Tips til et glutenfritt tilbud 17. mai
Tips til glutenfri festmat
Kaker:
- Det finnes flere typer glutenfri kake- og muffinsmiks å få kjøpt i mange dagligvarebutikker. Sjekk i Fri for-hylla og blant kakemiksene forøvrig. Stadig flere produsenter tilbyr glutenfrie kakemikser.
- Glutenfrie fryste kaker finnes også ganske lett tilgengelig, for eksempel noen Almondy-kaker (sjekk på emballasjen om de er glutenfrie) og produkter fra Fria Bröd, som kanelboller, kanelgifler, brownies og sjokolademuffins.
- Glutenfri vaffelmiks fås kjøpt i de fleste dagligvarebutikker.
- Man kan erstatte glutenholdig mel med glutenfritt mel i nesten alle kakeoppskrifter. Sjekk i tillegg at de øvrige ingrediensene er glutenfrie.
Tips til 17. mai-komiteen eller dugnadsbakere
Is og frukt:
- Sørg for å ha glutenfrie is å tilby! De aller fleste is med kjeks er ikke glutenfrie, men det finnes nå noen glutenfrie varianter av "Krone-Is" i handelen. De fleste typer saftis og fløteis uten kjeks eller kakesmuler er glutenfrie.
- Oppskåret frukt er alltid populært, og all ren frukt er selvfølgelig glutenfri.
Pølser med brød eller lompe:
- Norskproduserte vanlige grill- og wienerpølser er stort sett alltid glutenfrie. Sjekk ingredienslisten, allergener skal være uthevet. Ved tvil kan produsenten kontaktes.
- Glutenfrie lomper og pølsebrød er å få kjøpt i større butikker samt noen helsekostbutikker. Spør i butikken din!
Håndtering av glutenfri mat
- Glutenfri mat må ikke forurenses av glutenholdig mat. Vær ekstra nøye med renholdet når glutenfri mat tilberedes og serveres.
- Tilbered den glutenfrie maten separat. Benytt egne, rene redskaper som skjærefjøl, kniv, kakespade eller tilsvarende.
- Sett gjerne av et eget område for tilberedning og servering av den glutenfrie maten.
- Spar på emballasjen og innholdsfortegnelsen. Er det tvil om ingredienser kan vedkommende som spiser glutenfritt sjekke selv.
- Noen med glutenintoleranse må ha glutenfri mat uten hvetestivelse. Igjen: spar på emballasjen slik at vedkommende kan sjekke ingrediensene ved behov.
- Synliggjør tilbudet gjennom tydelig merking. Bruk gjerne et skilt.