
Tips til et glutenfritt tilbud 17. mai
Tips til glutenfri festmat
Kaker:
- Det finnes flere typer glutenfri kake- og muffinsmiks å få kjøpt i mange dagligvarebutikker. Sjekk i Fri for-hylla og blant kakemiksene forøvrig. Stadig flere produsenter tilbyr glutenfrie kakemikser.
- Glutenfrie fryste kaker finnes også ganske lett tilgengelig, for eksempel noen Almondy-kaker (sjekk på emballasjen om de er glutenfrie) og produkter fra Fria Bröd, som kanelboller, kanelgifler, og brownies.
- Glutenfri vaffelmiks fås kjøpt i de fleste dagligvarebutikker (se nedenfor vedr. steking).
- Man kan erstatte glutenholdig mel med glutenfritt mel i nesten alle kakeoppskrifter. Sjekk i tillegg at de øvrige ingrediensene er glutenfrie.
Tips til 17. mai-komiteen eller dugnadsbakere
Is og frukt:
- Sørg for å ha glutenfrie is å tilby! De aller fleste is med kjeks er ikke glutenfrie, men heldigvis er mange typer fløteis uten kjeks eller kakesmuler glutenfrie. Saftis er for det meste glutenfrie. Sjekk alltid innholdsfortegnelsen ved tvil.
- Oppskåret frukt er alltid populært, og all ren frukt er selvfølgelig glutenfri.
Pølser med brød eller lompe:
- Norskproduserte vanlige grill- og wienerpølser er stort sett alltid glutenfrie. Sjekk ingredienslisten, allergener skal være uthevet. Ved tvil kan produsenten kontaktes.
- Glutenfrie lomper og pølsebrød er å få kjøpt i større butikker samt noen helsekostbutikker. Spør i butikken din!
Håndtering av glutenfri mat
- Glutenfri mat må ikke forurenses av glutenholdig mat. Vær ekstra nøye med renholdet når glutenfri mat tilberedes og serveres.
- Tilbered den glutenfrie maten separat og benytt egne, rene redskaper som skjærefjøl, kniv, kakespade eller tilsvarende.
- Bruk bakepapir i kakeformer og lignende.
- Skal dere steke glutenfrie vafler, er det tryggest å ha et eget vaffeljern til de glutenfrie vaflene. Hvis dette ikke lar seg gjøre, rengjør jernet godt før de glutenfrie skal stekes, og gi bort de to første vaffelplatene til en som ikke må ha glutenfritt (i tilfelle glutenrester).
- Sett gjerne av et eget område for tilberedning og servering av den glutenfrie maten.
- Spar på emballasjen og innholdsfortegnelsen. Er det tvil om ingredienser kan vedkommende som spiser glutenfritt sjekke selv.
- Noen med glutenintoleranse må ha glutenfri mat uten hvetestivelse. Igjen: spar på emballasjen slik at vedkommende kan sjekke ingrediensene ved behov.
- Synliggjør tilbudet gjennom tydelig merking! Bruk gjerne et skilt.