilberedning og aktuelle produkter, og med noen gode råd for hånden er det ikke vanskelig å gi et tilbud som favner flere, sier Knut H. Peterson.

Nå står vi overfor innendørssesongen mange steder. Har du tips til idrettshall eller et arrangement som trenger hjelp til å gi et glutenfritt tilbud? Ta kontakt med Norsk cøliakiforening så hjelper vi deg! Og husk: Alle tåler glutenfritt!
 

Å  være den ene som alltid må ha med matpakke når de andre kan løpe til kiosken på stevnet, er ikke en god opplevelse.

Tips til lettvint glutenfri mat på arenaen 

  • Bakt potet. Server med for eksempel stekte baconterninger, mais og rømme.
  • Salat uten pasta og krutonger - med forskjellige typer grønnsaker og for eksempel egg, ost, skinke, ananas, reker, tunfisk. Det finnes eventuelt også glutenfri pasta som kan brukes.
  • Grillede maiskolber. Serveres med litt salt og en smørklatt.
  • Hamburgere eller fiskeburgere med glutenfritt hamburgerbrød/rundstykke. Serveres med salat, tomat, løk og eventuelt litt dressing. Sjekk ingredienslisten på burgerne.
  • Pølser i glutenfritt brød eller glutenfrie lomper. 
  • Potetmos og kjøttboller. Enkelt hvis man bruker ferdigstekte kjøttboller (sjekk ingredienslisten) og pulverpotetmos! 
  • Lettvint grønnsaksuppe. Kan lages av vann, buljong (sjekk ingredienslisten) og frosne grønnsaker og eventuelt pølsebiter.
  • Laks i folie. Legg en bit laks sammen med noen oppskårne rotgrønnsaker i aluminiumsfolie og stek på grillen. Server gjerne med en rømmeklatt.  Enkelt og godt.
  • Oppskåret frukt.  Alltid populært! Kutt opp og putt bitene i plastkrus eller lignende.
  • Glutenfrie muffins. Ferdig miks fås kjøpt i de fleste dagligvareforretninger.
  • Hjemmebakte glutenfrie kaker og boller. Se her for oppskrifter. 
  • Yoghurt med rosiner og solsikkefrø, sesamfrø og/eller bær. Påsmurte glutenfrie rundstykker/bagetter, med for eksempel smør, skinke, ost og tomat. Det finnes mange ulike typer på markedet, også singelpakkede.
  • Spekemat med rømme og glutenfritt flatbrød/potetbrød.

Glutenfrie ferdigvarer i butikkhyllene

Det finnes mange ulike glutenfrie ferdigvarer å få kjøpt i litt større matvarebutikker, for eksempel fryste eller vakuumpakkete rundstykker, bagetter, pizzabunner, pølsebrød og lignende. Ulike varianter av glutenfri muffinsmiks, ferdige kakeblandinger og vaffelmiks finnes også.Forhør deg gjerne med Norsk cøliakiforening i fylket ditt for lokale tips!

Slik sjekker du om om et produkt er glutenfrittalt

På ingredienslistene skal de 14 mest vanlige  allergenene være uthevet. Det betyr at kornslag som inneholder gluten, og produkter fremstilt av disse, skal være uthevet. De andre mest vanlige allergenene er skalldyr, egg, fisk, peanøtter, soyabønner, melk, nøtter, selleri, sennep, sesamfrø, svoveldioksid og sulfitter, lupin, bløtdyr, samt produkter fremstilt av alle disse. Se etter merket «Crossed Grain»  på emballasjen: Produkter med dette merket, med et nummer under selve merket, er lisensierte og garantert glutenfrie. De blir testet for gluteninnhold en gang i året.

 

Vi vet at de fleste ønsker å gjøre en innsats for alle barn – også for de med glutenintoleranse!

Takk for maten

  • Gjennom kampanjen Takk for maten! ønsker vi å påvirke arrangører av større kultur- og idrettsarrangementer til å ha et godt, sunt og glutenfritt tilbud. Vi har tilgjengelig materiell om tilberedning og aktuelle produkter. Har du tips til idrettshall eller et arrangement som trenger hjelp til å gi et glutenfritt tilbud? Ta kontakt med Norsk cøliakiforening (post@ncf.no) så hjelper vi deg!

Tips til håndtering av glutenfri mat

  • Vær ekstra nøye med renholdet når glutenfri mat tilberedes og serveres slik at den ikke forurenses av glutenholdig mat.
  • Tilbered den glutenfrie maten separat. 
  • Benytt egne, rene redskaper  som skjærefjøl, kniv, kakeformer og kakespade o.l.
  • Sett gjerne av et eget område til tilberedning og servering.
  • Spar på emballasjen – ved tvil om innhold kan vedkommende med glutenintoleranse sjekke selv. Ikke gjett ved spørsmål som dere er usikre på.
  • Hold dere til sikre matvarer!
  • Vafler: rens vaffeljernet godt før du steker glutenfrie vafler, og gi bort de to første til en som ikke må ha glutenfritt (i tilfelle glutenrester).